2019-12-12 165 views
難得天氣轉涼,當然要圍住打返個暖笠笠邊爐啦!今日黎到二家姐,聽個名都聽過好多次,今次終於有機會試下!湯底要麻辣係基本啦~正正正~夠哂惹味!又暖胃!必食午餐肉,切到一條條,好整齊又易分魚皮估唔到份量都幾多下,食極唔完,好脆口,完全停唔到口!成班滾下滾下真係好開心~呢到仲有王老吉下下火打邊爐無理由唔叫牛啦,呢到D牛真係相當新鮮而且好有牛味,值得一叫食完肉要食返D蔬菜類中和下,粟米好甜,吸哂湯汁個個都爭住食臨走點都要叫返個麵,抱住肥肚回家去!大滿足!

難得天氣轉涼,當然要圍住打返個暖笠笠邊爐啦!

今日黎到二家姐,聽個名都聽過好多次,今次終於有機會試下!

湯底要麻辣係基本啦~正正正~夠哂惹味!又暖胃!

必食午餐肉,切到一條條,好整齊又易分

魚皮估唔到份量都幾多下,食極唔完,好脆口,完全停唔到口!

成班滾下滾下真係好開心~呢到仲有王老吉下下火

食完肉要食返D蔬菜類中和下,粟米好甜,吸哂湯汁個個都爭住食

臨走點都要叫返個麵,抱住肥肚回家去!大滿足!

2019-12-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2019-12-04 137 views
二家姐正宗原味麻辣火鍋轉左新工,當然要同朋友聚一聚,分享下現況,今晚揀左大家既中間點佐敦,不過呢間餐廳原來近九龍站多d。一入鋪頭已經聞到濃濃麻辣味,食指大動啊!我哋點左鴛鴦鍋,中間係普通豬骨湯,周邊圍住麻辣湯底。(不過中間果part成日都滾唔起)火鍋除左食材,醬料都好重要,呢度都算多醬料揀,而且有正宗麻辣火鍋要有既麻油同黑醋,不錯不錯。我哋點左生菜、粉皮同埋大盤牛頸脊。生菜正正路路,新鮮翠綠,食麻辣火鍋既必點配料。魚肚我哋超鐘意,吸哂麻辣湯底之餘,又保留到鮮味。粉皮呢個係超飽,建議可以2-3點一份,粉皮好QQ,好有口感,而且吸哂湯底,個人係好鐘意。牛頸脊呢個都係無得輸,亦同價錢成正比。牛肉食落好香口有肉味,而且一d都唔會痴牙,每啖都係享受啊!整體來講,地點雖然唔係最方便,但個麻辣湯底真係做得唔錯、正宗!
二家姐正宗原味麻辣火鍋

我哋點左生菜、粉皮同埋大盤牛頸脊。

生菜
正正路路,新鮮翠綠,食麻辣火鍋既必點配料。

魚肚
我哋超鐘意,吸哂麻辣湯底之餘,又保留到鮮味。

粉皮

牛頸脊

2019-10-21
2019-11-29 128 views
近排天氣開始轉涼,最開心就係身邊嘅另一半,因為佢超級鐘意火鍋,難得今日有時間,我地就去左佐敦嗰邊打邊爐!二家姐有兩間鋪,入去第一間無位,跟住過左對面,好彩!有位🕺🏿坐低首先叫咗湯底,我哋叫咗一個重慶麻辣鍋😋😋😋😋😋order左安格斯牛頸,NO.1鵝血,萵筍,竹笙、墨魚滑,娃娃菜同埋炸香芋片👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿,佢哋嘅牛肉好新鮮👍🏿👍🏿今次推薦NO.1鵝血店員話要煮起碼15分鐘左右先食,我地由得佢煮,愈耐愈入味,好有咬口,小小煙銀👍🏿👍🏿👍🏿超級好食!炸香芋片新鮮即炸,一碟好多塊,放入火鍋煮一煮拎上來食👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿正
  • 重慶麻辣鴛鴦鍋
  • 安格斯牛頸脊(中)
  • 萵筍
二家姐我好相信如果二家姐個鋪位係方便啲的話(而家在渡船個邊)我應該會再飯堂。因為個真係好好食,我可以咁講:我辣妹食過咁多間香港麻辣鍋,二家姐的湯底係我的排行榜首位。唔係講笑。縱然係麻辣是油,是重口味,但係唔覺得好味精頸渴感,嘩!大佬,無乜幾間。二家姐個湯底方好得。我係服既。就個朋友中間食個藥膳湯中和下。個鋪頭的位置都唔算太迫,因對面都租埋做分店,好作人客分流,而我們坐既係新店木耳好大片,好係質感,爽口又降血脂,好野黎脘脆片,厚切好有肉,但因為鯇片係爽身,都好鮮,有吸味。登登登登!!!!!!!!!!!呢個配料係火鍋無敵強!!素腰花~~素料但好食過腰花(豬內臟)好鮮甜,碌落麻辣湯底到,臨左先食~~~~嘩真心宇宙級好食。我第一次叫來食。寫文前我都網上搵下有無得買。唔係講笑,黑馬之選。鵝腸就唔少得啦,二家姐清得好乾淨,開晒邊咁碌來食,一片片就唔係一條條,易食好多,唔會縮埋一舊。鬼馬油炸鬼:二家姐特色菜,用蝦滑釀入油炸鬼,可以就咁食有:香脆小食,也可以浸一浸落麻辣湯到吸一吸湯來食,係好正既。我覺得浸湯後食就提起個香口感,有啲似響鈴,但個口感再豐富啲。呢個餸我好有印象,應該再來會再食既必食菜。
二家姐
就個朋友中間食個藥膳湯中和下。
木耳好大片,好係質感,爽口又降血脂,好野黎
脘脆片,厚切好有肉,但因為鯇片係爽身,都好鮮,有吸味。
不可以小既午餐肉,厚切,好入味
麻辣牛肉,將麻辣湯底升華既個香麻度。
2019-11-10
$350 (Dinner)
  • 鬼馬油炸鬼
  • 素腰花
2019-11-25 147 views
平時有機會就想食辣,今次就去了「二家姐」試下。之前已經聽朋友講食材及湯底都一流,所以很期待🥳。「二家姐」店面裝修用了古風設計,牆身貼上古代「壁畫」,再配上石紋,木紋的枱面及餐具,顯得特別有格調。今次點了鴛鴦鍋(麻辣中辣及藥膳),太辣時可以中和一下。麻辣湯香濃而不苦;藥膳湯清甜👍🏻👍🏻,我們真的用來解辣。重點是兩個湯底都沒有味精👍🏻,所以食出食物真味及不會渴。兩人去不會食太多,所以點的都是必食之選鮮牛肉(秘製):全塊牛肉鋪滿了辣粉,似麻辣牛,食落似大汗蒙古的辣。鬼馬油炸鬼:外邊脆卜卜,𥚃面包住墨魚及蝦滑,視乎喜好可以即食或浸湯,食落好得意。小湯包:似小龍包,有肉汁係入面,不過皮厚左D,但都好正。素腰花:食落彈牙,而且入口有清甜的味道,即使放入辣湯中也掩蓋不住這個味道。如果唔食內臟的朋友,推薦這個給你們。平時食火鍋周圍都幾嘈,但這邊相較安靜,約三五好友一聚,傾計唔洗大聲🤭而且店員的服務質素都很好,好仔細,貼心。我地一定會ENCORE
平時有機會就想食辣,今次就去了「二家姐」試下。
之前已經聽朋友講食材及湯底都一流,所以很期待🥳。

兩人去不會食太多,所以點的都是必食之選

小湯包:似小龍包,有肉汁係入面,不過皮厚左D,但都好正。

而且店員的服務質素都很好,好仔細,貼心。
我地一定會ENCORE
2019-11-10
$400 (Dinner)
  • 素腰花
  • 麻辣鴛鴦鍋
  • 鬼馬油炸鬼
這火鍋好多客人推薦話好美味又豐富又多選擇,今日同男朋友黎品嚐!環境以中國風為主,座位舒適、有大堂及獨立房間選擇,對面就有另一間分店,一定有位啦!在每張枱腳下有籃子可放袋子好貼心,服務員姐姐友善親切,落單收碟上菜都好快!1. 正宗重慶麻辣火鍋(少辣)好多紅椒、麻籽、莖蔥等,好香麻好地道!配肉類及海鮮類一流!更有鴛鴦鍋、黃酒雞鍋、香茜皮蛋湯底,好吸引!下次一定要試!2. 前菜小點(八寶豆腐)有麻辣小食及拌酒小菜前菜,好正喔!男朋友點了這個即點即炸脆卜卜的外脆內軟嫩的豆腐,咸咸香香好味道,但要小心燙口!3. 火鍋材料選擇好種類,有:海鮮、牛、豬、內臟、丸類、菇類、蔬菜、粉麵等等,包羅萬有!火鍋當然必點肥牛,牛肉都有不同部分及級數,如:頂級生牛肉、本地超級靚牛、安格斯牛脊肉、更有牛粒、牛胸爽、牛舌片等等,今次選了高級安格斯牛頸脊(大份),顏色紅紅好新鮮好吸引,紋理好靚而且口感一流,軟腍無筋口感的薄片牛肉,牛味更是濃郁!推介!另外點了爽口鮮蝦豬肉雲吞及湯包子6小粒皮滑又薄、內包著豬肉香滑及爽口大蝦好入味;點了特式湯包子,包餡湯汁滿滿、豬肉好香、包子外皮又不會硬身,不過湯汁好滿要小心太熱!推薦瀨尿

1. 正宗重慶麻辣火鍋(少辣)
正宗重慶麻辣火鍋

2. 前菜小點(八寶豆腐)

3. 火鍋材料
火鍋材料

另外點了爽口鮮蝦豬肉雲吞及湯包子
湯包子

推薦瀨尿蝦墨魚丸
瀨尿蝦墨丸

好特色的丸,以墨魚丸包著全隻去殼瀨尿蝦,外面彈口墨魚肉即爽口美味,瀨尿蝦肉好有蝦味,放入麻辣湯底更香;

甜粟米及油麥菜都好味道,但覺得放在豬骨或其他鮮甜湯底更夾!所以下次要試試鴛鴦鍋(見客人是大鍋中加了一個另一湯式的中間小圓鍋)

飲品烏龍茶及自家製山楂甘草茶
飲品

烏龍茶是夠凍的津路、自製山楂甘草茶酸酸甜甜、好開胃好飲
2019-11-20
$400 (Dinner)
正宗重慶麻辣火鍋
火鍋材料
湯包子
飲品
  • 重慶麻辣鴛鴦鍋
  • 安格斯牛頸脊
  • 鮮蝦雲吞
2019-11-21 160 views
🥘重慶麻辣鍋 $128雪花肥牛 $68白鱔片 $88炸魚皮 $38瀨尿蝦墨丸 $88-1️⃣ 🥘重慶麻辣鍋⭐️⭐️⭐️⭐️招牌湯底!因為我食辣唔勁但勁中意麻,所以叫左小辣多麻,一開始見到真係同平時食重慶鍋既一樣,紅卜卜成個湯都,同都幾辣,反而煲耐左之後麻味蓋番過辣味,就岩岩好了😍/2️⃣ 瀨尿蝦墨丸[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️墨丸包住隻小瀨尿蝦,墨丸同瀨尿蝦依個組合好新穎,估唔到好夾,墨丸彈牙,瀨尿蝦新鮮。/3️⃣ 白鱔片 [滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️新鮮、爽口,平時岀面食既都係小骨,依個係冇骨同偏薄!-環境:7/10服務:7/10好味指數:7/10回頭率:7/10
🥘重慶麻辣鍋 $128
2️⃣ 瀨尿蝦墨丸
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
3️⃣ 白鱔片
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
新鮮、爽口,平時岀面食既都係小骨,依個係冇骨同偏薄!
環境:7/10
雪花肥牛
炸魚皮
重慶麻辣鍋
2019-11-20
$250 (Dinner)
白鱔片
雪花肥牛
炸魚皮
重慶麻辣鍋
2019-11-08 93 views
天氣開始轉涼,咁啱同同事做完野諗住一齊食埋飯,見到有間吃火鍋就拉左我入去試下。 舖面唔算好大,但裝修都算幾靚,好有中國風既感覺。 同事好想食麻辣湯底($128),不過都知我唔係吃得好辣,諗住問下有冇得小辣啦,又真係有喎!咁就皆大歡喜啦! 個湯望落去好似好紅,有好多香料,原來又真係唔係好辣,不過就好香。我同事都話好正。我地點左好多野吃,先來肥牛一碟($68),好抵吃。手打鮮蝦丸($78),超爽,同出面街買既差好遠。 桶蠔($158)大到半隻手咁大,聖子(@$58)又成隻手咁長,好誇張。  見到隔離枱叫左碟本地牛肉($258)好靚,我地又忍唔到唔叫囉,肉質都唔錯。 最後叫左三寶丸($88)同粉皮($28)。第一次食麻辣火鍋配粉皮,估唔到個質地又幾夾喎。兩個人,吃飽飽, 雖然價錢唔算平,但都非常滿足呢!

舖面唔算好大,但裝修都算幾靚,好有中國風既感覺。

我地點左好多野吃,先來肥牛一碟($68),好抵吃
手打鮮蝦丸($78),超爽,同出面街買既差好遠。

桶蠔
聖子

本地牛肉

三寶丸及粉皮

兩個人,吃飽飽, 雖然價錢唔算平,但都非常滿足呢!
桶蠔
聖子
本地牛肉
三寶丸及粉皮
2019-11-08 53 views
氣溫驟降🍃,必須吃吃火鍋暖暖身子♨!朋友早已約食二家姐重慶火鍋🥘,話湯底正宗無添加;上網fact-check🦉係馳名喎⋯🥢要食! 辣妹子如我👸🏿就當然要點麻辣湯底🌶🌶🌶,但朋友驚辣辣,就叫麻辣鴛鴦鍋🌘啦!麻辣好香,我即刻叫碟豆卜來吸🧽麻辣湯,食法瘋狂但美味🥳!清湯亦正斗,有淡淡的藥材香,沙參同紅棗已煲得好諗,🧟‍♀食埋唔放過!打邊爐當然要有雪花肥牛🥩,肥瘦適中牛味重! 仲叫咗少有嘅牛骨髓,又軟又諗又彈牙🦷.....仲好粗呀💪🏾!而重慶特產紅薯粉好滑,夾起時🤸‍♂彈下彈下,配合麻辣鍋好夾!我覺得最出色係墨魚滑,有大大粒嘅墨魚粒🦑在內,鮮味而且口感滿分!除咗打邊爐,二家姐仲有多種佐酒小食都係🤤名物,等friend 果陣可以啤啤先🍺
氣溫驟降🍃,必須吃吃火鍋暖暖身子♨!
2019-11-03 69 views
最近涼涼地好想食麻辣火鍋,朋友唔食得辣所以點了鴛鴦鍋,一上枱望到啲辣椒以為會好辣,但其實bb辣都唔會好辣但又好香😍-雪花肥牛 $68對靚牛肉冇乜追求就平平地嗌呢個,浸落麻辣鍋度都好好食-手打芝士蝦丸 $88真係有蝦肉係入面,芝士量又多又流心,推介!-冰豆腐 $38索哂啲湯汁👅有好多舊好飽-墨魚滑 $68爽滑彈牙,逐啲逐啲落細細舊又入味-午餐肉 $38麻辣火鍋同午餐肉係絕配☺️一定要食-紅薯粉 $38係好粗果種,仲以為係酸辣粉果種添。不過都索哂湯汁好食
雪花肥牛 $68
對靚牛肉冇乜追求就平平地嗌呢個,浸落麻辣鍋度都好好食
手打芝士蝦丸 $88
真係有蝦肉係入面,芝士量又多又流心,推介!
冰豆腐 $38
索哂啲湯汁👅有好多舊好飽
墨魚滑 $68
爽滑彈牙,逐啲逐啲落細細舊又入味
午餐肉 $38
麻辣火鍋同午餐肉係絕配☺️一定要食
紅薯粉 $38
係好粗果種,仲以為係酸辣粉果種添。不過都索哂湯汁好食
$250 (Dinner)
2019-10-28 73 views
重慶麻辣鴛鴦鍋 $128一鍋兩食,麻辣鍋部份固然是邪惡之極,麻香撲鼻了。而清湯亦唔輸蝕,用上藥膳湯底,好香藥材味,補呀!火鍋醬汁尚算應有盡有,特別欣賞佢既醬油,非一般豉油,似自家製,好香好惹味。羊肉卷 $68講到麻辣就想涮羊肉了,羊肉味唔會太重,怕羶又想食羊的也可以試試。羊肉烚幾烚就食得,都幾嫰滑。西班牙黑豚肉 $68大份夾抵食,好有豬味,夠淋唔會嚡,好好食。手打鮮蝦丸 $78必食! 好彈牙,好多蝦肉。好有蝦味,明顯日日新鮮製作。無論清湯或麻辣都好出色,一般蝦丸真係冇得比。紅薯粉 $28好少地方有呢D正宗的紅薯粉,點都要食吓。無論生熟都好滑,要夾實D呀!食落煙煙韌韌,配麻辣鍋真心辣,但又好過癮。冰豆腐 $38只敢放藥膳果邊,好索好入味,真係好得,又係必食之選。冰豆腐外表都好靚,堅好味。萵筍 $38翠綠鮮嫩,無論配麻辣定藥膳都好得。雪花啤酒 $20大枝又夠凍,價錢合理。總結 : 鴛鴦湯底收 $128 感覺略為偏貴,但勝在火鍋配料碟碟都幾抵食,價錢又合理。所以拉勻都 可以,人多就更抵食啦。最重要用料新鮮而且湯底惹味,冷氣亦夠凍唔會食到成身汗,值得再來 !
重慶麻辣鴛鴦鍋 $128

一鍋兩食,麻辣鍋部份固然是邪惡之極,麻香撲鼻了。
而清湯亦唔輸蝕,用上藥膳湯底,好香藥材味,補呀!

羊肉卷 $68

西班牙黑豚肉 $68
大份夾抵食,好有豬味,夠淋唔會嚡,好好食。

手打鮮蝦丸 $78
必食! 好彈牙,好多蝦肉。
好有蝦味,明顯日日新鮮製作。

無論清湯或麻辣都好出色,一般蝦丸真係冇得比。

紅薯粉 $28
好少地方有呢D正宗的紅薯粉,點都要食吓。
無論生熟都好滑,要夾實D呀!
食落煙煙韌韌,配麻辣鍋真心辣,但又好過癮。

冰豆腐 $38
只敢放藥膳果邊,好索好入味,真係好得,又係必食之選。

冰豆腐外表都好靚,堅好味。

萵筍 $38
翠綠鮮嫩,無論配麻辣定藥膳都好得。

雪花啤酒 $20
大枝又夠凍,價錢合理。

佐敦文英街一直都好多嘢食,有串燒、有點心,但係我特別鍾情其中一間火鍋店,就係二家姐。-而家二家姐喺同一條街已經開咗第二間分店,仲可以有獨立房間, 有時要搵獨立房嘅火鍋店真係好難搵,二家姐係一個唔錯既選擇! 講返野食先,主打嘅麻辣火鍋湯底就同出面好唔同,第一佢係主張堅持無味精、冇老油,即係絕唔會返用,亦都唔會預先泡製湯包到港。可以咁講,出面我食過唔少嘅麻辣火鍋店,佢嘅湯底食完真係會好口渴,因為真係落咗唔少味精、添加劑。當然老闆想大家食得健康,個湯底係要作少少犧牲平衡,係無出面既食得咁過癮、咁刺激。食材方面都好唔錯好新鮮! 其實二家姐最有賣點嘅除咗喺火鍋湯底之外,仲有佢嘅活魚刺身,今次老板推介左我地食立魚刺身,除咗刺身講求新鮮之餘,佢嘅賣相都好有誠意。首先佢用金箔鋪喺刺身面, 然後再用「孔雀開屏」將炸過既魚骨盛起,食落真係好脆口!瀨尿蝦墨魚滑真係好少有,佢將手打墨魚釀入新鮮瀨尿蝦,口感好爽口好特別。而鬼馬油炸鬼就即叫即炸,就咁食都好脆好新鮮。另外必試素腰花亦都好有驚喜,冇諗過豆製品都可以造到咁彈牙,仲聽到隔離枱要encall😝-●驚喜菜式: 金箔立魚刺身(一味二食) 聖子皇 素腰花 瀨尿蝦

●驚喜菜式: 金箔立魚刺身(一味二食) 聖子皇 素腰花 瀨尿蝦墨魚滑 本地手切牛 鬼馬油炸鬼

2019-10-23 67 views
朋友介紹去二家姐食麻辣火鍋,正宗重慶麻辣,出名食完不口渴,無辣不歡的我一定要試。自稱好食得辣既我,聽完服務員建議,只選擇小辣,唔夠辣再加,叫左麻辣火鍋中間係莞茜皮蛋,落料前試試湯底,好入味。打邊爐本應多人打先可以叫得多款,但我地兩個人見到樣樣都想試,叫了8-9款火鍋料再加小食,簡直係眼闊肚窄。安格斯牛肩脊,雪花靚牛味重, 放中間清湯最適合不過。第一次見火鍋料有全隻賴尿蝦墨魚丸,好味。小湯包,也是放清湯莞茜皮蛋,湯包嘅原汁原味,有食小籠包子感覺,最愛吸入面肉汁。兩款小食麻辣黃金皮蛋以及咋豬大腸,還有響鈴、凍豆腐、黑柏葉,豬肉腸等

安格斯牛肩脊,雪花靚牛味重, 放中間清湯最適合不過。

第一次見火鍋料有全隻賴尿蝦墨魚丸,好味。

兩款小食麻辣黃金皮蛋以及咋豬大腸,
還有響鈴、凍豆腐、黑柏葉,豬肉腸等
2019-09-19
2019-10-23 69 views
平時鍾意打邊爐,亦都鍾意食麻辣,今晚男朋友就帶我來到佐敦的二家姐正宗原味麻辣火鍋打邊爐。食麻辣火鍋當然係揀麻辣湯底啦,四四方方一個鍋底,原來係可以鍋底雙拼,中間一層係藥膳清湯鍋,湯底剛剛滾我就急不及待飲個藥膳湯,真係好正好補的感覺,好有屋企的味道呢。而個麻辣湯底就更不用說,望落去都覺得有返咁上下辣,不過我地點左小辣,所以都唔怕既。醬油自己配搭,話說今晚的聖子好新鮮,我們點了兩份,再點了牛頸脊粒,No.1 鵝血,黑松露墨魚滑,素腰花,娃娃菜。首先就這個麻辣湯底真係無得頂,任何菜放入去洽完都係咁好味夠野味,牛頸脊粒夠口感,素腰花真係勁係豬腰口感,好得意。我就最鍾意黑松露墨魚滑,好想黑松露味。野飲方面都點左降火的自家制山渣甘草茶,特別的口味又可以解熱,正啊。雖然沒有吃好多野,但點的菜式真係樣樣都甘好食,下次可以約多d朋友來一起食。
2019-10-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 麻辣鴛鴦鍋
  • 蟶子皇
2019-10-11 68 views
最近香港愈黎愈多麻辣火鍋,今次就試左呢間二家姐麻辣火鍋。原來分開左新舊店,裝修幾舒服,環境同d枱都好夠闊落,坐落舒服吾會迫!由於今次我同一個朋友去食,打邊爐吹下水咁,我地兩個都好中意食辣野,所以湯底就當然係叫左麻辣湯底叫左小辣湯底,味道不錯但比預想中無咁辣,有機會再食就試一下中辣,應該會更加好味。當晚食得非常滿足,值得一提的是呢間店每一樣野既份量都好足,我同朋友兩個人叫既野不算多,但每碟份量都好多,單單係碟魚已經有8舊,魚肉又大又厚肉。呢個黑豚肉係最令我意外,估吾到肉質好有彈性,加埋麻辣火鍋湯底,好好味道呢個魚都係好評之一,放落湯到滾下就食得,不過我朋友就覺得有骨