2017-07-01 687 views
這間店之前來過好幾次,出品雖不是日本正宗,但味道還不算差,事發在今晚8點左右,我和太太在千色店買完東西,外面下著微雨,心想就在附近吃飯算了,店內大約有十二、三張檯,當其時店內只有三桌客人,都是兩位的,兩桌坐四人檯,另一桌坐二人檯,我和太太要求坐四人檯,因為二人檯放不了多少東西,我們也肚子餓,想多點些東西吃,但招侍的,也不知道是侍應還是老闆娘,用很不友善的態度說那些大檯,我們兩個人只可以坐小檯,我們也強忍,心想你不給我坐大一點檯是你自己的損失,隨便吃飽便離開,但整點餐與上菜的過程,那位女士語氣和眼神也非常惡劣,我們發誓以後都不會再去
番完工 經過附近想同我細佬食好西 被餐廳門口menu吸引入去 一入到去見夜晚7點幾都只有1枱客 心知不妙 不過都本住試一試嘅心態都入去坐底了。坐左一陣就落order 個位樓面嘅疑似老闆娘 塊面黑過獲燶 同serve另一枱客嘅面孔完全唔同。而且被我發現落錯單 一句道歉都無。差到爆!我地叫左以下食品 逐一點評下:軟殼蟹手卷:紫菜軟嘅 軟殼蟹凍嘅 又有油益味三文魚 油甘魚:雪味重 一啲都唔新鮮海膽軍艦:好似染左色嘅橙色 同埋臭嘅 苦嘅蟹膏軍艦:過咸同有怪味火炙帶子:無燒過嘅 求其加啲燒汁就算海膽吞拿魚蓉:海膽只有一粒米咁大 風大啲都吹走串燒雞腎:無香味 無落調味唔會再食第2次。完。

而且被我發現落錯單 一句道歉都無。差到爆!

我地叫左以下食品 逐一點評下:

軟殼蟹手卷:紫菜軟嘅 軟殼蟹凍嘅 又有油益味

三文魚 油甘魚:雪味重 一啲都唔新鮮

海膽軍艦:好似染左色嘅橙色 同埋臭嘅 苦嘅

蟹膏軍艦:過咸同有怪味

火炙帶子:無燒過嘅 求其加啲燒汁就算

海膽吞拿魚蓉:海膽只有一粒米咁大 風大啲都吹走

串燒雞腎:無香味 無落調味

唔會再食第2次。完。
2017-04-06
2017-05-07 264 views
服務質素差劣,服務員沒品態度差,又難食,問少少野比個侍應問有無讀過書,識吾識字,覺得我比吾起錢,就串串貢,非常不滿意侍應的待客態度,出野慢,中比altitude. 拉麵味精湯,浪費金錢,以後不會再去。
2017-05-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-04-09 332 views
呢一間係我同我老婆都會隔一段時間去幫襯嘅間食肆,除咗因為佢喺我哋住嘅附近之外,最主要嘅原因係因為佢嘅食物質素十分好。今晚我又同我老婆再一次你幫襯,一進入內老闆娘都已經認得我哋,好快咁帶我哋坐低,我知道鹽燒三文魚頭係需要比較長的時間去燒,所以馬上同老闆娘落咗order先,老闆娘有趣的說,"哈哈 你真知道的三文魚頭係需要時間去燒,我馬上跟你先去整"!一如以往,兩口子只叫了幾款壽司、串燒、小食及主菜:三文魚頭一向都係我嘅至愛,基本上我每一次都會叫,今次亦都冇令到我失望,火候剛剛好,外面卜卜脆,返開入面嘅肉,十分鮮嫩,十分新鮮,睇得出係用心去做, 唔似得出面有啲店舖咁,拎個魚頭佢炸。壽司只是普通叫,沒有什麼特別,但因為我哋兩個都喜歡火焰嘅做法,所以其中兩款係火焰海膽同火焰吞拿魚,味道一般,冇乜驚喜, 不過嚟得日本料理點都要叫返啲壽司嚟食吓。牛脷唔係厚切,唔係好豪華嗰一種,但燒出嚟嗰樣十分惹味,亦都因為唔係佢厚切,擺入口嘅時候帶有一點脆(不過今次唔知點解覺得佢燒出嚟嘅比較鹹……),雞翼方面,燒到外面金脆,冇過火嘅現象,食落好有高級日本居酒屋嘅感覺,我真心覺得佢嘅串燒、鹽燒都係有心機做嘅!跟住嚟嘅

一如以往,兩口子只叫了幾款壽司、串燒、小食及主菜:
跟住嚟嘅係網燒牛肉,呢一款菜係我第一次叫,因為有魚、有壽司,所以諗住搵個紅肉做主菜。 肉本身有啲靭, 可能牛肉唔係咩嘅上價嘢,份量亦都比想像中少,不過個汁整出嚟又幾好味。
最後呢個係炸釀蟹蓋,其實我老婆每次都會點一個忌廉薯餅,不過今次我提議不如轉下新嘢,揾咗個差唔多類型嘅釀蟹蓋試吓。 蟹蓋炸到金黃,相當脆,入面新鮮加上蟹肉薯蓉同埋沙律醬配點出嚟,味道我覺得仲好食過忌廉薯餅!

價錢方面我哋兩個食咗差唔多400蚊,不過我覺得呢個食物質素同埋咁就腳,我以後都會再嚟試!
2017-04-08
$200 (Dinner)
2017-03-31 268 views
收工和我親愛的大佬去完揼骨鬆一鬆後, 心血來潮想揾下有冇日本菜食返餐好嘅,途經哩間日本料理,之前未試過,但被門外餐牌同裝修吸引左。然而這晚夜嘅不幸就開始了。。。。一入門後發現只得一檯客人, 見老闆娘同佢地雞啄唔斷就估九成係熟客。老闆示意入座, 老闆娘仍然雞啄唔斷。睇曬個餐牌之後我地點左以下嘅食品:期間發現落錯單。被黑面被冷落。最後發現係趕收工。以下續一點評。。。。。。軟殼蟹-炸左都唔熱?明顯唔係即炸or油唔滾,油益味好重。火炙帶子-第一次食到茶左燒汁當火炙左嘅做法。油甘魚-冰嘅,雪味。Fatty三文魚-同上。海膽-苦嘅, 有一般海膽嘅腥味,顏色橙到有點誇張。海膽吞拿魚蓉-海膽非常大方,有一粒豆豉咁大,魚蓉一樣雪味濃。蟹膏-唯一正常(定係我已經冇左味覺)一共十四件加兩串串燒雞腎-支竹籤有明顯燒痕,但雞腎一啲香味都冇,厲害!整體評價係-----屎應該好食啲埋單兩個人三百幾。一啲都唔值
睇曬個餐牌之後我地點左以下嘅食品:
期間發現落錯單。被黑面被冷落。最後發現係趕收工。
以下續一點評。。。。。。
軟殼蟹-炸左都唔熱?明顯唔係即炸or油唔滾,油益味好重。
火炙帶子-第一次食到茶左燒汁當火炙左嘅做法。
油甘魚-冰嘅,雪味。
Fatty三文魚-同上。
海膽-苦嘅, 有一般海膽嘅腥味,顏色橙到有點誇張。
蟹膏-唯一正常(定係我已經冇左味覺)
一共十四件

整體評價係-----屎應該好食啲

埋單兩個人三百幾。一啲都唔值
2017-03-29
$165 (Dinner)
如題!我認我懶。我好少寫食評,也不想寫劣評。此店也是被裝修門面吸引才進去一試,完全沒有看任何食評,因為每個人也有自己口味,人地不喜歡、可能我喜歡。當晚食飯時間只有3枱客(4人、6人、2人)。部份菜式,正確菜名忘記了:幾款壽司:中規中矩味噌燒蠔:出太多水日式Pizza: 不錯👍串燒拼盆:不錯👍鰻魚飯:中規中矩燒牛舌、叉燒拉麵:(我沒吃)因我們6人,也叫了好多,枱面也不夠放了,禮貌地叫店員(不知道她是否老闆了)將最後一件pizza換細碟,她冷冷的回答:「你食埋先幫你換」嗯,我明白店員好忙。又或者我們求其將這件pizza放在其中一人的用餐碟上便可。但是,當時大家的用餐碟都滿了,根本也放不下,才這樣要求吧了。最後她才拿小碟來,可能燈光問題吧⋯⋯面是黑的。抱歉讓店員洗多隻碟!價格與食物及服務質素是相輔相成的。我絕沒有以5星酒店去評論任何食店,何況5星質素的也未必好吃、服務也不見得好禮貌;大排檔有feel、茶餐廳有人情味、fine dinning有格調。最後看到此店食評⋯⋯⋯⋯唉!不是間間也可以用「澳牛」的級數去招呼人的。
如題!
我認我懶。我好少寫食評,也不想寫劣評。

當晚食飯時間只有3枱客(4人、6人、2人)。
部份菜式,正確菜名忘記了:

幾款壽司:中規中矩
味噌燒蠔:出太多水
日式Pizza: 不錯👍
串燒拼盆:不錯👍
鰻魚飯:中規中矩
燒牛舌、叉燒拉麵:(我沒吃)

價格與食物及服務質素是相輔相成的。

最後看到此店食評⋯⋯⋯⋯唉!
不是間間也可以用「澳牛」的級數去招呼人的。
2017-03-02
$200 (Dinner)
2016-10-21 302 views
某天星期五的午膳時間到達餐廳,這個時間餐廳只有兩枱客,令我們感到驚訝,因為很多餐廳在星期五都幾乎滿座。先不理這個情況,跟一大班同事先餐,有些人點了魚生刺身飯、拉麵及飯餐。先上枱的是拉麵,但是餸的份量是非常少,完全跟菜單是圖文不符。拉麵只有半隻蛋(仲要係全熟蛋,拉麵一直都襯半熟蛋啦拜託),一塊肉(仲細過手掌掌心),還有一條急凍蟹棒。一位女士都會吃不飽,何況點拉麵的是男同事呢!蟹棒跟一般街市買的一樣味道,那塊肉的肉香很淡,肉質不過不失,而肉的味道很普通。而拉麵的麵質都是非常難吃,鹼水味超重,而且麵質是近乎粉質,咬下時是完全沒有拉麵應有的口感,而且拉麵完全沒有吸收湯底的味道,完全是唔想吃。同老闆娘講問題所在,她就一直辯稱沒有問題,還說:「岩岩走的客人都係咁食,唔覺有咩問題」。最後她還叫我們加三元才可轉烏冬.....拉麵那麼難吃,還好意思叫食客加三元轉烏冬.... 拉麵每碗都近乎五十元,真的不覺得是值得。

拉麵每碗都近乎五十元,真的不覺得是值得。
2016-09-30
2016-09-20 232 views
入到去 坐左好耐先有人黎寫單叫左個三文魚蟹子飯 d蟹子唔脆都算果個唔知係咪老闆娘 老老地既好似得罪佢咁 個樣黑到唔會再去 野唔好食 樣又衰 我自己係屋企煮好過之前都有試過一次 都唔錯而家愈來愈衰 又唔係平但重點都係係個老女人度🙄講起都嬲 根本哂錢
入到去 坐左好耐先有人黎寫單
而家愈來愈衰 又唔係平
但重點都係係個老女人度🙄
講起都嬲 根本哂錢

2016-09-18
$70 (Lunch)
  • 我都想有
2016-05-09 375 views
1. 服務態度:不太好,黑口黑面,正常餐廳都唔會咁2. 食物質素:真的不能稱為壽司,惠*/*鮮的比佢好,連醋味都無,飯不像是壽司的那種,上面塊魚生都唔新鮮3. 等候時間有點長,價錢真係貴/唔值* 早知睇左食評先
1. 服務態度:不太好,黑口黑面,正常餐廳都唔會咁

3. 等候時間有點長,價錢真係貴/唔值

* 早知睇左食評先
2016-05-07
*於OPENRICE發現 大部份評價此食肆的均為劣評,真心希望這間惡店可盡快結業,別害人害物。星期一約女友於大角咀收工後食晚飯,女友特別想食日本菜,見此店裝潢不錯,諗住一試無仿。店內初時並唔多人,計埋我地只有三枱客,諗住可以開開心心食好一餐,結果開始中伏了。1) MENU非常凌亂:過膠雙面MENU分為壽司、刺身及小食各一份,另有大MENU,選菜時需東找西找,很不方便2) 我們只order了以下菜式,但等候上菜時間無比咁耐:第一次點菜:帶子壽司*2件、吞拿魚壽司*2件、蟹子壽司*2件、鐵火卷一客、蕎麥冷麵、及牛舌*2串等候時間:1小時 (店內只有3枱客)第二次點菜:南瓜天婦羅*1客、清酒煮蜆*1客(如其他食評所述,分量很少)、煎餃子*1客等候時間:45分鐘 (尚選合理,但依舊等得較耐)3)經過催單超過兩次,到第二次點菜等得太耐時,我同老闆娘講想cut單,老闆娘即時黑面 (都算正常),繼續話食物就快煮好 ; 到終於上菜後,老闆娘竟然對我們"訓話"!以下為其語錄:--"因為隔離枱一早訂左位,所以就做左佢地先,訂枱果個都未有得食,你等下啦! (我第一round淨係order左壽司咋wo) 係g

1) MENU非常凌亂:過膠雙面MENU分為壽司刺身及小食各一份,另有大MENU,選菜時需東找西找,很不方便

2) 我們只order了以下菜式,但等候上菜時間無比咁耐:

等候時間:1小時 (店內只有3枱客)

等候時間:45分鐘 (尚選合理,但依舊等得較耐)

--"因為隔離枱一早訂左位,所以就做左佢地先,訂枱果個都未有得食,你等下啦! (我第一round淨係order左壽司咋wo) 係ga啦係ga啦!"

--"係呢度食野呢係唔可以趕時間ga!"

4)以下為食評:

- 帶子壽司*2件、吞拿魚壽司*2件、蟹子壽司*2件 :太凍

- 蕎麥冷麵:冷麵汁沒味,我最後是點日本鼓油

- 牛舌:除左過咸外沒有問題

- 清酒煮蜆:份量很少

- 煎餃子:一般

5)以上收費總數為HKD 370,價錢是一回事,食到一肚氣是另一回事,我沒要求盡善盡美,只求盡快填飽肚返屋企,但比人訓話還是頭一遍!

6)最後:那一枱訂了枱的客人應是熟客,老闆娘除了不斷送小食外,還直接企係隔離同客人吹水。在我要求cut單之後,老闆娘同那枱客密密針,然後成枱客不停的向我和女友望過來。講壞話呢種行為簡直幼稚至極,食完真的很嬲!
2016-02-15
$185 (Dinner)
初五 (星期五)下午一點幾去到,個女侍應淨係同我哋講今日嘅飯未煮好,只有麵同烏冬嗰啲,問我哋o 唔ok 。其實本身諗住叫碗麵食下都好,話睇下枱上面嘅餐牌有咩麵揀先。點知個女侍應直頭趕我哋走咁,好無禮貌咁叫我哋出去門口睇 menu,然後自己走返入去廚房嗰面,一句'唔好意思'都無......其實未ready唔想做生意嘅咪唔好開門住 lor,唔需要黑哂面咁叫人走。我哋話睇下個menu先有咩問題? 唔通枱上面啲餐牌唔睇得? (咁放係枱度做咩?) 就算d嘢食幾好美都好,都唔能夠接受咁嘅服務態度。 況且,serve嘅食物好美又有friendly staff 嘅餐廳有好多,無需要去白白受氣! 出到門口時見到個牌寫住 '員工要有禮待人' ,真係覺得好諷刺。再講多次,真係免費都唔會去食!

Other Info. : 服務態度差
2016-02-12
Type of Meal
Lunch
  • /
2015-09-27 239 views
之前和男朋友挺喜歡這家,一兩星期就會去一次。今天點了一盤牛肉,過了一會菜上來了,我們發現牛肉份量非常少,只有幾塊的牛肉粒,當時心裡還心嘀咕這和菜單上的圖片差太多了吧,然後也沒多想其他,和男友各撿了一塊吃,一抬頭發現那個服務員大媽給隔壁桌的才更像是我們點的牛肉,後來她自己也發現了,就端走了牛肉粒給我們換上牛肉。過了一會大媽過來問我們既然吃了能不能把牛肉粒的單也買了,當時我就說,額,這個是你自己上錯的,結果旁邊那桌人竟然開腔和大媽說你不用和他們說了到時候直接單子算上去。可能認為我和男朋友都說普通話就聽不懂。我很想和旁邊那位女士說既然你這麼高尚那你幫我們買單?whatever。大媽一直唸唸叨叨很生氣的樣子,很用力的擺盤子發出大聲音像是以示抗議,另外一個店員也在旁邊陰陽怪氣說自己吃錯了東西都不知道麼之類的,讓人聽了非常不舒服,拜託我又不是你家員工我怎麼知道菜長什麼樣,這分明是你們自己上錯了憑什麼讓顧客買單,還是兩分牛肉。下次上菜看仔細可好?讓客人分辨同類菜品未免強人所難了點。再也不會去了。

2015-09-26
$150 (Dinner)
早兩日朋友新搬港灣豪庭,幫佢興祝新居入伙,就黎左依間餐廳。入到去,真係好後悔無上黎睇一睇食評。(仲唔記得影相)唔洗等位,4個入去都有卡位坐,環境都唔錯,昏昏暗暗幾岩我style,不過D路就窄左D,肥少少既人行路都幾易撞到其他客人。唔知忙定點啦,直到叫餐時都未有人上茶,而我仲見到2個待應企埋一邊傾緊計 餐廳廚房屬於半開放式,個子夠高既客人可以睇到入面壽司吧既環境。叫完食物,我起身去個廁所,點知比我聽到疑似老闆娘(因為望上去年紀比較大同有霸氣)同D侍應講「D蘿蔔絲同葉唔洗扔左佢,擺係到轉頭用水沖沖佢,就可以再用,唔好浪費資源」蘿蔔絲同葉都可以重用?! 我本身都係日本餐廳到做左5年,所以當我聽到個老闆娘咁講之後,我成個人呆曬返到坐位見到隔離台係到食緊三文魚刺身既蘿蔔絲同紫蘇葉,我都有d反胃!老婆問我咩事,我又唔想破壞依場聚會,唯有同佢講有少少肚痛啦。不過之後上左咩菜我都唔知,個腦一直係到諗住老闆娘所講既野...唯一記得既就係食左個"蟹羔壽司"....因為真係腥到不得了 連友人都吐返出黎。
早兩日朋友新搬港灣豪庭,幫佢興祝新居入伙,就黎左依間餐廳。
入到去,真係好後悔無上黎睇一睇食評。(仲唔記得影相)

蘿蔔絲同葉都可以重用?!

唯一記得既就係食左個"蟹羔壽司"....因為真係腥到不得了
連友人都吐返出黎。
Other Info. : 岩岩係第二到見到有關依間野既文章,原來真係黑店黎!
$150 (Dinner)
見好耐冇黎過山田屋食野,今日路過就去食下,我己經唔係第1次黎食,不過係第1次一家大細食,半年前左右黎食都覺得ok,起馬過得去,食物都叫做好食,環境都唔錯。我地都唔係對食物有執著既人。一如以往,唔洗等位,我地就有位坐。之後一位客人唔小心倒瀉左杯茶,有食過呢間野既人都知呢間野既茶幾熱,成100度以上,隻杯仲要唔隔熱,而家成33度,身水身汗行落黎仲要係熱水。個客倒瀉左,竟然叫天不應叫地不聞,呵,叫到佢黎就"達"一聲成塊布達落個充滿熱水既桌面,熱水4濺仲要話可唔可以幫我抹!!!!請注意,係老闆同客講:可唔可以幫我抹!!!!啊,唔該拎埋起個牌,d水會整濕我個餐牌小姐,你個餐牌過左膠架,係咪應該理下果個比滾水燙傷既客人先?(最後都係冇理過,只係care佢張椅有冇濕,唔好你濕左整濕我地方既態度)之後客人幫佢抹完,佢去後台同個staff講,我地係高級餐廳唔係大排擋,對住呢種客人blahblah聽到呢度我火都扯埋,咩叫"呢種客人"?5星酒店就唔會有人倒瀉水?再者,高級餐廳係咁對客??????自問唔係踢拖黎,一家人整整齊齊,洋裝,高跟鞋,有問題??你野食好貴?咪都係6x,7x一樣野?地段都只係大角咀,對住
我地都唔係對食物有執著既人。
一如以往,唔洗等位,我地就有位坐。

呵,

聽到呢度我火都扯埋,咩叫"呢種客人"?
5星酒店就唔會有人倒瀉水?
再者,高級餐廳係咁對客??????
自問唔係踢拖黎,一家人整整齊齊,洋裝,高跟鞋,有問題??
你野食好貴?咪都係6x,7x一樣野?地段都只係大角咀,對住殯儀館
呵,唔洗指意我再黎,本來食物方面都冇咩表人之處,冷氣又唔夠

如果各位想去呢間野食,勸你地唔好老T,吊帶著拖鞋,唔知個老闆會唔會又用"呢種客人"黎稱呼你

早知去隔離食,食下台式野同埋大角咀大排檔都好招呼過佢,起碼FEEL到既係親切同人情味,唔係比所謂既"高級餐廳"谷到一肚氣, 食最重要食得開心.錢唔係問題

Other Info. : Really bad service.
2013-06-30
昨晚在大角咀道之一家名叫「山田」日本餐廳和朋友約定為太太慶祝生日聚會。太太叮囑我千萬不要做落單點菜的角色,我百思不得其解為何她會這樣囑咐,於是問個為何。原來她妹妹告訴她,這家小店雖然小,但來頭也不少;原來在網上已載有不同顧客之食後感,總括來說都是「驚訝」這店「與別不同」之服務態度。問過明白後,當然這「重任」就唯有拜託各位朋友了。而我當然就負責乖乖坐著一邊等食,一邊留意店裡之營業運作,從而了解了解。(職業病又發作)在「觀察」的過程中,不難發現這店確實存有問題所在,以下是昨晚之「親身經歷」:1. 服務員大都非常年青,大概是九十後的妹妹,約二十歳左右。但問題不在於其年齡,而是其工作態度,欠缺熱誠又沒有責任心,對產品不甚認識,連落單也要「勞煩」老闆娘親自處理。「可幸」店內沒太多顧客,否則老闆娘分身都唔掂。而她們幾個大都企埋一邊密密傾。2. 但該老闆娘的問題更甚,每當她的年輕待應妹妹遇到顧客點菜或查詢,她也要向客人覆檢確定,但她所持態度絕對是每一句也在挑戰/測試客人的忍耐力。要知道妳那麼忙碌不是因為客人點了菜所以給妳麻煩,而是妳「培訓有道」致使今天的結果而未能令那幾位妹妹仔不能為妳分擔工作,所以

2. 但該老闆娘的問題更甚,每當她的年輕待應妹妹遇到顧客點菜或查詢,她也要向客人覆檢確定,但她所持態度絕對是每一句也在挑戰/測試客人的忍耐力。要知道妳那麼忙碌不是因為客人點了菜所以給妳麻煩,而是妳「培訓有道」致使今天的結果而未能令那幾位妹妹仔不能為妳分擔工作,所以千萬不要借機去客人發脾氣。

3. 以下是全晚的重點!我們點了一客「清酒煮大蜆」。上菜時該容器與盛器內之「大蜆」無論大小與數量也不成正比。好,暫且不計較這個,先來吃過吧。嘩!幾位朋友也咀嚼到有沙粒。於是向待應妹妹提出有沙粒,為免她難做,麻煩她請老闆娘過來。但該待應生竟然一轉身便發出「JEEP」一聲;然後老闆娘一過來,劈頭第一句便說:「我們用的是日本蜆,是絕對沒有沙的。你想點吖?!幫你取消咗佢啦,得未?我地D蜆絕對冇沙,嗰D係個殼D碎。你地唔要就取消啦!你同我D同事講冇用㗎,同邊個講都係一樣。」
這一刻確切令我忍耐不了,況且我也只是被叮囑不要落單而已。我向老闆娘說:「第一,誰說日本的蜆就肯定沒有沙,那我們吐出來的沙粒是甚麼呢?第二,我們就是不想妳的同事難做,所以麻煩她請你過來了解。妳一來不甚了解便用咁嘅態度對客,怪不得上樑不正下樑歪!」她竟然向我大聲回應:「你大聲D講啦,其他人聽得唔清楚呀!」

結論:「吹脹」!!! 同埋唱阿倫哥首歌:「這陷阱這陷阱,偏我遇上」
2013-04-19
Celebration