為咗慳錢,猴子通常都會等到兩點半過後先食飯,因為呢個時段大多數舖頭都會有平啲嘅下午茶餐。今日嚟到呢間瓏門小廚,睇睇餐牌,原來佢哋嘅午市特價餐係由11:00am至4:00pm,以後就算想早少少食飯都可以繼續食平啲。猴子叫咗個魚香茄子餐,HK$46連嘢飲,菜蜜、菊花茶、夏枯草或豆漿係免費嘅,想飲汽水就要加HK$5。另外你亦可以配白飯、菜飯、陽春麵或者米線,猴子今次要咗菜飯。值得一讚嘅係廚師夠快手,等咗大約十分鐘左右就有得食,啱啱炒起嘅茄子,熱呼呼,加上茄子嘅鮮紫色,賣相真係一流,食落口亦係香口嫩滑,不過要小心燙親條脷。至於菜飯就唔係咁夠熱,菜嘅香味亦滲唔到入飯裡面。附送嘅豆漿幾滑,不過豆嘅味道就唔係咁明顯。

魚香茄子菜飯 (連豆漿)

魚香茄子菜飯 (連豆漿)

2019-09-28
$46 (Tea)
2019-07-04 358 views
大圍週圍揾野食,就選瓏門小厨啦。地方不算大,但係都算整潔。接呼都是標準,不過不失。隨便点咗上海小籠包,咬一口,肉湯有但不算多,不夠熱,肉質正常,皮厚但還可以,總体一般啦。雞絲粉皮的麻醬不但多,但味道也不錯,軟軟的雞絲配爽口的青瓜絲,正常。上海炒年糕,都係一般材料,冬茹絲、肉絲,年糕煙韌,有咬口,味道適中,除了賣相有些求其之外,都不錯。食物味道正常,3個人每人$40,算是抵食,如果要求不高,可以再去。

2019-06-29 285 views
今日同朋友到大圍仁安醫院探靚太,皆因靚太生左個眉清目秀,鼻高高的小公主。 之後我們坐車落大圍食晏,行到火車站附近,見到有間食上海菜的舖頭,就決定試下,我叫左回窩肉,菜飯和豆漿,朋友就叫左紅燒豬手,菜飯和菊花茶。 回窩肉一賣相幾靚,但只有全肥豬腩片炒椰菜,又咸又辣。 紅燒豬手一豬手有4-5舊,炇得夠淋,好入 味,但部分豬手尚有豬毛未清乾淨。 菜飯一白飯加上小棠菜,菜仲好爽口,菜的比例也很多,好食。 豆漿,菊花茶一兩樣都很淡,1個冇豆味,1個冇菊花味。 不過40多元1個餐都算抵食!

回窩肉一賣相幾靚,但只有全肥豬腩片炒椰菜,又咸又辣。

菜飯一白飯加上小棠菜,菜仲好爽口,菜的
比例也很多,好食。

豆漿,菊花茶一兩樣都很淡,1個冇豆味,1個冇菊花味。
不過40多元1個餐都算抵食!
2019-06-23 214 views
喺大圍踩完單車,就喺附近搵飯食,就選瓏門小厨啦。地方不算大但係整潔,簡單裝修。見唔太餓,叫咗上海例牌菜小籠包,咬一口,肉湯有不算多,也不夠熱,肉質正常,不过不失啦。至於上海炒年糕,都係一般材料,冬茹絲、肉絲,年糕煙韌,有咬口,味道適中,除了賣相有些求其之外,都不錯。雞絲粉皮的麻醬不但多,味道也不錯,軟軟的雞絲配爽口的青瓜絲,正常。食物味道正常,3人平均@$40,算是抵食,水準亦合理。

食物味道正常,3人平均@$40,算是抵食,水準亦合理。
2019-06-11 215 views
今日到瓏門午膳,一心打算吃上海菜,所以滿懷期盼。叫了一個回鍋肉客飯,加錢轉擔擔麵,送一杯飲品,五十二蚊,如果只看食物份量不算貴,但如果看質素呢...擔擔麵湯底濃郁,但不會過糊;麵條普通,無甚特别;配了小量榨菜及蝦米,但極咸...回鍋肉用高麗菜加猪腩肉而成,菜多肉少,但仍嫌肥膩。回鍋肉應以加入剁茸的郫縣豆瓣,豆豉,白砂糖翻炒,後加入配菜,炒至斷生起鍋。但該碟回鍋肉未有用上豆瓣及豆豉,砂糖下得不足,味道非常咸,而整道菜卻只吃到花椒的麻辣味,令人失望。番外:坐隔離枱的伯伯,叫了一客麻婆豆腐,而且吃得非常滋味。不知道食店是否為了遷就退化的味蕾,所以店家調味重手了?總括來說,如果不是特别嗜好咸辣又不正宗的上海菜,不值得特地光顧。
今日到瓏門午膳,一心打算吃上海菜,所以滿懷期盼。

回鍋肉用高麗菜加猪腩肉而成,菜多肉少,但仍嫌肥膩。

2019-06-11
$52 (Lunch)
2019-02-24 323 views
雖然手撕雞有點醬油味太重,不過我覺得菜飯不錯炸排骨餐加$4可以轉擔擔麵,味道還好,未去到OpenRice上的劣講評,價錢都算便宜,仲包埋一杯嘢飲,感覺不過不失!可以嘗試下
雖然手撕雞有點醬油味太重,
不過我覺得菜飯不錯
2019-01-29 246 views
味道很好,很喜歡擔擔麵,味道濃郁。有機會想再去。我最喜歡吃午餐的口水雞擔擔麵和晚餐的水煮牛肉菜飯。口水雞肉質鮮嫩,夠入味。水煮牛肉也好吃,配菜豐富,有我最喜歡的芽菜和娃娃菜。
味道很好,很喜歡擔擔麵,味道濃郁。有機會想再去。

2019-01-22 236 views
一家好的上海菜餐廳於我不是醉雞是否好吃,不是鎮江骨入味不入味,而是菜飯和湯麵是否好吃,畢竟是主食。首次光顧瓏門小廚點的是嫩雞煨麵,起初我在湯中找了很久才找到這麼幾條雞絲,再嘗幾口米線。原諒我要說這菜式比劣食更加劣食。我不知道它為甚麼能夠把此菜式弄成這個樣子,雞絲用的是雞胸肉,還只有相片中的這麼幾條,湯沒有那種像牛奶般的乳香味,像極了清湯米線,吃了兩口更是口乾枯燥。我詢問了一下老闆娘,她說雞絲是固定的量,嫩雞煨麵用的必定是雞胸肉,還要撕成絲狀。可能本人的眼界不寬,才首次吃到這種版本的嫩雞煨麵。環境是好,可是食物質素卻是十分低劣,實在非常失望,奉勸各食客慎選餐廳,遠離劣食。

嫩雞煨麵
2018-11-04 349 views
星期六夜晚,見門口好多人排隊,以為咩好嘢。點知賴嘢!門口帶位既亞姐,好吵好吵,全晚吆喝。點左小菜-山東手撕雞:只有醬油既味道,毫無雞既味道。雞肉好硬,雪左好耐?抽乾水份?我見到圖片麻辣口水雞既外貌不知所謂,唔敢點,誰知山東手撕雞不見得好,一碟正價既小菜價錢$68 有好多青瓜疊底,有3大支雞脾骨疊底,我係想俾貴d 食多d 雞肉,點知有咁多青瓜 骨,覺得取巧。整體黎講,大圍好多嘢食,呢度既價錢唔叫好平,但送到埋黎,性價比好低又唔好食囉!比人龍呃左!
星期六夜晚,見門口好多人排隊,以為咩好嘢。點知賴嘢!

門口帶位既亞姐,好吵好吵,全晚吆喝。

2018-11-03 267 views
大圍火車站一出行過對面右手邊街,見到新開搵食市集, 行上去望過以food court 型式唔多吸引就走了,再行前少少見到瓏門小廚門口有6,7個人等位,更係望下點解咁多人等,原來係食上海菜就試下啦,進去先同老板娘講兩位,她就比左張人手寫的排位紙我,一望我係1號2位,原來門外那些人唔係等位其實係等緊外賣拿走。好快就有客出來,我哋就可以進去坐,細細間店都係用方枱併枱,我哋點了上海排骨+擔擔麵(小辣)套餐$46 (可選菜飯或米線擔擔麵等),上海排骨炸得夠香脆,擔擔麵湯底可以飲到因不會太濃郁,酸辣湯大碗$40 味道夠酸不會太辣,小龍包$35有4隻,皮厚度適中未算簿但肉汁都夠鮮甜,木耳青瓜$35 酸辣味道ok,青瓜夠脆口但未夠入味,豆漿$8支不會太甜,黑芝麻豆漿$8有芝麻香味,但都係原味豆漿好飲啲,全店無加一最後埋單$176,以街坊小店夠經濟抵食,整體味道和價錢可以收貨啦,唔怪之得門口咁多客等外賣啦。
2018-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
自從有左小朋友之後,難得有機會同太太出去過下二人世界,但就算出去,都好少去好遠或好長時間。今晚難得出去,但都係選擇屋企附近--大圍火車站。在大圍市中心走左一圈,諗唔到食乜好,太太又見我有少少生病,咁就準備去吃粥。去到要排隊,拿了號後,旁邊有間上海店,叫我太太過去睇下有無想食的食物,她睇完後回過來說有,但係…未等她答我,我便說有妳想吃的,就去吧。就係咁就去左呢間食。等了大約5分鐘便有位,睇下個餐牌,價錢算ok。我們就點左酸辣雲吞湯面、生煎包、山東手絲雞、豆漿。酸辣雲吞湯面 : 有4粒雲吞,食到酸食唔到辣,一般。生煎包:個底煎得唔夠脆,咬落去完全無肉汁,仲有少少凍,可能已煎完一段時間。山東手絲雞:我見枱枱都有人點呢個,我都點。算最好的一樣食物。我印象中的山東雞,d雞皮應該係脆,類似燒雞,再倒d酸酸辣辣既汁。可能因為係手絲雞,所以這家店將隻雞放涼,手撕並放上碟,等有客人點就淋汁上。可惜,又係得醋既味,完全無辣味。門口有位員工,又做收銀又做帶位又出餐,我估可能係老闆娘,見她有空就問下她,可否俾d麻辣醬或辣醬我 (因為我見到有一個餸菜係麻辣口水雞,應該起碼有麻辣醬),因為碟山東手絲雞無辣味。她回

今晚難得出去,但都係選擇屋企附近--大圍火車站。

酸辣雲吞面

酸辣雲吞湯面 : 有4粒雲吞,食到酸食唔到辣,一般。
無肉汁既凍生煎包
無肉汁既凍生煎包2

山東手絲雞

門口有位員工,又做收銀又做帶位又出餐,我估可能係老闆娘,見她有空就問下她,可否俾d麻辣醬或辣醬我 (因為我見到有一個餸菜係麻辣口水雞,應該起碼有麻辣醬),因為碟山東手絲雞無辣味。她回覆我話冇麻辣醬,都無辣醬,豆板醬要唔要,我說好,順便俾胡椒粉我。點知一去無回頭,一路都無俾我。其實之前攞位時,都已經覺得她無乜禮貌,叫我個等位號時,行到門口,她有點兇惡咁連續說:「得門口呢個位,要唔要?唔要就再等,我俾第二個。」都唔等我答就走左去。

總結,唔會再食呢間!
餐飲豆漿
2018-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
2017-10-26 939 views
大圍原來好多小店,岩晒我呢啲鐘意捐窿捐罅搵野食嘅人!奈何出現選擇困難,好在友人大力推介,先食到呢餐滿足的午餐。本人鐘意濃味食物,湘川滬菜尤其喜愛。呢間小鋪賣的是上海菜,一望個菜單樣樣都想食午市客飯送埋豆漿先至係$43,好平呀!選擇困難嘅我直頭想叫3 set最後叫左:山東手撕雞客飯,足足一大隻雞脾,下面墊住手拍青瓜麻婆豆腐客飯,夠濃但唔夠辣,不過豆腐軟滑鍋貼失望,啲皮好硬,入面無汁,仲要$30細細隻,早知叫多個客飯無咁嬲雖則鍋貼係失望,但客飯同眼看隔離枱啲餸都好ok!見到人地食獅子頭、紅燒腩肉等等,賣相都好靚,一於下次再黎食。

最後叫左:

山東手撕雞客飯,足足一大隻雞脾,下面墊住手拍青瓜

麻婆豆腐客飯,夠濃但唔夠辣,不過豆腐軟滑

鍋貼

瓏門小廚早前喺大圍新開每次經過成日都見到出面好多人等位人群心態之下 會令我覺得應該都唔差餐廳入面嘅空間唔多枱與之間都比較迫窄食親上海菜我一定會叫小籠包不過呢度嘅小籠包真係令我非常非常失望佢嘅賣相係好扁入面啲肉好少 仲要係碎碎地冇乜湯係入面 啲湯好淡味上海炒年糕年糕比較硬唔算入味回鍋肉啲肉好肥成碟菜都比較油炸銀絲卷唔鬆軟豆漿冇豆味我估依度好多人嘅原因主要係因為價錢比較平不過我覺得質素真係幾差下絕對唔會encore環境氣氛: ★★☆☆☆食物質素: ★☆☆☆☆服務態度: ★★☆☆☆
瓏門小廚早前喺大圍新開

食物質素: ★☆☆☆☆
服務態度: ★★☆☆☆
2017-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
完全做不到上海野水準 太差了 大把上海食店好過佢 不會再去叫左第一轉食物之後不敢再叫其他,快D埋單算,沒有誠意用心去做好似亂學人煮上海野咁食食下覺得不對勁想快D去第二度食好過咪浪費時間
完全做不到上海野水準 太差了 大把上海食店好過佢 不會再去
2017-08-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2017-08-12 443 views
原本諗住試新野,點知第一次食酸辣湯面,要等埋後自己叫成2個字的單同時上....問侍應仲要答你雲吞要煮耐d, 但其實得3隻,仲要唔熱.....好耐無試左中伏得咁慘....

好耐無試左中伏得咁慘....