Restaurant: 越大哥 (中興新街)
Info:

上次去咗間越南餐廳,呢到啲料理真係得令到讚嘆聲不斷!首先飲品,桂圓茶甜度啱啱好,啖啖桂圓肉,滋味真心正!🥤菠蘿梳打又爽口,新鮮菠蘿肉好多,飲一啖感覺少少涼風吹過噃。嚟到經典小吃,無骨鳳爪口感靈靈地,一啖咬落去彈牙得嚟又不會太韌;軟殼蟹米紙卷內,蟹肉鮮美多汁,外層米紙滑嘟嘟,啖啖爽口。🦀香茅串燒牛肉,真係香茅味十足,肉質又嫩滑,完美炭燒香氣撲鼻,啲雞串燒就更加無得頂👌,肉汁保存得好好,食落超級滿足。唔得閒,當然要嚟個快手貼肚,試咗豬扒拼雞翼飯,個豬扒好夠香,而嗰啲香茅雞翼,皮脆肉多汁,真係犀利到喇叭聲📯。最後,唔提越式豬扒法包真係對唔住自己,粒粒香茅豬扒加上清新嘅配菜,夾入鬆脆包中,咬落美味就流晒出黎!食完呢個,肚腩都話我:今晚食好啲啦!下回都一定要再嚟,試多啲啲湯粉同小食!🍜🥢

2023-08-29 759 views
🎎越南春卷份量比較大,外層好香脆,炸得好有油香,內餡材料豐富,滿有口感,味道非常清新,十分開胃。特別是在夏季炎炎的時候,吃起來更是讓人感到清爽愉悅🪆🎎豬扒拼雞翼飯是一份非常豐盛的餐點,豬扒和雞翼都烤得非常入味,肉質鮮嫩多汁,非常好吃,搭配上飯和青瓜,讓人吃得非常滿足🪆🎎越式豬扒法包是另一道令人驚艷的小食,法包的外皮酥脆有嚼勁,裡面則是豬肉為主,另外仲有蔬菜,口感亦都非常豐富🪆🎎越式無骨鳳爪是一道非常獨特的菜式,這道菜的鳳爪經過處理之後,去掉了骨頭,只留下爪肉,搭配上越南特色的調味料,味道非常獨特,而且吃起來都十分方便🪆🎉這家餐廳(越大哥)味道非常好,而且價格也比較實惠,如果喜歡越南菜式,這裡絕對是一個值得一吃的地方🪭

2023-08-16 562 views
作為一個住咗喺長洲一段時間嘅foodie,長洲8成嘅餐廳小店我都食過🤓要推薦好嘅餐廳俾大家的話,🇻🇳越大哥必定榜上有名🤟🏼小店室內室外都設座位,唔係太熱時我習慣坐外面,好舒服架🌿開胃之選🏅越大哥牛柳沙律配蒜蓉包沙律有洋蔥、青木瓜絲、花生、香葉同蕃茄仔,加入魚露、酸辣汁、越南香料,味道好豐富😋招牌之選🏅招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬用新鮮蕃茄同蟹熬出嘅湯底零舍鮮甜,真材實料無味精,食完都唔會口渴💦肉丸好有肉汁,吸埋啲湯所以更好食✨必食之選🏅火車頭河粉食越南嘢點少得火車頭河粉,呢碗火車頭河粉嘅湯底,用大量牛骨同蘿蔔一齊煲,甜到不得了🤩一碗河粉,有齊牛丸、牛筋、牛肉片、牛腩、扎肉,真係冇得頂👏🏼
開胃之選🏅越大哥牛柳沙律配蒜蓉包
招牌之選🏅招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬
必食之選🏅火車頭河粉
2023-08-15 420 views
呢間係長洲既越南菜裝修幾好,有啲田園既感覺,都唔會話坐得好逼,店員態度又好,唔錯呀!💋豬扒拼雞翼飯一個碟頭飯既樣,但好有越南風味,豬扒有啲香茅味,肉質幾腍,味道幾好,唔會好硬好實,啲肉口感幾好!雞翼就煎得好脆,皮脆肉嫩,都唔細隻,好好食呀,仲有隻煎蛋添,成個飯都好多餸,好豐富呀!👀香茅燒豬頸肉撈檬燒豬頸肉都好多,肥瘦好均勻,燒得好香,啲肉好嫩,檬粉都煮得好好,幾爽口,撈埋啲魚露酸汁,好清新,仲有啲炸蒜添,好味呀!呢度又有落地玻璃,望住室外,係度舒舒服服咁食下野chill下真係幾寫意呀!
💋豬扒拼雞翼飯
👀香茅燒豬頸肉撈檬
2023-08-14 255 views
今日試左呢間長州既越大哥🪝本身以為只係好普通既越南嘢,估唔到會咁高質🤓因為唔係特別肚餓,主食就叫左越式豬扒法包🥖但係,佢真係好大份,大過一般越式法包接近一倍😱而且非常足料,豬肉非常多而且醃得好好💦我地仲試左越南春卷、軟殼蟹米紙卷同無骨鳳爪😋春捲都係用料十足,皮薄餡多,金黃酥脆🔥米紙卷包得好紮實,值得讚係軟殼蟹超脆同埋多肉🦀鳳爪酸酸甜甜都好惹味🐣嘢飲我地一人叫左一杯🍺我既新鮮菠蘿梳打好fresh,好多菠蘿肉啱嗮夏天熱辣辣消暑🍍男朋友既越南滴漏咖啡,聽佢講非常正宗,而且咖啡豆quality好好,唔會特別苦,酸酸地好甘甜☕️
2023-08-14 147 views
天氣甘炎熱,當然就要試下D 清爽解膩既菜式,越南菜就系我既首選,味道都系酸酸辣辣既感覺,非常開胃🤪🤪☺️👍🏻越南春捲☺️👍🏻我最鍾意就係呢個,春捲的餡料方面有甘筍絲、粉絲、洋蔥、雲耳、豬肉等等。最愛他們的春捲皮,炸得相當鬆脆,味道香濃,🦐鮮甜有鮮味。口感十足,全部都好好味!食左好多。☺️👍🏻越式豬扒法包☺️👍🏻仲豬扒都唔錯,非常重肉味,🐮濃鬱!再配上法包更加提高味道層次😛😛咬落去Q Q軟軟,滋味無窮。其他食物還包括:☺️👍🏻香茅串燒牛☺️👍🏻☺️👍🏻越式無骨鳳爪☺️👍🏻☺️👍🏻越大哥牛柳沙律配蒜蓉包☺️👍🏻全部都好高質!今日感覺都算係良心小店,大家可以放心幫襯,包你有驚喜!😝

其他食物還包括:
☺️👍🏻香茅串燒牛☺️👍🏻
☺️👍🏻越式無骨鳳爪☺️👍🏻
☺️👍🏻越大哥牛柳沙律配蒜蓉包☺️👍🏻
2023-08-10 141 views
平時好鍾意嚟屋企樓下嘅[越大哥]食嘢,好味得嚟又抵食,真係唔錯❤️💎越式無骨鳳爪。。。依家咁熱食酸酸辣辣嘅無骨鳳爪好爽,暑氣全消🌀鳳爪好彈口,已經去哂骨好方便,魚露嘅鮮味好突出😋💎越南春卷。。。皮薄餡靚,春卷餡主要係爽脆嘅蔬菜,外皮炸到卜卜脆,口感一流❤️💎豬扒拼雞翼飯。。。一大塊豬扒、2隻雞翼同一隻煎蛋,十分足料😌豬扒同雞翼有陣陣嘅香茅同蒜味,好惹味香口❤️飯嘅份量多,好有誠意嘅一碟飯✨💎越式豬扒法包。。。依個法包嘅包體好有咬口,一食會發現有好多配料喺入面,成個配合都好完美和諧,味道仲好正宗添😍
2023-08-10 115 views
原本好開心,可以同男朋友去長洲拍拖,點知行行下居然落大雨,諗住去個地方坐坐🪑等停雨再行,附近就有一間茶餐廳,呢間茶餐廳比較新式同少有,見舖面都乾淨企理,一行到入去就有個位坐,🪑坐得舒適,望到出面既環境,好開揚舒服,佢既店舖裡面有幅好大既油畫牆🏙️成間茶餐廳都好有感覺,再睇睇餐牌,我地每人叫一款食物,🍛係豬扒拼雞翼飯同埋🌭越式豬扒法包,豬扒併雞翼飯份量好多,材料仲好豐富,而且白飯都幾多,雞翼煎得好香,豬扒都做得好好食,肉質好軟腍,另外亦有蛋,整體味道都比較好,最後既豬扒法包,係好有法國既菜式,味道好清新,食完令人覺得開胃,食物質素唔錯,印象都幾好。
2023-08-08 97 views
今日共老公去長洲拍拖👩❤️👨🤗🤗我老公最近鐘情越南菜,所以呢間餐廳最岩佢,餐廳風格簡單時尚,充滿情調。首先,主食方面,叫左》》越大哥牛柳沙律配蒜蓉包,🍆 🍆沙律幾Fresh,好滋味。牛柳好淋身,好juicy,肉味濃。🧋 🧋蒜蓉包口感偏厚實,蒜蓉包面上面有D芝士碎, 食到尾尾先有蒜蓉味,唔錯,每次去都必叫! 然後,叫左兩個小食》》香茅串燒牛 &香茅串燒雞🐷 🐷好期待!👏🏻👏🏻串燒牛口感爽口,外面有特製醬汁,味道正宗。🍚香茅串燒雞 🍚醬汁微鹹微甜好好入口,好淋好入味。今次真系一次高級享受,下次拍拖可以再一齊去試下。😋😋
今次真系一次高級享受,下次拍拖可以再一齊去試下。😋😋
好耐都冇食過越南嘢,但估唔到會係長州食🤣但係呢間越大哥既味道真係好地道好正宗,價錢又唔貴,好值得去👍🏻🍜火車頭河粉湯底係非常濃既牛肉湯,牛筋、牛丸、牛腱一樣不缺,仲有扎肉,用料非常有誠意,味道同以前去越南旅行食既差唔多⛱️🥖越式豬扒法包比香港一般既越南餐廳份量大好多,法包外脆內軟,豬扒大大件,肉汁飽滿,超正🐽🫔越南春卷炸得啱啱好,表皮非常酥脆,餡料亦都好豐富,係會想一食再食既小食😋呢間既環境都相當唔錯,裝潢有長州離島既感覺外,都有越南風情,座位相當闊落,室外都有座位,嘢食、環境、服務質素都超乎想像咁好👍🏻
🍜火車頭河粉
🥖越式豬扒法包
🫔越南春卷
2023-08-07 54 views
太好喇!忙完一單大project,終於可以放下假唔洗OT,休息下出來長洲呢邊食下野放鬆身心🤗🤗呢一間餐廳好似充滿東南亞風情,所以我地忍唔住即刻入去點菜。是日精選:<越式豬扒法包>💎<越南春捲>💎<越式無骨鳳爪>💎<香茅串燒雞>💎<越式豬扒法包>💎 🐓惹味!👏🏻👏🏻豬扒用特製醬汁調味,味道有微微香辣和甜味,幾特別。<越南春捲>💎餡料同春捲既味道出奇地夾,食落特別鮮甜,又唔會油膩。<越式無骨鳳爪>💎醬汁微鹹微辣好好入口,肉質好Q 好彈。<香茅串燒雞>💎醃製雞肉串燒,再配上越式沙嗲醬,好滋味。好滿意今次旅程,有美景有美食,真係人生一大樂事,下次有機會可以再一齊去試下。絕對冇介紹錯架!😽🫶🏻

<越式無骨鳳爪>💎醬汁微鹹微辣好好入口,肉質好Q 好彈。
<香茅串燒雞>💎醃製雞肉串燒,再配上越式沙嗲醬,好滋味。

咁啱今日要入長洲教班,教完班之後好肚餓,好想俾大量食物填飽個胃🙈所以就入咗依間越南餐廳,有飯有粉有麵有包,啱哂我!肚餓最啱就食碟頭飯,叫咗個💁🏻‍♂️豬扒拼雞翼飯,食肉獸最開心🙊香茅豬扒非常之腍,香茅雞翼有炸過,雞皮位好脆,入面都醃得幾入味👍🏻個飯仲有一隻煎蛋,加埋飯上面嘅蔥油食好好送飯🙆🏼‍♂️食完碟飯個胃仲有位,叫多個💁🏻‍♂️越式豬扒法包,本身都驚食唔食,但好好食所以輕鬆食哂🙈法包烘得脆身,豬扒都係咁腍咁入味,包入面有啲醃蘿蔔絲、洋蔥同青瓜,食落好清新🙆🏼‍♂️食完碟飯加個法包,真係飽得好滿足👍🏻下次嚟長洲教班都要再嚟食,試吓其他越式小食同湯粉麵先得🙆🏼‍♂️

2023-08-04 77 views
眾所周知,長洲出名除左大街出名係美食之街,其實都有D 特色隱世美食,今次就黎左呢間越大哥專門主打正宗特色越南菜,餐廳裝修有特色,乾淨寬敞。😆🙋🏻♀️《招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬🍵》海鮮肉丸肉質滋味無窮,夠曬新鮮。湯檬大大兜夠飽肚,湯底都好鮮甜,飲左好多,飲完暖笠笠。《火車頭河粉🍠》呢個好多送,包括牛丸,墨魚丸,肥牛,青菜等等,湯底都好濃鬱,超級正,好足料,河粉非常索汁,但係唔覺油膩,係一級既享受呀。肥牛切到好薄,又夠均勻,好鮮美。肉嘅鮮甜,食落完全唔油膩。另外想讚呢道既服務幾好,雖然唔係好豪華裝修,但係都算企理,有機會再幫襯!
《招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬🍵》
《火車頭河粉🍠》

2023-08-04 50 views
同朋友去長洲,發現咗呢一間越南小餐廳,啲食物非常好食。餐廳俾人嘅感覺非常輕鬆,坐得舒適自在,聽日嘅太陽唔係好猛,而且仲有少少風,吹埋嚟非常舒服,我哋就坐喺出面食,成個feel真係非常長洲!越南春卷,越南春卷炸得非常香脆,咬落去索索聲,夾住粉絲,蔬菜和肉碎,非常豐富。就咁食可能覺得有啲有油,夾埋生菜一齊食中和左油嘅感覺。越式軟殼蟹米紙卷,食越南嘢當然唔少得米紙卷,米紙卷簡直係越南嘅招牌,係我私心最鍾意食嘅一道越南菜。呢份米紙卷非常豪華,夾咗隻大大件嘅軟殼蟹,而且仲爆滿蔬菜,好味到唔想分俾人食!豬扒拼雞翼飯,呢啲飯睇落去好普通,但係唔經唔覺就食咗成點,白飯加咗蔥油,食落去有蔥油嘅香味好易入口。我兩隻雞翼,一塊切件豬扒,一個煎熟蛋和蔬菜,非常豐富。
2023-08-03 82 views
好耐都冇入長洲食野, 咁岩行完張保仔洞一帶,就黎幫襯下。 最近社交平臺上🍲見朋友極力推介呢間餐廳, 今日就來解開佢神秘既面紗。***越式軟殼蟹米紙卷***8.5/10🍲🍲選擇軟殼蟹作為餡料非常惹味,好香脆,同D食材非常夾,系開胃之選。****香茅串燒牛****7.6/10撒少少芝麻係上面更加香口,擺盤好精美。***香茅燒豬頸肉撈檬****9/10🍣豬肉質好高質,肥瘦比例好均勻,放上蒜蓉去煮滋味滿載!****越式無骨鳳爪***9.2/10呢個具有特色,酸酸甜甜。🍣好大兜好入味,食左好多。古五到味道真系好正,而且每道菜既配搭都幾Nice,令到成個用餐感覺良好😇。
***越式軟殼蟹米紙卷***8.5/10
****香茅串燒牛****7.6/10
撒少少芝麻係上面更加香口,擺盤好精美。
***香茅燒豬頸肉撈檬****9/10
🍣豬肉質好高質,肥瘦比例好均勻,放上蒜蓉去煮滋味滿載!
****越式無骨鳳爪***9.2/10
呢個具有特色,酸酸甜甜。🍣好大兜好入味,食左好多。