2022-10-12 148 views
太子有海記,嚟到旺角都有間仁芝初喺呢個地段嚟講算幾抵食,甜品每日鮮製,有唔少人放工都嚟食吓糖水補吓中氣平時桃膠糖水都會賣到幾貴,呢碗價錢都算好貼地,入秋食返碗暖暖地嘅桃膠進補吓都唔錯桃膠燉得好啫喱好綿滑,仲有桂圓紅棗等配料,又唔會太甜,性價比幾高當有兩款糖水好想食,但嗌兩碗又怕食唔晒,雙拼簡直係救星。合桃露同杏仁露都好健康,味道又令人舒服,夾埋一齊都唔會撞加埋湯丸都夾,雖然細細粒但幾綿吓,芝麻餡都幾濃冇晒燉蛋,唯有嗌碗燉木瓜,甜度都係拿捏得好好木瓜好足份量,唔會得個水字
太子有海記,嚟到旺角都有間仁芝初

古法養顏燉桃膠

合桃露拼杏仁露

加湯丸

加埋湯丸都夾,雖然細細粒

但幾綿吓,芝麻餡都幾濃

冰糖燉木瓜

冇晒燉蛋,唯有嗌碗燉木瓜,甜度都係拿捏得好好

木瓜好足份量,唔會得個水字
2022-10-11
$52 (Dinner)
古法養顏燉桃膠
合桃露拼杏仁露
加湯丸
冰糖燉木瓜
仁芝初睇名就係賣中式糖水,但要知道中式糖水唔易做得好食,尤其係芝麻糊!我食過深水埗、九龍城嘅糖水舖嘅芝麻糊都覺得一般般,今次終於有好食嘅芝麻糊啦!*生磨香滑芝麻糊 $27 + 生磨香濃合桃糊 $29標榜「手工自家糖水,每日新鮮製造」,真係唔同啲架!雙拼$29熱芝麻糊、合桃糊,唔知係唔生磨嘅關係,質地特別順滑,味道特別濃厚,又冇燶味,唔會過甜。芝麻糊比合桃糊杰身,而且香味更足。我最開心係芝麻糊冇啲奇怪嘅水味!
生磨香滑芝麻糊 $27 + 生磨香濃合桃糊 $29
2022-10-04
$29 (Last Night Supper)
  • 生磨香滑芝麻糊
  • 生磨香濃合桃糊
2022-10-08 41 views
《足料港式糖水🥰》———————————————-#仁芝初 🤍-呢間位於旺角通菜街嘅甜品鋪好正,款式多元,每日鮮製,而且性價比高,價錢親民,宵夜食就一流💰 除咗可以揀雙拼,仲可以加湯圓、芋圓、番薯、雞蛋🥚-💜 法式紫米露表面有椰汁,中間夾住紫米露,足料稠身,底層就係幼滑嘅法式燉蛋🥰甜度適中,椰汁味好香濃,配埋有嚼勁既紫米,口感層次好豐富~-🤍 合桃露拼杏仁露加湯丸呢款雙拼嘅中式糖水香濃細滑,磨得非常滑溜,杏仁露唔會太過強烈,兩者混合一齊嘅平衡做得幾好😋 -⭐️價錢參考:法式紫米露:$38合桃露拼杏仁露加湯丸:$38🍌抵deal 指數:7/10
《足料港式糖水🥰》
🍌抵deal 指數:7/10
2022-10-05
Last Night Supper
2022-10-06 48 views
食完晚餐點可能唔去食糖水,我同朋友一行三人因為住得好近旺角,所以經常都會去通菜街搵嘢食。今次食完晚餐去咗平時好多人排隊嘅仁芝初,因為太多人嘅關係,所以我哋食飯之前買定外賣返屋企。朋友叫咗碗最出名嘅熱香滑芝麻糊同杏仁露,果然招牌芝麻糊真係唔係浪得虛名,芝麻糊相當滑,但係唔會太甜。另外杏仁露好香杏仁味,兩樣一齊食個味道好夾。另外白果薏米腐竹我哋加咗隻蛋落去,白果同薏米都煲得好淋,朋友相當滿意。最後係芋茸蓮子西米露,我仲加多左$9要芋圓,佢哋嘅西米露煲得好好味,加埋芋圓就更加夾啦!提提大家,呢度淨係收現金,舖頭嘅店主都好好人,推介大家!
提提大家,呢度淨係收現金,舖頭嘅店主都好好人,推介大家!
2022-10-05 76 views
夜晚九點行過買咗三碗糖水外賣,成間舖頭冇乜人得三枱客,不過個阿姐超級差態度咁話夜晚外賣一定唔可以喺舖頭入邊坐低等,一定要企喺舖頭外邊條街度等,條街又熱又污糟,同埋因為出邊啲檔口好多執咗笠,有好多建築廢料同埋垃圾,實在唔明白舖頭入邊根本冇乜人都唔俾人坐喺度等,早知係咁寧願唔買,旺角大把糖水舖唔使搞到咁麻煩要喺條街企喺度呆等。其實講真如果佢一早講咗話買外賣要喺外邊等咁起碼會有心理準備知道再決定買唔買,而唔係買完之後先態度勁差咁逼你企喺條街等,講真一碗糖水外賣仲要加一蚊仲貴過你喺入邊食,感覺勁差一定唔會再幫襯。

2022-10-05
TakeAway
$88 (Dinner)
2022-10-03 518 views
#旺角 @art.of.dessert_有朋自遠方回來探親, 話要重溫一下行女人街的感覺! 🤷‍♀️有人未能夠入食肆就唯有買個外賣返酒店食, 街尾近旺角方向有間糖水店, 有人懷念中式糖水! 💁‍♀️店員表示90’s 的自家手工糖水, 堅持「每日新鮮食材」製造! 🍡薑汁芝麻湯丸 $28 ~ 薑味夠, 辛辣的感覺好刺激! 湯丸一匙一粒, 足有8粒! 湯丸外皮煙靭又軟糯, 芝麻爆漿, 唔太甜, 讚! 🥣古法養顏燉桃膠 $39/熱 ~ 桃膠好大粒, 分量頗多, 紅棗少見的大棗, 好甜! 配上我最愛的龍眼肉乾, 好煙靭又甜, 入口清爽, 重點是養顏! ❤️芋茸蓮子西米露拼紅豆沙 $28 ~ 滿滿的鬆化蓮子, 又綿又糯的芋茸, 西米軟滑, 紅豆好腍好滑妳粉, 甜甜的入口順喉, 個人比較喜歡熱食, 暖暖的好舒服! 🪑店面雖不大, 但眼見坐位尚算寬闊! Menu 細節用心, 值得一讚! 👍總括性價比高, 不錯!
#旺角 @art.of.dessert_

👍總括性價比高, 不錯!
Dinner
2022-10-01 29 views
係旺角行緊街就收到母親大人柯打要食糖水,就近女人街就有間新開嘅糖水舖「仁芝初」,當然要試吓新野啦😍✨古法養顏燉桃膠 $39媽媽至愛養生美顏,有杞子、圓肉、紅棗夠足料,熱食最好味!✨桑寄生蓮子蛋茶 $31呢個用嚟孝敬爸爸可以降血壓,強健筋骨👍🏻仲有蓮子清心養神!✨芝麻糊拼杏仁露 $32完美雙拼嘅水墨畫,芝麻糊香濃細滑,杏仁露味道清甜,唔會有過於強烈嘅香氣,兩者混合一齊好夾🤩✨椰汁紫米露加芋圓 $48紫米露係我的最愛,最鍾意香甜軟糯嘅口感,另外再加上芋圓QQ的,太好味了😋✨薑汁燉蛋值得一試,燉蛋滑嘟嘟,薑汁唔止可以撇除雞蛋嘅腥味,仲帶出一點清香😍勁多唔同款式嘅傳統糖水,除咗可以選擇雙拼,一次過食兩款口味,仲可以加湯圓、芋圓、番薯、雞蛋!屋企人都讚用料十足,甜度適中,唔會死甜,已經落咗柯打下次再買🤣

✨古法養顏燉桃膠 $39
媽媽至愛養生美顏,有杞子、圓肉、紅棗夠足料,熱食最好味!

✨桑寄生蓮子蛋茶 $31
呢個用嚟孝敬爸爸可以降血壓,強健筋骨👍🏻仲有蓮子清心養神!

✨芝麻糊拼杏仁露 $32

✨椰汁紫米露加芋圓 $48

✨薑汁燉蛋

今次黎到呢間主打中式糖水既糖水店 — 仁芝初😋😋佢地既糖水每日新鮮製造,選擇好多!價錢又唔貴~~一於買返幾碗返去同屋企人share❤️❤️🥣古法養顏燉桃膠 $38✨望落好足料,包括有桃膠、紅棗、龍眼同杞子等~~味道清甜,仲有美顏效果!食完好滋潤🥰🥰🥣紫薯芋茸蓮子西米露 $30✨估唔到紫薯同西米一齊食又幾夾!!食落芋頭味好濃郁🍠,裡面仲有芋頭粒同西米!口感好豐富👍🏻👍🏻🥣蓮子陳皮紅豆沙 $27✨紅豆煲到起沙,口感綿滑之餘有咬口🤤🤤啖啖都充滿陳皮香,推介!!🍹蝶色夢幻 $40✨呢款係佢地推出既秋季限定新品🍁🍁裡面有石榴果凍同蝶豆花糖水,味道幾特別~值得一試呢🙌🏻🙌🏻
今次黎到呢間主打中式糖水糖水店 — 仁芝初😋😋
佢地既糖水每日新鮮製造,選擇好多!價錢又唔貴~~
一於買返幾碗返去同屋企人share❤️❤️

🥣古法養顏燉桃膠 $38✨
望落好足料,包括有桃膠、紅棗、龍眼同杞子等~~
味道清甜,仲有美顏效果!食完好滋潤🥰🥰

🥣紫薯芋茸蓮子西米露 $30✨
估唔到紫薯同西米一齊食又幾夾!!

🥣蓮子陳皮紅豆沙 $27✨
紅豆煲到起沙,口感綿滑之餘有咬口🤤🤤
啖啖都充滿陳皮香,推介!!

🍹蝶色夢幻 $40✨
呢款係佢地推出既秋季限定新品🍁🍁
裡面有石榴果凍同蝶豆花糖水,味道幾特別~值得一試呢🙌🏻🙌🏻
2022-09-28 30 views
放假同媽咪去旺角行街同Shopping,食飽飯想食個甜品,一到繁忙時段幾乎每間甜品店都要等位,見到呢間係女人街附近既中式糖水鋪好吸引,而且價錢親民,同店員傾開先知原來佢地既甜品都係每日鮮製,性價比咁高一於要支持下💯古法養顏燉桃膠 ($38)媽咪日夜打理家務當然要對佢好啲啦,買左碗滋陰養顏既燉桃膠比媽咪,入面有紅棗、杞子、桂圓等配料,膠原蛋白豐富,最啱女士飲用🥰🥥椰汁紫米露 ($29; 芋圓+$9)我呢個芋圓控見到有得加芋圓即刻雙眼發光啦,揀左款好耐無食既椰汁紫米露,甜度適中,椰汁味好香濃,配埋有嚼勁既紫米同煙韌既芋圓,口感層次好豐富🌟熱木瓜燉雪耳 ($29)買多碗木瓜燉雪耳孝敬爸爸,中式糖水就啱哂佢,糖水好足料有好多木瓜同雪耳,木瓜清甜雪耳煮到好腍,超正🥰🥰

💯古法養顏燉桃膠 ($38)

🥥椰汁紫米露 ($29; 芋圓+$9)

🌟熱木瓜燉雪耳 ($29)

• 古法養顏燉桃膠
2022-09-27 30 views
嚟介紹特色糖水喇✨!唔知大家平時食嘢會唔會都鍾意反其道而行🤣,意思即係喺夏天打邊爐🥵又或者喺冬天食雪糕咁🥶。今次我就決定喺一間位於旺角嘅糖水舖試吓佢熱嘅糖水🤭,喺網上留意到原來呢間餐廳嘅糖水係每日新鮮製造㗎🤩,所以個性價比都算幾高!想知我嗰日食咗咩糖水嘅,就要繼續睇落去啦~食物方面☝🏻#紫薯芋茸西米露($31)首先要介紹嘅第一款糖水就係紫薯芋茸西米露💜,我平時食西米露其實多數都會凍食。估唔到今次熱食個體驗都幾好😚,西米露嘅份量夠晒多,同埋入邊都有紫薯蓉提升個口感😍。我覺得熱食同洞悉最大分別就係呢碗西米露嘅濃稠度,如果熱食嘅話食起上嚟個口感冇咁似水狀😋。我自己個人就鍾意呢個口感多啲啦。#桑寄生蓮子蛋茶($34)至於第二樣我要介紹嘅糖水就係桑寄生蓮子蛋茶☺️,我叫呢碗糖水嘅原因當然就係因為佢夠養生啦🤣。相信大家都知道其實桑寄生本身都有好多功效,例如可以補肝腎、強筋骨、治失眠等。就咁睇就應該得呢碗糖水好健康😌。為咗令佢更加健康,我額外再加多左隻蛋喺入邊㗎,補充蛋白質一流🥚。我覺得呢碗糖水其實都幾足料,入邊都見到有真材實料嘅桑寄生同埋蓮子👍。如果大家都想養生嘅話,真係可以考慮吓啦🫶🏻。#薑汁燉蛋
嚟介紹特色糖水喇✨!

食物方面☝🏻
#紫薯芋茸西米露($31)

#桑寄生蓮子蛋茶($34)

#薑汁燉蛋($32)
最後要介紹嘅糖水就係薑汁燉蛋啦👾。逢係燉蛋,我都強烈推介大家食熱嘅😎。我覺得熱食嘅燉蛋先會食得出佢嘅香味。呢碗燉蛋其實我都幾滿意㗎,一嚟佢燉得夠滑👍,二來佢個薑汁味都好濃,同燉蛋嘅味道都好夾🙌🏻。另外佢個燉蛋𢳂起都唔容易散🤤,所以成個體驗都幾好。

評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-09-26 28 views
甜品時間🍧見到個名咁有個性就入左黎試下•百合香草綠豆沙加芋圓綠豆不太起沙 而且百合味唔太出比起想像中有落差 而且芋圓都係好一般總括嚟講有點失望😗———————————————
甜品時間🍧
見到個名咁有個性就入左黎試下

•百合香草綠豆沙加芋圓
綠豆不太起沙 而且百合味唔太出
比起想像中有落差 而且芋圓都係好一般
總括嚟講有點失望😗

———————————————

2022-09-25 37 views
同朋友平日經過花園街,見到呢一間糖水舖幾平試吓芝麻糊麥米粥 $27 呢款係芝麻糊同埋麥米粥嘅雙拼,芝麻糊味道偏甜,有濃郁嘅芝麻香口感夠幼滑😍,而麥米粥嘅麥米口感彈牙煙韌,花生煮得夠淋🥜,mix 埋可以一次過食到兩款甜品👍🏻桑寄生蓮子蛋茶 ☕️ $30 經典養生嘅桑寄生蓮子蛋茶係傳統港式糖水之一,雖然有少少藥材嘅味道,但係甜甜地感覺上好滋潤、滋補,連埋雞蛋一齊食夠飽肚🥚法式紫米露 $38店員推介嘅法式紫米露有三層layers,最上面一層係芒果椰汁布甸🥭,中間係紫米露,而最底係法式燉蛋🍳,可以一次過滿足幾個願望!甜品都是每日鮮製,而且性價比高‼️
同朋友平日經過花園街,見到呢一間糖水舖幾平試吓

芝麻糊麥米粥 $27

桑寄生蓮子蛋茶 ☕️ $30

法式紫米露 $38

甜品都是每日鮮製,而且性價比高‼️
2022-09-24 36 views
每次食完晚餐之後行一陣街,當然就會好想食埋甜品, 咁就真係有完結一日嘅美好甜甜嘅回憶, 😳作為美食核心嘅旺角當然亦都唔缺優秀嘅甜品舖,淨係一條通菜街裏面都已經充斥左唔少嘅隱世甜品舖,😆其中一間改名改得非常有創意嘅人之初正好吸引咗視線,而裏面食嘅都係中式糖水為主,但當然配搭上面仍然係可以單拼亦都可以雙拼,非常人性化。 😛另外值得推介嘅原因當然就係餐廳裏面嘅甜品都係每日新鮮即製,咁就唔需要擔心係經過雪藏或者唔新鮮,睇埋個價錢亦都係非常合理,但每一碗都落足心機同埋夠晒足料,性價比肯定毫無疑問嘅高😌薑汁燉蛋— 🥚凍冰冰嘅燉蛋,絕對係為呢一個夏天帶嚟更清新嘅感覺,而且凍食嘅燉蛋通常感覺上就會更加多蛋香同埋更加濃郁,當然加咗牛奶喺入面就令到蛋香之餘又帶點奶香,🥛細緻嘅味道亦都係一樣加分位,增添埋薑汁,就更加突出雞蛋嘅味道,🥚而且呢一個薑汁並冇想像中咁辣咁搶味道,完完全全係溫和嘅調味,整體係微甜🥚麥米粥拼紅豆沙— 🫘呢一碗傳統中式糖水材料豐富,而且夠晒飽肚,麥米粥裏面除咗有麥米之外,仲有花生, 🥜就咁睇嘅膳食纖維都已經非常豐富,整出嚟嘅麥米粥就非常杰身,但係非常足料,作為糖水,🥜定係日常膳食都非常適

薑汁燉蛋

麥米粥拼紅豆沙— 🫘呢一碗傳統中式糖水材料豐富,而且夠晒飽肚,麥米粥裏面除咗有麥米之外,仲有花生, 🥜就咁睇嘅膳食纖維都已經非常豐富,整出嚟嘅麥米粥就非常杰身,但係非常足料,作為糖水,🥜定係日常膳食都非常適合,加埋紅豆沙令到食材再增添一樣同時陳皮嘅味道亦都帶出進補嘅作用,🫘多重口感多重味道亦都係難得嘅一種多元化甜品🥜
麥米粥拼紅豆沙

紫薯芋茸蓮子西米露— 🍠通常西米露都係會配椰汁咁但係亦都會有破例嘅時候,加入芋茸就令到質地更加絲滑,🍠再加埋紫薯粒就令到成碗甜品嘅色澤更加有迷人嘅紫色同埋多元化嘅味道,🍠本身西米粒嘅味道非常淡淡非常好嚼,足料嘅紫薯,同埋蓮子就額外提供顆粒感嘅咬口,靠芋蓉本身嘅微甜來提升自然嘅香味,亦都係個有特色,而且色香味俱全嘅甜品代表作🍠
紫薯互用蓮子西米露

仁芝初 (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖
2022-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$38 (Dinner)
薑汁燉蛋
麥米粥拼紅豆沙
紫薯互用蓮子西米露
  • 芋茸蓮子西米露
2022-09-23 32 views
放工心血來潮想食糖水,所以一於試吓附近果間糖水舖仁芝初🤭個名勁得意生鬼😂係度心大心細嘅時候,店員主動介紹糖水,講話甜品糖水係每日新鮮製造,而且好足料㗎,我忍唔住叫左三碗☺️芋茸蓮子西米露‼️成碗紫色好夢幻呀😊啲芋頭勁林勁香甜,西米粒粒又多👍🏻蓮子陳皮紅豆沙‼️一飲就知足料,果皮又係勁香,食得出用靚料,而且紅豆沙煲到起沙,好味😋古法養顏燉桃膠‼️呢個專登叫比媽咪個貪靚亿🙈拎左黎飲,淡淡嘅甜味再加足料嘅桃膠,配埋龍眼,正😄

2022-09-20
Dinner
  • 芋茸蓮子西米露
2022-09-22 22 views
喺旺角行街行到攰攰地,都想食啲糖水濕濕口。於是就入咗呢間仁芝初,睇一睇餐牌都有幾多選擇喎。❤️薑汁燉蛋$32(凍/熱)呢個好吸引我!!!我不嬲好鍾意食薑汁嘅嘢,因為感覺會好健康😋😍對女仔身體好薑汁當然要揀熱啦💕果然真係好好食😋冇失望好推薦大家食呢個🙌🏻🙌🏻🙌🏻❤️香濃合桃露$29濃稠度都調得幾好,唔會太稀聽講佢地甜品係每日新鮮製造性價比都幾高。❤️紫薯芋茸西米露 凍 $31 加湯丸+$9見咁好食打包一碗比屋企人食裝得好好,搭車一啲都冇瀉出嚟👍🏼
喺旺角行街行到攰攰地,都想食啲糖水濕濕口。
於是就入咗呢間仁芝初,睇一睇餐牌都有幾多選擇喎。

❤️薑汁燉蛋$32(凍/熱)
呢個好吸引我!!!我不嬲好鍾意食薑汁嘅嘢,
因為感覺會好健康😋😍對女仔身體好
薑汁當然要揀熱啦💕果然真係好好食😋冇失望
好推薦大家食呢個🙌🏻🙌🏻🙌🏻
❤️香濃合桃露$29
濃稠度都調得幾好,唔會太稀
聽講佢地甜品係每日新鮮製造
性價比都幾高。

❤️紫薯芋茸西米露 凍 $31 加湯丸+$9
見咁好食打包一碗比屋企人食
裝得好好,搭車一啲都冇瀉出嚟👍🏼