地點不易找,要走進屋苑內荃灣中心一期才找到呢。要不是有住附近的朋友帶路,相信都很難會發現這間日式小店呢🙈小店由日籍夫婦打理,丈夫是廚師👨🏻‍🍳女闆娘負責樓面事務💁🏻‍♀️雖然還請了一個年輕人當兼職幫手,但看見他們整晚都忙得不可開叉呢!看了看餐牌,見晚餐包餐湯/沙律,還有飲品。這晚決定叫一個Pizza分享,再每人點一個主菜。點餐後,老闆娘隨即送上餐湯。南瓜湯跟餐嘅南瓜湯🎃味道不錯,好香南瓜味,仲加左少少黑椒,唔太傑身,應該只落左少量忌廉,感覺幾健康。日本風味燒雞披薩($98)Japanese Style PizzaPizza薄底🍕,幾酥脆,似用上酥皮做底但又唔會好似平日d酥皮咁油膩👍🏻Toppings 加左照燒雞,香菇、芝士、紫菜同洋蔥,好有日式感覺🎎。第一啖食到好香紫菜味,另外,芝士份量好多🧀,雖然味道唔係好濃,但軟綿綿好好食。燒雞亦係pizza嘅亮點,雞肉夠滑又惹味。一客6件嘅pizza令人食唔停口🤤巴拿馬火腿香蒜辣意粉($98)Prosciutto Garlic Spicy Spaghetti Parma Ham軟身富鹹香,食得出用料上盛🐖,單食意粉覺得調味不足,但配上火腿一齊食先發

點餐後,老闆娘隨即送上餐湯。

南瓜湯

日本風味燒雞披薩($98)
Japanese Style Pizza

日本風味燒雞披薩

巴拿馬火腿香蒜辣意粉($98)

Parma Ham軟身富鹹香,食得出用料上盛🐖,單食意粉覺得調味不足,但配上火腿一齊食先發現原來味道岩岩好,如果意粉一開始就濃味,加上火腿一定會鹹得難以下嚥😌可見廚師👨🏻‍🍳有落過心思。唯一就是意粉炒得偏油,食完後清楚見到碟底留有不少油份,這一點真是需要改善啦~🙈
巴拿馬火腿香蒜辣意粉

正想埋單之際,老闆娘問會否想試試他們的甜品,有抹茶雪糕/芝士蛋糕,雖然己經食飽了,但朋友見只需加$10-15就建議試一試。

北海道布甸芝士蛋糕(跟餐+$15)
Hokkaido Brulee Cheese Cake

芝士蛋糕🍰超。好。食😍😍😍😍
一叉落去feel到蛋糕好挺身,心知應該都唔錯😌入口真係比佢嚇嘅襯!!係重芝士嘅New York Cake,草根最愛啊😍口感不但只滑身仲好實在,正過好多酒店多多聲❤️,加上雪到凍冰冰,好正!+$15就食到呢個質素超抵!好可惜佢唔係開係草根屋企樓下😭唔可以成日食點算😫

小店雖小,但服務好殷勤❤️以屋苑嚟講價錢就貴左d,食物真係幾好食嫁!不過地點較遠,睇嚟都係以附近居民幫襯為主,住荃灣嘅不妨去支持下小店呀😚
$100 (Dinner)
  • 北海道布甸芝士蛋糕
草根有日去荃灣行下街,就入咗去呢間由日本👨🏻‍🍳主理嘅家庭小店,小店係上星期剛開業,當晚人流都算多,可能大家都想一嚐日本師傅既手藝和風滑蛋豬扒飯定食($88)Deep Fried Pork Chop Rice Bowl飯上蓋咗層厚厚嘅蛋蛋🍳同炸豬扒🍖豬扒外脆內軟🙌🏻大約有6-7件左右,滑蛋炒得非常嫩滑❤️果然日本人煮理嘅滑蛋系列一定掂👍🏻米飯仲要係煮得好軟柔嘅珍珠米🥚日本風味燒雞披薩($98)Japanese Style Pizza第一啖食落呢個日本風味燒雞披薩🍕第一印象係和風海苔🍴Pizza內主要有燒致乾身嘅蘑菇🍄+日式燒雞片🐤,草根妹妹好欣賞燒雞,雞片燒得好夠身🙆🏻‍♀️又夠味👍🏻配埋個薄底Pizza食,都唔會覺得好heavy😍北海道布甸芝士蛋糕(跟餐+$15)Hokkaido Brulee Cheese Cake提提大家➕$15蚊就可以有一個高質芝士蛋糕🍰嫁啦,抵過自己係出面用五十幾蚊買多多聲仲有個自家制Creamy南瓜湯Tim

和風滑蛋豬扒飯定食($88)

日本風味燒雞披薩($98)
Japanese Style Pizza

北海道布甸芝士蛋糕(跟餐+$15)
Hokkaido Brulee Cheese Cake

仲有個自家制Creamy南瓜湯Tim

Dinner
2018-03-27 2445 views
這家位於商場之內,由日籍夫婦主理,男主內,擔當大廚;女主外,招呼客人,誠意滿載,仍在試業之中的日本洋食屋,雖然店舖位置似乎較為隔涉,即使從荃灣地鐵站經愉景新城前來也要步行上一段距離,其實有小巴或巴士途經,交通都算方便,特別是這小店的食物質素頗佳,女店主人殷勤有禮的待客態度也讓我有似曾相識之感,就像自己從前曾在日本光顧過的小店一樣,更讓我感到親切、可喜。 我是在午間前來的,吃的是午餐,餐牌共有三個,一個是日式飯,一個是意粉,最後一個則是披薩。日式飯定食共有7款,包湯和飯和罐裝汽水;意粉和披薩也有數款,可選湯或沙律,也有汽水奉送。如喝其他飲品,就要另加數元。 兩夫妻分別點了一份「原條燒花魚配柚子醬油定食」($68)和一個「夏威夷披薩」($98),然後分甘同味。湯是「豬肉雜菜湯」,材料多,湯味濃,令人喜出望外。讓我回憶起多年前第一次到日本旅行時吃的燒魚定食的「原條燒花魚配柚子醬油定食」,原條花魚大條多肉,鹹味雖比一般的稍重,但並不過鹹,吃時假如蘸以另以小碟送上的柚子醬油,微酸的醬油更可讓魚的味道變得更好。 即叫即製,熱氣騰騰,香氣撲鼻的「夏威夷披薩」足有9吋大。批是薄批,批底香脆,菠蘿

湯是「豬肉雜菜湯」,材料多,湯味濃,令人喜出望外。

即叫即製,熱氣騰騰,香氣撲鼻的「夏威夷披薩」足有9吋大。批是薄批,批底香脆,菠蘿清甜,最教人動容的少不得那些可以拉成幼絲,味道鹹香的芝士,每一口都可吃到滿足。

還吃了甜品呢!是另加$15便可吃到的「北海道布甸芝士蛋糕」,充滿濃郁的芝士味道,味道澎湃得讓我滿心歡喜。

其實這兒還有「午市學生套餐」供應,只需 $40一位, 便可選擇二人套餐、三人套餐或四人套餐,以學生優惠價享用店子精選的食品,這價錢可真相宜呢!可惜我早已不是學生,不然的話,假如我在附近讀書,一定會時常與同學一起前來幫襯。
Lunch
  • 夏威夷披薩
  • 北海道布甸芝士蛋糕
  • 原條燒花魚配柚子醬油定食
  • 豬肉雜菜湯
荃灣中心開了一間日本人廚師主理的「和洋食」,味道絕對有日本水準之餘,價錢也十分平民化,小黃鳥都想一食再食。先來的是南瓜湯,比大家熱身一下,入面有南瓜絲。第一味主菜是「自家製香辣肉絲Pizza」。Pizza有濃濃的芝士,但又沒有蓋過雜菜及肉絲味道,功夫不錯。第二道主菜是卡邦尼意粉。意粉有口感,醬汁濃郁,同時又無落過量蛋黃,食落唔會太油膩,比得上唔少貴價餐廳。第三道菜是咖哩豬扒。最令人感動的是豬扒脆得來又唔乾,咖哩唔辣又十分配合豬扒的味道,飯亦都係用珍珠米,絕對是無可挑剔。餐廳的待應亦都係老闆娘,每逢客人來到盡量做到有求必應,今時今日咁既價錢有咁既服務態度,絕對值得一讚。

先來的是南瓜湯,比大家熱身一下,入面有南瓜絲。

自家製香辣肉絲Pizza

咖哩豬扒

2018-03-22
自家製香辣肉絲Pizza
咖哩豬扒
Lucas小食家 最近得知有家日本人主理的和洋食料理在荃灣,當然不得不去試一下啦! 先說說菜單,價錢相當大眾化,一個價錢已經包括湯、沙律和飲品。 是日餐湯今天是南瓜:jack_o_lantern:湯,南瓜味濃郁,而且頗幼滑! 香辣肉絲薄餅上菜時熱辣辣,餅底薄脆卜卜,有濃香芝士味,辣味不算太突出,不吃辣的朋友也可以一試! 卡邦尼意粉醬汁又多又濃,配料有煙肉和加插了雞腿菇,這個配搭也不錯! 咖哩吉列豬扒飯這個十分有驚喜!賣相已經有90分!豬扒真正做到 “Crispy and Juicy”外皮又薄又脆之餘,又保持到豬扒的肉汁,咖哩汁屬日式甜咖哩,好好味! 飲品有很多選擇,甚至有100%蘋果/橙汁,我則點了凍柚子蜜。
當然不得不去試一下啦!

是日餐湯
今天是南瓜:jack_o_lantern:湯,南瓜味濃郁,
而且頗幼滑!
卡邦尼意粉
醬汁又多又濃,配料有煙肉和加插了雞腿菇,這個配搭也不錯!
咖哩吉列豬扒飯
這個十分有驚喜!賣相已經有90分!
豬扒真正做到 “Crispy and Juicy”
飲品
有很多選擇,甚至有100%蘋果/橙汁,
我則點了凍柚子蜜。
凍柚子蜜
2018-03-21
$100 (Dinner)
凍柚子蜜
2018-03-25 1672 views
我在荃灣附近上班,食餐記頹飯是常識吧!在荃灣中心餐廳比我感覺只有平、快,美味程度只是其次,填到飽肚就可以。近日在荃灣中心開了間西餐廳,是一對日本夫婦主理。老板娘好親切殷勤的招呼,老板忙着廚房煮理客人菜式。餐廳光猛,有好多座位,地方不錯。Pizza,飯類及意粉應有盡有呀。仲有學生餐,每人$40有pizza及咖喱飯仲有野飲好抵食。我們每人叫了一個set,佢有得選餐湯或迷你沙律。個南瓜湯非常有驚喜,食到少少南瓜肉再有少少忌廉奶非常香滑,非常用心,沙律都是非常新鮮。自家製香辣肉絲pizza,是薄批香脆,啖啖cheese ,香菇及肉絲非常足料,只是微辣剛剛好,大家開心share 已滿足。($88)另一碟是日式咖喱炸豬柳飯定食$68,個叻喱汁底非常用心,充滿紅蘿蔔及洋蔥,非常美味。個炸豬柳非常香脆鬆化。我選擇了巴拿馬生火腿香蒜辣意粉($98),個意粉多蒜頭炒,非常香口,意粉軟硬度適中,又有汁好美味,想再來一碟。原條燒花魚配柚子醬定食($68),非常大條及嫰滑,健康之選,朋友之愛又飽肚。我們一眾同事覺得意粉太出色,所以再來一碟意粉,肉醬煎蛋意粉($68),個蛋好滑及肉醬好多肉汁,但本人鍾意之前意粉,

餐廳光猛,有好多座位,地方不錯。

我們每人叫了一個set,佢有得選餐湯或迷你沙律。

我們一眾同事覺得意粉太出色,所以再來一碟意粉,肉醬煎蛋意粉($68),個蛋好滑及肉醬好多肉汁,但本人鍾意之前意粉,但這個好出色。

最後來一支橙汁作結,下次再來幫襯。

Lunch
2018-03-24 268 views
今晚放工去朋友屋企拎返d野,乾脆就係佢樓下食埋飯。食物都是和風的,其實連老闆娘都很有日本feel,幾親切架,服務態度唔錯。原條燒花魚配柚子醬油定食 $68最後揀咗呢款,因為覺得原條燒魚好有日本風味,果然冇失望。雖然啲骨幼身啲 ,但唔算難拆 , 而且魚肉好鮮甜,個人覺得就算唔點有柚子醬油都夠惹味,送飯一流。附送嘅沙律都幾新鮮。飯應該係珍珠米,口感幾好。南瓜甘筍湯日式pizza $98呢個重點推薦!冇諗過街坊小店可以食到咁特別嘅pizza,燒汁雞肉好惹味,配埋洋蔥,好有日式味道
今晚放工去朋友屋企拎返d野,乾脆就係佢樓下食埋飯。

原條燒花魚配柚子醬油定食 $68

飯應該係珍珠米,口感幾好。

南瓜甘筍湯

日式pizza $98
2018-03-22
$80 (Dinner)
一定要叫夏威夷比薩($98)!一定要叫夏威夷比薩($98)!一定要叫夏威夷比薩($98)!太好食所以要講3次😂行過見到呢間新餐廳既student set好抵 所以就入去試下喇👍🏻 每人$40就可以share pizza&定食 性價比好高!首先pizza有成9吋咁大 兩個人食都一定夠 仲要落足料 有得玩芝士拉絲🧀🧀🧀至於個漢堡扒定食都好正 舊漢堡扒好厚好有口感 用料好新鮮👍🏻 咖哩汁配飯更加係冇得頂 真心好食!lunch set包埋湯同汽水 今日係南瓜湯 幾甜幾好飲🎃加$5就有咖啡飲 幾香濃👌🏻

太好食所以要講3次😂

lunch set包埋湯同汽水 今日係南瓜湯 幾甜幾好飲🎃
餐湯

加$5就有咖啡飲 幾香濃👌🏻
餐飲
餐湯
估唔到位於山腰既荃灣中心,匿藏左間性價比咁高既日式洋食店!我地一行二人叫左兩個lunch set share,分別係夏威夷pizza同咖哩漢堡扒飯🍕 首先想講個夏威夷pizza真係做得好出色!啱啱喺焗爐攞出黎既pizza真心係熱騰騰,出哂煙咁,望到都流哂口水🤤 Pizza面有火腿、菠蘿,仲有最最最重要既芝士!係一層好厚好香濃既芝士,完全滿足哂我呢個芝士控既慾望😍😍😍另一方面,咖哩漢堡扒飯都好好味。日式咖哩冇咩辣味,但薯仔味好香濃。佢地自家製既漢堡扒亦好出色,肉質鬆化之餘亦好夠餡😋 配埋珍珠米食真係一百分!!Lunch set既價錢由$68起,但就包餐飲、餐湯/沙律同咁高質既主食,荃灣果然係臥虎藏龍之地!👍🏻

夏威夷Pizza

咖啡

夏威夷Pizza
  • 和風自家製咖哩漢堡扒定食
2018-03-23 90 views
個南瓜蕃薯湯好飲!!由個開放式廚房見到啲湯係由啲鮮南瓜溶打成 好甜好creamy💕💕💕,啲pizza都十分足料,芝士多!!!中意芝士既人實愛,😝 唔好睇間鋪咁細, 選擇都多 😝主打係日本加西式野 有牛扒、 burger個啲揀, 都有正常日本食店應有既食物。食物質素十分ok ,我食個個係牛扒餐配日本一碗碗既飯, 有日式加西式fusion既感覺😆不如地方就偏細啦 住附近的人可以多啲光顧 😋👍🏼👍🏼 不過座位量就少啲 , 若人流多可能要等位
溫情的歡迎,一句招呼,令我突然從殘舊的屋苑商場走進了日本人的家💕這間位於荃灣中心一期商場內的小店,位置不太好找(在circle K對面,北京樓旁的商場入口)大概只有居民才會知道的隱世餐廳,這一晚相約了住附近的朋友晚餐,放棄茶餐廳快餐與連鎖店以後,便選擇了這間「翔」,先生是日本人🇯🇵主要廚房工作,太太則主要樓面招呼客人及協助丈夫。一問之下,原來餐廳開業才3天!🎊🎉選擇不多但足夠,飯意粉pizza樣樣有~我們點了意粉和飯各一先來上了南瓜湯(可選沙律)不要少看南瓜湯,這是超水準!淡淡香滑的忌廉沒有搶過南瓜的鮮甜,湯中混了點黑胡椒,又出奇地match!沒有很花巧,簡單直接帶出原汁原味。日式香蒜煙三文魚意粉🍝賣相一流!真的像置身日本家庭洋食屋,簡潔,正是日本人的style。意粉加了蒜粒起鑊,還包含了菇菌類,意粉煮得彈牙,鋪上5-6片煙三文魚,紫菜絲裝飾,健康味美日本風味燒雞pizza🐔雖然餐廳細細,卻放置了一台專業的焗爐!沒錯,開放式廚房讓食客一覽無遺,但廚房和廚師手藝絕對整潔乾淨!又見證了日本民族的企理Pizza底烘得香脆,薄批不會太飽太油,照燒汁整pizza是很特別超惹味!雞沒有焗到很乾,豐

選擇不多但足夠,飯意粉pizza樣樣有~

我們點了意粉和飯各一
先來上了南瓜湯(可選沙律)
沒有很花巧,簡單直接帶出原汁原味。
日式香蒜煙三文魚意粉🍝

紫菜絲裝飾,健康味美
日本風味燒雞pizza🐔

Pizza底烘得香脆,薄批不會太飽太油,照燒汁整pizza是很特別超惹味!雞沒有焗到很乾,豐富的芝士拉出絲來!還有些洋蔥絲,菇片,配上紫菜絲,誠意之作👍🏻

最後加了$10要雪糕和$15要cheese cake

綠茶雪糕茶味濃而不澀,重點是不易溶化!芝士蛋糕簡直神級,芝味超濃超香滑🤤🤤小小的一件換來完美的晚餐🙆🏻
題外話:原來廚師曾修讀藍帶廚藝學院,而他們曾經在西營盤開店,我想,可能是因為西營盤租金上漲,令他們要遷走吧?
其實,真的想支持本地小店,在這裡,你會感覺到他們的熱誠和對食物的執著,希望他們繼續堅持這團火!真心推介💕💕👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
2018-03-21
$80 (Dinner)
  • 日本風味燒雞pizza
  • 芝士蛋糕