香港人喜歡打邊爐,不分季節,炎炎夏日都可以開行冷氣大涮特涮.一個人嗎?可以去"拮嘢家",適合成幫人的食店也不下千萬間;其中百利算是幾好的選擇."幾好"並非指稱其食物有多好,而是就地點氣氛而言;地點,甫出地鐵站斗大招牌就在眼前;氣氛,那𥚃真夠熱鬧,滿是剛陽氣.所以兩口子談談情涮涮肉就不大適合,成幫人嘻嘻哈哈倒沒所謂.火鍋這門料理真是很簡單,基本上一煱滾水也可燙出味來,只要材料夠新鮮,雪藏東西沒有過分雪味,蔬菜洗得乾淨,豆製品沒油膉,各類肉丸夠Q,手切肥牛有油花,甲殻類沒毒素,餃子菜肉均勻,脆鯇皮夠爽肉不腥..而場所地下不油膩,廁所沒積水..最緊要是食客如我者是玻璃肚,吃完沒有拉肚子.以上各項正正是此火鍋店吸引顧客反覆光顧的原因.下趟我們想起吃火鍋,也可再考慮這裡..到時會否又踫到杜琪峯?
$250 (Dinner)
2014-08-05 3624 views
百利是打邊爐好選擇牛靚湯底香食宵夜送鮑魚,啤酒半價都唔駛醉雞夠香椒鹽魚托,十分好食,次次黎都點炸到金黃香脆,魚肉重好滑雞子就收鋪,唔夠貨,水餃併菜餃,重好,可以食兩種,味道佳
百利是打邊爐好選擇
牛靚
湯底香
食宵夜送鮑魚,啤酒半價都唔駛
醉雞夠香
椒鹽魚托,十分好食,次次黎都點炸到金黃香脆,魚肉重好滑
雞子
就收鋪,唔夠貨,水餃併菜餃,重好,可以食兩種,味道佳
2014-07-27
$200 (Last Night Supper)
2014-05-18 3903 views
宵夜時段求其一餐豉椒炒聖子個肉質既嫩滑又爽口,正豉油王鵝腸,鵝腸夠彈牙,我鍾意食埋下面既芽菜椒鹽大尿蝦6隻,不太辣又惹味又彈牙另外還點了干炒牛河炒得唔錯有鑊撈,牛肉切得好薄加入了少許鬆肉粉,所以肉質頗腍d河粉又香又滑熱辣辣同香噴噴,令人回味無窮.食完大滿足~
宵夜時段求其一餐
豉椒炒聖子個肉質既嫩滑又爽口,正
豉油王鵝腸,鵝腸夠彈牙,我鍾意食埋下面既芽菜
椒鹽大尿蝦6隻,不太辣又惹味又彈牙
另外還點了干炒牛河炒得唔錯有鑊撈,
牛肉切得好薄加入了少許鬆肉粉,所以肉質頗腍
d河粉又香又滑熱辣辣同香噴噴,令人回味無窮.
食完大滿足~
2014-05-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2014-05-12 3699 views
有日, 朋友相邀到他的公司喝喝啤酒, 很久沒見在談談近況。彼此也說到心目中火爐的愛店, 當然各有想法。其中, 朋友說到了此店又平又抵, 擇日不如撞日, 倒不如就叫些朋友晚上去吃。鋪頭在太子永合隆斜對面, 是舊式火鍋店裝潢。樓面分兩層, 門口放有一格格不同的火鍋用料, 可以見好即點。因下午喝了不少啤酒, 感覺也挺撐肚的, 所以大家都不餓。但邊等朋友邊啤啤, 就點兩個前菜吃吃。第一個是牛, 味道只一般般, 口感略粗, 而且切得厚, 肉質太硬, 不太推介。在心想朋友的口味之時, 再來第二個前菜卻令我完全改觀。一口薑蔥魚皮, 薑蔥辣青澀而鮮香, 口中有爽而帶微鮮辣。魚皮爽脆可口, 涼口之餘還多一點暗暗的鮮爽味道, 感覺很好。這樣口味及處理都很好的魚皮前菜彷彿現在已不多地方可吃到, 真是極度推介。選擇湯底, 朋友首推清湯蕃茄蘿蔔牛坑腩。要其湯底清鮮, 而牛坑腩在上桌時已炆至半腍, 邊爐至中後段也腍淋可口。口中腍中有爽彈感覺, 加上蘿蔔入味與可口, 風味不錯。三個人火鍋, 而且有兩個已不餓的人, 其實可能只是簡單一個鍋底, 一碟肉, 兩籃菜已可叫飽。但是鋪頭卻好端端的端來三隻鮮鮑魚。細問朋友何以

三個人火鍋, 而且有兩個已不餓的人, 其實可能只是簡單一個鍋底, 一碟肉, 兩籃菜已可叫飽。但是鋪頭卻好端端的端來三隻鮮鮑魚。細問朋友何以如此, 他卻微笑說: “是鋪頭送的!” 確實細看每枱都有如斯作料, 很有趣!!
縱是免費用料, 但不馬虎。鮮鮑黃肉色, 新鮮用料, 入口富有彈力, 嚼勁一流。鮑魚肉挺身而滑, 灼後將肉及內臟挑起。以淡綠色的內臟於殼中拌碎, 加上少少醬油成汁醬, 蘸在鮑魚肉上而吃。味道更鮮, 而且肉甜帶甘, 感覺很好。
再來個脆肉鯇片, 味道淡口, 但質感脆口。近皮部分略韌, 但入口爽快而乾脆。
牛栢葉淡黑色, 切法大片如地氈, 薄薄而爽脆。將大大片的牛栢葉入湯, 湯中熱力令牛栢葉微微捲曲, 薄薄的一片牛栢葉入口爽脆, 口中有嚼勁。縱然鮮味不多, 但感覺新鮮。
手切牛肉, 香港的火鍋食品又怎可以沒有它呢? 這裡的手切牛肉雖然不是白膏多而入口化的肥頸脊位置, 但也是不錯的邊位。肥肉不多, 油香不算太強, 但是牛肉彈性及嚼勁不錯, 牛肉味濃, 入口嚼出肉汁, 感覺也好。而且牛肉肉質腍滑, 效果可以。
青菜兩盤正好為我們倆消消滯, 青菜只在新鮮, 泡在滿有清甜的牛蔔腩湯內, 味道甜上加甜。蔬菜爽鮮, 加上湯中淋而入味的蘿蔔, 口味很好。再者, 蕃茄已煲得淋而香, 再啖腍而飽滿的牛坑腩, 絕對是個一流的配搭, 朋友可沒介紹錯。

沒想過這樣舊舊的小火鍋鋪, 味道卻是如此不錯。看周圍都是男子氣重的晚飯, 就知如斯鮮味與豪邁, 甚得男兒寵幸。唯一美中不足是後巷洗手間較簡單, 男子可沒所謂, 只是陪來的女性就可有別的想法吧!!
2014-04-07
Type of Meal
Dinner
2013-08-14 2918 views
地方dirty, 食品质素好差, 埋单每人$200!嗰番茄湯底有只唔新鮮的蟹,加埋两条排骨要$118!食完仲肚瀉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!手切牛肉一D油花也没有($260一碟!)簡直揾笨!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2013-08-10
$200 (Dinner)
  • 0
2013-08-02 2694 views
KsMeow曾跟家人在那里火鍋,但那次沒有相機在身...當同事說跟我們這對壽星女慶生時,貪吃的我,二話不說提議這里!一眾親愛成人之美,令這份食記重生!嘿......這間火鍋店的位置極方便,就在太子港鐵站附近!店面沒裝潢可言,大部份店員也很年長、態度冷漠(包括老闆),跟替我們落單的和藹年青店員,形成強烈對比!在他的提議下點了椒鹽魚鮫,椒鹽魚鮫份量超大的一碟,我們一眾未吃已感興奮!炸得金黃的外皮異常脆口,里面魚肉嫩滑得入口即化,鮮而不腥;想不到一間火鍋店可做出絕讚的椒鹽美食!雖很上火,還是安哥了!店員看到我們吃得津津有味,再推薦了椒鹽魚扣!吃來質感有點像花膠般,很有嚼勁;但較厚身,椒鹽味道不能滲進其中,食味普通!相對椒鹽魚鮫,這道魚扣較失色!...當然,要再嚐那里的撈魚皮,邊吃邊等正在路上趕來的朋友;魚皮大大塊,入口爽脆且帶麻油香,水準依然,拌著當中的薑蔥絲、花生、芝麻同吃,惹味!連不太吃魚的同事也讚不絕口!...人齊,慶生第N擊正式開動,火鍋以該店名物海底狗肉鍋作湯底!等等...... 狗肉鍋?!大家不用擔心,那刻我們其實同樣驚訝!那里居然明目張膽賣狗肉!店員指其是沙皮魚肉鍋,絕不是狗肉
KsMeow曾跟家人在那里火鍋,但那次沒有相機在身...
一眾親愛成人之美,令這份食記重生!嘿...

這間火鍋店的位置極方便,就在太子港鐵站附近!
店面沒裝潢可言,大部份店員也很年長、態度冷漠(包括老闆),
跟替我們落單的和藹年青店員,形成強烈對比!
在他的提議下點了椒鹽魚鮫,
椒鹽魚鮫份量超大的一碟,我們一眾未吃已感興奮!
炸得金黃的外皮異常脆口,里面魚肉嫩滑得入口即化,鮮而不腥;
想不到一間火鍋店可做出絕讚的椒鹽美食!
雖很上火,還是安哥了!
店員看到我們吃得津津有味,再推薦了椒鹽魚扣!
相對椒鹽魚鮫,這道魚扣較失色!

當然,要再嚐那里的撈魚皮,邊吃邊等正在路上趕來的朋友;
魚皮大大塊,入口爽脆且帶麻油香,水準依然,

人齊,慶生第N擊正式開動,
火鍋以該店名物海底狗肉鍋作湯底!
等等...... 狗肉鍋?!
店員指其是沙皮魚肉鍋,絕不是狗肉,
貓奴的KsMeow才不會那麼殘忍,
要不然小妹不會用「Meow」作為網名,哈哈哈...
湯底里有冬菇、蒜頭、蔥及大量的燒肉,
番滾的同時,釋放出大量的豬油,配搭新鮮連皮的魚塊同煮,湯底愈滾味道愈濃;
煲過的燒肉吃來又嫩又軟綿綿,當中的脂肪入口即溶,不愧為鎮店之寶!

手切牛脊油花不少,切得厚薄適中,輕灼一會即可;
中間的較有嚼頭及肉味,
圍邊的則較軟稔及油份較重,兩種都不錯!
鵝腸亦是必點之物,處理得宜沒有燥味,
入口爽脆且帶甘香,不是那種咬極也不碎的膠擦貨色!

水餃只是水餃包著豬肉(相信,她叫豬肉餃其實會更合適!)
內里全是瘦肉,口感頗硬!要吃,還是吃手打丸吧!

之前老爸大讚這里的菜心,我當時還在想有這麼誇張?
果然,這里的菜心非常大棵,吃來脆嫩不帶渣!今次再吃效果同樣出眾!
而且夏天不是菜心的當造時間,
但這里的質素仍高!
海中蝦雖只要了一斤,但份量超多,足秤!
用竹籤穿著吃來相當方便,蝦肉新鮮彈牙,蝦頭還有膏,鮮甜美味!
雖然那里環境較惡劣,很麻甩的感覺、店員服務普遍散漫...
但整晚大家也吃得開懷,跟我們這對壽星女開心慶生!
食物質素好,就算是不當造的菜心也非常脆嫩不帶渣,相信當造時效果更佳;
爽脆撈魚皮帶麻油香,惹味得連不太吃魚的同事也讚不絕口;
其他的肉類、丸類、海鮮均份量足!
一行7人去(當然兩位壽星女係免費啦!)
偷看她們埋單,每人也只是$300多,CP值超高!
謝謝大家,期待下次再開心共聚呢!
小分享完畢,有興趣可按KsMeow或Openrice內其他分享!謝謝!
Type of Meal
Dinner
Birthday
  • 撈魚皮
  • 菜心
  • 椒鹽魚鮫
  • 鵝腸
2013-05-21 1861 views
老公生日去打边爐,一想起就是這里,好味好新鮮又吾貴叫左个豬肚湯底飲下个湯先,好鮮又有火候店員一一講解今日新鮮貨,我們点左........石班扣:正呀像吃花膠,又有少許爽口,好甜,掂鮑魚:大只又新鮮,又吾難咬,好味聖子又系靚仔啦,鮮甜又大只蝦圓,一定好得啦夠爽,新鮮手打,仲到蝦顏色架,數一數二啦手切本地牛.大碟有雪花,有牛味,又甜又冧,good啦明星菜靚菜心,又大棵又甜冇楂架,正呀服務員每樣野話比我地知滚几耐,完全系專業啦
老公生日去打边爐,一想起就是這里,好味好新鮮又吾貴

叫左个豬肚湯底飲下个湯先,好鮮又有火候

店員一一講解今日新鮮貨,我們点左........
石班扣:正呀像吃花膠,又有少許爽口,好甜,掂

鮑魚:大只又新鮮,又吾難咬,好味

聖子又系靚仔啦,鮮甜又大只

蝦圓,一定好得啦夠爽,新鮮手打,仲到蝦顏色架,數一數二啦

手切本地牛.大碟有雪花,有牛味,又甜又冧,good啦

明星菜靚菜心,又大棵又甜冇楂架,正呀

服務員每樣野話比我地知滚几耐,完全系專業啦

Other Info. : 今晚又過了開心一夜,老公生日快樂haha
2013-05-02
Birthday
  • 所有
2013-03-29 1420 views
一向幫襯開百利想起打邊爐就喜歡去百利 有時撞到大明星TIM!今次一行5人 our orderts:-花蟹湯底-本地手切肥牛 (大)-新鮮魚皮-炸魚皮-鮮鵝腸-生蠔-墨魚滑-蛟子-象拔蚌刺身 今次集中講幾樣比較出色既食物吧!花蟹湯底 叫左花蟹湯底 一個字 "甜"!材料十足 大大隻花蟹響入面煮左差不多半個鐘我地就將隻蟹消滅左實在係太鮮甜 D肉爽口 一梳梳的蟹肉令成個湯底都好濃郁蟹味 又清又甜 比起豬骨湯底又好 起碼不會油油的本地手切肥牛 (大) 肥牛是每次必叫厚薄適中 油脂分佈均勻睇到呢件肥牛已經胃口大增肥牛大約烚15秒已經可以食 肉貿嫩滑 牛肉味十分濃郁 整個口腔都充滿濃濃的牛肉餘韻 真係絕對推介!象拔蚌刺身 呢隻象拔蚌係我地自己選的 秤過後覺得SIZE OK就要左呢隻來做刺身大約$400幾蚊 上碟時美感十足 附上壽司豉油+wasabi入口冰冰涼涼的 一咬下 爽脆到不得了 幾乎聽日"chop chop"聲而且好鮮甜 直情食得出好新鮮 無怪味 只有新鮮海水味 和象拔蚌本身的甜味 不沾任何醬油都好好味!另外我們都有將象拔蚌烚一下 烚過的象拔蚌又是另一番口感依然是爽口的 吸了一點湯底的味 都

一向幫襯開百利
想起打邊爐就喜歡去百利 有時撞到大明星TIM!

今次一行5人

our orderts:

-花蟹湯底
-本地手切肥牛 (大)

-新鮮魚皮
-炸魚皮
-鮮鵝腸
-生蠔
-墨魚滑
-蛟子
-象拔蚌刺身

今次集中講幾樣比較出色既食物吧!

花蟹湯底

叫左花蟹湯底 一個字 "甜"!
材料十足 大大隻花蟹響入面
煮左差不多半個鐘我地就將隻蟹消滅左
實在係太鮮甜 D肉爽口 一梳梳的蟹肉
令成個湯底都好濃郁蟹味 又清又甜
比起豬骨湯底又好 起碼不會油油的

本地手切肥牛 (大)
肥牛是每次必叫

入口冰冰涼涼的 一咬下
爽脆到不得了 幾乎聽日"chop chop"聲
而且好鮮甜 直情食得出好新鮮 無怪味
只有新鮮海水味 和象拔蚌本身的甜味
不沾任何醬油都好好味!

另外我們都有將象拔蚌烚一下 烚過的象拔蚌又是另一番口感

鵝腸也不需要烚太耐 入口時又是鮮 又是爽
脆脆的 本身有點甜
幾香口的
2012-02-15 882 views
一行六條友去百利,叫左個花蟹湯底,正,好鮮甜,有D 料到!跟手叫左碟本地手切肥牛,睇D 紋路就知好野,果然入口即溶!魚腐,鱔片,更加冇得彈!魚腐吸晒d 湯既鮮甜味,好正,值得推介!不過,奉勸大家千其唔好叫牛柳粒,超難食,好似食緊擦紙膠咁,咬唔開!!!!anyway,呢間野既質素不過不失!可以一試!
一行六條友去百利,
叫左個花蟹湯底,正,好鮮甜,有D 料到!
跟手叫左碟本地手切肥牛,睇D 紋路就知好野,果然入口即溶!
魚腐,鱔片,更加冇得彈!
魚腐吸晒d 湯既鮮甜味,好正,值得推介!

不過,奉勸大家千其唔好叫牛柳粒,
超難食,好似食緊擦紙膠咁,咬唔開!!!!

anyway,呢間野既質素不過不失!可以一試!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2012-01-26 477 views
服務態度差 老闆不知所謂!名大如實!食物質素差不在話下份量更離譜 點一份雞片只得三塊 正常顧客都會要求更換啦 點知換來李性老闆粗野問候 真係佛都有火 年初三幫客開年?定赤口想應節?
2012-01-25
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2011-12-29 473 views
今次是第二次去百利,上次去食時,可能人多,服務也錯。 侍應叔叔還介紹出名及較新鮮食物,但魚扣就一早沒貨。今次更差...首先...當然爆滿,等約10分便有位,入去後當然未清枱,企咗10分鐘左右,先有人執枱,坐底沒想點菜....又要等15-20分鐘,先有侍應幫忙落單。花竹蝦刺生 - 每人最小要點2隻....4隻就要365元,大隻爽口,鮮甜不足。 估吾到炸蝦頭先上,奇怪是蝦尾冇炸,炸得夠火喉,所以外脆內軟鴛鴦湯(沙嗲拼清湯) - 有一段時間沒食沙嗲湯底,但這湯底較失敗,微微辣,冇沙嗲香,有少少燶味,可能沙嗲湯胆燶咗。清湯是大白菜加豆腐加大地魚乾,這個就一定正常。 上次蝴蝶腩湯底,超級好味,要好好食量才好點這湯底...大大嚿蝴蝶腩(10嚿以上...飽肚)手切肥牛 - 今次唔軔及有牛肉味生蠔 - 少少腥,都算大隻鱔片 - 算新鮮,沒有腥味,但瘦咗少少...唔夠肥雞腸 - 仔仔吃到有"屎"味,所以...全碟由我清...我又食吾出有怪味魚腐 - 上次煲咗個幾兩個鐘先淋,今次一上枱就全數放落煲,估吾15-20分鐘就淋...必點...會有好多肉...最想吃的魚扣、鴨粉腸、牛爽、牛舌定...所

- 每人最小要點2隻....4隻就要365元,大隻爽口
,鮮甜不足
。 估吾到炸蝦頭先上,奇怪是蝦尾冇炸,炸得夠火喉
,所以外脆內軟

鴛鴦湯(沙嗲拼清湯)
鴛鴦湯(沙嗲拼清湯)
。 上次蝴蝶腩湯底,超級好味

- 今次唔軔及有牛肉味

生蠔
生蠔
- 少少腥,都算大隻

鱔片
- 算新鮮,沒有腥味,但瘦咗少少...唔夠肥

雞腸
雞腸
- 仔仔吃到有"屎"味
,所以...全碟由我清...我又食吾出有怪味

魚腐
必點...會有好多肉...

最想吃的魚扣、鴨粉腸、牛爽、牛舌定...所有特式料沽清...失望

共670元

2011-12-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$335 (Dinner)
鱔片
下午經過呢間嘢, 再睇下門口嘅廣告, 咦!應該可一食喎!所以行完街街後就去試下, 點知, 原來係好多人食嘅, 結果要等成10分鐘先有位食!入到坐底, 無人招呼, 叫咗好耐先有人記得要開茶俾你!見到有出名嘅烏魚扣, 侍應話無, 咁我問有啲咩出名嘅介紹下啦, 點知佢好唔耐煩咁答我: 你自己睇啦!!!!嘩, 我心入邊立即……..先呢度<咁好>嘅效率, 立即拿拿臨叫咗個貴少少嘅狗仔窩湯底先, 果然不出我所料,由叫至有都要至少15分鐘先肯浦頭!!!嚟到就梗係睇下呢個話出名嘅湯底係咩料先啦, oh! 見有魚有冬菇等等, 所以見一滾起就夾起晒啲魚肉先, 費事熟得滯而晒咗, 點知, 食落都係太熟?!而且無魚味, 仲要一定係雪過嘅唔新鮮貨, 唉!!!!立即令我知道有少少乃嘢嘅感覺同令我想起高流灣嘅海鮮湯底, 價錢差唔多, 但係人哋就有魚有蝦有蟹…等等, 仲要係新鮮有味嘅新鮮嘢!!!!睇完菜牌決定食咩後, 打邊邊就一定要叫牛肉啦, 另一個侍應話有$48同$118兩種, 我問佢有咩分別, 係SIZE上定係質素上呢? 佢就好行咁答我話梗係貴啲好食啲啦! 我夠知啦, 但係邊方面先! ?如果只係份
入到坐底, 無人招呼, 叫咗好耐先有人記得要開茶俾你!
睇完菜牌決定食咩後, 打邊邊就一定要叫牛肉啦, 另一個侍應話有$48同$118兩種, 我問佢有咩分別, 係SIZE上定係質素上呢? 佢就好行咁答我話梗係貴啲好食啲啦! 我夠知啦, 但係邊方面先! ?如果只係份量上嘅分別嘅話,我得兩個人食, 我就梗係叫個平啲, 我可以食多幾款嘢呀嘛!
結果, 係俾錢食嘢而又問完無人解答嘅情況下, 我就梗係叫咗個貴啲啲嘅牛肉啦, 雖知道打邊邊牛肉係靈魂所在!另外, 就叫咗生猛嘅花竹蝦、本地蠔、皇帝菜咁!
等咗好耐, 連個湯底都未到, 見原來原來有生魚皮, 咁就叫個食啦, 因為越嚟越少地方有得食啦! 嘩! 又幾好食喎, 夠味得嚟又新鮮, 可能太餓掛!?
首先嚟嘅係牛肉, 一睇, 好似差啲, 差啲咩?! 咪就係少少嘅肥膏都無囉!!!所以啲牛肉一熟就要立即食, 如果唔係嘅話, 就會覺得好老同難以咬得到!!!
之後等咗好好好耐嘅就係花竹蝦嘅炸蝦頭。嘩!!!!!正呀!!!!因為啲蝦頭好多膏, 而且又啱啱炸起上枱, 食起嚟卜卜趣呀!!!
之後, 先至係花竹蝦剌身, OK喎!!!!有心思, 將蝦身同蝦尾部份分開嚟放, 等人客可以食到無腸嘅部份, 而蝦尾有腸嘅位就可以俾人客剌身食或許滾熟嚟食, 好!!!!!
生蠔就麻麻地啦, 事關熟咗後好細隻, 而且好似變咗囉!!!
而個皇帝菜就無咩好講, 都係都平日食到嘅差唔多!!!!
總括嚟講, 我個人覺得呢間火鍋店”不務正業” , 因為你可以預期到一般打邊邊好食嘅嘢, 佢就一啲都唔好食, 反而你預佢唔好食嘅, 例如花竹蝦剌身或魚皮咁, 佢就令到你有喜出望外嘅感覺, 真係唔知呢間嘢應該係好定唔好!?
另外, 啲服務就可能係因為出咗名同多人食嘅關係, 可以話聊勝於無, 至於門面就非常普通, 而個厠所就……..
食唔食多次或會唔會去, 唔駛預我啦!!! 食一次就夠啦, 俾呢個價錢, 我可以食到更好嘅嘢同受到更好嘅招呼囉!!!仲有呀, 想食牛肉嘅朋友(打邊邊就一定係食牛肉架啦!!!)就千萬唔好去呀, 盞失望而回咋!!!!!!!!
唉!貴價靚牛肉喎?!我就一啲都唔覺得係囉!!!
正!!!新鮮都夠味!!!
好正!!!蝦肉夠鮮味, 仲要分開兩部份切出嚟!夠心思!
花竹蝦一蝦兩食,啲蝦頭卜卜趣, 而且勁多膏!!!
睇落大大隻, 熟咗後就細細粒, 仲要好似變咗!!!
湯底貴得嚟又唔好味, 敗北!!!
2011-08-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
正!!!新鮮都夠味!!!
好正!!!蝦肉夠鮮味, 仲要分開兩部份切出嚟!夠心思!
花竹蝦一蝦兩食,啲蝦頭卜卜趣, 而且勁多膏!!!
睇落大大隻, 熟咗後就細細粒, 仲要好似變咗!!!
湯底貴得嚟又唔好味, 敗北!!!
  • 花竹蝦剌身
2011-03-13 175 views
食物新鮮, 價錢抵食, 是再三光顧原因之一.手切肥牛肉, 牛疆, 各樣海鮮魚蝦蟹都有水準可惜這次被安排到閣樓, 這層的空氣質素很差, 空氣中充斥著焦油及尼古丁氣味半餐邊爐都在半蔽氣之下進行, 真係食山珍海錯甚至龍肉都無味這裡侍應個個都好醒, 招呼週到, 值得一讚但對於空氣質素就無辦法兼無行動改善環境尤其空氣對於享用美食很重要, 總括這次用餐, 感覺並不很良好, 功不抵過, 所以要比喊面
食物新鮮, 價錢抵食, 是再三光顧原因之一.

手切肥牛肉, 牛疆, 各樣海鮮魚蝦蟹都有水準

半餐邊爐都在半蔽氣之下進行, 真係食山珍海錯甚至龍肉都無味

這裡侍應個個都好醒, 招呼週到, 值得一讚

但對於空氣質素就無辦法兼無行動改善

2011-02-25
$150 (Dinner)
2010-12-26 184 views
今年聖誕節o岩o岩好凍,個個都話好有氣氛,咁凍天時,亦好適合打邊爐啦.趁尋晚啲人應該去晒食西式聖誕大餐,應該唔多人打邊爐,就搏一搏o係傍晚即慶時打電話o黎男友之前食過o既呢間問重有冇位,接電話o既亞叔問我o地想幾點?我答8點,佢答8點半有,就咁決定,橫掂我同男友都要去買o野.之後問爸爸去唔去打邊爐?佢見要去太子都唔出,唉!然後搵女友人DC,好彩佢都有興趣打,山長水遠由將軍澳出o黎.由於我o地早o左10分鐘o度到,就等一陣啦,o岩o岩見到執料o個張枱串o左唔知咩o野,就多口問問,亞姐答烏魚扣,好爽好食o架,一條魚得一個,賣完就冇o架喇.DC問一碟有幾多?亞姐答7串.我見所剩無幾,就問亞姐可唔可以留一碟畀我o地?(佢知我o地等邊張枱呢.)佢笑笑口答得.準時8點半有枱喇,果然今日打邊爐鬆動啲.坐低後,即同亞叔講要$50.00一碟o既烏魚扣,亞叔反問我,實有o架?我指住出面話有呀,亞姐應承留畀我o地o架.然後就落單,要皮蛋芫茜煲,亞叔係咁推介我o地食乜食物,結果要o左:1. 鮑魚勁新鮮,上枱時重郁o既,烚o左6分鐘,o岩o岩熟晒,口感o岩o岩好,味道都仍有鮑魚味,唔錯o既.2. 生蝦有啲係比其

1. 鮑魚
鮑魚

2. 生蝦
生蝦

有啲係比其他火鍋店o既肥同長啲,正呀!

3. 講返烏魚扣
烏魚扣

果然係爽脆,但我仍食到鯹味,始終都係魚吧.

4. 唔知咩牛肉
唔知咩牛肉

因落單時亞叔主要係同男友講,我冇乜留意.呢隻牛肉切得厚厚地,一碟又大大碟,牛味好足.

5. 蟶子
蟶子

一碟5隻大大隻,真係估唔到,味道亦好鮮.

6. $669.00o既象拔(虫邦)
象拔(虫邦)

亞叔拎o黎畀我o地睇,切好靚靚上枱,男友即將個頭放落鍋餚湯,咁新鮮o既象拔(虫邦),我o地緊係多數食刺身啦,重多到食極都食唔完咁.而到尾聲時,我o地將男友連個頭一齊放落鍋o既邊撈埋o黎食,原本以為會好韌,但又唔係,依然係爽,真係正到暈.不過唔知係咪啲牛o既味道太濃,攪到呢啲邊都有陣牛味,強.

最好笑係最後我o地唔知個頭食唔食得同好唔好食,就猜包剪拳決定.亞叔o係唔知咩事之下,話唔使猜啦.我就問佢呢個食唔食得?佢答唔好食啦,食落’嗦嗦’聲o架.我意會到唔好食,DC問即係好唔好食呢?呵呵呵.最後, 係男友猜輸o左,佢猜輸o左即係我都會有份食.

男友咬o左一啲,答有啲雞子同….我問係咪豬膶?佢答係,味道甘甘地.佢畀我試,睇到裡面質感真係有啲似呢兩樣o野,我都咦一聲試.口感有啲似,係粉粉地o既,但就冇豬膶咁難食,反而好啲,不過都係覺得外型唔掂,所以唔食.

7. 桶蠔
桶蠔

o係生蠔同桶蠔之間揀,亞叔幫我o地揸主意,揀桶蠔,佢話生蠔起價,桶蠔又大隻啲.嘩!真係好大隻呀,烚好o左都唔係咁縮好多.

8. 後加o既魚卜
魚卜

魚卜

又係大大件,男友話有啲似食花膠o既感覺,我覺得都OK得別吖.

9. 炸魚皮
炸魚皮

魚皮脆卜卜,唔鹹.烚好o黎食,冇乜問題.

10. 生菜
催o左好多次至到,唔知係咪想我o地叫多啲海鮮o黎食?生菜新鮮冇問題.我o地連墊底o既唔咩菜都烚o黎食,DC話好食.

11. 湯底
皮蛋芫茜湯

湯底o既芫茜同皮蛋好足,皮蛋好厚,重有紅蘿蔔同馬蹄.DC同男友勁飲啲湯,大讚又甜又好味.

呢晚DC係咁嘩嘩聲,因為好多o野都大大件.哈哈哈.而且好好7食,佢係咁讚不絕口,話下次約多啲人o黎.好彩佢食得開心,冇令佢失望,唔係我就內疚死啦.
熟o左o既鳥魚扣同鮑魚
2010-12-25
$554.00 (Dinner)
Christmas
鮑魚
烏魚扣
唔知咩牛肉
蟶子
象拔(虫邦)
皮蛋芫茜湯
2010-07-22 77 views
Highly recommend this hot pot restaurant in Prince Edward. 平、靚、正!!! Beside those special items like 肥牛、海鮮, other regular items are only $20 per plate, 唔細碟ga!! 茶芥$10位include drinks like*足料酸梅湯 & 竹蔗水(all u can drink). If埋單within 2 hours, each adult gets a free bottle of Asahi(large size). 勁抵食!!!!!!!!!!!!!!!Recommended items:湯底 - 蝴蝶腩鍋 $108 (tomato + almost 20 pieces 腩連筋)手切牛肉 $180 medium size (half price after 9:30pm)安格斯雪花肥牛 $100 medium size (personally I prefer this one more)鮮鴨腸 $20 (好爽)吊筒 $20 (y

Recommended items:
鮮鴨腸 $20 (好爽)
吊筒 $20 (yummy)
魚滑 $20
魚腐 $20 (big plate)
菜心 (簡直一流; first time hot pot w/ this vege)
水餃 $20
魚皮餃 $20

Acceptable items:
牛肉粒 $40
生蠔 $20
四寶丸 $20

P.S. 信得過老伙計既介紹!!
2010-07-11
$120 (Dinner)