2012-11-30 64 views
是日家庭聚會,大家都選擇去呢間,因成日都有好多人,所以就突登山長水遠去試下(諗住去總店有風味d及好食d)。去到緊係要叫隻招牌燒豬仔啦,上枱時會原隻放上枱比大家影相。睇隻豬仔好似好細,但切開一件件上枱時,份量都幾多。燒豬仔內有炒飯,炒飯料有蝦米,再吸收了豬仔的精華,但炒飯仍然乾身,味道不錯。豬仔皮真係幾鬆脆,肉質都幾嫩,而又不會有太油膩。豬肺湯 -- 一般,沒有什麼特別。而其他餸菜完全可以唔提,上枱時不夠熱,好似已經放左好耐咁,凍哂。總括講 : 除左招牌燒豬仔之外,其他的可以不用叫。
豬肺湯 -- 一般,沒有什麼特別。
總括講 : 除左招牌燒豬仔之外,其他的可以不用叫。
2011-11-26
  • 招牌燒豬仔
2012-11-12 63 views
除左乳豬同雞外...其他真係超級麻麻地叫左好味既有乳豬,好脆,不過佢開頭原隻放上枱果下真係有d嘔心,仲要聽到d食客話:真係無陰公,隻豬仔都唔知得幾多日大。反而切左上枱感覺好好多囉..之後既餸真係一件起兩件止富貴黃金蝦+蓮藕餅: 無蝦味又無咸蛋味,重來都未試過蝦會食唔哂,今次淨左好多隻,我都係味左1/3無食;蓮藕餅 OVER COOKED 喇.睇落就知燶燶地,咬落,唉,食左一半咋唔記得乜斑西蘭花:魚唔夠熱,西蘭花又硬,好失敗仲失敗既有豆腐炆魚腩、魚頭:嘩D粉包到D魚又厚又實,都唔知食粉都食魚囉 海蔘+豬軟骨+黃牙白:一般,我唔知果D係唔估豬軟骨,只係覺得好似撈埋D唔知乜黎炆雞:有雞味又滑,真係難得一樣我可以食到四舊既餸仲有餐送既紅豆沙,平時唔好甜既我,仲有位食得落一碗。其他仲有D乜我真係唔記得喇,實在係我食過最差既一間"中式、風味餐"另外太迫了,又有烏蠅飛黎飛去,雖然明白到佢分三個時段要交場比下一輪食客,但可能就係因為咁,D餸真係唔係幾掂,好求奇...失敗。
除左乳豬同雞外...其他真係超級麻麻地

反而切左上枱感覺好好多囉..

之後既餸真係一件起兩件止
唔記得乜斑西蘭花:魚唔夠熱,西蘭花又硬,好失敗

雞:有雞味又滑,真係難得一樣我可以食到四舊既餸

仲有餐送既紅豆沙,平時唔好甜既我,仲有位食得落一碗。

失敗。

2012-11-11
2012-09-30 70 views
是日星期六關係, 太多訂位要到9點先有枱. 早15分鐘到左, 真係幾人山人海.晚飯當宵夜快點了幾個餸例湯豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽 好夠味蝦禾米臘味芋粒乳香豬 以招牌菜黎講都算係差豬乳皮下脂肪奇厚,吃多了就覺得很油膩,反而飯粒沒有想像中的油膩,相對乾身,粒粒分明,吃起來味道不錯。梅菜蒸鯇魚 有泥味又蒸過濃仲梅梅地椒鹽鮮魷 出面任何一間都比佢好蓮藕餅 熟唔透 入口張住蒜蓉炒菜芯一個普通菜都做唔好的話, 真真要檢討檢討

晚飯當宵夜快點了幾個餸

例湯豬肺頂蝴蝶腩燉菜膽 好夠味

蝦禾米臘味芋粒乳香豬 以招牌菜黎講都算係差

梅菜蒸鯇魚 有泥味又蒸過濃仲梅梅地
椒鹽鮮魷 出面任何一間都比佢好
蓮藕餅 熟唔透 入口張住
蒜蓉炒菜芯

一個普通菜都做唔好的話, 真真要檢討檢討
2012-09-22
$250 (Last Night Supper)
2012-09-03 84 views
跟朋友聚會,選了在屯門出名的季季紅,三人點了︰乳豬例牌︰雖叫乳豬,但肉頗厚,跟隔離枱的全隻乳豬薄皮有明顯分別,味道似燒肉金銀菜豬肺湯︰有好濃豬騷味,唔好飲蓮藕餅︰蓮藕份量極少,大部份係豬肉,不如叫豬肉餅算蒜蓉蒸勝瓜︰呢個幾好味,勝瓜夠滑,大量蒜蓉除去勝瓜的腥味炸豆腐︰太乾身,不夠滑門口超多人等位,但我覺得名大於實
跟朋友聚會,選了在屯門出名的季季紅,三人點了︰

金銀菜豬肺湯︰有好濃豬騷味,唔好飲

蓮藕餅︰蓮藕份量極少,大部份係豬肉,不如叫豬肉餅算
蒜蓉蒸勝瓜︰呢個幾好味,勝瓜夠滑,大量蒜蓉除去勝瓜的腥味
炸豆腐︰太乾身,不夠滑

門口超多人等位,但我覺得名大於實
2012-09-01
2012-08-11 86 views
老媽生日,叫左隻蝦禾米乳香豬~成日都有人話好肥好肥,邊有乳豬唔肥呢?怕肥應該食白灼菜。我呢d中意食肥野的肥妹就岩食乳豬喇,哈哈哈!我細佬外賣自取返黎,返到屋企都熱,幾好丫!佢有d位個皮好脆,有d位就唔太脆,外賣都算係咁!脂肪分佈都平均,有d位會肥d。但我想講個飯好好味!個飯有好細粒的芋頭,食落唔覺,但係會好香口,個飯好香!成家人食哂個飯!生日叫隻都幾開心!
老媽生日,叫左隻蝦禾米乳香豬~

我細佬外賣自取返黎,返到屋企都熱,幾好丫!
個袋好搞笑,係不織布袋,勁大個囉。
成隻豬!其實好細隻…
脂肪分佈平均~
佢有d位個皮好脆,有d位就唔太脆,外賣都算係咁!

杯盤狼藉呀
生日叫隻都幾開心!
2012-08-11
TakeAway
Birthday
成隻豬!其實好細隻…
脂肪分佈平均~
個袋好搞笑,係不織布袋,勁大個囉。
杯盤狼藉呀
2012-07-28 67 views
太肥太老的乳豬, 推介的朋友亦大感失望強差人意.....!!!!人頭湧湧之際~嚇人的厚漿及油淋細蝦; 朋友一試即停手 絕對難吃而不似樣椒鹽白飯魚香脆尚可油炸骨多於肉, no way!傳統煎蓮藕餅味道都可以接受粗粗地白菜好過無!朋友推介下, 當為團年飯局, 大家尊誠一圍12人到達, 雖然已預訂但仍然要等, 都算霸氣侍應繁忙無表情可以理解 , 但飯館太細人人自然有壓力都有些售罄的菜色老得"粗鞋"而且無味 , "雞王"大失所望, 相信無下次 !
Other Info. : 有些朋友在其他分店食完都話 OMG!!
2012-01-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
menu decoration
crowdy & noisy
another menu
sfsg
lotus-cake
deep fried mini-white fish
long journey from other district
seems look good, but ...
  • 椒鹽白飯魚
  • 煎蓮藕餅
小朋友生日, 即日訂咗隻蝦禾米乳香豬.之前見到好評如潮,已經想試佢好耐,今次因利成便.訂咗取豬4:30pm, 去到已經有隻熱辣辣的豬仔係到等緊我地帶佢返屋企.運送途中, 豬香滿車, 返到屋, 雖然個樣似隻臘腸狗,但味道真係.....油香四溢, 皮脆肉嫩, 飯呢?!轉個頭已經清哂!!!!$620 正價都已經ok 有餘, 我仲係拍賣網用唔駛$500就可買到.抵到呢.又係時候心思思, 睇吓幾時帶隻臘腸狗返屋企喇!!
小朋友生日, 即日訂咗隻蝦禾米乳香豬.
之前見到好評如潮,已經想試佢好耐,今次因利成便.
油香四溢, 皮脆肉嫩, 飯呢?!
轉個頭已經清哂!!!!

又係時候心思思, 睇吓幾時帶隻臘腸狗返屋企喇!!
2012-07-21
TakeAway
Dining Offer
Others
  • 蝦禾米乳香豬
季季紅(18人)蝦禾米乳香豬~待應原隻上,給時間拍照,才拿走斬件。很貼心做法。富貴黃金蝦~食唔到咸蛋味唔夠,上粉太多瑤柱金菰西蘭花~唔錯石窩鮮黑草羊腩~羊腩少配料多豉椒炒聖子~新鮮香煎蓮藕餅~咸香好味~讚季季紅小炒皇~不過不失冬菇海蔘炆魚標~件數太少冰淋醬烤骨~味道不俗季季紅一品煲~下次唔會叫野菌脆肉瓜~無特別籠仔古法蒸山瑞~新鮮味道好 草原飄香羊棒膝~太大件,18件上菜時嚇死,兩人share 食一支好夠東瀛牛仔粒~創意菜式~讚椒鹽脆豆腐~樣衰,味道無問題椒鹽脆果鮮魷~厘個幾好野菌浸魚標~樣衰,唔好食

季季紅(18人)

富貴黃金蝦~食唔到咸蛋味唔夠,上粉太多
瑤柱金菰西蘭花~唔錯
季季紅一品煲~下次唔會叫
野菌脆肉瓜~無特別
籠仔古法蒸山瑞~新鮮味道好
東瀛牛仔粒~創意菜式~讚
椒鹽脆豆腐~樣衰,味道無問題
椒鹽脆果鮮魷~厘個幾好
野菌浸魚標~樣衰,唔好食
Other Info. : 訂左8:30,我準時到都要等50分鐘,好在訂左豬,9點幾先入到去,好多野都售罄。 幾乎十點先開始有餸食,佢地趕收工,D菜食唔切,張枱迫到菜碟要玩重重疊,碟來碟住,食得好急,連同朋友傾計都無時間,好唔食都難以在味覺停留,食剩好多好多餸! 佢地要11點準時落閳清客,10點50分要迫住埋單,食唔哂既餸,唯有打包。
2011-11-15
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
  • 香煎蓮藕餅
2012-06-28 48 views
父親節翌日, 一家四口來這裡食飯, 我都叫左我細佬book位架啦, 佢又話唔駛, 話 d 人尋晚食哂啦, 今日星期一應該冇乜人掛? 點知七點半去到, 門口都有一堆人, 諗住為有排等, 點知都係等左 15 分鐘倒, 算 ok 啦, 但係上到樓上, 見到有幾張吉台架.... 坐低左之後, 環境都ok, 一般舊色酒樓/飯店咁既格局, 侍應都係一般舊色酒樓/飯店咁既侍應......不過態度唔錯, 我地張台對到正風口, 吹到我地頭暈, 咁我地就話唔坐呢張, 如果冇台我地寧願落去再等過. 咁跟住佢地又搵到張角落頭位 (同隔黎台逼逼地) 比我地, 咁都冇所謂, 唔好吹到正就ok, 搞左一輪 d 侍應都冇話唔耐煩咁, 都仲同我地有傾有講睇過哂食評先黎既, 我地叫左 d "聽聞" 係必叫的.....乳豬例牌 - 皮脆肉嫰, 又唔會太肥, 好味~ 如果多人叫一隻仲正, 成隻豬上個 feel 好好多 蓮藕餅 - 冇介紹錯, 香口, 爽口, 又唔會太油, 好味~菜乾豬肺湯 - 好好飲喎! 個湯好甜好夠味, 又有白菜乾的香味又有豬肚的香味, 比想象中好, 湯渣另外仲有豉油呢下幾細心, d 豬肺我都有食, 平時我

菜乾豬肺湯 - 好好飲喎!
個湯好甜好夠味, 又有白菜乾的香味又有豬肚的香味, 比想象中好, 湯渣另外仲有豉油呢下幾細心, d 豬肺我都有食, 平時我唔食架, 因為聽講好多時會臭, 但呢度的豬肺有豬肺的香味但冇臭味, good!

然後又叫左...

海鮮雜菜煲 - 唔錯, 清清地, 仲有珊瑚蚌

小唐菜魚卜 - 唔記得佢 officialy 個名係乜, 有小唐菜, 有魚卜, 仲有 d 海蔘添, 呢個唔錯, 清清地, 魚卜同海蔘都好淋, 不過就唔多夠味

成餐飯最正的就係......
好味, 香脆, 有蠔味
砵酒焗生蠔 - 本來我叫薑蔥生蠔, 因為我本身好鐘意食薑蔥, 點知呀姐話... 叫砵酒啦, 呢個好食好多架, 仲話 75% 的人都叫砵酒架! 咁我地就信佢啦, 哈哈, 點知真係好好食喎, 個面有少少香脆, 蠔味濃郁, 裡面仲有汁 juicy添~~

五送一湯, 埋單六百幾蚊, 都ok抵食! 質素比起一般酒樓好, 有機會都會再去 (記得book台)
Other Info. : 補充一句, 唔知係咪因為 "父親節週" 的關係 (而家一般酒樓, 係節日的前後兩個星期都會當係節日咁計) 我地見到個餐牌係得好少選擇, 仲有 d 父親節的套餐, 所以我都唔知價錢會唔會比起平日貴些... 或者選擇應該係少左?
2012-06-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Father's Day
好味, 香脆, 有蠔味
  • 砵酒焗生蠔
2012-06-25 54 views
今日係端午節, 我家按照以往慣例, 都會一齊食餐飯慶祝呢個中國節日. 老爸提議到呢間一試, 早一個星期前BOOK位及預訂半隻乳香豬. 一行五大一細, 18:00到達. 除咗半隻乳香豬外, 再加多三個餸. 乳香豬半隻--外皮香脆, 咬落滿口油香. 比較油膩. 只可一件起兩件止, 多吃實在很"漏" (好在無ORDER釀飯果款咋) 大勝雞半隻--唔肥且夠入味, 可能係走地雞, 雞肉較實淨. 海鮮雜菜煲--都算多料. 有蝦, 魷魚, 珊瑚蚌, 帶子等海鮮, 味道OK. 但粉絲較林, 唔爽口. 椒鹽脆果鮮魷--腰果香脆, 鮮魷都夠乾身, 起碼唔會食到一口油.一支嘉士伯+兩罐仙地+兩碗白飯. 埋單$579.00

大勝雞半隻--唔肥且夠入味, 可能係走地雞, 雞肉較實淨.
一支嘉士伯+兩罐仙地+兩碗白飯. 埋單$579.00

Other Info. : 呢度一坐低會奉上兩碟小食-炸菜+豬耳, 埋單一睇只係收$5.00一碟. 茶錢$5.00一位, 仲要唔使加一服務費. 相比其他酒家, 呢度已經慳了許多呢!
2012-06-23
2012-06-22 90 views
父親節前一個月已BOOK定枱準備同屋企人去藍地季季紅食飯慶祝, BOOK枱時已經知道好多人, 因為分0左3個時段: A): 6:00-7:00p.m.; B) 7:30-9:00p.m.; C) 9:00p.m.後。 由於要等齊人, 所以我揀0左C)。 第一次0黎藍地季季紅食飯真的被肩摩轂擊0既情況嚇了一跳, 8:50p.m.來到, 門口有好多WALK-IN客在等位, 幸好一早已BOOK定枱, 心想:「茣非真係咁好食?」 由於我0地係慕名而來, 當然一早SEARCH定D招牌菜啦! 乳香豬:一早要ORDER定先有, 平日$520/隻, 父親節要$620/隻。由於係必食0既得獎招牌菜, 貴$100就貴$100啦! 我0地6個人食半隻就夠, 不過唔知有無得ORDER半隻, 同埋半隻應該無得同乳豬影相。 乳香豬0既賣點係將D飯釀入乳豬體內,然後用炭爐燒, 唔駛用針拮D皮都依然鬆化脆口, 所以D乳香豬「皮光肉滑」, 但個人認為這食法令乳豬同飯都好「漏」, 故本人喜歡傳統果隻食法多D。 大勝雞:雞肉好滑, 喜歡食雞的父親大讚好味! 另外, 看見牆上有張POSTER寫著:「大勝雞多

由於我0地係慕名而來, 當然一早SEARCH定D招牌菜啦!

大勝雞:雞肉好滑, 喜歡食雞的父親大讚好味! 另外, 看見牆上有張POSTER寫著:「大勝雞多此一爪」, 原來大勝雞的特色是保留雞爪, 喻意「抓銀」0既意思。此IDEA既簡單又特別, 「有創意, 我鐘意」!

豬肺湯:飲第一碗好濃味, 飲第二碗就有D鹹, 因為裡面有一舊金華火腿(都幾大舊)。 總括0既講係好夠味, 不過豬肺就少0左D, 得2-3舊仔而已。

蓮藕餅:爽口彈牙, 肉同蓮藕0既比例啱啱好, 好食!

醬烤骨:屋企人唔係好LIKE, 話D醬好「漏」, 個人認為似京都骨淋0左好杰0既甜酸醬而已。

6個人都係食0左$1028, 唔駛加一兼仲剩返食唔晒果半隻乳香豬拎返屋企, 好抵!

2012-06-17
$170 (Dinner)
Father's Day
  • 大勝雞
  • 蓮藕餅
  • 冰淋醬烤骨
2012-06-11 86 views
粵菜正合我爸爸的胃口,他可是個傳統中國男人,對其他國家的菜式都不太感興趣。聞季季紅之名一段時間了,在徵得爸爸媽媽同意後,是夜一家四口來到藍地見識一下他們的風味。酒家在馬路旁,招牌大大,五光十色的燈光,是吸引眼睛的最佳方法。已經訂座的我們被侍應領到二樓去,樓底很矮,感覺焗促,此時的媽媽已經有點怨氣了 我在開飯裡做了點搜集,點了以下的菜豬肺頂菜膽湯 湯用小瓦煲奉上,侍應姐姐熟手的將湯和湯料分好,湯顏色清徹,熱氣從湯面升上,溫度是夠,可惜湯帶著一種奇怪的味道(我跟媽媽喝得出來),後來從湯料中找到了答案,原來下了豬腸同煲,那種怪味就是來自它 乳香豬(半隻)看到每枱也見其蹤影,是這裡的招牌,我也是為它而來 乳香豬烤外表得香脆,脂肪薄薄一層,肉質軟腍,無論單吃,沾糖或醬,在我而言已經很好,可是在爸爸眼中卻是不合格,嫌它肉質不夠香,只有脆口的份兒。走地大勝雞(半隻)即是白切雞,個人認為這樣的煮較能吃出雞本身的味道,而且爸爸愛吃食物的原味。猜想雞是冰鮮貨,但肉質尚算嫩滑,雞皮下的脂肪也不多,吃一,兩片也不過份。香煎蓮藕餅我最欣賞的一道菜,蓮藕跟豬肉切得碎碎,造成小圓餅狀的它被煎得金黃,口感爽爽有汁,不
我在開飯裡做了點搜集,點了以下的菜
只能說湯料比湯好
豬肺頂菜膽湯
熱辣辣的脆身豬豬
乳香豬(半隻)
看到每枱也見其蹤影,是這裡的招牌,我也是為它而來
走地大勝雞(半隻)
香煎蓮藕餅
我最欣賞的一道菜,蓮藕跟豬肉切得碎碎,造成小圓餅狀的它被煎得金黃,口感爽爽有汁,不用沾任何醬汁已經惹味十足了。我連續吃了兩件才能罷口
冰淋醬烤骨
其實這道菜的味道是很吸引,甜甜酸酸總能叫胃口大開,但卻敗在肉質上。肉炸得過火了,吃下只覺很乾和黏牙,而且很油膩。每人吃了一件便沒有再碰,連堪稱焚化爐的爸爸也不吃,很浪費呢!
雲耳勝瓜炒鮮魷
家常小菜卻很有鑊氣,我想現在的勝瓜是時候吧,爽口沒有臭青味,鮮魷份量多又大片,吃下味道很鮮,連咀刁的弟弟也讚好,這個小炒確實不錯。

總結一下這頓晩飯,爸媽只拋下一句雷聲大雨點小,對於有期望的我來說,也實在名過於實,雖然當晚眼見食客也不少,在平日晚飯時段也有八,九成入座率,確信是有一群支持者的,但侍應姐姐的態度像不憂做似的,而我們坐的小圓枱也不夠放餸菜,所以這晩的經驗卻未能讓我們成為他們的一份子了。

2012-05-23
熱辣辣的脆身豬豬
  • 蓮藕餅
  • 大勝雞
2012-05-20 63 views
又到母親節, 一家人慶祝總是離不開中菜, 不想到連鎖集團, 左想右想之下腦海浮起了季季紅的大名, 記得為米芝蓮必比登推介, 甚有來頭, 提議之下果然一呼百應, 隨即訂好座。 這次去了藍地的總店, 一行七人被安排坐樓下, 格局就像普通的酒家一樣, 十分光猛, 檯排放較密, 略為狹隘。雖然臨近母親節, 但店家沒有開天殺價或硬銷套餐, 只見單點小菜平均約$60-98, 可算經濟實惠了。 菜式選擇反而沒想像中般多, 唯大路小炒、燒味和湯羹,基本的都齊備。 從來兩位大人對點菜都沒太多意見, 這重任就交由兩兄妹負責吧! 加上已預先做定功課, 知道那些為招牌菜, 不算件難事。 一向都不會特意點湯, 除非是遇上一些特別或者在家不煲的款式, 蝴蝶腩豬肺菜膽湯$78)就正合大家心意, 現場所見這湯也是熱賣的, 幾乎每檯都會點的。 只見外面一直以爐頭加熱, 再原煲上, 沒有經由其他器皿分隔熱力, 自然熱力迫人, 燙口非常。 由店員主動分成小碗, 湯料另外裝盛。 湯頭入口清甜, 充斥著菜香和肉味, 愈飲愈感清潤, 那份甜絕不作假, 六人分享之下, 剛好只得一碗, 個人仍嫌不滿足呢! 再試試湯料, 自知豬肺清

加上已預先做定功課, 知道那些為招牌菜, 不算件難事。
湯料絕對不容錯過
一向都不會特意點湯, 除非是遇上一些特別或者在家不煲的款式, 蝴蝶腩豬肺菜膽湯$78)就正合大家心意, 現場所見這湯也是熱賣的, 幾乎每檯都會點的。 只見外面一直以爐頭加熱, 再原煲上, 沒有經由其他器皿分隔熱力, 自然熱力迫人, 燙口非常。 由店員主動分成小碗, 湯料另外裝盛。 湯頭入口清甜, 充斥著菜香和肉味, 愈飲愈感清潤, 那份甜絕不作假, 六人分享之下, 剛好只得一碗, 個人仍嫌不滿足呢! 再試試湯料, 自知豬肺清洗過程甚為繁複, 沒有嚐到異味, 入口很嫩滑, 就像海綿般又彈又軟, 引得我連吃數塊才收口。
大白菜也不只是陪襯品, 腍滑帶甜, 十分精彩。
家中成員對燒味比較鍾情, 個人興趣就一般。 單憑六人之力, 應該無法迎戰蝦禾米釀乳豬, 只好改選乳香豬(例牌$130) 。 一份約十二件, 單看好像不夠吃。 芝麻皮脆而不硬, 與脂肪相連, 滿咀都是油香, 瘦肉部份反而極少, 我等還是吃一兩塊便夠了。
同時亦淺嚐了燒鵝(例牌$78), 燒得金黃微焦, 頗為誘人。 鵝肉結實不鞋口, 又帶點嚼勁, 醬汁沒有死咸的感覺, 與乳豬相較, 我會更想將這份量改至半隻呢!
除燒味外, 香口食物也是少不了, 椒鹽白飯魚($55)炸得乾爽, 粉漿均勻薄身, 入口不會油淋淋, 混合炸蒜蓉, 令惹味程度大增。
美極煎大蝦($108)件頭不小, 肉厚但嫌太實身, 欠缺彈牙之感, 而且頗黏殼, 吃時有點難度。 調味只簡單的醬油, 已可帶出蝦的鮮味, 唯肉質問題, 令這味拉低了分數, 未有添吃的意慾。
薑葱焗生蠔($98)據知用上本地流浮山的蠔種, 肉不大但飽滿, 外層稍為用油泡過, 帶點脆口, 但邊位有點乾硬, 內裡不太夠嫩, 偏實, 但還嚐得出鮮味的。本身不好薑葱, 但意識到吸滿甜香和鮮味後, 應該好吃了吧!
香煎藕餅($60)是另一道頗受歡迎的菜式, 也應該一試。 每件看起來色澤一致, 外層帶點焦黃, 未吃已令人滿有期望。細嚐之下, 豬肉餡鬆軟不死實, 正因混加入些許肥肉, 更感甘香。 蓮藕粒切得細細, 食味不突出, 反而是質感取勝, 帶點爽脆, 令整體味道大為提升。
吃過較濃味的食物後, 自然需要清淡一番,海皇雜菜煲$75)正有此效。 所指的海皇不只得蟹柳, 還有鮮魷、珊瑚蚌、蝦等, 算是足料, 最愛煲底的煮得細軟爽口的粉絲, 索飽湯, 絕不寡口。

光顧當晚很旺場, 眼見店員都忙透了, 但對住我們的提問也沒有不耐煩, 仍盡力解答, 點菜時更主動提出意見, 建議不夠才點, 以免吃不完, 感覺貼心到位。 這頓吃到的雖非什麼特色的佳餚美食, 但一家人聚首一堂, 開懷大吃, 看到在座眾人, 特別是媽媽, 都一副滿意的樣子, 自己也倍感窩心。
2012-05-11
$130 (Dinner)
湯料絕對不容錯過
2012-05-06 988 views
今晚到屯鬥出席長輩的壽宴,其實日前已訂了位,但由於人太多所以都要等,我們等了大概十五分鐘終可以往樓上入座,我們共有23人要分開兩枱坐。先來全隻蝦禾米乳香豬上枱,感覺有點奇怪,因為全隻豬都是"光身皮",而且四隻腳伸了出來,又未斬件,原來是讓客人欣賞他們的招牌主打,更讓食客們影相留念,我一定不會放過如此好機會啦 ! 蝦禾米乳香豬 ~ 分件後把隻豬分開每枱半隻上,雖然係招牌菜,但我個人較喜歡吃芝麻皮那種脆皮的口感,唯一不同是多了些炒飯分散了注 意,幸好炒飯夠乾身,其實尚算不錯,但呢隻豬的價錢要620元真係幾貴。大勝雞、香煎蓮藕餅、 炒菜心、 茄子煲 ~ 都係普通。 豬肺湯 ~ 好清,比較淡味。冰淋醬烤骨 ~ 酸甜適中,開胃惹味。芝士琵琶豆腐 ~ 比較普通,我本人並不喜歡太多汁。豉汁蒸黃立倉 ~ 沒有泥味都算不錯。壽包 ~ 大大個,最欣賞裏面有少許鹹蛋黃特別好味,但完來有部份是沒有鹹蛋黃的。已忘了這餐飯結賬是多少費用,由於今次是以家庭形式計算,所以共除開八份請長輩吃飯,所以我和另一半是其中一份共付了300元,全晚除了隻豬整體而言都算便宜。
大勝雞、香煎蓮藕餅、 炒菜心、 茄子煲 ~ 都係普通。
豬肺湯 ~ 好清,比較淡味。
冰淋醬烤骨 ~ 酸甜適中,開胃惹味。
芝士琵琶豆腐 ~ 比較普通,我本人並不喜歡太多汁。
豉汁蒸黃立倉 ~ 沒有泥味都算不錯。

季季紅風味酒樓 (屯門藍地)
蝦禾米乳香豬
大勝雞
香煎蓮藕餅
芝士琵琶豆腐
豉汁蒸黃立倉
茄子煲
2012-04-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2012-04-22 86 views
有時任你口若懸河 ,說得嚐過的美食怎樣精彩,身邊人始終未能品嚐,徒添的只有遺憾,以往曾提過及屯門藍地的季季紅,其實家中兩老很想光顧,卻因為遠程及其他因素而緣慳一面。自從家妹成為屯門人之後,生活玩樂亦以那裡為依歸,當試過而有了信心之後,就趁以慶生為名,湊集足夠人數之後,最後於本月閒日晚上,安排了一場盛宴。想上年也曾作客於此,對店內的多款主打已有認識。今次的最大分別,是上次攪手們主要以散叫為主,相對選擇上較為靈活;至於家妹則著重精打細算,看中店內的實惠套餐,不到千六元的價錢,已包含店內的多款招牌菜及諸般什費,足夠十二人享用,大家取向不同本無不妥,就看店內的擬定菜單水準如何。先來的是招牌燉湯,上年的豬肺頂菜膽湯實也驚為天人,今次的菜單除了保留在內,原來亦有另款加以選擇,侍者看我們心大心細,逐說會來上兩盅,所以建議每款各來一盅,既是不錯的提議,自也找不著拒絕的理由。本身用料親鮮,加上火侯足夠,兩樣因素配合起來,這店的老火燉湯自也清甜之至。相對上次的白菜及豬肺頂組合,今次初嚐的西洋菜豬踭生魚湯,其鮮甜味道可更勝一籌,起碼來得濃身。每人分得二至三碗之餘,還請不要錯過其湯渣,無論剩吃及沾上醬油,本屬
有時任你口若懸河 ,說得嚐過的美食怎樣精彩,身邊人始終未能品嚐,徒添的只有遺憾,以往曾提過及屯門藍地季季紅,其實家中兩老很想光顧,卻因為遠程及其他因素而緣慳一面。自從家妹成為屯門人之後,生活玩樂亦以那裡為依歸,當試過而有了信心之後,就趁以慶生為名,湊集足夠人數之後,最後於本月閒日晚上,安排了一場盛宴。
本身用料親鮮,加上火侯足夠,兩樣因素配合起來,這店的老火燉湯自也清甜之至。相對上次的白菜豬肺頂組合,今次初嚐的西洋菜豬踭生魚湯,其鮮甜味道可更勝一籌,起碼來得濃身。每人分得二至三碗之餘,還請不要錯過其湯渣,無論剩吃及沾上醬油,本屬下欄之物,其實本身鮮味不俗。
當晚的主角之一,自然是享負盛名的蝦禾米乳香豬,這招牌名菜可要早前預訂,由落單到上桌,共花逾廿餘分鐘時間,約兩尺的乳香豬,頭部還是露出獠牙之狀。莫論席上大部份中人未曾品嚐過,即使已有過來經驗的我,見到時仍不禁有一股莫名的興奮;首要之事,還是先拿起手上器材拍攝一番,然後才由專人斬件上桌。
即烤的乳豬自也差不到哪裡,屬於「光皮」的出品,在餘溫尚存之下,呈現的是皮脆肉嫩,肉香四溢,雖然個別部件的外皮略見硬身,始終仍然是水準之作,只是眼闊肚窄,最後還是吃剩一點,要作打包處理。此烤豬的另一賣點,是內裡釀入了由蝦米香芋為配料的炒飯,因烤製時溶出的豬油會滲入飯內,吃起來時更添上油香食味,相對上今躺的炒飯,亦來得稍為爽身,沒上次的那麼爛。
註:這是吃了一小半後的出品。

今餐主要以肉類為主,菜蔬相對上也是偏少,看菜單內有一味上湯勝瓜炆魚熛,有道夏瓜冬菜,現今天氣已見暑氣,勝瓜也是當造之物,清甜爽口之餘,配合浸發至爽身的魚肚,也盡索上湯的鮮甜味道,是一項不俗的消暑菜。

此店另一引以自豪的菜式,是引入一種名為山澗大桂皇的魚種,店內更用上山湖老鼠班作宣傳招徠。自問對桂花魚的食味殊不陌生,但試過後也不得不讚感覺良好,雖然只是碎件的頭骨腩,勝在火侯適當,肉質結實之餘,帶出的鮮味也佳,配上蔥蒜燒肉絲等配菜蒸製,表層也多了一陣油香,食味絕不比「游水海鮮」遜色。
另一味草原飄香羊棒膝更是精彩,有看此版之讀友,也素知本人愛羊,桌上十二件的原條羊膝,正是未進食已先興奮,每人手拿一條更顯豪氣;做法是將羊膝落鑊油泡後,再淋上一個酸甜的冰梅芡汁,外層香脆之餘,內裡的肉質亦見嫩身,同時亦吃著一股「恰好」的羊味羶香,加上酸甜的味道也見開胃,吃畢原條後,於美味之餘,倒不覺十分飽滯。
尾段的黃金蝦椒鹽軟殼蟹倒見失色,以前者來說,無疑剝殼後的蝦肉吃起上來較方便,只是本身鮮味欠奉,當中的油膩度也重,表面雖滷了一層鹹蛋芡,想起以往別處的珠玉在前,無論肉質及鹹香,總是遜人一籌,份量雖多,吃剩的也是不少........另一款炸軟殼蟹也好不了多少,沒錯是可連肉帶殼下肚,但這股香口椒鹽,還是蓋不掉當中的腥味,只能屬湊夠數量之作。

套餐以「扺食夾大件」作招徠,份量上確是可觀,其實吃到此刻已見飽肚,這時才送來一隻大勝雞,預了打包取走的情況下,還是吃了數件。屬於傳統的白切雞做法,雞種是屬於半走地雞,皮薄之餘的肉質,還是呈現彈性,鮮味來說不過不失,其實如果於頭段及中段送來時,大家還是食慾起勁,效果可會好一點。
甜品是奉送的紅豆沙,可煲到起沙的火侯,果皮之味也重,本身食味應該不差,卻不知師傅們發生甚麼事,其甜度可來得重手,過猶不及之下,可吃得不甚滋味,這完滿的句號,最後也劃不上來。

後記:

相對以往的經驗,這頓筵席的瑕疵確是不少,反差上亦見明顯,只是每人約一百數十的價錢,菜式的數量及份量確真豐盛,幾道的招牌菜式,亦沒有令人失望,配合大杯酒大塊肉,大家吃得高興,還不枉舟車勞頓入到屯門一躺;拉上補下作出總結,仍然是令人滿意的層面。至於吃剩打包後的食物,除有個別出席者取走之外,最後還不是成為本人另天午餐的主菜!

陵之微調:B

晚膳於二零一二年四月十一日晚上
2012-04-11
$140 (Dinner)
  • 原盅老火燉湯、 蝦禾米乳香豬、山澗大桂皇、草原飄香羊棒膝