2018-06-09 2808 views
窩蛋牛肉煲仔飯➕白鱔田雞煲仔飯 📍西營盤 | 坤記煲仔小菜·連日豪雨到今日先放晴呢排睇緊一出韓國綜藝節目『街頭美食鬥士』係韓國大叔美食家白宗元行走世界各地品嚐街頭巷尾美食見到佢係香港特登去食煲仔飯原本不愛煲仔飯的我都口水直流·住西環的人應該都知道坤記我都久仰大名但嗰大名唔係話佢地好味(好味係冇錯)而是佢地嘅服務不盡人意上openrice睇番d食評10個有8個都話『態度極差』故而我同frd一齊去之時都有小小猶豫事實是佢地態度絕對稱不上親切溫暖我地到嗰陣裡面仲有大圓桌有位 但嗰服務員唔俾我地入清左張細嘅先俾我地言語之間都有一種『食食 唔食走』嘅fu·講番煲仔飯我之所以唔鍾意食其實係因為我唔鍾意d飯硬硬地我不孬都喜食淋淋地d嘅米飯但人都要嘗試嘅嘛呢一次嘅嘗試還是值得·窩蛋牛肉上來時嗰蛋仲係生嘅借助熱氣迅速拌勻就算溫度很高 牛肉亦沒有變老白鱔其實就是大陸的鰻魚肉質肥美食到最後有少少膩不過d拌飯醬汁調配得完美即使不慎加多都唔會覺得好鹹·宜家天熱食煲仔飯人少左冬天呢到等位都係一個鐘最少如果你唔介意d服務態度又鍾意煲仔飯呢到都可以接受除左桂香街呢間德輔道西仲有另一間分店可供選擇·
窩蛋牛肉煲仔飯➕白鱔田雞煲仔飯 📍西營盤 | 坤記煲仔小菜
連日豪雨到今日先放晴
呢排睇緊一出韓國綜藝節目『街頭美食鬥士』
係韓國大叔美食家白宗元行走世界各地品嚐街頭巷尾美食
見到佢係香港特登去食煲仔飯
原本不愛煲仔飯的我都口水直流
住西環的人應該都知道坤記
我都久仰大名
但嗰大名唔係話佢地好味
(好味係冇錯)而是佢地嘅服務不盡人意
上openrice睇番d食評
10個有8個都話『態度極差』
故而我同frd一齊去之時都有小小猶豫
德輔道西仲有另一間分店可供選擇
窩蛋牛肉煲仔飯
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
2018-05-12 1918 views
18年5月11晚到店,我還刻意帶我女朋友去吃,我們倆人order了一個窩蛋肉片煲仔飯,田雞白鱔煲仔飯和啫啫生菜煲。我們滿心歡喜期待美味的煲仔飯,當到了窩蛋肉片煲仔飯,我女朋友發覺肉片太肥吃不下,我平時也吃得一點肥肉,於是我便試一口肉片發覺真的很多肥肉(全煲也是),於是便喚短髮女老店員來看,她來看了一下(沒看真)後第一句便很大聲說煲已經起了,邊有得退邊有得換。我聽後已感覺很差😠😡,我回應是因為我們試過肉片真的很肥吃不下,店員然後再回應肉片一定會有肥肉㗎啦便了事。我們發覺這樣爭執下去也沒結果,到最後我女朋友只吃了煲仔的飯,我好嬲😡😠用$90只換來吃米飯很不爽😡。之後,我們見這女老店員還呼喝其他顧客,短髮女老店員拿着一個手提爐,沒禮貌的叫客人還不快清理枱面的杯碟讓她放爐。令我對這店印象更差👎🏿👎🏿。雖說是本地店不應該期待優質的服務,對我來說如果用$90可換來客人的滿意度及店的形象絶對值得。我倆已blacklist這家店不會再光顧🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️,對於有興趣幫襯的你,Goodluck!!🤭
2018-05-11
Type of Meal
Dinner
2018-05-11 1445 views
事原我叫左個窩蛋肉片煲仔飯,點知個煲仔飯來到一打開煲野,見到舊舊肉都係肥肉,想搵舊瘦少少都無,捻住叫個阿姐(短頭髮)來睇睇,點知個阿姐勁大聲同態度極差咁話「咩話?肥得制?肉片多多少少都有啲肥架啦,都煮左啦,你唔係想換丫話?無得換囉,點換比你丫?都煮左」跟住仲要行左幾步大大聲聲話肉片點都會有肥架啦,我已經無出過聲,佢仲要再講多次,如果係少少肥我唔會覺得出奇,佢睇都唔睇就話多多少少都有啲肥,而家煲野係好似扣肉咁肥,我真係一舊都食唔到囉,只係食左啲飯就算,之后再留意佢對其他食客都係態度唔好,我心捻當自己唔好彩,豪果少少錢比你囉,甘本無企係食客角度去捻,咁既態度同趕客有乜分別?可能佢會覺得少我一個客唔少啦,但間野請啲咁既員工多得佢唔少,我除左以後唔會幫襯之後,仲會同我身邊每一個朋友同事同客人講呢件事,睇吓邊個損失多啲囉,我心目中肉片唔係扣肉咁囉,肥到連我男朋友捻住幫我食幾舊,佢都話真係好肥食唔到,跟住到行出去埋單,個收銀阿姐仲話肉片多多少少都有啲肥,完全係受氣到爆,間野無得救,啲出左名既飯店通常係無服務態度,唔休做,因為有大把大陸人去食丫麻,如果你地捻住去食既話,我勸你去第二間食好過,佢啲野既味度其它地方都可以做到,唔覺特別好味😠唔信你去過就知,果啲所謂好評係搵打手寫既,我唔會再信,要睇就睇負評仲中肯👍
2018-04-23 1671 views
看到朋友開心share的煲仔飯照片後, 深深被吸引. 決定來試一次!訂了枱7點半, 有事遲了15分鐘, 幸好老闆仍肯留枱. 否則看到門口的大長龍, 相信又要到下次才有機會試. 店舖中人頭湧湧, 位置不會坐得特別舒適, 但相信對於重點追求美食的朋友們不會有太大影響. 等了大概有20分鐘(?) 熱辣辣的煲仔飯出爐! 窩蛋肉片煲仔飯          $88 肉片醃過, 鹹香, 不錯, 和窩蛋配合但價錢略貴.  白鱔田雞煲仔飯          $105好耐沒有吃過田雞了! 白鱔加田雞, 兩大愛放在一起, 實在太高興!白鱔田雞都肥美, 唯田雞略鹹. 整體還是很不錯的! 後記: 吃煲仔飯, 飯焦便是精華! 但不知道是我們放太夠了還是為什麼, 超級難弄飯焦出來, 奉勸論盡的朋友不要穿白色衫前往! 整體是不錯, 但因為性格比不算高, 相信要再多吃幾間才能比較~~

訂了枱7點半, 有事遲了15分鐘, 幸好老闆仍肯留枱.
否則看到門口的大長龍, 相信又要到下次才有機會試.

店舖中人頭湧湧, 位置不會坐得特別舒適,
但相信對於重點追求美食的朋友們不會有太大影響.

等了大概有20分鐘(?) 熱辣辣的煲仔飯出爐!

窩蛋肉片煲仔飯

窩蛋肉片煲仔飯          $88
 肉片醃過, 鹹香, 不錯, 和窩蛋配合
但價錢略貴.

白鱔田雞煲仔飯          $105
好耐沒有吃過田雞了!
白鱔加田雞, 兩大愛放在一起, 實在太高興!
白鱔田雞都肥美, 唯田雞略鹹.
整體還是很不錯的!

2018-04-12
$100 (Dinner)
窩蛋肉片煲仔飯
2018-04-18 872 views
慕名而去,但是服务员态度极差,像是我们去找她乞讨一样,太影响心情了。服务态度极差,服务态度极差,服务态度极差,重要的事情说三次!我们去到她说没有位,我就走到外面等,看到门口有凳子就坐了,结果人家不给坐!
2018-04-06 1201 views
噚日夜晚喺堅尼地城泳池同朋友游完水,之後就行咗去坤記食飯。去到嘅時候大約九點半,可能天氣開始轉熱,少咗人食煲仔飯,所以好難得咁唔使等位連街都唔駛坐就入得去。我地叫咗排骨煲仔飯、臘腸潤腸煲仔飯同埋豆豉炒苦瓜首先嚟到嘅係炒苦瓜,每塊厚度切得均衡,熟得嚟炒得爽身,味甘但唔苦,清熱食品首選之後係臘腸潤腸煲仔飯。臘腸潤腸各有一條,煲完啲油滲返落啲飯到,陣陣油香,好吸引臘腸咬落口,咸甜適中,而潤腸就甘香味濃,送飯一流最後上嘅係排骨煲仔飯,豆豉蒸到排骨好入味,加上排骨肉本身夠滑又半肥瘦,而且飯焦又多過上一煲,我俾100分講真,呢到啲煲仔飯係真係我食過咁多間最好食,師傅手勢堅好,不過每煲平返$10就性價比高好多。
。我地叫咗排骨煲仔飯、臘腸潤腸煲仔飯同埋豆豉炒苦瓜

炒苦瓜

臘腸膶腸煲仔飯

臘腸咬落口,咸甜適中,而潤腸就甘香味濃,送飯一流

排骨煲仔飯

講真,呢到啲煲仔飯
係真係我食過咁多間最好食,師傅手勢堅好
,不過每煲平返$10就性價比高好多。
2018-04-04
$110 (Dinner)
炒苦瓜
排骨煲仔飯
2018-04-03 891 views
今日去開香港辦理證件,約咗朋友去西環食飯,趁天氣涼涼地,朋友就帶我去食煲仔飯!對於香港到人生路不熟的我,尋找這個店舖位置的確有點困難,問咗幾次人先去到!去到都唔使等位,朋友已經坐咗喺度!店舖冇乜裝修,傢俬都略舊一點我哋兩個人就叫咗一個煲仔飯一齊分享!白鱔煲仔飯,大概好似$100左右,食個飯落說好似貴咗啲!上菜都熱辣辣,飯粒不夠鮮明飯,林左一點點,不過食到最後都有少少飯焦!白鱔都係薄切,如果切厚返少少口感會更好! 豉汁味我覺得偏甜咗啲,搶左少少魚味!整體來說不是出色的煲仔飯,都係九龍廟街的正啲!

店舖冇乜裝修,傢俬都略舊一點

整體來說不是出色的煲仔飯,都係九龍廟街的正啲!
2018-04-03 574 views
出街食飯又要諗食乜,咁出到西環就諗起坤記,就決定去食豬骨煲豬骨煲好大煲,有好多豬骨,仲有好多其他配料添,有白蘿蔔,菇,西洋菜等等成個豬骨煲份量真係唔係講少,蘿蔔入味,但我覺得d湯嘅胡椒味重左少少,不過整體來講係幾正嘅
出街食飯又要諗食乜,咁出到西環就諗起坤記,就決定去食豬骨煲

2018-03-25 586 views
天氣凍除咗打邊爐,煲仔飯仲有另外之選,就係羊腩煲!出面既羊腩煲質素好唔一樣,所以今次試咗佢既羊腩煲睇吓得唔得!伙計一拎上嚟就聞到好香啦,支竹慢慢咁吸收晒d精華,有馬蹄,有筍,大蔥,羊腩既皮好煙煙un un咁,又唔會太肥太鞋,炆得好好,好夠味又夠淋,除咗個汁咸咗少少其他都好得!原來除咗煲仔飯佢仲有其他拿手野,真係唔試唔知道

2018-02-23
Type of Meal
Dinner
2018-03-16 876 views
在西營盤工作多年,這裡有兩間坤記煲仔飯一直都只有吃過位於電車路旁的那一家坤記。但今次吃的,是在桂香街小巷中的坤記煲仔飯本店!傳聞說小巷這一家的食物比電車路那一間更好吃,今日特地來試一試!晚上大約8:30 左右來到,竟然都重要等位😨所幸的是等了大約5分鐘就可以入座了一坐低呀姐就提醒我地要先點煲仔飯,因為都要等大約30分鐘先會有飯食。馬上點了「白鱔排骨飯」,同行友人點了「窩蛋牛肉飯」以及「油鴨滑雞飯」。煲仔飯未到,叫住椒鹽鮮魷食住先,魷魚炸得好乾身亦唔油膩,非常香口!另外再點了一個西蘭花炒班片,好夠鑊氣,熱辣辣好好食!食完兩個小菜,期待已久既煲仔飯終於上來,一打開煲蓋 香氣撲鼻十分吸引,再淋上店家調配的豉油,一淋落去個煲「咋」一聲 茲茲作響,簡直滿足晒嗅覺聽覺視覺三個享受!煲仔飯煲得亦好夠乾身,白飯粒粒分明,最正既係連住煲邊既飯焦!本人呢碗係白鱔排骨飯,可能是油分不足/ 煮得太耐,飯焦是能夠形成,但有點過焦,是美中不足的地方同行友人誤打誤撞點了「油鴨滑雞飯」當中油鴨豐富既油分令呢煲煲仔飯燒出完美既飯焦,簡直超吸引!下次我識食了埋單三人共450左右,忘記拍下價錢了不過絕對會再來幫襯!太好食了
在西營盤工作多年,這裡有兩間坤記煲仔飯
一直都只有吃過位於電車路旁的那一家坤記。
但今次吃的,是在桂香街小巷中的坤記煲仔飯本店!
晚上大約8:30 左右來到,竟然都重要等位😨
所幸的是等了大約5分鐘就可以入座了

另外再點了一個西蘭花炒班片,好夠鑊氣,熱辣辣好好食!

食完兩個小菜,期待已久既煲仔飯終於上來,
一打開煲蓋 香氣撲鼻

下次我識食了

埋單三人共450左右,忘記拍下價錢了
不過絕對會再來幫襯!太好食了!
  • 椒鹽鮮魷
  • 白鱔排骨飯
  • 豬骨煲
2018-02-04 1748 views
這兩星期的寒冷,火鍋店、煲仔菜館是必爭之地,由於不想在寒夜企街等位,今晚就決定外賣煲仔飯,雖然沒有一人一煲的風味,但一人一盒都非常食得過癮!打電話落單到可以去取外賣需要75分鐘,為求食到好飯,等都值!今晚一致食白膳田雞飯,我相信飯煮好後到等我們取到開始食飯一定超過20分鐘,但質素真的沒有太打折扣,當然不會有熱騰騰在煲裹的飯香油香,但煲底的飯仍是脆脆,白膳及田雞的肉仍是嫩,沒有焗在盒裏久了而變老,其中煲仔飯的靈魂-鼓油是分開比,份量很慷慨,haha!今晚食外賣飯盒一點也不覺得可憐,冬天的另類享受。
今晚食外賣飯盒一點也不覺得可憐,冬天的另類享受。

2018-02-03
TakeAway
$105 (Dinner)
2018-01-31 1535 views
呢幾日天氣凍,真係忍唔住要J返一煲煲仔飯。有時買完另一間坤記既滷味,都忍唔住走黎呢間坤記食埋煲仔飯先過癮。緊記緊記,要打電話黎book位,尤其天氣凍,walk-in真係唔好彩既話未必有位。小店環境唔係話好企理,但係非常有香港風味。呢度有鑊氣小炒,但當然係主角煲仔飯啦!點完餐之後就係耐心既等待,因為煲仔飯全部都係即叫即煲,拍係我前邊仲有好多檯,靜係等飯都等左九個字到,不過如果試上一啖,一定唔會覺得係白等。臘味飯($80),講下個飯先,煲仔飯用長粒米製作,米同水既比例岩岩好,煲到飯粒粒分明,米香味好濃。加一圈豉油,鹹味就岩岩好。 而臘腸、潤腸、臘肉分片切好,方便食客分享,酒味比較重。但臘味畢竟係肥肉,食得多都係會漏。 窩蛋牛肉飯($88)亦都非常出色,牛肉水嫩水嫩,雞蛋呈流心狀,篤開雞蛋,將蛋液混合飯粒,再淋上豉油,令到每粒飯都裹上蛋汁同豉油。咬一口嫩滑既牛肉,再送一啖飯係口,暖笠笠。而坤記既飯焦份量係我食過咁多間煲仔飯結得最靚既,金黃焦香,鬆脆又唔會痴牙。雖然一個煲仔飯都成80蚊,但係叫兩個三個人都夠曬分,最主要呢度既煲仔飯真係整得好出色,好好味,寒冰天氣之下好適合食。

呢度有鑊氣小炒,但當然係主角煲仔飯啦!

咬一口嫩滑既牛肉,再送一啖飯係口,暖笠笠。

2018-01-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
2018-01-24 1619 views
從來唔會寫食評,但今次唔寫唔得,免其他人中伏如果你想浪費生命係哩間垃圾餐廳,係冇所謂嘅地方窄,服務差,烏蠅多,食物品質更差坐底起計半個鐘都無野食,詢問左之例牌話就快有,再等半個鐘之後又係一樣講,眼見其他人餸菜多油... 等左一個鐘之後, 忍唔住起身走人,咁垃圾嘅本地餐廳都係第一次見。"如果有人夠膽delete 哩個post, 删一post 十"
從來唔會寫食評,但今次唔寫唔得,免其他人中伏

如果你想浪費生命係哩間垃圾餐廳,係冇所謂嘅

地方窄,服務差,烏蠅多,食物品質更差

2018-01-21 1204 views
Worst attitude ever , even if the food is good , don’t bother with this place . Dirty and the wait staff are rude and obviously don’t care about hygiene or customer care .

2018-01-16 961 views
早在10日前訂枱,今天6點到,樓面呀姐,聲大夾惡,話冇我訂枱資料,又話我訂左下面另一間,我仲話之前想訂6:30,佢哋話得6點,遲到冇位,跟本佢地訂枱方式好有問題,一張張紙貼係牆上,又只寫姓名,餸飯又唔好味。
2018-01-13
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)