2018-11-25 723 views
收左order等左成個鐘,打來話其中一款食物賣晒要成張單取消,仲叫你重新響網上落過order, 而等候時間預計一個鐘,唔好彩嘅話一個鐘後再通知你冇呢樣冇嗰樣又取消一次你都冇符㗎!以為係外賣公司「食物熊貓」有問題?俾多次機會,下次用左「烏巴食」落打,又領多次嘢,你冇嘢賣賣晒收柯打之後可以講聲吖,要人等一個鐘先出聲?大佬呀我想食餐飯啫,唔係真係要「必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚」先呀?其實應付唔到咪唔好同外賣公司合作,做堂食咪算囉,啲嘢食OK吖,做乜要做壞個名呢?
Delivery
2018-10-29 693 views
出左名新蒲崗美食多,正是聚寶小炒多又夠鑊氣、美味!回味無窮!聚寶海南雞雞飯好出名,好吃!呢次冇點,想試試其他小吃、小炒,我地點左大汗烤豬仔髀、秀珍菇炒介蘭、酸菜魚、冰梅烤豬頸肉,兩碗白米飯,首先吃一些香口嘢先,賣相已吸引的豬仔髀,炸到香酥的外皮、肉是用孜然和玉桂調味的,一人一件好滿足。原來秀珍菇炒介蘭味道甘夾的,加上勁多蒜蓉,好惹味酸菜魚就夠曬醒胃,酸酸辣辣,嫩滑鮮甜魚肉配白米飯吃一流。冰梅烤豬頸肉一樣做得甘出色,烤到剛好的豬頸肉,爽口、彈牙、又入味而且有𣎴油膩,可以吃多几件下次我會再吃其他小菜的

原來秀珍菇炒介蘭味道甘夾的,加上勁多蒜蓉,好惹味
酸菜魚就夠曬醒胃,酸酸辣辣,嫩滑鮮甜魚肉配白米飯吃一流。
下次我會再吃其他小菜的
2018-09-12 696 views
近排過左新蒲崗去探阿嫲,去左試左附近好多小食店,好多都唔錯,其中一間就係呢間聚寶👍🏻👍🏻佢嘅招牌係海南雞飯,入到去,我見個個都有叫,所以我同阿妹都叫埋一份~ 然後見到個Menu好多set都係好超值,所以我哋叫咗一個二人餐!仲有埋湯添👍🏻😍另外我哋有叫咗個小炒,叫咗西蘭花炒鮮魷,好似有啲菜好啲~ 等咗大概2分鐘,就已經食到海南雞,佢切都好細,可以一啖食落肚,非常細心!海南雞無骨,超方便!啲肉都好嫩,我最鍾意佢嘅醬料,可能有特別調製過,撈飯同配海南雞好夾~係喎,佢仲係有油飯添,正! 啲湯都好好飲!好似好少味精,因為我飲完都唔口渴!至於小炒,都有水準~但就冇乜驚喜~

至於小炒,都有水準~但就冇乜驚喜~
  • 海南雞
2018-08-21 593 views
晚餐要做野唔得閒出街食,所以就幫襯左附近嘅聚寶~ 呢間野食過幾次,都係晚餐時候去,佢嘅小炒係好好味,尤其是炸蝦餅,西蘭花炒鮮魷等等,不能盡錄 今次叫咗佢嘅招牌海南雞飯,佢嘅海南雞飯不嬲都有質素㗎啦,無骨又切得細切又多最得我心打開外賣盒已經好想食,啲海南雞鋪到成個飯盒都係,足料 將啲醬汁淋係油飯到,一舊海南雞,再一啖油飯,天衣無縫真係好味,海南雞嘅肉好嫩好滑~ 最好味嘅係佢嘅海南雞醬汁我估有特別調配過小小咸,有少少甜,點雞食一流 佢嘅例湯都好好味,好足料,少味精值得一試,會再幫襯
晚餐要做野唔得閒出街食,所以就幫襯左附近嘅聚寶~

打開外賣盒已經好想食,啲海南雞鋪到成個飯盒都係,足料
將啲醬汁淋係油飯到,一舊海南雞,再一啖油飯,天衣無縫
真係好味,海南雞嘅肉好嫩好滑~ 最好味嘅係佢嘅海南雞醬汁
我估有特別調配過
小小咸,有少少甜,點雞食一流
佢嘅例湯都好好味,好足料,少味精
值得一試,會再幫襯
TakeAway
  • 海南雞飯
2018-07-30 458 views
今日晏晝去咗新蒲崗食嘢,朋友介紹左我去呢間一入去,枱櫈都係黑色,感覺都唔似一般快餐店, 有少少高級嘅感覺 見佢menu有好多選擇,就算午餐都有幾頁可以揀 我就叫咗招牌海南雞飯~ 朋友就話小炒都好食👍🏻 但海南雞飯最好食等咗大概2分鐘左右,已經有湯送到,呢度啲湯超好飲,火候好足!感覺好似冇落味精,飲完唔會口渴至於海南雞,超級細心,無骨,而且拆到好細件方便進食,可能雞雖然凍左少少,但係配埋餐廳嘅醬料,覺得好好食,啲肉好滑而且份量好足,雞肉我唔會太多肥膏。女仔既話,一個人食會好飽~ 至於飯,有得揀油飯或者白飯👍🏻我就試咗油飯,感覺唔會好油膩,同啲雞夾住食啱啱好
今日晏晝去咗新蒲崗食嘢,朋友介紹左我去呢間

見佢menu有好多選擇,就算午餐都有幾頁可以揀

至於海南雞,超級細心,無骨,而且拆到好細件
2018-07-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 海南雞
2018-07-20 387 views
今日去探朋友,發覺新蒲崗真係五臟俱全,平時好少黎,所以冇乜留意原來附近都好多嘢食!朋友帶咗我去食海南雞飯,聽講係區內數一數二!我本身都好鍾意食雞,所以一聽到就好興奮~ 本身以為海南雞飯嘅鋪頭通常都係泰國餐廳,但係原來唔係,新蒲崗呢間係特色小菜,而招牌菜就係海南雞最特別係海南雞全部都無骨,而且切都好細件,方便入口,又唔使食到好麻煩。我最驚喜就係佢嘅醬料,海南雞特製醬(三選一),其實我都冇問係咩製造,但係唔係普通豉油辣油麻油另外,我哋叫咗西蘭花炒鮮魷,同埋墨魚炸餅。鮮魷還好,一般茶餐廳小炒嘅味道;至於墨魚炸餅就係超級好食😍 仲要好大份,兩個人根本食唔晒環境幾寬敞,衛生唔錯,價錢非常抵,因為佢叫餐就送例湯加飲品仲要有生菜!總之,呢餐好滿意,過開新蒲崗會再去幫襯

環境幾寬敞,衛生唔錯,價錢非常抵,因為佢叫餐就送例湯加飲品
仲要有生菜!總之,呢餐好滿意,過開新蒲崗會再去幫襯
2018-07-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
  • 海南雞飯
  • 墨魚炸餅
2018-06-15 443 views
爛碟加煮定嘅乾屍e 麵漿。。。咁,睇到都唔開胃。。。。傳菜阿姐載住隻濕立立嘅洗碗手套成隻手指插落兜麵度。。。。。。。嚇到我成碟都唔敢食。午市極少選擇。。。。。不會再幫趁。
2018-06-13
$60 (Lunch)
2018-02-07 1022 views
朋友介紹海南雞好食,好爽口。一到坐位,馬上送左兩杯茶,真系夠曬熱情。叫左個冇骨海南雞,送左三樣配料,包米杯熱奶茶,湯系薯米排骨湯。介錢都唔算好貴,52咋,比起其他店來說都算平,好大眾化。來到新浦崗值得一試。
2018-01-06 746 views
而家晚餐食個碟頭飯都差不多$60,幾個同事放咗工話不如一齊食個快飯,見到三人餐四人餐都幾多選擇,即刻坐低仲有位半隻海南雞,我最鍾意食佢啲花生,蘿蔔都幾特別。雞皮夠晒肥,雞肉都叫嫩滑,不過就冇乜雞味。上菜速度好快,茄子斑腩煲,送到黎嘅時候都仲熱辣辣,斑腩同茄子份量都偏少,女仔食就夠嘅,男士就可能唔夠。同埋斑腩好少肉,炸粉比較厚金銀蛋浸白菜仔,喊到飛起,做湯飯就差唔多。同埋好欣賞佢呢個鴛鴦啫啫芥蘭,有蝦球有魷魚仲要鐵板上,夠晒誠意。

金銀蛋浸白菜仔,喊到飛起,做湯飯就差唔多。

2017-12-06 562 views
新蒲崗工廠大廈衆多,食肆當然都唔會小,其中〈聚寶海南雞〉係我經常會光顧的其中一間。今日收早買外賣回家。當然先講雞,件數都幾多,可惜比較薄身,平時好啖啖肉的,今日有點失準。肉質結實不油膩,更不用説是肥膏,這點我很欣賞!仲會附上兩款醬汁,照顧到重口味既朋友,但我個人認為唔點醬都好夠味!海南雞當然要配油飯!!油飯質地乾爽,口感軟熟,吃下去有啖啖的雞油香味又不會油淋淋。再配上爽脆的花生一起吃,絕對能為新蒲崗的打工仔送上心靈上一點慰藉。

今日收早買外賣回家。

肉質結實不油膩,更不用説是肥膏,這點我很欣賞!

2017-11-30 450 views
公司可能要搬,最近真係忙到就快死,放工已經我到手軟腳軟,做喺附近食街坊海南雞,店員服務都幾親切,但就唔好要求咁高啦!啲食具有時都有啲 dirty!兩個人叫二人套餐唔使諗,唔使$200都算好抵食。一落咗餐就會送例湯,有啲油同埋太甜。跟住最快嘅就係海南雞,今晚我哋食口水雞,講真啲雞肉係幾滑嘅不過就冇乜味道,可以食口水雞比較穩陣因為有麻辣嘅香味。 我本人就一定食油飯嘅。不過可惜唔夠熱。有一款時菜可以揀,金銀蛋白菜仔,清淡得來夠晒鹹。小菜只可以揀一款,最鍾意魚香茄子煲,斑塊呢就分多個肉加多幾蚊有杯凍飲算係咁啦,太過甜。

我本人就一定食油飯嘅。不過可惜唔夠熱。

有一款時菜可以揀,金銀蛋白菜仔,清淡得來夠晒鹹。

小菜只可以揀一款,最鍾意魚香茄子煲,斑塊呢就分多個肉

加多幾蚊有杯凍飲算係咁啦,太過甜。
2017-11-18 352 views
FIF放lunch心血來潮想食海南雞飯,所以就係Openrice搵番工附近有咩好雞食。見到呢間好似幾多笑笑,所以就去試一試啦。因為類似係飯堂,所以等位時間都唔係好耐(可能因為FIF一個人見到牆上都大讚海南雞既報導,對佢期望就更高!即管試試招牌海南雞飯!三色醬都有齊,試一試個醬都唔錯既。不過一食雞就分到高低啦!一食落去無乜雞味,而似唔夠嫩滑。海南雞除左醬之外,其實雞都好重要。。。唔會話好差,但無期望之中咁好食。所以快快手食完就走。

招牌海南雞飯

海南雞除左醬之外,其實雞都好重要。。。

唔會話好差,但無期望之中咁好食。所以快快手食完就走。
2017-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
首次透過APP來光顧,價錢基本上比堂食貴一倍(相比下光顧過另一間並沒有收貴一倍)。送來的外賣亦比想像中份量少,味道是不錯的,但說真⋯不值這個價錢囉﹗況且還送少了餐飲,講真,第一次印象就是不好的印象。
2017-07-02
Waiting Time
60 Minutes (Delivery)
$85 (Lunch)
2017-06-09 691 views
約莫五六年前, 銅鑼灣鵝頸橋下有一間叫「聚寶廚坊」的餐廳, 專賣無骨海南雞,若是約朋友去銅鑼灣,十之八九都會在那裏晚餐。雖然海南雞是主打,但大家一致公認小炒也非常出色。前後帶過四五堆朋友去, 永無失手。但突然有一日再去, 憑記憶去到附近卻找不到店,在同一條街上來來回回行了兩轉,才確定是結業了。不記得那舖位後來開了什麼,反正和吃的無關。(去年經過發現又變成了日本沾麵店,頗有名氣)然後, 去年在家中, 因為看了100毛的廣告, 便好奇試玩「袋鼠外賣」,在餐廳的芸芸名單中又見「聚寶」兩字,也是賣海南雞,套餐的設計也和以前 銅鑼灣那間很像,疑思是不是同一個老闆重開的。結果一試又成主顧,陸續又叫了兩三次外賣。是不是同一老闆就不得而知道,但小炒是一樣出色。在家吃過幾次, 始終沒有見過新店面(自己已私下把這間當作是舊聚寶的重新)。我是吃了雞蛋覺得好, 便定然要看看母雞長什麼樣子的,一定要來看看。店面很好找, 鮮黃底色襯紅字,撞得應一應。才晚上七點, 已經有客人要在店外開桌,有年輕夫婦帶兩個四五歲幼童,有一桌四五個大男生,有一對中年男女。滿座的街坊令人有種放心感覺。我很喜歡這間餐廳的套餐,有二人和四人

我很喜歡這間餐廳的套餐,有二人和四人餐不出奇, 還有少見三人餐。我選了二人餐:有老火湯、招牌海南雞、兩個小炒、油飯,另叫飲品再加HKD6-8。除開80元一位一湯三菜,沒什麼好抱怨了。

其實剛走進店就可以看到幾乎每桌上都有這個大盅,我以為是叫四人餐才會有﹐想不到這就是二人餐的例湯。之前只吃外賣, 不知道堂食的話是一大盅, 足足四碗的分量﹐比一般的例湯鮮甜。湯放在盅裏面很保溫, 想飲就自己盛。由飯前喝到飯後,湯還是溫的。這是「銅鑼灣聚寶」沒有福利。
例湯

再來海南雞,就是我平常在家吃的水準,雞肉軟滑不在講,辣椒醬半酸辣很開胃,黑豉油濃香甜膩、薑茸的蔥香撲鼻且鹹口,很好下飯。但我口味比較賤, 最印像深刻的是伴碟的紅白酸蘿蔔和炸花生,每次都是一口接一口停不了地掃光, 根本單這兩樣己經可以配一碗白飯。
海南雞

小菜方面,我以往叫外賣試過上蝦仁炒雞蛋、麻婆豆腐、欖菜肉碎四季豆、魚香茄子和冰梅骨,這間餐廳處理大火快炒,濃油赤醬的菜方面尤其出色。魚香茄子和冰梅骨是首選。這次堂食我就選了類似的回鍋肉,我朋友選了牛仔骨。

因為我不是喜歡大口吃肉的人,選回鍋肉是貪有蔬菜,又下飯。結果嚇我一跳, 菜固然有, 豬五花肉竟這麼大片, 一片足足有我食指長(是好是壞也說不清了)味道固然不差﹐椰菜本來爽脆, 沾上甜麵醬炒又香又甜,肉片不難食﹐但偏肥,女士吃三四片就飽了。
回鍋肉

牛仔骨不是我選的,但出乎意料地合我胃口。肉一咬就離骨,首先容易吃。肉片整個炸過,咬下去酥脆,調味是孜然加了別的不知什麼東西,可能是胡椒,完美入味。
孜然牛仔骨

我和朋友清空了海南雞,清空了牛仔骨,回鍋肉餘了一些, 最後再喝碗湯。埋單找數HKD160, 不加一。為了那盅湯, 我會少叫外賣, 多點來堂食。
2017-05-28
$80 (Dinner)
例湯
海南雞
回鍋肉
孜然牛仔骨
2017-06-08 403 views
今日午餐去幫親D海南雞飯,隔咗一段時間沒有食過,今次就去點知變成咁,我叫招牌去骨海南雞飯,朋友叫個紅燒豬髀飯配鹵水蛋。好啦!落單啦!等咗4個字隔離枱都到啦!我都未有,我問大眼👀姐姐,"有啦!等多陣!"(記住-態度唔好的回應)再等多3分鐘,大眼姐姐終於出聲,原來冇幫我落單。呀!😠等咁耐實有D野。冇禮貌大眼姐姐一句唔好意思都冇。只係企響門口招客入來,但係就冇服務嘅。最後叫咗杯熱飲,失敗到不得了,咁都可以送出來給客人。簡直係求求期期。俾咗你就算。😓。收到錢就得 。😍事實上佢啲海南雞和豬脾係好食嘅。好食又點呀!食嘢食到要受氣。吾想囉。如果你哋睇到呢段嘢,應該要改善一下你地服務態度。
如果你哋睇到呢段嘢,應該要改善一下你地服務態度。
2017-06-08
$48 (Lunch)