2024-08-03 340 views
川亭😘😘😘重慶重口味川菜天后電氣道、門外以黑框透明玻璃趟門、特色川菜、擔擔麵、濃濃酸辣、麻辣、挑戰味蕾😛😛紅燒🐮牛腩酸辣麵$52牛腩炆至入味、濃香牛味、肉質軟腍腍、麵條爽口彈牙、四川特色湯料、色彩鮮艷、紅紅辣油、賣相吸睛!微酸帶點辣、刺激味蕾新口味😆😆配套餐+$15(小食和飲料)郊外油菜⋯青脆爽嫰、淋上甜豉油!豆漿⋯ 濃香黃豆味、不太甜、配麵一流👀紅燒🐷腩肉涼麵$52四川重慶一帶的地方風味小吃、屬於川菜系、將所有調味料調和均勻、即為醬汁、配上清爽黃瓜絲、銀芽、油麵放在盤子上、稱為涼麵(不是配湯)、再將🐷腩🥩鋪在麵條上、淋上醬汁、吃的時候拌勻、最好淋一些辣椒油,味道會更好、🐷腩🥩肥瘦均勻、層次分明、燜燒至軟腍、味美可口😃配套飲料半價$5無糖普洱茶⋯夏天最佳飲料!沙薑雞(半隻)$102雞隻肥美、份量特別大、厚厚肉質、皮爽肉嫩、配沙薑亦是受歡迎烹調方法、沙薑打碎磨蓉拌食、滋味又惹味👏🏻👏🏻招牌小食手拍青瓜🥒(蒜蓉)$28青瓜搞拍、放上濃香勁多蒜蓉醃漬、蒜蓉入晒味、份量大大碟!色澤青綠、清甜爽脆、開胃小食👍🏻川亭天后電氣道74-78號金基大廈地下3A號舖港鐵天后站A2出口、步行約2分鐘
川亭
😘😘😘

重慶重口味川菜

紅燒🐮牛腩酸辣麵$52
配套餐+$15(小食和飲料)
郊外油菜⋯青脆爽嫰、淋上甜豉油!
豆漿⋯ 濃香黃豆味、不太甜、配麵一流👀
紅燒🐷腩肉涼麵$52
配套飲料半價$5
無糖普洱茶⋯夏天最佳飲料!
沙薑雞(半隻)$102
港鐵天后站A2出口、步行約2分鐘
紅燒牛腩酸辣麵
紅燒腩肉涼麵
沙薑雞(半隻)
手拍青瓜(蒜蓉)
郊外油菜
豆漿
2024-08-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
紅燒牛腩酸辣麵
紅燒腩肉涼麵
沙薑雞(半隻)
手拍青瓜(蒜蓉)
豆漿
  • 沙薑雞
Happy Friday收工去咗天后電氣道「川亭」吃晚餐,店舖面積不大,裝修簡約,帶點家的感覺餐牌上提供各式各樣的四川涼菜、麵食、客飯、涼拌麵、擔擔麵及重慶酸辣粉等等酸辣雲耳雲耳口感爽脆,加咗陳醋及辣椒等等醃製,微辣酸酸的,頗開胃手拍青瓜有三款口味可以選擇,我就揀咗蒜泥口味。青瓜新鮮翠綠,好爽脆,每啖都沾滿蒜泥,香濃惹味口水手工薯粉餃餐廳必食推介✨每粒手工薯粉餃都沾滿紅油,餃子外皮由薯粉製造,口感煙煙韌韌,內裏肉餡滋味多汁沙薑雞飯皮光肉滑的雞件,好嫩滑!內外都沾滿沙薑雞汁,鹹鹹的,佐飯一流重慶麻辣小麵麻辣湯底有四種辣度可選🌶️湯底濃郁,香辣究極,裏面有啲肉碎及芽菜,增添口感。幼麵條軟硬適中,盡吸湯汁,好好食哦!另外加配咗紅燒肥腸及紅燒牛腩,香軟可口,啖啖肉

酸辣雲耳

雲耳口感爽脆,加咗陳醋及辣椒等等醃製,微辣酸酸的,頗開胃

手拍青瓜

口水手工薯粉餃

沙薑雞飯

重慶麻辣小麵

$100 (Dinner)
2024-07-02 353 views
我朋友好鍾意食呢間,基本上飯堂咁滯,除咗放工會過嚟食之外有時返工仲會叫呢間嘅外賣lunch,見佢推薦咗我食咁多次今日就等我過嚟陪佢食吓先😂-川亭招牌套餐 $68川亭口水雞+重慶酸辣粉+豆漿口水雞最精華當然個辣醬啦夠味夠辣夠香啲雞又滑雞皮仲有啲啫喱喺中間又爽又彈😍-重慶酸辣粉夠晒味薯粉煙煙韌韌咁唔會太腍入晒味👍🏻做加左好多芫荽、炸茶同炸黃豆😋-紅油牛肚 $42醃到入晒味重口味之選非常惹味😳食落都幾爽口-青椒皮蛋 $30皮蛋有糖心超正個蛋白位又彈又滑真係連啲青椒都食晒😆-手拍青瓜(麻辣)$28超麻超香又夠辣都係重口味之選諗返都流晒口水🤤都好爽脆-酸辣手工小雲吞 $35呢道有少少似紅油炒手咁不過佢嘅小雲吞就實少少應該加咗啲胡椒粉好香口調味非常正🤗-呢度食咗咁多嘢都只係二百幾蚊,兩個人食捧住個肚走😂好抵食😛一路食都見到好多人叫外賣😯

川亭招牌套餐 $68
川亭口水雞+重慶酸辣粉+豆漿
口水雞最精華當然個辣醬啦
夠味夠辣夠香啲雞又滑
雞皮仲有啲啫喱喺中間又爽又彈😍

重慶酸辣粉夠晒味
薯粉煙煙韌韌咁唔會太腍入晒味👍🏻
做加左好多芫荽、炸茶同炸黃豆😋

紅油牛肚 $42

呢道有少少似紅油炒手咁
不過佢嘅小雲吞就實少少
應該加咗啲胡椒粉好香口
調味非常正🤗

陪女女游完水周圍想搵麵食,維園行過嚟,其實好多間有台灣嘢有食羊肉嘅,阿女見到都話唔啱食,行行吓去到呢間,見佢哋舖頭乾淨整潔又有唔辣嘅麵就入去啦!我叫咗一碗酸辣粉配口水雞,另外就係鹽焗雞配一個清湯麵,佢哋話酸辣粉係招牌,但係我覺得啲薯粉麵好腍口感麻麻哋,個湯冇乜層次淨係感覺到佢落咗好多醋個味太濃(同傷心酸辣粉爭好遠)同埋佢哋嗰個口水雞有啲嚡,我個心即刻喺度諗佢呢啲面係咪預製架?淨係整熱佢整出嚟嗰啲呀?唔夠好食,真係唔好叫自己做招牌菜!感到失望嘅時候,就試吓阿女個碗鹽焗雞配清湯麵,覺得佢啲白麵好好食!好有嚼勁!同埋浸咗好耐都唔淋喎!而且啲鹽焗雞好嫩滑好好食!我冇影相,而且都唔係次次會寫食評,但係覺得就咁大家可以試吓,反正唔貴$5x-6x已經大大碗。我見隔籬枱啲男仔叫好似豬軟骨清湯麵,都話好好食。另外佢係不停有人買外賣,所以其實呢間應該都多熟客。我頭先望返之前嘅食評見到有客話睇鋪啲阿姨浮躁,我嘅感覺就係阿姨好着重外賣單,我明明同佢落緊單,佢一見有人入嚟買外賣都唔理我即刻理咗人哋先,好彩我唔係好趕時間,如果唔係真係會話佢,覺得好冇禮貌,阿姐都feel到即刻同我講等一等唔好意思🤣!不過唔知係咪外
不過唔知係咪外賣平台,成日同佢哋計時,佢哋就好快手做晒外賣單先。
其實我都會再食🤣!我下次一定要自己嗌一碗清湯麵!
2024-06-29
$60 (Lunch)
  • 鹽焗雞
  • 清湯麵(白幼麵)
2024-06-17 278 views
後天家人經常提起這間川味小食,今晚來到天后看到這裏,便入內一試。口水雞配重慶酸辣粉$68 ,包一款飲品。口水雞的辣到可以選擇,朋友介紹中辣,辣到果然不同凡響,雞肉鮮嫩可口,雞皮爽脆,加上麻辣汁的味道,更覺開胃。重慶酸辣粉,酸辣粉的辣度挑選了中辣,這個辣度真的很辣,連舌頭都感覺熱辣辣的,如果喜歡淡一點,可以選擇麻辣小辣。薯粉爽口蛋,煙煙韌韌,配合酸辣味道,果然是這裏的名物。酸菜魚片$100,加$10油菜。酸菜魚的湯底酸度適中,魚片份量十足,採用了魚柳,所以進食時不需要擔心有骨。配菜除了芽菜之外,還有靈芝菇和薯粉魚後加的油菜已經在湯底內,吸收了酸菜湯底味道更加鮮甜。手拍青瓜蒜泥$28,蒜蓉份量十足,青瓜非常新鮮,如果加點麻油,味道更佳。紅燒肥腸$42,豬腸味道十足,沒有蘇臭味,炆煮得軟腍腍適中。樽裝豆漿$12,甜度適中,豆味香濃。

口水雞配重慶酸辣粉$68 ,包一款飲品。

酸菜魚片$100,加$10油菜。

樽裝豆漿$12,甜度適中,豆味香濃。
2024-06-06 223 views
下午茶時間在附近找吃的,剛好想吃酸辣粉就選了這一間。座位不多就5枱左右的小店,食物還是不錯的,不過店員很浮躁👋👋手工小雲吞麵,酸辣重慶涼拌麵,上海幼麵跟套餐送紙包飲品

手工小雲吞麵,酸辣

重慶涼拌麵,上海幼麵

跟套餐送紙包飲品
3K
2024-06-04 184 views
天后電氣道成條街都係食肆,甚至橫街窄巷都有好多選擇。今晚突然想食四川菜,捐窿捐罅,跟友人找到一間小店,裝潢古式,明淨環境, 不錯。看過門前餐牌,價錢非常實惠。四川擔擔麵人氣推介。揀選了微辣,辣度剛好。麵質爽口,掛湯好。肉碎,芽菜增添口感。追加了手打牛丸和小雲吞。牛丸果然自家打製,爆汁,十分爽脆。小雲吞細細粒,皮薄,餡料十足,口感豐富。香油鹽水雞嘩啦啦!入口微微鹹味,雞肉嫰滑無比,皮下脂肪不多,啖啖肉香。
天后電氣道成條街都係食肆,甚至橫街窄巷都有好多選擇。
看過門前餐牌,價錢非常實惠。

四川擔擔麵
人氣推介。
揀選了微辣,辣度剛好。麵質爽口,掛湯好。
肉碎,芽菜增添口感。
追加了手打牛丸和小雲吞。
牛丸果然自家打製,爆汁,十分爽脆。
小雲吞細細粒,皮薄,餡料十足,口感豐富。

香油鹽水雞

2024-06-04
$100 (Dinner)
2024-05-28 153 views
川亭 (電氣道) (天后)天后電氣道74-78號金基大廈地下3A號舖小店賣四川粉麵同食物,有酸辣粉同口水雞等,價錢公道,是街坊小店經營。同朋友食完都好滿意,小食試了手拍蒜泥青瓜同皮蛋,可謂兩個完全唔同,一個唔辣食蒜香同清爽,皮蛋就是個辣濃的角色。主食要鹽水雞,有點似白切雞,鹽水味突出,肉食落去是鹹鹹香香咁。主食擔擔麵 同雞是這裡的招牌菜。擔擔麵小辣,湯中帶肉碎.麻辣小麵濃口味,喜歡麻且辣的人,推薦以上咁多才是$188 ,仲包飲品。
川亭 (電氣道) (天后)

天后電氣道74-78號金基大廈地下3A號舖

以上咁多才是$188 ,仲包飲品。
好似我呢啲餐餐都要食啲辣先覺得好味嘅人,川菜真係好吸引我哋。但有陣時食川菜,又要茶介又要+1,好似唔係好抵食咁。但天后呢間川亭,唔使茶介,唔使+1,明碼實價,所以我成日放咗工都會嚟呢度食。今晚我哋叫咗以下菜式。蒜泥手拍青瓜($28):青瓜係手拍更加吸收醬汁同蒜泥嘅味道。青瓜口感爽脆,味道清新。有大量嘅蒜泥,好有益。青椒皮蛋($30):青椒係煎熟嘅,有啲係少少辣味,有啲辣啲。皮蛋嘅蛋黃呈金黃色,呈流心嘅狀態,好吸引。麻辣牛腱($52):見到好多人都嗌呢個,所以我又叫嚟試吓。份量都幾多。牛腱切得夠薄,好易咬開。牛腱同麻辣味都好夾。沙薑雞-例牌($62):沙薑味非常重,啱晒我。雞嘅肉質嫩滑. 雞皮唔會好厚脂肪。水煮魚片($123):用上龍脷柳魚片。菜式仲包括豬紅,芽菜,青瓜條同埋薯粉。龍脷魚柳片份量多。薯粉煙煙韌韌。豬紅有咬口,唔會一夾就散。清湯米線(加配價$10):米線口感彈牙,唔會一夾就斷。入邊仲有幾條生菜. 無糖烏龍茶,忌廉汽水($10@):有幾款無糖茶,豆漿,罐裝飲品同紙包飲品比大家選擇,無論健康派定非健康派都有照顧到。

今晚我哋叫咗以下菜式。

2023-10-08 602 views
今晚屋企無煮飯,所以只好食自己🥹臨放工時用Openrice叫定外賣自取,有折之餘仲非常方便,一去到就拎得,啱哂唔鍾意等候嘅我😆✴️涼拌紅薯粉✴️唔食得辣所以叫咗微辣,食落都有明顯辣味,但可以接受🌶️不過碗粉嘅味道整係得辣油味,同我預期嘅有少許不同,如果可以加啲酸味可能味道上會更豐富~另外可能係外賣關係,薯粉有少少淋,無Q彈嘅口感,較為可惜🧐✴️沙薑雞✴️個人幾鍾意依個沙薑雞❤️雞肉好嫩滑,而且份量多,啖啖肉!沙薑汁濃郁味重,用嚟撈薯粉食加分👍🏼✴️蒜泥拍青瓜✴️蒜蓉味極重,大愛❤️❤️❤️

涼拌紅薯粉
涼拌紅薯粉

✴️涼拌紅薯粉✴️

沙薑雞

✴️沙薑雞✴️

蒜泥拍青瓜

✴️蒜泥拍青瓜✴️
蒜蓉味極重,大愛❤️❤️❤️
TakeAway
$65 (Dinner)
沙薑雞
蒜泥拍青瓜
2023-08-02 506 views
突然間想食口水雞,聽聞川亭好抵食,而咁啱行開天后個頭,就一於去試下。川亭舖面細細,大約都係得五六張檯,但好彩唔洗等就有位,我叫左個川亭招牌套餐,可以揀一個餸再揀個麵,仲送埋飲品,唔洗諗,我就叫咗口水雞同擔擔麵再加罐可樂,埋單都係66蚊,至於味道方面,口水雞唔會太辣,啱哂我依啲唔食得太辣既人,而雞肉嫩滑,非常好味,而擔擔麵麵質彈牙,擔擔麵湯底香濃唔太辣,總括而言,依個餐係一個性價比高既選擇,值得推薦。
2023-06-25 536 views
店舖位置唔算難搵,個川辣汁相當夠味唔太食得辣嘅叫微辣就夠今日試咗:四川擔擔麵+口水雞(微辣)+麻辣青瓜個雞真係好滑,擔擔麵都夠足料,青瓜我喜歡佢夠細粒一口一粒剛剛好。四川口水雞+重慶酸辣粉(中辣)+涼拌木耳個酸辣粉係薯粉,煙煙靭靭唔錯,最怕就係煮到太耐淋曬,配料都好足,中辣真係食到滴哂汗,木耳一般般可能醃嘅時間唔夠木耳完全無味。紅燒牛肉腩麵呢個小朋友食,清湯底就算,牛腩都算淋,但個湯底就真係好清牛𦟌涼麵(中辣)牛𦟌都ok嘅唔韌不過唔係好夠味,記得食之前一定要加醋,加咗醋中和咗啲辣味,所以唔算太辣
店舖位置唔算難搵,個川辣汁相當夠味
唔太食得辣嘅叫微辣就夠
今日試咗:
四川擔擔麵+口水雞(微辣)+麻辣青瓜

四川口水雞+重慶酸辣粉(中辣)+涼拌木耳

紅燒牛肉腩麵
呢個小朋友食,清湯底就算,牛腩都算淋,但個湯底就真係好清

牛𦟌涼麵(中辣)

2023-06-25
  • 麻辣青瓜
  • 擔擔麵
  • 口水雞
2023-06-19 317 views
又係酸辣粉關注組力捧之一,呢度勝在係有位坐同埋有下午茶餐食,間唔中口痕都可以嚟食吓。如果去開staycation仲可以揀openrice外賣自取,會比起餐牌上價錢平啲~重慶酸辣粉 小辣 配紙包飲品($38)下午茶諗住食少少嘢墊肚,當然揀重慶酸辣粉。薯粉用粗薯粉,係我至愛,湯底夠酸夠辣,而配料都俾得大方,食到底都仲會有。如果平時食lunch或者dinner會配埋佢地個香油鹽水雞,雞加粉仲有嘢飲,抵食而且份量夠,嚟親天后都會掛住呢個味道

重慶酸辣粉 小辣 配紙包飲品($38)
2023-05-23
Type of Meal
Tea
  • 重慶酸辣粉
2023-05-14 384 views
呢一間川亭口水雞專門店已經係第二次食,喺維園個泳池附近,游完水就過嚟食。款式都算多嘅,但係暫時食過兩次都係口水雞。今次叫咗個川亭招牌套餐,係口水雞配擔擔面再加支豆漿。以擔擔面嚟講,唔夠好濃郁,但係味道都唔錯嘅。再嚟佢個口水雞你都唔差幾嫩口,仲有唔同嘅辣度選擇,都係幾正。計返$66來講,又有豆漿其實都幾抵食。

款式都算多嘅,但係暫時食過兩次都係口水雞。
口水雞擔擔面套餐
口水雞

2023-04-10
$66 (Lunch)
口水雞擔擔面套餐
口水雞
2022-11-09 697 views
天后地區開咗好多四川菜,眼見呢間都有佢嘅fan喺門口等位,即管試一試😌 我用OpenRice外賣自取,落單等一陣就有得拎🙌🏻🍜 香油鹽水雞涼麵($52)+ 沙薑雞腳($13)涼麵可以選擇上海幼麵/ 米線/ 紅薯粉,我認為米線撈出嚟最好食✌🏻撈麵配料有少少肉碎、花生、蔥粒、辣油、 青瓜,可揀走辣、或者由細至大嘅辣度,平時食開三哥小辣嘅我,都係揀小辣,味道啱啱好👍🏻 鹽水雞整得好滑,雞皮唔會太厚;雞腳都好淋,沙薑杰杰哋,每一啖雞腳都食到沙薑味🤟🏻 整體來講味道唔錯,不過有啲鹹,食完要飲多啲水🚰

🍜 香油鹽水雞涼麵($52)+ 沙薑雞腳($13)

2022-11-08
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)