2019-05-07 112 views
呢日好肚餓,想買d外賣番屋企加送,就去左又一街望望有咩好買,行勻成條街,最後都係覺得新記多小菜揀,外賣加送最佳選擇。雖然乳鴿勁吸引,但係都驚拎到番屋企會淋左唔脆,其他煎炸野都有呢個考慮,最後揀左個涼菜,麻辣腎片。都有幾多酸菜,但有些較硬有渣。調味就幾好,有好多蒜蓉,好開胃!腎片都幾多,厚薄適中,$30幾蚊來講都幾滿意。
呢日好肚餓,想買d外賣番屋企加送,
就去左又一街望望有咩好買,
行勻成條街,最後都係覺得新記多小菜揀,
外賣加送最佳選擇。

雖然乳鴿勁吸引,
但係都驚拎到番屋企會淋左唔脆,
其他煎炸野都有呢個考慮,
最後揀左個涼菜,
麻辣腎片。

都有幾多酸菜,但有些較硬有渣。

調味就幾好,有好多蒜蓉,好開胃!
腎片都幾多,厚薄適中,
$30幾蚊來講都幾滿意。
2019-05-06 130 views
說來慚愧,第一次食呢間餐廳係試筲箕灣既分店。今日終於的起心肝去元朗總店試下佢原始既味道。佢鋪面唔大,連埋門口加開既3,4張枱,應該容納到30人左右。我同老婆叫左三樣野。首先係必試既『貴妃雞粥』。份量泥講,叫做啱啱好一人份。啲雞就真係認真嫩口,粥底都唔錯!再泥就係『XO醬滑蛋叉燒炒飯』。叉燒半肥瘦,係唔錯既。不過,如果相比起『旺記冰室』既『滑蛋叉燒炒飯』,新記就略遜一籌喇。最後係『秘製雞翼』,其實係煎雞翼,整得幾好味,皮脆肉嫩!總括泥講,食雞粥泥呢度就無介紹錯!
我同老婆叫左三樣野。
最後係『秘製雞翼』,其實係煎雞翼,整得幾好味,皮脆肉嫩!

總括泥講,食雞粥泥呢度就無介紹錯!
貴妃雞粥+秘製雞翼
XO醬滑蛋叉燒炒飯
2019-05-03
$50 (Dinner)
貴妃雞粥+秘製雞翼
XO醬滑蛋叉燒炒飯
  • 馳名貴妃雞粥
2019-05-05 76 views
一直對粥都無咩特別鐘意,但係早幾日病左,想食清d!所以去左新記試下!我地兩個人,叫左一粥一飯一小食!雞粥!超足料,而且粥底好鮮甜!d雞都好滑,又多肉!然後叫左雞翼,正正常常無咩特別!同埋叫左個xo醬叉燒蛋炒飯!叉燒意外地好食!😍😍😍不過我覺得配xo醬又唔算好夾!但係d叉燒蛋都好正😂下次再試其他粥先😍
2019-04-04 106 views
今晚 同老公行過又新街 見到新記雞粥 老公話入去食下 叫咗碟金牌貴妃雞 貴妃雞須然係雞胸肉 但味道好雞肉尚算嫩滑 海鮮粥海鮮份量夠多👍🏻粥底夠綿,有海鮮味,仲有蟹🤭正我兩公婆都食晒本想再叫多碗,但怕食唔晒🙉🙉🙉鯪魚球有鮮味,不過有小小,但都可以接受 燻蹄幾野味,適合送啤酒 蝦腸可以 隻隻蝦都好大隻腸粉好滑,真係估唔到呢海哲燻蹄 整體嚟講算是頗有水準總括而然 食物ok有水準!伙記招呼熱情,地方整潔乾淨,總算冇入錯舖頭
今晚
同老公行過又新街
見到新記雞粥
老公話入去食下

叫咗碟金牌貴妃雞
貴妃雞須然係雞胸肉
但味道好雞肉尚算嫩滑

海鮮粥海鮮份量夠多👍🏻
粥底夠綿,有海鮮味,
仲有蟹🤭正
我兩公婆都食晒
本想再叫多碗,但怕食唔晒🙉🙉🙉

鯪魚球有鮮味,不過有小小,但都可以接受
燻蹄幾野味,適合送啤酒

蝦腸可以 隻隻蝦都好大隻
腸粉好滑,真係估唔到呢

海哲燻蹄
整體嚟講算是頗有水準

總括而然
食物ok有水準!
伙記招呼熱情,地方整潔乾淨,總算冇入錯舖頭
呢間係屹立又新街好多年的老字號了,我幾鍾意佢提供既菜式,介乎大排檔與粥舖之間咁😆最出名係貴妃雞粥,特別在隻雞有淡淡藥材味,雞粥綿滑富雞香。今次我食貴妃雞豬潤粥($57),貴6蚊但有好多塊豬潤!都幾抵😆點埋炸兩($19)送粥😚-呢度有好多小食,信我,通常係見到隔離枱食乜就會忍唔住叫果樣🤣當中包括唔係度度有得食既乳鴿($59),好耐無食過啦😍,都幾有肉地,點埋淮鹽食,懷舊又美味。-炸魷魚鬚($49)又係差唔多每枱一碟,份量都幾多!是偏小的魷魚鬚,有點過硬,但就炸得乾身不油膩,我覺得呢碟野送酒一流,唔飲酒點杯冰凍五花茶($9)也很不錯!-海蜇手撕雞($49)又係招牌菜,是涼菜,海蜇超長!很彈牙,加上麻醬混了雞肉,都重口味嫁,口感幾豐富。-留意番,佢閒日淨做晚市嫁。呢度環境唔算寬敞,但都算光亮整潔,好多街坊黎食。

2019-03-26 115 views
早兩天與朋友吃完旺角新記雞粥,今晚與媽媽說起,媽媽被我挑起想吃馳名貴妃雞粥欲望,所以心動不如行動,直接去元朗總店新記煲仔雞粥,家住附近的我們隨時來亦很方便。媽媽忽然想吃鮮蝦腸粉,她說來到這裡不吃腸粉的話有點可惜。鮮蝦腸粉感覺比一般腸粉大件,可能因為鮮蝦太大尾的關係,需要更多腸粉包裹著。腸粉皮不會過厚,挺滑溜的,鮮蝦彈牙,整體味道滿意。講求營養均衡的我們,一定不會缺少蝦醬炒通菜。蝦醬炒通菜上桌,馬上聞到濃濃的蝦醬味,通菜火候不錯,炒得青翠,通菜爽脆惹味,非常下飯。前兩天吃過朋友所點的芽菜炒河粉很不錯,媽媽說我既然這麼推介這裡的炒河粉,她想知道是否正如我所說那麼美味,就點了一碟干炒肉片河。干炒肉片河亮晶晶的,完全不焦黑,卻鑊氣十足,而肉片應該先油炸,後與河粉拌炒,肉片脆彈無比,我們十分欣賞這與別不同的干炒肉片河。媽媽每次必吃馳名貴妃雞粥,貴妃雞澄黃油亮,淡淡的香氣,雞肉在口中咀嚼時會越嚼越香。粥底完全不需調味,因為貴妃雞的油香滲透粥裡,雞味濃厚。媽媽只吃馳名貴妃雞粥也不夠,還要多吃一份例牌皇牌貴妃雞,她太愛新記的貴妃雞了。貴妃雞口感較佳,雞肉滑嫩好吃,毫不膩味,鹹度剛好,正合媽媽味兒。今晚
鮮蝦腸粉

蝦醬炒通菜

干炒肉片河

皇牌貴妃雞

今晚我們都喝熱飲,中醫說媽媽不要喝凍飲,為了令媽媽乖乖喝熱飲,我都喝熱菊花蜜,媽媽就不會望著我喝凍飲,她則喝柑桔蜜,溫潤的熱飲確實對身體好。
熱菊花蜜,熱柑桔蜜
蝦醬炒通菜
干炒肉片河
皇牌貴妃雞
熱菊花蜜,熱柑桔蜜
2019-03-19 63 views
元朗有名氣既粥鋪☺️朋友話帶我食元朗由細食到大既🤔好就跟你一次!成間鋪係人情味舊式鋪!大愛!🥳有一份感覺是老香港餐廳感!🌦鮮蝦腸粉($26)彈牙大粒蝦👅 配埋白滑晶瑩剔透既腸粉😋好味!腸粉唔會太厚唔會成舊粉咁👍🏻 欣賞🌦脆皮乳鴿($59)個皮脆身🤤🤤🤤入面啖啖肉,食得出係立即整😋咬開重有d 油流出黎!香噴噴🌦火腿炒米粉($29)聽朋友講佢地出名炒麵炒米!就叫左火腿炒米🤤又真係炒得唔會油又唔會痴埋一埋👍🏻 乾身得黎唔會硬曬👅 幼米粉🌦海哲手撕雞($49)🤤海哲夠爽🤗夾d 酸菜再加埋手撕雞👍🏻雞肉都算幾多🤤😋🌦牛肉皮蛋粥($38)係用沙鍋上既熱辣辣粥🥳 餐牌寫佢地係用泰國絲苗米足料皮蛋🤤超多牛肉👍🏻個粥真心好綿好綿😋🥳超正個粥真心令我會再黎食🤤🤤🤤 牛肉滑唔會老!真心清曬成碗👍🏻🌦泰式青檸冰($22)青檸既酸味清新👅🌦凍檸蜜($19)唔會太甜,飲完覺得自己潤一潤☺️上菜夠曬快手🤗喜歡佢地既一味舊式港式味道☺️👅
元朗有名氣既粥鋪☺️
朋友話帶我食元朗由細食到大既🤔
好就跟你一次!

成間鋪係人情味舊式鋪!大愛!🥳有一份感覺是老香港餐廳感!

🌦鮮蝦腸粉($26)
彈牙大粒蝦👅 配埋白滑晶瑩剔透既腸粉😋
好味!腸粉唔會太厚唔會成舊粉咁👍🏻 欣賞

🌦脆皮乳鴿($59)
個皮脆身🤤🤤🤤入面啖啖肉,食得出係立即整😋
咬開重有d 油流出黎!香噴噴

🌦火腿炒米粉($29)

🌦海哲手撕雞($49)
🤤海哲夠爽🤗夾d 酸菜再加埋手撕雞👍🏻
雞肉都算幾多🤤😋

🌦牛肉皮蛋粥($38)
係用沙鍋上既熱辣辣粥🥳 餐牌寫佢地係用泰國絲苗米
足料皮蛋🤤超多牛肉👍🏻個粥真心好綿好綿😋🥳超正
個粥真心令我會再黎食🤤🤤🤤 牛肉滑唔會老!真心清曬成碗👍🏻

🌦泰式青檸冰($22)
青檸既酸味清新👅
🌦凍檸蜜($19)
唔會太甜,飲完覺得自己潤一潤☺️

上菜夠曬快手🤗喜歡佢地既一味舊式港式味道☺️👅
2019-03-10 60 views
成日聽d同事講話好食,今次終於黎試一下。叫左個招牌的雞粥:味道不錯,不過d雞唔太滑。牛肉耗仔粥、米粉、海哲八爪魚:八瓜魚好大。油條:又香又脆。可能期望太高,所以沒有太多驚喜!
2019-03-05 141 views
今日過嚟元朗辦事,時間尚早五點幾忽然想食粥,於是就嚟咗新記。入到去兩張枱員工都食緊飯,不過啲阿姐好好,見到我哋入嚟即刻執枱睇咗個餐牌一陣覺得都係貴妃雞好食,於是就....1)貴妃雞豬潤粥係超級無敵多豬潤!!而且豬潤爽滑冇過火貴妃雞係鹹雞嚟嘅,不過亦非常之滑,本人覺得好好食一定返嚟!2) 講下個炸大腸,我覺得好乾囉!麻麻地3) 豉油王炒麵>呢個真係炒得唔錯 👍又唔會太鹹,面亦都炒得好爽4) 蝦醬通菜係非常之喊!有啲後悔如果係椒絲腐乳通菜可能會好食啲
睇咗個餐牌一陣覺得都係貴妃雞好食,於是就....

1)貴妃雞豬潤粥
係超級無敵多豬潤!!而且豬潤爽滑冇過火
貴妃雞係鹹雞嚟嘅,不過亦非常之滑,本人覺得好好食一定返嚟!

貴妃雞豬潤粥

2) 講下個炸大腸,我覺得好乾囉!麻麻地

炸大腸

蝦醬通菜

貴妃雞粉腸粥
2019-03-03
$150 (Dinner)
貴妃雞豬潤粥
蝦醬通菜
貴妃雞粉腸粥
  • 貴妃雞粥
2019-02-26 88 views
今日係情人節,我哋想特別啲唔食西餐,所以改食粥。 呢間粥店聽聞喺元朗好出名, 今晚點都要食下先。內裏雖然唔係好大,但係都幾乾淨整齊呀!泥鯭粉腸粥泥鯭鮮甜都幾大條, 份量好多, 粉腸軟熟,一啲都唔韌, 粥非常大碗,而且香滑之餘仲一d都唔結, 一碗夠晒兩個人食。海蜇手撕雞海蜇非常爽口, 雞肉絲比較幼細, 當中有少許花生醬,感覺香口和特別惹味。豉油王炒麵食粥當然一定要配個炒麵啦,炒麵好大碟,配上適量既牙菜,送到黎還帶暖暖的, 味道剛剛好唔會太鹹。炸両腸粉好滑, 炸両外脆內軟, 份量好足, 呢個價錢真係好抵食!選擇真係好多,樣樣都想食

內裏雖然唔係好大,但係都幾乾淨整齊呀!

泥鯭粉腸粥

海蜇手撕雞

炸両

選擇真係好多,樣樣都想食

2019-02-14
Type of Meal
Dinner
2019-02-23 61 views
今日天氣驟冷,突然好想食碗熱騰騰嘅粥🥣。剛巧路過又新街馬上決定去新記。之前試過馳名嘅貴妃鷄粥,好香雞的味道、有咬口,應該不是用冰鮮雞的吧!今日試下店內必食推介:皮蛋瘦肉粥、碎牛粥、蔥花蝦米腸,豉油皇炒麵店員姐姐醒目地送上兩個小碗給我們,因為我們共二人用餐😅🔸豉油皇炒麵不會太乾但有點咸🔸蔥花蝦米腸腸粉好幼滑、蝦米亦頗多🔸皮蛋瘦肉粥用上咸瘦肉絲,皮蛋份量比一般粥店較多🔸碎牛粥比較一般,沒有甚麼特別

店員姐姐醒目地送上兩個小碗給我們,因為我們共二人用餐😅

🔸豉油皇炒麵
不會太乾但有點咸

🔸蔥花蝦米腸
腸粉好幼滑、蝦米亦頗多

🔸皮蛋瘦肉粥
用上咸瘦肉絲,皮蛋份量比一般粥店較多

🔸碎牛粥
比較一般,沒有甚麼特別
2019-02-23
$55 (Tea)
2019-02-13 109 views
不知大家知不知年初七有一個新年飲食習俗,就是吃粥,寓意來年豐衣足食,所以昨天人日早餐和晚餐都有吃粥,想拿個好意頭嘛。先來個燒味拼盤,拼盤非常豐富,包括叉燒,海蜇,燻蹄及貴妃雞。叉燒雖然是瘦肉,但出乎意料之外軟彈多汁,不塞牙縫,甜滋滋又帶點炭烤的香味。貴妃雞口感佳,蠻好吃的,雞皮不油膩,且雞肉柔嫩鹹香。紅噹噹海蜇十分彈牙,以辣粉提味,辣得過癮,正有開胃之用。燻蹄的豬皮部份爽口極致,並嚐到豬肉的鮮美,媽媽直呼好吃。椒絲腐乳炒時菜香味撲鼻而來,馬上灌滿我們的鼻子。椒絲腐乳和通菜絕對是天作之合,當爽脆的通菜跟腐乳融為一體之時,馬上變成一道簡單美味的菜餚。XO醬叉燒炒蛋飯一上桌,令我們又驚又喜,看上來豐盛極了。嫩滑金黃的炒蛋搭配炭香十足的叉燒,將鹹辣惹味XO醬拌入其中,和粒粒分明的飯粒合作無間,超對胃口。貴妃雞蠔仔粥挺霸氣的,用料完全不手軟,肥美飽滿的蠔仔新鮮無比,所以粥底格外鮮甜,口腔香氣盈盈。貴妃雞鹹鮮不乾柴,不愧是這裡招牌,在元朗屹立多時。

2019-02-12 70 views
住元朗的朋友,應該唔會錯過新記。食過好多次,水準依舊高。每次黎食必點炸魷魚,蜆介鯪魚球,再搭配其他。雞粥、炸大腸都好食。呢間野好夠鑊氣,價錢唔貴,唯一唔好就係太逼夾
呢間野好夠鑊氣,價錢唔貴,唯一唔好就係太逼夾
  • 蜆介鯪魚球
  • 炸魷魚鬚
2019-01-15 106 views
就在B仔凉粉隔壁;夜晚就好多人,点了个招牌贵妃鸡粥,一个人份量差唔多,于是我们又点了个炸大肠;鸡不是那种在粥里煲的,应该是最后才丢进去,是那种咸鸡,粥水算粘稠咯;炸大肠皮好脆,有点咬不烂
就在B仔凉粉隔壁;夜晚就好多人,
2019-01-15 526 views
怎麼將興奮叫回來。。。世界偷取了你的可愛元朗又新街尾既新記煲仔雞粥係度開業多年, 同對面既發記一直都各有千秋🤼‍♂️👫今日再幫襯, 對唔住🙇‍♂️🙇‍♀️真係少有地想鬧出黎🤷‍♂️🤷‍♀️ 黎到門口, 等咗陣先有位🧘‍♂️啲位間得比以前窄左好多, 仲誇過中環😥背貼背🙄手踭頂手踭👯‍♀️咁既距離, 呢家童軍練操兵咩? 想落單, 叫極啲阿姐都無反應😕然後人手分配錯晒, 啲員工好似完全唔知做乜咁, 全場KEEP住放錯單, 比錯😤 落咗肉丸🐷雞🐣粥, 牛腸🐂蘿蔔糕🥕三樣嘢 XO醬炒蘿蔔糕先黎, 大兜亂得黎啲洋葱又企埋晒一面🤪XO醬又企晒中間, 明顯係炒起先落番醬🥴上枱竟然唔太熱🌬️味道得番以前8成8️⃣0️⃣ 跟住貴妃雞肉丸粥🥣好似好大碗, 但原來個碗好淺, 啲粥係唔多囉🧐粥底都仲係小小棉, 帶油, 有雞香同粥米香👌 但啲雞鹹到好似鹽焗雞加鹹灑鹽再點豉油咁🤢 到底個煲仔粥有無煲過😟啲鹹味仲係留係肉入面🤔好彩仲有肉丸可食吓😶 腸份要等我預咗, 一路都係, 佢都有出聲話; 黎到唔係出煙架喎🔥只係暖囉, 乜出面係零下溫度❄️一出爐即刻可以變凍? 腸粉質地還算滑, 但一切開佢, 我又想問, 我係叫齋腸吖, 定係牛腸? 😓啲牛肉
怎麼將興奮叫回來。。。世界偷取了你的可愛

落咗肉丸🐷雞🐣粥, 牛腸🐂蘿蔔糕🥕三樣嘢

XO醬蘿蔔糕

XO 醬蘿蔔糕

貴妃雞肉丸粥

腸份要等我預咗, 一路都係, 佢都有出聲話; 黎到唔係出煙架喎🔥只係暖囉, 乜出面係零下溫度❄️一出爐即刻可以變凍? 腸粉質地還算滑, 但一切開佢, 我又想問, 我係叫齋腸吖, 定係牛腸? 😓啲牛肉少到好似罐花生醬去到最後幾滴勉強搽上麵包既份量🙃

牛肉腸粉

牛肉腸粉

咁既劣食, 都仲收緊132蚊, 我明白點解對面街粥舖門口排排坐都勁多人等, 呢邊真只係等…中伏😲😲 係咪因為開分店只為賺錢,唔再有心做嘢

誰若消失我連痛都不痛。。。
2019-01-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)