嘩!今日去咗元朗劉興記生煎包專門店,真係食到我流口水呀!😋👌首先嚟個生炸雞扒蔥油拌麵($42),雞扒炸得金黃香脆,肉質嫩滑多汁,配埋香噴噴嘅蔥油麵,簡直係絕配!麵條彈牙爽口,蔥油香氣四溢,食落去香而不膩,正!🍜🐔跟住嚟杯凍低糖豆漿($8),清甜解膩,唔會太甜,啱晒我呢種怕肥嘅人飲。😆🥛重頭戲梗係招牌生煎包啦!叫咗6隻($45)嚟試,外皮煎到金黃酥脆,底部仲有層薄脆,咬落去即刻聽到「卡嚓」一聲,超過癮!內餡汁水豐富,肉餡香濃惹味,真係一啖接一啖停唔到口!😍🥟百步香蔥油餅($28)都係必試之選,層層酥脆,蔥香四溢,配埋佢嘅特製醬汁,香辣開胃,正!🥮鮮雞湯小雲吞($30)湯底清甜,雲吞皮薄餡靚,食落幾件都唔覺得漏,夠晒滋潤!🥣最後仲試咗蟹黃生煎包($18),蟹黃香濃,包底煎得香脆,真係食過返尋味呀!🦀總括嚟講,劉興記嘅嘢食樣樣都咁出色,價錢又平民化,絕對係平靚正嘅好選擇!下次一定再嚟!💯👍劉興記生煎包專門店 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖#劉興記 #生煎包 #元朗美食 #港式小食 #街頭美食 #美食推介 #foodie #hkfoodie #hkfood #instafood

劉興記生煎包專門店 (元朗)
元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖

#劉興記 #生煎包 #元朗美食 #港式小食 #街頭美食 #美食推介 #foodie #hkfoodie #hkfood #instafood #foodporn #yummyinmytummy #foodstagram #hkeats #hkiger #相機食先 #飲飲食食 #食好西 #食評 #美食分享 #吃貨 #foodblogger #小吃 #美味 #好味 #必吃 #推薦 #打卡 #打卡美食 #香港美食
2024-07-06
$50 (Lunch)
2024-07-12 55 views
好耐之前已經食過荃灣嗰間😆估唔到而家連元朗都有,元朗嘅朋友仔有口福啦蟹黃生煎包 $18/隻最近真係非常多人介紹食生煎包,呢間店舖有蟹黃生煎包一於試試,一咬開蟹黃味非常香!飲湯除左肉香仲好鮮!小編鍾意飲一啖原味湯,之後加少少醋再一啖食曬佢!咁又飲到湯嘅鮮味,之後加咗醋亦都可以減輕油膩感,令小編可以食多幾粒😂!迷你雞絲酸辣湯+招牌生煎包配(凍)豆漿 $59原味生煎包就豬肉香味比較濃!好似飲豬骨湯咁!同樣加醋都係非常適合!而迷你酸辣湯嘅大小,大概係飯碗大!辣度大概係10小辣左右!會起到提鮮嘅作用但唔會好辣!夾埋份量一個成人當晚餐食都OK!生炸雞扒蔥油拌麵 $42雞扒炸得好酥脆 雞肉口感嫩滑多汁,一啲都唔乾 外面嗰層炸衣都好薄 蔥油拌麵勁香 好食到想食多碗

蟹黃生煎包 $18/隻
小編鍾意飲一啖原味湯,之後加少少醋再一啖食曬佢!

迷你雞絲酸辣湯+招牌生煎包
配(凍)豆漿 $59

炸雞扒蔥油拌麵 $42
蔥油拌麵勁香 好食到想食多碗
2024-07-12 55 views
位於元朗嘅生煎包唔多,呢一間仲可以堂食,主力賣既係生煎包,亦有飯同麵生煎包除餐附送,即點即煮,所以等得比較耐。個皮超脆,皮薄肉厚多汁,果然係招牌菜,味道一流炸排骨菜飯排骨非常酥脆,鎖住肉汁喺入邊,所以不會吃到覺得太柴,菜飯令到成個飯更加濕潤,口感更佳,仲有菜嘅香味,食到舔舔脷雞扒蔥油拌麵撈麵味道不錯,唔會覺得太鹹,食唔停口😋😋雞扒嘅口感會比起排骨更加厚實,個人比較喜歡吃呢一個,香口和口感都比排骨為優😚

生煎包除餐附送,即點即煮,所以等得比較耐。
個皮超脆,皮薄肉厚多汁,果然係招牌菜,味道一流

炸排骨菜飯

雞扒蔥油拌麵

撈麵味道不錯,唔會覺得太鹹,食唔停口😋😋

2024-06-25
Dinner
2024-07-11 61 views
最近見到社交平台有好多Foodie食呢間小店 發現佢哋原來都有幾多分店 即時又興起一股食生煎包熱潮 可以作為正餐或者下午茶嘅另一個選擇鮮雞湯小雲吞雖然小雲吞係上海菜必備之一 但香港上海餐廳又唔係每一間都有 呢度嘅小雲吞 細細粒晶瑩剔透 仲可以連埋雞湯一齊食招牌生煎包餐廳主打係生煎包 冇理由唔試 佢哋講明係冇爆汁 可以免費更換 所以絕對有保證 咬落都多汁惹味蟹粉小籠包小籠包都皮薄 食落啖啖肉 蟹粉味唔算非常之濃 可能未食得慣 又少少腥百步香蔥油餅同平時食嘅蔥油餅有少少唔同 食落嘅感覺裏面會有啲醬汁 外層嘅皮有啲似酥餅咁 幾特別豆漿都算有豆味 可以一試

鮮雞湯小雲吞

蟹粉小籠包

百步香蔥油餅

都算有豆味 可以一試
招牌生煎包6隻($45) + 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻($54/套餐/包豆漿)+ 原味小籠包4隻($40) + 百步香蔥油餅($28) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​劉興記生煎包,暫時全港有6間分店,分佈元朗荃灣旺角大圍上環,今晚同媽咪喺元朗店食嘩~發哥呀~~第一次幫襯,梗係要叫招牌生煎包,食之前唔知道肉汁多成咁,輕輕一咬,湯汁老實不客氣噴射式噴出嚟,噴到一枱都係,連媽咪件衫同頭髮都有Sorry🤣查實可以改名叫「超!爆!汁!生煎包」!大家食嘅時候要萬事小心🤣生煎包上層厚皮鬆軟,撒咗啲黑芝麻同蔥花,底部煎得金黃夠脆,肉餡紮實,瘦肥比例大概7:3,唔錯!即叫即蒸小籠包,外皮不算薄,勝在湯汁多,大大隻今個夏天未到8月已經日日熱到34度,食嘢只想食啲清清涼涼嘅嘢,叫麻醬手撕雞絲粉皮就啱晒~手撕雞份量唔算多,麻醬夠多夠香,夠黏口之餘唔會苦,粉皮口感滑而爽口,唔會黏埋一堆

嘩~發哥呀~~
招牌生煎包
即叫即蒸小籠包,外皮不算薄,勝在湯汁多,大大隻

麻醬手撕雞絲粉皮
麻醬手撕雞絲粉皮
2024-07-09 41 views
呢間劉興記之前荃灣開張嗰陣係社交平台勁紅!原來靜悄悄地已經開咗好多分店😲 其中一間仲喺屋企附近,當然要嚟試吓!❤️招牌生煎包新鮮熱辣👍底層煎得好脆,皮唔會厚,咬開爆汁,果然名不虛傳!😋連我個腌尖老公都讚好食😂❤️蟹黃生煎包呢款係昇華到另一個層次😮我覺得除咗有招牌講嘅優點之外仲多咗層鮮味,但老公就覺得有少少腥,佢鍾意原味多啲😂⭐️雞絲酸辣湯小雲吞幾大碗足料,酸辣湯偏稀,但味道夠雲吞正常,夏天食都幾開胃~❤️生炸雞扒蔥油拌麵雞扒外層香脆偏厚,裏面肉質唔厚但嫩滑👍麵質彈牙,蔥油略嫌鹹咗少少,但都好食#劉興記 #生煎包 #招牌生煎包 #蔥油拌麵 #蟹皇拌麵 #酸辣湯

❤️招牌生煎包
新鮮熱辣👍
底層煎得好脆,皮唔會厚,咬開爆汁,果然名不虛傳!😋
連我個腌尖老公都讚好食😂

❤️蟹黃生煎包
呢款係昇華到另一個層次😮

⭐️雞絲酸辣湯小雲吞
幾大碗足料,酸辣湯偏稀,但味道夠
雲吞正常,夏天食都幾開胃~

❤️生炸雞扒蔥油拌麵
雞扒外層香脆偏厚,裏面肉質唔厚但嫩滑👍
麵質彈牙,蔥油略嫌鹹咗少少,但都好食

2024-07-07
$74 (Lunch)
  • 生炸雞扒蔥油拌麵
  • 蟹皇生煎包
2024-07-08 52 views
💖 劉興記生煎包專門店 (元朗)✨元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日老公🐻❤️收工之後我哋就去咗買生果,經過呢一間舖頭嘅時候發現佢勁多人食,幾乎係咩年齡層嘅人都有😮見佢價錢平平哋我哋就入咗去試吓🤭,估唔到有驚喜❣️-原味小籠包🥟 $40老公🐻❤️都好鍾意食小籠包所以我哋就叫咗一份,由於而家唔係好食得蟹嘅關係所以就冇叫到蟹粉💁🏻‍♀️。小籠包$40有4粒,個人認為都幾抵食,四粒嘅肉汁都好飽滿💦。不過個人認為個皮就厚咗少少~-高湯上海麵🍲 $19倪丨丨又係想食齋麵🤣,呢一個上海麵比較粗身同煙靭🥰飽肚感十足,上面有蛋絲,我自己就加咗少少醋同埋辣椒醬落去一齊食😍-蟹黃生煎包🦀 $18超好食嘅蟹黃生煎包😍可以滿足我好想食蟹嘅心願🫶🏻,一咬落去已經爆曬汁💦,鮮甜嘅蟹肉,份量亦唔少,一個字👉🏻正👈🏻-麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻+豆漿🥗 $54套餐嚟講其實都幾抵食,因為講緊佢呢一個麻醬手撕雞粉皮嘅份量好大兜,醬汁亦都可以撈晒成個粉皮😻,夏天食就啱晒!另外配埋2隻生煎包,男仔食都好夠飽👍🏻普通嘅生煎包肉汁就比蟹黃口味嘅少🤏🏻,但一咬落去就食到好香嘅胡椒味😎。另外仲可以配

💖 劉興記生煎包專門店 (元朗)
✨元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖

-原味小籠包🥟 $40

-高湯上海麵🍲 $19

-蟹黃生煎包🦀 $18

-麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻+豆漿🥗 $54
套餐嚟講其實都幾抵食,因為講緊佢呢一個麻醬手撕雞粉皮嘅份量好大兜,醬汁亦都可以撈晒成個粉皮😻,夏天食就啱晒!另外配埋2隻生煎包,男仔食都好夠飽👍🏻普通嘅生煎包肉汁就比蟹黃口味嘅少🤏🏻,但一咬落去就食到好香嘅胡椒味😎。另外仲可以配埋飲品其實呢個價錢都真係幾抵。

-豆漿🥛 $8
豆漿有低糖版🥳,老友記都岩飲!
豆漿

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-07-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2024-07-08 29 views
依排都成日去元朗,所以都多左留言元朗既美食。今日食中式啲,去食荃灣好多人排既生煎包店☺️蟹黃生煎包平時啲生煎包都係普通嘅豬肉餡,今次見到會有蟹黃口味,我同朋友都想試吓!佢入邊都幾多蟹黃,亦好多汁,同埋個味道配搭得好夾!好滋味!擔擔麵🍜好耐冇食過咁香濃花生醬嘅擔擔麵,呢個真係好推介鍾意食擔擔麵嘅人食!因為好多地方都係好水,但係呢一個係好杰身嘅擔擔面湯底,而且佢個麵質都好好味🤤上海排骨菜飯佢嘅排骨炸得好,唔會覺得好乾,同埋佢好細心咁樣切咗一條條,所以好方便食入口!配埋個好足料嘅菜飯!真係唔錯😋原味小龍包小籠包做得非常好!因為佢真係爆汁!一咬就有好多汁流晒出嚟,超級驚喜🤤佢比起平時係酒樓食個啲更加好味,就算攤凍咗少少,佢都係滿滿嘅肉汁☺️

擔擔麵🍜

原味小龍包
劉興記 不推薦🙅🏻‍♀️豆漿$8 (Tempo迷你紙巾作比例)生煎包$20/2個,但我叫了套餐就跟1個($10),有肉湯但偏咸,食完要飲水麻醬手撕雞涼皮$35 ,份量比較細,涼皮唔夠厚而且卷埋!上海排骨菜飯$54(套餐價):死咸,同埋佢將件豬扒拿到啲肉好鬆同薄,食完喉嚨乾渴!小籠包($40):薑絲變薑條,一籠有4粒,有肉湯但偏咸,皮較厚最後埋單$129如果你係食開重口味,或者腎健康,可以一試但我個人絕對無下一次!
劉興記 不推薦🙅🏻‍♀️

豆漿$8 (Tempo迷你紙巾作比例)
麻醬手撕雞涼皮$35 ,份量比較細,涼皮唔夠厚而且卷埋!
小籠包($40):薑絲變薑條
,一籠有4粒,有肉湯但偏咸,皮較厚

最後埋單$129

如果你係食開重口味,或者腎健康,可以一試

但我個人絕對無下一次!
豆漿($8)生煎包($20/2個)
麻漿手撕雞涼皮
麻漿手撕雞涼皮
小籠包
小籠包
2024-07-07
$65 (Lunch)
<麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻> $54餐牌有四款人氣熱賣皇牌套餐,全部都是$60以下就有交易,套餐還贈送豆漿一杯!麻醬手撕雞絲粉皮的麻醬超濃郁,而且有新鮮花生醬香味,加上青瓜絲及雞絲,很適合夏天吃!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<招牌擔擔麵> $42<招牌生煎包> $20/2隻<蟹黃生煎包> $18/隻另外單點餐牌有不同麵食提供,試了招牌擔擔麵,同樣花生湯底亦很香濃,湯麵上鋪滿香蔥、擔擔肉碎及櫻花蝦,拌勻後麵條沾滿湯汁及配料,每一口都很滿足😆另外再單點了招牌生煎包及蟹黃生煎包,生煎包果然是他們的熱賣,外皮香脆咬下去爆出湯汁!蟹黃生煎包的蟹味濃郁,充滿著啖啖蟹的精華
<麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻> $54

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<招牌擔擔麵> $42
<招牌生煎包> $20/2隻
<蟹黃生煎包> $18/隻

$80 (Dinner)
⭐️評分:3.5/5-近期熱門人氣,性價比超高,套餐才$59 很滿足!-✳️原味小籠包 👍👍👍小心⚠️熱熱辣辣滿滿的肉汁⚠️味道濃,外皮軟熟-✳️招牌生煎包👍👍底部稍厚身焦香,表層加上芝麻,香氣迫人-✳️蟹皇生煎包👍👍🤩湯汁佈滿濃郁的蟹膏黃油,更有少量蟹肉肉,份量滿,蟹味濃烈!愛蟹之人推介-✳️麻醬手撕雞絲粉皮👍👍麻醬無敵😍濃稠,密密麻麻黏附上粉皮,涼涼的清爽,放涼更好吃!-✳️雞絲酸辣湯小雲吞湯底偏酸,沒什麼辣味,有雞絲、木耳、筍、豆腐、菇等,份量滿滿--⭐味道 4/5⭐️特色 3/5⭐️環境 3.5/5⭐️性價比 4.5/5 ⭐️服務 4/5
⭐️評分:3.5/5
近期熱門人氣,性價比超高,套餐才$59 很滿足!
✳️原味小籠包 👍👍👍
小心⚠️熱熱辣辣滿滿的肉汁⚠️味道濃,外皮軟熟

✳️招牌生煎包👍👍
底部稍厚身焦香,表層加上芝麻,香氣迫人

✳️蟹皇生煎包👍👍

⭐️性價比 4.5/5
⭐️服務 4/5
  • 原味小籠包
2024-07-05 8 views
元朗朗屏俊賢坊新開咗間劉興記生煎包,見到menu 都幾抵食,咁岩有位就入去試下。生煎包可以跟套餐或者散叫,套餐會免費送一杯豆漿。另外,餐廳仲有多款上海小食。😋📌皇牌套餐2: 麻醬手撕雞絲粉皮+ 生煎包2隻 $54 📌皇牌套餐3: 鮮雞湯小雲吞12粒 + 生煎包2隻 $54生煎包係即叫即整,店員上菜時都十分貼心提醒小心熱同爆汁😆 生煎包面煎得金黃香脆,個底灑滿黑芝麻,賣相已經十分靚仔,一咬開入面果然皮薄餡靚,爆多肉汁!🤩麻醬手撕雞絲粉皮配有大量青瓜絲,麻醬好香花生味,粉皮十分掛汁,食落好爽口清新,啱晒夏天咁熱嘅天氣食😋鮮雞湯小雲吞細細粒,一啖一粒易入口😆📌手工豆沙鍋餅 $28外皮金黃香脆,加上滿滿嘅豆沙餡,甜度適中,飯後甜點一流😍

📌皇牌套餐2: 麻醬手撕雞絲粉皮+ 生煎包2隻 $54
📌皇牌套餐3: 鮮雞湯小雲吞12粒 + 生煎包2隻 $54

鮮雞湯小雲吞細細粒,一啖一粒易入口😆

📌手工豆沙鍋餅 $28
外皮金黃香脆,加上滿滿嘅豆沙餡,甜度適中,飯後甜點一流😍
2024-07-04 21 views
有好多嘢試過就返唔到轉頭,😃我都係,如果要數到CP值高,又爆汁嘅生煎包,我會揀呢間。一人套餐:我揀咗🐔雞絲粉皮配兩隻🥟鍋貼。雞絲粉皮個麻醬鹹鹹甜甜,味道濃郁,好香芝麻味,而個😋粉皮又軟又滑,口感煙靭,唔係爽口嘅質感,而啱啱好我就係鍾意呢種滑滑地嘅質感。雞絲同🥒青瓜份量都啱啱好。唔多唔少,但佢個份量其實都幾多,以我嘅食量我要同我個仔share😃。另外我揀多咗四隻🥟生煎包,即係前後一共六隻,底皮係脆,面頭有d🖤黑芝麻,咬開個面,啲湯汁多到爆曬出嚟!💦啜晒啲湯汁之後,加啲醋去解油膩,好食好食🤤🤤🤤其實我仲有好多嘢想食㗎,不過我食量太少,仲有小籠包同鹹肉菜飯我係想食,唯有留返下次啦!呢間嘢我已經唔係第一次幫襯,以前喺舊舖嘅時候剩係得🥡外賣,而家有得堂食,真係方便好多!🤤

一人套餐:我揀咗🐔雞絲粉皮配兩隻🥟鍋貼。

Lunch
  • 雞絲粉皮
2024-07-02 14 views
今日食既呢間位於元朗既生煎包店, 位置都幾方便就係街市入面入面既位唔多, 但係到6點幾已經坐左好多人有不同既食物可以選擇, 包括菜飯, 湯面, 生煎包等等我點左既係排骨蔥油拌麵排骨同我想像中既好不一樣排骨係炸既, 而且冇骨薄薄的一片, 但係勁香口拌麵濃濃的醬汁, 加上Q彈既麵質地撈埋一齊食超香口, 而且價錢都唔貴, 可以ENCORE重點生煎包超超超熱, 即點即煎的所以都差不多食哂個麵先上菜底係煎到勁香脆, 而入面真係爆汁的!!汁好香同鮮味, 連埋包肉食有少少似食緊小籠包但係煎到勁香的
今日食既呢間位於元朗既生煎包店, 位置都幾方便
就係街市入面

入面既位唔多, 但係到6點幾已經坐左好多人

有不同既食物可以選擇, 包括菜飯, 湯面, 生煎包等等

我點左既係排骨蔥油拌麵

排骨同我想像中既好不一樣
排骨係炸既, 而且冇骨
薄薄的一片, 但係勁香口

拌麵濃濃的醬汁, 加上Q彈既麵質地
撈埋一齊食超香口, 而且價錢都唔貴, 可以ENCORE

重點生煎包
超超超熱, 即點即煎的
所以都差不多食哂個麵先上菜

底係煎到勁香脆, 而入面真係爆汁的!!
汁好香同鮮味, 連埋包肉食有少少似食緊小籠包
但係煎到勁香的
2024-06-15
Dinner
爆汁生煎小籠, 正宗上海點心『上海排骨湯麵、生煎包(1隻)配凍豆漿』HK$54酥炸排骨壓成超薄狀態, 口感酥脆✨湯充滿炸蔥油味, 配白身麵食剛好!『麻醬手撕雞粉皮、生煎包(2隻)配凍豆漿』HK$54雞絲係手撕, 口感不一樣📣麻醬夠濃郁, 仲可以多醬😍粉皮用左卷曲形, 更加掛醬🫂生煎包底部煎得香脆, 裡面多汁!!『原味小籠包(4隻)』HK$40小籠一樣多湯汁, 皮都薄身, 剛蒸起上枱, 好夠熱🔥📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖

爆汁生煎小籠, 正宗上海點心

『上海排骨湯麵、生煎包(1隻)配凍豆漿』HK$54

『麻醬手撕雞粉皮、生煎包(2隻)配凍豆漿』HK$54

『原味小籠包(4隻)』HK$40
小籠一樣多湯汁, 皮都薄身, 剛蒸起上枱, 好夠熱🔥

📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖