2024-11-30 2434 views
最近食左間幾有驚喜嘅粉麵店,店舖面積唔大,地理位置都幾方便易搵,就係旺角女人街附近☺️因為新開,餐廳環境整潔,光線充足,令食客坐得舒適👍而且有套餐價,都幾抵食🤤雲吞麵Q彈的麵條和包裹著肉餡的雲吞,每一啖都充滿肉香和湯汁嘅滋味😋雲吞的蝦仁爽口彈牙,湯頭清甜鮮美,非常推介😍南乳豬軟骨豬手飯南乳豬軟骨豬手飯份量又多又好味,非常有驚喜😋豬軟骨豬手經過燉煮後,肉質軟嫩,豬手皮彈🤤湯汁濃郁,搭配白飯,讓人感受到滿足的口感😍南乳雞翼 (4隻)雞翼經過南乳醃製,味道獨特,有濃郁的香氣和鮮美的口感。用上炸嘅方式,令到雞翼非常香脆,超好食,一定要嗌‼️🤤熱意米水 最令我經驗嘅係佢哋嘅薏米水,材料非常豐富,直程好似一碗糖水,薑味仲好出非常有誠意👍👍📍盛記粥麵 (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖#盛記粥麵 #味道出色 #人氣推介 #旺角美食推介 #雲吞麵 #南乳豬手飯 #南乳豬軟骨 #必食雲吞麵 #mk #旺角
而且有套餐價,都幾抵食🤤

雲吞麵

南乳豬軟骨豬手飯

南乳雞翼 (4隻)

熱意米水
非常有誠意👍👍

📍盛記粥麵 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖

2024-11-26
Type of Meal
Tea
  • 雲吞麵
  • 南乳豬軟骨豬手飯
  • 薏米水
  • 南乳雞翼
.有時候 揀餐廳食邊間🍴 其實好簡單| 邊間多人食邊間 【 麵食星期六】.下午 🕑 2️⃣:3️⃣0️⃣ 仲近全滿座位|絕對有D料到坐底前就想好食😋麵麵麵 🍜.🫚 薑蔥豬肚撈麵 🐽豬肚清洗得好乾淨 無異味🧽 | 而且大塊 熟度剛好蔥絲重下手 大大疊 👍🏻 絲絲幼細 夾起又唔散醬油撈鹼水麵 | 廣東名物 入口就聞到醬香味.🉐 招牌雲吞面 🉐雖然只有4粒雲吞|唔使多講絕對 🈴 正宗廣東雲吞 肥瘦豬肉混合 | 一隻新鮮蝦仁中間 🍤對摺雲吞皮 餡料豐富|扎實收口 仲有個signature金魚尾|店舖更主打 每日鮮製湯底|大地魚碎 ➕ 蛋黃再加上 新鮮 韮黃段 ☺️👍🏻 蝦仁大地魚湯底相輔相成.🔴 紅油鮮蝦雲吞 🔴一碗🥣 招牌雲吞麵 4️⃣ 粒 | 當然唔夠 試真味道另上紅油 | 辣得過癮 🔥 又係另一種自家醬汁蝦身彈牙 豬肉同辣味好夾.⚪️⚪️ 炸鯪魚球4隻 ⚪️⚪️4️⃣星疊珠 | 即點即炸 熱藤藤 🔥|仲要用筷子先夾開散熱🥢上桌有配醬汁|係通菜腐乳蠔仔汁 🆙🆙 超鹹我思考一下 試點 紅油辣汁 仲顯有魚肉味而點 桌面既 甜醬 同 花生醬 都一樣match 🈴.🥤 凍薏米水 🥤 凍奶茶 🥤之前都有試過 薏米有咬口 料足1
下午 🕑 2️⃣:3️⃣0️⃣ 仲近全滿座位|絕對有D料到
薑蔥豬肚撈麵
凍奶茶
2024-10-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
紅油鮮蝦雲吞
薑蔥豬肚撈麵
凍奶茶
2024-10-04 2505 views
位置係旺角花園街,新開張店內燈火通明,乾淨衛生,除供應各式各樣湯麵, 撈麵. 生滾粥, 腸粉等等小食外, 就連客飯都有, 真係各式其式, 任君選擇。湯麵湯底以豬骨、蝦殼、金華火腿、大地魚及羅漢果熬製而成,鮮甜味美。我係水餃雲吞類控, 所以順理成章點了招牌雲吞水餃雙併湯粗麵。雲吞皮薄餡靚,餡料以鮮蝦仁、肥瘦豬肉及大地魚碎為主,而水餃就有木耳絲, 口感十足, 而且用料新鮮,鮮味十足。配上爽口彈牙粗麵,很匹配。一款主食, 可追加一款小食, 我就追加了腩汁蘿蔔, 蘿蔔很清甜, 沒有渣滓, 加上腩汁, 超夾!而朋友就點了豬軟骨米線, 豬軟骨燘得軟腍入味, 追加了炸雞翼併蜆蚧鯪魚球, 炸鯪魚球炸得香脆, 配以鹹香蜆蚧醬汁同吃,更能吊出鯪魚肉的鮮香滋味。另外單點了豬潤腸粉, 豬潤爽口, 腸粉幼滑, 淋上豉油, 簡直無懈可擊!而且新張期內每名顧客均送一杯薏米水, 薏米水健脾袪濕消腫, 相當有益。下次一定要試埋盛記的粥品, 因為見服務員端比隔離枱的艇仔粥, 上面加咗蔥碎及花生, 而且粥底好綿滑,配料有瘦肉、魷魚、海蜇皮、魚片及生菜絲等等, 好豐富呀!

• 雲吞水餃麵
2024-09-15 2347 views
「盛記粥麵」喺旺角花園街開咗新分店,店內燈光明亮,感覺乾淨衛生餐牌上供應各式各樣客飯、湯麵及生滾粥等等盛記艇仔粥表面加咗蔥碎及花生🥜粥底好綿滑,豐富配料有瘦肉、魷魚、海蜇皮、魚片及生菜絲,味道同口感都好豐富盛記招牌雲吞麵餐廳招牌雲吞,皮薄餡靚,餡料以鮮蝦仁、肥瘦豬肉及大地魚碎為主,用料新鮮,滿載鮮味。湯底以豬骨、蝦殼、金華火腿、大地魚及羅漢果熬製而成,鮮甜味美,配上爽口彈牙的鹼水麵,正呀蔥花蝦米炸兩腸粉炸兩口感整體脆脆軟軟的~腸粉滑溜柔嫩,加咗蔥花及蝦米,增添香氣。油炸鬼香脆可口,配上甜醬及花生醬,簡直係絕配蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球雞翼皮脆肉嫩,滿有南乳蒜香,邪惡滋味!金黃色嘅炸鯪魚球,口感彈牙,配上蜆蚧醬,鹹香味鮮熱奶茶

餐牌上供應各式各樣客飯、湯麵及生滾粥等等

盛記艇仔粥

蔥花蝦米炸兩腸粉

蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球

熱奶茶
$90 (Lunch)
2024-09-13 2002 views
是夜逛女人街支持本地消費,再逛花園街覓食,看見新開業的「盛記粥麵」,我們又支持港式地道美食。蒜香南乳炸雞翼~熱騰騰、很有BBQ風味,雞翼皮脆肉汁豐富,滿滿的蒜香和南乳鹹香,令我們食欲大增。蘿蔔柱侯牛筋腩~牛筋腩可以多種烹調方式,但以柱侯醬最濃郁入味,牛筋炆得夠腍又爽滑,牛腩肉味夠香濃,最後吃白蘿蔔,清甜又解膩。盛記招牌雲吞麵~很濃濃的大地魚香撲鼻而至,不得不立刻嘗嘗這口誘人麵湯,爽口的麵條掛起用大地魚熬製的湯水,是百吃不厭的味道,還有那鮮味的鮮蝦雲吞,感覺十分心滿意足。頭抽蝦籽撈麵~ 蝦籽鮮甜、蝦味濃,還用頭抽提鮮伴麵,美味萬分,伴隨撈麵是鮮甜清湯,湯味有胡椒的香與微辣,非常美味。 凍豆漿&冰凍檸水~消暑解渴。香茅豬扒~吃飽飽之餘更外賣一份。

頭抽蝦子撈麵

凍豆漿&冰凍檸水~消暑解渴。
蘿蔔柱侯牛筋腩&豆漿&檸水

香茅豬扒~吃飽飽之餘更外賣一份。
香茅豬扒外賣
2024-09-13
$110 (Dinner)
蘿蔔柱侯牛筋腩&豆漿&檸水
香茅豬扒外賣
2025-01-21 0 views
水餃同雲吞選擇,個人比較喜歡水餃,因為多咗三絲,木耳絲、冬菇絲、筍絲,增加咗呢種口感。水餃麵上枱,適量韭黃,麵身微黃,望落去好似橡筋,當然唔係,入口香滑,有麵香味,無鹼水味,用門牙可以輕易斷,咬落去爽身彈牙,水餃包得好,夠紮實,冇穿冇爛冇黐埋,蝦量偏多少許豬肉,大概係八比二份量,仲有蝦子,香甜夠味,同埋個湯,可以做到湯清味濃,同埋個湯都有加到蝦子,仲多多一叢味道,更加豐富。整體完度非常好,而且份量正常,唔係細細碗嗰種,加上合理價錢,可以話交足功課以上。枱面醬料十足,辣椒醬,辣椒油,醋,胡椒粉,非常齊全,而且非常乾淨,有用心!
水餃同雲吞選擇,個人比較喜歡水餃,因為多咗三絲,木耳絲、冬菇絲、筍絲,增加咗[脆]呢種口感。

2025-01-16
Type of Meal
Lunch
中式早餐嘅儀式感對我嚟講就係食碗生滾粥 叫碟腸粉炸両油炸鬼中學回憶飯最鍾意去粥舖平靚正但地方會噏耷啲近排同屋企人經開旺角見到有間新開既粥粉麵舖新裝修望落光猛坐得舒服試試佢盛記粥麵地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖電話: 28186368舖頭位置喺旺角出口行過嚟大概六至8分鐘左右喺新寶戲院對面 唔難搵到舖頭開朝早11點如果你諗住黎食早餐都要11點後否則只會摸門釘餐牌嚟講主食主要分生滾粥粉麵腸粉同飯類而飲品嚟講最特別嘅係可以叫到檸檬薏米水同桑寄生蛋茶我哋一行四人叫咗1️⃣招牌狀元及第粥-粥底綿滑,食得出係誠意之作,入邊嘅餸亦份量十足,豬潤豬肚豬粉腸手打豬肉丸最少各兩件,豬潤彈牙爽口有厚度,內臟亦清洗得乾淨冇怪味,正!及第粥達人認證!2️⃣盛記花菇雞米粉-呢個配搭第一次喺粉面舖見到,但花菇用料靚食落去好飽滿厚肉,清爽得黎又好味,食得辣嘅建議加埋佢哋自製嘅蝦米辣椒油,口感提升!3️⃣鮮蝦腸粉-鮮蝦腸粉用料絕無欺客,鮮蝦大大粒,爽口新鮮彈牙,腸粉滑嫩,再配埋辣椒籽😋😋4️⃣蔥花蝦米炸兩腸-所有炸兩腸都係即叫即包,入邊嘅油炸鬼非常脆口新鮮,配埋蔥花蝦米,仲要可以自助式任加醬料,啱晒個人口味!5️⃣雙拼雲吞
中式早餐嘅儀式感對我嚟講就係
2️⃣盛記花菇雞米粉
3️⃣鮮蝦腸粉
4️⃣蔥花蝦米炸兩腸
5️⃣雙拼雲吞水餃
-真材實料,雲吞水餃各有特色,個人偏好雲吞!
坐咗入舖頭唔夠5分鐘已經全場爆滿,你聽得出周圍都好多係回頭客熟客,大家對於佢哋嘅熱愛係唔介意搭枱,匆匆忙忙黎叉叉電!
講起又想過去食碗粥😂
2025-01-16 91 views
成家最近病了,差不多痊愈,教會之後食得清淡一些,決定去食粥,搜索到花園街一間食粥的地方。😍人均:$65.雲吞麵老公好欣賞,麵質爽彈🍜,雲吞是一整隻蝦,入口重胡椒味,麵中有點韭黃配搭,不錯。.魚腩粥魚腩🐟新鮮,份量也頗多,有三大塊,魚骨主要是大骨,適合喜歡食魚而不太喜歡魚骨的朋友。.炸兩不知為何,每次去粥鋪,炸兩或腸粉是必叫之選,今次叫炸兩,有驚喜,裡面的油炸鬼是脆的!😍加上豉油、甜醬、花生醬、辣椒醬混醬和芝麻,正呀!.飲品-熱豆漿、薏米水
人均:$65
雲吞麵
魚腩粥
炸兩
飲品-熱豆漿、薏米水
2025-01-02 235 views
一向都好喜歡吃香港粥店,尤其係及底粥今日嚟到旺角花園街呢一間超級多人食嘅粥店叫咗兩個套餐,超抵食狀元及底粥裏面材料超級豐富,幾乎全碗都係料,有豬腰,粉腸,豬潤,豬肉丸,豬肚等等,調味亦都啱啱好唔會覺得好重味精,粥底相當之綿蜜另外小食叫咗個蔥花蝦米炸兩,裏面嘅油炸鬼非常之脆脆,配搭埋表面嘅蔥花蝦米超級香,食足一定要食炸兩呢個組合冇得輸!另外最值得一讚嘅係佢哋嘅招牌薏米水,平時一般薏米水會配搭檸檬,但係佢哋嘅薏米水竟然配搭薑,超級啱而家呢個寒冷嘅天氣,而且甜度適中,飲落去超級超級舒服!下次嚟一定會再試埋佢哋嘅雲吞麵
一向都好喜歡吃香港粥店,尤其係及底粥
今日嚟到旺角花園街呢一間超級多人食嘅粥店
叫咗兩個套餐,超抵食
狀元及底粥

2025-01-02
$100 (Dinner)
2024-12-20 884 views
這間位於旺角的【盛記粥麵】,主打廣東粥粉麵,其中必食生滾粥及雲吞麵。餐廳除了有單點外,還有套餐供應,一個主食配小食及飲品。招牌雲吞麵大地魚湯底鮮味無比,加上彈牙的幼麵,雲吞皮薄帶魚尾,每粒都脹卜卜,裏面有新鮮爽口蝦仁,一口一粒。叉燒腸粉腸粉即叫即蒸,腸粉又薄又滑,包著半肥瘦叉燒。魚鮫魚片粥生滾粥粥底綿滑,用了鯇魚鮫及魚生,令粥底更鮮甜,魚鮫又嫩又滑,十分新鮮。炸面炸至金黃香脆,送粥一流。炸雲吞炸雲吞炸至金黃香脆,餡料爽彈。最後飲返杯充滿腐皮香味的幼滑豆漿。

叉燒腸粉
腸粉即叫即蒸,腸粉又薄又滑,包著半肥瘦叉燒。

魚鮫魚片粥

炸面
炸至金黃香脆,送粥一流。

炸雲吞
炸雲吞炸至金黃香脆,餡料爽彈。

最後飲返杯充滿腐皮香味的幼滑豆漿。
2024-12-19 740 views
陪朋友去廣華醫院探病,有啲肚餓行咗去花園街搵野食,去咗間粥麵店,天氣凍食碗粥暖下肚都好,盛記粥麵之前係佐敦食過好好味,今晚就試吓呢間。餐廳地方乾淨,燈光明亮,座位都舒服。盛記招牌雲吞麵:湯底真材實料,用大地魚、蝦殼、豬骨、金華火腿和羅漢果熬製而成,味道清香鮮甜,雲吞餡料用肥、瘦豬肉、鮮蝦仁,再加入大地魚碎同蛋黃,金魚尾形狀的雲吞粒粒飽滿,口感滑溜又爽口。麵條彈牙爽口。盛記艇仔粥:粥底綿滑,材料上乖,非一般嘅約艇仔粥,有魚肉片、海蜇、魷魚、瘦肉等非常足料,食落爽口鮮甜又綿滑多重口感。炸鯪魚球: 即炸熱辣辣,味道甘香爽滑,醮蜆芥食特別和味。鮮蝦腸外貌晶瑩剔透,鮮蝦大隻爽口,加點醬油味道鮮甜。凍咖啡甘甜順口。凍豆漿有一股濃濃的自然豆漿香,而且入口順滑。

炸鯪魚球: 即炸熱辣辣,味道甘香爽滑,醮蜆芥食特別和味。

鮮蝦腸外貌晶瑩剔透,鮮蝦大隻爽口,加點醬油味道鮮甜。

凍咖啡甘甜順口。

凍豆漿有一股濃濃的自然豆漿香,而且入口順滑。

2024-12-15 591 views
絕對是日常天天可光顧嘅小店! 點了雲吞麵及炸両。 朋友點了艇仔粥及牛肉腸粉。麵質非常好,配浙醋一起吃,不得了。雲吞啖啖有蝦,真的要挑剔的話就只可以講湯底大地魚不夠出味,但是只是$41,你就會覺得物超所值。 炸兩,完全冇油益味,感覺就是脆脆的,特別讚賞嘅係佢哋裝醬嘅樽,特別設計三行出口,芝麻醬及甜醬均勻地鋪在炸兩上☺️ 係幾咁療癒! 沒有試朋友的食物,但是眼見其他乘客點嘅粥,都非常出色!
絕對是日常天天可光顧嘅小店!
2024-12-14
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$95 (Last Night Supper)
  • 炸両  雲吞麵
2024-12-11 528 views
最近12月好多飯局食到飽飽滯滯,所以呢日喺旺角路過間粥麵舖 見幾乾淨企理就入咗去坐低阿媽要咗個雲吞麵 我真係濟到搞唔掂所以要咗個雞粥清下腸胃。另外仲嗌咗上湯芥蘭,叫咗個炸兩、桑寄生茶,最尾仲要咗杯凍豆漿雲吞麪湯底好得,大地魚粉味好出,啲麪都好彈牙唔會有鹼水味。店內有介紹原來雲吞入邊都有落大地魚碎同蛋黃,唔怪得食落咁鮮。天氣凍,啲芥蘭有湯浸住可以keep warm耐啲我喺屋企未食過咁粗嘅芥蘭lol 阿媽鍾意硬身啲嘅菜好滿意,好有菜味跟住我個雞粥,夾起舊雞仲有幾滴黃色精華雞油滴返落去,香到呢啲雞件都唔會話好多骨,兩隻翼同脾,一隻雞翼尖同好似有兩舊胸,唔會好肥 肉質都幾嫩之後係炸兩,如果大份啲會更開心,不過呢啲邪惡嘢都係小食多滋味個豉油似係調過,無平時食開嗰啲咁咸,浸落去沖涼都ok桑寄生茶第一次飲,唔會太甜 有少少中藥味,係養生嘅味道
雲吞麪湯底好得,大地魚粉味好出,啲麪都好彈牙唔會有鹼水味。

天氣凍,啲芥蘭有湯浸住可以keep warm耐啲

跟住我個雞粥,夾起舊雞仲有幾滴黃色精華雞油滴返落去,香到呢

個豉油似係調過,無平時食開嗰啲咁咸,浸落去沖涼都ok

桑寄生茶第一次飲,唔會太甜 有少少中藥味,係養生嘅味道
2024-12-01 487 views
這天晚上我約了朋友在旺角吃晚飯,經過家人的推薦,我們便決定來到這間粥麵店廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生淨鮮蝦雲吞($45)蝦仁爽彈鮮美,十分大隻,豬肉稔香軟彈,大地魚碎,蛋黃,材料十分多,用料十分新鮮,大地魚湯底,是用大地魚,蝦殼,豬骨,金華火腿,羅漢果經過長時間熬製成,十分入味蘿蔔柱侯牛筋腩($93)牛筋腩非常香稔軟嫩,肉味非常濃,非常新鮮,蘿蔔煮得夠淋,味道清甜,十分入味,份量非常多香脆炸兩腸粉($35)腸粉皮薄和嫩滑,油炸鬼很脆口,十分新鮮,配上豉油,甜醬,是非常地道和有特色的香港小食頭抽蟹籽撈麵($50)用蟹籽灑面,麵十分彈牙,份量非常多,用頭抽調味,配上大地魚湯底,用蔥灑面,非常抵食整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇足夠多,價錢相對大眾化,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

淨鮮蝦雲吞($45)

蘿蔔柱侯牛筋腩($93)

香脆炸兩腸粉($35)

頭抽蟹籽撈麵($50)

淨鮮蝦雲吞
香脆炸兩腸粉
頭抽蟹籽撈麵
2024-11-27
$112 (Dinner)
淨鮮蝦雲吞
香脆炸兩腸粉
頭抽蟹籽撈麵
  • 鮮蝦雲吞
2024-11-29 431 views
今日上完跳舞班不太肚餓,見網上評價盛記粥面嘅水餃雲吞不錯,見到雙併水餃+雲吞各5粒賣50文,怕太多食吾晒就叫了一碗 淨水餃6粒,怕水餃湯梘水味濃一向都不飲的,水餃來了湯清試飲2啖可接受喎,再食水餃有水準,味道確不錯,下星期跳完舞都會再食。