2022-12-08 9 views
▫️又黎食川菜🌶 無計啦冬天咁凍,食啲辣辣地既野可以暖下個胃☺️🔥 今次黎到灣仔,裝修充滿古典風🏮 一行入去已經聞到超香麻辣味👃🏻 即刻不自覺地吞左啖口水🤤🐟 烤魚套餐 $368▫️見餐牌有烤魚套餐,望落幾抵食吸引🤩 烤魚有4款口味,揀左麻香青花椒烤魚🌶 一大盤烤魚黎到時會放上電磁爐加熱🔥▫️辣度要左少辣,對我黎講岩岩好😝 湯底好惹味,尤其好鐘意入口麻麻地好似蟻咬既感覺🤣▫️烤魚好大條,多肉之餘仲好滑🐟 唔算好多骨,食起上黎都方便啲🦴 配料仲有芽菜同豆卜,索晒汁正呀😙 ▫️套餐奉送廣島蠔6隻🦪 幾肥美新鮮唔會腥😋 仲有蔬菜拼盤,有金菇、萵筍同娃娃菜🥬 全部都係打邊爐恩物🤤🥩 手切肥牛 $68▫️油脂分佈平均,入口嫰滑,幾重牛肉味,淥幾秒就食得⏳🍜 粉條 $22▫️煮完索晒湯好煙韌,真係川菜不可缺少既配料呀😎🍬 紅糖糍粑 $48▫️外脆內軟,發覺真係好鐘意食呢啲煙韌野😆 上枱時夠熱,點埋黃豆粉同紅糖漿超好食🫶🏻🍊 柚子梳打 $42/🍺 1664 $38▫️梳打甜甜地,幾大杯解渴💦 啤酒一向岩晒送辣野就唔洗多講啦🍻

🐟 烤魚套餐 $368

🥩 手切肥牛 $68
▫️油脂分佈平均,入口嫰滑,幾重牛肉味,淥幾秒就食得⏳

🍜 粉條 $22
▫️煮完索晒湯好煙韌,真係川菜不可缺少既配料呀😎

🍬 紅糖糍粑 $48

🍊 柚子梳打 $42/
🍺 1664 $38

2022-12-06 55 views
餐廳大門用上鮮豔的紅色,加上川館二字,令人不禁想起川菜的香辣味道呢!餐廳天花掛有紅色的燈籠,牆壁上有中國特色的掛畫。星期六晚上來到都差不多滿座了,職員帶我們到上層入座。原來暗門後,還有一條樓梯到上層,上層設有大桌子,適合一大群朋友聚會啊~我們先點了一個前菜,♡川北涼粉$58第一次吃這個菜式,原本以為是粉皮條狀,但原來是粗身的條狀。十分滑溜啊😆筷子都夾不住呢~涼粉自身沒什麼味道,以花生、蒜蓉和辣椒醬汁作調味,味道香辣惹味~♡烤魚套餐 🥢必點🥢有四款口味供選擇 •麻辣烤魚•酸菜烤魚•蒜香烤魚•麻香青花椒烤魚朋友不能吃太辣,所以點了蒜香烤魚口味,烤魚外皮經煎香過,加上蒜蓉,惹味非常呢~烤魚用上鯰魚,魚肉肉質結實,肉多骨少。♡廣島蠔(六隻)蠔大隻肥美,蠔味濃郁🦪,即使下火鍋都沒有怎麼縮小呢!好吃😋十分真材實料啊~♡蔬菜拼盤有娃娃菜、金茹和萵荀片。惠顧烤魚套餐可以用優惠價+$68有手切肥牛,♡手切肥牛牛肉肥瘦適中,已經切好,大小剛好一口整塊放進口裏。建議大家可以加配來吃啊~更加豐富🤗♡桂花冰粉$30 🥢必點🥢吃辣後再吃冰粉真是很適合😛解辣一流。而這碗不是普通的冰粉啊!冰粉內裡還有桂花,吃下陣陣桂

餐廳大門用上鮮豔的紅色,加上川館二字,
令人不禁想起川菜的香辣味道呢!

餐廳天花掛有紅色的燈籠,
牆壁上有中國特色的掛畫。

星期六晚上來到都差不多滿座了,
職員帶我們到上層入座。
原來暗門後,還有一條樓梯到上層,
上層設有大桌子,適合一大群朋友聚會啊~

我們先點了一個前菜,

川北涼粉

♡川北涼粉$58
第一次吃這個菜式,原本以為是粉皮條狀,
但原來是粗身的條狀。
十分滑溜啊😆筷子都夾不住呢~
涼粉自身沒什麼味道,
以花生、蒜蓉和辣椒醬汁作調味,
味道香辣惹味~

♡烤魚套餐 🥢必點🥢
有四款口味供選擇
•麻辣烤魚•酸菜烤魚

蒜香烤魚

朋友不能吃太辣,所以點了蒜香烤魚口味,
烤魚外皮經煎香過,加上蒜蓉,惹味非常呢~
烤魚用上鯰魚,
魚肉肉質結實,肉多骨少。

廣島蠔

♡廣島蠔(六隻)
蠔大隻肥美,蠔味濃郁🦪,即使下火鍋都沒有怎麼縮小呢!
好吃😋十分真材實料啊~

♡蔬菜拼盤
有娃娃菜、金茹和萵荀片。

惠顧烤魚套餐可以用優惠價+$68有手切肥牛,

♡手切肥牛
牛肉肥瘦適中,
已經切好,大小剛好一口整塊放進口裏。
建議大家可以加配來吃啊~更加豐富🤗

桂花冰粉

♡桂花冰粉$30 🥢必點🥢
吃辣後再吃冰粉真是很適合😛
解辣一流。
而這碗不是普通的冰粉啊!
冰粉內裡還有桂花,吃下陣陣桂花香味,
表面灑上萄葡乾、花生碎和芝麻,
充滿口感呢~

薄荷青蘋果沙冰

♡薄荷青蘋果沙冰$45
很美的薄荷綠色啊😍,
用上薄荷和青蘋果這個配搭,
配搭感覺新鮮,味道清新。

✔️餐廳設加一服務費
川北涼粉
桂花冰粉
🍽川館 (大王東街) (灣仔)📍灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖1. 蒜香烤魚套餐🐠呢個套餐真係又超值又好食,內容好豐富(蒜香烤魚,豆卜,芽菜,香蔥,蓮藕,芫荽),蔬菜拼盤(娃娃菜,金菇,萵筍),廣島蠔,加$68手切肥牛。因為呢排皮膚狀態唔算太好,所以今次揀咗蒜香烤魚,始終都唔想食太辣。蒜香烤魚好足料,好多炸蒜 香蔥,芫荽鋪喺烤魚上面,烤魚外皮脆脆地,肉質好嫩滑,食落去好多汁。豆卜同芽菜吸收晒湯嘅精華,真係食唔停口。蔬菜拼盤都好新鮮,廣島蠔好肥美,手切肥牛都好有牛味,呢個套餐真係不容錯過,絕對係超值之選。2.乾扁四季豆🌱食川菜一定要食乾扁四季豆,食呢道菜最能夠食到廚師嘅真功夫。呢道菜真係好出色,廚師炒到好乾身,用辣椒炒香左個肉碎,味道真係一流。3. 仲夏夜之夢🍹鍾意打卡嘅女仔注意,呢一杯嘢飲真係好出色,外表紫色嘅仲夏夜之夢,裏面加咗幾片檸檬,真係又靚又解渴,好開胃。4. 柚孑梳打🍹柚子嘅份量好足夠,加埋梳打水,呢一餐飯真係天衣無縫。環境:💛💛💛💛 🤍4/5衛生:💛💛💛💛💛5/5食物:💛💛💛💛💛5/5價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($660/2=330💰)P.S. 餐廳嘅裝修好靚,天花板掛滿左

🍽川館 (大王東街) (灣仔)
📍灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖

1. 蒜香烤魚套餐🐠

蒜香烤魚套餐

2.乾扁四季豆🌱
乾扁四季豆

3. 仲夏夜之夢🍹
仲夏夜之夢

4. 柚孑梳打🍹
柚子嘅份量好足夠,加埋梳打水,呢一餐飯真係天衣無縫。

環境:💛💛💛💛 🤍4/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($660/2=330💰)

P.S. 餐廳嘅裝修好靚,天花板掛滿左紅色嘅燈籠,牆壁上面掛住嘅畫都充滿中國特色。服務員好親切好有禮貌,基本上隨傳隨到,而且推薦菜式都好詳細。呢一餐飯我都真係食得好開心,支持小店係基本常識,我之後都會嚟呢一間餐廳,值得推薦。
蒜香烤魚套餐
乾扁四季豆
仲夏夜之夢
2022-12-02 23 views
近日和外國回來的朋友食飯,他表示好掛住以前成日食辣嘢嘅日子😂我就帶他去這間位於灣仔的新開中菜館過下口癮~——————————🔸老壇酸菜魚 (小) $238這個size的酸菜魚,份量一點也不少,感覺3-4人食都可以😳不但魚肉量多,酸菜味道夠酸&辣,還有少少麻!裏面亦有不少薯粉,充分吸收湯底酸菜的味,正呀~朋友大讚魚肉爽口大塊,配飯一流✔️必食‼️🔹螞蟻上樹 $78一上菜聞到濃濃鑊氣味,未食先流口水😝螞蟻上樹,顧名思義是用辣豆瓣醬把粉絲和肉碎炒起,賣相非常吸引!味道不算辣,炒得不會太乾身,食完都不會口渴。🔸蔥爆牛肉 $88我們叫了蔥爆牛肉,牛肉和蔥的份量差不多一比一,炒到好香和濃味,每塊牛肉都很軟腍,好食☺️🔹大腕菜花 $78朋友表示在外國比較少食到菜花,所以一看到大腕菜花就order試試。菜花加入豬腩肉一齊炒,食起來特別香口😋😋🔸紅糖糍粑 (6件) $48最後以紅糖糍粑作結尾,店家即叫即製,提醒吹一吹先食,果然外脆內軟,煙煙韌韌,蘸上紅糖漿,不得了😝
——————————
🔸老壇酸菜魚 (小) $238
老壇酸菜魚

朋友大讚魚肉爽口大塊,配飯一流✔️必食‼️

🔹螞蟻上樹 $78

蔥爆牛肉
大腕菜花
紅糖糍粑
2022-12-01 14 views
放工同同事去東大街影聖誕裝飾,踏入12月終於凍返啲,想食啲辣辣地嘅嘢暖下胃,近排我愛上咗食酸菜魚,之前喺屋企樓下食咗幾間茶餐廳嘅酸菜魚,都覺得味道麻麻,同事介紹我嚟呢間,雖然係小店但人流不斷,正宗川菜價錢合理,一於試吓。一開始當然要點我最愛嘅酸菜魚啦,好大鍋,一上枱已經聞到好香,啲魚好滑,份量夠晒2人食,酸酸辣辣非常開胃,鍋入面有大量配菜同埋冬粉,個湯實在太好味我哋做嗌咗個白飯,用黎湯撈飯,味道非常正宗,啱晒我呢啲重口味人士,簡直回味無窮,超正!蔥爆牛肉用嚟送飯又係正,牛肉好鮮嫩,而且份量好多,一碟勁多舊牛肉都係幾十蚊,抵。螞蟻上樹即係炒粉絲,炒粉絲好難炒得好乾身,呢間嘅螞蟻上樹食入口唔會好油,而且好乾身好夠味,辣辣地真係食得好過癮。炒椰菜花我只係叫咗小辣,但配埋鹹肉一齊食,味道濃郁又唔會太辣,食中菜點都食啲菜成餐飯都好似健康啲咁,間中食吓辣飲下啤酒,開心迎接終於都開始凍嘅12月。

熱愛食辣的我💁🏻‍♀️當然免不了會愛上川菜每逢見到有新川菜餐廳都會去試試😆今次選擇了灣仔新開業只有1-2個月的川館店內掛上紅燈籠及京劇掛畫🏮富有中國風🍲 水煮魚 (大辣) $238表面鋪滿紅卜卜的辣椒 令人食指大動麻與辣比列恰到好處🌶辣度相當足夠惹味之餘又有著嘴唇發麻的過癮🫦而魚片並非像平時那樣鬆軟易散卻是偏爽口彈牙且嫩滑鮮美😋底部的寬粉富嚼勁 掛上鮮香辣湯 更顯滋味🐥 口水雞 (大辣) $108個人感覺這不算太辣 香中帶辣 辣中帶麻並帶有陣陣香料香氣 相當惹味👅雞件啖啖都有如雞髀肉般細緻嫩滑連同雞皮的油香💕交相輝映🥢 乾煸四季豆 (小辣) $78這是我每次食川菜都必點之一辣椒加上多種香料炒製而成💪🏻同時嚐到鮮甜的四季豆與炒香的肉碎乃鹹香微辣的風味❤️❤️🐮 蔥爆牛肉 (小辣) $98即叫即炒 熱辣辣 火喉十足👨🏻‍🍳用上大量蔥爆炒後 其香氣撲鼻牛肉軟淋無渣👏🏻肉汁豐盛💦濃郁香料調味並帶有甜味
熱愛食辣的我💁🏻‍♀️當然免不了會愛上川菜

用上大量蔥爆炒後 其香氣撲鼻
牛肉軟淋無渣👏🏻肉汁豐盛💦
濃郁香料調味並帶有甜味

2022-11-30 698 views
今日黎到灣仔接朋友放工, 佢帶我去左間佢LUNCH食過話唔錯既川菜餐廳一齊食晚飯~~餐廳應該開左冇耐, 內裏既枱櫈全部好新好靚, 最鍾意新餐廳乜都新既感覺餐廳主打食川菜, 唔洗擔心以為川菜淨係得辣, 呢道有辣有唔辣選擇呢~~一睇餐牌就俾佢個烤魚套餐吸引左, $368有烤魚, 有蠔同蔬菜拼盤, 好似幾抵食咁另外加$68仲有一碟手切肥牛, 一於點呢個餐!!!好方便可以用QR CODE落單~~凍豆漿$16    凍檸茶$18真心覺得呢道既飲品好抵飲, 十幾蚊仲要超大杯, 好耐冇見到餐廳會有呢個價錢喇!!!烤魚套餐有4款口味烤魚, 我地點左麻香青花椒魚~~係其他地方冇見過有麻香青花椒魚, 見咁特別一於試下一大盤烤魚用電磁爐一路加熱一路食烤魚超級大條又厚肉, 人多都夠食呀~~~條魚冇乜骨, 肉質幼嫩配料方面有大豆芽, 蓮藕, 豆卜等等......手切肥牛 $68邊食烤魚又可以加埋其他食材一齊煮黎食手切肥牛份量都唔少, 每塊切得好薄好均勻~~肉質甘香軟腍廣島蠔有6粒, 粒粒都脹卜卜啖啖肉~~蠔味濃而且唔腥蔬菜拼盤有蒿荀, 金菇同娃娃菜.....最後點左個甜品: 紅糖糍粑 $48即叫即炸熱辣辣~~外

另外加$68仲有一碟手切肥牛, 一於點呢個餐!!!

好方便可以用QR CODE落單~~

凍豆漿$16    凍檸茶$18

烤魚套餐有4款口味烤魚, 我地點左麻香青花椒魚~~
係其他地方冇見過有麻香青花椒魚, 見咁特別一於試下

一大盤烤魚用電磁爐一路加熱一路食

烤魚超級大條又厚肉, 人多都夠食呀~~~
條魚冇乜骨, 肉質幼嫩

配料方面有大豆芽, 蓮藕, 豆卜等等......

手切肥牛 $68
邊食烤魚又可以加埋其他食材一齊煮黎食

手切肥牛份量都唔少, 每塊切得好薄好均勻~~
肉質甘香軟腍

廣島蠔有6粒, 粒粒都脹卜卜啖啖肉~~
蠔味濃而且唔腥

蔬菜拼盤有蒿荀, 金菇同娃娃菜.....
最後點左個甜品: 紅糖糍粑 $48
即叫即炸熱辣辣~~
外皮炸到金黃色既糍粑外脆內軟~ 口感非常煙韌Q彈

黏上紅糖食味道剛好唔會好甜~~
  • 紅糖糍粑
  • 麻香青花椒魚
2022-11-25 36 views
灣仔新開地道川菜 最近好想食辣嘢,利東街附近有間新開的川菜,食物選擇都幾多,又有烤魚、酸菜魚同埋好多特色川味小菜,餐廳面積唔大感覺幾溫馨,天花掛滿紅色燈籠幾有節日氣氛,雖然係新開唔耐,但係已經係人氣十足,lunch time更加大排長龍老壇酸菜魚 $238份量實在是太大方了😍 湯頭微酸仲有花椒香氣,海鱸魚片滑嫩爽口,切得很薄完全沒有腥味,配菜好足包括老壇酸菜、芫茜、芽菜、金菇、寬粉非常Q彈好吃螞蟻上樹 $78大愛煙靭的粉絲,吃川菜唔少得螞蟻上樹,泡椒加上肉碎勁惹味,襯熱食,辣辣哋非常適合送飯紅糖糍粑 $48軟糯的口感真的無法抗拒💕炸到外酥內軟食唔停口,軟到可以拉絲—————————————————川館 (大王東街) (灣仔)灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #灣仔美食#紀念日 #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #
灣仔新開地道川菜

老壇酸菜魚 $238
份量實在是太大方了😍

螞蟻上樹 $78

紅糖糍粑 $48
軟糯的口感真的無法抗拒💕炸到外酥內軟食唔停口,軟到可以拉絲

—————————————————

川館 (大王東街) (灣仔)
灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #灣仔美食#紀念日 #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkigers #美食日記 #灣仔好去處 #川菜
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2022-10-16
  • 紅糖糍粑
  • 螞蟻上樹
2022-11-19 65 views
灣仔大王東街新開咗間「川館」,顧名思義,係一間主打四川風味菜的餐廳。店內裝修簡約,帶點中式韻味,用餐環境頗舒適餐牌上有各式各樣四川前菜、小炒、烤魚、水煮、酸菜、雞煲、麻辣香鍋等等夫妻肺片表面加咗大量花生及芝麻作點綴。牛肚及牛脷片大而薄,口感爽嫩,每片都浸滿紅紅辣油,好入味,麻辣鮮香蒜蓉油麥菜油麥菜新鮮碧綠,口感爽脆,加咗蒜蓉一齊炒,香口美味又健康老壇酸菜魚一大盤份量十足,足夠2-3人共享✨湯頭酸酸辣辣,又香又麻,好正呀!裏面有唔少魚片,滑嫩爽口,充滿魚鮮味~仲有大量老壇酸菜、芽菜、金菇、寬粉,好吸湯呢!寬粉大大條,超級Q彈有嚼勁凍檸檬茶最後叫咗杯冰凍解渴凍檸茶,酸酸甜甜,去脂解膩

夫妻肺片

蒜蓉油麥菜

油麥菜新鮮碧綠,口感爽脆,加咗蒜蓉一齊炒,香口美味又健康

凍檸檬茶

最後叫咗杯冰凍解渴凍檸茶,酸酸甜甜,去脂解膩
$250 (Dinner)
2022-11-17 75 views
午餐叫了一客酸菜魚外賣,份量比這幾年來所見過的都大,很足料,味道也很好。👍👍👍我叫中辣,辣度和三哥的小辣差不多。跟餐有一個涼菜和一杯豆漿。要等超過十分鐘。
我叫中辣,辣度和三哥的小辣差不多。
跟餐有一個涼菜和一杯豆漿。
要等超過十分鐘。
酸菜魚
酸菜魚
2022-11-16 40 views
朋友臨時要加班所以自己一個食dinner🫠-因為一丁友 所以叫咗1️⃣regular size小辣麻辣雞煲🐓上菜幾快雞煲上咗一陣店員會幫手睇時間開蓋較細火力幾貼心🫶🏻.雞肉 配菜同香料都足雞幾新鮮 唔老唔柴足料辣椒 洋蔥🧅唔係好重鹹味嘅醬汁同埋唔會好油又辣又麻麻同辣平衡都幾好比起一般小辣會辣啲🔥仲有好多豆卜😙吸曬麻辣味比起雞肉更加辣正🌶中意食麻辣可以挑戰下😛-2️⃣紅糖糍粑份量多 大大條外脆內煙韌好味😋已經飽又唔大食嘅話唔建議一個人點🤣-餐廳新開好乾淨 唔嘈唔會好大油煙🚬每張枱都幾闊落坐得舒服餐廳用入枱式電子爐同qr code落單好方便✅-除咗麻辣雞煲仲有好多其他麻辣菜式麻辣愛好者gogogo
朋友臨時要加班
好方便✅
除咗麻辣雞煲
仲有好多其他麻辣菜式
麻辣愛好者gogogo
餐廳外面已經聞到浸椒麻味,餐廳個招牌超有中國特色,裏面亦都有紅燈籠做裝飾,感覺好正宗嘅四川菜。 🍴 老壇酸菜魚 ($238) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫細份量對於我地兩個人真係啱啱好,呢個酸菜魚賣相非常吸睛,口味好啱我地香港人口味,魚肉份量夠多,而且幾滑!湯底味度夠酸,同薯粉同飯一齊食真係好夾!推介!🍴 辣子軟殼蟹 ($208) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫好少見到有軟殼蟹食,見價錢唔算貴,又幾大碟就叫咗嚟試吓。 點知原來有驚喜,軟殼蟹加埋應該有五六隻,而且每一隻都炸到好酥脆惹味,食到停唔到口!呢味餸又係送飯一流!🍴 紅糖糍粑6件 ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫食完辣野食返個甜品都唔錯!應該係即叫即炸,所以係熱辣辣嘅。外皮煙煙韌韌,裏面軟淋淋,成舊糯米糍咁,加埋紅糖漿食,大推!.............................. 川館地址📍: 灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖總評分: 8.8/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 老壇酸菜魚 ($238) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-11-09
2022-11-13 453 views
中國菜四大菜系入面我最鐘意就係川菜,味道又麻又辣,非常開胃,當中烤魚真係食極都唔會厭,呢間烤魚好大條,配料都特別多😍麻香青花椒烤魚 $318烤魚配青花椒味真係一絕,因為佢麻得嚟唔會太辣,仲有一種特別嘅香味,可以話比麻辣更加適合配烤魚,所以個魚湯嘅味道非常過癮,鮮味得嚟仲有少少麻麻辣辣嘅感覺!而烤魚烤得非常好,外皮仲有少少脆, 啲魚肉仲幾滑tim!配料嚟講呢佢本身已經有金菇、豆芽、豆卜、蓮藕片,全部都好入味😋海蝦8隻 $68海蝦勁鮮甜,而且師傅仲好細心剪晒啲腳同埋蝦頭尖尖嗰部份,咁剝殼嘅時候就會更加方便同唔會整親隻手👍🏻芝士豆腐 $48芝士味濃郁得嚟又唔會冇左豆腐嘅清新,而且份量都幾多😆萵筍片 $28食烤魚一定要配萵筍片,口感脆嫩之餘營養價值又高😚粉條 $22粉條好煙韌,而且佢夠闊身,就算唔小心煮耐咗少少都唔會爛哂,份量都幾多🤓紅糖糍粑(6件) $48油炸過嘅糍粑真係酥香鬆脆,灑上鮮香嘅豆粉之後再點埋濃稠嘅紅糖,口感香甜軟糯🤤

麻香青花椒烤魚 $318

海蝦8隻 $68

芝士豆腐 $48
芝士味濃郁得嚟又唔會冇左豆腐嘅清新,而且份量都幾多😆

萵筍片 $28
食烤魚一定要配萵筍片,口感脆嫩之餘營養價值又高😚

粉條 $22

紅糖糍粑(6件) $48
  • 麻香青花椒烤魚
香港都試過好多間食麻辣地方,每一次大辣都一般,第一次試呢間好順理成章地叫左大辣,估唔到果然夠辣好正😋😋👍🏻1) 花椒麻辣烤魚味道同其它好唔同,好正👍🏻❤️我地叫左大辣,都可以接受又唔會麻到個嘴無曬味,魚肉都好好味唔會一夾就就散❤️❤️值得再試2)辣炒土豆絲味道非常好,唔會太油都非常爽口,大家可以考慮自己食得幾辣,我地叫左大辣😂😂果然不得了,真係不得不認輸下次可以中辣會更好(本人已經非常食得辣😂😂)總括嚟講餐廳座得舒服,嘢食都好正值得再次光臨❤️

2)辣炒土豆絲

總括嚟講餐廳座得舒服,嘢食都好正值得再次光臨❤️
花椒麻辣烤魚
炒土豆絲
泡椒鳳爪
2022-11-12
花椒麻辣烤魚
炒土豆絲
泡椒鳳爪
✅川館食辣專員又帶大家去食川菜😎今次呢間川菜館係港島區係灣仔啱啱新開張 本店就係大角咀🤣除左一般既川味小菜外 當然仲有唔少得既水煮同酸菜系列仲有雞煲同烤魚🥰價錢都好親民👍🏻🔆麻香青花椒烤魚 $318烤魚有酸菜 麻辣 仲有青花椒味唔想食太辣既麻辣味 於是就揀左個相對上冇咁辣既青花椒味烤魚面佈滿左青花椒串 就好似一串串提子咁🤣個味道都好過癮 魚湯中帶少少麻麻辣辣既感覺因為係青花椒既麻辣 所以個辣都係舌尖到~烤魚預先已經烤好同埋分好左一半 食落非常方便仲食到外皮係脆添👍🏻 啲魚都唔會太韌或者太乾配料本身已經有大豆芽 豆卜 同蓮藕片全部都好掛湯好索味😝 食完仲可以加料打邊爐我就叫左萵筍片($22) 同粉條 ($22)連埋烤魚一齊上 就會更加入味😝 亦都可以食哂烤魚之後再加都冇問題!份量一啲都唔少㗎 一份都好大份👍🏻 全部吸哂味好正🥰🥰兩個人食都夠哂飽! 大滿足💛🔆酸辣土豆絲 $78要左中辣🤣 黎到都真係幾辣下🥵不過又辣得好過癮喎🤣 佢個酸味唔會好重只係食到淡淡既陳醋酸味 食落個咸同辣係混合左土豆絲切到好幼細 食落都好爽甜 要黎做小菜送飯 又或者小食都得😍😎🔆紅糖糍粑 $48最後當然要叫返
✅川館

烤魚有酸菜 麻辣 仲有青花椒味
唔想食太辣既麻辣味 於是就揀左個相對上冇咁辣既青花椒味
烤魚面佈滿左青花椒串 就好似一串串提子咁🤣
個味道都好過癮 魚湯中帶少少麻麻辣辣既感覺
因為係青花椒既麻辣 所以個辣都係舌尖到~
烤魚預先已經烤好同埋分好左一半 食落非常方便
仲食到外皮係脆添👍🏻 啲魚都唔會太韌或者太乾
配料本身已經有大豆芽 豆卜 同蓮藕片
全部都好掛湯好索味😝 食完仲可以加料打邊爐
我就叫左萵筍片($22) 同粉條 ($22)
份量一啲都唔少㗎 一份都好大份👍🏻

🔆紅糖糍粑 $48
最後當然要叫返個糍粑做甜品
佢哋係即叫即整 所以糍粑上枱既時候熱辣辣
外脆內軟既感覺 就好似食緊糯米糍咁😝
煙煙韌韌💛 加埋紅糖個配搭 仲可以解辣添!

🔆青蘋果薄荷沙冰 $45
青綠色既沙冰 飲落第一啖就好重薄荷味