2024-06-26 92 views
今日嚟旺角MOKO新世紀廣場行街,不經意見到呢兩句「不加1滴水 4個椰子一鍋湯」,覺得好吸引,於是就比呢間火鍋店吸引住左!正值晚飯時間,我地都見到火鍋店好旺場,我地等左一陣先有位,坐底左後當然要試下佢地既名菜:⭐「海南」文昌雞(半隻)原味椰子雞🥥🐔- 點樣清楚一鍋椰子雞湯上枱,椰子香味已經好濃郁,再加上半隻文昌雞,新鮮肉厚又吾肥!小食:⭐海南香辣文昌雞胗- 小小麻辣好惹味火鍋配料⭐「中山」脆皖魚片⭐原切和牛雪花牛肉⭐「非遺」鮮龍須筍🍄‍🟫鮮珍山菌拼盤🥬嫩雞毛菜🍜椰林心形粉所有火鍋配菜都好新鮮,賣相又好精緻;重點係椰子雞湯真係好清甜,真材實料,忍唔住飲哂啲湯,雞肉仲好嫩滑,好好味!最後店員中介紹比我地知「4個椰子1鍋湯,不加1滴水」 雞隻是用上海南文昌雞,係國內已經超60間分店 ⭐以家凡於5月28日至6月30日惠顧 四季椰林海南椰子雞,即享八折,大家快啲趁優惠期過嚟試下啦!

⭐「海南」文昌雞(半隻)
原味椰子雞🥥🐔

🍄‍🟫鮮珍山菌拼盤
🥬嫩雞毛菜
🍜椰林心形粉

2024-06-16
$500 (Dinner)
2024-06-26 142 views
這天晚上我約了朋友去旺角吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間火鍋店試一試,店內環境寬敞和清潔衛生,店內客人非常多,證明食物質素應該有一定的保證,椰子雞湯底是用4個椰子1鍋湯,不加1滴水,味道非常清甜,雞是用上海南文昌雞,而國內有超過60間分店,規模非常大,現在餐廳做優惠,於5月28日至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享八折椰林心形粉($48)椰林心形粉十分粗身,口感非常特別,非常軟彈煙韌,十分創新,非常新鮮,份量很多原切和牛雪花牛肉($198)和牛油脂分布非常完美,非常香稔軟嫩,肉味非常濃,非常新鮮,質素非常高,份量很多鮮珍山菌拼盤($78)牛肝菌稔香軟彈,雞樅菌軟彈煙靭,雪山松茸非常軟身,繡球菌爽彈鮮美,都對身體有益處,非常健康原味椰子雞($208)椰子雞非常嫩滑細密,非常新鮮,有沙漏計時器提示,設置了5分鐘,就可以吃,份量非常多,紅棗軟彈煙韌,非常滋補嫩雞毛菜($28)雞毛菜爽口微彈,非常新鮮海南香辣文昌雞胗($38)雞胗軟彈煙靭,非常入味,非常新鮮,青瓜絲十分爽口,味道廷辣中山脆皖魚片($58)皖魚片嫩滑細密,非常新鮮,用大量的碎冰鋪底,確保食物溫度不易變壞鮮萵筍($1

椰林心形粉($48)

原切和牛雪花牛肉($198)

鮮珍山菌拼盤($78)

原味椰子雞($208)

嫩雞毛菜($28)
雞毛菜爽口微彈,非常新鮮

海南香辣文昌雞胗($38)
雞胗軟彈煙靭,非常入味,非常新鮮,青瓜絲十分爽口,味道廷辣

中山脆皖魚片($58)

鮮萵筍($18)
萵筍十分爽口,非常新鮮,份量很多

火鍋醬料,有青檸,辣椒,沙薑,味道酸中帶一點甜

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間火鍋店是值得再去惠顧
火鍋醬料
中山脆皖魚片
鮮萵筍
椰子雞湯
2024-06-17
$371 (Dinner)
椰林心形粉
原切和牛雪花牛肉
原味椰子雞
嫩雞毛菜
中山脆皖魚片
鮮萵筍
椰子雞湯
2024-06-26 97 views
國內人氣嘅品牌🐔「四季椰林海南椰子雞」🐔全國已有六十間以上,而家在香港都有分店,人流一樣不會減少。分店開在旺角火車站商場內,地理環境優厚,餐廳地方頗大用上一系列綠色顏色為主題。餐具也是翠綠色的好像玉器一樣很高級。這間店主推「招牌海南椰子雞鍋」是用上4個椰子而不加1滴水的。凡於5月28日至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享八折。店員帶位入座後,每枱已經準備好椰子湯底,醬汁配料有沙薑粒、辣椒碎和青檸仔作調味。 還有一壺青檸薄荷水給食客飲用。前菜有「香辣文昌雞胗」,店內只會用海南文昌雞胗的,雞胗非常新鮮爽脆,味道甜甜辣辣很開胃。主菜🐔「海南文昌雞」半隻店員很細心見椰子🥥湯底滾起就幫食客落海南文昌雞在鍋內,枱上還有一個漏斗來計時5分鐘後可以吃得啦!先喝一口湯非常之鮮甜,啖啖濃郁椰子味很芬香撲鼻,而文昌雞肉質很嫩滑,好像不用咬也能吞下,雞皮沒有一點肥膩。「鮮珍山菌拼盤」拼盤內有四格不同種類的新鮮菇菌,有鮮牛肝菌、大杏鮑菇等等,每種菇菌都很特別又新鮮,輕輕滾一滾可以吃到其鮮味。「鮮活水培菜」健康之選鮮活水培菜🥬,每片菜都非常之新鮮翠綠,不會有農藥吃得很放心。「椰林心形麵」這碟心形麵很精緻,很吸

主菜🐔「海南文昌雞」半隻
「鮮珍山菌拼盤」
「鮮活水培菜」
「椰林心形麵」
這碟心形麵很精緻,很吸睛用來打卡一流,心形麵質地煙煙韌韌,啖啖椰子味很嫩滑。

2024-06-25 71 views
四季椰林海南椰子雞火鍋店, 國內已經超60間分店, 標榜椰子湯底用上四隻椰子, 仲要係不加一滴水, 令到海鮮及肉類味道提升, 更加鮮甜 。 火鍋店佈置以綠色為主調 , 走懷舊風格 , 座位舒適寬敞 , 與朋友聚餐一個好地方。椰子湯底 $78湯底以新鮮的椰子肉和椰子汁為基底 , 用4個椰子和不加一滴水製成湯底 , 清香宜人 , 散發出自然的椰子香氣 , 做火鍋湯底 , 認真一流。海南文昌雞/半隻 $158雞隻是用上海南文昌雞 , 用天然放養的方法, 肉質滑嫩、味道鮮美而聞名 , 雞味濃郁。中山翠鯇魚片 $58人氣中山翠鯇魚片鮮美的海鮮, 鯇魚生活在淡水河流, 雪白的魚肉細嫩、味道清甜,口感鮮味彈牙。海南香辣文昌雞胗 $38經典的海南風味涼拌菜, 雞胗經過特製 調味, 充滿了香辣醇厚的風味, 惹味過癮 , 加上嚼勁的口感 , 越吃越想吃。原切和牛雪花牛肉/澳洲M5和牛 $198火鍋不可缺少的雪花牛肉 , 顏色嫩紅, 漂亮的雪花紋理, 肉質細膩, 肥瘦適中的優質牛肉, 輕輕一 灼便可食, 口感鮮嫩多汁 , 肉香四溢。鮮龍須筍 $58稀有特色的山野菜 , 龍須筍嫩嫩的, 帶淡淡的清

椰子湯底 $78
湯底以新鮮的椰子肉和椰子汁為基底 ,

海南文昌雞/半隻 $158

中山翠鯇魚片 $58

海南香辣文昌雞胗 $38

原切和牛雪花牛肉/澳洲M5和牛 $198

鮮龍須筍 $58
稀有特色的山野菜 , 龍須筍嫩嫩的, 帶淡淡的清甜味 , 清新爽口。

鮮珍生菌拼盤 $78
🔹️ 鮮牛肝菌
🔹️ 雞菌
🔹️ 雪山松茸
🔹️ 繡球菌
養生鮮美的稀有菌類 , 營養豐富 , 口感鮮嫩爽脆 , 帶有淡淡的天然香菇味 , 十分養生的食材。

嫩雞毛菜 $28
清脆爽口的蔬菜 , 雞毛菜葉片細軟 , 清香怡人 , 營養豐富。

溫馨提示 : 凡於5月28日至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享八折著數優惠。

2024-06-21 359 views
朋友一知道香港開咗椰林四季椰子雞之後,即刻掹住叫我同佢一齊食!之前喺國內食嘅感覺都係幾好食,同埋個湯都好好飲!就一於食吓香港嘅質素同埋一樣先! 跟住我哋嗌咗個二人嘅套餐、入邊有嘢菌火鍋套餐,再加上佢有一個好特別嘅竹筍類火鍋配料、相信都係呢度先有得食!之後朋友叫咗個牛肉冰火山、真係好靚,牛肉排到好似成座山咁好有視覺感!仲有脆肉鯇嘅冰火山!亦都係非常之壯觀!除咗美觀之外,脆肉鯇同牛肉嘅份量,一啲都唔少好抵食!之後再送咗個小食俾我哋麻辣雞腎、火鍋前嘅開胃菜!話明呢度出名椰子雞湯、湯飲落去真係似四個椰子熬製出嚟、除咗好酸甜之外,椰子蓉同埋金橘非常開胃、椰子雞烚嘅時間只需要5分鐘就可以食!仲有個漏斗提醒你以防萬一滾耐咗!最後我最鍾意就係佢嘅椰子粉、建議大家未食過一定要食!椰子粉除咗好鮮甜之外、質地是烏冬,但係味道似甜品好過癮!咁新興嘅食法一定要食下啦!

2024-06-19 215 views
風靡國內嘅椰子雞煲店「四季椰林」,單單在深圳已經有超過30間分店,店舖主打椰子雞火鍋,由食材至湯底都是採用100%天然椰子水,0脂肪、0香精、0添加,不加1滴水,4個椰子一鍋湯,成就清醇的椰子湯底,而家喺香港都可以嘆到咁美味嘅椰子雞非常方便👍🏻除咗椰子雞美味之外,仲有好多火鍋嘅配料喺香港從未見過,例如文昌雞胗、貴州紅話托竹蓀、新鮮菇菌類、潮汕魚丸、椰林心形粉、嫩雞毛菜等等都真心推薦要試吓👍🏻🥥▪️原味椰子雞(半隻雞) $ 208雞是用正宗海南走地文昌雞,肥瘦適中,口感鮮美嫩滑,整個湯底不油膩,食用前更可以飲用,超級鮮甜,雞熟咗之後充滿椰子香氣,再沾上沙薑、辣椒、青檸汁,更加滋味🥩▪️澳洲M5原切和牛雪花牛肉 $ 198牛肉質素亦好高,薄薄一片滾至八至九成熟就可以,入口軟腍腍,充滿牛油脂的味道🐟▪️中山脆鯇魚片 $ 58鯇魚一啲都唔腥,入口帶一點爽脆,肉質軟腍,沾上少少醬油已經非常美味🍄▪️鮮珍生菌拼盤 $ 78四款山菌包括鮮牛肝菌、雞樅菌、雪山松茸、繡球菌,吸收咗的椰子湯散發着真菌嘅清新味道,鮮甜可口,喺香港其他地方真係食唔到🐓▪️海南香辣文昌雞胗 $ 38雞真軟腍腍又爽口,用上涼拌的方法,香

🥥▪️原味椰子雞(半隻雞) $ 208

🥩▪️澳洲M5原切和牛雪花牛肉 $ 198

🐟▪️中山脆鯇魚片 $ 58

🍄▪️鮮珍生菌拼盤 $ 78
新味道,鮮甜可口,喺香港其他地方真係食唔到

🐓▪️海南香辣文昌雞胗 $ 38
雞真軟腍腍又爽口,用上涼拌的方法,香香辣辣半上芝麻、花生、青瓜,惹味又開胃

🫶▪️椰林心形粉 $ 48
這個粗粉簡直係驚喜之作,賣相已經一流,入口煙靭嫩滑充滿椰子嘅味道,口感豐富,真心超級好食

🌟▪️鮮龍须筍 $ 58
人工採摘的龍须筍,集合鮮、脆、嫩,吸收湯汁之後更加鮮甜

🥬▪️ 嫩雞毛菜 $ 28
又係第一次嘅食到嘅菜品種,口感爽脆香嫩,味道清甜

🍹▪️金桔檸檬茶 $ 19
呢度嘅飲品亦絕對唔可以錯過,大杯夾底飲,好似我哋啲杯金枯檸檬茶,材料滿瀉有大量金枯和青檸,酸酸甜甜又冰凍,好解渴

📣由即日起至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享八折。

• 原味椰子雞
  • 椰林心形粉
2024-06-17 177 views
四季椰林是一家極具特色的海南椰子雞餐廳,位於旺角,深受饕客們的喜愛。他們的招牌菜「四個椰子一鍋湯、不加一滴水」,堪稱是椰子雞的巔峰之作。他們家的椰子雞湯頭,純正的椰子汁與鮮嫩多汁的雞肉完美融合,湯頭清甜不膩,回味悠長。他們竟然能夠用四個椰子,不加一滴水就煮出如此濃郁細膻的湯頭,實在是嘆為觀止。每一口都泛著清新的椰香,簡直是炎炎夏日裡的清涼解渴之選。主角海南文昌雞的表現同樣出色。雞肉軟嫩多汁,入口即化,而且沾上餐廳特製的調味醬料更是鮮香無比。雞皮更是酥脆可口,與白雪般的椰肉交相輝映,讓人欲罷不能。此外,他們的火鍋拼盤同樣別具心裁。新鮮爽口的金針菇、入味十足的厚切肥牛,以及爽脆可口的鯇魚,無一不是絕佳的配角。沾上特製的醬料,口感層次豐富,令人回味無窮。最後,配上一瓶清香迷人的椰子汁正是最佳解渴良品。輕滑順口,回味無窮,完美締結了這頓充滿南國風情的用餐體驗。值得一提的是,四季椰林已在國內開設超過60間分店,深受食客青睞。另外,5月28日至6月30日期間,凡惠顧即可享受八折優惠,實在是物超所值。相信對於追求正宗海南風味的人而言,四季椰林必定是不可錯過的最佳之選。它所呈現的,正是南國風情的最佳寫

相信對於追求正宗海南風味的人而言,四季椰林必定是不可錯過的最佳之選。它所呈現的,正是南國風情的最佳寫照。

四季椰林海南椰子雞係Moko 開張喇!招牌椰子湯底以四個椰子一個鍋及不+1滴水為賣點,難怪湯底超級清甜,岩晒清淡養生既我🥥🌴「海南」文昌雞(半隻)雞肉選用海南文昌雞,由聯合海南大學深度研發,雞肉味香濃且肉質彈牙爽口,質感豐富,可自由配上沙薑、辣椒或青檸豉油,起了提鮮作用海南香辣文昌雞胗開胃前菜,上盤精緻,味帶微辣,爽口惹味中山脆肉鯇魚片性價比高,脆肉鯇魚片色澤光鮮,切至薄片,口感爽脆,吸收了椰子水之精華,魚味更清甜,肉質鮮嫰無比鮮珍山菌拼盤甄選珍菌,冷鏈配送,拼盤有四款經典珍菌,包括牛肝菌、雞樅菌、雪山松茸和繡球菌。稀有品種,大開眼界。非遺鮮龍鬚荀 特色蔬菜,是峨眉非遺特產,人工採摘鮮嫩脆,口感爽脆,感覺清新,富有嚼勁椰林心型粉 心型賣相非常Igable,粉條質感Q彈軟糯,伴隨著椰子香,非常特別餐飲點了100%天然椰子水,感覺清新清甜,清熱消暑,樽身像甜甜圈般,非常可愛。📣📣📣火鍋店即日起至6月30日凡光顧即享全單8折大優惠!把握時機,唔好錯過喇!四季椰林海南椰子雞📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖

「海南」文昌雞(半隻)

海南香辣文昌雞胗
開胃前菜,上盤精緻,味帶微辣,爽口惹味

中山脆肉鯇魚片

非遺鮮龍鬚荀

椰林心型粉

📣📣📣火鍋店即日起至6月30日
凡光顧即享全單8折大優惠!
把握時機,唔好錯過喇!

四季椰林海南椰子雞
2024-06-15 190 views
在Openrice訂了6月8日下午16:00的台,當時注明要靠窗口座住,我哋一行4人準時到達,到咗門口侍應問咗我電話就叫我坐門口通道位置,我話我係訂靠窗口位置,佢先無辦法俾我入去坐。啱坐落我仲未點餐,佢就唔知俾咗煲乜我,我話我未點餐唔係我嘅,嗰個女侍應就話:係咁㗎,係湯底。我打開一睇,裡面有菜有肉,菜同肉係湯底?佢先過嚟拎走,話係員工餐上錯咗。到咗點餐想搵一個人問下,完全無人理你,有幾個坐係度食飯,有幾個坐係度開會,有幾個就係門口傾計,我大聲叫咗兩次「唔該」先有一個咁啱係行入嚟嘅阿姐幫我。落咗單好耐,之後發現出餐位置擺咗碟雞,冇侍應過嚟幫客人出餐,出餐位置直頭一個人都無,於是乎我又叫兩聲「唔該」,一位坐係度食緊飯阿姐企起身應我,佢見到附近冇人,於是走過來幫我拎碟雞過嚟,幫我開埋個電子爐,話湯滾佢先幫我落雞,我問佢係咪要客人自己去上餐,佢話佢哋食緊飯,我話即使食緊飯,都要有一個人喺度睇下客人有咩需要㗎。過咗5分鐘湯亦都滾咗,我望望附近又係冇人,於是乎我第三次叫兩聲「唔該」,有位着白色衫嘅女經理走過嚟,我話湯滾咗又冇人幫我落碟雞,佢話啲人喺度食緊飯,我話打開門做生意就算喺度食緊飯係咪應該都要俾一個人出嚟幫下客人?而且我見到有幾個人喺門口傾偈!檸檬水又有冇,又搵唔到人加水。我想叫飲品同酒,佢全部都冇,其實未準備好係咪唔應該開業呢?上菜專擺你右手邊阻住你食嘢,我哋點咗鯇魚、毛肚、心形粉、筍亦都係完全搵唔到侍應去問到底要煮幾多分鐘,我哋都係求其食完就算,真係冇下次。到咗埋單,餐飯$528,我俾咗兩張$500,收錢白色衫女經理都話佢哋冇散紙找,之後我拎返張$500就換咗張$100俾佢,佢又係話冇散紙找,可望下佢部收銀機,佢部收銀機一張散紙都冇,最後搵我媽媽湊夠$30,佢先找返$2俾我。開門做生意居然冇備到散紙,真係搞笑,呢餐椰子雞真係食到好攰,絕對冇下次!
椰子雞
2024-06-15 92 views
旺角Moko最近新開咗一間人氣食肆,國內已經超6️⃣0️⃣間分店嘅 四季椰林海南椰子 @ ,今次唔洗返去深圳就食到,Duck哥🦆真係好鬼感動🤩,即刻同Duck嫂🦆去試下先😆。餐廳裝修走懷舊風格,以綠色🟢為主色,另設有多個廂座,環境舒適🥰。椰子底🥥火鍋絕不加水💦,湯底用上4️⃣個椰子🥥,100%椰子水,打造原汁原味又無油的健康火鍋湯底😍。原味椰子雞 $208(半隻)雞隻用上咗海南文昌雞🐓,文昌雞皮薄肉質嫩滑,肉味香甜,平時一般煮法以清蒸為主,已經好好食,今次用椰子水🥥浸煮過,味道更加鮮甜🤤。精選肥牛 $98肥牛片🐂輕輕滾過後,肉質軟嫩多汁,肉味及油脂味突出🥰,呢個價錢比呢個質素,絕對值得一試😍。鮮珍山菌拼盤 $78拼盤有鮮牛肝菌、繡球菌、雞樅菌及雪山松茸,雜菌非常新鮮😋,各具味道及口感,吸收咗湯汁後,多咗一陣椰香味及甜味😍。海南香辣文昌雞胗 $38雞胗口感爽脆,香辣惹味🌶,越食越想食😋。鮮龍須筍 $58筍身幼長,驟眼望上去好似人參鬚😅,肉質细嫩,鮮香爽口😋。椰林心形粉 $48❤️形粉條滾至發脹即可食,口感滑溜又彈牙,有陣陣椰香味😍。鮮活水培菜 $36水培菜新,口感爽脆,味道清甜😋。凡於5

原味椰子雞 $208(半隻)

精選肥牛 $98

鮮珍山菌拼盤 $78

海南香辣文昌雞胗 $38
雞胗口感爽脆,香辣惹味🌶,越食越想食😋。

鮮龍須筍 $58
筍身幼長,驟眼望上去好似人參鬚😅,肉質细嫩,鮮香爽口😋。

椰林心形粉 $48
❤️形粉條滾至發脹即可食,口感滑溜又彈牙,有陣陣椰香味😍。

鮮活水培菜 $36
水培菜新,口感爽脆,味道清甜😋。

凡於5月28日至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享8️⃣折,抵上加抵,大家唔好無錯啦😍。

2024-06-01
Type of Meal
Dinner
2024-06-14 119 views
📍旺角四季椰林喺香港開咗門市,標榜不加一滴水,四個椰子一鍋湯。係知名品牌,廣東餐飲百強企業。新開張,已經人山人海,今次就嗌咗幾樣招牌菜。$208 原味椰子雞半隻原味已經好正,隻雞係用咗文昌雞,肉質爽口結實,走地雞啲肉真係好有口感。椰子超鮮甜,個湯其實越煲越濃,加埋後邊嘅菇菌真係一流。$58非遺鮮龍鬚筍見到呢個幾特別就試吓,佢係峨眉非遺特產人工採摘。口感爽口,帶有鮮甜嘅味道。$78 鮮珍山菌拼盤呢個拼盤包含咗四款唔同嘅菌類,鲜牛肝菌|,鸡枞菌,雪山松茸,绣球菌。每一樣都好特別,個人最鍾意繡球菌,因為冇食過,口感似超大嚿嘅雲耳。朋友就鍾意食松茸,因為呢一款個菌味比較濃郁$38 海南香辣文昌雞胗小食叫咗呢一款,其實即係雞腎。下面仲有青瓜絲,辣辣地好開胃。$198 雪花牛肉油脂分布好均勻,食落口唔會覺得肥膩,肉味比較重,冇諗過椰子雞既牛肉都咁好食$58 中山脆鯇魚片$58勁大份,每一片都變得好靚,晶瑩剔透,爽口,冇腥味,冇骨,啱晒我$48 椰林心形粉見到每台都嗌呢個,幾特別,口感好彈牙煙靭,喺其他地方都冇食過,大家可以試吓。
📍旺角

新開張,已經人山人海,今次就嗌咗幾樣招牌菜。

$208 原味椰子雞半隻

$58非遺鮮龍鬚筍

$78 鮮珍山菌拼盤

$38 海南香辣文昌雞胗

$198 雪花牛肉

$58 中山脆鯇魚片

$48 椰林心形粉
中國內地嘅椰子雞火鍋一直都出名,今次我去嘅一間舖頭更加係國內龍頭,國內已經超過60間分店。最近知道佢哋嚟咗香港開分店,我第一時間去試吓。佢係旺角大商場入面,裝修行東南亞嘅風格,卡位夠晒多。😗**香辣文昌雞腎**呢一度係餐廳嘅招牌菜,真係一定要試吓。呢道菜就係用新鮮嫩滑嘅雞腎,仲要只用海南文昌雞腎,加埋香濃麻辣嘅海南調味汁,煮到嫩軟入味,仲有一種微妙嘅鮮甜味,絕對係一個好好嘅開胃菜。🤩**原味椰子雞**跟住就到主角椰子雞,同樣係用上最出名嘅海南文昌雞,仲加入咗大量新鮮椰肉同椰汁。用咗4個椰子做成1鍋湯,完全冇加過一滴水,飲落滋潤得嚟又甜又香。😋**原切和牛雪花牛肉**澳洲M5上腦和牛啲牛肉片好彈牙,雪花紋好靚,果然係頂級嘅和牛。食落個口感超級柔滑同入味,牛味濃郁,真係一流。🐮**鮮龍須筍**鮮龍須筍係峨嵋非遺特產,完全係人手採摘,外表翠綠鮮嫩,入口脆甜爽口,第一次食嘅我好難忘。😲**九秒脆毛肚**脆毛肚淨係淥9秒就好啦,呢個時間啱啱好,咬落去滿滿嘅鮮味同彈牙感。🤭**嫩雞毛菜**嫩雞毛菜非常之鮮嫩翠綠,煮熟之後又脆又甜,值得一試。🤤**鮮珍山菌拼盤**山菌拼盤係另一道餐廳嘅必點菜式,有4

**香辣文昌雞腎**

**原味椰子雞**

**原切和牛雪花牛肉**

**鮮龍須筍**

**九秒脆毛肚**

**嫩雞毛菜**
嫩雞毛菜非常之鮮嫩翠綠,煮熟之後又脆又甜,值得一試。🤤

**鮮珍山菌拼盤**
山菌拼盤係另一道餐廳嘅必點菜式,有4種類嘅鮮菇菌,色香味俱全,一邊煮一邊聞到濃郁嘅香味。🍄‍🟫

**爽脆蘭花蚌**
蘭花蚌隻隻都好肥美,蚌肉肉厚,食落口爽脆嫩滑汁多。🤣

**椰林心形粉**
第一次試呢個椰林心形粉,濃濃椰香,一口咬落去又軟糯又Q彈,相當過癮。😍

2024-06-13 55 views
在繁忙的都市生活中,偶爾需要一場味蕾的盛宴來放鬆身心。這次,我有幸品嘗了一款別具一格的火鍋,椰子湯底火鍋。它不僅在味覺上給予了我全新的體驗,更在無形中讓我感受到了來自大自然的清新與美好。4個椰子1鍋湯, 不加一滴水,就是這餐廳的招牌湯底,雞隻是用上海南文昌雞,此外國內已經超60間分店,也是信心保證一進入餐廳,就被那濃郁的椰香所包圍,環境十分之舒適,服務員將椰子湯底火鍋端上桌,我更是被那清澈透明的湯底所吸引。椰子汁的甘甜與雞肉的鮮美完美融合,形成了一種獨特的口感。每一口湯都徬佛在訴說熱帶風情的故事.文昌雞腎十分之爽口,正好為這一餐作出一個美好的開頭.當談到山菌拼盤,這道菜品無疑是大自然饋贈的美味佳餚,令人贊不絕口。豐富的種類:山菌拼盤匯聚了多種野生菌類,這些菌類均來自大然,十分之健康.火山肥牛的儀式感也十分之足夠,油脂分布平均,肉味十足.當談及文昌雞火鍋時,其獨特的海南風情和令人難以忘懷的美味,無疑值得我們深入贊美。文昌雞:作為火鍋的主要食材,文昌雞以其肉質緊致嫩滑、皮脆肉香、鮮嫩多汁而著稱。這種雞是在海南山林散養,以泉水和椰肉為食,因此其肉質格外鮮美。九秒毛肚十分爽口,並沒有進行漂白加

文昌雞腎十分之爽口,正好為這一餐作出一個美好的開頭.

火山肥牛的儀式感也十分之足夠,油脂分布平均,肉味十足.

九秒毛肚十分爽口,並沒有進行漂白加工,吃得出食材的原汁原味

凡於5月28日至6月30日惠顧四季椰林海南椰子雞,即享八折優惠!
自從早排跟朋友仔上 #深圳 試過「四季椰林海南椰子雞」 嘅 #火鍋 之後,#小秘書 對佢哋個 #椰子雞湯 一直念念不忘❤️ 入口非常清甜🤤 細問服務員之下,先知道原來個湯底係用咗4個椰子🥥變成一鍋湯,而全程係無加一滴水嘅🤤 怪不得咁好飲啦🤤🤤聽講呢間喺國內已經超60間分店嘅 #四季椰林海南椰子雞 最近喺香港開咗新店,#小秘書 當然唔執輸,約埋朋友仔陪我朝聖!未夠六點餐廳門口已經排滿人龍,店員亦已經準備就緒,企晒喺門口歡迎我哋… 搞到我突然有種VIP上身嘅感覺🤭 餐牌上食物嘅選擇都唔少,不過嚟得幫襯,梗係要叫佢哋馳名嘅 #椰子湯底 🥥再配由 #海南文昌雞 🐥先至夠識食啦🤤 湯底飲落口有種天然嘅甜味,再落埋啲雞件落鍋煮5分鐘,啖湯就變得更加鮮甜🤤🤤#火鍋料 方面,我哋都係以清淡為主,唔想嘥咗湯底嘅鮮味之餘亦,亦都想試吓食物嘅真正味道🤤🐥海南香脆文昌雞眕 - 味道辣辣地,入口好爽脆,用嚟做餐前小食一流🐲鮮龍須筍 - 口感鮮嫩有淡淡嘅筍香🤤 聽講全部都係由人手採摘,仲要係由峨嵋運過嚟,特別矜貴🫶🏻🍄鮮珍山菌拼盤 - 由四種唔同嘅菇菌組成,而我就最鍾意食 #鉛筆菇,口感爽爽哋仲有啲甜味,而且肉質都

🍄鮮珍山菌拼盤 - 由四種唔同嘅菇菌組成,而我就最鍾意食 #鉛筆菇,口感爽爽哋仲有啲甜味,而且肉質都比較厚,最啱我呢啲為食人士🤤

🐮原切和牛雪花牛肉 - 肉味都幾濃,入口充滿油花嘅香味,搞到猛咁話要減肥嘅我,都忍唔住口🤤

🌱嫩雞毛菜 - 細個由婆婆炒俾我食就試得多,不過用嚟打邊爐就真係第一次,估唔到都幾有菜味,又唔會有渣,至啱用嚟打邊爐🤤

雖然食到呢度真係有啲飽,不過又點少得加個 #烏冬 落湯底,用嚟鞏固下個胃吖嘛🤭 點知服務員咁有心思,竟然將個烏冬捲成心形送上枱,真係未食都已經甜到入心呀❤️

講到打邊爐,又點可以冇凍飲,服務員就介紹我哋可以試吓佢哋嘅王牌 #黃皮正椰露,入口鹹鹹地有好濃嘅黃皮果味,啱晒用嚟中和吓食物嘅油膩🤤

臨走埋單先知道餐廳原來做緊開業優惠,由即日到2024年6月底嚟幫襯會有八折㗎🤩 … 價錢咁吸引,希望仲趕得切組隊過嚟試埋個「至尊榴槤椰子雞」,一嘗我呢個 #榴槤控 嘅心癮啦🤭🤭

📍 四季椰林海南椰子雞 CoCo Four (旺角) 太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓402-403號舖
2024-06-09
Type of Meal
Dinner
2024-06-11 153 views
原來清湯火鍋可以好好味!「四季椰林海南椰子雞」強調「不加一滴水,4個椰子一鍋湯」,喝過方知是寶,真是極度清甜,一試難忘!國內已經有超60間分店的「四季椰林海南椰子雞」,終於來香港開店,落腳旺角;現凡於5月28日至6月30日,即享八折,值得把握機會,見證聞名之因!面積不少,明亮整潔。先送上健康的清水。原味椰子雞湯半隻 $208點了原味椰子湯頭,看似清水,與平日吃慣濃郁燉湯截然不同,起初有點不慣,想不到,喝下即愛上!充滿椰子香的湯水,同時富肉香,原來甜中帶肉香,是非常討好的!我們吃完雞之後,基本上喝清了一鍋湯,之後才加湯作火鍋。雞是用上海南文昌雞,肉質嫩滑結實,胸肉亦不算嚡,入口充滿椰香!先補充一下,招牌海南風味的椰子鍋底共有4款,除了我點的原味椰子雞之外,有3款升級版,分別是招牌竹蓀馬蹄椰子雞、紅心木瓜雪山松茸椰子雞及至尊榴槤椰子雞,看來吸引!沙薑、辣椒、吉仔三款配備的調味料,難得沙薑是新鮮的,並非粉末!海南香辣文昌雞珍 $38一道惹味的開胃小食,可以即食,做得相當唔錯。列明只用文昌雞腎,配以青瓜絲,調以香而微辣的醬汁,心水推薦!鮮珍生菌拼盤 $78四款完全不同的菇菌,各有特色。鮮活水培
面積不少,明亮整潔。
先送上健康的清水。
原味椰子雞湯半隻 $208
原味椰子雞湯半隻
我們吃完雞之後,基本上喝清了一鍋湯,之後才加湯作火鍋
上海南文昌雞半隻
沙薑、辣椒、吉仔
三款配備的調味料,難得沙薑是新鮮的,並非粉末!
沙薑、辣椒、吉仔
海南香辣文昌雞珍 $38
一道惹味的開胃小食,可以即食,做得相當唔錯。
鮮珍生菌拼盤 $78
鮮珍生菌拼盤
四款完全不同的菇菌,各有特色。
鮮活水培菜 $38
新鮮翠緑。
鮮活水培菜
非遺鮮龍須筍 $58
非遺鮮龍須筍
第一次吃這個筍,爽口清甜。
雪花牛小排 $168
雪花牛小排
攞盆如冰山,脂肪豐富,入口鬆軟。
九秒脆牛肚(中) $58
爽脆。
九秒脆牛肚(中)
心形麵
外貌似忌廉,意料之外,口感煙靭,而且充滿椰子香,與別不同,值得一試。
2024-06-06
$376 (Dinner)
非遺鮮龍須筍