2024-07-20 113 views
原來喺香港都可以食到咁平嘅粉面!平日食開嘅粉面都要50蚊左右一碗,但呢間潮州粉面Q抵,但口味很鹹。只揀一款配菜凈得26蚊!四份配菜先41蚊!今次收工睇到呢間小店,夜晚都陸續有叔叔阿姨來食。仲話係香港老字號。揀咗大腸面 加 豬皮。老闆真係好大方,俾咗六塊豬皮,仲加少少紫菜碎!喺香港呢一碗凈得31蚊。口味方面 老香港嘅味道。唯一缺點係湯底真係好鹹!今次揀豬皮表面都好似一層胡椒粉。如果唔鐘意重口味就會唔適應。但咁平假錢唔好追求咁多啦!
只揀一款配菜凈得26蚊!四份配菜先41蚊!

大腸豬皮面

2024-07-16
2024-02-19 398 views
講起來,呢度既魚蛋牛腩河真係正到彈起!啖啖肉嘅牛腩,足料而且鮮嫩多汁,每一口咀嚼都感受到啲牛味濃郁,真係入口即溶呀!河粉滑溜溜嘅,咁滑又唔易斷,加咗辣醬之後更加惹味,夠哂勁!再搭配嗰碟脆口嘅炒青菜,簡直係完美搭檔🌟。而四寶麵同四送麵兩兄弟,都係一於正宗。送麵嘅料真係大方得黎,點都唔馬虎。豬紅、魚鮫、魚蛋、牛丸一個唔少,外表吸引得嚟,味道更加杠上加杠👍。最搞笑嘅係我哋個「大兜亂」,好似無牽無掛咁將哂所有嘢扑埋一齊,但食落真係一絲不苟添!最後,我想讚下老板娘嘅親切,我問佢麵嘅秘訣,佢笑笑口就教我,真係好有人情味。除咗食物好味,間店嘅氣氛都好搞笑🎈,令人食得開心又滿足。一家人啲嗲嗲聲仲令食物變得更加窩心添!下次都一定要再嚟!

2024-01-03 323 views
#翁記 over 30 years place.shop is really small. only fit 10 ppl.they price is cheapest among all noodle place.26$ for a beef brisket noodle.u cant find in elsewhere.very love it. happy 2024 start❤️**quality cant expect too much with such price.i think is really worth and will come backtheir best is beef ball. very chewy and juicy and strong beef taste😘#food #hkfood #hongkongfood #hongkong #馬保國 #太極 #omicron #食物 #香港 #香港美食 #劣食 #難食 # 狗也不#foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
#翁記 over 30 years place.

u cant find in elsewhere.

2024-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
呢間餐廳越做越難食,畀啲湯底又好鹹就成日好難食,比錯食物我要河粉佢畀咗米粉,畀啲餸菜又小又硬,我要佢備餐具又成日畀漏要成日叫佢畀,嘥我時間時間問點樣食嘢呢?真係越做越唔掂呀呢間舖餐廳.
TakeAway
2023-03-13 728 views
讀書時由舊店已經係常客, 佢地最吸引人係爆左既蔥油加落碗湯粉度(潮式粉面做法),其次最懷念既就係佢個唔辣既辣油,但係呢個辣油愈來愈唔好食了,而家個辣油主要係咸無左好香個個味。雙腸仍然不錯,但牛腩就唔建議大家嗌,肉薄又鞋店主媽媽主理時候,真的是最好食既時期。。。懷念。。。所以都會耐不耐幫襯
雙腸仍然不錯,但牛腩就唔建議大家嗌,肉薄又鞋

Type of Meal
Lunch
  • 粉腸,大腸
介紹返一間我由細食到大嘅粉麵老店😉之前翁記開係石塘咀火井個度嘅!但後來老闆同老闆娘雙繼離世後就結業啦🥲而家係由佢地嘅仔同新抱重新係皇后大道西開舖~舖頭座位大約十張櫈左右!每次我都會叫大腸同牛腩,真係炆到好入味架!我今次叫埋牛肚!同樣煮到好腍😚仲有呢度嘅油面唔會散修修碎濕濕🤓味道方面都有舊店嘅八成功力,其實我已經好收貨架啦!絕對係回憶嘅味道😉翁記潮州粉麵 (西環)西環石塘咀皇后大道西455-485號龍暉花園地下19號舖
介紹返一間我由細食到大嘅粉麵老店😉
之前翁記開係石塘咀火井個度嘅!
但後來老闆同老闆娘雙繼離世後就結業啦🥲
而家係由佢地嘅仔同新抱重新係皇后大道西開舖~
舖頭座位大約十張櫈左右!

每次我都會叫大腸同牛腩,真係炆到好入味架!
我今次叫埋牛肚!同樣煮到好腍😚
仲有呢度嘅油面唔會散修修碎濕濕🤓

翁記潮州粉麵 (西環)
西環石塘咀皇后大道西455-485號龍暉花園地下19號舖
2022-08-27 723 views
疫情前食過, 當時覺得個麵好好食, 牛腩都唔差,咁啱過嚟西營盤所以特登返嚟試下。叫咗個牛腩麵。牛腩好薄,好似係連骨位,片起嗰啲肉咁薄,口感好差,味道正常但係一啲都唔突出。麵就保持一貫水準都係彈牙好味。可惜牛腩咁差,完全唔會有下一次。如果上次係咁嘅質素一定唔會返轉頭。又少咗一間可以回頭嘅食肆。

2022-08-27
2022-07-27 666 views
【#小店系列】#翁記潮州粉麵講開懷舊,其實仲有好多老品牌係繼續經營,當然未必係返原來位置。翁記就係其中之一。以前係火井好出名,咩係火井?「西友」一定知🤣不過當時我年紀小,未識欣賞。搬咗而家個位都一段時間,名符其實係一間小店。因為真係好細,得幾張檯,十幾個位🤤今日11點幾去到,又係落半閘😢 近排經常都係咁,不過都無阻我要試既決♥因為我唔係經常食。11點半終於開咗,已經有客入座。我叫咗碗 #牛肚大腸麵 ,因為兩樣都想食🤣 老闆覆我「牛肚大腸油麵」,我就聽咗幼麵,所以答「係」😂原來真係比咗油麵🤣我都鍾意食,個湯底好特別,應該係比較傳統潮式湯麵既湯底,都幾好味👍 牛肚同大腸比較有咬口,唔會過淋,件數都比得夠多。牛肚麵$28,加大腸➕$5,如果係大腸麵就$25。一個兩餸麵$33抵唔抵見仁見智,如果淨係食碗麵當一餐應該未必夠飽,不過因為我近期食多咗所以今餐食少D都冇乜所謂🤣皇點係,盡量支持依類小店💪真係幾好食😄推介指數:6.5/10翁記潮州粉麵西環石塘咀皇后大道西455-485號龍暉花園地下19號舖@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #西營盤美食 #麵食 #小店 #牛肚 #大腸 #傳統
【#小店系列】#翁記潮州粉麵

因為我唔係經常食。

牛肚同大腸比較有咬口,唔會過淋,件數都比得夠多。

牛肚麵$28,加大腸➕$5,如果係大腸麵就$25。

皇點係,盡量支持依類小店💪真係幾好食😄

推介指數:6.5/10

翁記潮州粉麵
西環石塘咀皇后大道西455-485號龍暉花園地下19號舖

@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #西營盤美食 #麵食 #小店 #牛肚 #大腸 #傳統品牌
2022-07-27
$33 (Lunch)
2022-06-14 425 views
搬来坚尼地城后的第一餐,下午三点半,店里没什么人,要了一碗四拼面,鱼丸牛肉丸粉肠和小云吞,面条筋道,肉丸弹牙,汤底鲜香,有浓浓橄榄菜味道。老板娘很温和,店铺打理得干净整洁。
2022-01-16 480 views
無論由內到外,裝修都係一種俾人置身於傳統老香港嘅一間麵店。店主夫婦係以家庭式經營去經營呢一間嘅麵店。豬紅好食,河粉加咗底既份量,以男生來講都足夠。值得一提,佢嘅蔥油係必試!辣椒醬就因人而異,但我覺得辣度唔大,但係加咗係我個麵之後,個麵好食左? 不妨一試。店舖面積較細,可能要同人分枱使用/進食。

豬紅河粉
2022-01-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
豬紅河粉
2021-03-31 1033 views
我諗住喺西環嘅人都冇乜人會唔識翁記粉麵呢間舖頭話說呢間粉面鋪,由我以前讀書到而家大大話話都有10幾年嘅歷史,依然咁多街坊幫襯就知佢平、靚、正以前$10一碗麵,真係好平,就算而家加咗價$35已經食到三餸麵,加埋佢個特製蔥油湯底,又平又有自己特色,唔錯<蘿蔔魚餃麵$30>今日叫咗個蘿蔔魚蛋麵回味下蘿蔔超級林,大概有五、六舊咁,好夠食魚皮餃就得三舊,有啲傷心,好快就食完食翁記一定要食佢個油麵,因為佢個沖涼湯底配油麵係最好食
我諗住喺西環嘅人都冇乜人會唔識翁記粉麵呢間舖頭

<蘿蔔魚餃麵$30>
今日叫咗個蘿蔔魚蛋麵回味下

蘿蔔超級林,大概有五、六舊咁,好夠食

魚皮餃就得三舊,有啲傷心,好快就食完

食翁記一定要食佢個油麵,因為佢個沖涼湯底配油麵係最好食

中午嚐了西班牙菜,跟著又喝了咖啡和麵包,偏愛湯湯水水的脾胃在咆哮抗議著!好懷念舊式的粉麵,依稀記得西環、西營盤和上環一帶仍保留著碩果僅存的老味兒!撇除吃過的,第一時間想重溫當年在油麻地結業,其後店主兒子續業遷往上環的麵家,可惜抵達時麵店已休息!不打緊,走遠一點,我們來到西環的「翁記」!「翁記」店主是潮州人,按邏輯推斷所賣的麵食自然就是潮州風味,也許豬雜、扎肉、鮮墨魚和牛丸等在潮州麵食當中,最根深蒂固、印象最為較深刻,可是在「翁記」找到潮味最濃的只得豬粉腸、牛丸和魚餃了!心情有點忐忑,但似有一把聲音在說:「後生仔女,要耐心去發掘呀!」!牆上的餐牌給我們看爛了,選擇困難症又發作,倒不如請老闆介紹好了。誰知老實率直的老悶,推介了最多人點的三寶麵、即牛丸、魚蛋和魚餃,我們似乎興趣不太大!兩碗麵最終出來了,一碗是蘿蔔、魚皮鮫和豬粉腸油麵 HK$35!另一碗是魚蛋、豬皮和豬大腸幼麵 HK$35。新鮮的豬粉腸口感不錯,外層彈牙和內層粉粉的,令老公十分喜歡,而豬大腸則燜煮得軟腍,豬腸味則屬一般!坊間多選用炸過的陳皮魚蛋或體形較大的炸魚蛋,而「翁記」所用的魚蛋是潮州的白魚蛋餅,魚蛋從圓形的魚蛋餅逐粒撕下

不打緊,走遠一點,我們來到西環的「翁記」!

另一碗是魚蛋、豬皮和豬大腸幼麵 HK$35

坊間多選用炸過的陳皮魚蛋或體形較大的炸魚蛋,而「翁記」所用的魚蛋是潮州的白魚蛋餅,魚蛋從圓形的魚蛋餅逐粒撕下,質感爽彈,可魚味並不濃厚。至於蘿蔔同樣軟腍入味,迎合大眾的口味!

可惡的豬皮失焦了,不過多少也能呈現出十分軟腍和入味的狀態 (可以加點想像啊!)。跟著是充滿潮州特色的魚餃,雖不是自家製作,但煙韌的餃皮和帶香不糊口的餃餡,我們也認為要比一般的好吃!

份量挺多的油麵不過腍,喜歡爽彈口感的我也十分滿意,

對於我沒有第一時間介紹湯頭,有感奇怪嗎?個人認為湯頭是「翁記」的最大特色,故在末段介紹更加合適!入口擁有濃而清的豬骨香氣,輕鹹中夾雜著自家製蔥油的郁香,加上蔥花,這是我人生首次嚐到這種潮式豬骨蔥油湯頭,口味非常獨特,可能「翁記」是香港絕無僅有的代表!

每天均由這個大鍋子熬製豬骨湯,老闆稱平日通常一鍋湯便足夠,假日有機會要多熬一次!

湯頭純鮮鹹香,我喝了一大半也沒有口乾舌燥,如此真材實材、無添加,三餸麵賣 HK$35、四餸麵才 HK$40,確是街坊實惠之選!如果喜歡的話,更可購買「翁記」自家製的蔥油和辣椒油回家品嚐!

每天在變,珍惜香港舊味道!

2020-05-16
  • 豬粉腸
  • 蔥油
  • 豬骨湯
2019-06-20 2278 views
店舖不難找,就在皇后大道西。order 了 魚餃牛丸墨丸河魚餃:有咬口,不味精。進餐期間,最多人order 的項目。牛丸:大粒多汁墨丸:一般河粉:不會太油太軟。不俗葱油很香,不需另加味落湯底辣椒油有點非一般,依然好味,但不太辣。個人喜歡辣一點。
店舖不難找,就在皇后大道西。

order 了 魚餃牛丸墨丸河
魚餃:有咬口,不味精。進餐期間,最多人order 的項目。
牛丸:大粒多汁
墨丸:一般
河粉:不會太油太軟。不俗
葱油很香,不需另加味落湯底
辣椒油有點非一般,依然好味,但不太辣。個人喜歡辣一點。
2019-06-12 1753 views
相比起米飯,我更偏好粉麵類的最近行開西環個頭,見到有間小麵檔,最鐘意去試小店🙈(成日都有surprise)入到去鋪位唔算大,但都幾懷舊feel。店內選擇唔算多,但一直飄來陣陣香氣,於是隨意叫了碗墨丸米。果然!果然有驚喜一上菜已經聞到好濃的欖菜香!(個人超喜歡欖菜炒飯)但望一望又唔似有落欖菜,後來才知是炸蔥油(店內有提供散賣)除了老闆自制炸蔥油,墨丸同樣吸引。食左好有咬口而且食到粒粒墨魚肉,高質!
相比起米飯,我更偏好粉麵類的
入到去鋪位唔算大,但都幾懷舊feel。

店內選擇唔算多,但一直飄來陣陣香氣,於是隨意叫了碗墨丸米。

果然!果然有驚喜
2018-12-01 2019 views
以前有一間好好食的粉腸牛丸麵喺銅鑼灣世貿中心後面一條小巷,之後入舖搬左去灣仔都仲有幫襯,可惜幾年前結業了。一直好懷念果種味道,最近知道原來西環有一間開左好耐的類似潮州麵舖。今日去開西環,決定要試下呢間,舖面比較陳舊,不過老闆娘都幾有禮貌,當時係星期六的下午兩點,人流也不少,外賣左粉腸牛丸蘿蔔米,加左兩匙辣椒油,不過都唔係幾辣,粉腸唔會太腍、牛丸好爽、蘿蔔腍甜,整體味道同以前食過的有七分相似,去開附近不妨試下。
粉腸牛丸蘿蔔米
2018-12-01
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)