2009-07-16 15 views
jul 11, 09,大約有22人嚟dinner,開咗2圍,叫咗 : 1) 燒乳豬 x 2-外皮光滑,有光澤,聞到好香,侍應用較剪剪好1件件,再上枱-個皮好薄,都脆,但唔喺勁脆,皮下層肥膏都大約有2mm厚,話瘦唔瘦,話肥唔肥,最底層嘅肉就好嫩滑-據聞另1枱嗰隻嘅皮就唔脆 <---食友從另1枱帶來1舊等價交換番我哋嘅1舊-除咗乳豬外,底下仲有炒飯,混以蝦米粒等材料來炒,也很夠味,濕度可以乾身d就會有水準d-旁邊嘅食友呢上個月有嚟食過,話上次無論個皮同飯都做得出色d,所以評佢水準唔多穩定 2) 燒鵝 x 2-呢隻好明顯喺鵝,無花無假-但就醃得毫不入味,雖然啖啖肉,但可惜調味不夠,鵝味又無-好唔掂哉~~~ 3) 白菜豬肺湯 x 4煲-呢個嚟得自然嘅清甜,無味精-我飲咗2碗 4) 燒肉 x 2-睇鱔稿,呢個豬種同乳豬不同-燒成芝麻皮,反而呢個皮脆過乳豬喎-脂肪比例肥肥哋啦...........但絶對可以接受-肉又鬆 5) 上湯蒜子莧菜 x 2-莧菜好嫩,連同炸香嘅蒜子-好味,連續食了3味肉,終於可以有味清清地 6) 翠玉瓜魚肚 x 2-正常 7) 煎藕餅 x 2-雖然大家都飽,但好彩攪

1) 燒乳豬 x 2
-外皮光滑,有光澤,聞到好香,侍應用較剪剪好1件件,再上枱

2) 燒鵝 x 2
-呢隻好明顯喺鵝,無花無假
-但就醃得毫不入味,雖然啖啖肉,但可惜調味不夠,鵝味又無
-好唔掂哉~~~

3) 白菜豬肺湯 x 4煲
-呢個嚟得自然嘅清甜,無味精
-我飲咗2碗

4) 燒肉 x 2
-睇鱔稿,呢個豬種同乳豬不同
-燒成芝麻皮,反而呢個皮脆過乳豬喎
-脂肪比例肥肥哋啦...........但絶對可以接受
-肉又鬆

5) 上湯蒜子莧菜 x 2
-莧菜好嫩,連同炸香嘅蒜子
-好味,連續食了3味肉,終於可以有味清清地

6) 翠玉瓜魚肚 x 2
-正常

7) 煎藕餅 x 2
-雖然大家都飽,但好彩攪手在最後都有+到
-呢個喺我都好想食嘅餸
-藕粒細細的,混埋肉餅同煎,熱熱的,又厚身,有口感,亦有鮮味
-不過我同旁嘅食友研究鮮味何來,希望唔喺"師傅"效應啦
-好味

* 原來有食友生日............祝佢生日快樂............另1食友親手自製生果蛋糕...........食友話呢個叫vogue.............希望無拼錯啦

* 多謝另1pair食友為大家送上菲律賓雪糕........有粟米,芋頭同焦糖

* 見好多食家對佢多讚少彈............都想再比次機會佢..........遲d再去1次
2009-07-11
$140 (Dinner)
舊同事熱情邀請一敍,因工作關係,大家找了藍地「季季紅」,一來頗有名堂,二來揾食艱難,吃得相宜一點大家可以更暢懷。題外話,我發覺香港的交通真的方便得緊要,西鐵兆康站加一個站輕鐵,藍地鐵路站,巴士63X、58A、又有小巴到,真的沒想到講番食物先 最出名的湯,今人最失望的出席朋友多,所以叫了兩個湯,個待應話兩個湯都一樣,例湯是西洋菜煲生魚,另一個是著名白肺湯,她可能老實人,見湯底一樣,所以便說兩個湯一樣,如她說,湯一樣的淡,一樣的沒特色。 藕餅,最正外皮香脆,內裏又粉又軟,又不油“利”,正正正登!登!登!蝦禾米乳香豬賣相正,完隻才三百多,連飯多一百七十,十三個人食到抱晒肚,又香、又脆、肉又欶,Yummy. Yummy.冰陣醬燒骨酸甜適中,肉質可口軟滑,表皮燒得香,好味!眾同事一出手就掃清! 走地雞....... 走眼........ 似雪雞多啲,沒甚麼好評其他餸如金沙蝦、腐乳通菜、等等..... 不錯啦!有汽水,有酒,有茶有水包埋都是一千三百元,位位一百左右,感覺好抵,祗是服務一般而巳,但一想到這價錢,乎復何求呢!其實「季季」位於妙法寺隔鄰,週圍也有其他特色農家食肆,大家可以當郊遊鬆吓也可以

講番食物先

最出名的湯,今人最失望的

藕餅,最正

外皮香脆,內裏又粉又軟,又不油“利”,正正正

!登
!登
蝦禾米乳香豬

冰陣醬燒骨

其他餸如金沙蝦、腐乳通菜、等等..... 不錯啦!

其實「季季」位於妙法寺隔鄰,週圍也有其他特色農家食肆,大家可以當郊遊鬆吓也可以到藍地一行㖿。最後一幅相是妙法寺,超現代化,好似咸蛋超人的基地!

舖前佈滿食神幫襯的廣告
蝦米乳香豬,正正正
藕餅好正,味香,外趣內軟
冰鎮醬燒骨
盤龍鱔,肉厚,骨軟,啖啖肉
連爪也不切就是走地雞?沒雞味,失望.... 扣分,零份
個豬頭好趣緻,有點變態,嘻!拿回家㷛粥去
個豬頭好趣緻,有點變態,嘻!拿回家㷛粥去
寺廟來的
  • 蝦禾米乳香豬;冰鎮醬香骨;蒸大鱔
2009-07-03 17 views
第一次來藍地,朋友介紹來這裏吃晚飯.來到的感覺不似在香港,反而有點似在鄉村,那一刻的感覺是食物應該很有風味.一早訂了枱,第二輪8:30開始,但即使walk-in問題也不會太大,因為還有不少枱.餐牌還未看已心思思想要燉湯,風味十足之餘友人也說水準不錯.蝴蝶腩白菜豬肺湯,湯煲得十分雪白,除了清甜之外沒有甚麼字可以形容.蝴蝶腩較瘦,肉質也會較實.豬肺不見得很多,白菜煲得很淋但仍很美味.季季紅的招牌菜首推乳豬,他們也很懂生意之道,推出A+B套餐,乳豬,燒鵝,大勝雞都不缺.第一次來,先試乳豬,例牌份量其實已很足夠.乳豬皮極脆,有如剛剛燒好的模樣,但亦不乏油脂,連著肉來吃會減少油膩.乳豬實在出色,但其他菜式也不容忽視.豉汁蒸白鱔,又一大力推介,蒸白鱔的火喉剛好,白鱔肉質又嫩又滑,爽口又彈牙.豉汁更是靈魂所在,一滴不漏的用來撈飯最好.門外看到介紹蓮藕餅,加上不少食客也有點,所以我們也來了一客.蓮藕餅本身味道不算濃,但只要一蘸喼汁就把味道吊出來.最重要的就是吃出粒粒爽脆的蓮藕,縱然豬肉比例較多,但不會只有肉的肥漏,真的叫人停不了口.想吃一些較特別的風味菜,突然想起了魚鰾,魚鰾菜式只有兩款,最終要了海參

餐牌還未看已心思思想要燉湯,風味十足之餘友人也說水準不錯.

乳豬實在出色,但其他菜式也不容忽視.

海參扣魚鰾,可惜有點失望.魚鰾先炸後炆,所以已非原本的雪白色而是十足豬皮的黃色,口感也如豬皮一樣,而且很油.海參還不錯,還有大大件的冬菇,外貌似冬菇扒.底部有小棠菜,但吸了不少油,所以較膩.

有豉汁,所以少不了靚仔-白飯.想介紹他的原因是,白飯軟熟之餘卻又吃到不少飯焦,很好吃呀.

季季紅欠裝潢,明顯的是以食物質素取勝多於一齊.服務還不錯,但當然不會很殷勤.價錢實惠,平易近人,味道又好.而且加一,茶芥都欠奉,吃多少,付多少,現在已難求了.期待下次的炸大腸和燒鵝.
蝴蝶腩白菜豬肺湯
蝴蝶腩白菜豬肺湯-好雪白
豉汁蒸白鱔
爽脆蓮藕餅
海參扣魚鰾
乳豬(例牌)
2009-06-27
$85 (Dinner)
蝴蝶腩白菜豬肺湯
蝴蝶腩白菜豬肺湯-好雪白
豉汁蒸白鱔
爽脆蓮藕餅
乳豬(例牌)
  • 蓮藕餅
2009-06-24 33 views
位於台灣的"藍色大門",內裏的桂綸鎂純如開水,清新脫俗得令人難忘.看罷此片之後,也想身邊有一個如她一樣的女性朋友.位於屯門的"藍地大門"外,季季紅酒家的招牌非常搶眼,當此酒家前身尚叫"天河酒家"的時候,因為家人同酒家老闆份屬老友,所以常常到坊,說起,已是廿多年前的事情.今日同一位置,人面同面目全非,現今的季季紅酒家,以燒乳豬,同一些用豬內臟做出來的菜式馳名,住在市區的食客,更不惜山長水遠入來,為了吃乳豬.是次的新界局,便在此擺一圍.是夜一行十六人,最大的檯也能勉強擠得下.平日晚上的季季紅,食客不絕.早在訂位前徇問過店員,有沒有豬天梯等菜式,店員給我一個失望的答案:{而家無呀,因為近日無貨...}沒有豬內臟,便向其他菜式埋手.本來平常不過,在各大牌檔,小炒店也吃得到的椒鹽九肚魚,落在季季紅手上,香脆可口,肉質嫩滑.不比外面做得差.無骨燒腩仔是此店的另一道名物.個人曾經說過,平生吃過最好的燒腩仔,在灣仔新鴻基的"海都".後來在澳門MGM酒店的金殿堂,同樣吃到出色的腩仔.而季季紅的級數,當然沒法同前兩者比.此燒腩仔皮是芝麻皮,入口近乎即化,肉質較厚,吃落有肉香.缺點就是不

本來平常不過,在各大牌檔,小炒店也吃得到的椒鹽九肚魚,落在季季紅手上,香脆可口,肉質嫩滑.不比外面做得差.無骨燒腩仔是此店的另一道名物.個人曾經說過,平生吃過最好的燒腩仔,在灣仔新鴻基的"海都".後來在澳門MGM酒店的金殿堂,同樣吃到出色的腩仔.而季季紅的級數,當然沒法同前兩者比.此燒腩仔皮是芝麻皮,入口近乎即化,肉質較厚,吃落有肉香.缺點就是不是即燒之貨色.否則會更加精彩.

好多人入到新界,會期望吃到新鮮雞.季季紅有道"走地大勝雞".走地雞肉質比較結實,這隻大勝雞自然不例外.而且有雞味.煎藕餅比起市區酒家做出來的,多一份粗獷感.每一件煎藕餅也很大件.煎得香口之餘,蓮藕的爽口同肉香,兩者並存,實在精彩.全夜也是肉,總要有碟"綠葉"扶持.經同桌的左左要求,來碟莧菜,做法是同金銀蛋一起.如果用人去形容下一道菜 - 東瀛牛柳粒,四個字 - 陰陽怪氣.日本山葵味道隱約,美極醬油味則過搶.兩者的味道根本不夾,勉強沒有幸福.

昔日元朗魚塘盛產白水烏頭,來到季季紅就來兩條檸檬奇妙醬蒸烏頭.魚味不腥,但不夠肥.烏頭遊走之後,主角便上場了.就是一早預訂的"蝦禾米乳香豬".成五百多塊一隻.做法同上年在君怡閣吃過的金陵乳豬差不多,用上細小的乳豬,將預先炒好的米飯,釀在乳豬內再燒.用熱了來逼出豬內的油,油份滲進米飯內.結果,是夜的蝦禾米乳豬的米飯,最為搶手.用蝦米,蛋炒過的飯,充滿油香但不油膩.乳豬皮香脆鬆化,皮下肉厚有肉香.吃得滿足.一大班人來開飯,之前記得要訂定此隻乳豬.

最後才上的湯,是豬肺菜膽湯,豬肺軟稔沒有異味,湯底帶有金華火腿味道,很清甜.

十六個人吃罷以上菜式,只須$1600,已連加一和貼士.平均每人剛好一百,便宜得難以置信.待遲一點有豬喉嚨的時候,生腸供應.會以窮鬼飯局的名義再來.

We Are The Pigs - Suede

I say we are the pigs
We are the swine
We are the stars of the firing line...
燒腩肉
又是三十日大?
We will watch them burn
We are the pigs
2009-06-05 20 views
長途跋涉, 放工後....揸了車入屯門 join 老公, 在農家菜館與季季紅之間選了後者!最出名的是化皮乳香豬, 於是叫了1/4隻, $95, 嘩....好肥美, 皮好脆, 微熱, 人多會好啲, 兩塊起三塊止就剛好!豬肺蝴蝶腩燉菜膽, $48/盅, 第一次食蝴蝶腩, 好腍, 連埋少少筋位, 有咬口, 肺唔多, 湯幾甜, 無乜味精反應!侍應有禮, 勤快, 鄉村地方酒樓, 算乾淨, 企理, 下次會再試試蒸魚, 燒骨.....

$75 (Dinner)
2009-06-01 118 views
千九篇食評了,就寫最近一頓很滿意的晚餐,那就是季季紅的乳豬宴。 話說小妹曾於藍地讀過兩年,從來都未發現有間如此高質酒樓,揀這裡開飯只因近親家。店如其名,季季紅人氣火紅,幸而龍一早訂好位;兩層的用餐環境及菜單頗有大陸風味,連價位也份外相宜。與鳳城相似,季季紅亦有多款全包套餐,不過為了一睹乳豬風采,是晚選擇散叫: 豉椒味菜鵝腸($48)-以自帶香檳開胃後(開瓶費只$20),首先上場是香濃入味、質感爽脆的鵝腸,加上同樣滋味的味菜,撈飯實在一流!金銀蛋莧菜($42)-鮮嫩清怡的莧菜份量甚多,配料也十分充足,是近年吃到最滿意的一個配菜。至尊燒鵝皇($70例)-季季紅三大必食推介,除了乳豬,還有大勝雞及燒鵝皇;吃膩了雞,大家決定改要燒鵝,確是皮香肉嫩還帶甜,不過肥得要緊的鵝隻有寸厚脂肪,而且熱度不夠也影響了風味。豉汁蒸大鱔($58)-想吃的九肚魚沽清,經阿姐推介改要了這味,大鱔是意想不到的肥美鮮滑,除惹味鼓汁還滲出淡淡果香蔥香,真是非常美味,我忍不住吞下3數件!脆皮乳香豬($190)-吞不下整隻豬,原來點半隻也有連豬頭上,很窩心。乳豬皮實在是脆得要緊,肉質也香馥嫩滑甚有水準,絕對比新斗記更有吃頭。

脆皮乳香豬($190)-吞不下整隻豬,原來點半隻也有連豬頭上,很窩心。乳豬皮實在是脆得要緊,肉質也香馥嫩滑甚有水準,絕對比新斗記更有吃頭。面對這人間美味,大家只恨牠來得太遲,令人愛得太遲,結果要打包一半收場!

香煎蓮藕餅($48)-本已再無胃納接收更多煎炸食品,但藕餅鬆化味帶清爽,點上o急汁又挺美味,不禁吃下半件;未來弟媳更獨個鯨吞5件,可見其魅力!

冰淋醬烤骨($58)-冰淋醬那既酸又甜的滋味,配以香噴噴的近骨助條實在吸引,明明很飽又忍不住吃多兩件,又是高度推介的菜式!

蟠桃大壽包($30)-飽得不成樣子,仍不禁點了最愛的壽包;鬆軟的包身下,香甜醇正的蓮蓉餡芯十分吸引,可少了蛋黃總是若有所缺。

是晚除了盡情品嚐美食,又與親家落實更多婚事細節,實在是非常滿足;也想推介給各有興趣的食友,雖然個人未能抽空參與,可6/22的大局真是不應錯過!
至尊燒鵝皇
金銀蛋莧菜
香煎蓮藕餅
蟠桃大壽包
2009-05-31
$108 (Dinner)
豉汁蒜大鱔
脆皮乳香豬
冰淋醬烤骨
豉椒味菜鵝腸
金銀蛋莧菜
香煎蓮藕餅
  • 豉汁蒸大鱔
(Non-member)
2009-05-18 5 views
由於睇左最新依期既u magazine...又一次睇到季季紅依個名!!見佢依排係好多雜誌 電視見到佢!!於是決定黎試一試係咪真係咁出名~~早幾日book定位先同埋最出名既乳豬以及豬天梯先~~我地大概7點半鐘到.....出面已經係好多人排隊.....真係有d意想不到!!因為話晒都唔近市中心~~@o@""坐低之後叫左幾個小菜:1:乳豬: 岩岩燒起.....仲好熱...皮十分脆!!唔太肥...有一層簿簿既肥膏!!果然你招牌菜2:煎藕餅: 一黎到睇落表面好乾 諗住唔得嫁啦碟野, 點知一試之下....餅入面原來有d汁係入面驚喜..幾好食!!!!3: 豬肺湯: 飲落感覺幾清(唔係好識形容^^") 不錯不錯4: 咸酸菜炒豬天梯生腸頭:由於黎之前做晒功課, 知道依呼送唔係成日有,於是預先訂定!!咬落去好爽口!5: 燒肉拼大勝雞: 好有肉香, 同埋咬落去唔乾身, 有肉汁湯出黎...皮好乳...化皮的!!!6:牛仔粒: 有芥辣味..本人麻麻地~~但可以接受7:叫左個金銀蛋"燕"菜: 通常都唔差d!! 可讚的是菜還是翠綠色的...其他配料都好足!!我地一行7人埋單都係700幾蚊!!野食整體黎講都好滿意...
早幾日book定位先同埋最出名既乳豬以及豬天梯先~~
因為話晒都唔近市中心~~@o@""
坐低之後叫左幾個小菜:

驚喜..幾好食!!!!
6:牛仔粒: 有芥辣味..本人麻麻地~~但可以接受

我地一行7人埋單都係700幾蚊!!野食整體黎講都好滿意...估唔到離開市區都可以食到d喧有水準既野食!!!!下次一定會再黎!!因為我食完番到屋企仲回味緊d乳豬~~

黎到真係唔可以唔試下乳豬!!!!
果然冇介紹錯!!!以前信親d雜誌都唔方好..但係試完季季紅之後....原來雜誌真係冇誇大到!!!
個價錢仲好抵食...一定有下次~~
有好多因為太大碟啦..食唔晒..決定包番去!!又食又拎~~
2009-05-17
$100 (Dinner)
  • 乳豬(必食)
  • 煎藕餅
  • 燒肉
  • 大勝雞
  • 豬天梯
2009-05-14 23 views
這裡出名係乳豬, 訂枱時已經定咗隻所謂馳名但乳豬, 不但唔得, 其他強差人立意囉!!乳豬 ~ 上到枱買相好似好得, 但內裏肥滕滕, 好失望呀, 從來無食過咁超肥o既乳豬, 如果唔係咁肥, 呢班恐龍一定無得淨, 皮又唔夠脆, 無肉, 得厚厚肥豬肉, 冇呀滔滔講到咁好食囉, 完全係兩回事!!走地大勝鷄 ~ 無乜特別, 如白切雞一般!!桂花魚翅炒蛋 ~ 炒得幾好, 唔太油, 不過唔係好滑!炸大腸 ~ 脆卜卜, 不過太細碟亦無特別!咖哩牛腩煲 ~ 咖哩味幾好, 牛腩淋!!椒絲腐乳炒通菜 ~ 炒得唔太油, 味道啱啱合格!!蓮藕餅 ~ 少蓮藕, 以一般普通炸魚餅!!柚皮火腩大鱔煲 ~ 鱔都幾大舊幾滑, 但柚皮唔入味o既!! 豉汁苦瓜蒼魚 ~ 苦瓜好味, 魚都ok o既, 不過無乜特別驚喜!!冰淋醬烤骨 ~ 完全feel 唔到什麼冰淋, d 豬肋骨太重梳打味, 肉味欠奉, 應該叫梳打骨..no good!!椒鹽九肚魚 ~ 極差..粉超厚...魚超細又梅..嚇死人!!糖水 ~ 紅豆沙及西米露, 晚餐附送, 唔食都吧, 甜到爆!!食物唔得, 服務又唔得.........無下次!!

走地大勝鷄 ~ 無乜特別, 如白切雞一般!!

桂花魚翅炒蛋 ~ 炒得幾好, 唔太油, 不過唔係好滑!

炸大腸 ~ 脆卜卜, 不過太細碟亦無特別!

咖哩牛腩煲 ~ 咖哩味幾好, 牛腩淋!!

椒絲腐乳炒通菜 ~ 炒得唔太油, 味道啱啱合格!!

蓮藕餅 ~ 少蓮藕, 以一般普通炸魚餅!!

柚皮火腩大鱔煲 ~ 鱔都幾大舊幾滑, 但柚皮唔入味o既!!

食物唔得, 服務又唔得.........無下次!!

大勝鷄, 桂花魚翅炒蛋, 炸大腸, 牛腩煲
腐乳炒通菜, 大鱔煲, 蓮藕餅, 苦瓜蒼魚
乳豬
九肚魚, 醬烤骨
$120 (Dinner)
2009-04-28 49 views
一行五人, 由粉嶺出發去屯門藍地, 經過一輪尋覓, 終於搵到佢地個停車場, 原來就在妙法寺隔離既車房, 由於事前訂位已經通知要等我地到左先燒乳豬, 一入到面口未坐低, 已經有位姐姐走黎招呼問係咪上次黎食覺得隻豬唔夠熱, 咁當然就話係啦, 佢話冇問題, 你地坐定左我即刻叫師傅同你燒熱佢, 我覺得呢個服務真係好食物質素係唔差既, 除左我覺得隻豬有股騷味之後, 其他人都覺得好食, 真係皮脆, 少肥, 有肉, 而且真係上菜既時候係熱既, 我最鍾意食既係黃金蝦同埋蓮藕餅, 夠乾身, 脆口, 絲瓜平時我係唔鍾意食既, 但係是晚我都食左幾件, 不錯, 最少令我接受到絲瓜既味道, 湯亦都唔錯, 大家黎食飯既不妨叫佢地既湯, 雖然我地只係叫左其中一款, 但係咁啱隔離枱又叫左另一款, 朋友話聞到覺得好香喎, 我諗應該都唔錯, 雞皮的確係爽口, 雞肉都係實既, 我諗走地雞應該係咁啦, 而且冇乜肥, 如果想食滑滑既雞肉, 我諗應該就唔多啱食啦, 朋友仲叫左個炒飯外賣, 冇照到相啦, 但係應該唔錯, 而且向車度都聞到炒飯既香味, 下次去我地一定要試下....飯後仲有糖水送, 不過我就覺得略甜啦, 紅豆沙朋友話麻

飯後仲有糖水送, 不過我就覺得略甜啦, 紅豆沙朋友話麻麻地, 我食西米露就覺得甜左少許啦,
食左咁多野, 計埋茶錢, 汽水同白飯, 埋單都係$761.00, 淨係原隻乳豬都$380.00啦, 我地仲要係將食淨既乳豬帶返屋企, 計落其實都幾抵食啦, 仲要免收加一添, 黎緊應該會黎試下飲早茶, 到時再黎報告
黃金蝦
菜乾煲豬肺頂
原隻炭燒乳豬
蓮藕餅
  • 乳豬
(Non-member)
2009-03-23 8 views
因為亞媽生日, 正當煩惱緊去邊到食之制, 諗起早前電視同雜誌介紹得好勁, 於是早一個星期book位, 特登係觀塘入黎試下!!第一次去藍地, 老實講真係幾難搵下~~兜左一排終於入到去坐低,可能星期6既關係, 好多人~~好彩book左位姐!!我地book左一隻乳豬, 牛仔粒, 雞, 同埋幾碟小菜~~其實入黎之前都有d擔心, 因為依d比較偏僻既地方我諗都麻麻地!!抱住一般既心態試下!!點知...乳豬超正, 皮燒得好脆, 因為岩岩燒起, 好熱,唔肥,好有肉味!!比起d雪藏野差好遠牛仔粒ok啦, 因為芥辣太重啦我覺得~~雞好有雞味, d皮咬落去識彈開咁(好似誇左小小, 唔識形容), 唔太肥,正~~亞媽都話食得好開心!!又唔貴~~下次有野慶祝都會再黎, 乳豬真係太好味啦!!係出面好難搵到~~
於是早一個星期book位, 特登係觀塘入黎試下!!
第一次去藍地, 老實講真係幾難搵下~~
兜左一排終於入到去坐低,可能星期6既關係, 好多人~~
好彩book左位姐!!
我地book左一隻乳豬, 牛仔粒, 雞, 同埋幾碟小菜~~
抱住一般既心態試下!!
點知...
牛仔粒ok啦, 因為芥辣太重啦我覺得~~
亞媽都話食得好開心!!又唔貴~~
2009-03-21
$60 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 乳豬(推介)
2009-03-22 22 views
傳媒效應的確犀利,我住藍地呢頭,以前呢間酒樓人客一般,通常係d街坊落嚟食飯,自從無記介紹過,就真係勁旺場,聽講好多人仲特登入嚟食。不過飲茶就落後d,佢地無推點心車(實際上都唔會夠位,因為幾迫),但又無點心紙喎,淨係有一個自取的角落位,咁就人人堆晒果度,都幾危險架。仲要時不時留意住佢幾時有點心出嚟,所以唔可以悠悠閒閒咁邊食邊傾偈。仲要我地3個人坐4人枱,諗住差唔多啦,突然無聲無息又叫咗1個人嚟搭枱,搞到偈又傾唔到,又迫又唔舒服。最搞笑係今日諗住叫個鴻圖窩麵,但家人唔食麵,就想改米粉,呀姐話如果出嚟個樣唔同,就唔會跟餐牌價錢,但又無講幾錢喎…咁佢推介不如食雪菜火鴨絲窩米,都ok喇。點知嚟到,火鴨絲變咗煙鴨胸絲,雪藏野無味無道果種。車~~同我自己煮個米粉咪一樣?人地就係想食燒鴨嘛…本來諗住同佢講,不過見人頭湧湧,又迫又要搭枱,咪算囉,拿拿臨食完就走。

2009-03-22
$60 (Lunch)
2009-03-22 20 views
一向食開都係季季紅的乳豬今次有屋企人舊曆生日~買返隻靚靚白切雞嚟食下先嘩~估佢唔到唔油爽皮肥膏少肉嫩真係正呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!而三十蚊的叉燒~居然係滿滿的一盒佢唔係鮮紅色嗰種賣相唔算好但佢肥唔太多之餘~瘦的肉係嫩的雖然唔係最好味嗰種 "三粒" 叉燒但佢呢 "2粒" ~只係30蚊有一盒~很不錯呀~~~咁搞法...下次食邊樣好呀....
一向食開都係季季紅的乳豬
今次有屋企人舊曆生日~
買返隻靚靚白切雞嚟食下先

嘩~估佢唔到
唔油
爽皮
肥膏少
肉嫩

真係正呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

而三十蚊的叉燒~居然係滿滿的一盒
佢唔係鮮紅色嗰種
賣相唔算好

但佢肥唔太多之餘~瘦的肉係嫩的
雖然唔係最好味嗰種 "三粒" 叉燒
但佢呢 "2粒" ~只係30蚊有一盒~
很不錯呀~~~

咁搞法...下次食邊樣好呀....
2009-03-11 20 views
季季紅除了乳豬出名, 佢啲點心都幾好, 我有時朝早都會外賣幾個點心返屋企食。盅飯係必食, 因為抵食又好味, 北菇蒸雞最好食, 不過好多時都賣晒又出得少, 鳳爪排骨就最多, 都好好味架, 飯粒分明有咬口, 鳳爪排骨好入味, 排骨又唔會肥, 我有時自己一個都可以食晒一盒呢度啲雞扎都唔錯, 最好味係佢啲腐皮, 用兩層嚟包, 愛食腐皮如我超滿足。叉燒腸就今次第一次食, 好足料件頭大, 略嫌皮厚咗啲同醬油唔夠, 但味道唔錯。風味酒樓啲點心一定唔會小巧精緻, 但點心粗枝大葉亦幾有風味呀

我有時自己一個都可以食晒一盒

2009-03-03
$33 (Breakfast)
  • 盅飯
其實如果唔係要入嶺南大學安排李燦榮做Training,再加上電視上星期介紹屯門元朗區圍村菜,我一定醒唔起呢間咁經典既乳豬酒家,而呢間酒樓係門口已經見到大大個招牌介紹佢地既"會飛、會走" 招牌菜 "乳豬,燒肉,雞"早上係嶺南食完一個經濟得來又不過不失既早餐,當然對呢個期待已久既午餐抱有好大期望,我地以為D新界酒家應該好容易搵車位點知我自以對當地好熟既"嶺南仔"都唔識搵,最後都係對面街過左妙法寺再入藍地大街停入一個私人屋村內泊車。停車後,其實沿藍地大街都好有元朗流浮山小鎮風情,唔係一定要去台灣海角七號先可以體會到呢種平靜既自然生活。我地四個人一入去當然係即刻叫半隻乳豬,隻乳豬送黎時溫度都算溫熱,但係因為呢隻豬就好似上星期老板係電視介紹,呢D豬係比一般乳豬多養兩星期,所以係香脆既面下有一層薄肉,口感十分豐富,再加上酒樓所配一隻好有酒香既海鮮醬,令你覺得好有一份心思的配合,連Uncle Yu 這位經常進出高級食店都大讚” 好野!”呢間酒樓除左有比較新裝修外,營運同點心設計仍然係保持70年代酒樓模式,你可以大帽川龍咁五點鐘去就係到飲茶,點心好有懷舊Feel,” 豬潤燒賣” ,”豬腳醋” ,”千層
"會飛、會走" 招牌菜 "乳豬,燒肉,雞"

呢間酒樓除左有比較新裝修外,營運同點心設計仍然係保持70年代酒樓模式,你可以大帽川龍咁五點鐘去就係到飲茶,點心好有懷舊Feel,” 豬潤燒賣” ,”豬腳醋” ,”千層馬拉糕” ,”流沙包” ,佢地用既豬肉係十分新鮮,好有肉味,蛋味夾層十分香滑,而特別要介紹係” 燒腩卷” ,呢種點心係城市酒家已經失傳。
其實要仍然係市區食到非工場製造既點心就越來越少,仍肯自製點心既酒樓集團可能會係靜番聯邦,其實 ”Dim Sum” 係香港食品文化既表表者,我所有外國朋友黎香港佢地都一定要我帶佢地去飲茶,種類又多,又有創意,外型設計色彩繽紛,如果全部都係大陸工廠交黎既,我就真係唔知點解係經濟唔好既時期要花錢去食D千篇一津既中式Fast Food。
其實保留傳統文化,加注不同” 視、聽、嗅、味、觸”元素,就可以達到管理大師 Peter F. Drucker係佢既名作 ” Essential Drucker ” 講到所有行業可以都要有Innovation同 Marketing 既理由令客戶繼續幫親。
最後,要提係個價錢,我真係比季季紅老板打動,一隻乳豬都係3百幾文,我個日全部朋友對食物水準滿意,那班Local侍應個種好Raw既服務可以令你十分難忘,我有時間一定會再試埋佢個隻” 會飛” 既招牌菜。
$50 (Lunch)
2009-01-29 15 views
舅父搬左去藍地之後~第二次食季季紅的乳豬同行有講普通話的家人~我地話去"季季紅"買乳豬但由於 "季" 的國語~ 同國語的 "雞" 同音未買已經鬧出第一個笑話~~今次買的乳豬~比上次肥~唔知係唔係因為冬天~d 豬肥d呢~但皮一樣脆~一樣香~而且放左一排食開始食~都冇話太多肥油湧出來~很好呢~~~~~~~~不過新年期間想堂食~真係要諗過~有食客投訴~等左半個鐘~都仲話隻豬燒緊~~~~~估唔到平時的笑話~嚟到新年~會變事實~哈哈~
舅父搬左去藍地之後~
第二次食季季紅的乳豬

同行有講普通話的家人~
我地話去"季季紅"買乳豬
但由於 "季" 的國語~ 同國語的 "雞" 同音

未買已經鬧出第一個笑話~~

今次買的乳豬~比上次肥~
唔知係唔係因為冬天~d 豬肥d呢~

但皮一樣脆~一樣香~

不過新年期間想堂食~真係要諗過~
有食客投訴~等左半個鐘~都仲話隻豬燒緊~~~~~

估唔到平時的笑話~嚟到新年~會變事實~哈哈~