🦐海 三碗麵🍜🦐一人主理第二次探店🤭店舖環境比較細,只提供6個座位,只賣三款麵「有性格」店主一腳踢由招呼、清潔、廚師一手包辦👍🏻每一碗麵都係老闆用心製作,牛肉人手再燒烤、再灑上樱花🦐葱花、慢工煮出美味的食物▫️海蝦濃湯燒牛肉伊麵~大🈵️足~推薦指數:/5 海 三碗麵🍜📍 尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖#foodie #hkfoodie #美食 #美食blogger #美食探店 #人生活得精彩 #生存就是食 #香港 #美食分享 #我的美食日記 #周圍搵食#hkig #相機食先#海三碗
🦐海 三碗麵🍜🦐一人主理

📍 尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖

#hkig #相機食先#海三碗

2022-09-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-10-27 116 views
One man kitchen, Three choices of noodles, Six seats. This tiny shop in Tsim Sha Tsui has huge fame, queue already formed before opening time on weekends, but it proved that good things come to those who wait! “海蝦濃湯 Roast Beef 伊麵”The most popular one has to be the Prawn Bisque Roast Beef E-Fu noodles, it’s not a thick texture but rather like a broth. But, flavour-wise it’s really rich with sakura shrimps added like a natural MSG. “胡椒豬骨濃湯 Roast Beef 伊麵” Another one giving me a punch is this “Pepp

“海蝦濃湯 Roast Beef 伊麵”

“胡椒豬骨濃湯 Roast Beef 伊麵”

Another one giving me a punch is this “Pepper Pork Bone Broth”, as expected a spicy kick from white pepper, but the richness from pork bones reminded me of Japanese tonkotsu, but a clearer version.

In general, E-Fu noodles were generally used to stir-fry but it did an amazing job to absorb the soup here. What’s more, the roast beef were sliced from a whole piece one by one, then lightly seared just before serving, letting out the charred fatty notes.
2022-10-26 388 views
依間麵店小子想食好耐 , 但一直冇機會,亦知道依間小店要排隊等候,因為老闆同店員係同一個人去要招呼客人、煮麵、收錢, 巧合,今日小子去尖沙咀去碰下運氣 小子兩點去到,仲要係排頭位❤️玻璃門閂咗寫住「稍候片刻」,咁小子就等一等,等咗大約45分鐘終於開門老闆亦都好有禮貌招呼客人入去❤️呢一間小店,剩係得四樣菜式海蝦濃湯伊麵 $90伊麵,配有一碟燒牛肉,師傅係有用火槍燒過下啲牛肉、上邊有啲熟下便半生熟👍👍仲有櫻花蝦加蔥花喺上面。伊麵海蝦湯底,比小子想像中淡少少🤏🏻 , 但都好味的小子晒啲湯、伊麵唔過太淋, 軟硬適中
巧合,今日小子去尖沙咀去碰下運氣

老闆亦都好有禮貌招呼客人入去❤️

呢一間小店,剩係得四樣菜式

海蝦濃湯伊麵 $90
伊麵海蝦湯底,比小子想像中淡少少🤏🏻 , 但都好味的
小子晒啲湯、伊麵唔過太淋, 軟硬適中

海蝦濃湯伊麵

2022-10-19 351 views
這碗絕對係我在2022年吃過最滿意的一碗麵。曾看過一位著名YouTuber大讚這間只有六個座位,只賣三款麵同一款燒牛肉漢堡包(後來好像已沒有包供應)的「海 三碗麵」,令我留下深刻印象。之後小弟先後去了三次,但店家不是沒開門便是太多人等待,最終才在一個閒日的九唔搭八時段吃到它。此小店只賣伊麵,十分有性格,供應的三款湯是全店靈魂所在,配料是另外分碟上的燒牛肉。這次我點了海蝦濃湯roast beef伊麵,個湯底真係正到爆,蝦味又濃又鮮,估計是用蝦頭熬煮,但香得來個湯好清澈,與軟硬剛好且不油膩的伊麵好配合,麵上只配點櫻花蝦同葱,但已令人十分回味。燒牛肉雖是薄切,也非什麼高級和牛肉(聽聞是用美國肉眼),但經過炙燒,吃來滿是油香,配上一些櫻花蝦同葱,夾在一起吃更是錦上添花。 雖然要排隊等位,店內環境也有點窄。不過,煮東西與招呼一腳踢的店主,每次煮一碗麵都花一段時間,可吃得出其用心,用不足九十元的價錢便吃到這麼高質的麵,滿足也😋
這碗絕對係我在2022年吃過最滿意的一碗麵。

海蝦濃湯燒牛肉伊麵

2022-03-15
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
海蝦濃湯燒牛肉伊麵
2022-10-18 107 views
海 三碗麵| 尖沙咀友人帶我來的,呢間店不大,得6個位置,店主一人打理,由接待到烹調到收碟都係佢一腳踢!!我選擇了海蝦濃湯麵,所有麵都會配上薄片牛肉!😋店主每天炒香海蝦親自熬製!🦐 湯底好重鮮蝦味,好鮮甜,我都差不多成碗湯飲哂🤣伊麵口感彈牙,每條麵都吸收了蝦湯精華,一食就停唔到口🤟🏻Roast Beef 即切即用火槍灸燒牛肋肉🥩 口感一流,唔會太肥又唔會太瘦,食落有煙燻味,好香😌 上面再有櫻花蝦 夾埋牛一齊食就另一個口感層次老闆生意好好,多數都要排隊,因入面得6個位置,請大家預時間排隊
海 三碗麵| 尖沙咀

我選擇了海蝦濃湯麵,所有麵都會配上薄片牛肉!😋

伊麵口感彈牙,每條麵都吸收了蝦湯精華,一食就停唔到口🤟🏻

2022-10-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2022-10-13 110 views
#魚蛋不是蛋 那是什麼?在Google map上看到「魚蛋哥」的咖哩四寶照,除了咖哩魚丸還有其它,頓時來了興致,而且香港「咖哩」茶餐廳感覺很特別,我又愛吃港點,就來試了。一時手滑,想說咖哩四寶只是點心,如果再加上麵應該可以吃飽,便升級成咖哩王車仔麵,再加上牛雜湯、叉燒酥、豬仔流沙包和凍檸茶,結果吃得好撐。咖哩魚丸蠻好吃,聽說彈嫩口感和印度風的咖哩滋味就如同香港街頭的攤販一樣。倒是想學網紅玩豬仔流鼻水卻連連失敗,實在太好笑了我這雙巧手,決定來個流鼻水豬仔包挑戰,看是不是都會把豬仔嚇到漏尿。那麼,就從這間開始吧!
#魚蛋不是蛋 那是什麼?
2022-10-13 136 views
海蝦濃湯Roast Beef 伊麵$90好味指數:10/10都知道呢間舖要排好耐,所以專登下晝放工時間前去排,好彩今次前面得幾個人,當你試過之後你絕對會覺得係值得🏅排咁耐。食麵最緊要湯底,店主用咗好多蝦🦐🦐🦐去熬製呢個湯底,你會飲到充滿蝦嘅鮮味,呢個湯一試難忘,配上伊麵底🍜唔會太淋嘅口感,完全地掛曬湯底上去,加上湯面配以新鮮蔥粒同埋櫻花蝦,增加口感,而且可以去膩。不得不稱讚呢個🥩燒牛肉,上面亦係加咗好多蔥粒同埋櫻花蝦,店主即場加調味料再用火槍🔥輕灼,就咁望表面好似好熟,反轉見到牛肉大概6-7成熟,滲透住油香,將佢包住嚟食真係味覺嘅最高享受。小店由落單,煮面,出菜,執枱,收錢都係得老闆一個人,所以等位都要一段時間,但想食好西,從來都需要耐性。😌
海蝦濃湯Roast Beef 伊麵
好味指數:10/10

2022-10-09 104 views
尖沙咀海三碗麵傳說中係要排一個鐘起跳~今日好彩半個鐘左右就入得🤤小店一眼睇哂三張枱 原來店主係一人經營 廚房樓面收銀一腳踢🥺但仲keep住超好禮貌 不斷講唔好意思要你等🥹估唔到細細既一間鋪 可以食到碗咁有驚喜既麵‼️🍜海蝦濃湯roast beef伊麵 $90超級足料 啖啖都食到蝦既鮮甜味🦐店主炒香蝦頭每日熬製 個湯做到勁濃郁而又唔會好漏或好濟第一次食到成碗湯唔小心飲哂亦都好明顯食得出完全無味精 食完都唔會好口渴😋另外個牛肉真係世界級🤤即切即用火槍炙燒既牛肋肉🥩好難想像個麵已經咁好食 但個牛仲出色 燒得半生半熟 拿捏得非常好🥹再用黑椒同鹽調味 口感軟腍又多汁🤤愛伊si~
尖沙咀海三碗麵
傳說中係要排一個鐘起跳~
今日好彩半個鐘左右就入得🤤
估唔到細細既一間鋪 可以食到碗咁有驚喜既麵‼️

🍜海蝦濃湯roast beef伊麵 $90
超級足料 啖啖都食到蝦既鮮甜味🦐
店主炒香蝦頭每日熬製 個湯做到勁濃郁而又唔會好漏或好濟
第一次食到成碗湯唔小心飲哂
亦都好明顯食得出完全無味精 食完都唔會好口渴😋

另外個牛肉真係世界級🤤即切即用火槍炙燒既牛肋肉🥩
再用黑椒同鹽調味 口感軟腍又多汁🤤愛伊si~
2022-10-04 3079 views
不嬲都對一人小店額外幾分既respect因為佢地通常都有份執著對食物既熱誠更甚於賺錢所以雖然呢間海 三碗麵 @hoi3noodles 明知要等超過半個鐘都唔會太介懷何況老闆服務態度都好好啦小店如店名所講 就係賣三碗麵~(˘▾˘~)每日有三款唔同自家熬製既湯底餸同麵都固定左 始終一腳踢想減免複雜性餸就配火炙牛肉 麵就用左伊麵我就叫左海蝦濃湯就係好純粹濃郁既蝦味湧出黎ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷真係唔知用左幾大量既蝦頭蝦殼先咁鮮另一碗男朋友就試左金華火腿雞濃湯呢款相對口味清淡一啲但絕對絕對唔係淡口.ᐟ‪‪‬有種金華火腿同雞既味都逼哂出黎既感覺味道亦有層次 唔會話死咸燒牛肉只係用火槍燒左單邊所以上枱時仲係半生熟以salt and pepper簡單調味有大量蔥花同櫻花櫻做toppings牛肉口感軟嫩 香氣十足雖然同湯麵無特別夾 但好食既(´∇`)等食期間留意到老闆都有擺唔同既cook books係鋪唔知老闆遲下會唔會有咩新品呢( ˶˙ᵕ˙˶ )✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
不嬲都對一人小店額外幾分既respect
因為佢地通常都有份執著
對食物既熱誠更甚於賺錢
都唔會太介懷
何況老闆服務態度都好好啦

小店如店名所講 就係賣三碗麵~(˘▾˘~)
每日有三款唔同自家熬製既湯底

所以上枱時仲係半生熟
以salt and pepper簡單調味
有大量蔥花同櫻花櫻做toppings
牛肉口感軟嫩 香氣十足
雖然同湯麵無特別夾 但好食既(´∇`)

等食期間留意到老闆都有擺唔同既cook books係鋪
唔知老闆遲下會唔會有咩新品呢( ˶˙ᵕ˙˶ )

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
  • 海蝦濃湯燒牛肉伊麵
好耐之前路過見好多人排隊,難得去開附近,又未開舖,但已經見唔少人排隊,見有時間就決定排一排,由於店內環境所限,所以等入座需時一間幾特別嘅小店,只有一位師傅(老闆),3碗麵,3張2人檯,店內無任何飲品或水供應,但老闆好好人,佢話可以去隔離韓國士多到自己買野飲我同朋友都點咗海蝦濃湯燒牛肉伊麵,由於無做功課嘅關係,入到去先知原來係伊麵,可能本身唔係太鐘意食伊麵,所以爭少少,不過味道唔錯,唔會好咸,尤其個燒牛肉真係好好味,入去嘅時候見師傅先燒一次,上檯前再燒一燒,我同朋友都想encore多碟牛如果唔駛排隊可以再幫襯

如果唔駛排隊可以再幫襯

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-09-16 333 views
位於韓國街內店內得六個位 三張枱人多就唔洗嚟好彩排隊時候有兩枱已經開始食緊而我剛好係第三枱所以晚市排咗未夠半個鐘就入得去門口嘅餐牌就只賣四樣嘢(當日無海牛堡添)其實就只有一款嘢食 - 伊麵配燒牛肉只不過係唔同湯底老闆唔會出嚟安排入坐好似同食客有晒默契咁一枱走 就一枱自動入但係會等三枱食人食晒走晒先開始一次過做落單做六碗出嚟中間留意到出面人龍嘅老闆都keep住不慌不忙做好手頭上嘅工作慢慢做嘅節奏金華金腿煲雞濃湯 $90海蝦濃湯 $90牛ok 見老闆切完出嚟再燒咗幾轉湯係幾好飲 但無驚為天人 期望係再好味啲初初以為係唔會做外賣點知係有 而係會做好晒堂食之間嘅時間去做另外係有得另加燒牛肉 $40份

位於韓國街內

店內得六個位 三張枱
人多就唔洗嚟

好彩排隊時候有兩枱已經開始食緊
而我剛好係第三枱
所以晚市排咗未夠半個鐘就入得去

門口嘅餐牌
就只賣四樣嘢(當日無海牛堡添)
其實就只有一款嘢食 - 伊麵配燒牛肉

點知係有
而係會做好晒堂食之間嘅時間去做

另外係有得另加燒牛肉 $40份
2022-09-11 283 views
🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵🍜(HK$90/碗)小店只有六個座位,由老闆一人經營,排隊、烹調至上菜需時,但一碗美味的🍜絕對是值得耐心等待🤩。眼見老闆將預先調製好啲牛肋肉🥩切薄片,再用♨️火槍將五片薄牛肉由粉紅燒至焦香,入口傳來陣陣煄香👃🏻,肉質軟嫩💕,不會過韌,厚薄和生熟度都恰到好處。另一方面,🦐海蝦湯味道濃郁香甜,沒有味精,老闆烹調時已傳來撲鼻蝦香,加上香蔥及櫻花蝦,令香氣更上一層樓👃🏻,再配上掛汁的伊麵,🦐x🍜不能抗拒,湯汁一滴不留,推薦👍🏼。
🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵🍜
🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵🍜(HK$90/碗)

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵🍜
2022-09-09 257 views
今日攞咗日假要返阿囡學校家長日,等時間做facial,悶悶地又咁啱想試下呢間麵店今日天氣麻麻時晴時雨,晏晝2點幾出門口冇雨,去到門口又落一陣,但好好彩去到見到門口得4,5個人排隊,排一轉應該會入到去咁就排下啦玩住電話等,排15分鐘就入到去,比我預期快好多,因為見人等親都要1,2個鐘第一次都有望過下食評知道只得3款麵買,入到去就叫胡椒豬骨濃湯底(其實好掙扎又想食海蝦濃湯)但得一個人食都試唔到咁多款味店鋪雖然細但都企企理理,等咗大概10分鐘左右麵到啦,麵質係彈牙嘅,牛肉係用火熗燒到半仲有小小紅再加黑椒同海鹽係好食嘅,但我本人可能平時比較食得清淡,覺得個湯底比較咸,所以我自己應該會試完呢次就算啦

但得一個人食都試唔到咁多款味

牙嘅,牛肉係用火熗燒到半仲有小小紅再加黑椒同海鹽

2022-08-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
湯底極足料煲成,伊麵咬口極好,燒牛肉燒得啱啱好😋 本身對湯麵冇太大期待,但呢間真係💯!餐廳得一個老闆由廚房到樓面到收銀自己做哂,舖頭得三張二人枱,都等咗一陣先入得,不過咁好食都抵返哂!🤩餐牌得三款麵,但絕對係貴精不貴多!今次試咗兩款:胡椒豬骨濃湯伊麵,濃湯胡椒味好重,但又唔會太嗆喉,啲味較得啱啱好😋 金華火腿煲雞濃湯伊麵,金華火腿好入味,應該煲咗好耐,中式嘅湯又意外地同伊麵好夾,食完仲飲哂啲湯添😛

餐牌得三款麵,但絕對係貴精不貴多!今次試咗兩款:

2022-08-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2022-08-29 143 views
如果你鍾意食嘢,應該對呢個碟牛肉唔陌生,就係呢個相傳神級燒牛肉伊麵🤣 無第二樣嘢㗎啦,成間鋪就係賣呢個伊麵,但有三款湯底畀你揀,piggy就揀咗胡椒豬骨,好夠胡椒味但又唔太辣,個燒牛肉呢, 一面微燶一面粉紅色,一食落口piggy忍唔住叫咗出嚟🙈 對面個靚女都忍唔住話係呀好好食㗎🤣🤣🤣 就係咁又多個朋友🤪原來靚女成日嚟食仲推介金華火腿湯底俾piggy,睇嚟都要搵個好日子再嚟😬