2018-06-16 96 views
小妹自問是一名海鮮饕,適逢世界盃足球賽,便與一班朋友來到天聚源大吃一餐。初進店面,是居酒屋般的格局,環境不錯。服務員引領我們前進,先發現別有洞天。店內有一大片露天空間,掛著一盞盞日本燈,甚具氣氛。服務員再領我們到室內空間就坐。服務員先預備粥底,再依序蒸好各種海鮮,細心地檢查生熟情況,才端上給客人品嚐。在等待的同時,可先吃前菜沙律和冷烏冬一解嘴饞。在清蒸的情況下,吃的是食物的原味,所以食物的質素最為重要。先吃蝦,肉質結實,甚具鮮味。再來吃雞,不會太肥,也不會太生,在時間計算上十分準確。跟著是扇具、蟶子和花甲,咬下十分彈牙,也甚有鮮味。重頭戲龍蝦十分多膏,其肉更是鮮甜有咬口。其後是深受大家喜愛的貝貝蜆、沙白蜆和蕃薯(特大蜆),份量甚多,其肉甚厚,吃下更有海水鮮味,猶如置身南國的海邊,配上冰凍啤酒,實為人生一大享受。飽食海鮮後,更不能忘記集合海鮮精華的粥底,不需甚麼豪華配料,只加上簡單的生菜絲,已為一味佳餚,其味已非筆墨可以形容。回到現實層面,綜合環境、食物質素與服務,天聚源的價格可以接受,也十分適合一家大小前往,有時候,與朋友佳餚小酌閒談,快活如忘人間。

2018-06-14 1675 views
平常對藍地美食的印象便是有米豬,想不到這裡還有蒸氣海鮮鍋。穿過低調的門面,發現別有洞天!彷如走過隨意門,來到郊外小鄉村,真正稱得上為隱世~小木屋設計充滿田園風味。木屋外有新鮮海鮮檔。入夜後在五彩霓虹燈下用餐別有風味。可於小木屋內用膳,有空調,亦設室外雅座。大盛石鍋蒸氣套餐 $598套餐包括龍蝦、 紅蟹、扇貝、蟶子、海蝦、花甲、貴花蚌、貝貝蜆、沙白蜆、 蕃薯(特大蜆)、羅浮山走地雞、粥底、麻醬冷烏冬和沙律,非常豐富,約三至四人份,飲品另點。每一桌均有一個蒸氣鍋和計時器,牆上有指示列明每種海鮮所需蒸煮時間,大部分均在五分鐘內,方便快捷。麻醬冷烏冬,沙律蒸煮期間先食前菜,烏冬彈牙,沙律清爽開胃。龍蝦先來一客新鮮龍蝦,色澤鮮豔,蝦肉晶瑩剔透,蝦膏滿瀉。肉質肥美,蝦膏鹹香,毋需額外調味,品嘗龍蝦本來的鮮味。只有一隻實在不夠紅蟹原隻紅蟹,蒸煮五分鐘便能食用。蟹身啖啖肉,蟹蓋盛滿鮮美肉汁和蟹膏,還有大大隻蟹鉗!扇貝原隻連殼扇貝,蒸煮時間五分鐘。曾經在其他海鮮餐廳吃到肉殼分離的組裝扇貝,即冷藏扇貝肉加循環再用的貝殼,並以蒜蓉掩蓋雪藏味;這四隻明顯是真材實料,鮮嫩多汁,原汁原味。蟶子蒸煮時間兩分半鐘,肉
平常對藍地美食的印象便是有米豬,想不到這裡還有蒸氣海鮮鍋。
小木屋設計充滿田園風味。
木屋外有新鮮海鮮檔。
入夜後在五彩霓虹燈下用餐別有風味。
可於小木屋內用膳,有空調,亦設室外雅座。
大盛石鍋蒸氣套餐 $598
大盛石鍋蒸氣套餐

麻醬冷烏冬,沙律
麻醬冷烏冬
沙律
蒸煮期間先食前菜,烏冬彈牙,沙律清爽開胃。

龍蝦
先來一客新鮮龍蝦,色澤鮮豔,蝦肉晶瑩剔透,蝦膏滿瀉。
龍蝦
肉質肥美,蝦膏鹹香,毋需額外調味,品嘗龍蝦本來的鮮味。
只有一隻實在不夠

紅蟹
原隻紅蟹,蒸煮五分鐘便能食用。
紅蟹
蟹身啖啖肉,蟹蓋盛滿鮮美肉汁和蟹膏,還有大大隻蟹鉗!

扇貝
原隻連殼扇貝,蒸煮時間五分鐘。

蟶子
蟶子_
蒸煮時間兩分半鐘,肉質爽滑肥美;豉椒炒蟶子固然惹味可口,但清蒸更能突顯其鮮味。

海蝦
蒸煮時間三分鐘,色澤鮮豔,蝦肉鮮美,有竹籤串起方便進食。

花甲 貴花蚌 貝貝蜆 沙白蜆
貝殼種類包羅萬有,蒸煮三分鐘,看著每隻撲通一聲地爆開,肉汁迸出。
花甲 貴花蚌 貝貝蜆 沙白蜆
一口一隻,鮮嫩爽滑。

蕃薯 (特大蜆)
蕃薯(特大蜆)
重量級大蜆,像美人魚的貝殼般,裡面沒有珍珠,但有滑嘟嘟蜆肉,肥美爽口。

羅浮山走地雞
想不到除了海鮮,走地雞也頗有水準!醃製過的雞肉鹹香可口,蒸煮五分鐘後肉質仍出乎意料地嫩滑,可能是用了雞脾肉的緣故。

粥底
集各清蒸海上鮮的肉汁精華而成,粥底綿滑,帶淡淡鮮香,可自行決定加不加生菜絲。

平時在餐廳吃完海鮮會口渴,因為調味太多,如蒜蓉、豉椒、椒鹽等;這一頓清蒸海鮮鍋回歸原始,跟這裡的裝潢一樣,清新怡人。
三個人吃一份$598的大盛蒸氣石鍋套餐剛剛好,四個人的話則不太夠,建議可點兩份$398的精選蒸氣石鍋套餐,或另外單點食物。

餐牌
$200 (Dinner)
大盛石鍋蒸氣套餐
蟶子_
蕃薯(特大蜆)
2018-06-12 3523 views
在港吃海鮮動輒要花上數千元,對海鮮甚有研究的家人這晚相約來吃海鮮,海鮮店位於閒適的藍地大街裡,這次大家都是第一次試蒸海鮮,價格只需數百元。走進店內別有洞天,內裡是浪漫的日式園林設計,有露天及室內區,也有獨立貨櫃包廂。由於當天下過雨,室外區沒有開放,我們被安排坐室內,裝潢以木屋為主題,很溫馨的感覺。這餐廳是主打蒸氣鍋,陶板燒,串燒和德國啤酒。我們點了個蒸氣石鍋套餐試試,不消一會全部食材已放滿全枱,侍應把米放在窩底,待蒸完所有食材便有海鮮粥了。前菜有沙律及冷麻醬烏冬,家人大讚沙律的酸醋醬汁調得不錯,而冷烏冬也很開胃。令我驚訝的是,龍蝦,海蝦,蜆類等等都還在動的!意想不到這樣新鮮!每款海鮮要蒸的時間都寫在清單上,餐廳亦附有計時器。家人說龍蝦新鮮切開,便先蒸龍蝦,侍應服務非常好,計時器一響便過來協助我們。龍蝦很大隻,一吃已覺非常新鮮,肉質彈牙,連龍蝦腳都有肉的,可想而知這龍蝦的肥美程度!而海蝦也是鮮味十足,並不是霉口的普通貨。原本以為正值休漁期食材會不夠新鮮,很驚喜每樣食物都令人很滿意!貴花蚌,蟶子和扇貝也是十分巨型,吃扇貝最怕要撕走那些髒髒的部分,很感動餐廳竟然已預先處理過了!蒸好後直接原粒
冷烏冬
海蝦
貴花蚌,蟶子和扇貝也是十分巨型,吃扇貝最怕要撕走那些髒髒的部分,很感動餐廳竟然已預先處理過了!蒸好後直接原粒放進口就可以了。
聖子
蜆類有很多種,花了一段時間認識每款的品種。最大隻的是蕃薯,有花紋的是花甲,家人都一致認同這兩款蜆最美味,另外還有貝貝蜆和沙白蜆,外殻偏白色的,在沒加調味料下,每粒蜆肉都有濃濃的海水鮮味,而且都是肥得漲卜卜的,一咬蜆汁四射,重點是完全沒有沙的,忍不住一隻接一隻的吃光光了。
蜆類
貝貝蜆
蕃薯
花甲
白蜆
除海鮮外還有羅浮山走地雞,是大陸雞的味道,雞味濃,而且肉嫩,不用點豉油都夠味。
羅浮山走地雞
蒸完後所有海鮮後,所有精華連同雞油都集中在粥裡,再加上生菜絲,相信只有這樣新鮮的海鮮才能有這麼美味的粥品,份量也相當多,大概有6至7碗。
海鮮粥
吃完之後感覺很健康,整晚的食物都沒有一滴油(雞油除外),清淡但又不失海鮮的原汁原味,而且價格不算貴,環境又浪漫,家人都食得很開心!
冷烏冬
花甲
白蜆
海鮮粥
2018-06-12 79 views
今日收早同老婆入去屯門行下,藍地大街一帶 都好耐冇去過,兩旁小店不論食肆及賣靚生果嘅店舖都很有特色,呢個環境有啲似去咗長洲一樣!今晚很早,便想食晚飯,見到呢間天聚源係食蒸氣火鍋,心喐喐梗係要試下啦!呢間店舖,原來裏面裝修都好有特色,有室外位置,環境亦十分理想,不過今日天氣仲係 有少少熱,我哋選擇係,有冷氣嘅室內食熱辣辣嘅蒸氣火鍋!呢度嘅服務員很細心,每款食物都係按照指定嘅時間,火候剛剛好,因為海鮮不能夠太生,太熟又會失去鮮味……最後粥底加上生菜絲,濃郁嘅海鮮精華滲透 整碗生菜粥,配上雞件特別鮮甜龍蝦 生蝦 大聖子 特大扇貝 花甲 沙白 都很新鮮!走地雞,新鮮嫩滑,脂肪不算多,但入口雞油 滲透每吋口腔!

龍蝦 生蝦 大聖子 特大扇貝 花甲 沙白 都很新鮮!

走地雞,新鮮嫩滑,脂肪不算多,但入口雞油 滲透每吋口腔!

2018-06-12 83 views
藍地原來有條街有不同嘅餐廳,當然街門口有間老字號食bb豬,我就行入D再揀就被我發現大大個燈牌寫住德國啤酒即係心動,再係門口睇埋個餐牌見到有蒸海鮮就入去識。初初一入到去以為係細舖,點知裏面好大仲有露天位,不過大熱天氣下我就揀番室內坐,仲揀咗個4人蒸氣石鍋套餐食,個餐都好低$598有10款海鮮,1份走地雞,1份沙律同埋1份冷烏冬。一埋位侍應就放碗米落個鍋,食物未到之前已經開始聞到米香,之後就開始蒸海鮮,食每度海鮮蒸嘅時間都唔同, 侍應都好細心幫我哋計時,每樣食材都食到佢哋本身嘅鮮甜味,初初見到隻蟹好似比較細隻但又估唔到又甜又有 膏蝦又好彈牙,沙律同埋烏冬味道都ok,個走地雞堅係好食,食飽飽D蒸物後就係到個粥,個粥真係吸收灑海鮮嘅鮮甜,好食到停唔到口。
就入去識。

2018-06-10 886 views
提起海鮮,不難想到西貢和鯉魚門,但在這些遊客區食海鮮,自然價錢都是遊客價,不想任人宰割,可以好似我地咁,試試屯門這間天聚源,價錢親民,百幾元可以吃到蒸海鮮,海鮮多款新鮮,性價比高呀!搭輕鐵到藍地站,落車行大約五分鐘便到,地點方便。天聚源相當大,店員領我們經過前廳,到後面的小屋,問我們想坐室內還是室外,天氣炎熱,我們當然是選坐有冷氣的室內,不過如果冬天來,坐室外亦不錯,因為室外掛滿燈泡,晚上亮起,什有氣氛。小屋旁邊是一個個的玻璃缸,裡面養著我們將要吃落肚的海鮮,提示我們海鮮有多生猛。天聚源除了蒸氣海鮮,還有陶板燒和其他小食。經過一翻思量,我們還是選了最抵吃的四人海鮮套餐。下單後,店員便率先送上冷麵和沙律。冷麵和沙律份量不多,剛好為我們等待海鮮時稍稍果腹。冷麵冷麵沒有太多配料,只是以胡麻醬和香葱調味,但麵質爽滑彈牙,對於肌腸轆轆的我們是一道美食。沙律沙律材料包括椰菜絲,青瓜絲和粟米,配以酸醋沙律汁,酸甜開胃,清新味美。未幾,店員迅速把洗淨和處理好的海鮮端上來,馬上來一幅合照,份量和款式多得讓人興奮。店員詢問是否要幫忙蒸煮,牆上有指示海鮮的蒸煮時間,我們選擇自己慢慢蒸慢慢玩。龍蝦首先,龍蝦控
搭輕鐵到藍地站,落車行大約五分鐘便到,地點方便

下單後,店員便率先送上冷麵和沙律。
冷麵和沙律份量不多,剛好為我們等待海鮮時稍稍果腹。

龍蝦
首先,龍蝦控選擇先食最貴的龍蝦,單點也要百多元,套餐包了一隻,當然要先吃才不辜負龍蝦的鮮味。龍蝦非常生猛
,蒸的時候,蝦腳還不停掙扎郁動,肉質結實,啖啖肉,爽口彈牙,不用點醬,鮮味十足,只是每人只分到四分一隻,實在不夠
貝類
天聚源貝類亦有好幾種,有貴妃蚌、花甲、貝貝蜆、沙白、特大扇貝和番薯蜆,
最適合喜歡貝類的朋友
。天聚源的海鮮沒有多餘的調味,旨在吃海鮮的鮮味
多種蜆類口感略有不同,清洗乾淨,沒有沙粒。
波波蜆
較特別的是貝貝蜆,店員稱之為波波蜆,外表晶瑩,圓碌碌像個波,咬落在口中爆開,相當juicy,有點像爆珠
特大扇貝
特大扇貝清潔得相當徹底,所有腸和生殖器官都被清走,食得安心
蕃薯蜆
一上菜,番薯蜆巨形的外表馬上吸引到我們的目光,起初以為是蚌,原來是蜆,口感厚大爽嫩,十分鮮甜!
大聖子
大聖子
聖子開邊切開,清潔非常,但相比其他海鮮,稍為失色,根據指示蒸了兩分半鐘,口感略為軟腍

紅蟹
紅蟹細細隻,勝在肉質鮮甜
,蟹膏甚多,切好幾舊方便食用。
海蝦
海蝦大大隻,用竹籤串起,方便食用,肉質爽口彈牙。
雞件可以説是一個驚喜
,想不到在這個吃海鮮的地方,雞件味道一樣出色,雞肉預先調味,所以吃落十分入味,雞件是原隻雞脾砍件而成,肉質嫩滑無比
,連平時不好吃雞的我,也吃過翻尋味。

粥底
粥底是白粥,只加了生菜,沒有其他配料,盡吸海鮮精華,如果能加少許瑤柱,想必更鮮甜美味。

天聚源附近沒有太多高樓,密度低,相當寧靜,遠離繁囂,不限時間,讓人可以放鬆地飽吃一頓,和朋友聊聊天,海鮮新鮮抵食,是一間性價比高的餐廳

menu
2018-05-30
$150 (Dinner)
波波蜆
特大扇貝
2018-06-08 70 views
有冇諗過喺香港可以喺一個咁嘅地方食蒸氣火鍋:高樓底又有空間感的木屋,木屋外面又有幾張長木枱,仲有一個露天金魚池,旁邊仲有三隻超巨型大烏龜,一旁仲有不同新鮮嘅活海產直接成為蒸氣火鍋嘅食材?唔係講假,呢度唔係台灣丶大陸,而係屯門藍地輕鐵站旁的火鍋餐廳,佢仲提供多種德國樽裝啤酒,啱曬鐘意飲麥味重啤酒嘅我。今晚食左個海鮮蒸氣火鍋套餐,有龍蝦丶蟹丶大蝦丶扇貝丶帶子丶聖子丶大大小小嘅新鮮貝類海鮮,仲有咸鷄丶烏冬丶同埋滙聚海鮮精華嘅白粥,海產新鮮不容置疑,侍應會替你用計時器配合每款不同海鮮蒸熟的時間,我同朋友一邊傾計一邊飲啤,侍應到時候就將蒸好的海鮮放在大家面前,跟著又將另外一樣海鮮放入蒸氣煱內,如此這般,我地就慢慢享受這次美味的海鮮蒸氣火鍋大餐了。
今晚食左個海鮮蒸氣火鍋套餐
2018-05-28 80 views
Happy Friday晚上梗係要食好野啦!孝子的我梗係同屋企人去啦, 大佬就介紹去D間天聚源話係抵食蒸海鮮, 所以收工就一支箭衝去天聚源係近藍地D邊, 有少少遠, 但為左抵食D都抵既!由於我地四個人, 所以梗係叫四人餐啦每人都有一支/一罐汽水/啤酒首先黎左個沙律先, 都幾清新夏天食D個凍烏東真係爽到震呀, 幾開胃龍厚好厚肉, 膏又夠香, 啖啖龍蝦肉人生真係夠寫意貴花蚌都好大隻, 好爽口彈牙, 個質地堅係正食蒸海鮮當然唔可以少得大大隻既蟶子皇, 係超級鮮甜, 清蒸已經夠晒味一大堆蜆係令人食得大滿足, 而且完全冇沙, 令你每一啖都只係食到蜆肉, 實在太好味了D隻蟹雖然就唔係好大隻, 但勝在肉都幾多, 膏又幾香, 估唔到幾好味除左一大堆海鮮外, 仲有大大件既雞, 鮮甜嫩滑, 都幾有雞味食到最後當然要食埋個粥底, 之前食既各種食物既精華都齊全晒, 而且仲主動問你洗唔洗加生菜C, 咁食仲好味!食咁多海鮮每人都唔洗170蚊就落到樓, 抵呀! 而且唔係因為平左就冇服務, 服務都係好好, 值得再黎過!
Happy Friday晚上梗係要食好野啦!
孝子的我梗係同屋企人去啦, 大佬就介紹去D間天聚源
話係抵食蒸海鮮, 所以收工就一支箭衝去

天聚源係近藍地D邊, 有少少遠, 但為左抵食D都抵既!
由於我地四個人, 所以梗係叫四人餐啦

每人都有一支/一罐汽水/啤酒
首先黎左個沙律先, 都幾清新
夏天食D個凍烏東真係爽到震呀, 幾開胃
龍厚好厚肉, 膏又夠香, 啖啖龍蝦肉人生真係夠寫意

貴花蚌都好大隻, 好爽口彈牙, 個質地堅係正

2018-05-25
2018-05-23 2225 views
朋友介紹係屯門藍地有間好出名的蒸氣鍋叫天聚源, 因為第二日紅日放假, 所以入遠少少同佢食抵食好野啦!其實入到去, 又冇想像中咁唔就腳, 去到轉車站轉63X, 落左車就過對面就OK入到去幾驚要坐外面冇冷氣, 因為我都好怕熱, 原來都有唔少冷氣房, 即刻放心晒!入左冷氣室, 由於時間尚早, 所以仲未有咩客, 但去到1900已經爆晒, 朋友話因為天聚源既抵食好味已經令佢變到好出名, 最後我地決定叫二人SET ($398)一開始係放D米落底落慢慢煲成粥, 再吸收之後係上面蒸的食物的精華凍烏東岩晒夏天咁既天氣食, 麻醬既香口混合烏東, 食落清新大蟶子D個係名副其實既大蟶子, 因為佢真係好大隻, 食落超級彈牙, 鮮甜貴花蚌超級大隻, 超級新鮮, D個鮮到差D想吞埋自己條脷落肚扇貝好厚肉大, 同埋極鮮甜, 食完係有幸福的感覺龍蝦估唔到D個價錢都有每人一邊龍蝦, 上枱仲係有少少動既, 可見新鮮程度, 而且仲係有膏的, 超級香口蜆完全無沙的, 可見天聚源既吐沙功夫做得好到家, 令你食到放心, 食落鮮甜, 我覺得越細隻越好食雞最後放埋雞去蒸, 諗起D雞油係蒸煮既過程中, 令到雞油落埋粥度, 已經急不及待咁
朋友介紹係屯門藍地有間好出名的蒸氣鍋

凍烏東
岩晒夏天咁既天氣食, 麻醬既香口混合烏東, 食落清新

大蟶子

貴花蚌
超級大隻, 超級新鮮, D個鮮到差D想吞埋自己條脷落肚

扇貝
好厚肉大, 同埋極鮮甜, 食完係有幸福的感覺

龍蝦

最後放埋雞去蒸, 諗起D雞油係蒸煮既過程中, 令到雞油落埋粥度, 已經急不及待咁想食個粥。但講返個雞先, 真係好嫩滑, 估唔到唔係海鮮都食到我地讚口不停

白粥係吸收晒海鮮同雞既不同精華後, 變得超級鮮甜, 而加入D生菜絲後, 更加增加口感, 我地都覺得係一個超級完美的句號

總結, 價錢抵, 味道佳, 職員好肯去協助你去蒸食物, 難怪天聚源會越黎越出名!
2018-05-21
$219 (Dinner)
2018-05-23 1835 views
上個月洗大左少少, 岩岩清完卡數, 所以到月中過少少已經有D乾塘所以原本朋友約食蒸氣海鮮我都想推, 但佢地講原來係去天聚源食, BUDGET以內!  咁就受唔住美食既吸引用僅餘既餐費去食好野!D間天聚源位於藍地果頭, 平時真係比較少去D邊入去到環境唔錯, 幾有氣氛, 有室外空間, 但近排咁熱我都係坐返係冷氣房啦坐定定嘆住冷氣, 開始睇下有咩食, 見到有個好抵食既四人SET!每人仲可以揀自己想要既飲品!冷烏東: ORDER冇耐就叫左個麻醬烏東, 烏東夠煙韌, 夏天食D個做前菜岩晒扇貝: 我地首先蒸扇貝, 真係特大, 而且食落特鮮! 肉嫩汁鮮, 已經開始想像之後個粥底有幾正了蝦: 超級彈牙, 大愛龍蝦: 跟住就食龍蝦, 個龍蝦輕輕一拉, 就可以輕易拉出, 可見其新鮮程度貴花蚌: 貴花蚌上到枱之後就係另一個震撼點, 因為真係超大隻, 而且食落鮮甜, 彈牙無比蟶子皇: 係D個SET既一個重要賣點, 平時出去食D個SIZE既既蟶子皇, 都係起碼$4X以上, D度係每人一隻, 個蟶子鮮到大家都出唔到聲掛住食紅蟹: 另一個驚喜, 超多膏, 好香口, 估唔到D個價錢食到D個質素!蜆: 一大堆不同既蜆同
所以原本朋友約食蒸氣海鮮我都想推,

D間天聚源位於藍地果頭, 平時真係比較少去D邊

每人仲可以揀自己想要既飲品!

蝦: 超級彈牙, 大愛

蜆: 一大堆不同既蜆同埋花甲, 估唔到份量有咁多, 而且入面係完全冇沙的! 食得放心舒服, D個唔洗點豉油都夠晒味, 超級好味
雞: 食晒一堆海鮮後, 就食埋雞, 個雞就算係雞胸肉都係超級嫩滑呀!
粥: 最後食埋萬眾期待既粥底, 集百家精華之所在, 好味到我食左三碗

總結, 食左咁多好野, 都只係每人$165, 真係抵到痴線, 想食平價海鮮D間真係其中一個好好既選擇!
2018-05-21
$165 (Dinner)
2018-05-14 119 views
經常聽朋友們說,藍地大街有很大不同的美食,但一直未有機會到訪,遂趁著母親節,便一試該間從朋友中得知的食店。我們一家人早於一星期前預訂此餐聽。我們一行八人,共叫了一SET蒸氣鍋四人餐,以及陶板燒四人餐。先說說前菜,服務員先取了四碟沙律,味道可口,使人更開胃。接著,蒸氣海鮮鍋及陶板燒的食物陸續上枱。蒸氣鍋龍蝦:SIZE唔細,味道可口;蟹:雖然頗鮮味,但略嫌較少肉;蝦:新鮮,有鮮味;蟶子:大隻,清爽,正;其他貝殼類食品也夠新鮮,也完全沒有沙。除海鮮外,該套餐也有一些雞件、粟米等食物,份量算足夠;而精華所在的粥底方面,味道清而鮮,抵讚。而陶板燒方面......因是我家人燒了後才給予本人進食,而本人又沒有逐樣詢問該些肉的種類,故未能逐樣品評,但整體來說,陶板燒的食物均有一定的質素。總括而言,以上的食物皆可口,而且份量也足夠。用餐後,我們八人也感到十分滿足。環境:雖然置身半郊區,有花有樹有龜有魚池,但衛生環境算佳,而且有鞦韆供客人拍照及休憇,不錯。服務:我們原預訂了1930用餐,但服務員表示,因上一枱人仍未離開,故最終我們要2000才能入內安侳,雖然時間失預算,但如一些客人過了時間也不離開,服務員

蒸氣鍋

服務:我們原預訂了1930用餐,但服務員表示,因上一枱人仍未離開,故最終我們要2000才能入內安侳,雖然時間失預算,但如一些客人過了時間也不離開,服務員可做的事亦不太多,加上,服務員的的態度十分有禮,故我們也能體諒。

2018-05-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
2018-05-11 2675 views
朋友是個吃貨,喜歡周圍搵野吃,他的要求比較嚴格,會花時間去鑽研間餐廳的裝潢、設計、食物,甚至歷史⋯⋯經他挑選之下,每次都會有驚喜。這次他說帶我去吃蒸氣火鍋。我心想,蒸氣火鍋已經流行多時,這回究竟有什麼特別?懷著好奇心與朋友來到屯門藍地。餐廳設有免費泊車區,揸車人仕無需煩惱泊車問題。泊好車由後門進入是別有洞天,餐廳面積非常大,分開室內和室外兩個區,另外還有一個酒吧設於前門那邊。只見餐廳佈置充滿東南亞風情設計,以木製枱櫈為主題,配合日式燈籠,在昏暗的燈光下,營造出自然而又浪漫的氣氛,與繁華都市截然不同的風格。露天茶座與天地溶為一體,更加帶來渡假的感覺,甚覺放鬆。旁邊是水車和園林設計,餐廳還特置了數張遙遙椅擺放在園林區範圍。晚飯後,小情侶可以在這里切切私語,浪漫一番。有時都會吸引大人小孩來坐下輕搖作樂。另一邊是海鮮區,數層的玻璃缸,養滿各類海鮮,有魚、蝦、蟹、蜆等等,彷彿告訴你他們的海鮮有多麼新鮮,簷蓬下掛上一排燈籠,令海鮮區即時充滿日式風情,格調提升,亦與餐廳主題達成一致。我終於佩服朋友的眼光,果然每次都有驚喜。講到吃,餐廳主打蒸氣火鍋、德國啤酒、陶板燒和串燒小食。首選還是蒸氣火鍋,當晚我

講到吃,餐廳主打蒸氣火鍋、德國啤酒、陶板燒和串燒小食。首選還是蒸氣火鍋,當晚我們選擇了二人海鮮餐。原來還有沙律奉送,乍看外觀並不起眼,但味道甚好,酸酸咸咸,清爽又開胃。

在等待廚房準備海鮮的時候,侍應送來一碟涼拌烏冬,上面灑上芝麻醬、蔥花同芝麻。份量不多,卻剛好可以為食客帶來暖肚的效果,算是前菜吧,非常細心。我和朋友暖肚之後,精力充沛,即刻打開話閘子,暢談起來⋯

本來以為價值$398的兩人套餐,份量一定不會多。當食物上枱之後,才發現真是物超所值,跟住落嚟,就要睇吓這些海鮮是否夠新鮮啦?

聖子採用特大的聖子,廚房已經將聖子劏開,洗得好乾淨,看上去肉質嫩白且啖啖肉。旁邊還有各類蜆類,包括花甲、桂花蚌、貝貝蜆、沙巴蜆、蕃薯蜆、每碟的份量一點也不少。蒸熟後吃起來就可以完全品嚐到它們的鮮味,難得的是各類帶殻海產新鮮得來又不帶沙。

坊間的蒸氣火鍋,一隻龍蝦至少過百元。在這裏,一個兩人套餐已經免費包送,非常抵食。龍蝦經過蒸氣的洗禮,可以完全保持本身應有的鮮味,肉質鮮甜美味,爽滑又嫩口。

扇貝也是經過精心挑選後嘅大扇貝,經過處理之後的扇貝,所有附帶的生殖缐和腸道都已經被清理走,乾淨企理,可以食得放心。經過蒸鍋之後,熟度撑握得剛剛好,不用沾豉油配料,直接吃也非常清甜彈牙,鮮味十足。

海蝦每人兩隻,經過竹籤串好之後,拿起來食就非常方便。雞件是取用流浮山的走地雞,已經斬好一件件均勻上碟,蒸熟後的雞件,竟然非常嫩滑,肥瘦適中,沒有一絲靭的感覺。

一般蒸氣火鍋都會有粥底,這裏也是,與坊間不同的是,這個粥底沒有任何配料,只是提供左生菜,再加上蒸海鮮的鮮味,這碗粥已經非常鮮甜,如此鮮甜的粥,足以證明必須要新鮮的海鮮才能夠做出如此效果。生菜絲就帶來爽口的口感,令一碗綿密的粥層次提升。

每一枱都設置了一個計時器,全程操作由餐廳侍應主理負責。由坐下一刻開始,食物由上枱、落蒸鍋到起菜上碟,每一細節都一清二楚,我們只需要專心地好好享受美食和笑談風聲便好。
$200 (Dinner)
2018-05-06 183 views
唔會有下次 海報好明顯係一隻龍蝦 蟹 夠膽死換隻 琵琶蝦 比我 、仲要同我講今晚琵琶蝦靚、 如果你冇貨係應該落單前同我講、 但係佢又唔係冇貨喎!我堅持要食龍蝦佢先畀番一隻 好細隻嘅龍蝦 畀我、 我畀呢個價錢你張海報係食龍蝦 就應該要畀龍蝦我, 我有懷疑佢已經觸犯咗商品說明條例! 侍應推介88蚊 特價 換食品一份、我選擇蒜蓉蒸扇貝、 嚟到嚇我一跳bb雪藏扇貝、 扇貝肉身同個一毫子冇分別、重要收我88蚊真係有啲著著地火、 呢啲咁做生意手法、 唔會再有下次。
係OpenRice search到呢間隱世小店 我地就直接去揾食了六點半左右到 穿過小店既門口 就入到黎呢個秘密後花園 一個個小木屋頂嘅卡位感覺好有風味好chill 不過可能我哋太早 基本上都冇乜人 我哋一坐低就叫咗個$398嘅精選蒸氣石鍋套餐 因為我哋就係俾呢個二人套餐吸引黎既套餐仲送埋沙律前菜同埋可以即食嘅冷烏冬正當我地想開始食前菜既時候 店員就陸續送上一碟又一碟新鮮既海鮮我地就即刻放d野食落去個鍋度蒸 當然都不忘影番一個大合照 淨係望都覺得好豐富 每張枱上面都有個計時器同一張烹調時間參考表俾我地跟住黎整 其實店員都有好熱情咁問我地駛唔駛幫手 但係男朋友同我都係比較中意自己落手落腳咁又有得玩又有得食一人半邊既龍蝦 唔係淨係得個樣 蒸熟左之後都仲有好多肉食 因為夠新鮮 唔駛加芝士或者其他調味料都覺得好食海蝦都好有份量 用枝竹簽篤住就可以容易d剝殼個套餐仲包括蟶子 扇貝 花甲同唔同種類既蜆 除左最細隻個種蜆之外 其他全部都無沙我地另外叫咗一支烏龍茶同一杯啤酒食晒d海鮮先發現蒸鍋下面仲有一鍋粥 原來可以問店員拎免費既生菜絲煮埋一齊食 最後我地一人食左2碗之後仲淨低好多

套餐仲送埋沙律前菜同埋可以即食嘅冷烏冬

海蝦都好有份量 用枝竹簽篤住就可以容易d剝殼

我地另外叫咗一支烏龍茶同一杯啤酒

2018-04-26
2018-04-26 216 views
去到間餐廳門口就見到不同嘅德國啤酒,門口就無咩特別點知入到去裏面別有樹一格,除有室內坐位更有露天位置裝修環境優雅令人有一種休閒嘅感覺。難得天氣清涼就叫個2人蒸海鮮套餐食,價錢相當優惠又多種類仲包2個飲品落完order後先把生米倒落鍋再加一層蒸架,然後把海鮮送上,每一款海鮮都有教導蒸嘅時間服務夠體貼先講個龍蝦生猛到D觸仲會動D膏好香,特大扇貝大大粒蒸完仲好彈牙,蟶子中size攞嚟蒸剛剛好,貴花蚌好大隻,海蝦先勁彈牙得嚟仲好爽口同甜有花甲,貝貝蜆,沙白蜆同特大貝有成4款咁多隻隻蜆都仲好生猛又無沙另外仲有個走地雞無咩 肥膏,個餐仲有個冷烏冬同沙律係做前菜,但好戲在後頭就係個粥,因為所有海鮮嘅精華滴灑落個粥底度,甜到不得了食完咁多嘢仲要食3碗粥先捨得停口
裝修環境優雅令人有一種休閒嘅感覺。

先講個龍蝦生猛到D觸仲會動D膏好香
另外仲有個走地雞無咩 肥膏