【元朗新開米線鋪🍜雲川百味🔥】-喺元朗廣場經過見到對面新開咗一間米線舖,叫做雲川百味🤩於是就同媽咪去試吓佢先!-餐廳環境闊落,坐得都幾舒服👍🏻單純套餐$48一碗😋有七款湯底可以揀仲可以熱拌,可以揀米線、麵或者紅薯粉,有超過35款配料😛另外仲有炸醬飯😌-😋豬骨湯米線配香茅豬扒加螺旋藻 $58豬骨湯有啲辣肉碎🤪但唔算太辣,唔食辣嘅我都食到🤣亦都可以按喜好嗌小辣中辣同大辣🌶個湯底好香😋有啲芽菜😗個米線就偏腍身🙂‍↔️豬扒幾入味充滿香茅味🫢不過肉質食落有啲鬆散,螺旋藻吸晒啲湯嘅精華👍🏻值得加配~小編跟餐加咗支豆漿$5~好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑-😋酸辣湯米線配豬頸肉加牛柏葉 $58媽咪就嗌咗酸辣湯😗酸味比較突出~豬頸肉切成絲,食落爽口彈牙😙不過牛柏葉就比較難咬😔下次唔會嗌😂跟餐叫咗杯凍檸茶$3,中規中矩~好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑-😋涼拌皮蛋 $29佢嘅麻辣汁幾惹味😗同埋啲蒜蓉夠香🤩味道唔錯👍🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-整體嚟講米線款式同雲川差不多,但係味道就爭少少🤏🏻不過勝在環境闊落👍🏻坐得幾舒適-📍 雲川百味 (元朗)元朗青山公路 - 元朗段242號福德樓地舖💸人均消費: $75
【元朗新開米線鋪🍜雲川百味🔥】

😋豬骨湯米線配香茅豬扒加螺旋藻 $58

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

😋酸辣湯米線配豬頸肉加牛柏葉 $58

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

😋涼拌皮蛋 $29
佢嘅麻辣汁幾惹味😗同埋啲蒜蓉夠香🤩味道唔錯👍🏻

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

📍 雲川百味 (元朗)
元朗青山公路 - 元朗段242號福德樓地舖
💸人均消費: $75
2024-09-14
2024-10-03 0 views
見到呢間粉麵舖新開咗一排都仲咁受歡迎,於是去試下晚餐。平日晚市都座無虛席,人氣高企🙌🏻🔸蒜香雞扒+豬軟骨熱拌紅薯粉(微辣) 紅薯粉Q彈滑溜,份量十足;雞扒嫩滑好咬;豬軟骨燜得夠入味,肉質軟腍;加埋辣肉碎大大碗好惹味😋🔸豬大腸+雞腎麻酸樂金湯紅薯粉(微辣)豬大腸處理得乾淨,咬落有韌勁,內裡軟糯;雞腎就爽口;湯底酸辣開胃🤤🔸麻辣牛展口感韌中帶嚼勁,香麻而辛辣🌶️ 🔸凍豆漿係大和支裝原味豆漿,味道香濃,解辣一流。🔸凍檸檬利賓納酸酸甜甜好開胃,檸檬有成四大片。味道的確唔錯,而且出餐速度好快👍🏻

🔸蒜香雞扒+豬軟骨熱拌紅薯粉(微辣)

🔸豬大腸+雞腎麻酸樂金湯紅薯粉(微辣)

🔸麻辣牛展
口感韌中帶嚼勁,香麻而辛辣🌶️

🔸凍豆漿
係大和支裝原味豆漿,味道香濃,解辣一流。

🔸凍檸檬利賓納
酸酸甜甜好開胃,檸檬有成四大片。

味道的確唔錯,而且出餐速度好快👍🏻
2024-09-29 0 views
朋友話想食米線,但係又唔想食大型連鎖米線店,想食米線小店,於是就去咗大馬路嗰邊睇吓有咩好食,就發現咗依間新開嘅米線小店。胡麻湯蒜香雞扒台灣麵蒜香雞扒超大塊,啖啖肉,食落有濃郁蒜香味😋雞扒嫩滑,一啲都唔嚡。台灣麵略帶煙靭,質感唔錯,唔會腍啤啤冇晒口感👍🏻胡麻湯胡椒同麻味都幾重食落好過癮,味道唔算太辣。豬大腸熱拌紅薯粉熱拌紅薯粉有超多肉碎做配料,撈埋一齊食令紅薯粉口感更好!配料仲有芽菜,份量都非常之多!豬大腸軟腍腍,好入味👍🏻紅薯粉口感Q彈煙靭,絕對滿足到鍾意食煙靭嘢嘅朋友!家鄉手撕雞份量都幾多,味道麻辣似口水雞。手撕雞落咗好多辣油,所以我都覺得幾辣,唔食得辣嘅朋友可能會覺得非常辣!手撕雞仲有雞翼添!就咁啦檸檬利賓納利賓納味勁濃郁,配埋鮮檸檬,酸酸甜甜好開胃!鹹檸樂鹹檸樂比較少地方有得飲,一見到就即刻叫咗!鹹鹹甜甜味道好特別👍🏻

檸檬利賓納
利賓納味勁濃郁,配埋鮮檸檬,酸酸甜甜好開胃!
鹹檸樂

鹹檸樂
2024-09-29 0 views
第一次來食個韭菜餃子不過不失 湯偏鹹湯有少少配菜(豆芽)其次係熱拌台灣面距間野有3款面(米線,台灣面同紅薯粉)當時聽到覺得神奇個辣肉碎同D汁好味配菜選左豬大腸都入味但個魷魚鬚就。。。。。我用36蚊買你一份魷魚須結果甘細份茶樓40蚊一大碟喔大佬而且味道一般般,又唔出色,炸漿調得一般又唔係好脆,係個旁邊的辣椒粉好味D最後個脆皮大腸啦講明脆皮,你比個脆我先啊,我放入口,韌的,你一開始就炸定放旁邊,你出廚房之前都過多次油啊,上來熱都唔熱,又韌喔,唔知ge以為你係凍左的乳豬豬皮tim,韌到抽筋
第一次來食

個韭菜餃子不過不失 湯偏鹹
湯有少少配菜(豆芽)

其次係熱拌台灣面
距間野有3款面
(米線,台灣面同紅薯粉)
當時聽到覺得神奇
個辣肉碎同D汁好味
配菜選左豬大腸都入味

但個魷魚鬚就。。。。。
我用36蚊買你一份魷魚須
結果甘細份
茶樓40蚊一大碟喔大佬

最後個脆皮大腸啦

2024-09-26 154 views
中意食雲南風味米線又唔想食黎食去都係譚仔?呢間雲川百味係唔錯既選擇, 呢度可以揀到好多同譚仔唔同既餸同小食, 岩晒食野追求新鮮感既大家豬頸肉鴨胸蕃茄湯米線豬頸肉有炭燒嘅香味, 鴨胸帶有微咸有咬口, 兩樣加埋差唔多20片, 份量相當誇張, 蕃茄湯底見到有原隻蕃茄, 茄味都算濃, 米線亦都掛湯彈牙👍豬頸肉豬大腸紅薯粉麻辣湯底豬大腸需要給豬頸肉咁多片, 但每舊都厚切好大舊, 軟硬程度適中, 連埋麻辣湯底食啖啖肉好過癮, 麻辣湯底叫咗小辣, 但唔算辣, 食到辣嘅朋友不妨試下中辣或以上, 相信會更惹味😋家鄉手撕雞見係店舖推薦就叫黎試下, 個汁帶有微辣, 偏鹹冇甜味, 係我地中意既口味, 而雞肉都有少少脂肪, 所以比較淋唔會韌🐔

豬頸肉鴨胸蕃茄湯米線

豬頸肉豬大腸紅薯粉麻辣湯底

2024-09-17 261 views
元朗既米線鋪好似愈開愈多,最近一條街都新開左2-3間,今次去左另一間新開米線鋪,呢間幾大間,好多位坐,又有卡位,仲有大大個玻璃窗,光線充足,比起一般既米線鋪坐得舒適啲。湯底選擇都幾多,有豬骨湯、麻辣、酸辣、魚湯都有。所有麵餐都包一個餸$48,特色湯底會加$2,包熱飲,聽落去$50有找,價錢都算吸引。蝦卷豬骨湯米線 $48豬扒 +$10豬骨湯有辣肉碎、芽菜、酸菜、韮菜、葱,雖然佢話微辣,但其實食落完全無辣味,豬骨湯吾會好酸。蝦卷有4件,有粟米系入面。豬扒醃得幾好食,而且幾腍,吾乾。豬頸肉胡麻湯米線 $50墨魚咀 +$10胡麻湯比較少見,叫左小辣,但個人覺得都吾算好辣,胡椒同麻味較重。豬頸肉既醃料味道同豬扒一樣,同樣好食,墨魚咀大大粒,不過略嫌吸收吾到湯底既味道。麻辣牛展 $46呢度既麵份量吾算好大碗,所以加多個小食,牛展切成薄片,加左啲麻辣油,吾系好重麻味,有少少辣。餐牌:

蝦卷豬骨湯米線 $48
豬扒 +$10

豬頸肉胡麻湯米線 $50
墨魚咀 +$10

麻辣牛展 $46

餐牌:

2024-09-16 258 views
夜晚再陪姑姐去元朗食米線呢間都係新開一入去涼浸浸~冷氣+風扇爽呀!🐟我試左墨魚咀+墨魚餅鮮魚湯米線$58魚湯鮮美唔口渴,米線口感煙韌口順滑墨魚咀爽口~墨魚餅彈牙姑姐試左豬大腸+蝦卷豬骨湯微辣$58配料:辣肉碎&酸菜豬大腸入味,蝦卷鮮甜彈牙兩碗米線份量十足~非常飽小食:🐽椒鹽豬扒$41夠晒大碟,椒鹽味香濃,食落幾入味,豬扒腍~唔錯飲品:咸檸樂&咸檸七各加$6咸檸好夠味~飲完喉嚨好舒服環境坐位舒服,上菜快,店員親切有禮,價錢親民
夜晚再陪姑姐去元朗食米線
呢間都係新開
一入去涼浸浸~冷氣+風扇爽呀!

🐟我試左墨魚咀+墨魚餅鮮魚湯米線$58
魚湯鮮美唔口渴,米線口感煙韌口順滑
墨魚咀爽口~墨魚餅彈牙

姑姐試左豬大腸+蝦卷豬骨湯微辣$58
配料:辣肉碎&酸菜
豬大腸入味,蝦卷鮮甜彈牙
兩碗米線份量十足~非常飽

小食:
🐽椒鹽豬扒$41
夠晒大碟,椒鹽味香濃,食落幾入味,豬扒腍~唔錯

飲品:
咸檸樂&咸檸七各加$6
咸檸好夠味~飲完喉嚨好舒服

環境坐位舒服,上菜快,店員親切有禮,價錢親民
2024-09-15
Type of Meal
Dinner
2024-09-11 291 views
元朗新開呢間雲川百味喺豐年路站附近🚃星期日嘅夜晚去到都幾旺場😳呢間米線湯底有好多選擇😙😙😙除咗酸辣、麻辣呢啲之外,我見佢仲有蕃茄、胡麻湯等等嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻我哋叫咗一個酸辣豬頸肉炸醬米線😋😋😋同埋一個麻辣雞扒墨魚嘴米線🥰米線湯底濃郁 豬頸肉燒到好香😍另外我哋仲叫咗個小食炸墨魚餅 墨魚餅炸得好好味呀😘如果喺元朗想搵米線食都幾推介呢一間💕👏🏻雲川百味 (元朗)📍元朗青山公路元朗段242號福德樓地舖

如果喺元朗想搵米線食都幾推介呢一間💕👏🏻

雲川百味 (元朗)
📍元朗青山公路元朗段242號福德樓地舖
元朗新開左間米線舖係警署過兩條街呢個轉彎位,之前好多電都比較難清,但因為線電新開冇耐已經好多人嚟幫襯,搞到我忍唔住好奇去試一試。睇佢嘅Menu價錢同埋選擇都同一般嘅米線舖雙類似,但佢仲再多啲選擇,又有飯食。但今次我第一次嚟到就選擇返最正路嗰啲粉面啦老公揀咗個熱拌薯粉,配墨魚嘴同埋雞腎,佢話啲薯粉煮得啱啱好,撈落味道唔錯。我揀咗麻酸樂金湯bb辣湯薯粉,配上軟骨同埋蝦春卷,份量睇落好足,味道識落都好重我覺得薯粉已經夠入味,配埋芽菜同韭菜一齊食,口感豐富豬軟骨超腍,誠意推薦我哋諗住再叫多個菜,見到有涼拌海帶,黎到發現係辣嘅,比我哋叫嘅BB辣再辣啲,鍾意辣嘅朋友可以order試吓

我覺得薯粉已經夠入味,配埋芽菜同韭菜一齊食,口感豐富

豬軟骨超腍,誠意推薦

2024-09-03 396 views
食過好多次呢一間米線,元朗又開多一間新分店,唔洗去到洪水橋咁遠食啦🥰 晚市勁多人,要等位,座位唔算好闊,不過乾淨企理👍🏻湯底選擇豐富,有豬骨湯、鮮魚湯、酸辣湯、麻辣湯、蕃茄湯,仲有好多人推介嘅麻酸辣金湯🤪 除左米線仲可以揀紅薯粉🍜配料每次必點豬頸肉✨切成幼條狀,面層帶焦香好難得😎食落係偏甜嘅~肉質爽口😗 墨魚餅爽彈香口🦑酸辣湯底賣相金黃色已經好加分🫶🏻 食落香辣惹味🥳酸同麻辣都算平衡,好開胃唔會太油膩✨啱晒鍾意重口味嘅人👍🏻 整體米線口感滑溜偏淋身啲~ 另一碗揀咗熱拌,有辣肉碎幾惹味😬 另外小食叫左麻辣牛展好食喎☺️ 夠爽脆而且辣度啱啱好👍🏻有青瓜絲解膩💦本身包熱飲,凍飲都係+$3Menu酸辣豬頸肉墨魚餅米線 $58熱拌肥牛鴨胸米線 $58麻辣牛展 $46凍飲+$3

本身包熱飲,凍飲都係+$3

Menu
酸辣豬頸肉墨魚餅米線 $58
熱拌肥牛鴨胸米線 $58
麻辣牛展 $46
凍飲+$3

2024-09-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-09-03 346 views
好耐都冇食過米線嘅我, 見到元朗有間新開嘅酸辣粉🍜專門店,原來同我平時去洪水橋嗰間係一樣, 最鍾意佢哋嘅酸辣湯底真係有夠酸又夠辣🌶而且呢度嘅豬扒🐷同埋豬頸肉整得好好食😋, 醃料醃得好正,而且又夠林, 配合埋佢哋嘅酸辣湯底真係不得了, 佢哋啲米線又夠滑同彈牙,小食佢哋都有好多款我哋就揀咗🦑炸墨魚餅, 外層好香口, 雖然係小食但係份量都多㗎, 而且再加多碗米線真係飽晒😜而且新店仲好方便喺正元朗廣場對面馬路, 鍾意食米線嘅朋友真係唔好錯過🥳

2024-08-28 327 views
落單職員已經唔熟公司野,見佢新開可以原諒叫左麻辣小辣,黎到碗野唔似辣既問職員,睇單係小辣,佢望碗野話係bb辣我話要小辣,張單都岩,佢答小辣咪bb辣囉⋯仲要覺得自己岩,要我大聲講小辣點會係bb辣,佢先收皮⋯仲好叻咁拎辣椒油俾我自己加辣,哈!原來雲川麻辣係加辣椒油就做到,好野!另外 豬頸肉、腩肉,大腸比其他分店少同埋唔入味,肉碎得果兩三粒⋯好可憐,除左蘿蔔似雲川之外⋯⋯唉 本人有話實說,相都唔想影,可以揀既唔會食呢間分店 完。
落單職員已經唔熟公司野,見佢新開可以原諒
叫左麻辣小辣,黎到碗野唔似辣既
問職員,睇單係小辣,佢望碗野話係bb辣
2024-08-27 289 views
一心諗住幫襯下,睇下可唔可以做長客。點知,凍奶茶比凍檸茶,豬軟骨得三條柴肉,肉燥椒鹽豬扒飯走肉燥。雖然改返岩既上枱,但放下時,侍應大大力放落枱,灰氣說出食物名。無下次,都係雲貴軒好食。
一心諗住幫襯下,睇下可唔可以做長客。
無下次,都係雲貴軒好食。
2024-08-21 408 views
見呢間野新開張,就支持下!第一次買外賣,米線加墨魚餅,返到屋企打開,墨魚餅變咗墨魚咀😮‍💨 熱奶茶就變咗熱檸茶😮‍💨叫佢唔使分湯,最後都系分咗湯😮‍💨 炸饅頭無俾到煉奶😮‍💨 其他野:食物味道正常炸饅頭系迷你大小

其他野:
食物味道正常