2024-05-06 63 views
今日朋友話帶我食放題,以為又係果啲大XX食日式刺身壽司果類,點知去到原來係大排檔,真係夠哂驚喜。地方雖然偏僻左啲,但估唔到都有唔少人幫襯,咁應該真係靠得住。黎大排檔食就一定要試小炒,我地叫左椒鹽豬扒、尖椒炒雞雜、回鍋肉、水煮魚。椒鹽豬扒香口惹味,豬扒夠淋身,唔會好鞋口,配椒鹽食簡直無得輸。豬雜牛雜就食得多啦,雞雜真係好小餐廳有,所以忍唔住叫左黎試下。雞雜裏面有雞腎、雞肝、雞腸,雞腸係最特別,有咬口得黎又好香雞味。回鍋肉好夠鑊氣,五花肉充滿油香,椰菜爽口,增強口感同豐富左成道菜既層次。水煮魚夠哂辣,魚肉嫩滑無骨,食得好過癮,份量多到差啲食唔哂。

2024-05-06 37 views
爆旺場既大排檔佐敦新肥泉係我最喜歡的大排檔,呢度雖然係街市樓上,但其實識飲識食既一定知道呢個地方。今晚又來食晚餐,因為佢既美食真係好吸引,超夠火候,真係超級地道的香港🇭🇰大排檔風味😌點左幾味必食菜式,絕對食到lamlam 利:1. 薑蔥生蠔煲 $168 超入味夠火候既生蠔🦪煲係最愛,每次來到都必食,生蠔新鮮大大顆,咬落去超juicy, 激讚👍🏻2. 肥泉小炒王 $118 小炒王也是食過最好味既,蒜苗超鮮嫩,仲有蝦米,爽口魷魚🦑腰果,真係足料好味🤤3. 避風塘軟殼蟹 $168 今次第一次試避風塘軟殼蟹,小小辣但易入口,而且好岩送酒🍻另外點了兩碗絲苗白飯,呢度價錢都好合理,整頓飯夠3 人份量,好多人結伴來食就可以點更多菜式share, 真係好食又抵食🥰
點左幾味必食菜式,絕對食到lamlam 利:
2024-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
📍🇭🇰 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦).來到佐敦熟食中心,估唔到有間大排檔竟然有多款任飲任食放題揀!.我們兩個女仔就揀咗最平的放題餐!試試佢先!餐牌款式選擇多到花多眼亂,選擇困難症的我們,最後揀咗六款,就已食到好飽啦!呢度真適合約埋三五知己一起飯局!食足咁多款!.1️⃣ 黑椒薯仔牛柳粒:薯仔炸得香口,配上一啖一口牛柳粒!😋👍🏻2️⃣ 椒鹽鴨舌:平時很少食到鴨舌,原來椒鹽鴨舌是幾香口,最適合邊飲酒邊吹水!3️⃣ 椒鹽雞軟骨:這個炸得酥脆香口,我們很快便清哂!4️⃣ 小食:可愛BB鴿一隻5️⃣ 七味豆腐粒6️⃣ 肥泉小炒王.整體嚟講,食物很有鑊氣,我們有讚冇彈,捧腹而回,感覺值回票價!還有很多款都未試完,下次再來真係要約埋成班朋友一起來食同聚會先得!
📍🇭🇰 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)
我們兩個女仔就揀咗最平的放題餐!試試佢先!
3️⃣ 椒鹽雞軟骨:這個炸得酥脆香口,我們很快便清哂!
4️⃣ 小食:可愛BB鴿一隻

• 黑椒薯仔牛柳粒
  • 椒鹽鴨舌
  • 肥泉小炒王
2024-05-06 18 views
啫啫芥蘭煲一上枱,就見到煲仔滾滾冒煙,真係好吸引。芥蘭炒得翠綠爽脆,蒜蓉香味撲鼻而來。我試咗啖,真係好惹味!芥蘭嘅清甜味同蒜蓉嘅香味完美融合,再加上煲仔嘅鑊氣,真係食到停唔口。老乾媽炒四季豆嘅份量都唔少,四季豆炒得爽脆,配埋老乾媽嘅辣味,真係好惹味。我平時唔食得辣,但係呢碟菜嘅辣度啱啱好,食落唔會太辣,反而會越食越開胃。
2024-04-12
Type of Meal
Dinner
2024-05-05 32 views
朋友帶左我去佐敦官湧巿政大廈度搵食😋🐓炸子雞皮脆肉嫩,仲有旁邊嘅蝦片應該好多人同我一樣都會好鍾意🦀椒鹽軟殼蟹椒鹽香口,軟殼蟹厚肉有膏🦐沙嗲粉絲大蝦煲粉絲索曬沙嗲汁好入味,蝦肉都算彈牙新肥泉海鮮大排檔(佐敦)地址:佐敦寶靈街17號官湧市政大廈2樓熟食中心
朋友帶左我去佐敦官湧巿政大廈度搵食😋

🐓炸子雞
皮脆肉嫩,仲有旁邊嘅蝦片應該好多人同我一樣都會好鍾意

🦀椒鹽軟殼蟹
椒鹽香口,軟殼蟹厚肉有膏

🦐沙嗲粉絲大蝦煲
粉絲索曬沙嗲汁好入味,蝦肉都算彈牙

新肥泉海鮮大排檔(佐敦)
地址:佐敦寶靈街17號官湧市政大廈2樓熟食中心
2024-05-03 151 views
//新肥泉(任飲任食)//我哋今次食咗佢$288小菜任食嘅套餐,一打開個餐牌見到粥粉麵飯,肉類,菜類都好足夠,仲有砂煲同好多小炒😍😍可以話啱晒唔同口味同需要嘅人士!😋😋我哋今次就試咗⭕️肥泉小炒王⭕️京蔥炒牛柏葉⭕️ 菠蘿拔絲咕嚕肉⭕️ 豬潤啫啫鮮雞煲♡̴ 肥泉小炒王大排檔必食嘅小炒王!好夠鑊氣,堅果亦都炒到卜卜脆,韭菜仍然保持到香甜爽脆,仲有佢哋嘅蝦乾好有鮮味,為道菜增色不少♡̴ 京蔥炒牛柏葉裏邊嘅牛柏葉吸晒啲味汁,好惹味,咬落去爆汁,京蔥亦都好足料,熱辣辣食落去好滿足,送飯食一流♡̴ 菠蘿拔絲咕嚕肉咕嚕肉皮爽肉嫩,配合菠蘿夠晒開胃,個汁啱啱好,唔會太甜,亦都唔會太酸,仲真係可以做到拉絲嘅效果!好食!♡̴ 豬潤啫啫鮮雞煲啲雞肉好嫩滑,啖啖肉,豬潤食落都好綿香,又有咬口,加上個味汁好出色,有少少辣味好香口,加埋一齊真係絕配!💰$200-300/1p⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆評分(五星為滿分)⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️
//新肥泉(任飲任食)//

京蔥炒牛柏葉

♡̴ 菠蘿拔絲咕嚕肉

♡̴ 豬潤啫啫鮮雞煲

💰$200-300/1p
評分(五星為滿分)
⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️
肥泉小炒王
京蔥炒牛柏葉
2024-05-02 84 views
📍新肥泉喺官涌街市樓上大排檔,如果怕污糟就唔好去,暫時天氣唔算太熱上去食飯都OK,有大風機吹下,但天氣再熱D,三十幾度我就頂唔住~🥢潮爆黃金炸魚皮每片炸魚皮包上薄薄嘅鹹蛋黃醬,咸咸香香,佐酒🍺一流🥢炸大腸大排檔梗係要食炸大腸啦,外脆內軟有質感,又冇臭味🥢蒜片頭抽煎海蝦🦐蝦碌大大隻,頭抽入晒蝦度好鮮味,啜埋個蝦頭蝦膏,正呀😋🥢薑蔥生蠔煲🦪肥美蠔肉加埋勁多薑蔥煮吸收晒蠔嘅精華,搞到D蔥係最好食🥢金銀蛋菜芯🥬怕炒菜太油,所以揀咗金銀蛋上湯煮菜,感覺健康D🥢芥末炒牛柳粒🐮牛柳粒切到bite size,每粒俾調左味Wasabi醬汁薄薄包住,味道唔會公鼻🥢老乾媽炒四季豆🫛火候控制得好好,肉碎四季豆炒得好乾身,少少辣好惹味🥢味菜炒牛柏葉牛柏葉吸收晒鹹酸菜嘅味道,不過芡汁太濃2️⃣支啤酒🍻5️⃣支汽水💰是日晚餐$1270💰人均消費$320評語:新肥泉小菜嘅價錢牌同一般酒樓價錢差唔多,不過佢碟頭都大,餸菜比較濃味,正宗大排檔味道同環境,想試大排檔風味就可以試試。

🥢潮爆黃金炸魚皮
每片炸魚皮包上薄薄嘅鹹蛋黃醬,咸咸香香,佐酒🍺一流
🥢炸大腸
大排檔梗係要食炸大腸啦,外脆內軟有質感,又冇臭味
🥢蒜片頭抽煎海蝦🦐
蝦碌大大隻,頭抽入晒蝦度好鮮味,啜埋個蝦頭蝦膏,正呀😋
🥢薑蔥生蠔煲🦪
肥美蠔肉加埋勁多薑蔥煮吸收晒蠔嘅精華,搞到D蔥係最好食
🥢金銀蛋菜芯🥬
怕炒菜太油,所以揀咗金銀蛋上湯煮菜,感覺健康D
🥢芥末炒牛柳粒🐮
🥢老乾媽炒四季豆🫛
火候控制得好好,肉碎四季豆炒得好乾身,少少辣好惹味
🥢味菜炒牛柏葉
牛柏葉吸收晒鹹酸菜嘅味道,不過芡汁太濃

2️⃣支啤酒🍻
5️⃣支汽水
💰是日晚餐$1270💰
人均消費$320
  • 頭抽煎大蝦
2024-05-01 46 views
自助餐同日式放題就試得多,大排檔小菜任食你又試過未?今次嚟到位於佐敦嘅官涌市政大廈,準備大擦一餐!第一次黎食所以叫左個最平嘅任食黎小試牛刀,$288 可以任飲任食90分鐘,菜式包豬、牛、雞、小食、粥粉麵飯、小炒、砂鍋煲同各款飲品,想食海鮮嘅可以叫$488 嘅任食。所有食物嘅份量都係例牌,唔會因為人數而改變份量,所以如果想試得多款就要同多啲朋友一齊黎。今次我只係同老公兩個人黎食,但我地戰鬥力都唔野少,兩個人食左十道菜,不過份量真係好係好大,有時真係食到生無可戀,提提大家記得係限時內要食完所叫嘅食物,否則會被罰款架,所以最緊要係食得曬,先好嗌!-🌖香辣新鮮魚皮 $68魚皮爽脆,厚薄適中,香辣程度屬BB級,令人一啖接一啖。🌗麻辣嗦螺 $98一窩入面有非常多隻,每隻都細細隻好入味,不過進食方法稍為麻煩,唔太適合任食時order。🌖特色金沙雞翼 $108一碟10隻雞翼,隻隻都大隻肥美,而且沾滿金沙鹹蛋黃醬,鹹中有大少少酸味,似係特意為金沙雞翼消除膩感。🌖酸薑皮蛋 $48皮蛋有雪花紋,酸薑份量夠多。🌗潮爆黃金炸魚皮 $98魚皮有薄有厚,每件都沾有鹹蛋黃,而且份量超爆多!食到生無可戀😂,兩個人嚟真係

🌖香辣新鮮魚皮 $68
魚皮爽脆,厚薄適中,香辣程度屬BB級,令人一啖接一啖。

🌗麻辣嗦螺 $98

🌖特色金沙雞翼 $108

🌖酸薑皮蛋 $48
皮蛋有雪花紋,酸薑份量夠多。

🌗潮爆黃金炸魚皮 $98
魚皮有薄有厚,每件都沾有鹹蛋黃,而且份量超爆多!食到生無可戀😂,兩個人嚟真係唔好挑戰佢!

🌗椒鹽雞軟骨 $98
送酒一流,份量勁多,雞軟骨炸得唔錯唔酒膩,不過酸味較重🤔。

🌖可愛BB鴿一隻 $52
BB鴿皮脆肉嫩又多汁,係誠意之作,encore之選。

🌗海鹽香煎和牛粒(小)$118
牛肉都幾大粒,入口充滿油脂感,但係呢個價錢當然唔會expect 佢係無渣啦~

🌗菠蘿拔絲咕嚕肉 $108
又係勁大碟好大舊肉,調味方面偏酸,前段食就夠開胃,後段食就唔怕膩,幾時食都適合。

🌗欖菜肉鬆四季豆 $118
欖菜唔會太鹹,不過四季豆會有渣,係得街食四季豆都唔會預佢會咁好心機搣走兩邊嘅粗纖維,所以算係中規中矩不過不失啦~

#soso_foodie2024 #soso_hk2024 #soso_200至400元 #soso_千奇百趣 #大排檔 #daipaidong

想睇同區食店介紹?可以參考👇🏻👇🏻
#soso_九龍 #soso_佐敦

想睇同類食物介紹?可以參考👇🏻👇🏻
#soso_港式 #soso_中式
2024-04-08
$288 (Dinner)
  • 香辣魚皮
OpenRice 見到咁多人推介,一心諗住大排檔平平哋食晚飯,四個朋友食飯,傾下計吹下水,食咗普通小菜及平價海鮮,味道一般不是出色,但係價錢貴,食咗涼伴魚皮、鮑魚煲、豆腐魚雲湯、上湯菜、烚蝦(例排)、花螺、埾上炒米粉,味道不算好好食,海鮮份量亦唔多,飲咗幾支汽水,埋單加埋一服務費$1700😱街市大排檔加一,超出我想像😅
2024-04-27
$430 (Dinner)
2024-04-26 80 views
今晚與家人去到佐敦。由佐敦站C2出口,數分鐘便到達新肥泉海鮮大排檔。大排檔位於佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心,如果乘搭高鐵至九龍站,亦可經站內通道步行至柯士甸站F出口,再由廣東道轉入寶靈街,十分鐘左右到,非常方便 。 首先,我們點選了這裡引人入勝的鮑魚雞煲。大塊嫩滑的鮑魚與香氣四溢的雞肉在煲內交相輝映,入口彈牙的鮑魚搭配著鮮嫩多汁的雞肉,好味道在口中瀰漫,讓我們回味無窮。雞汁濃郁鮮美,絕對是這道料理的一大亮點,溫潤滋味,深得人心。 接著是肥泉小炒王,這道菜肴淋漓盡致地展現了大排檔風味的獨特魅力。每一口都香氣撲鼻,韭菜花在鍋中迅速炒製,保持了食材的鮮嫩口感和原汁原味。香氣十足的醬汁讓這道菜更加引人入勝,一口接一口,讓人難以抗拒。 而酥炸墨魚餅則展現了惹味的一面。墨魚鮮嫩彈牙,外皮酥脆香喷喷,每一口都散發出濃郁的墨魚香氣。搭配上特製的醬料,酥炸墨魚餅更是美味至極,讓人欲罷不能。 最後,配合絲苗白飯,更是最好配襯。米香四溢,口感細軟,每一口都讓人感受到滿滿的幸福。絲苗白飯的清淡口感與其他菜式的濃香鮮美形成了完美的味覺平衡,讓整餐更加順口。 總的來說,這裡給人一種美食大排檔風味的享受

總的來說,這裡給人一種美食大排檔風味的享受。好味、惹味、大排檔風味,每一道菜都是享受,讓人回味無窮,絕對是值得推薦

#新肥泉海鮮大排檔
#佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

2024-04-25 31 views
我今日放工後,順道約同好友去位於佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心的新肥泉海鮮大排檔食晚飯,環境闊落開揚,舊式大排檔的搭配,人頭湧湧,很是熱鬧。我點左個松子黃花魚$208,好友點左個招牌涼瓜炒蛋$108,及黑椒野菌牛柳粒$128,白飯1碗$10,另外要加一服務費。黃花魚炸得皮脆肉嫩,很香口和好妹,伴菜豐富及拌著開胃甜酸汁,整體賣相不錯。招牌涼瓜炒蛋份量好,蛋炒得嫩滑好味,涼瓜翠綠爽口;野菌牛柳粒好有獲氣,熱辣辣的牛柳粒好鮮嫩入味。

• 招牌涼瓜炒蛋
  • 黑椒野菌牛柳粒
  • 松子黃花
2024-04-24 32 views
上星期與朋友來到新肥泉海鮮大排檔吃晚飯,位於佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心。乘搭高鐵至九龍站,亦可經站內通道步行至柯士甸站F出口,再由廣東道轉入寶靈街。無論是由港鐵柯士甸站F出口,抑或佐敦站C2出口,只要步行約數分鐘便很快到。 先來一鍋粟米魚肚雞粒羮,這是我的至愛。每一口都充滿了濃郁的雞湯味道,加入了鮮嫩的魚肚和粒粒粟米,口感非常綿密,入口即化,讓我回味無窮。 椒鹽脆鮮魷是我另一個極力推薦的菜餚。這道菜是大排檔特色中的經典之一,外皮酥脆的魷魚坯配上香氣四溢的椒鹽,一口咬下去,鮮嫩的魷魚肉質立刻彈牙,加上微微的辣味和鹹香,實在無法擋! 接下來是黑松露帶子炒飯,這道菜集合了黑松露的獨特香氣和帶子的鮮美,絕對是一道高級的大排檔美食。每粒飯粒都充滿了黑松露的香味,帶子的鮮嫩更是令人驚艷。整道菜看似簡單,但其中的烹飪技巧卻十分考究,每一口都帶著濃濃的海鮮風味和黑松露的馥郁滋味,非常惹味。 最後是濃滾燙海味青菜煲,這道清湯海鮮青菜的湯頭濃郁味美,每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道,而且燉煮的過程中讓青菜入味,鮮嫩可口。青菜及粉絲吸收了湯汁的滋味,一口下去,清新的青菜味和海鮮的甜美交織在一起,十

最後是濃滾燙海味青菜煲,這道清湯海鮮青菜的湯頭濃郁味美,每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道,而且燉煮的過程中讓青菜入味,鮮嫩可口。青菜及粉絲吸收了湯汁的滋味,一口下去,清新的青菜味和海鮮的甜美交織在一起,十分開胃。

總的來說,這大排檔的美食非常惹味,無論是風味還是口感都令人滿意。每一道菜都鮮明突出,讓人回味無窮!

#新肥泉海鮮大排檔
#佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

2024-04-23 145 views
最近廟街有夜繽紛,車仔檔小食都比較貴,行過啲轉個彎就見到熟食中心,決定上去探一探。喱間比較起廟街入面個啲好似性價比高啲,兩個人叫咗3個餸。豬膶啫啫鮮雞雞煲 $128超好味,香味撲鼻,好推薦比大家,真喺正如其名,「鮮雞」,雞肉好彈牙,即使係雞胸都唔會好霉,味道又唔會太搶,豬潤亦都好新鮮。避風塘軟殼蟹$168真係外脆內軟,又鎖到啲鮮甜蟹汁,餸啤酒汽水真喺一流,食完一啖又會再食,同埋都真喺幾大碟,食極都仲有。招牌海蝦球$138無錯就喺酸酸甜甜嘅菠蘿咕嚕蝦球,口味上喺比較甜,所以好好餸飯,同埋啖啖肉無骨最重要。行完廟街搵唔到食咩?真係要過嚟試一試。

豬膶啫啫鮮雞雞煲 $128

避風塘軟殼蟹
避風塘軟殼蟹$168

招牌海明蝦球
招牌海蝦球$138

行完廟街搵唔到食咩?真係要過嚟試一試。
避風塘軟殼蟹
招牌海明蝦球
  • 豬潤啫啫鮮雞煲
2024-04-19 48 views
第一次挑戰呢個大排檔90分鐘小炒任食, 每碟都係例牌份量黎ga! 平日每位$288就可以任食大排檔小菜同任飲汽水啤酒同無糖茶😳✨ 可愛BB鴿一隻預先切為4份, 味道就正常發揮啦! ✨🥔黑椒薯仔牛柳粒🥩黑椒汁香辣惹味,薯仔香脆可口, 牛柳粒仲一D都唔UN! ✨菠蘿拔絲咕嚕肉🐷咕嚕肉份量佛心, 味道酸酸甜甜,非常開胃✨🐓當紅炸子雞半隻 外皮整得真係幾薄脆, 有酒樓質素, 都幾驚喜! ✨🐮黑椒牛仔骨醃得夠入味, 口感鬆軟✨豆腐肉片魚雲湯真係勁足料! 豆腐質地嫩滑,仲吸收晒湯底嘅鮮味!仲面仲有豬頸肉﹑ 魚雲﹑魷魚同白菜仔等, 魚湯味道都幾濃!

✨ 可愛BB鴿一隻
預先切為4份, 味道就正常發揮啦!

✨🥔黑椒薯仔牛柳粒🥩
黑椒汁香辣惹味,薯仔香脆可口, 牛柳粒仲一D都唔UN!

✨菠蘿拔絲咕嚕肉🐷
咕嚕肉份量佛心, 味道酸酸甜甜,非常開胃

✨🐓當紅炸子雞半隻
外皮整得真係幾薄脆, 有酒樓質素, 都幾驚喜!

✨🐮黑椒牛仔骨
醃得夠入味, 口感鬆軟

✨豆腐肉片魚雲湯
2024-04-19 43 views
新肥泉海鮮大排檔,呢間野真係唔係朋友帶上黎食都唔知有間咁既餐廳。佢係係個佐敦街市個d熟食中心入面。一開頭入咗去,見到無冷氣,心諗大獲了!但坐落又幾舒服,因為個度好寬敞,跟住又有超多風扇,通風好好,食哂全程都無出過汗。今次嚟到呢度,朋友仔叫咗幾款招牌菜,包括避風塘軟殼蟹、豬潤啫啫雞煲同埋拉絲蝦球。先講軟殼蟹啦,呢隻蟹真係三樣入面最好食,軟殼炸得脆口。個避風塘香料妳好香口,蟹細細隻,兩啖食哂。豬潤啫啫雞煲都係我好鍾意嘅一道菜。雞肉質嫩滑多汁。加埋爽口唔梅既豬潤,一個字正👍最後嚟緊拉絲蝦球,個名已經好吸引我。啲蝦球炸得金黃酥脆,每一口都飽滿彈牙。蝦球上面灑上啲拉絲醬汁,酸甜味道好開胃。新肥泉海鮮大排檔係一個值得一試嘅餐廳,雖然個位置真係偏僻咗dd。但係就會係小人d,坐得舒服,同埋d餸菜鑊風都好夠,食到傳統香港既味道!!😆