2024-04-26
之前食過Antoshimo Cafe & Bakery(Mikki店),印象最深刻係個冬甩雪糕,但自Mikki店結業後無再食過因為要過成興隆買凍肉,經過沖繩分店,所以決定Lunch回味下個冬甩。呢間店掛滿紅白燈籠飾物,和風味濃。餐牌內容不同了,約有10多款選擇,主要炊飯,籠蒸飯,烏冬... 再引伸至廚師精選套餐或自由配搭,可加甜品或飲品沖繩海鹽焦糖布甸雞配明太子櫻花蝦蒸飯 & 黑糖檸檬雞配明太子櫻花蝦蒸飯炸雞外脆內嫰,係好食嘅炸雞;黑糖醬檸檬酸酸甜甜,減少油膩感;布甸雞玩味十足,布甸係在炸雞嘅餘溫上,溶化成海鹽焦糖布甸醬,配炸雞食無違和感,幾特別另外蒸飯用竹籠,有珍珠米,明太子醬,櫻花蝦,粟米同大量飯素,全部加埋點會唔好食海鹽焦糖冬甩雪糕我地主角登場啦!味道依舊不變,熱辣辣冬甩煙煙韌韌,配埋個雪糕球同黑糖,鹹鹹甜甜,又熱又凍,好開心!
海鹽焦糖冬甩雪糕