2022-04-06 87 views
Yeah今晚有燒味加餸👍🏻👍🏻今次揀左呢間燒味店試下,去到見都有幾枱係度等緊買燒味,睇得出好受街坊歡迎呀😊😊門口有隻肥燒鵝公仔非常搞笑😂😂 忍唔住都要幫佢影下相👍🏻我望左幾眼,店裡姐姐已好熱情咁問我需要👍🏻👍🏻🔸燒鵝-上裝$100 ▪️大大盒😍😍鵝肉肉質厚實細緻,鵝皮色澤亮麗,薄脆帶油香👍🏻👍🏻🔸半肥瘦叉燒 $50▪️其實卡幫妮最愛係肥叉燒,但為左身型,都係食半肥瘦啦😂😂$50 都好大盒,口感軟淋,肥瘦適中,蜜汁味非常濃郁👍🏻大家經開都可以試下,佢既白切雞我都非常想試😋😋😋
Yeah今晚有燒味加餸👍🏻👍🏻

🔸燒鵝-上裝$100

🔸半肥瘦叉燒 $50
半肥瘦叉燒

大家經開都可以試下,佢既白切雞我都非常想試😋😋😋

2022-04-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$75 (Dinner)
  • 叉燒
2022-04-05 68 views
疫情反復,社交距離收緊,晚飯不能堂食。自家菜餸雖說健康,少油少鹽少糖 ,但來來回回都是老媽的幾個菜式,吃都吃到悶。老媽也苦惱,不知做什麼菜式才合我們的口味。星期六下午到佐敦辦事,經過 寶靈街寶安大廈,看到陶園燒臘飯店的燒鵝,叉燒剛出爐,賣相令人垂涎三尺。於是要了半斤叉燒和燒鵝下莊。燒鵝下莊($130)覺得味道跟出名的深井燒鵝可以比較,醃漬的時間長,加上各種香料,鵝的味道琳琅發揮出來,肉質鮮嫩,我們欲罷不休,大家爭先恐後,三兩下幾塊鵝下莊就給解決掉了,还後悔買少了。叉燒($40)顏色平實,師傅給了全瘦的,對講究健康人士來說,瘦叉燒是首選。 相比起燒鵝,叉燒軟滑香甜,啖啖肉,既甜了嘴巴,又吃得開心。家裡如要加餸,不想自己花時間在煮食上,可以考慮陶園燒臘飯店的燒腊。

燒鵝下莊($130)

叉燒($40)

2022-04-01 110 views
經過呢間遠近馳名嘅燒鵝店,都係第一次幫襯,門面有好大隻鵝公仔著住件衫,好盞鬼,呢間就係陶園燒臘飯店。呢間已經好多年,好有歷史,而且好出名係用荔枝柴秘製脆皮燒鵝,所以真係好好食,舖頭入面除咗可以外賣之外,仲有座位可以堂食。我經過嘅時候,已經見到有兩位喺度排隊買緊, 真係好出名好多人食呀!原來價錢仲好大眾化,中午同下午茶都好抵,有燒鵝瀨粉都係45蚊,另外仲有叉燒拉麵, 都係38蚊。最後我買咗左下裝燒鵝同埋叉燒嚟 斬料,都係百零蚊! 燒鵝真係皮脆肉嫩,而且仲有肉汁,肥瘦適中,好好味,好香,食落又唔會好漏,佢仲配埋三包酸辣醬,其實吾洗點醬仲好食,原汁原味!另外叉燒燒得岩岩好,外面脆入面軟,吾會好乾好老先最好味,而且價錢好合理,一大盒先40元,真超值。價錢味道好,服務都好好,等緊期間有講有笑,深得一班熟客仔愛戴,我第一次光顧都覺得d人好nice,這都係留住客人之道。

2022-03-23 70 views
今日黎開佐敦做野,見到呢間陶園燒臘d燒味好靚仔,買返去加餸真係一流🤤🤤🌟燒鵝 $100叫師傅斬左$100燒鵝,份量都唔少☺️燒鵝表皮刷上糖水,可以增加香味同色澤,經過炭火燒烤過後表皮薄脆,鵝肉肉質鮮嫩多汁,夠晒肥美,食落啖啖肉🤤。點埋附送既酸梅醬,甜中帶酸,將味道提升!👍🏻👍🏻🌟燒腩仔 $70師傅即叫即斬,唔會令肉汁咁快流失!燒腩仔係燒肉中最幼嫰既部位,亦都係最貴同最好味😆,所以$70份量唔會有太多,不過最梗要係好味道!好驚食到全肥膏既燒肉😵但呢到既燒腩仔肥瘦適中,唔係全肥膏,有少少脂肪,食到脂香味,肉質腍但唔鬆散,有豬肉香卻無豬臊味, 味道醃得岩岩好,唔會太鹹搶走肉味,非常出色!燒腩仔外皮卜卜脆,即使拎到返屋企再食都係脆口。雖然有附送芥末醬,但我覺得即使唔點醬都一樣好食!😋😋

🌟燒鵝 $100

🌟燒腩仔 $70

2022-03-18 79 views
行過佐敦見到一間街坊燒味店就決定今晚斬料都好喎人小小就咁叫左燒鵝,但係見到佢啲燒腩仔咁靚,熱辣辣咁就決定叫埋。見到咁靚真係有衝動想即刻開個外賣盒食返件,但係疫情關係都係注重衛生啲好。返到屋企洗完手即刻試食一舊先,啲燒鵝好Juicy,係要一啖連埋皮食咁先正,又唔係好多肥膏既燒鵝,d肉味好有鵝香味,燒鵝有配一包豉油,但我覺得夠味唔需要加都得。燒腩仔好靚,五花腩位,一層肉一層小肥膏,卡啦卡啦咁樣,一啖食晒又係正,買完之後行左陣先返屋企都成三個鐘,但係皮仲keep到脆,唔講咁多啦煲飯先,送飯一流不得不讚呢類既街坊店舖,價錢平民實惠,加上服務態度一流,令你有種等外賣都唔覺得等緊外賣既感覺。老闆同侍應都同d客有講有笑,可能熟客關係。但係等緊外賣既時間,有客人問二人份量應該買幾多,侍應都好老實咁回答,過磅多得濟都要求換個舊,好睇得出真係用心對待客人,而唔係一買一賣咁簡單既感覺。雖然短短逗留10分鐘,但都感受到佢地既人情味。
行過佐敦見到一間街坊燒味店就決定今晚斬料都好喎

2022-03-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
  • 燒鵝
外賣燒臘向來都是加餸首選,陶園燒臘飯店開業超過半個世紀,曾經面臨結業但幸得熟客接手繼續經營。透過玻璃可見掛滿各式各樣燒味及滷味,富有光澤狀甚吸引。除了外賣之外當然亦可以選擇堂食,整體價格與坊間相若,而外賣飯盒或下午茶餐如燒鴨米粉或叉燒拉麵連飲品均不用四十元,更加划算。燒鵝 ($100) 標榜以荔枝柴燒製,鵝皮香脆並富油香,而鵝肉肉質結實細緻,肉味香濃且愈嚼愈香。叉燒 ($128/斤) 偏肥口感豐腴正合我意,鹹度適中並帶蜜汁甜味,色澤自然感覺上並無添加過多色素。
透過玻璃可見掛滿各式各樣燒味及滷味,富有光澤狀甚吸引。

2022-03-13 66 views
今日收工行經佐敦買嘢,夜晚又冇堂食,行經寶靈街的"陶園燒臘飯店",被店外的肥鵝公仔師傅搞笑吸引,而且係街坊老店有品質保證,不如加料回家吧,屋企人正好愛食叉燒、燒鵝。店內燒鵝好靚,每隻都好肥美,點了$100,好足料,仲要係肶位添,配有鵝汁和酸甜醬,見到都流曬口水,要快快回家襯熱食。屋企人大讚好正,鵝肉皮香肉味香濃又多汁,肉有口感,肉多骨少,鵝味濃,正。點了$50蜜汁叉燒半肥瘦,口感嫩腍入味,油香味濃,好耐冇食過咁高質嘅叉燒。小店出品有質素,性價比高,下次會再光顧。

小店出品有質素,性價比高,下次會再光顧。

2022-03-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Other
佐敦呢間老字號燒臘店開業已經好多年,前舖後工場,所有燒味都係自家醃製😋眼見都不少街坊前來切料加餸呢到好出名明爐燒鵝🦆想食除左預訂仲可以叫下午茶,$45燒鵝瀨粉包埋飲品,另外都可以揀燒鴨、叉燒,仲有搵師傅手起刀落,仲好貼心切走部分肥膏,好快就切完一隻燒鵝髀👍🏻燒鵝下莊|$130食飯前將燒鵝焗返熱,油脂超級多🤣碟上滿滿鵝油,油香濃郁,外皮薄帶脆,鵝肉厚實飽滿,腿位置仲好肥好嫩🤤份量夠3個人share

燒鵝下莊|$130
2022-03-10
$130 (Lunch)
2022-02-22 67 views
去開佐敦又想買啲外賣返去過節今次就叫左陶園既燒鵝因為聽講呢度嘅燒鵝都好食地址位於佐敦 都唔算難搵咁啱屋企人想食下莊所以就叫咗個下莊燒鵝髀食價錢為$130咁嘅價錢食到咁嘅質素絕對係抵食!燒鵝啖啖肉 亦都唔會好肥皮薄肉好食!拎返到屋企都仲係熱辣辣呢個份量雖然三個人食唔算好多但其實都啱啱好夠食做節加送一流但下次值得叫一隻燒鵝返去慢慢嘆!除咗燒鵝陶園仲有叉燒同其他燒味都出名下次有機會加送都會再嚟呢度叫下其他試一試!
去開佐敦又想買啲外賣返去過節
今次就叫左陶園既燒鵝
因為聽講呢度嘅燒鵝都好食
地址位於佐敦 都唔算難搵

咁啱屋企人想食下莊
所以就叫咗個下莊燒鵝髀食

價錢為$130

咁嘅價錢食到咁嘅質素絕對係抵食!
燒鵝啖啖肉 亦都唔會好肥
皮薄肉好食!拎返到屋企都仲係熱辣辣
呢個份量雖然三個人食唔算好多
但其實都啱啱好夠食
做節加送一流
但下次值得叫一隻燒鵝返去慢慢嘆!
除咗燒鵝
陶園仲有叉燒同其他燒味都出名
下次有機會加送都會再嚟呢度叫下其他試一試!

2022-02-21 56 views
煮飯煮到悶悶地, 又好耐無食過燒味, 一於買兩盒燒味加餸! 係佐敦陶園依d傳統燒臘鋪買就不嬲有保証, 門口隻鵝好攪笑, 好易認🤣夜晚都好多人買燒味飯, 今次就買左d叉燒同鵝下庄, 鵝脾大隻醒神, 入味咸香, 鵝皮位薄薄唔肥膩, 下面既脂肪唔厚但又好香鵝油味, 隻脾好有肉地, 正野!叉燒黎講識食一定係食肥架麻! 一啖入口滿咀油香, 個d肥膏位好甘香超正! 仲有滿滿蜜汁味, 加上少少燶邊焦香, 出色既叉燒應有既元素佢都有, 送飯一流!

TakeAway
早幾日放工就去左斬左啲燒味返屋企,有朋友推介呢間餐廳,小編去到個陣都見到好多人買燒味飯😳,相信老字號品質都有保證🐽 油雞半隻 $70叫左半隻但份量都好夠3個人食,見到圖都個知道啖啖肉,好香豉油味,煮到好入味但又唔會過鹹🤤,而雞肉大部份都嫩滑,尤其係脾位😍🐽叉燒 $40另外仲斬左啲叉燒,呢度既叉燒蜜汁味非常香,返屋企既途中啲香味飄下飄下😆,我冇特別要求肥定瘦叉,見佢比既係瘦叉為多,雖然係瘦,但肉質好夠淋,而且仲有燶邊,加上香甜既汁,真心覺得做得唔錯🤩

🐽 油雞半隻 $70

🐽叉燒 $40

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$55 (Dinner)
  • 叉燒
2022-02-18 53 views
夜晚唔知食乜餸最方便就係斬料,又好味又方便,食唔哂仲可以拎黎炒餸🤣又諗少日食乜。🐒燒鵝(下莊)💰$130好少食到鵝油味重既靚鵝,但呢隻我真係食到有鵝香,鵝肥就緊嫁啦,但有啲係肥得黎又有味,反而呢隻唔係😍一啖肉再加埋啖飯落去,連啲飯都痴到啲油香。🐒叉燒💰$30叉燒咁岩我個舊係偏瘦,但口感依然係唔鞋同唔硬,味道方面就不過不失,值得欣賞既一點係佢啲汁唔係直接淋上去而係拎個袋仔入住。等緊拎既時候都一直見到不停有人嗌外賣,都等左10分鐘左右,睇嚟呢間舖都係有唔少人會過嚟買飯同斬料🔪

🐒燒鵝(下莊)💰$130

🐒叉燒💰$30

燒鵝下莊
2022-02-16
TakeAway
$160 (Lunch)
燒鵝下莊
  • 燒鵝
2022-02-17 31 views
燒鵝上庄$100叉燒食肥$50 .有個朋友住喺佐敦,佢話呢度嘅叉燒同燒鵝都好食,所以買返屋企試吓😁.去到差唔多五點左右估唔到有好多人應該係買緊下午茶,我自己嘅目標好明確,就係叉燒同燒鵝😄.餐廳都額外提示話個燒鵝可以入焗爐烘熱,個皮會更脆更好食,好多燒味舖都唔會同你講呢啲,我覺得呢度有一種人情味😁.烘完之後個皮真係幾脆,印象中冇食過呢種燒鵝嘅口感,而且唔會乾有肉汁,even 骨位都唔會太咸,隻鵝仲要肥瘦適中,同埋佢有陣樟茶鴨嘅香味,同其他燒鵝嘅味道有少少唔同,幾特別,而且外賣個燒鵝汁仲會另上,唔會怕長期浸住太咸😌.至於個叉燒就梗係食肥叉啦,佢俾咗半肥瘦,有油香之餘又唔會太肥,佢每一舊都唔會切得太薄或者太厚,咬落去適中有口感,而且每一圍都比醬汁包圍住,食落去係滿滿嘅蜜糖香味🤗.CP值及夠飽份量都幾夠,而且價錢唔貴☺️.翻啅我屋企人盛讚我今次買咗好嘢,下次一定會再買👍🏽
燒鵝上庄$100
叉燒食肥$50
CP值及夠飽
份量都幾夠,而且價錢唔貴☺️
翻啅
我屋企人盛讚我今次買咗好嘢,下次一定會再買👍🏽
2022-02-04 101 views
今日要與家人吃團年飯,當然要斬料加餸啦!在尖沙咀買完一大堆賀年禮物後,朋友介紹我去佐敦的陶園燒味臘味加餸啦。 燒味種類多,而且價格相宜,不知選那個好呀。在老闆娘的熱情介紹下,我選了兩款燒味外賣回家。 叉燒 $50   蜜汁叉燒比想像中更好食,叉燒軟腍,充滿蜜香。份量則有好多,充足三人今呀。 燒鵝 $130  做節不少得吃燒鵝,鵝皮鮮香,肉質結實。不過脂肪比較高,吃多比較膩,配飯就更好啦。#佐敦 寶靈街32號寶安大廈地下
今日要與家人吃團年飯,當然要斬料加餸啦!

,不知選那個好呀。

在老闆娘的熱情介紹下,我選了兩款燒味外賣回家
。

叉燒 $50

燒鵝 $130

#佐敦 寶靈街32號寶安大廈地下
2022-01-29
2022-01-29 74 views
而家冇得堂食😅唯有斬料 加餸返去啦, 之前經開佐敦附近見到陶園燒臘 啲 燒味 都唔錯👍🏻所以今次再嚟買過。來到都不少人堂食,外賣都不少,我就叫了2款燒味$170已經夠晒2人份。燒鵝下庄&义燒半斤,沒想到仲好好另外包咗包燒鵝汗比返,回去後倒返落啲燒鵝度食,當然仲要有最正嘅酸梅醬啦。燒鵝 皮仲有點脆口,燒得岩岩好,啖啖肉,唔好得好多骨,最正仲有隻脾食,$130這價錢都幾抵食。另外 #义燒 $40半斤,半肥瘦幾好,义燒邊少少燶脆口,义燒豬肉味濃,好味道。