2022-09-28 424 views
今日收工同女朋友係旺角朗豪坊行街,行到咁上下肚餓,想食川菜,記起朋友之前介紹過既呢間野。我地坐底叫左川北涼粉、麻婆豆腐、麻辣雞煲。川北涼粉係我女朋友食川菜必叫菜式,一個好食既涼粉係一間川菜館既指標,基本上唔好食既涼粉,我地係無再去過。今次既涼粉係中上水平,涼粉配爽脆青瓜,辣椒夠辣夠香,涼粉咬口唔錯。麻婆豆腐雖然油左少少,不過食落都夠味,但係都唔夠正宗。最後就係麻辣雞煲,呢個就真係好一般,雞肉肉質一般,就算叫左大辣都覺得唔夠味,所以真係價錢和質素成為正比。想食雞煲都真係要去雞煲專門店啦!
我地坐底叫左川北涼粉、麻婆豆腐、麻辣雞煲
麻婆豆腐雖然油左少少,不過食落都夠味,但係都唔夠正宗。
2022-08-09 440 views
放工後約了姊妹去這間充滿古式設計的餐廳有一種回到古代食店的味道在店裏都充斥麻辣川味 激起我的食慾前菜我點了麻辣涼粉主食選了心念念的乾鍋肥腸煲小炒選了辣子土豆絲 和 火爆牛肉雖然愛吃辣 但我對辣也不是太厲害所以要點杯菠蘿藍精靈和西瓜汁1. 麻辣涼粉冰涼涼的 很是開胃 大家要上碟搞拌後才吃連蒜味超夾💕辣度指數:2粒星2.辣子土豆絲土豆絲也像涼拌類型 雖然選了辣味重點但辣度也未到很辣 覺得也是開胃的一道菜3.火爆牛肉色澤非常誘人 吃上去有辣辣甜甜牛肉也很嫩口 一開始以為是一小片很大的一片幸好有甜味 因為這碟辣度後勁有點強店員也路過時問我們辣 剛說不辣辣味後勁開始麻了我的口但味道很好💚辣度:4星5.乾鍋肥腸煲一上台就很香 肥腸是脆脆那種 很香好吃 薯仔也非常入味香口 而且份量也不少 姊妹們可以衝🥰❤️ 值得一叫! 而且有火 一直溫著 但我怕一直很燙 所以沒多久就叫熄了火6.菠蘿藍精靈原來是菠蘿和椰汁沙冰 姊妹很喜歡😘 至於叫藍精靈我想是杯的顏色 哈哈都是甜甜的而西瓜汁也新鮮甜甜的兩杯也很解辣
放工後約了姊妹去這間充滿古式設計的餐廳

Type of Meal
Dinner
  • 干鍋肥腸
2022-08-03 315 views
水煮魚只有鹹味連外面料包煮的都比他好,但是這個已經算正常的了熗萵筍絲是水煮的。就是你吃的時候會一直吃到水的感覺而不是炒出來干鍋肥腸完全是送也不想吃、只有鹹味連口感也沒有

干鍋肥腸完全是送也不想吃、只有鹹味連口感也沒有

2022-07-27 479 views
旺角麻辣川菜好耐都冇食過辣嘢啦▫️干鍋肥腸🔥干鍋肥腸夠哂熱辣辣肥腸唔會太多肥膏新鮮乾淨,有嚼勁加埋辣椒、青椒、洋蔥作配料洋蔥夠爽甜,肥腸爆得夠脆口炒得非常入味,好惹味~ ▫️原味焗蜆焗蜆份量好足,新鮮冇沙粒粒都好飽滿同爽口加上配料同酒、胡椒、鹽調味蜆肉味道更加鮮甜,忍唔住飲埋湯汁 ▫️蒜泥白肉🧄白肉厚度適中,口感爽口蒜泥磨成泥,打到好細滑滿口濃郁既蒜味,真係超級好食呢個蒜泥白肉推介 ▫️口水雞未試過口水雞係唔辣嘅(T_T)感覺好似蒸雞再淋上辣椒油雞肉上有XO醬、辣椒油、花生同芝麻粒但完全唔入味,有點失望▫️辣子土豆絲土豆絲都算脆口但覺得唔夠醋同辣味好似食緊清炒薯仔如果可以再辣啲就好 ▫️炸饅頭饅頭炸到金黃色,外脆內軟唔會好油,夠哂脆卜卜
旺角麻辣川菜
好耐都冇食過辣嘢啦

干鍋肥腸

干鍋肥腸

▫️干鍋肥腸🔥
干鍋肥腸夠哂熱辣辣
肥腸唔會太多肥膏
新鮮乾淨,有嚼勁
加埋辣椒、青椒、洋蔥作配料
洋蔥夠爽甜,肥腸爆得夠脆口
炒得非常入味,好惹味~

▫️原味焗蜆
焗蜆份量好足,新鮮冇沙
粒粒都好飽滿同爽口
加上配料同酒、胡椒、鹽調味
蜆肉味道更加鮮甜,忍唔住飲埋湯汁

▫️蒜泥白肉🧄
白肉厚度適中,口感爽口
蒜泥磨成泥,打到好細滑
滿口濃郁既蒜味,真係超級好食
呢個蒜泥白肉推介

口水雞

▫️口水雞
未試過口水雞係唔辣嘅(T_T)
感覺好似蒸雞再淋上辣椒油
雞肉上有XO醬、辣椒油、花生同芝麻粒
但完全唔入味,有點失望

辣子土豆絲

▫️辣子土豆絲
土豆絲都算脆口
但覺得唔夠醋同辣味
好似食緊清炒薯仔
如果可以再辣啲就好

炸饅頭

▫️炸饅頭
饅頭炸到金黃色,外脆內軟
唔會好油,夠哂脆卜卜
2022-07-12
Type of Meal
Dinner
炸饅頭
2022-06-04 661 views
今晚慶起同朋友出左旺角去食川菜,揀左間都幾多人介紹既「滿江紅小甜甜」,聽人講尼間唔會催d客走,岩晒我地一班人開飯局。講番今晚叫既小菜,全部都系有好多人介紹的小菜⋯ ⦁ 麻辣食魚春魚卜煲魚春魚卜煲好嫩好滑,又唔乾巴巴,加上滿滿辣椒辣得勁過癮,餸飯一流。 ⦁蒜泥白肉蒜泥好細滑,白肉唔膻,肉質都幾嫩滑。兩樣配著食,口感爽而不膩,醬油甜甜地帶點辣,超級好味。 ⦁川北涼粉晶瑩剔透粉皮,質感爽口彈牙,少少蔥花加上麻辣汁,層次好豐富。 ⦁原味焗蜆蜆既數量好多,粒粒都好飽滿同爽口,最重要系鮮甜得黎又冇沙。 ⦁ 酸菜魚酸菜湯底少少酸帶點辣,好多魚片,肉質嫩滑。敗筆之處系魚骨太多,要小心魚骨。

⦁ 麻辣食魚春魚卜煲

⦁蒜泥白肉

⦁川北涼粉

⦁原味焗蜆
蜆既數量好多,粒粒都好飽滿同爽口,最重要系鮮甜得黎又冇沙。

⦁ 酸菜魚

麻辣魚春魚卜煲
酸菜魚
2022-06-03
$180 (Dinner)
麻辣魚春魚卜煲
酸菜魚
2022-05-12 368 views
之前間唔中想食川菜都有過嚟幫襯一般都係揀少人嘅時間例如中午,今日又癮起,即刻搭車過去止癮點咗酸菜魚同川味牛腩跟餐配白飯同油麥菜份量夠 酸菜魚嘅味道都keep到但係魚嘅肉質有啲霉🫣川味牛腩第一次試 味道可以 但唔特別埋單嘅時候有反映魚嘅肉質問題但係店家話睇住條魚今日即劏🫠食完之後覺得好可惜 🥲因為曾經風靡一時嘅川菜質素大不如前旺角川菜又少一個選擇
之前間唔中想食川菜都有過嚟幫襯
一般都係揀少人嘅時間
例如中午,今日又癮起,即刻搭車過去止癮
點咗酸菜魚同川味牛腩
食完之後覺得好可惜 🥲
因為曾經風靡一時嘅川菜質素大不如前
旺角川菜又少一個選擇
2022-05-07 343 views
旺角川菜水煮桂花魚 (細)(小辣)$238魚片已經起骨,食落啖啖肉,間唔中食到一兩舊有少少骨!魚肉都嫩滑,但係略麻個湯只辣唔夠麻配料有青瓜、豆芽、涼粉涼粉比一般薯粉厚身,好QQ有咬口,但係又唔會好難咬斷,索晒湯汁嘅味道麻辣魚春煲 (小辣)$88魚春煲上菜會有火hit住,全程熱辣辣,唔知點解呢個餸比水煮魚辣好多😂魚春唔腥但係質地偏硬,配菜有薯仔同蘿蔔,個汁就幾惹味,撈飯應該好食炸饅頭 $38就咁睇個樣都幾靚仔,但係覺得炸得唔夠透,表面小小脆,入面完全係蒸饅頭嘅質地飲品叫咗奇異果汁同木瓜鮮奶,加咗好多糖所以飲落好甜下,整體來講餐廳環境衛生一般,價錢偏貴性價比唔算高🙈滿江紅小甜甜 (旺角)旺角登打士街32-34A歐美廣場UG層
旺角川菜

水煮桂花魚 (細)(小辣)$238
配料有青瓜、豆芽、涼粉

麻辣魚春煲 (小辣)$88

炸饅頭 $38

滿江紅小甜甜 (旺角)
旺角登打士街32-34A歐美廣場UG層
2022-04-22 338 views
今日再嚟食,已大不如前,酸菜魚無味,肥腸咸到死,青檸樹等到就食完先到,最滿意係炸镘头,勁失望,雞煲還可以,泡椒雞腳不酸不辣,以前嗰種川味盡失,相信以後唔會係第一選擇
2022-04-20 239 views
今日去旺角行街,經過呢間小甜甜,諗返起以前成日喺灣仔嗰間小甜甜食晏晝,即刻好想食魚春魚卜煲😍😍 因為有啲野做晏左,入去嗰陣時已經係5點,連Menu都唔使睇😂一入去即刻嗌魚春魚卜煲同南瓜餅😂再叫多碗飯,但好可惜魚卜冇哂🥲之後我哋就淨係叫咗魚春煲~但係你望吓張相都流晒口水啦🥹太耐冇食啦好掛住呢陣味呀撈飯超好食😋入面仲有啲青瓜薯仔蘿蔔,絕對唔會單調㗎!我哋所有都食晒,連啲汁都撈哂飯😋不過南瓜餅我覺得灣仔嗰間好食啲會再煙韌啲😊
不過南瓜餅我覺得灣仔嗰間好食啲會再煙韌啲😊
2022-01-31 278 views
落單等50分鐘都未黎到仲要聽到廚房勁大聲鬧交 服務態度又勁差 一路話前面d單都未做好 關我叉事咩一定冇下次The dish didn’t arrive even after ordering for 50mins. Could hear disturbing argue noises from the kitchen, and the waiter serves with death bad attitude. Not worth and no reason to wait for such long. Definitely won’t come again.
落單等50分鐘都未黎到

一定冇下次
2022-01-31 157 views
口水鸡就是蒸鸡加个红油,我不知道为甚么能算作川菜的,分量也是极少,我们一桌六个人等菜齐总共两个小时,很不好的体验。不知道这种店为什么能够在香港生存的,过年这一天,这样的用餐,呵呵

2021-12-15 372 views
有時去旺角又或者想食川菜唔知食乜都會嚟呢一間,佢有幾間王牌小菜係值得推介。C類餐廳,同埋唔會趕客走,當然餐廳客人多就一定會嘈。嚟呢度一定要麻辣食魚春魚卜煲,呢個配搭真係好夾,又唔貴。坦白講我真係咪喺度第二度食過,其實佢有時個質量都好參差,但係基本上都係水準。泡椒雞腳都算好入味、仲有原味焗蜆,真係攞個木桶錫紙包住焗,到上枱先至𠝹開個錫紙。辣子肥腸,個味道都做得好好。基本上呢都係好平,每個菜式都係幾十蚊至一百多。咁啱呢次我同朋友坐左一晚。由8:30到11點,每人都係$200。

C類餐廳,同埋唔會趕客走,當然餐廳客人多就一定會嘈。

• 原味焗蜆
  • 麻辣魚春魚卜煲
  • 泡椒雞腳
2021-11-28 305 views
星期六旺角勁多人,間間餐廳都full晒,誤打誤撞嚟到呢一間食辣嘢嘅舖頭。貪佢可以5人一枱,咁樣食飯聚會都開心啲!叫咗個蒜泥白肉,焗蜆,炒土豆絲,樟木鴨,炒扁豆,酸菜桂花魚,川北粉,椒鹽豆腐,酒釀丸子。整體來講所有嘢食都好好味,不過份量比較細,可能因為我哋冇叫飯,所以叫多咗餸。同埋初頭六點幾嘅時候都冇乜人,一到咗七點幾八點就爆曬場。搞到原本想食嘅甜品,師傅都話太忙,整唔到。
2021-09-17 587 views
第一次,無下次水煮牛肉本應系最唔應該失手噶川菜,居然大失所望,師傅無落鹽,無味又唔辣。。返做都系無咩味麻辣魚卜:唔麻唔辣,最差。最驚喜系北川涼風粉依間野系得涼菜最掂
第一次,無下次

。。返做都系無咩味
麻辣魚卜:唔麻唔辣,最差。
最驚喜系北川涼風粉

依間野系得涼菜最掂
2021-08-13 760 views
🙆🏻‍♀️我好enjoy食辣野,最鍾意食到條利麻麻地興興地,再飲凍野落去既感覺!如果你都係,咁川菜就岩晒你!而且小甜甜開到咁夜,你地夜晚想食宵夜都唔洗怕無野食啦!😋小甜甜推介之選👍🏼🌶麻辣魚卜煲:呢個真係大讚,好嫩滑完全唔覺得dry。🌶麻辣炸子雞:D雞炸得又脆又香口,送酒真係一流!🌶花椒炒肥腸:食落一啲都唔覺得肥膩,同d乾辣椒一齊食,食唔停口嫁!另外仲點左原味焗蜆、辣酒煮花螺、麻辣魚春煲,同埋酸菜魚!喂!開始麻啦條利,飲啖椰子鮮奶先🥥,夠晒解辣!📮旺角登打士街32-34A歐美廣場UG層🕰 Mon-Sun: 12:00-03:00📞23840102

😋小甜甜推介之選👍🏼
🌶麻辣魚卜煲:呢個真係大讚,好嫩滑完全唔覺得dry。
🌶麻辣炸子雞:D雞炸得又脆又香口,送酒真係一流!

另外仲點左原味焗蜆、辣酒煮花螺、
麻辣魚春煲,同埋酸菜魚!

喂!開始麻啦條利,飲啖椰子鮮奶先🥥,夠晒解辣!

📮旺角登打士街32-34A歐美廣場UG層
🕰 Mon-Sun: 12:00-03:00