2010-12-17 249 views
天氣寒冷, 早上只有5度.. 一心想去上環食米線, 太凍太遠既關係, 改食粥暖下身果然一去到.. 勁多人!!好迫好快, 叫左艇仔粥, 皮蛋碎牛粥加碟叉焼腸天氣實在太凍既關係, 不消一刻鐘, 個粥已經唔熱...=.=唔知係咪人多, d 料完全係少晒囉..叉焼腸又皮厚少餡, 實在no good!!如果唔係寒冷天, 我唔會食佢!!點解d 食評之前話佢ok good 架......?!?!
天氣寒冷, 早上只有5度..
一心想去上環食米線, 太凍太遠既關係, 改食粥暖下身
果然一去到.. 勁多人!!

好迫好快, 叫左艇仔粥, 皮蛋碎牛粥加碟叉焼腸

唔知係咪人多, d 料完全係少晒囉..
叉焼腸又皮厚少餡, 實在no good!!

如果唔係寒冷天, 我唔會食佢!!
點解d 食評之前話佢ok good 架......?!?!
$19 (Lunch)
2010-10-27 170 views
今天天氣忽冷了幾度, 吃早餐想吃得清淡點熱一點 , 再到這粥品店, 由卑利街到機利文新街, 我通常是吃艇仔粥加一碟炸兩,。今天要了魚片瘦肉粥加一碟炸兩 (HK$14+8 = HK$22)店小但比在卑利街簡潔和光猛魚片瘦肉粥看起來很對版,有米花, 粥底煲得夠綿軟,味道適中;用料很足,魚片和瘦肉的份量不少,花生很脆又香, 配上少許超幼薑絲及蔥粒帶出香味。炸兩是我一定吃的, 炸兩即做的, 好脆及腸粉皮帶著微微的米香. 加芝麻真的很不錯 ,水準之作 , 令我覺得滿意的炸兩!服務尚算滿意.
今天天氣忽冷了幾度, 吃早餐想吃得清淡點熱一點 ,

店小但比在卑利街簡潔和光猛

魚片瘦肉粥
看起來很對版,有米花, 粥底煲得夠綿軟,味道適中;

炸兩
是我一定吃的, 炸兩即做的, 好脆及腸粉皮帶著微微的米香.
加芝麻真的很不錯 ,水準之作 , 令我覺得滿意的炸兩!

服務尚算滿意.

2010-10-27
2010-08-29 151 views
為咗健康著想,都係食番餐粥!之前,聽個同事講,上環買碗雙拼粥要成 $35!聽起嚟都幾唔抵食喎!我有次走過機利文新街,發現呢條街有好多餐廳;有粥檔、茶餐廳、.........。睇到呢間粥檔貼上價錢,多數粥賣 $14,最貴嘅只不過係 $21。相當抵食!今次第一次幫襯,試吓係點! 魚片瘦肉粥 $14一叫完,話咁快有得食嘞!我好多時食粥會辣親條脷,所以,小小心心一羹一羹慢慢食!突然間,出面傾盆大雨!今次真係可以慢慢食!粥底煲得夠綿軟,味道亦鹹淡適中;用料很足,魚片和瘦肉的份量不少,配上少許蔥粒帶出香味。魚片砌得夠薄,仲要係唔腥,好似打邊爐咁,只係喺生火滾粥拖一拖就上枱,食起嚟夠滑。加咗一些超幼薑絲用嚟辟腥,就算食咗都唔覺好辣。瘦肉原來係入味嘅咸瘦肉撕為一條條嘅豬肉絲,起碼容易入口,又唔會韌唔會嚡,最緊要食起嚟唔會有楂! 腸粉 $8腸粉係即拉架,所以食得出香滑得嚟有啲腍,仲有係熱辣辣!Hm... 我估大約有4 ~ 5 條,個碟睇嚟有好多嚿!搭枱嘅兩夫婦食客,位食客先生,見我第一次嚟唔知道要自己落花生醬....,所以,佢將花生醬、甜醬、芝麻、牙簽擺哂喺我面前,跟住佢哋埋單走人。真係非常唔該呢!!
為咗健康著想,都係食番餐粥!
今次第一次幫襯,試吓係點!
魚片瘦肉粥 $14

腸粉 $8
豉油本身由店員倒上碟,我自己落花生醬,兩者已經足夠令腸粉好惹味!亦係我慣常配搭!食完發覺個碟好油,可能係因為花生醬用滾油做成!先可以咁滑又容易倒出嚟!
大部分食客都食完,出面仍然落住大雨!大家都滯留喺度!搭枱位阿太話咁大雨都唔知點走,跟住,我哋開始傾計。我見佢碟炸兩,食剩啲油炸鬼;我好奇問佢,係咪油炸鬼唔好食呀?佢話油炸鬼其實 OK ,只不過係佢好飽所以食唔落!原來係咁!臨走佢仲同我講 Bye-Bye!雖然當時落大雨,但係我遇到好 nice 嘅食客,感覺不錯!
只係見呢度地下有啲紙巾垃圾及牙簽,少少 dirty !

腸粉
2010-08-28
$22 (Lunch)
腸粉
2010-08-15 94 views
星期六既早上. 係慰勞自己既一天. 早餐當然要買好d.原先想去威記買炸兩. 但行返公司o個時見到忠記. 倒不如一試哩間.炸兩用膠袋+紙顫底, 好舊式呢.雖然袋裝, 3條炸兩依然排得整整齊齊呢真係好好味! 外面腸粉雖然厚, 但好滑, 入面既腸粉包完後一點都冇淋, 仲好脆, 真係好正呢~唔記得幾錢, 大約7-10蚊左右, 完全不貴呢食晒3條飽晒了
星期六既早上. 係慰勞自己既一天. 早餐當然要買好d.
炸兩用膠袋+紙顫底, 好舊式呢.
雖然袋裝, 3條炸兩依然排得整整齊齊呢

唔記得幾錢, 大約7-10蚊左右, 完全不貴呢
食晒3條飽晒了
2010-07-10
TakeAway
$8 (Breakfast)
  • 炸兩
2010-08-01 90 views
久地從遊, 未食先見到價錢加了. 不過價錢仍是平的, 一坐下, 叫了艇仔, 鮮牛, 腸粉及炒米.1. 艇仔$14, 未食已嗅到米香, 牛肉不太重味, 尤魚量多, 十分合我個人口味.2. 鮮牛$21, 等到10分鐘先有得食, 只係用電磁爐所以比較慢吧,見到阿叔十分細心甘係甘check下d牛肉有無熟. 上台既 粥, 鮮牛100%well done, 不過仍是滑既.味道很不錯, 不知何解粥底有點魚味, 不過都好鮮甜, 最緊要食完唔會thirsty.3. 炒米$6, 味道不錯, 不過沒有蔥,芽菜及太油4. 腸粉$11, 即叫即做, 米香很香非常好食 聽老闆說, 佢地無用味精. kaka不過我見到有雞粉wor. 不過對比其他粥店,佢地既粥真係好似無咩味精既.
久地從遊, 未食先見到價錢加了.

3. 炒米$6, 味道不錯, 不過沒有蔥,芽菜及太油
4. 腸粉$11, 即叫即做, 米香很香非常好食

$25 (Lunch)
近日想吃得清淡一點,早餐吃碗粥又如何?到了這間位於中環的粥店,其實附近包上環孖沙街那邊,仍是有數檔粥店可選的,但見未吃過的,是想來試吃的。通常也是吃魚片粥的我,今天一反常態,要吃得街坊一點,吃個艇仔粥加一碟炸兩,應該很夠飽的了,先來的是艇仔粥,看起來很對版,因為至少有米花,而且夠熱,是吃粥兩大基本的要求,可是吃下一口,艇仔粥是味粥,幸好師傅下得不太嚴重,還可吃到些許米香,而且很綿,有米花,加入的花生很脆又香,是炸過的貨色,而魷魚鬚爽口非常,可是最害怕也是那些牛肉,就是一貫吃牛肉粥的那些免治假牛,一條條如蟲蟲一樣,牛肉的肉質全無,味道又沒有,真的以後也不敢再吃此品了。炸兩在不消兩分鐘已上枱,可能是日早吃早餐的關係吧,用上炸定的油炸鬼包出來的炸兩,竟仍是脆的,真令人感動,真的不要說笑,本人很久也沒有吃過脆的炸兩了,雖然皮不算很薄,但也是可以接受的厚,加上大量的甜醬麻醬,及一點炒過的芝麻粒,味道不錯,如果芝麻粒可以炒得久一點會更香,這確是是難得能令我覺得滿意的炸兩,當然比起神級的蓮園還有一大段距離。吃了一道好的,一道差的,總算是有得有失,但肚子就肯定很得,因為被很多很多的澱粉質塞滿了。

近日想吃得清淡一點,早餐吃碗粥又如何?

位於中環橫街的一間粥店
油器一大朝炸定一大堆
廚房內是已有粥底及煎好了一條條的斎腸
艇仔粥很明顯是味粥,但很綿而有米花
魷魚鬚爽口非常
可怕的免治蟲蟲牛肉
用上炸定的油炸鬼包的炸兩竟仍是脆的,真令人感動
加上大量的甜醬麻醬,及一點炒過的芝麻粒,味道不錯
2010-01-15
$22 (Breakfast)
位於中環橫街的一間粥店
油器一大朝炸定一大堆
廚房內是已有粥底及煎好了一條條的斎腸
魷魚鬚爽口非常
用上炸定的油炸鬼包的炸兩竟仍是脆的,真令人感動
加上大量的甜醬麻醬,及一點炒過的芝麻粒,味道不錯
  • 炸兩
2010-01-13 77 views
在中環吃碗有味粥,加個炸兩的話,除了威記之外,在機利文新街也有間"忠記".同樣是賣各式粥品,腸粉.早上十點來,開放式廚房內的師傅,正忙於做油炸鬼,好多粥店只會在大清早炸油器,如果晚一點來,通常也是又凍又淋.到時真係搵鬼食.炸兩即做,腸粉皮包著熱辣辣的油條,已經是水準之作.做炸兩沒有秘抉可言,只是腸粉皮有米香,不易破,油炸鬼還是香脆的話,便是好的炸兩.就係這麼簡單,可惜很多粥店,仍舊整定一大堆,結果腸粉皮面全部都是倒汗水,入面的炸兩有如濕水炮仗,又怎會響?艇仔粥賣$12一碗,材料也是豬皮,魷魚,肉碎,花生等等.粥底較稀,有米香,結尾清甜.以這個級別的艇仔粥,算是不錯.在寸金呎土的中區,仍然有好像這些消費低廉的食店,是眾中環打工仔的太平門.不過,要賣幾多碗粥,幾多碟腸粉,才能夠維持?

$20 (Breakfast)
2009-11-08 118 views
這天一早要到中環影相,在星期天早上想在中環食早餐,沒有很多選擇,多數只有快餐店開門,決定來忠記.兩人點了: 皮蛋魚片粥 - $13, 魚片新鮮, 粥底也算綿. 皮蛋及第粥 - $13, 足料, 好味. 即拉腸粉 - $7, 夠滑, 再加埋醬料一齊食, 無得彈. 油條 - $5, 自家炸, 夠脆, 不過有d油膩.埋單: 38元,平宜又好味.
這天一早要到中環影相,
在星期天早上想在中環食早餐,
沒有很多選擇,
多數只有快餐店開門,
決定來忠記.

兩人點了:
皮蛋魚片粥 - $13, 魚片新鮮, 粥底也算綿.
皮蛋及第粥 - $13, 足料, 好味.
即拉腸粉 - $7, 夠滑, 再加埋醬料一齊食, 無得彈.
油條 - $5, 自家炸, 夠脆, 不過有d油膩.

埋單: 38元,
平宜又好味.

炸物櫃
粥品早餐
皮蛋魚片粥, 夠新鮮
皮蛋及第粥, 足料
加了醬料的即拉腸粉
2009-10-11
$19 (Breakfast)
炸物櫃
粥品早餐
皮蛋魚片粥, 夠新鮮
皮蛋及第粥, 足料
加了醬料的即拉腸粉
  • 所有粥品
  • 腸粉
今天走錯道,卻被我撞到忠記.我點了艇仔粥 ($11) - 是比平時食開的為稀,不過味道很好, 粥底很香甜, 料也很足及味道很好,食完唔會有thirsty既感覺.炸兩($7) - 好脆及腸粉皮帶著微微的米香.真的很不錯. 已經很久沒有食過黎種味度了.(記得要加芝麻)食緊野既時間見到師傅在炒芝麻及後好細心檢查芝麻炒得是否夠香,真係好似好有誠意甘wor, 下次經開一定會再去.
今天走錯道,卻被我撞到忠記.

(記得要加芝麻)

下次經開一定會再去.
$18 (Lunch)
1K
2009-10-08 87 views
2009年10月02日,09:25難得週五放假,便到勝香園。被這店傳來的濃郁粥香,深深吸引著了。太座曾向我推介這店。所以在勝香園,吃半飽,便再到這店。見仍有外賣人龍,不想阻礙上班族,便繞了數圈才進店。店小但簡潔和光猛。供應粥品花式少,半飽不想食鹹粥。便要了白粥和齋腸。米皇:綿、香,滑,感覺好舒暢齋腸:香滑,加上三色醬料,更可人。這區租金頗貴,鄰近食店多次易手。但願這種古早小店能挺下去。
2009年10月02日,09:25
難得週五放假,便到勝香園。
被這店傳來的濃郁粥香,深深吸引著了。
太座曾向我推介這店。

所以在勝香園,吃半飽,便再到這店。
見仍有外賣人龍,不想阻礙上班族,便繞了數圈才進店。

店小但簡潔和光猛。
供應粥品花式少,半飽不想食鹹粥。

便要了白粥和齋腸。
米皇:綿、香,滑,感覺好舒暢
齋腸:香滑,加上三色醬料,更可人。

這區租金頗貴,鄰近食店多次易手。
但願這種古早小店能挺下去。
米皇
齋腸
2009-10-02
米皇
齋腸
2009-07-05 60 views
很喜歡食佢地的齋腸粉,因為真係好鬼滑!而且佢地還會提供甜醬、麻醬、芝麻,算是非常充足,可惜並不夠熱和細碟一點,再熱一點一會更好食!混醬腸粉加涷豆漿清清地,是一個我很喜歡的早餐!今早試了牛腸,也不錯!齋腸粉 $7涷豆漿 $5牛腸 $10

今早試了牛腸,也不錯!

齋腸粉 $7
涷豆漿 $5

牛腸 $10

2009-05-15
$12 (Breakfast)
2009-04-24 69 views
四月廿四日早上八時三十分, 陰天.最近天氣忽冷忽熱, 昨晚雖然睡得早, 但晨早起床人仍浮浮的, 原本逢周五去的勝香園也得要放棄.經過這裡, 有好幾間茶記跟咖啡小店, 想吃點粥, 粥店應是理想之選吧!大清早, 吃粥的人絕對不少, 吃白粥太寡, 又想試有味粥, 就來個及第粥啦!及第原本只有豬心豬肝(潤)豬粉腸, 今時今日已經進化到添上豬肉九跟豬肺了.粥底也感綿滑, 配上韭黃卻是非主流. 配料方面, 店方大方的配上好幾件豬潤, 有少少筋, 但吃下軟腍, 大慨是新鮮貨來吧~~!可能是碗大的原因, 其他配料沉在碗底, 吃到中段才發現.豬粉腸有兩三條, 不過腸裏較咸; 豬肉九整體沒有硬崩崩的感覺, 有肉味; 豬心有兩件, 個人而言是偏少, 但總好過沒有. 豬肺有點苦澀, 要改進.同時間要個牛脷酥, 味道跟質感皆不及威記.二十五元正, 阿姐忙到漏單, 幸好服務尚算滿意.
四月廿四日早上八時三十分, 陰天.
可能是碗大的原因, 其他配料沉在碗底, 吃到中段才發現.
豬肺有點苦澀, 要改進.

同時間要個牛脷酥, 味道跟質感皆不及威記.
二十五元正, 阿姐忙到漏單, 幸好服務尚算滿意.
2009-04-24
$25 (Breakfast)
(Non-member)
2009-03-27 59 views
星期五中午唔知食乜,行到機利文新街,見到很多人排隊,又排埋一份。終於排到我啦,等成廿分鐘,真係好耐。叫咗艇仔粥,炸兩,蒸蘿蔔糕同炒米粉,共30元,外賣返公司食。因為排咁耐先買多d,因為唔會有第二次,就耐幾好吃都係假,要排咁耐隊。d野食不過不失,不過覺得海皇粥店好味d。不過中環除咗羅富紀之外,好似無乜其他粥店,如果唔使排咁耐隊都值得一試。
2009-03-27
$30 (Lunch)
2009-02-22 45 views
中環行經此地, 就試下喇在機利文新街開了新店子食左個炸兩同皮蛋艇仔粥.粥好多料.炸兩脆而以呢個價錢o係中環都算唔錯!但係唔係特出.$20 食一餐, 平丫,清清淡淡的午餐,感覺很好.下次可以食.
中環行經此地, 就試下喇在機利文新街開了新店子

食左個炸兩同皮蛋艇仔粥.粥好多料.炸兩脆

而以呢個價錢o係中環都算唔錯!但係唔係特出.

$20 (Lunch)
2009-02-20 67 views
正月廿四‧雨水 如果有即拉腸粉,有即炸的油器的話,店子差極有譜,這是我選粥麵店去吃的準則之一。在機利文新街開了新店子,集齊以上條件於一身,當然找個早上來吃早餐。 在這條街,店子前總是人頭湧湧的,多是買外賣,堂坐反而不難找位。要了白粥及炸兩各一,選選水準如何? 白粥不算綿,稀底,比起老店子威記,是欠了點火侯。吃起來還好是有米香,不錯;炸兩件頭小小的,看油條已知就算炸得外脆,也不會內鬆軟的了,吃起來果然如是。不過是即拉的,腸粉熱辣辣,下點芝麻,醮甜醬及辣醬,總不會差。 埋單12蚊,經濟抵食,不失為吃早餐的其中一個選擇。 當然如果可以行上兩條街,吃粥比這裡好一點,吃炸兩也好一點。
正月廿四‧雨水

埋單12蚊,經濟抵食,不失為吃早餐的其中一個選擇。

當然如果可以行上兩條街,吃粥比這裡好一點,吃炸兩也好一點。
朝早吃碗白粥也不錯的
炸兩不及威記的好
$12 (Breakfast)