2K
🎉🎊又有一間內地椰子雞煲店「四季椰林」進駐香港🇭🇰首間分店選址旺角,「四季椰林」係深圳擁超過𝟔𝟎間分店,係唔少港人北上推介「必食」餐廳之一😍今日就同屋企人去試下!⋄😎作為全國椰子雞火鍋領導品牌之稱,餐廳標榜「只用山林放養海南文昌雞」、「不加𝟏滴水,𝟒個椰子𝟏鍋湯」🍲店舖主打椰子雞火鍋🌴🐤由食材至湯底都是採用𝟙𝟘𝟘%天然椰子水,𝟎脂肪、𝟎香精、𝟎添加,不加𝟏滴水,𝟒個椰子𝟏鍋湯,成就清醇的椰子湯底🥥🍲而雞是用正宗海南走地文昌雞🐥肥瘦適中,口感鮮美嫩滑👅整個湯底不油膩,食用前一定要先嚐一口湯,以後係香港都可以嘆到清甜雞湯啦😋😋⋄🎉新張優惠🎊🎈①凡於5月25日至5月27日 惠顧椰子雞火鍋,即可免費加配文昌雞半隻(原價$158元)②凡於5月28日至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享八折😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌湯底 海南風味 ✦原味椰子雞($208/半隻)🥥椰子湯底採用天然椰子水,不加1滴水,難怪煮出來的湯鮮甜無比,忍唔住飲左幾碗湯😚—而雞是使用🐥海南文昌雞,是聯合海南大學深度研發,肉質比一般的更富爽脆彈的口感,配上沙薑,辣椒和青檸仔味道更佳☺️⋄✦ 靈魂小吃 開

🎉新張優惠🎊🎈

====—====—====—====—
✦ 招牌湯底 海南風味 ✦
原味椰子雞($208/半隻)

✦ 靈魂小吃 開胃過癮 ✦
🐤海南香辣文昌雞腎($38/份)

這個涼拌非常開胃,雞腎只用海南文昌雞腎,香辣酸甜,非常開胃😜

✦ 葷素搭配 火鍋標配 ✦

🥩原切和牛雪花牛肉($198/份)
選肉澳洲M5上腦和牛,屬天然甄選,肉質鮮味,入口嫩滑😙

✦ 八大經典 款款必點 ✦
🍄鮮珍山菌拼盤($78/份)

𝟒款菇菌屬自然菇菌,是隨鮮搭配,當中鮮牛肝菌是四大菌王,滑嫩爽脆,營養美味🤤

✦ 時令海鮮 ✦
🐟中山脆鯇魚片($58/份)

脆鯇魚片是國家地理標誌產品,輕輕涮約秒便可,口感鮮嫩脆滑😎

✦ 麵食 ✦
🌴🫶🏻椰林心形粉($48/份)

心形粉條超吸睛,入口煙韌爽滑,帶有啖啖椰香味道,口感特別之餘又富飽肚感😛

✦ 鮮活蔬菜 菌菇豆品✦
🎋「非遺」鮮龍鬚筍($58)

龍鬚筍是峨嵋非遺特產,是人工採摘,條條鮮嫩脆口,很特別😋

🥬嫩雞毛菜($28/中份)
雞毛菜是小白菜的嫩苗,口感和質地更為柔嫩,味道清香,浸在椰子湯內非常美味🤤

✦ 特飲 ✦
🥥𝟙𝟘𝟘%天然椰子水($36/瓶)

椰子水味道清香,清爽怡人,天然甜味非常滋味,配上特別的水泡狀的容器盛載,非常吸睛👀
====—====—====—====—
📌店名:四季椰林海南椰子雞’
📍地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖

2024-05-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-27 135 views
之前喺深圳食過四季椰林海南椰子雞,新店在旺角新世紀廣場終於開業。主打純椰子湯水,四個椰子一鍋湯不加一滴水配上文昌雞必點之一。環境座位都非常舒服,餐具好靚,用海綠色,海南特色。另外附上醬汁包括有青檸,辣椒及醬油,沾上雞肉更提升味道。招牌竹蓀馬蹄椰子雞100%椰子水選用海南文昌雞x 惠州紅托竹蓀x海陵島珍珠馬蹄,店員叫我們品嚐個湯先,湯底非常清潤,好香椰子味。之後店員幫我哋放雞,等候5分鐘,即可以食用。雞肉鮮嫩,吸收椰子香味,非常鮮甜。鮮珍生菌拼盤四款不同生菌包括由鮮牛肝菌,雞樅菌,雪山松茸,繡球菌。每一款都各有特色好適合打邊爐,非常清幽香味。海南香辣文昌雞胗麻辣加上大量青瓜,芫荽非常惹味。嫩雞毛菜上次去深圳食過,非常嫩綠及爽脆。雪花牛小排牛肉脂肪比例均勻, 肉味濃。「非遺」鮮龍須筍爽口,有口感。中山脆皖魚片只需十幾秒就可以食得,鮮嫩脆滑。椰林心形粉女士打卡心形粉,全條粉都有椰子味仲有甜味添。

招牌竹蓀馬蹄椰子雞100%椰子水

鮮珍生菌拼盤

海南香辣文昌雞胗
麻辣加上大量青瓜,芫荽非常惹味。

嫩雞毛菜
上次去深圳食過,非常嫩綠及爽脆。

雪花牛小排
牛肉脂肪比例均勻, 肉味濃。

「非遺」鮮龍須筍
爽口,有口感。

中山脆皖魚片
只需十幾秒就可以食得,鮮嫩脆滑。

椰林心形粉
女士打卡心形粉,全條粉都有椰子味仲有甜味添。
Type of Meal
Dinner
  • 中山脆皖魚片
  • 鮮珍生菌拼盤
  • 招牌竹蓀馬蹄椰子雞100%椰子水
2024-05-26 189 views
很久沒有食火鍋了,今日去咗旺角太子道西新世紀廣場4樓,四季椰林海南椰子雞, 非常滿意,環境又夠舒服椰子雞煲火鍋,用上新鮮雞件,椰子肉,用椰汁來做湯底,湯底非常香的椰子味,火鍋慢慢滾開,整個火鍋散發出濃郁的椰香,讓人胃口大開,雞肉融合了椰子的香味,當你慢慢吃下雞肉和椰肉,口感軟嫩多汁,同時又有一絲椰奶的香甜,超好味原切和牛雪花牛肉,脂肪分布均勻,頂級牛肉和牛,肉質極其豐腴鮮嫩,細緻油花在牛肉中,形成一幅交織雪白花紋,牛肉同脂肪比例剛剛好,和牛肉片在熱鍋中快速地烹煮,肉質會馬上散發出一股濃郁的香氣,彷彿融化在舌尖。咬下去,柔軟的肉質會迅速在口腔內融化開來,留下一股醇厚牛肉鮮美,與此同時,細緻的油花也會釋放出豐富的油脂,入口滿口牛脂甘香,啱晒我口味中山脆鯇魚片,切開一片片,放入椰子湯底,其肉質鮮嫩多汁,口感脆嫩,火鍋中的鯇魚肉經過高溫煮熟後會變得格外軟嫩爽脆,口感極佳。一口咬下能感受到肉質的彈性和香味。保持鮮嫩多汁的特點脆肉鯇魚用來火鍋,肉質鮮嫩、椰味濃香海南香辣文昌雞腎,入口脆辣香口,口感一流,又唔會太辣,加上他的香辣十分惹味,食到停唔到口鮮珍山菌拼盤,非常新鮮,入口爽爽脆脆,入口清香,用

鮮珍山菌拼盤,非常新鮮,入口爽爽脆脆,入口清香,用椰汁來煮,食落還帶一點清甜,非常健康一種食品
2024-05-23 186 views
帶住小朋友打邊爐,我一定揀食椰子雞煲,感覺天然健康、無添加🫶🏻不過,香港嘅選擇真係得好少。依家有間勁出名既過江龍——四季椰林海南椰子雞🌴五月廿五號就正式喺香港開業啦‼️講返個椰子雞,真係真材實料💪🏻 湯底係四個即開椰子汁❌唔加一滴水❌未落雞之前飲咗啖椰子湯,真係超級清甜,感覺好養顏健康😝而隻雞都好貨真價實,用山林放養既海南文昌雞🐓因為真係放養嘅關係,唔會有太油膩嘅感覺,肉質結實鮮甜。食既時候配埋帶甜既鼓油,椰味同雞嘅鮮味都好突出😜😜除咗主角,椰子雞周邊既配角都好出色🥰前菜「海南」香辣文昌雞胗,辛辣又好有咬口,食住等煮雞嗰五分鐘,好享受😋另外大推中山脆皖魚片,58蚊一大盤,啲魚切到好薄,淥13秒就食得!魚片肉質爽脆,有驚喜!嫌唔夠「椰」,記住叫埋100% 天然椰子水,清甜又滋潤。個樽勁可愛,揹住成個童軍咁🤣要免費食雞既記住早啲去啦,應該好爆!提提你,窗邊個view好正🤫

,淥13秒就食得!魚片肉質爽脆,有驚喜!
一直好期待呢間火鍋店開嚟香港因為之前食過真係好好味🥹 主打嘅椰子湯底唔加一滴水💚用上鮮椰青湯底真係好清甜😋而且火鍋用料都好高質好有特色🥳 最近新開張仲有個優惠🏮5月28-30號有三日免費食雞🤑只係俾返個湯底的錢真係好抵食呀💰⭐️ 海南文昌雞 🐔雞肉有雞味唔會太肥🍗配上湯底係自然嘅清甜🥥椰子味好自然又滋補🏖️ 輕輕用柑橘同沙葛調味鮮甜味滿滿🍋⭐️ 原切和牛雪花牛肉 🥩肥瘦相近嘅雪花牛肉口感好好😚肉味濃得黎又好軟嫩🫶🏻最緊要唔會太肥配上椰子湯底仍然好清👏🏼⭐️ 中山脆皖魚片 🐟輕輕淥就可以食嘅脆鯇魚片口感好正🌊椰子湯底突顯咗魚肉嘅鮮甜 🔥不加調味已經好正⭐️ 香辣文昌雞胗 🐔用咗文昌雞果然有質素😛香口得來唔會太重口味辣度恰到好處🌶️⭐️ 鮮珍山菌拼盤 🍄⭐️ 鮮活水焙菜 🥬⭐️ 鮮龍須荀 🐲⭐️ 椰林心型粉 🤍集合咗平時喺香港較少食到嘅菇菌 ⛰️ 口感爽口得來又帶獨特既風味山珍感好特別🤗 呢款筍嘅味道好清唔會有一般筍嘅酸味🫣心型粉煙煙韌韌口感好QQ🍡⭐️ 天然椰子水 🏝️入口天然好清甜☀️係舒適嘅椰子味咁啱而家初夏嘅感覺飲好消暑🌥️

椰子湯

鮮活水焙菜
鮮龍須荀
椰林心型粉
天然椰子水
其實一直都想食呢間椰子雞好耐😆係國內已經有超過60間分店今次難得係香港見到🤩即刻同朋友入去食真心好好食🥰.💎$208 原味椰子雞(半隻)呢道原味椰子雞散發出好香椰子既濃郁香氣係4個椰子一鍋湯製成冇加一滴水超清甜搭配埋嫩滑多汁既上海車文昌雞肉口感十分鮮美😆仲略帶有椰子既清甜好好食😍.💎$36 100% 天然椰子水(份)一份百分之百天然既椰子水口感清爽帶有椰子既天然甘甜味道又滋潤又解渴🤩.💎$78 鮮珍山菌拼盤呢道拼盤匯集左各種新鮮既山菌每一啖都能品嚐到佢地獨特的既香氣同口感🥰由脆爽到柔軟味道豐富又鮮美.💎$38 海南香辣文昌雞胗呢道海南香辣文昌雞胗以香辣調味料為特色融入左文昌雞胗之中帶來辛辣又好味既口感為味蕾帶黎刺激🥳.💎$88 雪花黑豬肉雪花紋理既黑豬肉口感十分嫩滑肉質鮮美多汁帶有獨特既香氣😎十分推介.💎$58 鮮龍須筍龍須筍既口感好特別同時帶黎清新既蔬菜風味入口好鮮美😇.💎$58 中山脆皖魚片中山脆皖魚片以其鮮嫩既口感同獨特既風味聞名每一啖都帶來令人愉悅既口感😍.💎$48 椰林心形粉精緻既椰林心形粉口感柔軟吸收左湯底椰子既香甜味道😆好清甜.💎嫩雞毛菜雞毛菜帶黎清爽既口感同淡淡既蔬菜香
其實一直都想食呢間椰子雞好耐😆
係國內已經有超過60間分店
今次難得係香港見到🤩
即刻同朋友入去食
真心好好食🥰

💎$208 原味椰子雞(半隻)

呢道原味椰子雞散發出好香椰子既濃郁香氣
係4個椰子一鍋湯製成
冇加一滴水
超清甜
搭配埋嫩滑多汁既上海車文昌雞肉
口感十分鮮美😆
仲略帶有椰子既清甜
好好食😍
💎$36 100% 天然椰子水(份)

一份百分之百天然既椰子水

💎嫩雞毛菜
雞毛菜帶黎清爽既口感
同淡淡既蔬菜香氣
好清新🥰
💎$16 醬料費(位)
📍 四季椰林海南椰子雞-旺角本人期待咗好耐好耐好耐嘅四季椰子雞終於喺香港開業啦🥳雖然係國內已經超60間分店!而家終於可以唔使返大陸喺香港都可以隨時食到🐥喺25號過江龍{四季椰林海南椰子雞}就會正式喺香港開業啦🇭🇰❣️5月25號26號27號會有三日免費食雞, 只係俾返個湯底的錢就可以😌咁抵食,大家就記得依三日過嚟叫雞啦~店內從來都不加1滴水,用新鮮椰子🥥四個變成一鍋湯🍲而且點解隻雞會咁甜呢?原來雞隻係用上海南文昌雞🐔難怪咁鮮甜😍我地選擇想叫,因為套餐冇包和牛雪花牛肉🐮我哋試咗最原始嘅椰子湯底~當未落雞之前就已經飲咗椰子湯,真係好清甜而又真材實料嘅椰子汁🥥美顏滋潤,女士佳品❣️✨海南文昌雞點上一盤文昌雞切盤那是必要的!文昌雞黃澄澄的雞皮下,是冰涼軟嫩的雞肉,那個雞腿甚至有油脂結塊在皮肉之間,吃來油脂飽滿,雞皮微微帶鹹🐔配埋青檸辣椒醬油,咁突顯雞嘅鮮味🐥✨原切和牛雪花牛肉油脂分布非常之均匀,食完一塊會好根立即淥第二塊黎食。✨中山脆皖魚片淥D魚片,13秒就食得!脆皖魚片好爽脆,連住結實既魚肉,NOICE!!!✨鮮珍山菌拼盤{鮮牛肝菌、雞樅菌、雪山松茸、繡球菌}四種不同嘅菇類都係新鮮,冇雪藏味~而且
📍 四季椰林海南椰子雞-旺角

本人期待咗好耐好耐好耐嘅四季椰子雞
終於喺香港開業啦🥳
雖然係國內已經超60間分店!
而家終於可以唔使返大陸
喺香港都可以隨時食到🐥
喺25號過江龍{四季椰林海南椰子雞}
就會正式喺香港開業啦🇭🇰

❣️5月25號26號27號
會有三日免費食雞, 只係俾返個湯底的錢就可以😌
咁抵食,大家就記得依三日過嚟叫雞啦~
店內從來都不加1滴水,用新鮮椰子🥥
四個變成一鍋湯🍲
而且點解隻雞會咁甜呢?
原來雞隻係用上海南文昌雞🐔
難怪咁鮮甜😍
我地選擇想叫,因為套餐冇包和牛雪花牛肉🐮
我哋試咗最原始嘅椰子湯底~

✨海南文昌雞
點上一盤文昌雞切盤那是必要的!
配埋青檸辣椒醬油,咁突顯雞嘅鮮味🐥

✨原切和牛雪花牛肉
油脂分布非常之均匀,食完一塊會好根立即淥第二塊黎食。

✨中山脆皖魚片

✨鮮珍山菌拼盤{鮮牛肝菌、雞樅菌、雪山松茸、繡球菌}
四種不同嘅菇類都係新鮮,冇雪藏味~
而且不同菇類,總有自己嘅營養價值!
喺香港真係好難食到🫶🏻

✨香辣文昌雞胗
佢係熟食之一,麻辣加上大量青瓜芫荽的雞腎入味又滋味,辣得過癮!
✨毛菜
第一次食依一隻菜,烚完之後更加有雞味同埋椰子味,就算烚咗一段時間仍然保持嫩綠,咬落好爽脆,正👍
✨椰林心形粉
呢個心形粉真係可以好特別
粗粉形狀,而且一上碟係心形
真係好吸睛,各位男仔識做啦🥳🥳

✨ 龍鬚筍
撕得好細條,好容易烚得熟🥢