Restaurant: 利口坊茶餐粉麵小廚
Info:

2024-03-16 325 views
我係叫外賣 送餐速度非常快 外賣小哥又有禮貌 大大隻炸脾 皮脆肉多汁 面再加咗淮鹽 超正!沙律係鮮果沙律 同其他茶記用罐頭雜果完全冇得比 仲要大大份 性價比超哂班 如果鍾意食炸脾嘅人必定要試
Delivery
2024-03-08 227 views
係葵芳返工,呢到成為我飯堂。午餐款式多,味道好過連鎖快餐,仲有好多選擇。地方大所以繁忙時間都唔洗等好耐,不過日日都人頭湧湧呢度侍應個個都有求必應,睇到朋友大肚都會專登安排個安全位置比佢坐。是日飯餐想要多汁,只要出聲,佢哋都好樂意比你,唔會嫌你煩今日試左是日B餐,$50 包一杯熱飲,仲可以飲碗靚湯,免費靚湯又大又好飲。今日個B餐鮮茄牛肉燴意,完全係我由細食到大嘅味道每條意粉都沾上茄汁,牛肉份量又多,個汁調校到剛剛好,非常開胃
係葵芳返工,呢到成為我飯堂。

今日個B餐鮮茄牛肉燴意,完全係我由細食到大嘅味道

2023-11-15 380 views
去客戶店舖途中,在葵芳葵豐街光顧惠顧了位於隧道出口左面的利口坊食堂。午飯時候多人,附近工作的人坐得有點滿的,還好不用等候。點了一下是日精選的客飯,有兩個餸菜。看到有很久沒見到的釀青椒。份量得二件,少了一點,但是味道算不錯,也點了咖哩魚柳,咖哩還有少少甜味。一個中式的豉汁和另外一個日式咖哩,點了才發現兩個味道不是太匹配,但算好吃。在餐廳進食附送了一個中式例湯,點了一杯凍檸檬茶,加三元,結帳53元,算是現在普遍的香港消費。
2023-11-15
$53 (Lunch)
  • 釀青椒
  • 咖哩魚柳
雲吞豬手米🍜湯頭感覺似少腩汁+雞湯, 唔太咸雲吞算大隻🤣但豬手就真系唔太林好硬🫣炆得唔夠耐, 少量有毛🫣米粉系彈牙唔會好一Pat Pat🫶🏻但工廠區價錢真系吸引!環境唔算逼!老闆成日都系到架好好人架!❤️❤️🧋凍奶茶好香奶味, 茶底都唔錯👻只系飲完都好飽🙈+$3系抵架!🪙價錢$39 雙拼+$3 凍飲+$3🍜味道:3.9/5🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️服務:4.5/5環境:4/5返食:4.6/5價錢:4.8/5🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️👷🏻‍♀️利申:本網只代表個人感受與想法不代表全部🫡(本台暫試運當中, 全人手營運, 多多包涵)🪙今次全自費👷🏻‍♀️直接跟店員下單📍 利口坊茶餐粉麵小廚 (葵芳)葵芳葵豐街53-57號福業大廈地下🚈(葵芳站C出口行5分鐘)

雲吞豬手米🍜
湯頭感覺似少腩汁+雞湯, 唔太咸
雲吞算大隻🤣但豬手就真系唔太林
好硬🫣炆得唔夠耐, 少量有毛🫣
米粉系彈牙唔會好一Pat Pat🫶🏻
但工廠區價錢真系吸引!
環境唔算逼!老闆成日都系到架
好好人架!❤️❤️

🧋凍奶茶
好香奶味, 茶底都唔錯👻只系飲完都好飽🙈
+$3系抵架!

返食:4.6/5
價錢:4.8/5
🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️⚫️

👷🏻‍♀️利申:本網只代表個人感受與想法不代表全部🫡
(本台暫試運當中, 全人手營運, 多多包涵)

🪙今次全自費👷🏻‍♀️直接跟店員下單

📍 利口坊茶餐粉麵小廚 (葵芳)
葵芳葵豐街53-57號福業大廈地下
🚈(葵芳站C出口行5分鐘)
2023-05-24
TakeAway
$45 (Lunch)
2023-05-23 342 views
未開盒時望落正常,開盒後發現豬扒薄切,咬都咬唔開,看上去只有兩片炸粉,明顯是偷工減料,離哂譜!上次外賣單併燒味飯,又計了雙併價格,又從來無單提供,都唔知是外賣仔,還是寫單出問題。外賣一次比一次差,打電話前停一停,想一想

外賣一次比一次差,打電話前停一停,想一想
吉烈豬扒烏冬
Delivery
2022-09-04 997 views
呢間位於葵芳非常近工業區嘅餐廳 其實搭地鐵都會望到佢 今日嚟咗呢邊食早餐 因為有朋友同我介紹呢度嘅早餐有車仔麵食🫢 所以過到嚟一於試吓佢車仔麵嘅材料沙嗲牛肉湯麵配火腿太陽蛋 牛油方包朋友就嗌咗呢個沙嗲牛肉麵 沙嗲嘅花生味好香😗 而且牛肉好大塊咬落口 仲好有質感 成份早餐都好豐富👍🏻 太陽蛋仲煎得好靚🍳車仔麵自選早餐蘿蔔 豬大腸 牛腩配米粉 鍾意食呢度嘅米粉 因為咬落口有少少煙韌 蘿蔔呢個一定係車仔麵必嗌嘅餸菜 都幾入味 但係八角味好重 個人就唔係咁鍾意🙈 豬大腸同牛腩都好出色 兩款都好入味 豬大腸好厚身 牛腩又唔會太韌 下次嚟一定會再叫😻熱奶茶 熱檸水餐飲就都係正正常常啦 奶茶都係唔錯嘅☕️下次嚟葵芳都可以試吓其他餐廳 唔洗淨係去葵廣掃街咁悶😮

沙嗲牛肉湯麵配火腿太陽蛋 牛油方包

下次嚟葵芳都可以試吓其他餐廳 唔洗淨係去葵廣掃街咁悶😮
Type of Meal
Breakfast
2021-08-31 1471 views
沙嗲牛肉西多 $45凍奶茶 +$2比平時更肥仔嘅西多 佢加左糖漿同煉奶仲有大舊牛油 中間夾左好多塊沙嗲牛肉 本身好鐘意同一時間食咸加甜嘅野 呢個真係幾perfect match 西多雖然淋左好多醬但都仲有dd脆 呢舊野好好食但真係太漏 一個人食會肥死同濟死 仲有舊式茶記必點嘅奶茶都幾有水準 好彩唔太甜 如果唔係夾埋個西多應該好辛苦😂😂

沙嗲牛肉西多 $45
凍奶茶 +$2

2021-02-06 1574 views
亁抄牛可 + 木魚𢇁 ! 食個午餐有湯送都唔止, 仲要送碗綠豆沙比你,而且好明顯呢碗綠豆係用心去整出來。 真心係好味嘅。 雖然位置唔當眼, 不過一出仲條隧道就到都算okay.
2019-12-31 2460 views
唔知係咪因為平安夜,第N次食既利口坊竟然有小朋友食嘅椰絲啫喱糖,佢值得我為佢寫多一次食評。佢嘅炒野係出色嘅,但今次食沙嗲豬扒意粉👉🏻賣相唔錯,但係食落就覺得咸左啲、個汁杰左啲。👉🏻唔打緊,又有啫喱你食,👉🏻又有中湯飲,佢個例湯都唔錯㗎,無乜味精味。
👉🏻賣相唔錯,但係食落就覺得咸左啲、個汁杰左啲。
👉🏻唔打緊,又有啫喱你食,
👉🏻又有中湯飲,佢個例湯都唔錯㗎,無乜味精味。
無錯!葵芳係好多野食,但喺葵芳工業區返工,有時真係懶得行去新都會食晏,新都會食晏又貴一大截啦,葵芳廣場能夠坐低食飯嘅地方又唔多,所以好多時都係喺工廠區食頹飯!其實喺呢度返工唔係好耐,所以一路都喺度摸索緊有冇啲比較有質素嘅茶記。呢間利口坊都算係幾高水準!仲要有All Day Breakfast食,哈哈!👉🏻 All Day Breakfast黎講佢都跟得幾足👉🏻👉🏻 如果加多幾條沙律菜就真係好像樣喇👉🏻 下午茶餐,$35咋😵 👉🏻 唔太餓都夠飽㗎👉🏻 其實同一條街有另外一間分店,呢份全日早餐係喺另一間分店食嘅,但係Openrice 無呢個選擇。👉🏻 另一分店係好味啲既
👉🏻 如果加多幾條沙律菜就真係好像樣喇
👉🏻 下午茶餐,$35咋😵
👉🏻 唔太餓都夠飽㗎
👉🏻 另一分店係好味啲既
平時返工食果餐lunch,我諗好多人同我一樣都係為生存,唔會奢求靚、環境坐得舒服、肉質鮮甜⋯⋯ 所以平時返工嗰餐午餐我好少影相,今日出去葵芳做野,仲要係工廠區,其實都冇乜特別選擇,只係求其入左一間就坐低食,肚餓吖嘛~ 叫個豬扒意粉,一上枱竟然「嘩」咗一聲,好大塊扒呀!講味道:都話晏晝我唔會要求好高,豬扒當然都係茶記豬扒味,不講究肉汁、豬味等,佢咁嘅樣擺到明係賣份量。但係個意粉係麻麻,一早煮起琳琳地又散散地。咁幾十蚊OK啦~

今天我外出在葵芳工作。中午十二時半,當時天氣悶熱決定先吃飯再繼續工作。經過葵興街,見「利口坊茶餐廳粉麵小廚」,再看門外餐牌的套餐也吸引,推門進去。茶餐廳曾經翻新過,光線尚算光猛。座位之間頗寬敞。侍應服務態度友善及有禮。整個餐上枱時間大約八分鐘左右。我點了粟米吉烈豬扒火腿飯及熱奶茶。用刀切開酥炸的豬扒,看到肉縫紋理幼細。食落豬扒,脆得來帶點鬆軟;溫度剛剛好,勝在易於入口。嚼起來,肉香味濃,美味多汁。然後品嚐火腿,有點微暖。肉味鮮甜,柔軟度適中。原來還有兩粒紅蘿蔔及一片椰菜,味道都鮮甜爽軟及脆口。至於白飯,飯質較粗,水份軟柔度頗適中。粟米白汁濃烈,有好香甜的粟米味道,味道濃郁,十分之好味。可以給九個讚(最高十個讚)用來拌飯吃最好不過,不到一會兒就把所有飯吃完。熱奶茶,淡奶濃而紅茶輕,味道較甜。不過,尚可接受。

我點了粟米吉烈豬扒火腿飯及熱奶茶。

粟米吉烈豬扒火腿飯

熱奶茶

熱奶茶,淡奶濃而紅茶輕,味道較甜。不過,尚可接受。
Other Info. : 注意加多些蔬菜作為配菜,口感更豐富。
2018-09-07
$45 (Lunch)
粟米吉烈豬扒火腿飯
熱奶茶
  • 吉烈豬扒火腿白汁飯
2018-08-28 815 views
講起葵芳 大家一定會第一時間諗起葵廣 但其實葵芳仲有好多值得推介嘅食物可以同大家分享😆 今次一個人去左好近地鐵站嘅一間茶記外賣食炸雞髀薯條翻office食🍗🍟 一打開個膠袋 已經聞到好香噴噴 搞到我啲同事聞到都流晒口水😂 炸雞髀都幾大隻 size同隻手掌差不多 食落冇乜雪藏味 而佢嘅調味粉好特別 有少少辣辣地幾惹味😼 雖然係外賣咋 但拎上手仲係辣手嘅!! 而薯條雖然幼 食落好脆卜卜 味道就好似m記既扭扭薯條咁 再配埋茄汁 呢個下午茶餐真係令人好滿足😋 而熱奶茶 雖然茶味較重 但飲落口又唔澀 幾滿意⭐️ 總括而言 呢間嘅炸髀薯條真係好值得推介 算幾高質👍🏻👍🏻 如果大家去葵廣掃街去到悶 可以去呢間茶記試下丫🤤 不過佢逢星期日休息架!

2018-08-28
TakeAway
2018-07-21 651 views
小妹今日要到咭片X 取貨所以去左葵芳工業區第一次去咋😁取完貨見未夠12點又未食早餐係大堂望入去見到呢間茶餐廳好光猛又乾淨👍🏻👍🏻所以就入左去幫趁因為未到午市,大量卡位隨便坐!😌😌一坐低姐姐問我要不要例湯、今日老黃瓜煲豬肉我心諗我都未决定食乜但佢好熱情話:唔緊要、你飲唔飲原來係免費送嫁👍🏻👍🏻👍🏻好快就奉送個湯好足料,唔係加水嗰D正!😋😋小妹最後叫左個牛腩河上菜速度很快👍🏻個牛腩雖然唔係太林😌但個湯底唔錯好清!🤪估唔到工廠區呢間茶記有水準、有服務!😍😍😍埋單$39 Ok la
小妹今日要到咭片X 取貨
所以去左葵芳工業區
第一次去咋😁
取完貨見未夠12點
又未食早餐
係大堂望入去
見到呢間茶餐廳好光猛又乾淨👍🏻👍🏻
所以就入左去幫趁
因為未到午市,大量卡位
隨便坐!😌😌
一坐低姐姐問我要不要例湯、今日老黃瓜煲豬肉
我心諗我都未决定食乜
但佢好熱情話:唔緊要、你飲唔飲
原來係免費送嫁👍🏻👍🏻👍🏻
好快就奉送個湯
好足料,唔係加水嗰D
正!😋😋
小妹最後叫左個牛腩河
上菜速度很快👍🏻
個牛腩雖然唔係太林😌
但個湯底唔錯
好清!🤪
估唔到工廠區呢間茶記有水準、有服務!
😍😍😍
埋單$39
Ok la

例湯
牛腩河
例湯
牛腩河
2015-10-28 2272 views
今天遲了下班,因此午餐也延遲了。走到葵芳工業區,尋找一下食店。利口坊餐廳小廚是在下曾經到過的,既然遲了用餐,不多想便走進入去。餐牌多的是,也沒有多心機逐一細閱,只在下午茶及碟頭飯中鑽研,最後還是選了碟頭飯。例湯是雞腳花生湯,這是在下久未喝過的例湯,入口也幾好喝,味道較濃郁,雞腳幾滑。或者真的很久沒喝,總覺幾好喝吧。也許很久沒吃過茶餐廳的菜遠肉片飯,那芡汁還是依舊的多,菜心和肉片也不少,菜心都幾甜,肉片軟腍,是一貫慣常的味道。在沒有糖的熱奶茶,沒有甜味,茶味突出,茶香都夠,都幾順滑,奶與茶份量都幾適中。一餐簡簡單單的午餐,吃過以後,再坐一會,便結賬離開。
一餐簡簡單單的午餐,吃過以後,再坐一會,便結賬離開。
2015-09-12
$44 (Lunch)