台灣知名拌麵店「大師兄銷魂麵舖」最近黎左香港太古城🇭🇰啦~以後唔使去台灣都食到啦!☺️👍🏻菜單和台灣的差不多,套餐$88起,銷魂麵可選配清燉或麻辣牛肉湯;牛肉方面可選擇牛五花、牛筋或牛腱;經典套餐可選配配菜麻辣滷豆皮、豆腐或鴨血~ 如果想一次過試晒所有配菜,就一定要試麻辣大滿足!😎咁就可以所有牛肉同配菜都試晒!😏除此之外,全部套餐可另加$28享小食及飲品各一客。🔹麻辣三寶(牛五花、牛筋、牛腱)+銷魂麵,配麻辣鴨血($118)三款牛肉都好推薦!💕牛五花肥瘦相間,油脂豐富;牛筋炆得軟腍入味;牛腱半筋半肉,腍滑中帶爽脆。🤤🔸麻辣大滿足+銷魂麵大滿足真係好大份!😳豆皮吸晒麻辣湯嘅精華,爽脆又惹味。豆腐係台式古早味豆腐style~最欣賞台灣直送嘅鴨血‼️口感煙韌,原汁原味。☺️加左$28要左份麻辣黃金魚蛋,魚蛋一份有四粒,份量都算合理,唔好對佢有港式辣魚蛋嘅期待,因為佢味道口感都係比較似台式咖喱魚蛋。😂是日冰茶可以二揀一,有茉香綠茶或白桃烏龍,都係由來自台灣的茶葉浸泡而成。鍾意食辣嘅一定要試麻辣牛肉湯~😏本身湯底預設微辣,但都可以按個人喜好加辣或者揀唔辣!加辣嘅話,就會比多碟招牌辣油你!😏麻辣牛肉湯湯
台灣知名拌麵店「大師兄銷魂麵舖」最近黎左香港太古城🇭🇰啦~
以後唔使去台灣都食到啦!☺️👍🏻

菜單和台灣的差不多,套餐$88起,
銷魂麵可選配清燉或麻辣牛肉湯;
牛肉方面可選擇牛五花、牛筋或牛腱;
經典套餐可選配配菜麻辣滷豆皮、豆腐或鴨血~

如果想一次過試晒所有配菜,
就一定要試麻辣大滿足!😎
咁就可以所有牛肉同配菜都試晒!😏
除此之外,
全部套餐可另加$28享小食及飲品各一客。

三款牛肉都好推薦!💕
麻辣三寶(牛五花、牛筋、牛腱)+銷魂麵

牛五花肥瘦相間,油脂豐富;
牛筋炆得軟腍入味;
牛筋

牛腱半筋半肉,腍滑中帶爽脆。🤤
牛腱

🔸麻辣大滿足+銷魂麵
麻辣大滿足+銷魂麵

大滿足真係好大份!😳
豆皮吸晒麻辣湯嘅精華,爽脆又惹味。
豆皮

豆腐係台式古早味豆腐style~
豆腐

最欣賞台灣直送嘅鴨血‼️口感煙韌,原汁原味。☺️
麻辣鴨血

加左$28要左份麻辣黃金魚蛋,
魚蛋一份有四粒,份量都算合理,
唔好對佢有港式辣魚蛋嘅期待,
因為佢味道口感都係比較似台式咖喱魚蛋。😂
麻辣黃金魚蛋

是日冰茶可以二揀一,
有茉香綠茶或白桃烏龍,都係由來自台灣的茶葉浸泡而成。

鍾意食辣嘅一定要試麻辣牛肉湯~😏
本身湯底預設微辣,但都可以按個人喜好加辣或者揀唔辣!
加辣嘅話,就會比多碟招牌辣油你!😏
麻辣牛肉湯湯底濃郁,
辣度不嗆辣,麻味略為輕柔,
對平時無法吃太辣的朋友可以說是恩物~☺️

銷魂麵身Q彈爽口有嚼勁,
拌以特調醬油、醋、蔥花等,好惹味。🤤
銷魂麵

想食辣嘅就要加幾滴「銷魂辣油」~
「銷魂辣油」是箇中靈魂,
選用數十種中藥材及頂級新鮮辣椒、配以數十種蔬果以及大師兄特調秘方等慢火熬煮八小時而成,更加入牛脂烹煮,堅持純手工翻炒,辛香十足。

每份拌麵都會配有一隻溏心蛋,
蛋白口感滑嫩,蛋黃呈流心狀,正!☺️👍🏻

🌟值得一提的是,「大師兄銷魂麵舖」的特色,
主打乾濕分離食法,😂😂
一口「銷魂麵」,配以一口牛肉湯,
牛肉再蘸配特調沾肉醬食用。🌟
個人覺得沾肉醬酸酸甜甜,用以蘸食牛肉可以去一去肉嘅膩感,更帶出非一般嘅層次。😏

食完麵,仲可以買包銷魂麵舖即食麵和滷肉包返屋企添~☺️
Dinner
牛筋
牛腱
麻辣大滿足+銷魂麵
豆皮
豆腐
麻辣鴨血
4 day(s) ago 0 views
一行三人,兩點半開始排隊,排左差不多廿分鐘,不斷俾後面二人入座,問我們會否考慮迫d坐二人枱,我心諗點食嘢呀,入到後面無晒人(即係人哋一到已有位)。我們卻等了足足25分鐘,投訴後,才拼張枱給我們。店長唔投訴都唔理我們,無表情。麵我喜歡有咬口的,但它的麵比較硬,牛五花很一般,就是普通肥牛,牛筋和牛鍵還ok, 但不夠入味,配汁味道唔夾。清湯還ok, 麻辣湯很淡。如果只吃牛五花,很搵笨。咁都做到過江龍。。。試一次夠

咁都做到過江龍。。。試一次夠
5 day(s) ago
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-09-11 0 views
有聽過朋友起台灣食過讚好,估唔到唔使去台灣都可以食到銷魂拌麵 朋友話清燉湯好好飲,所以我就試吓佢嘅清燉三寶,三寶包括牛五花、牛腱、牛筋,配上佢哋嘅名物銷魂麵。清燉湯底好濃嘅肉味,但又好清爽唔會好漏,飲唔夠喉仲可以添飲。牛筋牛腱都好腍好入味,牛五花一定要點一點佢地嘅特調沾肉醬,個沾肉醬帶一點酸,令到牛肉更好味。銷魂面本身係微辣,鍾意食辣嘅人可以加辣,辣油係另上嘅。麵條好Q彈,配上佢哋嗰個銷魂辣油真係好銷魂,食完會又想再食嘅感覺,但因為份量都唔少,一份就夠 套餐仲會可以揀一個小配菜,滷豆腐或滷豆皮或鴨血,香港好少見到呢種滷豆皮,豆皮幾厚身,一層層吸晒湯汁超好味 下次再嚟試埋麻辣湯底同個鴨血先

下次再嚟試埋麻辣湯底同個鴨血先
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
  • 清燉三寶
  • 滷豆皮
  • 鴨血
  • 銷魂麵
2024-09-06 0 views
話說上個月快閃左台灣食左當地嘅大師兄銷魂麵已經好鍾意估唔到一個月後竟然係香港開分店唔洗特登飛去台灣都可以食到超級幸福! 味道同係台灣食一樣麻辣牛筋+牛五花麻辣湯充滿濃厚牛香及麻辣香氣辣味唔會太嗆辣 後勁帶點麻香感牛筋充滿膠原感 入口軟嫩充滿彈性牛五花牛脂豐腴 帶有濃厚牛脂香氣 清燉三寶(牛五花。牛筋。牛腱)清燉湯呈奶白色 入口香滑而且充滿牛香入口無油膩感 味道溫和清甜牛腱燉得好嫩腍但又唔會失去嚼勁銷魂麵大師兄銷魂麵嘅特色在於主打麵同牛肉湯分開食 一啖麵一啖湯 可以好好品嚐到各自嘅風味彎彎曲曲嘅手工麵條好Q韌加入自家秘製辣油味道辣得黎又充滿層次大師兄銷魂麵自家辣油以頂級辣椒。十幾種中藥材同新鮮蔬果用上8小時手工熬製每滴辣油都係精華 辣味充滿層次麻辣滷豆皮豆皮充滿層次同時亦索晒麻辣汁味道香辣惹味麻辣滷豆腐滷豆腐滷得相當入味豆香味濃 質感好綿招牌老油條老油條內外都炸得極香脆 浸上麻辣湯或清燉牛湯 都極速吸收索晒牛牛嘅精華 推薦!!麻辣黃金魚蛋大大粒魚蛋幾彈牙冬瓜茶冬瓜茶茶唔會過甜清香解膩又解渴
話說上個月快閃左台灣食左當地嘅大師兄銷魂麵已經好鍾意

辣味唔會太嗆辣 後勁帶點麻香感
牛筋充滿膠原感 入口軟嫩充滿彈性
牛五花牛脂豐腴 帶有濃厚牛脂香氣
麻辣牛筋。牛五花

清燉三寶(牛五花。牛筋。牛腱)
清燉湯呈奶白色 入口香滑而且充滿牛香

滷豆腐滷得相當入味
豆香味濃 質感好綿

老油條內外都炸得極香脆
浸上麻辣湯或清燉牛湯 都極速吸收
索晒牛牛嘅精華 推薦!!

大大粒魚蛋幾彈牙

銷魂拌麵
  • 招牌老油條
  • 銷魂麵
2024-09-05 0 views
同朋友行街街,見到新開既銷魂麵銷!入去試一試佢~ 我去台灣前都有睇過,依家可以香港食到喇!選擇唔太多!但一場黎到梗係食佢麻辣三寶啦!餐會有個乾撈麵、再加一個湯餸!我覺得咁樣幾好喎~ 又唔會浸到個麵淋哂!個鹵雞蛋係糖心蛋,好入味 👍🏻👍🏻👍🏻個麵硬身少少,如果可以選到軟硬就最好喇!味道都唔錯~ 咸淡適中,如果食到覺得乾身又可以有湯撈一撈佢!個湯麻辣都夠味,唔會太麻太辣食唔到,我幾鍾意!牛𦟌好淋又入味,牛筋勁淋!有入口即溶既感覺!正~ 牛五花我就唔太鍾意 🤣🤣 好似打邊爐既感覺 朋友叫左清燉,個湯我飲左佢一啖!都唔錯~我地個餐有跟小食,叫左個鹵豆腐同麻辣鴨血!豆腐算鹵得有味,豆腐內好多氣孔!但鴨血…我以為係水血軟身…但佢係硬身。仲額外加錢加左小食,有微辣青瓜同麻辣魚蛋!個青瓜好開胃。但魚蛋唔知係味係香港特色🤣 因為冇油條,我地又想試埋 🤣🤣咁近我~ 梗係時常食啦!隔離仲有鮮芋仙😌台灣美食一條龍👍🏻
個鹵雞蛋係糖心蛋,好入味 👍🏻👍🏻👍🏻
朋友叫左清燉,個湯我飲左佢一啖!都唔錯~

咁近我~ 梗係時常食啦!隔離仲有鮮芋仙😌台灣美食一條龍👍🏻
2024-08-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
  • 麻辣牛三寶
2024-09-05 0 views
一個住在太古城的朋友,知我對麵食甚為至愛,幾天前突來電與我聊天,及告訴我有台灣出名的麵店,過江龍進駐了香港太古城 - 大師兄銷魂麵舖。這麵店二年前台北行我也曾光顧過,其出品仍然還記得。今天晚上,這朋友約了我來到太古城聚聚舊和專程試試他們的出品,看看與台灣的有何區別。一看餐牌,麵食種類甚至連配菜與台灣的是一模一樣,等於將台灣的味道,直接過江來到太古城。我向來怕辣,只好叫款不辣的,友人就逢辣必好。我點了清燉三寶+銷魂麵,友人點的是麻辣大滿足+銷魂麵。上桌時店員詳細介紹碗裡的材料是什麼,並教我們怎樣吃法才算是正宗台灣吃法。原來與港式牛雜麵不同,台灣吃法是將湯與麵乾濕分開吃,永不把麵浸在肉湯裡的。牛三寶有牛腱、牛五花和牛筋,牛腱和牛筋炆得腍滑而牛五花保持有嚼勁。銷魂麵本身已是微辣,但辣度可接受,麵身彈牙一吃就知是手工麵條。朋友的那碗麻辣大滿足,有牛三寶之外,還有鴨血、滷豆腐和豆皮,當然還有麻辣湯底,好辛辣的就不要錯過了。香港人真是有福,從此不需再坐飛機到台灣,才有機會吃到這碗銷魂麵了。

2024-08-25
2024-09-04 0 views
大師兄銷魂麵舖價錢💲: $118/ $108/ +$28好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-銷魂麵舖終於係香港開了!之前去台灣錯過左。可能因為啱啱開,所以星期五夜晚大概等左半個鐘到。全部餐點都有牛骨湯的成分,如果唔食牛的朋友就唔好去啦。所有餐都係一樣的拌面,選擇的係要清湯/麻辣湯,同埋入面d餸。加錢仲可以變成套餐。一啖湯,一啖麵,如果唔夠湯,可以叫店員幫你免費加湯的!-✅麻辣三寶。麻辣湯唔夠濃郁,第一次加埋肉類係入面的湯底比較淡,味道好柔和。不過好在一d都唔油膩😉飲晒之後叫佢加的麻辣湯就濃郁好多,成個肉味同辣味都出好多(唔知係咪因為無加配料係入面)。牛五花即係肥牛,但肥牛質素唔會好差,唔會只有肥位無肉。反而薄薄地要來食個醬幾適合。牛筋煲到軟中有d咬口。牛腱就比較韌,同埋頗厚一片,未算好入味同淋。-✅清燉牛筋牛五花。清燉的呢個湯雖然比較清澈,但飲落先突顯到牛骨湯的味道。有牛骨味道的純粹,令到更加食到d肉的味道。牛五花肥牛要來沾佢地提供的沾肉醬好好食,係有啲蒜香+醋的mix醬。牛筋都好淋。-✅✅✅銷魂麵。呢個麵中曬個人喜
大師兄銷魂麵舖
價錢💲: $118/ $108/ +$28
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

✅✅✅銷魂麵。呢個麵中曬個人喜好,超鍾意😗係粗、有微微卷度的麵條,質地Q彈,有嚼勁,好似幼烏冬咁‼️加埋佢哋default的秘制辣油、油蔥酥、醬油、蔥花,唔會過鹹過辣。味道係鹹香鹹香,微辣,但唔麻,好上引的味道🥳

✅滷豆皮/鴨血/黃金魚蛋。滷豆皮好似麵筋咁,入曬甜甜的鹵水味😋鴨血嫩嫩,個汁帶藥材味。魚蛋唔係陳皮魚蛋,係有彈性的魚蛋,質感OK,香辣味幾濃,港式辣魚蛋🤭
湯底來講如果唔係一定要食辣,其實清燉都唔錯。因為無係台灣食過所以不能比較,但佢哋的拌面真係好好食,好食到有買返屋企自己煮的衝動,下次經過要買😂價錢都正常,唔係特別貴。同埋食得飽!
2024-09-04 323 views
見到太古城新開麵店,公司樓下,試下啦,但原來咁伏。我叫咗個最貴既set:麻辣湯,有牛五花+牛筋+牛輾+豆皮+豆腐+鴨血,麵係撈麵,有溏心蛋一開二。無嘢飲,一set收$128+10%服務費。撈麵係ok既,合格!鴨血係ok,滑,但味道可以更好。之後無一樣野ok,湯係湯,料係料,唔入味,連溏心蛋都無味……牛輾一塊lum一塊硬,但都係唔入味,牛五月花更加係難食,d肉柴既,我食咗2塊就放棄,吐出黎,感覺超市既更好食……連我愛的豆腐同豆皮我都無食晒,因為唔入味,我自己屋企打邊爐更好味….無嘢飲,一set收$128+10%服務費。服務係可以既,有耐心有笑容,可能新開係好d。
撈麵係ok既,合格!鴨血係ok,滑,但味道可以更好。
服務係可以既,有耐心有笑容,可能新開係好d。
2024-09-04
$140 (Lunch)
早幾個月前去台灣吃完大師兄銷魂麵舖心心念念不忘,想著何時進軍香港終於大師兄銷魂麵舖登陸香港太古城中心立刻行動約朋友去吃!店內簡約木系風格,環境舒適溫馨吃完意猶未盡可以即時買包裝銷魂麵店內有提供麻辣沒肉菜單,但是湯底含有牛脂成份✾ 麻辣三寶+鋪魂麵 $118✾ 清燉三寶+鋪魂麵 $118餐點主打麵跟湯乾濕分離食法,鋪魂麵本身預設微辣下單時可以選擇不辣或加辣(另附銷魂辣油)三寶分別是:牛五花|牛筋|牛腱份量很足,牛五花軟嫩帶點油脂香牛筋Q彈帶點黏口感滿滿膠原;牛腱柔軟肉香醇厚可以蘸點沾肉醬一起吃更加惹味麻辣湯底選用牛大骨、辣椒、中藥材和蔬果等材料熬煮,入口濃郁微辣帶點中藥材香味清燉湯底呈現乳白色,入口順喉帶濃厚牛骨香氣鋪魂麵爽彈有嚼勁,搭配Q嫩溏心蛋喜歡吃辣的肥妹加上銷魂辣油,愈吃愈上癮配菜麻辣滷豆腐和豆皮很入味,特別豆皮吸滿湯汁麻辣湯和清燉湯都可以免費續加的!套餐加$28有小食和飲品✾ 涼拌小黃瓜|麻辣黃金魚蛋涼拌小黃瓜爽脆,入口酸酸開胃麻辣黃金魚蛋彈牙香辣✾ 白桃烏龍入口帶濃濃白桃香氣,很解膩解渴
早幾個月前去台灣吃完大師兄銷魂麵舖
心心念念不忘,想著何時進軍香港
終於大師兄銷魂麵舖登陸香港太古城中心
立刻行動約朋友去吃!
店內簡約木系風格,環境舒適溫馨
吃完意猶未盡可以即時買包裝銷魂麵
店內有提供麻辣沒肉菜單,但是湯底含有牛脂成份

✾ 麻辣三寶+鋪魂麵 $118
✾ 清燉三寶+鋪魂麵 $118
餐點主打麵跟湯乾濕分離食法,鋪魂麵本身預設微辣
下單時可以選擇不辣或加辣(另附銷魂辣油)
三寶分別是:牛五花|牛筋|牛腱
份量很足,牛五花軟嫩帶點油脂香
牛筋Q彈帶點黏口感滿滿膠原;牛腱柔軟肉香醇厚
可以蘸點沾肉醬一起吃更加惹味
清燉湯底呈現乳白色,入口順喉帶濃厚牛骨香氣
鋪魂麵爽彈有嚼勁,搭配Q嫩溏心蛋
喜歡吃辣的肥妹加上銷魂辣油,愈吃愈上癮
配菜麻辣滷豆腐和豆皮很入味,特別豆皮吸滿湯汁
麻辣湯和清燉湯都可以免費續加的!

套餐加$28有小食和飲品
✾ 涼拌小黃瓜|麻辣黃金魚蛋
涼拌小黃瓜爽脆,入口酸酸開胃
麻辣黃金魚蛋彈牙香辣

✾ 白桃烏龍
入口帶濃濃白桃香氣,很解膩解渴
༺大師兄銷魂麵舖༻大師兄銷魂麵舖在香港的首間分店,菜單和台灣的一樣,套餐低至$88起🥰銷魂麵均配麻辣牛肉湯或清燉牛肉湯,經典套餐仲可加配麻辣滷豆皮/豆腐/鴨血~ 全部套餐可加$28享小食及飲品一份😙餐廳仲有銷魂麵舖即食麵及滷肉包買(´∇`)🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ 麻辣三寶+銷魂麵($118)銷魂麵預設為微辣,可按個人喜好調整辣度或選不辣,微辣很惹味~ 麵質彈牙!麻辣牛肉湯比麵辣,牛五花、牛筋及牛腱份量好足,牛腱重牛味,牛筋軟腍,牛五花偏肥🙈 一個價錢好似同時食緊湯麵及拌麵,好正呀(´∇`)$28的小食可選招牌老油條/涼拌小黃瓜/麻辣黃金魚蛋~ 飲品則可選凍冬瓜茶/是日冰茶/可樂
༺大師兄銷魂麵舖༻

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵
➳ 麻辣三寶+銷魂麵($118)

2024-08-30 474 views
記得上年去台北第一頓午餐到訪赤峰街附近的銷魂麵舖好吃又豐盛的拌麵體驗 印象蠻深刻的而今個盛夏 大師兄銷魂麵舖進軍香港了銷魂麵舖首家分店落戶太古城中心裝潢跟台灣門市一樣走明亮木系文青風完美還原在台灣的氛圍 好喜歡餐點配搭跟餐具都與台灣店一樣 招牌的幾款套餐從 ʜᴋᴅ 𝟿𝟾 - 𝟷𝟷𝟾 包括一款配菜 拌麵跟足料牛肉湯牛肉湯部分可選牛五花 / 牛筋+牛五花 / 三寶湯底也可選麻辣或清燉款 吃辣/不吃辣也可享用 𓋪 清燉牛筋 + 牛五花 | 銷魂麵 | 麻辣滷鴨血𓋪 麻辣牛五花 | 銷魂麵 | 麻辣滷豆腐點了清燉跟麻辣湯各一份跟友人分享牛五花肉質軟嫩 半透明狀的牛筋很軟稔清燉款帶濃郁肉香 麻辣則帶微辣辛香 兩款湯底各有特色 蘸上特調沾肉醬更添層次而銷魂麵舖最有名就是乾濕分離的麵底麵底本身有輕微微辣 口感ǫ彈帶點嚼勁 如覺得乾身 可依個人喜好加入少許湯汁配菜也是地道的台式鴨血跟滷豆腐 不錯吃 𓋪 麻辣黃金魚蛋 | 小黃瓜𓎾 冬瓜茶 | 可樂套餐可升級加配一款小食跟飲品金黃惹味魚蛋彈牙 小黃瓜口感爽脆清新飲品暫時只有冰茶 冬瓜茶跟可樂三款選擇冬瓜茶帶點清甜又消暑 蠻有台灣古早味的現場還有包裝的銷魂
記得上年去台北

享用完覺得意猶未盡 可以即時入手
在家慢慢享用 再加入自己喜歡的材料
也是另一種享受
2024-08-23
$150 (Lunch)
popular Taiwanese noodle shop @spicynoodlehongkong has opened in Hong Kong 🔥 sets starting at $88 ‼️ must-try XiaoHun noodles - aromatic and bouncy 🍜 succulent tender beef 🥩 with sides bursting flavours of Taiwan 🥢 人氣台灣過江龍「銷魂麵」始祖 「大師兄銷魂麵舖」 @spicynoodlehongkong 登陸香港 🔥 套餐低至 $88 ‼️ 必試招牌銷魂麵 - 銷魂辣油 彈牙麵條 麻辣鮮香 🍜 嫩滑醇厚 牛肉 🐮 搭配小食 充滿台式風味 🥢 🌶️ 麻辣三寶 + 銷魂麵 HKD$118spicy beef soup with brisket, tendo, and shank + xiaohun noodles 🍜 清燉三寶 + 銷魂麵 HKD$118mild beef soup with brisket, tendo, and shank + xiaohun noodles 湯底

🌶️ 麻辣三寶 + 銷魂麵 HKD$118

茶濃甘醇 帶有白桃果氣

▫️🥒 冬瓜茶
iced winter melon tea
清甜解暑 淡淡冬瓜清香

📍 @cityplazahk 太古太古城道18號太古城中心1樓148號舖🇭🇰
銷魂麵舖終於開左嚟香港啦!招牌銷魂麵非常Q彈,配埋銷魂辣油,辣而不嗆,辛麻辣都平衡得好好,鍾意食辣嘅人真係唔好錯過!每個面都可以配一份麻辣牛肉湯或者係清燉牛肉湯,麻辣大滿足有齊晒牛五花、牛筋、牛腱、鴨血、滷豆腐同滷豆皮,可以一次過試晒咁多款配料!清燉牛肉湯都非常之重牛骨味,絕對不比麻辣湯遜色😍 唔食得辣都有選擇!牛腱好淋身,同埋滷豆皮幾好食又吸汁☺️而且餐廳仲有銷魂麵舖嘅麵可以買,食完再即刻買包都得☺️
2024-08-29 372 views
心心念念的台灣麵店終於來到香港了主打湯麵乾濕分離吃法Q彈的手工麵條配上清燉/麻辣牛肉湯底帶來正宗台灣味道 留意湯底是可免費續加的喜歡喝湯的我們也續加了一碗 ⍢清燉三寶+銷魂麵 $118招牌銷魂麵麵身相當Q彈帶點微辣不太吃辣的點這個也能吃到清燉牛肉湯底重牛大骨味如麵太乾 建議加點湯去拌開而三寶則包括牛五花 牛筋 牛腱牛腱肉半筋半肉 腍滑同時有嚼勁麻辣大滿足 $128麻辣大滿足猶如其名配料豐富得令人非常滿足包括牛五花 牛筋 牛腱 鴨血 滷豆腐 滷豆皮有選擇困難症的可選這款XD而湯底相當濃郁 有牛大骨味之餘更帶有淡淡中藥及麻辣香氣喜歡吃辣的必點!!另外每個套餐+$28可享小食及飲品值得一提的是招牌老油條炸得卜卜脆蘸上麻辣湯底份外惹味⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐大師兄銷魂麵舖📍太古太古城道18號太古城中心1樓148號舖
心心念念的台灣麵店終於來到香港了

包括牛五花 牛筋 牛腱 鴨血 滷豆腐 滷豆皮
有選擇困難症的可選這款XD
而湯底相當濃郁 有牛大骨味之餘
更帶有淡淡中藥及麻辣香氣
喜歡吃辣的必點!!

另外每個套餐+$28可享小食及飲品
值得一提的是招牌老油條炸得卜卜脆
蘸上麻辣湯底份外惹味

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

大師兄銷魂麵舖
📍太古太古城道18號太古城中心1樓148號舖
2024-08-27 448 views
舊年去台北時有去過中山店品嚐,久久都忘記唔到那個銷魂嘅麵同清湯!终於... 香港開店啦! 雖然太古城有啲遠,但都好值得去一趟 因為剛剛前幾日先開張,星期日午餐時段都要排隊,大約排咗30分鐘,都唔算好耐~雖然心郁郁想試一下麻辣湯, 但因為真係忘不了清湯嘅美味,所以都係點咗清燉三寶+銷魂麵。我真係唔明白點解睇落無咩特別嘅麵同湯,食起來嚟真係好好味呀!清湯有濃濃嘅牛肉味,會飲上癮的 (呢間舖好好,有得免費加湯),牛腱同牛筋都好入味口感軟腍,牛五花沾上特調沾肉醬口感清爽, 因為沾肉醬係帶酸, 應該係有落醋,肉食起上嚟唔會好油膩。銷魂麵同台灣店一樣,好Q彈有嚼勁,撈勻辣油,嗰個微微嘅香辣,就係我一直掛住嘅味道,因為好鍾意佢個辣味,所以叫咗麵加辣,辣油係另上一小碟,咁其他肉又可以點個辣油,好味!另外加咗份招牌老油條,台式油條係偏硬同脆,食法係要浸起湯吸入湯汁,浸到少少軟先食~好正!銷魂麵舖嚟到香港都有台灣嘅水準,讚!

銷魂麵舖嚟到香港都有台灣嘅水準,讚!
2024-08-25
$150 (Lunch)