小店未紅之前已經造訪,當時覺得好好味。但現在想經常吃,也不是容易的事,排隊起碼都要30分鐘。但為了美食,都會先來排隊,就到才叫家母前來。老人家等待就比較辛苦。以前會擔心多人排,小店質量會下降。經過爆紅後2次到訪,小店仍然keep到水平,實在不容易。不過可能係因爲出品不多,所以有時候想whatsapp下單都被店主婉拒😂沒辦法,荃灣好味的台灣菜不多,趁現在還未到夏天,都會來排隊。另外很想吃蚵仔煎和大腸米線,希望有機會推出🤪

另外很想吃蚵仔煎和大腸米線,希望有機會推出🤪
麻辣滷肉飯
麻辣滷肉飯
2023-03-06 80 views
初初台蔡滷肉飯新開嘅時候,野豬同馬騮太太曾經食過依間嘅外賣,但因為外賣關係覺得雖然都好食嘅,但未至於要我排咁耐隊去食😅 不過始終外賣出品對於食物品質嚟講真係會大打折扣嘅,特別係啲炸過嘅食物,所以野豬覺得做人做豬都要公道啲,於是打算去堂食再試真,終於等到某一日平日day off,5:45pm就開始去排隊,排到馬騮太太6pm放工過到嚟,6:15pm就入得啦😆(好彩我早排乍。)我地一共order咗四樣嘢,馬騮太太最推介係花鵰麻油雞,原本怕肥嘅佢即時order一碗白飯用嚟撈😅 我自己就好鐘意佢個椒鹽甜不辣,最最最喜歡係個滷肉飯上面伴個啲辣菜圃,我真係好想知,到底個菜圃係咪佢地自製🤤花鵰麻油雞鹽酥雞滷肉飯椒鹽甜不辣香腸蛋餅

花鵰麻油雞
鹽酥雞滷肉飯
椒鹽甜不辣
香腸蛋餅
  • 秘製花雕麻油雞湯
  • 滷肉飯
2023-03-04 77 views
香港好食嘅台灣餐廳唔多,呢一間就係其中一間!好耐之前路過已經想去試吓,但係有嘢做食唔到,終於今次有機會啦!我叫咗鹽酥雞滷肉飯套餐,個鹽酥雞炸得好香脆,又大份!另外加咗杯烏龍奶茶走甜,飲得出茶既香味,最令我驚喜嘅就係大腸包小腸,啲糯米炸過,口感同調味都好好~有機會會再去食!
難得今日約咗表姐去荃灣行街,佢話想試吓呢間新開嘅台式小店,每次經過門口都有好多人排隊,所以我哋大約5:45就已經到咗!間鋪比較細座位唔係太多,我哋等咗大約15分鐘就可以入去啦!我就叫咗一碗麻辣滷肉飯( $73 ),而表姐就叫咗碗紅燒牛肉麵( $89 )大家可以一齊share,之後我哋再嗌咗個單點藥燉排骨( $56 )加埋一個酥炸花枝丸( $34 ),可以以優惠價加購珍珠奶茶。本來諗住叫店員俾個碗仔我哋兩個share點知叫咗兩次店員都只係話轉頭,最後我要起身行過去櫃檯攞,服務認真麻麻!滷肉飯同埋紅燒牛肉麵味道不過不失冇乜驚喜,而果個藥燉排骨就好有肉骨茶嘅味道,不過略嫌比較細碗,花枝丸味道都OK!整體來講冇乜特別,而且價錢都唔係平,仲要同隔離位零距離,坐得唔舒服應該試過一次就算!

2023-02-28 129 views
叫左兩個餐而無叫滷肉飯加蛋/蔥,因為叫其他餐可以再試多一個餸。鋪口唔算大,d位都幾細,如果比較圓潤,應該唔夠位坐。周圍幾間街鋪都唔洗排隊,唯獨台灣野要排,係門口排左10個人,等半個鐘就入得,限時一小時。滷肉飯正常味道,一個餐連珍珠奶茶大約$90。飯同餸都好多。份量都幾多,一定夠飽。讚既說話就個個貼都差唔多,我就唔多講。反而想講下1. 鹽水雞好咸,本身雞有咸味,再加大量蒜頭,有種苦的味道,蒜頭味蓋過其他食材味道2. 飲品跟餐$15,都可以簡少甜少冰,真係做到少甜3.掛牆畫幾靚大家若想試下台灣味道,都可以試下,但要排隊就無謂。

讚既說話就個個貼都差唔多,我就唔多講。反而想講下
2. 飲品跟餐$15,都可以簡少甜少冰,真係做到少甜
3.掛牆畫幾靚

大家若想試下台灣味道,都可以試下,但要排隊就無謂。

每次行過呢度都見到有一大條人龍,每次見到都話下次一定要試吓,真係想試吓佢有咩咁架勢😆原來呢一間餐廳係由一對港台夫婦去經營,睇黎真係會試到正宗的台灣菜!今次同𝐌𝐑.𝐉好好彩,撞正佢落場後營業,坐到最後一張二人枱😎員工態度好好,好有禮貌👍🏻🍴特色滷肉飯套餐 - 鹽酥雞滷肉飯套餐 $70因為我又想食滷肉飯又想食鹽酥雞,咁啱佢有一個套餐就有齊哂,一上枱見到鹽酥雞嘅份量,真係超級多🙀鹽酥雞非常入味,而且好嫩滑~配搭嘅滷肉飯細細碗,係好正宗嘅滷肉飯味道😍佢入面有大量醃菜,成個層次豐富咗好多!成個餐好多但我竟然清哂🤣🍴紅燒牛肉麵 $74裏面嘅牛肉相當之大塊,而且一啲都唔會好韌,好易咬☺️麵條硬度適中,唯一美中不足係湯底略嫌比較淡,食唔出濃厚嘅牛肉湯底味,有點失望喔🥹🍴大紅袍珍珠奶茶 跟餐價 $15珍珠奶茶雖然本身係帶甜味,但係加埋大紅袍茶葉,整體飲落只飲到茶味,如果你唔鍾意太甜嘅珍珠奶茶,呢個你可能會喜歡😉

🍴特色滷肉飯套餐 - 鹽酥雞滷肉飯套餐 $70

🍴紅燒牛肉麵 $74

🍴大紅袍珍珠奶茶 跟餐價 $15

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥近排在社交媒體網站看到介紹這一間港台夫婦經營的台式滷肉飯,看見食評和口碑很好,剛好今天是我和另一半的紀念日所以我就提議不如食這一間餐廳?由於我們看見它17:30開門再加上今天是星期日所以就想食第一批客人,當17:15到舖頭門口時已有大約七至八個人排隊等候店舖座位不多而且會坐得很近較為密集👥🔥餐廳採用QR code落餐餐牌🔎我們分別叫了三樣食物1️⃣🔥爆蔥滷肉飯配溫泉蛋 💰58他們的滷肉會間中食到帶有軟骨的,但我覺得由於我叫了溫泉蛋令到個飯都有點兒偏濕,而且滷肉不是很重口味這種。而且蔥帶有脆感令到整個飯很有層次,不過蔥沒有像台灣地道食到的香味,但是醃菜就很有驚喜帶有微辣。🫢如果有小夥伴叫這個餐會建議配溏心蛋🫢2️⃣🔥肉鬆滷肉飯配溏心蛋 💰58這款我愛人説很好吃,肉鬆滷肉溏心蛋和醃菜混合一起吃較想像中夾,有肉鬆香味滷肉的鮮味和醃菜的辣味,溏心蛋沒有令整個飯變得很濕。而我都偷食了一口,都覺得他的較為出色。3️⃣🔥九層塔鹽酥雞 💰38帶有驚喜的鹽酥雞,他上到枱是非常熱,明顯是剛剛炸出來,而且是全部食物最後來的。雞不會像外表一樣乾身,而且都有鹽酥雞的味道,不會沒有醃製過,所以值得一試。最後跟
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

1️⃣🔥爆蔥滷肉飯配溫泉蛋 💰58
🫢如果有小夥伴叫這個餐會建議配溏心蛋🫢
爆蔥滷肉飯配溫泉蛋

2️⃣🔥肉鬆滷肉飯配溏心蛋 💰58
而我都偷食了一口,都覺得他的較為出色。
肉鬆滷肉飯配溏心蛋

跟餐價錢

沒有加一服務費👍🏻👍🏻
2023-02-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$92 (Dinner)
Celebration
Anniversary
爆蔥滷肉飯配溫泉蛋
肉鬆滷肉飯配溏心蛋
跟餐價錢
  • 肉鬆滷肉飯
2023-02-25 120 views
身為一個以前一年去四次台灣又每年都要去台灣嘅人 係未有得飛嘅時候係香港尋覓下台灣菜 就係我其中一個解癮方式一直都好想去試下呢間位於荃灣頗有知名度嘅排隊店 台蔡滷肉飯係近中午時間去 排隊排咗20分鐘左右有位食完出黎更加見到有條長龍排緊🥢爆蔥滷肉飯配溫泉蛋($58*)👉🏻可能因為期望過高 但唔係想像中咁好食👉🏻大量蔥 但滷肉較少滷肉汁亦都好少 大量比例的白飯和蔥 比較可惜🥢鹽水雞滷肉飯套餐($74*)👉🏻鹽水雞對比係另外舖頭食到嘅比較老 👉🏻淨滷肉飯比爆蔥滷肉飯好啲 亦都有酸菜加分🥢九層塔鹽酥雞($38*)👉🏻鹽酥雞炸得酥脆 幾好食🥢香腸蛋餅(40*)👉🏻第一次食夾台灣腸嘅蛋餅 都幾好食 而且係用蔥抓蛋餅 餅皮已經有一定鹹香夜市小吃類好食 滷肉飯套餐較普通個人覺得整體還不錯 行過門口無人排可以一試但未好食到需要排長龍嘅程度..同埋留意到有一位員工特別無禮貌見到隔離檯態度和善地問落單問題但店員個面色同語氣都幾麻麻帶點燥底可能佢當日咁岩心情唔係咁好不過咁樣會有點令人覺得排隊店就係唔係都咁串嘅感覺
身為一個以前一年去四次台灣
又每年都要去台灣嘅人
係未有得飛嘅時候
係香港尋覓下台灣菜 就係我其中一個解癮方式

一直都好想去試下呢間位於荃灣頗有知名度嘅排隊店 台蔡滷肉飯
係近中午時間去 排隊排咗20分鐘左右有位
食完出黎更加見到有條長龍排緊

🥢爆蔥滷肉飯配溫泉蛋($58*)
👉🏻可能因為期望過高 但唔係想像中咁好食

🥢鹽水雞滷肉飯套餐($74*)
👉🏻鹽水雞對比係另外舖頭食到嘅比較老
👉🏻淨滷肉飯比爆蔥滷肉飯好啲 亦都有酸菜加分

🥢九層塔鹽酥雞($38*)
👉🏻鹽酥雞炸得酥脆 幾好食

🥢香腸蛋餅(40*)

夜市小吃類好食 滷肉飯套餐較普通

但店員個面色同語氣都幾麻麻帶點燥底
可能佢當日咁岩心情唔係咁好
不過咁樣會有點令人覺得排隊店就係唔係都咁串嘅感覺
2023-02-23 1559 views
最近荃灣人氣台蔡滷肉飯,深受食客歡迎,每每都大排長龍,今天筆者見未夠六點,來個早飯,諗住應該唔使等,殊不知,都要等15分鐘才能進入。有見排隊之際,就在門口拍了張餐牌,一路排,一路選擇點餐項目。店內細細,又是QR code 自行落單。牆上面雞乸咁大隻字寫住”滷肉飯”, 即係代表此乃招牌項目,不能不吃。仙草冬瓜茶~膠杯印得如此精美,一次性實在太可惜,但拎走又好似冇乜用。冬瓜茶在自助點餐時可以自行調配,加仙草或寒天,又可以少甜,更能夠少冰,值得一讚。爆葱滷肉飯$58~這個飯可選擇溫泉蛋或糖心蛋,一讚。愛人今次選了糖心蛋,當端上枱時,已覺得未夠熱,再將所有撈混時,如果真的要和台灣相比,葱未夠香,飯的質感不像台灣米,但筆者反而覺得,這味道明顯地相就了香港人的口味,清淡了,沒有豬油香,感覺冇咁油膩,健康一點。藥膳排骨湯$52~由於筆者和愛人都很喜歡藥膳湯,所以一次過點了兩款。另外筆者點了”秘製花雕麻油雞湯”但由於枱太窄,忘了拍照,但兩碗湯端上枱時都只是室溫,未夠熱,大大將這兩個燉湯減分。鹽酥雞$38~ 香脆內軟,淡淡的鹽酥香,唔算太咸,筆者喜歡。整體來說:聞說是有地道台灣風味,筆者反而覺得是調配了

店內細細,又是QR code 自行落單。

仙草冬瓜茶~
膠杯印得如此精美,一次性實在太可惜,但拎走又好似冇乜用。

仙草冬瓜茶

爆葱滷肉飯$58~
這個飯可選擇溫泉蛋或糖心蛋,一讚。

葱爆滷肉飯

藥膳排骨湯$52~
由於筆者和愛人都很喜歡藥膳湯,所以一次過點了兩款。

藥膳排骨湯

鹽酥雞$38~
香脆內軟,淡淡的鹽酥香,唔算太咸,筆者喜歡。

鹽酥雞

整體來說:
聞說是有地道台灣風味,筆者反而覺得是調配了香港人的味道,無論滷肉飯和鹽酥雞都是比台灣淡口味,更覺健康。
2023-02-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$109 (Dinner)
仙草冬瓜茶
鹽酥雞
✨台蔡滷肉飯 (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <鹽酥雞滷肉飯套餐>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡鹽酥雞好香口炸得好香脆炸粉唔厚 雞肉又juicy調味適中無好鹹唔覺唔覺好快掃唒👍雖然係套餐,但鹽酥雞份量都唔少⁡滷肉偏瘦無好肥膩配埋酸菜好開胃⁡🎀 <紅燒牛肉麵+溏心蛋>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡餐廳主打滷肉飯但牛肉麵都可以牛展大概有四塊軟腍好易咬開湯底味道較清淡幼麵有啲咬口加咗隻溏心蛋味道預期之內不過不失⁡整體評分:😋味道: 7.5/10 💰價錢: 人均約$80⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖台蔡滷肉飯 (荃灣)📍荃灣海壩街99號地舖📞2428 0868⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨台蔡滷肉飯 (ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <鹽酥雞滷肉飯套餐>
𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶

鹽酥雞好香口
炸得好香脆
炸粉唔厚
雞肉又juicy
調味適中無好鹹
唔覺唔覺好快掃唒👍
雖然係套餐,但鹽酥雞份量都唔少

滷肉偏瘦無好肥膩

整體評分:
😋味道: 7.5/10
💰價錢: 人均約$80

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💖台蔡滷肉飯 (荃灣)
📍荃灣海壩街99號地舖
📞2428 0868

2023-02-16 109 views
成日見好多人排隊又大讚好味,今晚就嗌左爆葱滷肉飯外賣試下佢。打開睇有D失望,滷肉係好少,又唔夠汁,食到最後得翻白飯。🫠另外,外賣既木餐具有異味,嚴重影響食物味道,要用自己餐具。知道外賣味道會打折,但都冇諗過一個60蚊既飯會咁。有D唔值得食。🥲
打開睇有D失望,滷肉係好少,又唔夠汁,食到最後得翻白飯。🫠
另外,外賣既木餐具有異味,嚴重影響食物味道,要用自己餐具。

爆蔥滷肉飯
2023-02-16
TakeAway
其實本身係想食隔離間啡奴嫁🤣🤣但去到見到呢間咁多人排,仲要食完要去睇「想見你」,係台灣既感覺呀😄(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑爆蔥滷肉飯糖心蛋($58)呢個滷肉飯係幾好食,加埋佢俾既炸菜同蔥撈埋一齊口感勁豐富,份量仲要勁大碗,懷疑一個女仔未必食得曬😂🤣對比出面大部分台式餐廳,呢度既滷肉飯既味道應該都算名列前茅🫡藥膳排骨套餐($82)加大紅袍珍珠奶茶($15)呢個見都有好多人叫,隔離枱個女仔飲完都大叫好濃既藥材味呀,岩曬我呢個歲數要養生😂😂味道係好濃既,入面都好多藥材既料係碗底,不過惟一就係碗湯真係唔夠熱🫢🫢最多只可以話佢係暖,咁岩個日天氣唔凍就可以,如果天氣凍會想飲熱辣辣多啲,定係呢啲藥膳既野唔可以好熱🤔🤔粟米芝士蛋餅($36)呢個好味呀,推介推介,極到懷疑隔離枱又係見我地食得咁好味又走去叫一份🤣🤣啲芝士係多到每一啖食成日都係芝士,然後加埋粒粒粟米,口感超級好😍😍花枝丸($34)炸粉算薄,同埋入都有粒粒既墨魚🦑食落都幾野味😝不過如果一個人食曬5粒可能都會比較濟,所以要開心share🤪價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑滷肉飯既價錢就平過藥膳排骨既,但要記得如果叫野飲係另外再加$1

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

爆蔥滷肉飯糖心蛋($58)

藥膳排骨套餐($82)加大紅袍珍珠奶茶($15)

粟米芝士蛋餅($36)

花枝丸($34)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
滷肉飯既價錢就平過藥膳排骨既,但要記得如果叫野飲係另外再加$15呀🙈🙈雖然感覺都係比以前食台灣野貴左啲啲咁,但係係而家好多餐廳都係$120左右起跳黎講🥹🥹我覺得呢間算係價錢相宜😝😝同埋最緊要份量好夠,男仔去食碗飯份份鐘都食唔曬😂😂

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
佢係之前Beans個鋪位。以前既beans拆分左做台蔡滷肉飯同啡奴,所以係一個超級當眼既位置😎荃灣同荃灣西站行過去都可以,巴士係大河道落又好方便🤩🤩

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
鋪頭唔算大同埋好多人食,所以唔好預坐得好舒服同埋可以慢慢食🤥🤥張枱會好細,如果叫得太多野食會唔夠放🥲🥲我就逼到食飯都要好小心筆,唔係驚撞到隔離,或者撞跌啲野食🥹🥹

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
有時心思思掛住台灣野食,呢間都算唔錯既選擇,特別係佢既滷肉飯都幾有台灣既味道,其他菜式就中規中矩😝價錢都尚可接受,所以間唔中食下都ok架

台蔡滷肉飯 (荃灣)
荃灣海壩街99號地舖
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-02-12 138 views
聽講呢一間由台灣人主理嘅地道台灣菜非常有水準,適逢今日路經就去拜會一下,晚市每分鐘都有食客等候入座,人氣旺盛🤌🏼———————————————————————————🥢花雕麻油雞湯🐔套餐配滷肉飯🍚💬麻油雞湯在香港🇭🇰真係好難搵到,就算去到台灣,好多食店都已經變成麻辣燙,而家重拾當年嘅味道,真係好感動🥲;滷肉飯係招牌菜,辣嘅醃菜加入滷肉飯之中,配埋麻油雞湯超級幸福🥹.🥢滷肉燙青菜🥬💬以為係慣常嘅A菜,有驚喜地係白菜仔,滷肉帶有沙茶滋味,感覺不錯😌.🥢香腸蛋餅🫔💬簡單嘅蛋餅係真心好食,蛋餅香脆可口,捲住台式香腸,加埋醬汁,即刻想飛一轉😅
———————————————————————————
🥢花雕麻油雞湯🐔套餐配滷肉飯🍚
🥢滷肉燙青菜🥬
🥢香腸蛋餅🫔
2023-02-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 秘製花雕麻油雞湯
2023-02-11 268 views
最近不論社交平台、訪問都係呢間台灣人主理小食店。所以我也來試一下!叫左一份鹽酥雞套餐加滷肉飯$70另加一杯珍珠奶茶$15一份芝士蛋餅$34除左鹽酥雞可以,其他食物都一般這店的蛋餅 非常乾 口感偏硬,而且賣相差 煎濃哂,勁多黑點不是台灣早餐店那種 古早蛋餅 不是Q彈軟皮,滷肉飯 個汁亦不是特別出眾,不過不失加左杯$15珍珠奶茶 珍珠小得可憐!如圖總括 性價比極低!唔建議跨區來吃!但眼見好多食評話係食番台灣嘅味道,咁其實又未到,始終有段距離。
叫左一份鹽酥雞套餐加滷肉飯$70
另加一杯珍珠奶茶$15
一份芝士蛋餅$34

除左鹽酥雞可以,其他食物都一般
這店的蛋餅 非常乾 口感偏硬,
而且賣相差 煎濃哂,勁多黑點
不是台灣早餐店那種 古早蛋餅 不是Q彈軟皮,
滷肉飯 個汁亦不是特別出眾,不過不失
加左杯$15珍珠奶茶 珍珠小得可憐!如圖

總括 性價比極低!唔建議跨區來吃!
2023-02-10
$102 (Lunch)
2023-02-03 205 views
bookmark咗好耐 但每次都見到好多人排隊🫣有日同啲朋友趁6點幾冇咁多人排就去食😌.✨鹽酥雞(💰$38)✨肉鬆起司蛋餅 (💰$38)✨珍珠茉香奶茶(💰$15)✨大紅袍珍珠奶茶(💰$15)✨花雕麻油雞湯套餐(💰$93)✨藥燉排骨套餐(💰$97)✨紅燒牛肉麵(💰$89).小食方面 鹽酥雞幾香口 食落外酥內嫩 👍🏼個蛋餅就唔係軟身煙韌 反而似手抓餅多啲🤣外層整得香脆 幾足料 有唔少芝士同肉鬆至於套餐就包碗滷肉飯 半肥瘦 調味幾好😋配埋啲酸菜同是日精選小菜 味道就豐富啲個藥燉排骨就麻麻 可能唔太啱我口味卦😝覺得飲落都幾苦 啲排骨食落就幾乾同嚡🫣另外 兩款主食係朋友叫嘅 味道都ok嘅個花雕麻油雞湯飲落幾濃郁 幾好😋而奶味比茶味濃啲 飲落就一般啦😝
bookmark咗好耐 但每次都見到好多人排隊🫣
有日同啲朋友趁6點幾冇咁多人排就去食😌
✨鹽酥雞(💰$38)
✨肉鬆起司蛋餅 (💰$38)
✨珍珠茉香奶茶(💰$15)
✨大紅袍珍珠奶茶(💰$15)
✨花雕麻油雞湯套餐(💰$93)
✨藥燉排骨套餐(💰$97)
✨紅燒牛肉麵(💰$89)
小食方面 鹽酥雞幾香口 食落外酥內嫩 👍🏼
個蛋餅就唔係軟身煙韌 反而似手抓餅多啲🤣