2023-06-14
好耐冇行過女人街啦!今日行旺角行到攰,就去咗篤篤車食港泰fusion車仔麵,呢間車仔麵都幾抵食,三餸麵加小食加菜嘅套餐,只係$81 ,食到攬住個肚走,份量十足呢間車仔麵都幾特別,因為係港式家泰式fusion, 港式傳統車仔麵嘅餸,配上泰式嘅湯底,例如冬陰功湯底,或泰式鱷魚湯湯底,另外佢都有啲港式湯底,例如咖喱湯底和清湯選擇。除咗車仔麵,佢仲有泰式炒飯、咖喱、泰式炒菜和泰式小食選擇,選擇都幾多,例如有蝦餅、魚餅、蔗蝦等等。飲品亦都有泰式選擇,例如薄荷青檸梳打。總而言之,彩色選擇唔少,有泰式風味之餘,亦都有港式特色。我哋叫咗兩個車仔麵餐,一個叫咗冬陰功湯底,另一個叫咗泰式鱷魚湯湯底。冬陰功湯底味濃,少少酸辣非常開胃,配上豬紅、生根、咖喱魚蛋和米線,呢個冬蔭湯面真係非常特別,出面絕對食唔到。值得一讚嘅係呢度嘅咖喱魚蛋係用陳皮魚蛋製成,淨係呢樣都值得叫啦!鱷魚湯湯底我都係第一次試,估唔到又幾鮮甜,顏色有少少似豬骨湯咁,白白地,鍾意鮮甜同清清地嘅就啱晒!我叫咗生根、蘿蔔、雞翼同埋芫荽,蘿蔔煮得非常林同入味,雞翼亦都大大隻。小食方面,我哋叫咗泰式鳳爪和網紋春卷,泰式鳳爪都幾大碟㗎,鳳爪冇骨,食落味
小食方面,我哋叫咗泰式鳳爪和網紋春卷,泰式鳳爪都幾大碟㗎,鳳爪冇骨,食落味道都唔錯;而網紋春卷就炸得酥脆,入面餡料豐富。
個餐亦都包兩碟菜,我哋叫咗菜心同埋馬拉盞炒芥蘭,兩碟菜嘅份量都唔少,菜心新鮮,馬拉盞炒芥蘭就啱晒重口味嘅我,馬拉盞炒菜真係令人回味無窮!
至於薄荷青檸梳打亦都非常清新,薄荷葉唔會令到薄荷味好重,但又有少少清新,加埋青檸同梳打水,非常消暑解渴!