Restaurant: 四哥車仔麵
Info:

夜晚7:30經過餐廳,見到有人排隊,就知道系好嘢,立即入去試吓見到佢有車仔麵、海南雞、胡椒雞、雲吞雞、多數粉麵為主今次要做一個車仔麵,酸辣豬頸肉薯粉撈麵車仔麵- 麻辣湯底好夠麻香,唔係特別辣- 雖然韭菜餃有進步空間,皮唔係太薄,不過食得到家嘅味道-魷魚🦑正常夠爽好夠味酸辣豬頸肉薯粉撈麵-係港式撈麵,唔係內地酸辣嘅味道-有清湯另上,麻辣醬另上,可以自行選擇,調味-好足料,有酸菜、菜譜、雲耳、青瓜 等-一個女仔都未必食得晒兩個粉麵+ 兩個凍飲$96,價錢合理,性價比好高!

見到佢有車仔麵、海南雞、胡椒雞、雲吞雞、多數粉麵為主

今次要做一個車仔麵,酸辣豬頸肉薯粉撈麵

車仔麵
- 麻辣湯底好夠麻香,唔係特別辣
- 雖然韭菜餃有進步空間,皮唔係太薄,不過食得到家嘅味道
-魷魚🦑正常夠爽好夠味

酸辣豬頸肉薯粉撈麵
-係港式撈麵,唔係內地酸辣嘅味道
-有清湯另上,麻辣醬另上,可以自行選擇,調味
-好足料,有酸菜、菜譜、雲耳、青瓜 等
-一個女仔都未必食得晒

兩個粉麵+ 兩個凍飲$96,價錢合理,性價比好高!
酸辣豬頸肉撈麵
2022-08-23
$48 (Dinner)
酸辣豬頸肉撈麵
2022-06-04 510 views
星期四晚上因為去紅磡打波,唔小心睇錯地點,喺紅磡落車再行去黃埔🥹去到體育館附近已經非常肚餓🥲附近搵到一間車仔麵店,見到佢海南雞飯幾吸引,所以就入去試一試🤤因為搵路遲咗,比平時正常晚餐時間遲咗少少,於是我叫咗半隻海南雞,一份腐乳生菜,一份黃薑飯,打波前食夠,滿足嘅Happy thursday☺️上菜速度超快,一眨眼啲嘢食就到齊,起晒一第一下就食咗一啖黃薑飯,估唔到連飯都有驚喜🍚半隻雞食唔曬 剩返半碗飯同半份雞,打包拎走下餐再食!☺️🤤

剩返半碗飯同半份雞,打包拎走下餐再食!☺️🤤
2022-05-22 412 views
紅磡出名多美食😆😆今日經過呢間四哥車仔麵,見佢除左車仔麵仲有海南雞,就入黎試下😎😎唔坐低唔知,愈睇愈多野食,眼花撩亂😅老闆娘話蟲草花冬瓜燉鴨飯最正,重點推介🤩每日剩係賣兩轉,不過我地太晏,賣晒冇得試🙈最後嗌左星加坡肉骨茶配飯同秘製香辣汁撈粗麵同半隻海南雞🤤老闆娘勁好客🥰🥰不斷同我地介紹,見男朋友食得辣,仲私人醒多兜車仔麵嘅秘製辣汁比佢撈麵食😆😆雙重辣味,男朋友表示堅正,真心辣撈麵勁大碗,勁足料,配埋個雞湯🤤$45勁抵食,辣椒醬食得出自家製肉骨茶係藥膳味個種,大多數藥膳味肉骨茶嘅肉都係好鞋,呢間做得好出色嘅係啲肉好嫩滑,軟林林,啲軟骨唔使好大力都咬到,仲有隻蛋同埋豆卜,超級入味,一咬落去啲汁咇晒出嚟😻爆汁豆卜另外隻海南雞肉質好實,好有咬口,配菜青瓜絲同酸瓜絲都用米醋自己醃,唔使驚有防腐劑😆食完好開胃佢地仲有養生飲品可以揀😎五花茶同薏米水,我哋叫咗一杯薏米水同奶茶紅豆冰🥰奶茶紅豆冰茶味好濃,怕太甜嘅唔使驚,可以盡情飲😎下次搵日早啲嚟試埋個冬瓜燉鴨飯🥰

奶茶紅豆冰茶味好濃,怕太甜嘅唔使驚,可以盡情飲😎

下次搵日早啲嚟試埋個冬瓜燉鴨飯🥰
👉今日要到紅磡辦點事,當然要找間小店醫肚。。。門外看看餐牌,🈶️飯、車仔麵、泰式料理⋯😀.📌秘製香辣汁撈粗麵 $45 ~ 配料豐富,豬頸肉濃邊甘香,雲耳、青瓜絲、芽菜均增添口感。🥳👉花生碎、乾蔥蒜、芫茜⋯香氣飄飄。☝️粗麵底為蛋麵,配上自家熬製上湯、㊙️製香辣汁,沙爹味香濃突出,少少麻辣香又不過辣,混點醬、加點湯⋯果然用心製作‼️👏📌酥炸雲吞 $30 ~ 1⃣️客6⃣️粒炸雲吞香脆熱辣,比想像中大粒。。☝️中間咬開爆汁,看下原隻蝦🦐仁彈出。。😳肥肉、豬肉比例適中,好味又抵食。大推👍📌+$3 🈶️凍飲🥤👍
📌秘製香辣汁撈粗麵

👉花生碎、乾蔥蒜、芫茜⋯香氣飄飄。

📌+$3 🈶️凍飲🥤👍
📌凍檸茶
2022-05-19
$81 (Dinner)
📌凍檸茶
2022-05-19 232 views
今日又揸車黎食四哥車仔麵,😋😋食完之後去睇軒公演唱會,鍾意佢抵食又好食,比起開張個排,而家越來越多人食,有時要等位啦😭.今日趕時間就無叫車仔麵,估唔到佢啲飯都幾掂👍🏼晚餐時間$4x/個飯,真係窮人恩物呀,「海南雞飯 $46」另轉雞髀 +$5,雞飯係黃薑飯底,有少量配菜:青瓜絲、花生、蘿蔔,仲有碗湯跟餐,海南雞份量都唔少,雞夠滑又香黃薑味👌🏻「蔥油豬頸肉飯 $46」轉黃薑飯 +2,蔥油豬頸肉仲惹味啲,燒過既豬頸肉唔會太油膩又恰到好處,脆脆地皮咁,加上糖心蛋,配飯食好夾。.呢度小食都好吸引又平☺️,「炸雲吞 6粒 $30」有蝦既炸雲吞,脆卜卜得黎又唔會膩,蝦肉爽口。「炸雞翼 6隻 $38」炸雞翼應該無人唔鍾意食,重點係生炸😍「腐乳通菜 $13」$13碟菜,份量仲唔少🤣真係買少見少。.轉特飲「凍檸樂 」同「凍檸檬意米水」都係+$8,抵飲又高質😋
「蔥油豬頸肉飯 $46」

炸雞翼 6隻 $38」炸雞翼應該無人唔鍾意食,重點係生炸

2022-04-02 267 views
上次吃過紅磡「四哥車仔麵」的海南雞鷄飯雖然令我念念不忘,不過今日試吓車仔麵,因為放工去到已經過咗六點,唯有外賣返屋企食,男店員好有禮貌咁叫我坐低等一等,另一邊見到老闆娘好勤力咁包緊雲吞。約等咗大約5分鐘就拎得都幾快手。揀咗三餸車仔麵$38 送熱飲一杯。蘿蔔、牛筋、雲吞配幼麵蘿蔔炆得唔夠淋,食落仲係索索聲牛筋又稔亦軟滑廣東云吞,餡料是豬肉和蝦,比例上是七比三,味道和口感也是一般,勝在系自家製作,加點誠意分。幼麵浸住10分鐘左右已經變稔,雖然話係一個麵餅但食落去感覺幾多,份量足、足飽肚。熱柚子蜜味道正常。

揀咗三餸車仔麵$38 送熱飲一杯。
蘿蔔、牛筋、雲吞配幼麵
蘿蔔炆得唔夠淋,食落仲係索索聲
牛筋又稔亦軟滑

熱柚子蜜
味道正常。
2022-01-17 203 views
第一次黎食四哥,素聞佢海南雞飯好出名,但我睇到餐牌之後想要變卦,嗌左肉骨茶米線。天氣一凍就好想食D滋補養生野。大概等咗五分鐘就出左菜,速度好快!湯底同米線分開裝,客人可以自己決定湯底濃淡度。湯底香濃,材料亦好豐富,呢份肉骨茶裡就有雞蛋,排骨,豆卜同花菇。大大份好滿足。跟餐送一杯熱柚子蜜。心滿意足既一人食。仔細睇餐牌,原來佢除左海南雞,肉骨茶仲有車仔麵同麻辣小食。非常適合一家人一齊嗌唔同既菜式share,下一次會再來光顧
天氣一凍就好想食D滋補養生野。
大概等咗五分鐘就出左菜,速度好快!

新加坡肉骨茶
2022-01-16
新加坡肉骨茶
2021-12-18 167 views
今日剪完頭髮,見有啲肚餓,又未食晏,於是周圍行吓,睇吓有咩食。見到呢間舖食車仔麵,又好耐無食,於是就行入去試吓。入到去係舊式食肆裝修,有啲中學時代嘅味道,點了個三餸麵,分別係魚皮餃、咖哩魷魚同埋牛肚,要油麵底(個人覺得車仔麵配油麵係最正同最啱),醬汁就要秘製小辣。先講隻魚皮餃,個人覺得啲皮淋咗啲,唔夠煙韌,跟住到牛肚,都幾入味,同埋都有咬口,然後到咖哩魷魚,覺得咖哩汁唔夠多同唔夠濃,比較一般。而油麵就正常,都幾多吓,反而佢個湯係幾好味,配埋辣汁唔錯,最終差唔多都飲咗半碗。整體嚟講,成碗麵都正常,係個湯比較出色,不過以30幾蚊嘅價錢算係唔錯。
2021-11-07 231 views
今日第一次去四哥食車仔麵,叫了碗三餸麵,油麵,通菜,鹵水豬腸和豆腐卜,凍檸茶加3元。車仔麵上枱,令我感到驚訝萬分。第一:碗是黏笠笠的;第二:我叫的湯底是沙嗲汁,但面前只有小指頭份量的沙嗲醬點綴著,我從來吃車仔麵沒見過這樣的畫面,十分驚訝和失望,湯底完全絲毫沒有沙嗲味,撈混了那一少點的沙嗲醬亦只是清湯味道而已,於是我向店員要多些沙嗲醬。麵的份量適中,豬腸和豆卜的份量和味道也可以接受,但是通菜份量少得離譜地過份,只得幾條菜條鋪在麵上一側。凍檸茶沒有茶味和檸檬味都算了,整杯檸檬茶可以媲美苦澀不堪的冰水。總結:真心說我是一個對食不是很高要求的人,但對於是次的到訪感到失望。該店鋪沒有誠意,希望日後能夠改善!
車仔麵
2021-10-05 303 views
今日放假和女朋友來到紅磡寶其利街搵食,大家都唸住撞下運氣,真係對依條街零頭綷。差唔多行到街尾見到一陣細細間「四哥車仔麵」有車仔麵又有海南雞飯,女友like 車仔麵,我 like 海南雞飯,perfect match 。店員是位叔叔,有禮也主動問我地想食乜嘢,感覺良好。我第一時間問下海南雞個飯系吾系油飯先,店員話是油飯,我就即時要一碟,轉雞脾只係加$5 不久先奉上冬瓜湯,溫度足鮮甜好味,肯定唔係例湯咁簡單。海南雞是全去骨鷄脾,冇偷工減料。用上黃油雞,雞皮和脂肪也較黃,因為健康理由吾吃鷄皮,鷄肉則非常嫩滑,有雞味,付上是蒜蓉辣椒醬,我覺得有點搶去雞肉的鮮味,雞肉淨食已經好好味。黃色油飯絕對吸引我,味道無顏色咁突出,都有啲味,入口粒粒分明,不黏口也不太油。整體來講成碟飯性價比系高達。至於「車仔麵」大有大食、細有細食。蘿蔔、冬菇、雲吞、豬皮、辣魚蛋配粗麵鮮蝦雲吞一定最好食,因為睇到老闆娘即包,誠意分十足。辣魚蛋惹味彈牙、蘿蔔鬆化冇渣、冬菇細細粒蠔油味足、豬皮煮到半溶,好似食緊花膠咁,水準吾錯,下次試其他餸先。新張期內送飲品最犀利係有店主自家煲嘅「五花茶」 四個車仔麵俾我感覺很有家嘅味道。

店員是位叔叔,有禮也主動問我地想食乜嘢,感覺良好。
不久先奉上冬瓜湯,溫度足鮮甜好味,肯定唔係例湯咁簡單。

海南雞是全去骨鷄脾,冇偷工減料。
黃色油飯絕對吸引我,味道無顏色咁突出,

至於「車仔麵」大有大食、細有細食。
蘿蔔、冬菇、雲吞、豬皮、辣魚蛋配粗麵
鮮蝦雲吞一定最好食,因為睇到老闆娘即包,誠意分十足。

新張期內送飲品
最犀利係有店主自家煲嘅「五花茶」
四個車仔麵俾我感覺很有家嘅味道。
2021-09-14
麻辣皮蛋🔥這一道菜色真的非常好吃 醬汁甜甜辣辣 還帶有麻香🌶皮蛋軟糯香濃 好好吃 好想再多點一碟🤣 深信這個醬汁用來拌麵也會很不錯!蘿蔔、豬手、手打魚肉、生腸、豬頸肉 👅湯底非常清甜 是有點家中媽媽熬湯的味道 多喝也不會口渴; 每項配料也是非常好吃 蘿蔔清甜無渣 豬手軟趴趴 手打魚肉彈牙 滑luet luet 豬頸肉甘甜爽彈 生腸彈牙! 無可挑剔!店主還提供麻辣醬讓我蘸著吃!夠香夠麻!好好吃!!!!! 隨餐附送凍檸茶 茶底香濃 冰到十足 解辣一流👅-店員服務態度十分好 因為本人是眼闊肚窄的一群 十分嘴饞 一直嚷着要點這個要點那個 但是店員一而再再二三的制止了我 讓我不要浪費金錢🤣🤣🤣 叫我下次光顧時再試其他新的小食🤣🤣🤣 覺得這樣的服務很好 因為他沒有站在客人的角度去思量 不只考慮經濟的收益 +20分!-食物好吃 衛生乾淨 賓至如歸 如要挑剔就只挑剔店內的座位比較狹窄 〰️ 不過我還是會再去光顧的!!

麻辣皮蛋🔥

蘿蔔、豬手、手打魚肉、生腸、豬頸肉 👅

解辣一流👅
2021-09-27
Type of Meal
Dinner
  • 手打魚肉
  • 豬手
  • 豬頸肉
2021-09-26 377 views
3訪試真啲實錄! 點解要3訪,係因為呢間車仔麵太抵食,見到佢地都好有心想搞好間鋪,但第一次初訪,我覺得真係麻麻…但個價錢實在太抵食😭 #四哥車仔麵 泰式海南雞。我同男友各自叫左3餸麵同4餸麵,再每人一杯凍奶茶,再加一碟腐乳通菜,埋單時,只係$96 😱😱😱 我以為計錯數呀!!因為太鐘意食車仔麵,加上係紅磡,收得夜,10:00後仲有外賣,簡直係沙漠中的方舟~~ 所以我諗,可能啲餸唔岩,試下其他餸,可能個湯底唔岩,試下叫第2隻湯底…就係咁我試左3日…初訪:滷水豬大腸,豬皮,魚皮餃(秘制辣汁)|凍奶菜|腐乳通菜話就話秘制辣汁,不過個湯無咩味,食左兩啖,叫佢地加少少沙嗲汁比我…還是差少少味…雖然滷水豬大腸并不是我預期的味道,不過都可以係推薦之一,而豬皮就正常,魚皮餃就麻麻…二訪:豬頸肉,金菇,韭菜餃(麻辣汁)|凍奶茶|腐乳通菜麻辣汁湯底,又是差一點味道,但比秘制辣汁好一點…豬頸肉OK, 韭菜餃還好…三訪:咖喱魚蛋,芝心丸,麻辣金錢肚(沙嗲湯底+腩汁)|凍奶茶|腐乳通菜今次終於近似我想要的味道了🤩 湯底加了腩汁,同埋我發現左原來一直有兜 #辣菜脯 可以比客人隨意加~加左辣菜脯後,湯底即時變得惹味

二訪:豬頸肉,金菇,韭菜餃(麻辣汁)|凍奶茶|腐乳通菜
麻辣汁湯底,又是差一點味道,但比秘制辣汁好一點…
豬頸肉OK, 韭菜餃還好…

今次終於近似我想要的味道了🤩 湯底加了腩汁,同埋我發現左原來一直有兜 #辣菜脯 可以比客人隨意加~加左辣菜脯後,湯底即時變得惹味!
咖喱魚蛋幾好,麻辣金錢肚呢…就食唔到麻辣…但唔算差的,而芝心丸就正常(如果難食都幾大鑊)
至於點解次次都係腐乳通菜?隨左鐘意食外,就係只需$12 就有一碟🔥🔥

好喇,三次訪察後,我只能講可以去試既~而作為紅磡一族既我…應該都會經常去既…

另外,佢地仲有海南雞,留返放假午飯時間去試下先~~

2021-09-19 132 views
紅磡最近新開左一間叫四哥車仔麵,冇幾耐來之前仲係雲吞麵舖,原來已經頂咗手。裝修格局不變,依舊冷氣夠坐得舒服。我見到一面四送只係$43,仲要冇限制叫邊一款類型,換言之,就算你叫四款$13既送,埋單一樣都係$43。好抵食。下午茶時段,仲免費送嘢飲👍🏼👍🏼我叫咗四個餸,流心蛋,豬頸肉,豬紅,冬菇。餸既份量比我想像中多,淨係冬菇都有五舊,而且推介豬紅好好味。值得一讚係佢嘅流心蛋,一咬入去,真係有流心效果,好少食車仔麵可以食到真流心蛋👍🏼總體而言,又平又靚又正,呢間的確係街坊嘅好選擇👍🏼

總體而言,又平又靚又正,呢間的確係街坊嘅好選擇👍🏼
2021-09-18
$43 (Lunch)
2021-09-06 133 views
以為附近幾間幾出名的車仔麵幾好食,誰不知搵搵吓搵到呢間,一試就覺得贏晒👍🏻成日响對面食嘢都唔知同一條街有間咁正的車仔麵😙個人好鐘意食河粉,但相信大家都知車仔河粉好難遇到好食,呢度好滑好正!秘制辣椒油超得手🤪🥳我選擇困難時,姐姐話我哋有豬潤同雲吞,餐牌冇的,於是我就叫咗呢兩樣同豬紅…豬膶雖然薄身咗小小,但好鮮嫩😋雲吞自家制,好多蝦,豬紅入面有味道,幾好,如果夠熱一定仲好味👌🏻仲有自制菜莆,不錯!一定會成日去食💪🏻快啲整返好個招牌啦!三餸連凍飲都係$37,邊度搵冇得輸
成日响對面食嘢都唔知同一條街有間咁正的車仔麵😙
秘制辣椒油超得手🤪🥳
豬膶雖然薄身咗小小,但好鮮嫩😋
雲吞自家制,好多蝦,

豬紅入面有味道,幾好,如果夠熱一定仲好味👌🏻
仲有自制菜莆,不錯!
一定會成日去食💪🏻
快啲整返好個招牌啦!
三餸連凍飲都係$37,邊度搵

冇得輸
豬膶豬紅雲吞河粉
加辣椒油
自制菜莆
2021-09-06
$37 (Lunch)
豬膶豬紅雲吞河粉
加辣椒油
自制菜莆
  • 豬膶雲吞河粉
今日揸車去黃埔家興掃貨,見到隔離街有間車仔麵幾多人食,就簡簡單單食個lunch。.呢間車仔麵店選擇極多,比一般車仔麵檔多野擇,重點冷氣夠晒凍,岩晒我行到身水身汗😅一麵5餸先收$49,所有貴餸都擇得,新張期間叫碗麵仲送冷熱飲品.(秘製辣汁)菜底配蘿蔔、咖喱辣魷魚、南乳豬手、炸雞中翼、滷水鮮大腸 ,雖然有啲誇張,但呢碗野真係好抵食,每樣料都好多,好似雞翼2件、豬手2件、蘿蔔3件、大腸同魷魚成堆🤣 重點係個秘製辣汁底好夠辣得黎好入味😋我叫菜底個菜吸晒啲汁超正。.(麻辣汁) 公仔麵配司華力腸、蠔油花菇、泰式豬頸肉、柱候牛腩、滷水鮮大腸,除左料多之外,想讚下佢呢燒野炸野真係好食,好似個豬頸肉係好爽又彈牙仲脆脆地,牛腩呢唔會hea著俾得少又好食又入味,唯獨係司華力腸比較其他餸就遜色左啲。但麻辣汁味道就比較淡,個人比較喜歡秘製辣汁多啲啲,但麻辣就麻好多既。.小食加左「炸雲吞6隻 $30」、「炸韭菜餃4隻 $18」、「酸齋$18」呢間炸物係出色既,炸餃好脆,有個好強烈對比,好似下下會爆汁咁👍🏻鍾意食脆口野既唔好錯過。.呢間車仔麵都算係有啲驚喜,足料抵食又好味,尤其個秘製辣汁,加油支持多啲小店💪🏻💪🏻