2021-08-21
今日有得早放工,咁啱上網見到人介紹吉列牛,就心癢癢想去試,所以就同朋友去咗位於佐敦嘅“秘”,就算糧尾都唔理啦!六點左右就去到餐廳,我諗由於時間尚早,唔使排隊可以直入,入到餐廳一陣燒肉的香味就撲埋黎,即刻feel到好肚餓。坐低睇一睇menu,發現食物種類選擇不多,有兩款吉列牛,兩款燒肉,一款鰻魚飯,一款吉列豬,仲有少量的小食,我同朋友二人很有目標地柯打咗兩款吉列牛,分別係原味吉列牛同埋黑松露吉列牛,加一碟兩隻嘅炸軟殼蟹,一支薑啤....餐牌上的煮食都可以加錢變成餐,晚餐只可以加38蚊或者48蚊,跟餐有味素飯一碗,糖心蛋一隻開邊同一碗櫻花昆布湯。兩個價錢的分別在於湯,但事前上網已有網友話佢個湯真係好清,不飲也罷,所以我同朋友加38蚊就算啦。兩個餐上咗嚟之後,發現每塊鐵板上面都會有一小舊牛脂肪用嚟開鉄板,啲牛望落去油脂非常豐富呀,就咁望都覺得幾吸引!黑松露吉列牛外層包裹著應該是勞了黑松露醬的麵包糠,所以看起來是黑色的,我首先把原味和黑松露的吉列牛分別放了一塊在鐵板上試燒,由於切得不算太厚,所以我每邊燒了15到20秒左右便試食,我整塊放入口,牛脂嘅香味喺口入面散發開來,而且亦都食到吉列的脆口,
兩個餐上咗嚟之後,發現每塊鐵板上面都會有一小舊牛脂肪用嚟開鉄板,啲牛望落去油脂非常豐富呀,就咁望都覺得幾吸引!黑松露吉列牛外層包裹著應該是勞了黑松露醬的麵包糠,所以看起來是黑色的,我首先把原味和黑松露的吉列牛分別放了一塊在鐵板上試燒,由於切得不算太厚,所以我每邊燒了15到20秒左右便試食,我整塊放入口,牛脂嘅香味喺口入面散發開來,而且亦都食到吉列的脆口,特別是黑松露吉列牛,黑松露的味道比我想像中的香濃,黑松露愛好者必點。跟餐會有一碟燒肉醬汁,但由於牛本身的味道已經非常香,為了食到牛肉的原味,我沒有點到買碟燒肉醬,就算只食牛肉味道都已經很足夠。
跟餐的白飯上面灑有味素,味道一般啦,但我略嫌飯就唔夠軟熟煙韌,呢個可以改善一下,溫泉蛋味道唔錯,夠晒糖心,都可以讚一讚。至於個湯呢......的確如網友所講嘅一樣....真係好清淡,不提也罷。
最後都講一講軟殼蟹,一碟有兩隻炸軟殼蟹,上面鋪滿咗炸蒜(啲炸蒜蓉嚟撈飯都幾好食),軟殼蟹都,唔算細隻,但炸得真係唔夠脆口,感覺爭啲,但78蚊黎講又唔算太貴既!
順帶一提佢嗰個澳洲薑啤,飲落比較甜,有薑味嘅,但似薑味汽水多過似薑啤,我唔飲酒嘅人都覺得幾好飲,唔知咁係好定唔好呢?🤣🤣
餐廳整體食物質素確實唔錯,特別係吉列牛不負所望,為咗啲牛我一定會再encore!但食燒牛肉都確實幾大油煙,放枱面嘅兩杯水都有一層油響面頭,搞到我都唔想飲!!