2022-10-18
#貴緣小鍋米線 (紅磡)米線呢架嘢係繼飯之後食得最多嘅澱粉質,我隊友呢排唔知抽咩筋話唔要食連鎖嘅果間雲南米線🤷🏼♀️。米線關注組推介貴緣小鍋米線,我又試試佢,特登去紅磡食㗎!環境都係大圓枱加圓櫈,比我相像中整潔衛生。果日食到人地收檔🤣米線係劃紙形式落單,簡單易明。我食酸辣小窩米線中小辣多酸,雞翼、雞肉絲、冬菇、豬紅。酸辣由於我叫左多酸,味道層次係酸>辣>甜。湯底嘅甜唔係假嘅甜,應該就係用左大量豬骨熬湯嘅成果。隊友食麻辣小鍋米線中小辣,豬軟骨、斐濟腩肉、炸醬滷水大腸。麻辣湯底好正好有獨家特色,好濃郁嘅好香好香,係其他米線舖頭冇食過呢種味。第一次覺得麻辣好食過酸辣。最鍾意嘅餸係豬軟骨、冬菇、腩肉!豬軟骨好入味,肉質細軟入口鬆化,啲軟骨炆到膠質都出晒嚟,認真冇牙都食到!冬菇好大又好厚,好好奇如果原隻係幾大粒,口感勁好,蠔油味好香。腩肉帶點爽口同米線好夾。咁遠水路嚟就要試埋小食先甘心。皮蛋豆腐,喂!皮蛋是糖心而且唔會有唔好嘅醃製味道,但真係少左啲🥲唔夠喉呀。麻辣豬肚絲,份量好夠食,肚絲先鹵過,夠軟腍,香料味突出,辣油麻麻辣辣
米線係劃紙形式落單,簡單易明。
最鍾意嘅餸係豬軟骨、冬菇、腩肉!
腩肉帶點爽口同米線好夾。
咁遠水路嚟就要試埋小食先甘心。