Restaurant: 越大哥 (中興新街)
Info:

2023-07-18 9 views
黎到長洲見到有間越南餐廳,一向中意越南菜既我就忍唔住黎試下,果然係好野!我地先試越式豬扒法包,法包真係好脆,但入面又軟綿綿喎,餡料充滿爽脆既醃蘿蔔絲、青瓜,紅蘿蔔絲,加上主角豬扒,豬扒係好貼心咁切好一塊塊,煎到好香好柔韌,一啖都咬唔晒成個包,口感好豐富,食到豬扒既油香又有蔬菜既鮮,味道有層次好豐富,爽爽的(^з^)之後叫多一個越大哥牛柳沙律配蒜蓉包,呢個沙律都好豐富,牛柳數量都唔少,肉質仲要好好,好嫩,沙律有好多青木瓜絲,仲有啲椰菜葉,蕃茄仔,亦有啲花生粒,爽爽脆脆,口感豐富,蒜蓉包都焗得好香脆,配埋沙律就更有層次啦(*^o^*)我地亦叫埋香茅串燒雞同埋香茅串燒牛,牛肉都真係有香茅味,又唔會太硬太實,反而軟軟腍腍,雞肉亦好嫩,雞皮就煎到好脆,兩串串燒都係好香口(。・ω・。)飲埋枝越南啤酒同埋新鮮菠蘿梳打,吹住微風,享受下懶洋洋既下午,爽呀!
好耐冇同男朋友出去大吃一番了,今次決定嚟試下呢間係長洲嘅越大哥😝好滿足食到舔舔脷🤤環境寬敞,啲位都算多,坐得好舒服,下次嚟長洲唔使只係識食大魚蛋🤣🤣越南春卷食越南嘢必食越南春捲!係用米紙做外皮,內餡有生菜、鮮蝦、豬肉、薄米粉等配料,食落口感清爽、係一個好好嘅開胃菜~~越式軟殼蟹米紙卷男朋友係軟殼蟹控所以叫多咗呢個米紙卷。米紙外皮好薄🤣軟殼蟹肉份量都多。男朋友10分滿足~~越式豬扒法包🥖豬扒大大塊,法包夠脆又唔會硬身,配上特製嘅醬汁,十分濃郁惹味👍豬扒拼雞翼飯望落好似麻麻哋,但一食便知好唔好食🤣份量都唔少。煎豬扒肉質鮮嫩多汁,炸雞翅則香酥可口,口感豐富🤩
越南春卷
越式軟殼蟹米紙卷
越式豬扒法包🥖
豬扒拼雞翼飯
2023-07-14 9 views
來食呢間餐廳之前記得帶備足夠cash啦!長州好多餐廳通常都只係收現金only。佢哋做街坊生意多,真係平靚正!首先,火車頭河粉,河粉柔滑、爽口、彈牙。主要有豆芽、洋葱、薄荷、青葱、花生碎等,口感清爽、清淡。醬汁用魚露and辣椒醬味道特別,更顯越式風味。湯底香濃,唔似味精湯,好食;越南春卷即叫即製,鬆脆惹味,香脆可口。飲品方面,我地飲左新鮮菠蘿梳打,大大粒新鮮菠蘿,超級足料!都唔會太甜,good~越南滴漏咖啡配搭幾有儀式感~細細隻杯自己滴漏,真係好享受😎😎😌

2023-07-14 11 views
同屋企人嚟開長洲,突然見到呢間越大哥就試一試佢先😻🤏咖喱牛腩飯牛腩飯食到有咖喱粉、椰漿、洋蔥等調料。咖喱汁濃稠香郁,牛腩肉入口即化,飯菜搭配相得益彰,好味😋🤏越式無骨鳳爪越南嘢一定要食越式無骨鳳爪啦😼無骨鳳爪配辣椒、蒜、香茅等調味料,食落口感非常好。口感清爽,酸辣酸辣。🤏越式軟殼蟹米紙卷越式軟殼蟹米紙捲是一道以米紙為外皮,內餡包裹著新鮮軟殼蟹肉和蔬菜的越南特色小吃。口感清爽、爽口,米紙食落柔軟,軟殼蟹肉都鮮美多汁😻😻味道 5/5環境 5/5服務5/5衛生 5/5抵食5/5總分10/10
同屋企人嚟開長洲,突然見到呢間越大哥就試一試佢先😻
🤏咖喱牛腩飯

衛生 5/5
抵食5/5
總分10/10
2023-07-14 3 views
新式茶記,坐得舒適。兩邊門口都係玻璃設計,完全可以望到室外,室內都有幾張枱可以坐。地點都算方便易搵,係中興新街個邊。火車頭河粉味道好正,有生熟牛肉,扎肉,牛丸,全部配料都係我鍾意食的。湯底好味,河粉都好軟熟,易入口。越式無骨鳳爪酸酸辣辣再帶點甜味,仲要無骨,真係啱晒我呢啲懶人~哈哈哈越式軟殼蟹米紙卷第一次食米紙卷,外表透明薄身,原來味道係咁,口感好薄,可以好快就食到入面啲餡~咖喱牛腩飯香噴噴,離遠都聞到陣咖哩味。咖哩好香濃,牛腩都好大粒,好多。
火車頭河粉
越式無骨鳳爪
酸酸辣辣再帶點甜味,仲要無骨,真係啱晒我呢啲懶人~哈哈哈
越式軟殼蟹米紙卷
咖喱牛腩飯
2023-07-12 9 views
同朋友去長洲一日遊,午餐去咗一間叫做《越大哥》嘅餐廳食飯,餐廳魚係食越南菜。我哋叫咗一份法包🥖,兩份串燒,和一份湯檬。餐廳細細間,嘢食非常好味!越式豬扒法包🥖,法包入邊夾咗豬扒🐖,芫荽🌿,蘿蔔絲🥕,洋蔥🧅,加埋秘製醬汁。法包外面香脆,入邊軟熟,豬扒多汁滋味,香菜新鮮又爽脆,醬汁酸酸甜甜,一啖咬落去多種味道。香茅串燒牛🐂,牛肉本身非常香,又嫩又腍,用香茅做腌料,啖啖香茅味,燒完仲有陣焦香味香茅串燒雞🐓,雞肉味道比較清淡,突出左香茅味,而且雞肉非常嫩滑,充滿雞油香味。招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬,呢個招牌囉湯檬真係非常鮮甜,湯底好味,配料好味,檬粉亦好好味。而且有蕃茄喺入邊,酸酸甜甜非常開胃咁熱嘅天氣,我哋仲叫咗2支beer,爽一爽,啤一啤。

咁熱嘅天氣,我哋仲叫咗2支beer,爽一爽,啤一啤。
2023-07-12 11 views
呢間係長洲既越南野真係第一次食,環境幾好,門口係落地玻璃設計,室內室外都有座位,好開揚感覺好舒服,唔係太熱果陣坐室外吹下天然風都唔錯。👏🏻越南春卷越南春卷整得好正宗,春卷皮好薄好脆,入面餡料爆滿,滿滿既豬肉碎,菜絲,仲有啲雲耳碎,口感好爽脆,配有酸汁可以點住黎食,酸酸地就更加唔會滯,完全唔油膩,整得好好!🫶🏻越大哥牛柳沙律配蒜蓉包呢知沙律都真係好多牛柳,牛柳絲肉質亦都好唔錯,唔會太腍又唔會硬晒,好有質感,沙律菜都好新鮮,再同香脆既蒜蓉包一齊食,簡直係一大享受!🙌🏻越式豬扒法包呢個真係好越南風味,包入面既餡料都係木瓜絲同紅蘿蔔絲,亦有啲菜絲,豬扒亦係煎香晒一舊舊咁切好放係包入面,麵包同時都係好軟熟,表面就焗脆佐,超正!
👏🏻越南春卷
🫶🏻越大哥牛柳沙律配蒜蓉包
🙌🏻越式豬扒法包
大家去長洲通常都係食某幾間餐廳,但其實長洲仲有好多高質嘅小店,都值得我哋留意👀位於中興新街嘅「越大哥」用心製作正宗越菜,價錢十分之親民,而且份量仲好多添🙌🏼鍾意食湯檬嘅朋友一定會愛上呢碗🍅招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬🍅湯底顏色好清澈,音樂好舒服👄檬粉好滑,唔覺唔覺就食晒成碗🥣想試吓撈檬嘅朋友可以揀🐖香茅燒豬頸肉撈檬🐖燒豬頸肉大大片, 啲肥膏位燒得好甘香👃🏼夏天食撈檬就係爽🥢好有誠意嘅🍛咖喱牛腩飯🍛,絕對唔係普通茶餐廳貨色👅咖喱牛腩用鐵鍋上,可以好有效保持溫度♨️牛腩肥瘦適中,炆得夠林,咖喱汁質地濃稠,送飯冇得輸🍚除咗主食類,小店仲有好多正宗越南小食同飲品都好正,下次嚟長洲不妨試試呢間咁有誠意嘅越南小店,包你哋一定鍾意♥️

2023-07-10 17 views
難得放假,打算同男朋友來長州食下好西,拍下拖。天氣熱辣辣,又落雨濕熱,真係唔係咁開胃。想食啲酸嘢開個靚胃先~咁啱係openrice見到呢間餐廳,食越南嘢幾正,評價都唔錯,於是就決定來試下。我地食左香茅串燒雞,口感豐富又惹味,而且唔辣。醃完再燒,夠曬入味!🤤🤤😋仲有香茅串燒牛,牛肉加入香茅、檸檬葉及多種香科醃製再塗上一層甜酸醬。經烘烤而成既牛肉串燒食起來甜酸香,仲有淡淡既香茅同檸檬清新味,so nice!!!另外,越大哥牛柳沙律配蒜蓉包,沙律內有牛柳和青瓜,配蒜蓉包,味道獨特。
2023-07-10 8 views
成日入嚟長洲都係食大魚旦,今次入嚟周圍行行吓嘅時候搵到一間越南菜!果斷決定要試一試😀講吓環境先,呢度環境係新式茶餐廳咁嘅感覺,坐得幾舒服,門口兩邊都係用玻璃設計,非常開陽。🌸越南春卷🌸春卷口感酥脆爽口,外皮薄而不硬,內餡鮮美清爽,口感豐富😆🌸越式軟殼蟹米紙卷🌸軟殼蟹米紙捲口感爽脆清新,米紙柔軟而唔粘嘴,內餡包咗鮮美既軟殼蟹肉同蔬菜🥬正啊!有4舊 份量都多😍🌸香茅串燒雞🌸有三串雞肉,食落有新鮮既香茅香料味。烤熟既雞肉好香,肉質多汁,入口口感酥嫩,有少少微辣,好開胃啊😄🌸咖喱牛腩飯🌸牛腩肉煮到酥軟入味,咖喱汁濃稠香郁同微辣。白飯熱辣辣食落香氣四溢😍📝整體評分美味指數:🌸🌸🌸🌸🌸賣相指數:🌸🌸🌸🌸🌸抵食指數:🌸🌸🌸🌸🌸環境指數:🌸🌸🌸🌸🌸5🌸為滿分📍 越大哥 (中興新街)地址: 長洲中興新街17號地舖
🌸越南春卷🌸
春卷口感酥脆爽口,外皮薄而不硬,內餡鮮美清爽,口感豐富😆
🌸越式軟殼蟹米紙卷🌸

賣相指數:🌸🌸🌸🌸🌸
抵食指數:🌸🌸🌸🌸🌸
環境指數:🌸🌸🌸🌸🌸
5🌸為滿分

📍 越大哥 (中興新街)
地址: 長洲中興新街17號地舖
終於等到七月份紅日,約到好姊妹一齊去長洲玩,呢排大家做嘢好忙,平時放假都冇時間🥹,長洲已經嚟過好幾次,今次都係隨心所欲邊行邊睇吓有咩好嘢食,行完之後發現都係呢間越南菜嘅新式茶記比較啱我哋兩個口味。越式豬扒法包🥖法包啱啱烘好,仲係有啲煙韌嘅口感!加上醬汁味道濃郁,豬扒都相當入味,確實好唔錯👍🏻香茅串燒牛🍢勁鐘意食串燒嘅我揀左呢款牛肉串燒,夠juicy,仲有少少香茅調味添!招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬🍜呢個招牌湯檬夠哂足料,湯底好鮮好濃,主要有鮮茄同蟹調味,加上海鮮同肉丸,真材實料!越式無骨鳳爪🐔無骨鳳爪真係好好食,勁有咬口,仲要又酸酸辣辣超開胃!
越式豬扒法包🥖
香茅串燒牛🍢
招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬🍜
越式無骨鳳爪🐔
無骨鳳爪真係好好食,勁有咬口,仲要又酸酸辣辣超開胃!
2023-07-06 10 views
長洲呢間越大哥真係無黎錯,係門口就被落地玻璃吸引住,坐得又舒服!越式無骨鳳爪真係前菜首選,無骨鳳爪都幾大隻,而且好入味,酸酸辣辣,一路食一路就覺得好開胃,鳳爪好爽,脆脆地,口感好好,加埋少少菜就仲清新!串燒我地就叫曬香茅串燒雞同香茅串燒牛,兩款都好重香茅味,雞肉其實係原隻拆骨雞翼,好大隻,亦都好厚肉,完全係皮脆肉嫩,燒得好好,牛肉亦都唔會燒到乾爭爭,仲有啲肉汁,牛肉都幾腍,口感真係好好!主食叫佐咖喱牛腩飯,咖哩汁好香,唔會淨係得辣味,有啲椰香,牛腩炆得好腍,好嫩,有啲筋位有啲咬口,薯仔都炆到好軟綿綿,起沙咁,送飯真係一流!食完啲燥熱野飲番杯桂圓茶就岩啦,好滋潤,甜甜地,冰冰凍凍夏天飲就岩晒,柱園又清甜!

2023-07-06 9 views
💙豬扒拼雞翼飯先試試呢道菜,雞翼同豬扒我都經常食,係長洲食有另一番感覺,佢既雞扒都已經切好整齊比我地,而且仲有其他配菜,白飯上仲放有一些蔥作調味~🩷咖喱牛腩飯男朋友特別愛好咖哩,佢既牛腩同咖哩汁都特別多,用一個獲來盛裝,可以保留到食物溫度同時唔好令味道流失,咖哩味辣度適中,微微地辣人人都岩,如果怕太辣都可以同職員講聲~🤍香茅燒豬頸肉撈檬陣陣既香茅味道真係好吸引,旁邊仲有成支湯撈係度任加,燒出來既豬頸肉好香又惹味,濃濃既豬頸肉味道再帶埋撈檬一齊食,味道唔錯~💞上個月先來過長洲,今次又同男友去多次長洲,但我地發現❣️中興新街17號地舖新開咗一間茶餐廳,💖專門食越南菜,呢間以小店為主,環境骨子企理,係店內見到貼有*客似雲來 生意興隆* 字眼,環境上都比較休閒,門口亦有一些🌷花圃的圍欄,整體好休閒寫意
💙豬扒拼雞翼飯
🩷咖喱牛腩飯
🤍香茅燒豬頸肉撈檬
「新鮮菠蘿梳打」呢期天氣成日落雨,難得好天氣又熱到爆,呢杯菠蘿梳打就正正啱晒咁熱既天氣,味道清新又解渴,好清香既菠蘿味道,再有梳打既口感,好爽快 😋😋😋😋😋「越式軟殼蟹米紙卷」呢度既菜式選擇都比較特別,用紙米包著軟殼蟹,食起上來好有口感,而且都比較好味,味道適中,主要以少鹽少糖為目標,令到我地都食得健康😋😋😋😋😋「香茅串燒牛」剛送到上枱時,有好香既香茅味道,溫度仲係好熱,剛剛整好,燒牛好大塊,咬落去牛質有嚼勁,同時帶有牛香同香茅味😋😋😋😋😋「火車頭河粉」越南人經常都會食呢個河粉,同時又比較常見,而我就有幸第一次試到,最獨特既地方係在於用慢火細熬出來的高湯,起碼都要做三小時,食起上嚟既湯汁特別好食,加上用心製作,認真好食😋😋😋😋😋「招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬」呢個招牌菜真係要讚,佢既海解肉丸真係堅新鮮,帶著酸酸地既湯濛,可以話飽肚同時又開胃,而且菜料都好豐富,招牌菜果然不同凡響😋😋😋😋😋
「新鮮菠蘿梳打」
「越式軟殼蟹米紙卷」
「香茅串燒牛」
「火車頭河粉」
「招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬」
2023-07-05 8 views
今日系公眾假期,所以就入離島行下,係長洲呢邊行山,行完想食D 野,搵到一間似樣的餐廳食飯🙋就揀咗嚟長洲呢間越大哥,呢一間餐廳主打係高質越南菜再加小食。今日菜單:~~~~招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬 &~~~~~火車頭河粉🐂 招牌湯檬 🐂真係冇令人失望,酸辣湯酸酸地唔會太辣,配料有好多選擇,全都好好味🫶🏻。肉丸鮮茄蟹口齒留香,令人一試難忘。 🍢火車頭河粉🍢多料,湯湯底鮮甜,🍠 🍠 最鍾意就係大大舊牛丸,新鮮美味。🍤河粉 🍤好索汁,食左好多。好耐冇返黎,🧨🎈呢邊呢間餐廳既水準Keep到、唔錯,得閒再來幫襯!