2015-04-01 1365 views
由茶餐轉為做小菜, 是一個很大的轉變。在常餐的市場穩穩地站好了. 華星的下一步, 竟然是賣起小菜來?小菜是一般的小菜, 打開餐牌是不會找到一些很有特色的食品。最有趣的是菜單本身, 做成了一本武林秘笈的樣子, 數款小菜也被安上了武功之名。像, 去骨釀入糯米的雞翼版命名作「化骨綿掌」; 使用手打豬肉製造的咸魚蒸肉餅就叫做「打狗棒法」。聽起來幾有趣的, 但只是聊聊數款, 也未覺可以成為特色之一。不知道是不是因為它是一盅盅的上, 才被貫以「萬佛朝宗」之名。杏汁燉豬肺是中環陸羽茶室的名物, 被譽為全港最好, 卻到今時都未有機會一試。華星客棧的出品外表精緻, 但覺杏汁湯雖滑, 卻是質地偏稀, 味道也是太咸了一點。豬肺洗得乾淨, 吃起來爽口。小試不妨。脆皮豆腐粒是當晚我最中意的菜式。記得小時候和家人去東海飲茶, 我總會央父母點個豆腐粒我吃。雖然爸媽覺得飲茶當然應該吃點心不是小菜, 但最後一定是敵不過我的哀求而順應我心意。而這裡的脆皮豆腐粒和東海的不相伯仲, 豆腐外邊的調味炸漿成一個薄殼, 入口又香又脆, 一口一粒, 簡直不能停口。這是我吃過最貴的糯米釀雞翼了。雞翼的確烤得不賴, 皮薄肉嫩, 但糯米飯

萬佛朝宗 - 杏汁燉白肺湯 HK$58/位
脆皮豆腐粒 HK$58
化骨綿掌 HK$58/隻
這是我吃過最貴的糯米釀雞翼了。雞翼的確烤得不賴, 皮薄肉嫩, 但糯米飯就比較濕軟, 整體咬口不足。調味也弱, 味道乏善可陳。若是想吃好的糯米釀雞翼還是要推薦大家去源興美食。那滋味呀, 真的讓人骨頭都酥軟!
金銀蛋小白菜 HK$88
涼瓜清真牛肉 HK$88
炒小白菜和涼瓜牛肉都是比較家常的菜, 可能閣下家中的餐桌之上也不時會看到它們的影踪, 可供犯錯的空間也大。兩味都是平平無奇, 不難吃就是了。
醋香豬扒 HK$108
醋下得很重手啊! 咬下豬扒的時候只覺得酸, 豬的味道自然是吃不出了。肉質比較實在, 要花少許牙力去吃。配飯吃也算是開胃的。
生啫滑雞煲 HK$98
最後再追加了一個雞煲, 配菜多但肉少, 油膩膩的, 不太受我們的歡迎。

這一頓飯, 你說很難吃嗎我又覺得未到這一個地步。但所有菜都沒有特色也沒有吸引人的地方, 水準很普通。但看看訂得稍高的價錢, 心里就覺得不值了。雖然西港島線已開, 此區的物價難免會有調整, 但還是高於同區其他食肆吧? 難怪當晚店子都不滿呢。

個人還是覺得華星的茶餐做得比晚市好。只怕廚師要好好努力了。

2015-04-13
$180 (Dinner)
難得到了個不用加班的星期六, 蘿拔仔終於可以RELAX下, 湊巧有親戚相約, 睡醒便往龍門...不...華星客棧出發~ 早前便有注意到華星在這邊開鋪了, 但實在太忙沒機會嚐試門口是大大的華星客棧毛筆字, 深啡色的裝橫算是頗有古裝的味道, 話明叫客棧, 當然侍應也乖乖的穿上小二的服裝, 招呼則還是茶記的XD在華星吃慣了常餐, 今天想有點不一樣, 叫了個老外早餐,有薯餅, 茄汁豆, 粟米, 煙肉, 當然少不了炒蛋跟厚多士!薯餅算是不錯的, 不會乾噌噌,  炒蛋一樣依然幼滑! 可以直滑到喉嚨深處!跟灣仔店的一樣! 厚多士則是塗滿了牛油, 每一口都吃到很香的牛油味, 而且厚多士外脆內軟比一般多士更有口感喲!當然這個老外早餐只是"仿。老外" 材料方面不太講究, 更多是即食成份, 但就性價比而言尚算可以的!以後在西環吃早餐又多一個選擇囉~

老外早餐

以後在西環吃早餐又多一個選擇囉~

2015-03-21
$39 (Breakfast)
2015-02-25 1522 views
幫襯時只係soft opening, 或者星期日既關係, 搭枱都要排十多分鐘。餐室內樓底好高, 所以即使坐滿人客仍不覺焗促~ 服務方面可以接受, 較茶記質素好一DD。當日我地兩人點咗一個豉油王炒麵, 兩隻糯米雞奕同一份校長多士。先送唻既豉油王炒麵已經有D驚喜, 麵身炒得剛好, 唔會好油, 豉油味都夠香, 帶少少甜, 好好味~跟住既糯米雞奕都整得出色, 雞奕吊到很乾身, 外皮非常香脆; 之後先知原來個師傅係唻自農圃飯店!最後既校長多士聞名已久, 終於有機會品嚐, 熱辣辣脆多士沾上黑松露醬, 冇得輸!總括唻講都算唔錯, 價錢稍貴但物有所值, 希望keep到啦!

2015-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 糯米雞奕
2015-02-03 1638 views
食物除左星級名氣.....只係中上,,,,加上價錢吾平,,性價比底(吾計裝修,,因為我從來覺得裝修吾會吸引到我增加評價)....如果加上星級差劣既所謂服務,,,,我絕對吾會有下一次囉-_-
2015-02-01 1823 views
過左去西環探人,由西環地頭介紹的新餐廳。餐廳門口有排隊位,看到原來這是電視藝員或歌星有份的,因餐廳出面有他們的推介和簽名,這餐廳不設拎飛服務,只能排隊等,還要人齊才能入座.....好在這晚人不多,等了不太久就可以入座,枱上有像武林秘級的餐牌,我們三人都不太肚餓,所以只點了兩餸一例湯,分別為欖菜肉鬆四季豆,梅子子薑蒸排骨和野葛菜生魚湯(一窩),當我去等洗手間(因只有一間),突然洗手間開門就看到了朱慧敏小姐就在開前,原來真係有藝員㗎?不過我已不是小妹妹追星之人,看到了就算,打個招呼了吧!之後全程都看見她在收錢機附近和其他人說話。說回菜式,例湯野葛菜生魚湯我們三人每人都可以喝上三小碗,十分足料夠味,欖菜肉鬆四季豆炒得很乾身惹味,有少少辣,蒸排骨就不過不失,同枱入廚多年的老人家亦沒有說不好,最後埋單時,他們還免費送了綠豆沙糖水,綠豆起沙味足,與甜品店有得一試高低:),這店還不說加一服務費的,不過也好像只收現金呀!老人家吃飯時只有一點兒說話,就是她因宗教問題不吃䓤,蒜,洋蔥等東西的,我們事前已和侍應說「走」的,但最後那個排骨面上還是放了一些,作為香港人,我們是習慣了香港的服務態度和廚房的出品的,
過左去西環探人,由西環地頭介紹的新餐廳。

老人家吃飯時只有一點兒說話,就是她因宗教問題不吃䓤,蒜,洋蔥等東西的,我們事前已和侍應說「走」的,但最後那個排骨面上還是放了一些,作為香港人,我們是習慣了香港的服務態度和廚房的出品的,本人並不介意,但作為陪老人家吃一餐飯的我們來說,如果餐廳可以看一看客人合理的要求的話,相信會更好的,我們都想看見老人家吃得開開心心的。
2015-02-01
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 野葛菜生魚湯
  • 欖菜肉鬆四季豆
與同事一行4人到新開試業中的華星客棧,很老實地說午餐只是一啲好普通既午餐但收費比一般茶餐廳貴,食物味道亦不見出色,但係咁算最唔掂係服務態度奇差 ,如果唔係咁都唔會激起我寫這編食評,我地大約1pm入座食物都算快到,但用餐其間個位仕應哥哥不斷執碗抺枱,仲係我地面前行來行去,我地每食完一樣野就行埋黎收野,仲好似好有禮貌咁講多謝晒(事實語氣並不如此),食完碟飯都係1:25pm左右仲有柸野未飲完又過黎抺枱收野,最終到1:30pm果位哥哥就好唔客氣咁同我地講:你地食完唔該埋單我出面有客等緊枱,我望吓出面有幾多人..... 原本得4個人等緊咁大把,老實講一個lunch佔用左佢30mins時間已經趕客,你話我坐左個幾兩個鐘就話啫,咁既服務態度真係搵你去就算D野好食都冇用,永不再幫襯!
2015-01-02
$60 (Lunch)
2015-01-24 1830 views
最新開張既華星系列,lunch同下午茶食既系華星冰室既野,晚餐就只offer小菜,而且menu好似一本武俠小說,推薦既小菜都有功夫招式名。晚餐6點前已經有人排隊,6點一到,全店已經滿座了,好誇張!2人晚餐點左1個杏汁白肺湯share,杏汁味好濃,湯呈奶白色,質地如牛奶,1盅$58!BB脆皮乳鴿,1隻好似$58(圖為1隻),真系燒得脆皮好味,而且一d都唔油膩,只可惜乳鴿瘦左d,肉多d就爽了!見到推薦菜“化骨綿掌”,其實系糯米娘雞翼,size真系好大,同隻乳鴿有得揮,哈哈!另一推薦名菜系九層塔炒清真牛肉,牛肉嫩而多汁,味道調得恰當,火候甚佳,確實值得推薦!金銀蛋上湯白菜仔,中規中矩。望見隔離枱點既賽螃蟹,賣相極佳,好似好grand甘,期待下次試!
金銀蛋上湯白菜仔
化骨綿掌
BB脆皮乳鴿
九層塔炒清真牛肉
萬佛朝宗
2015-01-18
$200 (Dinner)
BB脆皮乳鴿
九層塔炒清真牛肉
萬佛朝宗
2015-01-24 1352 views
下晝諗住試吓華星,買外賣番屋企同屋企人一齊食!去收銀問下有無外賣menu, 我想叫外賣!....阿姐一句就話"我地唔做外賣架!" 甘我就問:"你地淨係做堂食架咋?" 阿姐:"唔係!外賣自己攞就得!" 我心諗我黎得呢度叫,梗係自取啦! 落單期間,呢位阿姐根本就唔知自己餐廳有咩午餐!叫麵變飯!!最後叫左兩隻"森美鹵肶"...等左起碼十分鐘有多....我問收銀姐啲肶係咪鹵緊?佢竟然答我話"係呀!我地即叫即鹵!" 我真係呆左!因為鹵嘢食起碼半個鐘,如果唔係唔入味!甘我再問阿姐"要等幾耐呀?" 阿姐話"10至15分鐘啦!" 到最後,隻肶無咩特別(雖然$20一隻)!叫左炒飯,炒麵...始終西環老舖,茶餐廳最有鑊氣!
2015-01-24
Waiting Time
35 Minutes (TakeAway)
2015-01-10 1749 views
西港島線通車在即(當時),西環將變天,除了多了天價豪宅進駐外,還多了很多不同的食肆,華星客棧便是其中之一。店內裝修帶懷舊風,牆上妨紙皮石,天花又掛上雀籠,很有心思。當日早餐時段我們叫了兩個早餐,有通粉,煎或炒蛋,餐飲。先說通粉,湯底雞味好濃,不錯,但通粉有點'唔過核'的感覺,像熟與半熟之間,中間有點硬:煎蛋水準一般,首先不夠脆邊,而外型亦不整齊,可幸是蛋應是大蛋,好大隻。多士焗得好香,又厚,塗上牛油簡直 perfect!非常愛這裡的熱奶茶,茶濃,奶非常多又滑,但又可以 keep 住熱辣辣,入口感覺 silky,飛上天似的!炒滑蛋比煎蛋水準好太多,首先蛋應該是下了牛奶炒,帶奶味香,又滑,難得又炒得不油膩。不過,可惜是份量真是太少了...總括也說,食物水準不錯。

當日早餐時段我們叫了兩個早餐,有通粉,煎或炒蛋,餐飲。

通粉
煎蛋 + 多士
奶茶
炒蛋
總括也說,食物水準不錯。
Other Info. : 店內侍應大都好主動好有禮貌,但 cashier 黑口黑面,令整個過程最後帶來污點!
2014-12-20
$34 (Breakfast)
煎蛋 + 多士
奶茶
炒蛋
一直欣賞華星冰室嘅茶餐,快趣好味份量夠,睇雜誌知道華星客棧喺西環開張,過嚟捧吓場。新店門面闊落搶眼,由2014年12月2號開始,試業期間,早午市依舊做招牌茶餐生意兼售新鮮出爐麵包,6點後做小菜晚飯。       店內一貫光猛新潮玩味十足,金字招牌,雀籠燈飾老土吊扇,玻璃櫃串起好幾排雞翼,原來就係招牌菜之一嘅鴛鴦糯米釀雞翼。一坐低,侍應依舊敏捷,遞上一本圖文並茂武林秘笈,又係搞GIMMICK嘅MENU😆,我信佢叫咗萬佛朝宗同化骨綿掌😆😆杏汁燉白肺湯$58原盅燉湯,杏汁味濃郁,一開蓋已經湧住出嚟,豬肺瘦肉都腍滑無渣,仲有白菓平衡杏味,水準媲美利園級數,無諗過喺茶餐廳食到😳,強烈推介👍👍👍鴛鴦糯米釀雞翼$48招牌菜之一,顧名思義係用白糯米同紫米,蒸熟加金華火腿、瑶柱、蝦米及冬菇,釀入去骨雞翼內,串起風乾後炸至金黃,皮脆肉嫩惹味飽滿,啖啖肉唔使𠼱骨,正👍👍金箔京式賽螃蟹配鎮江醋$108賣相一身貴氣,雪白賽螃蟹鑲嵌一個生蛋黃,上舖不少金箔,迎風搖曳,賽螃蟹結實欠幼滑,粉質太重而且膩口,但味道尚可。海鮮雜菜㷛$108大路煲仔菜,海鮮包括班片、鮮魷同海蝦,菜蔬同菇類用料新鮮,水準以上。

正門

金箔京式賽螃蟹

金箔京式賽螃蟹配鎮江醋$108
海鮮雜菜煲

海鮮雜菜㷛$108
        今日試嘅菜式唔算多,但創意十足,做形味道有驚喜,加上秉承華星高效率殷勤服務,希望下次再嚟試秘笈內其他菜式。
2015-01-06
$190 (Dinner)
金漆招牌
萬佛朝宗-杏汁燉白肺湯