2020-10-04 2149 views
元朗老牌鹽焗雞飯店,終於一睹廬山真面目。於橫街,搵唔到問問附近街坊,無人不曉。得兩三張枱,旺市可能要坐係街食。裝修簡樸陳舊。除了招牌鹽焗雞外,仲有各色小炒。見到餐牌鹽焗雞髀飯只比鹽焗雞飯貴四元。但我觀察得到鹽焗雞飯雞的份量比較多,所以各取所需,悉隨尊便。鹽焗雞很有雞味,調味也十分之好。但聽說鷄皮是脆的我就不認同。雞肉和鷄皮的質感偏向軟綿綿,個人認為口感一般。白飯滲滿了雞汁入口非常之香,是意外驚喜。沙薑醬是一絕,很能提昇雞的鮮味,入口也清香,不會死鹹也不油膩。免費贈送味精水一碗,別名例湯。不喝也罷。
得兩三張枱,旺市可能要坐係街食。裝修簡樸陳舊。
味精水
免費贈送味精水一碗,別名例湯。不喝也罷。
2020-10-04
$46 (Lunch)
2020-06-13 1454 views
今日黎到元朗呢間東江飯店,三十二度,冇冷氣,我依然要黎試下呢度好出名嘅鹽焗雞飯2019年之後open rice都冇呢間嘅食評,我都有啲驚訝,畢竟呢間野係有啲朵的以後我黎元朗又多個開飯嘅地方喇首先飲碗湯先,雖然天氣好熱,呢碗湯飲起黎就更熱,但好清甜,解渴佳品雞髀飯,望落好靚仔,碟沙薑聞落好香雞滑有雞味,唔係雪藏雞黎,唔點沙薑都有基本鹹香味點埋就更加惹味,好好送飯唯一要彈係雞有碎骨,食嗰陣小心啲太熱喇,要整罐忌廉又髀飯又湯又忌廉,咁先$52,抵到爛啦

以後我黎元朗又多個開飯嘅地方喇

雞髀飯,望落好靚仔,碟沙薑聞落好香

雞滑有雞味,唔係雪藏雞黎,唔點沙薑都有基本鹹香味
點埋就更加惹味,好好送飯

唯一要彈係雞有碎骨,食嗰陣小心啲

太熱喇,要整罐忌廉

又髀飯又湯又忌廉,咁先$52,抵到爛啦

2020-06-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
  • 鹽焗雞髀飯
2019-12-15 1464 views
教育路附近,一條不起眼但企理的冷巷,坐落這家至少20年歷史的古舊小飯店。每隔一段長時間,通常是秋冬,就會前來找雞吃。每次來都很認真的黃昏五點半左右就到,生怕沒位子,因袖珍的舖門就得門口一大一小的枱。最近得知店主有租用轉角一餐廳加枱,但要留意是下午6:30才能入席,如外賣須預算15分鐘左右才能取走。來的目的很純粹,就是吃好雞。這裡九成客也是點雞,尤其七八成客也點鹽焗雞飯外賣。這店雞就是滑、嫩,斬雞少碎骨,皮是相應脂肪,肉不肥不膩,有雞味,精髓是估計是自調的辣雞醬,別處吃鹽焗雞配的薑蓉就顯普通,其實還有沙茶醬,但相對帶不起雞味。另叫了蒜蓉蒸茄子🍆(量少、偏鹹)、西蘭花🥦鮮魷(鑊氣不足),全給比下去。所以來這裡,還須專一,吃雞🐓。

鹽焗雞全隻
西蘭花🥦鮮魷
蒜蓉蒸茄子🍆
加單:鹽焗雞全隻
2019-12-14
$150 (Dinner)
鹽焗雞全隻
加單:鹽焗雞全隻
2019-04-16 1491 views
這晚去吃小炒,這次沒有吃雞。二人同行,只點選兩款。薑葱魚頭雲⭐⭐⭐⭐⭐:首先上枱時已散發香味及鑊氣,然後是一句廢話,魚有魚味。炸漿皮薄,炸得很脆,連較薄的魚骨也可咬碎吞掉,魚皮亦炸得很乾脆,並沒有因醬汁而淋掉。配菜薑已被炸至不辣,豆腐卜有豆香,不會太淋,口感好,更吸收了醬而令豆腐卜更可口。梅菜扣肉⭐⭐⭐:不鹹,入味,梅菜亦都不會過鹹,扣肉有些屬少肥,有些屬半肉半肥。少肥的肉的部份入味,嫰,淋,半肥半肉的一樣很嫰很淋,更增添一份豬油香,不過對本人來說是太肥太香,頂不順呀,只淺嘗少許,但其實是很出色的。應該加了不少五香粉而充滿五香粉味,好像多了少許而令香味有點格格不入
這晚去吃小炒,這次沒有吃雞。二人同行,只點選兩款。
2019-04-12
$80 (Dinner)
2019-01-24 710 views
2個人食碟頭飯,1碟牛腩炒麵,1碟當然係佢嘅招牌鹽焗雞飯啦先講牛腩炒麵,炒麵夠乾夠脆,即使淋上柱候牛腩汁,都仲好脆。牛腩醃得好入味,而且好味,唔會好鹹,柱候味濃,咬落去口感嫰滑,不過可能醃醬太好味,稍為遮咗牛腩嘅原味鹽焗雞好味,不愧隻雞1隻賣200幾蚊。口感嫰滑,有雞味,亦唔會好鹹,雞唔肥,連雞皮都冇乜肥膏,但係唔會因此而又乾又靭,以我個人口味,可以講係香港食過最好食嘅雞,至於個飯,望落普通,食落都係頂瓜瓜,唔油唔肥,但係充滿雞香同鮮味,唔係用家X或者史X生嗰隻雞湯味奉送例湯,唔鹹,味適中,冇味精,亦都係充滿雞香同鮮味朋友畀錢嗰陣話望到廚師係用滾油逐殼淋落隻雞度去整熟佢嘅,唔怪之我碟雞飯等咗10幾分鐘至上,仲上得遲過碟牛腩炒麵,初初諗住𢳂飯同雞上碟會好快有得食結論係可1可再環境係開放式,無可避免有啲烏蠅,不過枱櫈餐具都企理。小店經營,服務都有禮
2個人食碟頭飯,1碟牛腩炒麵,1碟當然係佢嘅招牌鹽焗雞飯啦
奉送例湯,唔鹹,味適中,冇味精,亦都係充滿雞香同鮮味
結論係可1可再
  • 鹽焗雞飯
1K
2018-10-20 1393 views
到元朗覓食! 呢間店舖已經幾十年歷史, 隱世店舖, 實而不華, 沒有裝修, 伙記同客人好像朋友一樣, 一大班熟客非常熟絡, 有的除了是美食, 就是一份人情味! 😘鹽焗雞 🐔很有名的! 每碟雞都由老問逐殼逐殼滾熱雞汁淋熟! 雞肉又嫩滑, 又鮮味, 並唔係一般雪雞! 配上幼滑沙薑醬, 一試難忘 (其實唔沾都好好味)! 雞皮竟然爽脆, 唔會覺得油膩, 就連平時唔食雞皮嘅我都食到舔舔脷 😋我哋仲食左炸大腸 (有點太濕), 椒鹽鮮魷...一放低未影相已經無左幾件! 😂😂

鹽焗雞 🐔

Type of Meal
Lunch
2017-09-21 2040 views
成日去附近食永年都有機會經過,但估唔到會有間隱世小菜館,沒有裝修,晚上借用附近日間茶餐廳店舖做晚市小菜館,只有六張卡位,內有冷氣,大排檔形式小抄菜式!見其他枱每樣菜都好好味咁,最後揀咗佢嘅招牌東江雞飯一碟,之後問佢有無梅菜扣肉,佢哋當然無乜招呼,只係答: 得番一個,所以試下!試咗雞飯後,雞不至於好滑,正常:都算ok,但特別推介,佢個梅菜扣肉,梅菜及汁撈飯已經食咗成碗飯,扣肉肥瘦適中,好鬼入味,又夠霖,真係唔錯,再會嚟食,價錢相宜,正到爆!全程加罐可樂$126
試咗雞飯後,雞不至於好滑,正常
:都算ok
,但特別推介,佢個
梅菜扣肉
,梅菜及汁撈飯已經食咗成碗飯
,扣肉肥瘦適中,好鬼入味,又夠霖
東江雞飯
2017-09-18
$63 (Dinner)
2016-11-09 1758 views
東江飯店喺元朗已經超過廿幾三十年。馳名雞飯,每碟出品都由老闆親自逐殼逐殼滾熱雞汁將半熟嘅雞淋到僅僅熟,滿滿嘅心機同珍貴嘅手藝做出又嫩又鮮嘅滑雞!配上幼滑唔太咸嘅沙薑醬,的確令人一試難忘!值得推介!😋😋
2016-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2014-02-25 2596 views
成日經過呢條巷仔都坐滿人,好熱鬧! 大少話呢間野既咸雞好出名,今晚終於同我黎試。東江雞 唔鞋口,肉質仲好滑,甘晒味唔點沙薑都已經好正!五柳魚塊個汁好正送飯一流,可惜魚塊質感好實,似食緊魚柳包裡面件魚柳。。。魚雲湯 大少最愛,夠熱,好鮮甜,唔腥,薑味唔會過份,正!
東江雞
唔鞋口,肉質仲好滑,甘晒味唔點沙薑都已經好正!
五柳魚塊
魚雲湯
大少最愛,夠熱,好鮮甜,唔腥,薑味唔會過份,正!
2014-02-24
$100 (Dinner)
(Non-member)
2012-03-11 1454 views
一直都係東江飯店 的FANS呢排對面果間新開的火鍋霸晒D位我都凳士頭吾坻ANYWAY 一定要推下椒鹽鮮魷炸大腸 香脆小油干炒牛河 小油 炒得恰到好處 牛肉好多 如果冇河粉可以試米粉一樣咁正
一直都係東江飯店 的FANS

干炒牛河
小油 炒得恰到好處 牛肉好多 如果冇河粉可以試米粉
一樣咁正

2012-03-09
$50 (Lunch)
2011-02-28 1258 views
呢間食店的歷史至少二十多年.大約十年前...呢間店對面..有一間同様風格的對手..該店結業後..連唯一對手都無埋..不過近年元朗新的店眾多.呢間店仲晚晚咁多人等位...自然有其可取的地方.......人間的事物.不會永恆,舊的東西..肯定有一天會無..都係個句...有的時侯..我們會睇唔到..到無的時侯.人先懂珍惜太遲,希望大家要珍惜身邊每一個人.同事物....回正題...呢間店.店內只有一張枱的.人客肯定要坐街邊...而且要坐圓膠椅...有時仲要驚樓上有東西跌落來..環境可能有些朋友不會接受的.至於服務.落完單後...店員根本不會有時間理會人客......炒油麥菜:是我媽媽朋友點....加上一些蒜容炒..大大碟..無油....入口覺得好惹味.....5分鍾內呢碟菜一掃而空...蒸鱔:條鱔好瘦...個汁不會鹹...仲有個鱔肉質爽口...好好味...白切鹽焗雞:呢個好耐先上...仲要15分鍾出一碟..我們估的雞熱斬唔到..肯定不是斬定...講真..香港好難食到真正鹽焗雞.鹽焗雞應該好乾...呢度的不是,肉滑而甜..其實..唔好要醬仲好食...夠味的.....埋單..3個人...174元.

埋單..3個人...174元.....好合理
$58 (Dinner)
2010-12-21 788 views
睇某個食家既書睇到有lee間叫東江飯店既食肆, 我同相公都好鐘意食飯..但一直都搵唔到係邊..有一次係元朗路過見到有條橫行..一望...e.......東江飯店woo..就係咁就搵到la..我地6:15就去到..佢地室內係得一張大枱..其餘全部都係係條橫行到開枱食飯. 我地亦唔例外. 間飯店好舊好似好耐歷史咁..當時亦坐左幾枱人..我地6:25叫左野食..叫左半隻鹽焗雞 + 蒜蓉炒白菜仔. 等緊既途中原來有好多人訂左雞外賣拎走ga...d人去到飯店會話: 唔該訂左一隻雞6:30. 咁舖頭d人就知ga la..lee一間我又聽到...士頭婆話: 多謝你$170.................. $170一隻雞...嘩...好貴呀....等呀等....越黎越多人...白菜仔黎左食左一半隻雞仲未到既???????最終6:45半隻雞上枱. 蒜蓉炒白菜仔($23)..d白菜仔真係白菜仔黎ga好細..好好食好香白菜味...不過就油左少少. 鹽焗雞($80)...唔點任何醬料都已經好好食..唔會好咸又唔會唔入味...個雞脾位爽ga~~~~~~~~~~..雞胸亦唔算"鞋"...隻雞肥瘦適中...佢有

鹽焗雞($80)...唔點任何醬料都已經好好食..唔會好咸又唔會唔入味...個雞脾位爽ga~~~~~~~~~~..雞胸亦唔算"鞋"...隻雞肥瘦適中...佢有2碟醬料..一碟係沙薑...點左其實都幾好食..另一碟係辣醬黎ga..但就覺得會帶走左d雞味囉.

其實佢其他小菜平均都要$48..都算幾貴ga.....半隻雞都要$80..初初覺得好貴..但食落真係抵ga...一定會再黎食過~
蒜蓉炒白菜仔
鹽焗雞
2010-12-19
$55 (Dinner)
蒜蓉炒白菜仔
鹽焗雞
好耐冇去食過 , 近排又再去試 , 去襯都叫【鹹蛋時菜肉片湯 + 豉汁蒸白倉魚 + 蒜茸白菜仔 + 鹽焗雞半隻】。呢次我去街市買左四隻花蟹 , 拎去叫阿姐幫我清蒸 , 都預左要收我費用 , 但最後都冇收我費用 , 又送埋陳醋一碗 , 真係好。蟹夠新鮮生猛清蒸已經好鮮甜 , 加埋陳醋酸酸甜甜好正好鮮。 【鹹蛋時菜肉片湯】 , 滾湯要求唔高 , 但唔多覺味精亦鮮味 , 夠大碗公三人都夠飲 , 大熱天時飲下菜湯加鹹蛋降火一流。 【 豉汁蒸白倉魚】, 呢味我覺得最正 , 白倉魚細細條好新鮮 , 豉汁蒸時間o岩o岩好 , 送飯好開胃 , 呢味我次次都食 , 其實我一個人食哂一碟兩條都得 , 哈! 【 蒜茸白菜仔】, 油唔多蒜茸夠味炒得夠香 , 白菜仔夠鮮嫩 , 絕對 ok 。 【 鹽焗雞半隻】, 其實雞我覺得 ok 啦 , 比起我二年前o黎食已經好左 , 果時食過雞皮好厚又太肥 , 肉質浸過籠有少少嚡 , 但今次皮可接受 , 肉都 ok 唔錯 , 但o係我心目中 , 好食o既鹽焗雞仲爭幾遠下 , 雞係用鹽水浸熟o既雞 , 我相信香港都冇真係用炒熱o既鹽 , 拎o黎焗熟o既俾你食 , ok 。現

現場阿姐服務殷勤 , 成日幫我地義務去士多買汽水啤酒 , 價錢都好平冇乜點賺 , 汽水啤酒係用水櫃整凍 , 所以支支都夠冰凍好好飲。

一般食以上咁多樣菜 , 都係二佰五十蚊左右 , 個人覺得都好抵食 , 呢期時時幫襯 , 尤其天氣涼左唔一定要坐冷氣位 , 更加會多少少去幫襯。

事頭婆其實都識左十幾年 , 佢地做街坊生意確係識做人 , 唔串又有禮貌。出面條街泊車都幾方便 , 睇到車又好少抄牌 , 幾方便。
$80 (Dinner)
  • 豉汁蒸魚,東江鹽焗雞,