2017-02-02 176 views
本來朋友話想去一啲串燒餐廳食嘢,但係我就想食生冷野,最尾都係決定食返最多選擇嘅放題,起碼每人想食咩都可以自己選擇,唔一定要跟本身餐廳嘅風格。餐牌乜都有啲,設計得有幾靚,外觀一目了然。燒番薯仔同埋脆皮腸都係我哋嘅最愛,脆皮腸整得幾得意,鹹香十足。燒番薯仔就好甜,兩者都係細細粒,一口一粒非常方便。另外梗係唔少得刺身啦!刺身都算係放題之中嘅靈魂,因為刺身成本較高,而且係唔係新鮮或者用料靚唔靚一食就知。我最愛食嘅甜蝦果然甜美滿分,而且亦十足鮮味,食落爽口夠清新。壽司就夾雜着熟悉同埋生食,最特別最令人記得嘅就係鵝肝壽司同埋和牛壽司,鵝肝差唔多入口即溶,反而和牛就普通少少,雖然半生半熟但係口感一般軟熟。不過特色已經令人讚嘆。

餐牌乜都有啲,設計得有幾靚,外觀一目了然。
2017-01-29 155 views
完左sem約同學仔食,總體黎講比我想像中好,性價比高!不過當晚比較夜去,所以有啲想食既都無食到呢個清酒煮蜆幾好,酒味都幾香,上面有小小菜可以食,同其他既煮蜆唔同,幾有特色。小丸子係我最愛,可以自己揀要幾多粒,一開始試完兩粒後忍唔住再叫哈哈,佢個皮幾脆,入面料幾足,而且上面既木魚好多,食多幾粒都得!呢個烏冬係一口料理個欄,但好大份!一黎都聞到好香,上面有啲木魚炸蒜都幾有口感,不過太遲先叫而個陣好飽,所以一個人食就大份左啲啲~反而串燒好評!雞串啲肉好厚又無皮,咬開可以見到啲肉絲,而且表面有少少焦令到佢都脆脆地。至於個菠蘿都甜 好多汁,不過我個人中意食熱少少既XP

2017-01-29 144 views
之前問朋友邊度有得食嘅放題餐廳,有幾個都話去尖沙咀嘅依間相撲手日式放題,名稱本身都幾得意,相撲手好似好肥咁,係唔係即係啲客人食完都會好肥呢XD是日例湯比較特別,有啲似屋企老火靚湯,不過味道當然亦有啲味精所以更香。粟米同蘿蔔可以食可以唔食,因為冇咩味道已經。鮮切大魚果然係特色之一,之前啲朋友都話大大條魚擺係出面任人影相,有gimmick!唔知係唔係佢一出面切完就俾我哋食,食落好似特別好食架?甜蝦刺身更更放題都有,蝦頭冇乜黑證明夠新鮮,甜味豐富。叫幾多上幾多,果然毫不吝嗇,哈哈!大大隻生蠔可以話係手板咁大只,未到新鮮,不過就一定要加番茄汁中和腥味。大量不同sushi質素不錯,飯嘅份量唔算太多,起碼唔會用飯來執飽,我就最鍾意鰻魚壽司同埋火炙三文魚,鰻魚壽司甜甜地而且完全冇骨,口感一流;火炙三文魚入口即溶,正!

我就最鍾意鰻魚壽司同埋火炙三文魚,

2017-01-28 136 views
同朋友年尾食好西先得!就梗係去食放題啦!刺身正啊!件件都係厚切!三文魚又厚又好食!不過最正係油甘魚!味道好濃好好食!玉子都係狂食!夠哂甜又好厚!鵝肝黑松露壽司好正!鵝肝好香好濃!黑松露都係另一種香!食落入口溶化!海膽吞拿魚手卷!紫菜功脆勁好食!吞拿魚又夠濃夠香!海膽又好甜!牛利都唔錯!夠厚身多肉!係用紅酒燉!好入味!芝士焗蠔好正!好香濃芝士味加上勁濃勁滑既蠔!朋友叫既上湯菜!估唔到又幾好味!有好多種菜係入面!上面又有木魚絲!木魚同菜好夾!叫左兩款雞翼配芝士撈麵食!雞翼正啊!皮脆肉嫩!又有肉汁!有隻有辣醬係上面!好惹味!蒸蛋又幾好食!好滑!入面又好多料!
同朋友年尾食好西先得!
就梗係去食放題啦!
刺身正啊!件件都係厚切!
三文魚又厚又好食!
不過最正係油甘魚!味道好濃好好食!
玉子都係狂食!夠哂甜又好厚!
鵝肝黑松露壽司好正!鵝肝好香好濃!
黑松露都係另一種香!
食落入口溶化!
海膽吞拿魚手卷!
紫菜功脆勁好食!
吞拿魚又夠濃夠香!海膽又好甜!
牛利都唔錯!夠厚身多肉!
係用紅酒燉!好入味!
芝士焗蠔好正!
好香濃芝士味加上勁濃勁滑既蠔!
朋友叫既上湯菜!估唔到又幾好味!
有好多種菜係入面!
上面又有木魚絲!木魚同菜好夾!
叫左兩款雞翼配芝士撈麵食!
雞翼正啊!皮脆肉嫩!
又有肉汁!
有隻有辣醬係上面!好惹味!
蒸蛋又幾好食!好滑!
入面又好多料!
2017-01-26 144 views
好耐冇同家人去食日本放題了,趁著媽媽生日,帶佢黎食番餐勁既!餐廳佈置充滿日本風味!甜品只有雪糕同雪條,款式唔多!我地既目標係刺身同壽司,所以都唔緊要喇!刺身款式超過十款:有三文魚、鮑片、松葉蟹腳、赤蝦、吞拿魚等等......刺身甜肥美,cp值爆燈!!!壽司精緻小巧,一口就能吞下壽司了!燒物水準都好高!特別係燒和牛串,牛味濃郁,肉質滑嫩!炸物方面,入口唔覺油,炸漿亦唔厚!大概是即叫即炸的原因,炸物香脆!蟹粥除左有蟹之外,仲加有粟米粒、香蔥、紫菜,材料好充足,好鮮甜!蟹肉肉質紮實,不過蟹肉就唔多!蒸蛋加有蝦、菇,好香滑,值得一吃!除左入order紙點生蠔外,仲有即叫即開既生蠔!生蠔都幾大隻,夠肥美!
餐廳佈置充滿日本風味!
甜品只有雪糕同雪條,款式唔多!我地既目標係刺身壽司,所以都唔緊要喇!
刺身甜肥美,cp值爆燈!!!
壽司精緻小巧,一口就能吞下壽司了!
燒物水準都好高!特別係燒和牛串,牛味濃郁,肉質滑嫩!
蒸蛋加有蝦、菇,好香滑,值得一吃!
2017-01-23 132 views
今晚又去食我最鍾意既日式放題,又可以大吃大喝,今次去左同事介紹既相撲手,果然冇介紹錯,食物種類選擇都算多,食物質素亦唔錯,最緊要價錢又合理! 120分鐘任食任飲!呢度出名吞拿魚,見到師傅即場劏魚,切片睇到都覺得新鮮肥美,我地當然都有叫黎試試,食落好肥美鮮味! 刺身方面,牧丹蝦都幾大隻,鮮甜好味道,鮑魚片爽爽地都唔錯,三文魚好靚,岩岩比我地個d食魚腩位好肥美,師傅刀功又好切得厚薄又岩岩好,帶子薄片都好鮮甜,所以兩樣我地有再order!除左刺身,壽司都幾吸引芝士卷物,細細一片芝士被火搶燒過下,特別香同卷物一齊食,當然好味道! 其他火灸壽司一樣出色,長長火灸鰻魚壽司,燒得靚靚香口之餘,配埋鰻魚汁一齊食更加好味道! 熟食方面,我鍾意就係焗蠔,芝士份量岩岩好,好多芝士食落好juicy好香芝士味,一d都唔漏蠔仲要啖啖肉,一d都唔細隻!
除左刺身壽司都幾吸引芝士卷物,細細一片芝士被火搶燒過下,特別香同卷物一齊食,當然好味道! 其他火灸壽司一樣出色,長長火灸鰻魚壽司,燒得靚靚香口之餘,配埋鰻魚汁一齊食更加好味道! 熟食方面,我鍾意就係焗蠔,芝士份量岩岩好,好多芝士食落好juicy好香芝士味,一d都唔漏蠔仲要啖啖肉,一d都唔細隻!
2017-01-22 241 views
最近工作壓力好大,趁放假同honey食放題減壓!Honey之前同朋友黎食過一次覺得水準幾高,所以就帶我來!放題當然唔少得刺身啦,刺身款式超過10款,仲有生蠔食添!最鍾意食嘅三文魚果然冇令我失望,三文魚每件都非常肥美,魚油味豐富!寫住絕品嘅北海道帶子令我喜出望外,帶子真係非常厚肉,鮮甜肥美!壽司水準亦很高,每舊壽司都十分小巧,絕對能夠一口吃哂!唔使擔心食壽司飯太多,會食到飽唷!推介芒果軟殻蟹卷,味道清新,口感層次豐富! 飲品同雪糕都係自己出去拎!餐廳仲每檯送左碗湯,材料都幾豐富。而且味道清甜,絕對唔係味精湯,超like!白酒煮蜆加入左新鮮既紫菜,非常好食!蜆肉雖然唔係大粒,但勝左冇沙,夠鮮甜!燒物有一口和牛粒、有機菠蘿、大蝦、黑豚肉&雞肉, 絕對不能錯過!和牛粒牛味濃,肉質嫩、黑豚肉肉味濃,配上微酸既辣醬好惹味!燒有機菠蘿非常多汁, 正好清清腸胃!大蝦啖啖肉,加左小小海鹽已經好夠味!食食下,餐廳職員響起鐘聲,宣布加推韓國生蠔,好有日本特色!即叫即開,好新鮮唷!
放題當然唔少得刺身啦,刺身款式超過10款,仲有生蠔食添!
推介芒果軟殻蟹卷,味道清新,口感層次豐富!
飲品同雪糕都係自己出去拎!
2017-01-22 194 views
今日一行3人, 本身book左7點去食放題既, 但因為有事要做, 所以打去改8點, 亦confirm左booking, 點知最後上到去竟然話冇左個booking 好彩理論完之後, 佢地都俾返位我地野食方面, 真係難食到一個點刺身係仲未解凍, 完全食唔到魚生既鮮味, 凈係食到冰味, 食落似食緊冇味既雪條清酒煮硯, 煮完縮到勁細粒, 又腥又多沙八爪魚丸入面咩餡都無,得粉漿壤蟹蓋無蟹味又無汁,淨係得好多紅蘿蔔湯烏冬個湯有怪味炒飯炒到d肉老晒, 又乾, 成碟野冇味帶子壽司面頭有d綠色醬, 唔係wasabi, 唔知咩黎, 好難食, 同舊壽司唔match所有天婦羅炸完都係淋晒, 完全唔脆羊鞍凈係得肥肉同筋, 冇肉燒菠蘿好明顯冇燒過, 亦都浸左大量糖水, 好甜蝦多士食唔到有蝦, 成口都係油香蒜茄子, 望落就好似好濃味, 實際就完全冇味最後食食下諗住再叫野食, 點知職員: last order左喇wo我地: 你地都冇人同我地講過last order職員: 人地隔離枱遲過你地黎都last order, 你地又點會仲未last order呀我地: 你地根本一直都冇人同我地講過last order職員: 咁
好彩理論完之後, 佢地都俾返位我地

野食方面, 真係難食到一個點

清酒煮硯, 煮完縮到勁細粒, 又腥又多沙
八爪魚丸入面咩餡都無,得粉漿
壤蟹蓋無蟹味又無汁,淨係得好多紅蘿蔔
湯烏冬個湯有怪味
炒飯炒到d肉老晒, 又乾, 成碟野冇味
所有天婦羅炸完都係淋晒, 完全唔脆
羊鞍凈係得肥肉同筋, 冇肉
燒菠蘿好明顯冇燒過, 亦都浸左大量糖水, 好甜
蝦多士食唔到有蝦, 成口都係油
香蒜茄子, 望落就好似好濃味, 實際就完全冇味

最後食食下諗住再叫野食, 點知
職員: last order左喇wo
我地: 你地都冇人同我地講過last order
我地: 你地根本一直都冇人同我地講過last order
職員: 咁我話你地知你地而家last order, 要叫野食就即刻叫埋佢

呢度服務態度奇差, 又無啦啦cancel人地booking, 仲要樣樣野都咁難食, 都唔知佢憑咩收人298加一咁貴
2017-01-21
Type of Meal
Dinner
  • 完全沒有
2017-01-19 156 views
今日貓咪終於食放題啦。有兵請食放題,唔係唔食呀嘛。餐廳設計到似築地市場咁,已經忍唔住叫曬d刺身。刺身拼盤好靚呀,貓貓最鍾意食魚同海鮮架啦!吞拿魚厚切,真係好新鮮。仲有好多刺身食,平時去旺角平放題食唔到既刺身呢度都有。仲要樣樣都新鮮。仲有蟹鉗!!!!好開心呀。赤蝦真係好新鮮好甜。貓貓見到有奇特既天婦羅食,就叫左炸香蕉,炸orea黎食。估唔到orea攞黎炸真係好好味,停唔到,即刻叫多幾個黎食,好香脆之餘,orea中間既奶油炸左好好味。貓貓想食串燒,就一下叫左牛柳,牛舌,豚肉串燒。整得好正宗日本串燒既味道,所以話比多少少錢,食返高質野係值得既。出邊仲有好多野飲任揀,真係好豪既放題。貓貓食完今日既高質放題真係返唔到轉頭。如果下次再有貓貓兵仔請我呢個港貓食放題就好啦!
今日貓咪終於食放題啦。有兵請食放題,唔係唔食呀嘛。
餐廳設計到似築地市場咁,已經忍唔住叫曬d刺身
刺身拼盤好靚呀,
貓貓見到有奇特既天婦羅食,
貓貓想食串燒,
如果下次再有貓貓兵仔請我呢個港貓食放題就好啦!
2017-01-17 163 views
朋友生日飯,揀左食日式放題,因為個個住唔同地區九龍新界都有,就揀左出尖沙咀區食,上網睇尖沙咀區相撲手日式放題都幾吸引,就book黎試下啦! 去到因為book左位唔洗等好耐就有得入去坐,地方都算ok,座位都坐得舒適,侍應服務都唔錯,一見我地食完野,都會即刻幫手執左d碟,等我地唔洗成枱野!食物方面,款式都幾多,刺身,壽司,天婦羅,前菜......呢度最正係連生蠔都有,好少見日式放題有生蠔食,仲要幾大隻肥美得黎帶點海水既鮮味,放題呢個質素算唔錯! 壽司中仲有創作壽司,新穎得黎都唔錯,但我都係比較鍾意傳統既花之戀,三文魚都幾鮮味肥美,加埋蟹子同沙律醬非常夾! 三色花之戀亦都好唔錯,肥美既三文魚,油甘魚,吞拿魚包住壽司飯再配埋特製醬汁,都幾好味! 值得一提,呢度既火灸壽司都幾好食,燒既時間控制得幾好配埋醬汁,熱熱地送上枱值得一試! 熟食方面就不過不失!最後仲有甜品西瓜涼粉,大大碗加埋花奶一齊食,正!
食物方面,款式都幾多,刺身壽司,天婦羅,前菜......
最後仲有甜品西瓜涼粉,大大碗加埋花奶一齊食,正!
2017-01-13 129 views
前幾晚我個朋友又話要去食放題,佢真係放題小姐黎,成日都話要食放題,港島同九龍D放題都俾佢食過哂咁滯,頂佢唔順!🙄今次就無咩點食刺身,專攻熟食,因為呢排食得太多刺身,唔再想食住!首先叫我見到呢間放題有好特別嘅生蠔,侍應一開始會俾左一張專點生蠔嘅紙仔俾我地先,佢話唔夠可以再叫!生蠔-大大隻,海水味唔算非常濃,但都算幾新鮮,唔會有怪味,仲有檸檬汁俾我地擠下。不過就無辣椒汁下,我自己個人就鍾意有少少辣椒汁點下會好味D!但我都翻兜左2次!放題好少有生蠔嘛!天婦羅方面,我食左酥炸蛀牙餅同虎蝦,蛀牙餅其實係oreo餅,呢個真係第一次試,味道甜甜地好特別,估唔到Oreo都可以咁樣整。虎蝦炸粉唔算好厚,微暖,不過不失。軟殼蟹手卷-因爲都好耐無食過軟殼蟹,所以就點左黎過一過口癮。手卷上面有唔少蟹籽,軟殼蟹有差唔多半隻,但都有唔少飯,女仔食小心會飽!豚肉蘆筍卷-呢個推薦,因為入面真係有成8、9條蘆筍,豚肉有D燒汁味,唔錯,同埋唔會燒到乾曬同老到咬唔開!胡麻炭稻庭-其實係冷烏冬黎嘅,落左唔少芝麻醬,有粟米、青瓜絲及蟹柳絲,份量唔算多,兩三個人每人少少都幾好!蜜蜜燒雞翼-有幾分似芝麻雞翼,上檯個陣好熱,新鮮炸起

份量唔算多,兩三個人每人少少都幾好!
蜜蜜燒雞翼-有幾分似芝麻雞翼,上檯個陣好熱,新鮮炸起,好香口

韓風香辣雞翼-其實韓風嘅意思,係多左一堆韓式辣醬係雞翼上面,味道幾特別,但蜜蜜燒雞翼吸引D!🙆🏻
2017-01-07
2017-01-10 8352 views
朋友生日飯,真係唸到頭都爆,又想比小小驚喜佢,但又唔想比佢知,之後同事介紹食哩間放題,佢話打去BOOK位時講底個日有人生日,就會有驚喜,咁生日朋友又鍾意食日本野,咁成班FD去就決定食同事介紹個間相撲手日式放題啦!我覺得哩個活動好搞笑,到7:30左右就會有位師父出黎,之後店員就會開咪,排隊打卡拎蠔食丫原來,會即場開生蠔!佢都有得點生蠔,真係好大隻同好肥美鮮甜,我班朋友都狂食~薯角牛肉粒,薯角炸得好好味好香脆,牛肉粒都好嫩口,唔會好硬,好味道!甜蝦夠份量又大隻,玉子我最愛好甜都滑口,三文魚肥美!這個沙律的醬是粉紅色,甜甜地,幾特別的味道,可一試!牛油粟米真係好香濃既牛油味,,,好好味!韓國芝士麵我最愛..真係好香濃既芝士粉味,我一個人食哂成碟囉...太好味!好似係豬肉包蘆筍,好多蘆筍,好新鮮夠爽口,醬汁既配搭真係好好味!食食下野突然熄燈再播生日歌,原來就係為生日既TABLE送上驚喜,氣氛都好好,我地班朋友都一起唱生日歌同拍手歡呼,生日朋友都好開心,佢既一個酥皮再有拖蘿小食,朋友都大讚好味又新鮮!
佢都有得點生蠔,真係好大隻同好肥美鮮甜,我班朋友都狂食~
甜蝦夠份量又大隻,玉子我最愛好甜都滑口,三文魚肥美!
這個沙律的醬是粉紅色,甜甜地,幾特別的味道,可一試!
牛油粟米真係好香濃既牛油味,,,好好味!
2017-01-06
  • 熟食
  • 三文魚
  • 甜蝦
尖沙嘴區比起旺角區嘅放題店舖數目少好多,不過咁岩係尖沙咀就喺附近食埋放題,原來有一間叫做相撲手嘅放題店,好耐之前已經聽過呢個名,網上評價也不錯。 鰻魚肉鬆菠蘿卷啲鰻魚甜甜地,配搭埋甜甜地嘅菠蘿以及小小鹹味嘅肉鬆,口感唔錯至於味道亦非常匹配,估唔到咁樣配搭都可以成為一個特色卷物。 白汁魚柳就覺得佢好有新意啦,因為竟然呢啲地方有得食好似中餐又好似西餐嘅食品,所以唔一定淨係食日本野韓國嘢。啲魚柳外皮有少少香脆,裏面啲肉質滑! 炸物都做得唔錯,好香口所以連啲硬殻都可以食,味道幾新鮮至少油香味好重。栗米就係朋友成日都話我好蠢點解揀呢個食品,不過我覺得一間餐廳嘅粟米都好重要,因為拎貨又可以好參差,又可以整得好參差。牛油味好香味道亦甜,比想像中更加好味,份量適中。 魷魚海產有彈性,而且亦有鮮味,熟到剛剛好,值得一試。 相撲手日式放題 尖沙咀寶勒巷6-8號A盈豐商業大廈2樓全層

魷魚海產有彈性,而且亦有鮮味,熟到剛剛好,值得一試。
相撲手日式放題

尖沙咀寶勒巷6-8號A盈豐商業大廈2樓全層
2017-01-10 129 views
同好姊妹係尖沙咀行街,再食埋飯先走,尖沙咀其實真係好多野食,但又真係唸唔到想食乜,就行下行下,行完K11再行前就見到間食日本放題,個名都好搞笑,叫相撲手日式放題,個名都好得意,之後大家都想食日本野就決定食哩間位於,地點好方便又好易搵,食物都好多樣化,幾特別的食物!緊係先叫左個中華沙律先啦,咁先可以慢慢食,青瓜好新鮮,份量都好多!之後就叫壽司,花之戀係我最愛,三文魚都好肥美,好味!黑松露蟹柳棒個配撘真係好正,好香口!唔係間間放題都有枝弄架,用黎送酒食一流之選!炸物,黎到仲好熱架,真係即叫即炸,樣樣都好脆卜卜,章魚丸好正,皮又薄又足料!超大隻生蠔丫,,,新鮮鮮甜三文魚大件肥美,甜蝦好大隻丫,又鮮甜,必點之一!巨型金茹肥牛,好惹味丫個醬汁.肥牛又唔會太肥,每樣野都好大件!我曝愛既燒茄子,整得好好味,我第一次食放題有燒茄子,羊架都醃得好味!哩個清酒都整得好入味...
之後就叫壽司,花之戀係我最愛,三文魚都好肥美,好味!
黑松露蟹柳棒個配撘真係好正,好香口!
唔係間間放題都有枝弄架,用黎送酒食一流之選!
超大隻生蠔丫,,,新鮮鮮甜
三文魚大件肥美,甜蝦好大隻丫,又鮮甜,必點之一!
哩個清酒都整得好入味...
2017-01-04
  • 三文魚
2017-01-08 104 views
今日去左相撲手食放題, 一坐底望一望個餐單, 都咪話唔吸引! 前菜、刺身、創作壽司、火灸壽司、卷物、手卷、天婦羅、燒物、串物..... 好想食晒全部呀!!! 首先黎個刺身拼盤, 賣相唔錯, 刺身鋪排整齊, 又唔會有冰面, 三文魚大大塊, 厚切黎既;鮑片好鮮甜;吞拿魚、北寄貝都好好食。 當件蔥吞拿海膽手卷拎到埋黎既時候, 好香, 三者配搭得岩岩好, 如果是但一樣多左或少左, 我諗就食唔返呢隻味啦。後來又忍唔住想食多次, 叫左件海膽蔥吞拿魚既創作壽司, 唔.....冇得輸, 反而少左啲飯仲好, 冇咁滯。 熟食方面, 我嗌左個牛油清酒煮大蜆, 安格斯一口牛粒串, 牛舌, 芝士煙肉焗蠔, 以及蜜汁燒雞翼。好多間既煮蜆都係見殼唔見肉, 就算有都係好細粒, 但呢一次就唔同啦, 蜆肉大大粒不特止, 聞落去牛油香味, 食落去唔重酒味, 又唔會油膩。至於講到串燒、燒雞翼同燒蠔呢, 夠晒熱辣辣, 呢樣真係好重要, 亦都唔係間間鋪頭都做得到, 可能為左貪快而忽略左呢個重要性掛, 所以我好欣賞今日呢間餐廳既熟食。 總結黎講, 今晚呢餐食得好滿意, 希望下次會有一樣既水準, 甚至更好既體驗啦!!