2018-02-18 177 views
每年團年飯,都離不開去酒樓點個晚飯套餐,吃得多總有點厭,於是今年搞搞新意思,去心夜來潮食個盆菜。餐廳的裝修甚有特色,帶有嶺南古典風格。盆菜為六人分量,餸料包括沙薑雞、醬滷鵝、秘制豬手、蠔皇豬脷、醬滷肉、蠔皇扣鮑魚、茄汁碌蝦、發菜、粉絲蒸聖子、黃金蠔豉和扒花膠。粉絲蒸聖子:聖子新鮮爽口,粉絲配上蒜蓉和豉油,令人食指大動。秘制豬手、茄汁碌蝦: 豬手咸香味美,肉質軟諗; 碌蝦爽口彈牙,茄汁味醒胃怡人。醬滷鵝:正宗潮式汁醬,鵝肉有咬口兼入味。蠔皇豬脷、醬滷肉:豬脷和滷肉十分入味。沙薑雞:製作時間恰到好處,令雞肉保持嫩滑,而沙薑味亦香濃。蠔皇扣鮑魚、發菜、黃金蠔豉和扒花膠: 蠔油與鮑魚、蠔豉和發菜非常配合,令它們更滑身,味道層次感亦豐富很多。

醬滷鵝:正宗潮式汁醬,鵝肉有咬口兼入味。

蠔皇豬脷、醬滷肉:豬脷和滷肉十分入味。

沙薑雞:製作時間恰到好處,令雞肉保持嫩滑,而沙薑味亦香濃。

2018-02-17 185 views
年三十當然要跟家人一起食餐年夜飯送別豐盛的雞年🐔心夜來潮於塘尾道開店時,已經見到店外好像大排筵席般,非常熱鬧,但礙於環境關係,一直想試但都不敢試,驚怕一邊食一邊看見🐭走來走去。所以當得知這店搬上樓上鋪時,便決心要一試😄店鋪位於黃金地段,地點非常方便。內裡裝修簡約,餐檯坐椅全是木做,幸好我有訂位,所以五個人可獨佔一檯,不需與別人搭檯,否則坐起來都會有點壓迫感。店內的餐具都印有店鋪名稱"心夜來潮",頗有別樹一格的感覺😊是時候介紹一下我們所點的菜餚,1)小炒王 :普通的一碟小炒王,例牌有韮菜花,蝦米乾,腰果,紅椒同菜哺,但味道真是不普通,好惹味,火喉好夠,值得推介👍🏼2)滷水鵝 : 滷水汁夠味但不會太鹹,鵝件滷得很入味,鵝肉"林"但絕不霉,實實的,講上來像是很矛盾😆3)潮洲炒飯 : 飯炒得好香,飯與飯之間沒有多餘的水份,一粒一粒的。炒飯粉絲相信會喜歡☺️4)胡椒豬肚湯 :胡椒味濃,豬肚乾淨,沒有豬內臟的押味,煲得很林,唯獨美中不足的是內裡的蘿蔔很生,沒有煮透,令最愛食蘿蔔的我都卻步,略為可惜😔5)烤板醬爆骨 : 這個骨要等二十分鐘左右,因為要即烤再鐵板上,肉很林,一咬便與骨分離,很適合老人家食
年三十當然要跟家人一起食餐年夜飯送別豐盛的雞年🐔

店內的餐具都印有店鋪名稱"心夜來潮",頗有別樹一格的感覺😊

是時候介紹一下我們所點的菜餚,

5)烤板醬爆骨 : 這個骨要等二十分鐘左右,因為要即烤再鐵板上,肉很林,一咬便與骨分離,很適合老人家食,味道都不錯,同樣不會太鹹。不過喜歡肉質結實的人未必會喜歡😅

6)一口饅頭:這饅頭炸得很好,外脆內軟,點上煉奶,小朋友一定喜歡😋

7) 潮州白粥:食潮州野必叫白粥,這粥都算綿,是小炒王滷水鵝的好配搭😋

總體來說,我對這店印象不錯,下次必定再光顧,試試其他菜餚, 尤其是他們的盤菜,真的很吸引😄
2018-02-15 1001 views
今晚晚飯心血來潮, 忽然想去食打冷。由於約了朋友在旺角等,所以上網看看有什麼打冷值得試下。 發現這間新式的潮州菜館--, 除了主打潮州食物外,還有其他中式菜可供選擇, 就訂檯選擇去食。上到餐廳 ,人頭湧湧, 店員表示稍等片刻, 再執完檯後很快就可以入座。坐低後, 店員很快地給我們餐具和水杯,我們第一件事便看看餐牌有什麼特別嘢想食, 最後點了食潮州菜嘅主打 -- 醬鹵六小碟。醬鹵六小碟, 分別是豬耳仔、豬腩肉、豬大腸、豆腐、紅腸种豬脷, 差不多全部豬,配上鹵水汁, 我食潮州菜必選嘅菜式。 鹵水汁做得非常惹味, 不得不佩服這店做的豬耳仔,從來未食過豬耳仔是這麼軟身的,簡直沒有牙都食得到, 軟滑度超勁。 而豆腐將滷水汁精華發揮得淋漓盡致, 超級入味。一不離二,再來緊是潮州蠔餅喇, 蠔餅煎得非常香脆,色澤金黃,每一啖都蠔味盡收,加上脆卜卜嘅邊,食落非常爽脆, 潮州食品必食嘅菜式之一。再來粉絲蒸蟶子,大大隻蟶子非常厚肉, 加上蒸嘅時間啱啱好, 爽彈鮮甜。 加上大量蒜頭片和香蔥,味道濃郁, 非常棒的一碟海鮮。最後值得一試是這裏的炸饅頭 ,一碟有九粒。 但係細細粒可以一啖過食, 饅頭炸得特別香脆,
今晚晚飯心血來潮, 忽然想去食打冷。由於約了朋友在旺角等,所以上網看看有什麼打冷值得試下。 發現這間新式的潮州菜館--[心夜來潮], 除了主打潮州食物外,還有其他中式菜可供選擇, 就訂檯選擇去食。

最後值得一試是這裏的炸饅頭 ,一碟有九粒。 但係細細粒可以一啖過食, 饅頭炸得特別香脆, 點了小小嘅煉奶 ,食完大滿足。

試過這餐後,無論這嘅裝修、 食物嘅質素和店員招呼態度,都感覺非常好。加上價錢大眾化,都值得再來幫襯。

2018-02-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2018-02-13 100 views
It must have been ages since I last went here because it was at a different location but the new location is much bigger and conveniently located near the MTR.The only thing is you have to burn your calories before eating as they are located some flight of stairs above!The vegetable tea was just a good as before loaded with vegetables, squid, preserved sausages and glass vermicelli.The portion was slightly bigger than expected.Also had the LEI TEA which was new, the appearance is similar to the

Also had the LEI TEA which was new, the appearance is similar to the vegetable tea but the taste is just like bitter tea with lots of sesame at the bottom.
As a tea lover, I appreciated this!
The chicken and herb soup was nourishing but the herb taste wasn't as strong as expected.
Will probably come for the lemon fish.
2018-02-13 143 views
一班朋友最岩就係食潮洲打冷,呢晚4個人黎心夜來潮食下新式打冷,食物水準真係唔錯。我地叫左蟹粥,招牌米粉,雞油豆苗,滷水腩肉拼豬腸同胡椒豬肚湯。每樣都十分出色,一定會再返黎食
2018-02-13 2058 views
心夜來潮系我印象中就系食宵夜,因為開到4:00am又食潮州野真系幾吸引~~一家人團年飯我就決定來呢度~砂鍋粥可自由配搭海鮮,肉類,選擇很多~仲有砂鍋黑草羊腩煲呢兩樣我最想食!早一個星期訂檯我怕新年期間要食套餐,或餐單有變動,所以問問才知道有盤菜食,一向不太喜歡食盤菜,因為食得有點麻煩,要順次序吃不能先挑想吃的~店員說這個盤菜有別一般的,會用一個大圓形架盛著由幾個小盤分別盛不同食物而組成一個大圓形盤菜,我簡左共11款食物的盤菜!(盤菜要兩日前訂)系旺角中心,新之城對面就會看到招牌,樓梯直上2樓就是了盤菜超大個非常有霸氣,全部人相機食先,每格餸菜都熱辣辣~沙薑雞:濃郁的汁包著嫩嫩的雞,很入味,不會很肥很膩,肥瘦剛好!醬滷肉:滷肉薄薄切片更彈牙,肥膏位香,最喜歡煙韌的豬皮蠔皇豬脷:半爽半淋,沒有怪味道醬滷鵝:好肥美,皮下脂肪很邪惡但非常入味,很難抵擋呀,通吃!全部鵝多肉少骨,啖啖肉很滋味!滷水汁不會過咸,味道很不錯茄汁碌蝦:食左幾款肉類,來個酸酸甜甜的醒醒胃,鮮蝦剪了蝦頭,蝦鬚令食客方便進食,你愛吮蝦殻嗎?只要醬汁美味,蝦新鮮,蝦殻也絕不能放過!爽甜的蝦肉還有洋蔥伴碟,加上蔥花,這道菜不單調
系旺角中心,新之城對面就會看到招牌,樓梯直上2樓就是了

盤菜超大個非常有霸氣,全部人相機食先,每格餸菜都熱辣辣~

醬滷肉:滷肉薄薄切片更彈牙,肥膏位香,最喜歡煙韌的豬皮
蠔皇豬脷:半爽半淋,沒有怪味道

茄汁碌蝦:食左幾款肉類,來個酸酸甜甜的醒醒胃,鮮蝦剪了蝦頭,蝦鬚令食客方便進食,你愛吮蝦殻嗎?只要醬汁美味,蝦新鮮,蝦殻也絕不能放過!爽甜的蝦肉還有洋蔥伴碟,加上蔥花,這道菜不單調顏色又美!
秘制豬手:豬手愛吃皮多過肉,膠原蛋白豐富,增強皮膚的彈性,我超愛吃!這個絕不能放過多吃一點!

金銀粉絲蒸蟶子:蟶子頗大隻,肉切開兩邊蒸還很大隻,還保留到肉的鮮甜又夠肥美,配粉絲一流,加碗白飯仲正

蠔皇扣鮑魚:蠔油與鮑魚都是海產類,是絕配最能帶出鮑魚的鮮味,口感軟腍~帶點煙韌
花膠:含豐富的蛋白質,膠質~滋潤養顏,平和不燥~系女仕們的美顏,養生食品!花膠爽而滑溜,用心製作,釀了幾粒少薑粒,沒有腥味,血絲~不太濃不太咸的蠔油汁很好~

發財發菜~金黃蠔豉:髮菜蠔豉荳苗永遠都在一起,新年,做節必食的,完整沒有碎絲的髮菜和大隻甘香蠔豉燜得很香很惹味,荳苗撈一點蠔汁食超滋味!!!
$288,4位起,我地6人食剛剛好,更可以叫一點潮州小菜~慢慢享受新年的聚會!
2018-02-11
2018-02-12 136 views
之前一直都有聽過心夜來潮依間餐廳,今日趁住朋友生日,就黎左同佢食黎到發現依度係要行樓梯,2層都幾高下,如果同老人家黎就會有小小唔方便係外面睇間餐廳似足大陸餐廳既風格,好有中國地道風味不過今次既野食就唔推介啦,因為真係麻麻地依個係潮洲砂鍋粥,蟹粥正常黎講係會好有鮮甜味,不過依度用既蟹唔夠新鮮,所以個粥唔夠味,即使係落單先即時熬煮,亦都唔夠新鮮。而且粥亦都比較稀,好似飲水咁,落既米太小啦辣酒煮花螺,一上黎果陣加酒再點火,原本令我地好期待,但原來有半鍋都係死螺,梅梅地咁咁,食左一舊都唔敢再食依度既花甲好多沙,好明顯前處理做得唔夠好花甲亦都唔夠新鮮,大部份都好細隻,食落無乜味依間餐廳既海鮮類都係比較差最後食左個蠔湯飯,蠔就正正常精,今次起碼無湯先,但飯既份量好小,而且飯粒好硬,所以大家都唔敢食太多整體質素偏差,特別係海鮮類,令人失望,依個價錢既質素唔應該咁差

係外面睇間餐廳似足大陸餐廳既風格,好有中國地道風味

不過今次既野食就唔推介啦,因為真係麻麻地

而且粥亦都比較稀,好似飲水咁,落既米太小啦

依度既花甲好多沙,好明顯前處理做得唔夠好

花甲亦都唔夠新鮮,大部份都好細隻,食落無乜味

依間餐廳既海鮮類都係比較差

2018-02-11 127 views
托朋友嘅鴻福揀咗呢間餐廳嚟到慶生🎂🎂🎂朋友話呢一間嘅砂鍋粥🥣好特別認真品嚐 🍽其實都唔錯粥好棉身 我哋叫咗好多配料包括聖子 黃鱔及豬膶🐷材料就好多 因為我哋叫一個細細鍋 所以大概分到六碗左右嘅粥 都抵食但整體而言我都唔建議大家叫蠔 🙈因為有點腥腥哋 如果大家唔係太喜歡太腥 就可免則免啦 🙊豬膶切得唔夠細塊 都霸住咗大半個碗 我就麻麻地嘅~🤨我冇食豪餅但係我啲朋友就話豪餅炸得好香口😋好脆所以好好味👍🏻最讚嘅係 佢地細細粒嘅小米餃因為細細粒入口容易 一啖一粒又好有蝦米味 餃子皮得意在都幾彈牙👱🏼‍♀️未試過就一定要試吓啦👀
托朋友嘅鴻福
最讚嘅係 佢地細細粒嘅小米餃
因為細細粒入口容易 一啖一粒
又好有蝦米味 餃子皮得意在都幾彈牙👱🏼‍♀️
未試過就一定要試吓啦👀
$70 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 小米餃
  • 爆炒醬啫秋葵
2018-02-07 118 views
今日朋友帶佐我黎旺角食潮洲野叫 "深野來潮",我印像中既潮州野都係魚蛋粉同埋 "打冷",但朋友話呢間新式野一定要去試一試,咁就一早BOOK 定位約佐星期五去。佢位置都幾正,地鐡站一出行幾步就係,但以前真係唔為意有呢間野,可能因為樓上舖既關係啦。一上到去,嘩,好多人好熱鬧。好在有BOOK 位,等佐2分鐘就入得。望一望份MENU,都幾多得意野,同我想像中既潮州野好大出入,果然有驚喜﹗因為我地得兩個人,但又好多野想試,就決定點D 唔太頂肚既,首選揀佐個 "潮州話梅檸檬魚",要佐鱸魚,跟住就點佐我最鐘意食既師子頭,不過佢就叫 "鮑汁扣潮式師子頭",再黎朋友最鐘意的 海膽 "醬醃海膽炒飯" ,最後要2隻聖子王埋尾。個場好多人,但又唔影響服務師態度,服務好好,又有笑容,而家好少見了先黎係一潮州話梅檸檬魚,跟爐上夠曬貼心,而且好足料﹗湯底我覺得有小小泰式風味,非常開胃,魚切片,好嫩滑。再黎兩隻聖子王,果然夠曬大隻,一D 沙都無,好鮮甜,呢個價都幾抵食﹗跟住黎就係個醬醃海膽炒飯,唔會將貨就價,海膽同飯炒均再放D 海膽係面,賣相同味道都一流,仲正過離島食個D ,價錢又抵,下次會ENCORE﹗最後黎一個係
潮州話梅檸檬魚

聖子王
醬醃海膽炒飯

鮑汁扣潮式師子頭
最後黎一個係鮑汁扣潮式師子頭
同我平時食個D 上海師子頭係兩回事,呢個就唔係純粹單純豬肉球加小棠菜,呢個好特別,其實我唔係太分到係咩肉,有點似鯪魚肉好有鮮味,入面足佐好多冬菇﹗

呢餐真係食到捧住個肚走,朋友真係無介紹錯,完全打倒我對潮州菜沉悶既概念,原來潮州菜可以做到咁有創意﹗不過其實我對咩類型既菜式無乜特別喜好,最緊要好食﹗下次有機會再約多D 朋友黎試多幾個唔同菜先得﹗
2018-02-03
$250 (Dinner)
潮州話梅檸檬魚
聖子王
醬醃海膽炒飯
鮑汁扣潮式師子頭
2018-02-06 94 views
心血來潮想食潮洲野, 即刻諗起心夜來潮Book左9點, 眼見坐無虛席 裝修好有古裝味道, 灰色石牆, 木枱木櫈2隻新鮮蟶子王 $42/隻有三種煮法揀 (蒜蓉粉絲蒸, 豉汁粉絲蒸, 潮式香辣魚仔炒)我地揀左傳統既蒜蓉粉絲蒸蟶子超新鮮, 肉質肥美, 一人一隻真係唔夠喉.鮑汁扣潮式獅子頭$86上海獅子頭成日食, 試下潮式獅子頭究竟有咩突別先!切開一片片, 一鍋都有八九嚿, 每嚿都充滿東菇, 蝦米, 魷魚, 肉質煮到好淋, 加埋淡淡既鮑汁湯. 潮洲話梅檸檬魚 - 原條鱸魚 $198一上枱梗係要試下頭啖湯, 好香既檸檬, 話梅同魚既鮮味. 條魚都幾大條, 切開小嚿, 魚肉好新鮮, 唔會係出面果D趙香口膠禁, 魚骨唔算多.堅有話梅嫁, 重要4粒禁多. 醬醃海膽炒飯 $88個飯2個人食, 每人都食到2碗半到飯粒炒得好香, 好乾身,
心血來潮想食潮洲野, 即刻諗起心夜來潮
Book左9點, 眼見坐無虛席

裝修好有古裝味道, 灰色石牆, 木枱木櫈

2隻新鮮蟶子王 $42/隻
我地揀左傳統既蒜蓉粉絲蒸

蟶子超新鮮, 肉質肥美, 一人一隻真係唔夠喉.

鮑汁扣潮式獅子頭$86
上海獅子頭成日食, 試下潮式獅子頭究竟有咩突別先!
肉質煮到好淋, 加埋淡淡既鮑汁湯.

潮洲話梅檸檬魚 - 原條鱸魚 $198
一上枱梗係要試下頭啖湯, 好香既檸檬, 話梅同魚既鮮味.

堅有話梅嫁, 重要4粒禁多.

醬醃海膽炒飯 $88
個飯2個人食, 每人都食到2碗半到
飯粒炒得好香, 好乾身,

Type of Meal
Dinner
2018-02-03 209 views
食生日飯搵間特別小小試食,不過樓梯好高好難行如果有老人家同行諗清楚先原本想試砂鍋海鮮粥,不過最後選擇左豬肚湯放棄左白果胡椒豬肚湯-上菜整碗暖粒粒先,胡椒味又香又辣一飲超暖胃,白果係雪藏貨好硬同冇香味,豬肚洗得夠乾淨冇騷味,咸排骨冇特別,餸好多3個人可以每人飲3碗擂茶-特色夠但因上枱時凍大打折扣有啖啖茶香但米通林晒而且唔香小米餃-表面好似粉果但完全另一種味道,餡有肉味但又食唔到好特別, 皮夠唔錯煙韌潮式脆炸獅子頭-面脆鬆化又唔油,啖啖豬油香味肉滑冬菇香必食爆炒啫秋葵-香口野味小小辣,秋葵炒得爽脆又入味,咁整無鼻涕感覺又好食家鄉米線兜亂-餸太多米線太小而且餸菜香味入唔到米線,所以似食緊伴米線冇鑊氣總結-各樣都唔錯夠特色味道好,但座位小去要記得訂位

原本想試砂鍋海鮮粥,不過最後選擇左豬肚湯放棄左

白果胡椒豬肚湯

擂茶

擂茶-特色夠但因上枱時凍大打折扣
有啖啖茶香但米通林晒而且唔香

小米餃

脆炸潮式獅子頭

潮式脆炸獅子頭-面脆鬆化又唔油,啖啖豬油香味肉滑冬菇香必食

爆炒啫啫秋葵

家鄉米線兜亂

總結-各樣都唔錯夠特色味道好,但座位小去要記得訂位
2017-06-15
爆炒啫啫秋葵
  • 脆炸獅子頭
  • 爆炒醬啫秋葵
2018-02-02 1402 views
這間名字特別,菜式也滿有潮汕特色的「心夜來潮」早在塘尾道舊店開業時,我已經幫襯過,不過自從它遷往現時的新店之後,我便未有再去,直到這晚......來到西洋菜南街138號,登上長長的樓梯,來到二樓,一個大大的發光燈箱立現眼前,右面的一個大大隻寫著「心夜來潮」四字,十分搶眼,旁邊還有一行細字,寫著「砂鍋粥 新派潮汕菜」數字,左面則是另一間火鍋店子「饕牛記」的燈箱。 步進店內,只見店裡刻意地營造出一番古色古香的環境,就連餐牌也造成一派古樸的模樣。翻開餐牌看看,隨意點了幾款吸引的菜式,這天的晚餐正式開始。 「心夜小炒王」以店名為名,水準應該有一定的保証吧,點來一試,果然不錯。這小炒即叫即炒,鑊氣甚佳,甫上桌,便傳來陣陣香味,使人食欲大增。這以蝦乾、鮮魷、韭菜花、、腰果、芋絲等為材料的小炒王,香口而味道不過鹹,誠然是送酒良伴。雖然這夜我沒喝酒,仍覺滿意,而且老婆仔也感滿意。「砂煲生啫盤龍鱔」($188/半條、$368/一條)挺吸引的,兩夫妻都愛吃鱔,就叫半條吧!這以砂煲上桌奉客的菜式,一揭開蓋,立時熱力四射,熱氣蒸騰,蒸氣混和著香味飄散而出,讓人食指大動。這口味濃郁的菜式,啖啖是肉,綿軟好味,不

砂煲生啫盤龍鱔」($188/半條、$368/一條)挺吸引的,兩夫妻都愛吃鱔,就叫半條吧!這以砂煲上桌奉客的菜式,一揭開蓋,立時熱力四射,熱氣蒸騰,蒸氣混和著香味飄散而出,讓人食指大動。這口味濃郁的菜式,啖啖是肉,綿軟好味,不需多時,便被我把它掃得一乾二淨。
這幾天天氣嚴寒,吃一窩熱熱的粥當然是好。「潮汕砂鍋粥」(小/$180起、大/$330起),任揀魚蝦蟹貝各款海鮮、豬膶、田雞、肉片等材料,奉送粥底,是這兒的招牌菜式之一,正好代替飯麵,作為這夜的主食。
在各款配料中揀了膏蟹(小 $120/隻)、兩隻鮑魚($20/隻)和響螺片($60/份),下單不久,已經上桌。下點隨砂鍋粥奉客的芫茜蔥,便可即時享用。
這粥煲得甚稠,但味道偏淡,鮑魚質素不錯,肉質有彈性而不韌,早已切成細細粒的響螺片份量不少,可惜這晚不知是我不夠運還是膏蟹的來貨欠佳,蟹肉不夠新鮮,成了這砂鍋粥的敗筆,在這晚我所吃的三道菜式中,這店中的招牌菜之一,反而成了最失色的一道。
話雖如此,這晚的另外兩個菜式「心夜小炒王」和 「砂煲生啫盤龍鱔」都有不錯的水準,就都能讓人滿意。
$270 (Dinner)
  • 砂煲生啫盤龍鱔
  • 心夜小炒王
2018-01-20 141 views
無意中發現這間樓上潮州菜館,正好良久沒吃潮州菜,一下子便選定這間吃晚飯。店內裝潢設計甚有特色,木製的桌椅、牆上的掛畫、裝飾品都充滿古色古香,好像走進了中國古代一樣。我們六時多便入座,不用等位,不過過多一會兒人客便越來越多了,七時半左右已佔滿人,想不到這間樓上舖如此多人認識,應該頗有人氣。連餐牌都設計得好有中國風,好有心思。食物選擇頗多,砂鍋粥有十多款材料自由搭配,另有不同潮汕地道小食、小菜及海鮮,也有雞煲、羊腩煲等新派潮汕菜。砂鍋粥加配蟶子王、花甲王及黃鱔,鮮甜味美,粥底不會太稀或太傑,恰到好處,而且份量很多,吃極也吃不完。傳統鴨蛋煎蠔烙好有蛋味,煎得香脆,不會太乾或太油,蠔仔也夠多又大粒,美味!家鄉路邊炒米粉材料豐富,炒得好有鑊氣,亦好乾身,也不油膩,確有傳統風味,頗有水準。鮑汁扣潮式獅子頭,湯底濃味,夾雜不少蔬菜,獅子頭切片厚度剛剛好,而且有好多塊,獅子頭用料豐富,口感十足,充滿濃厚香菇味。

連餐牌都設計得好有中國風,好有心思。

2018-01-19 133 views
深夜同朋友去左潮人聖地搵食。呢間個名幾特別,叫做《深夜來潮》開到凌晨4點。我地就黎個潮食喇!😎門口都貼有餐廳既報道,應該野食有一定水準。見到好多人叫一鍋鍋既粥,好似幾好味!但兩個人食,太大鍋 驚食唔哂。所以無得試。叫左鹵水拼盤 。有鹵水紅腸,腩肉,大腸,豬舌。份量都幾多。腩肉 肥瘦剛好,唔會太多肥肉。鹵水汁很入味,食落好味。一直都對於炒粉絲 好有要求。有一次係下陸街邊食個炒米粉,一直都念念不忘。好想食番個種味道:炒到好乾身既米粉。見到個餐牌寫住 《路邊炒米粉》即刻心心眼!!個樣都有幾分似!食落都始終都唔夠似,都係未夠大陸個次食到咁乾身。但味道都做得唔錯!!佢落左好多配料一齊炒,好夠味!唔會話淡而無味!再叫左個 : 南乳炸雞。用南乳醬炸成,南乳味食落好惹味香口。又炸到好金黃色,而咬落肉質都幾嫩滑。色香味俱全一口奶油饅頭😍😍細個去酒樓一定會叫黎食,童年回憶😊仲一定要點勁多既奶油!好正!個size岩岩好,一啖就食到。唔洗驚d奶油流落黎,整污糟自己。
深夜同朋友去左潮人聖地搵食。

呢間個名幾特別,叫做《深夜來潮》開到凌晨4點。
我地就黎個潮食喇!😎

門口都貼有餐廳既報道,應該野食有一定水準。
見到好多人叫一鍋鍋既粥,好似幾好味!
但兩個人食,太大鍋 驚食唔哂。
所以無得試。

叫左鹵水拼盤 。

有鹵水紅腸,腩肉,大腸,豬舌。份量都幾多。
腩肉 肥瘦剛好,唔會太多肥肉。鹵水汁很入味,食落好味。

一直都對於炒粉絲 好有要求。

見到個餐牌寫住 《路邊炒米粉》即刻心心眼
!!

再叫左個 : 南乳炸雞
用南乳醬炸成,南乳味食落好惹味香口。
又炸到好金黃色,而咬落肉質都幾嫩滑。
色香味俱全

一口奶油饅頭😍😍
細個去酒樓一定會叫黎食,童年回憶😊
仲一定要點勁多既奶油!好正!
個size岩岩好,一啖就食到。
唔洗驚d奶油流落黎,整污糟自己。

2018-01-19 129 views
平日夜晚,5條友係旺角,就選擇黎呢間樓上潮州鋪食下潮州野。五個人叫左一粥、一飯、三個餸分別有圖中的菜脯炒蛋、炸饅頭、海膽炒飯、鹵水拼盤、膏蟹花甲粥。先係菜脯炒蛋,上菜時已經係偏暖...唔夠熱。第一啖入口都覺得香口,但再食就覺得偏咸。有d位仲有鹽再黎潮州野必食的鹵水拼盤,整體都係一般。冇咩特別。而種類都算多。呢個炸饅頭,好岩一口食,一啖就食得曬。炸得香口,配埋煉奶真係一流!成餐飯最好係佢。呢個炒飯係頂頂有一篤海膽(大圖有),海膽都唔會有太大期望。炒飯偏油,都唔算好食。但配料好多。最後期待個海鮮粥,但有d失望,蟹好少肉。花甲亦唔新鮮。粥亦都冇鮮甜味。但蟹都有五、六舊,仲有蟹蓋。最後埋單,每人$100左右。潮州野黎講唔算貴,但味道很一般!
平日夜晚,5條友係旺角,就選擇黎呢間樓上潮州鋪食下潮州野。

五個人叫左一粥、一飯、三個餸