2018-12-07
天氣開始凍,最適合就係打邊爐架喇。呢日就約咗幾個朋友嚟到尖沙咀君怡酒店呢間喺內地爆紅嘅雲長小龍坎打邊爐。餐廳裝修走中國風,既有氣派又古色古香。一坐埋位已經見到枱上邊,擺有四川火鍋用嘅油碟,令人十分期待。紅油藥膳鍋 ($138) - 紅油嗰邊可以揀大中小辣,我哋揀小辣,呢個辣度對我哋嚟講啱啱好,藥膳鍋好香藥膳味,呢個鍋底既好味又啱食辣同唔辣嘅朋友,係一個唔錯嘅選擇!極品手切肥牛 ($328) - 擺成一圈嘅肥牛入面放有乾冰,見D乾冰一路冒煙,賣相真係好吸引。呢碟肥牛牛味濃郁,口感爽滑,優質抵食!花雕雞件 (半隻$98) - 花雕味夠香,雞味唔錯,稍為渌幾分鐘,嫩滑好食。手打四寶丸 ($98) - 上枱時嘅賣相同肥牛一樣吸睛。一共有四款,包括:魚丸、墨魚丸、豬肉丸及牛丸。自己最喜歡豬肉丸,豬肉味濃,口感軟滑。脆脘骨腩 ($88) - 夠新鮮,爽脆好食。即炸魚片頭 ($48) - 表面炸得香口,咬落彈牙有魚味,就咁食或用嚟打邊爐都唔錯。鮮腐竹 ($38) - 口感嫩滑,加落辣嘅紅油湯底渌一渌,辣得夠過癮。山根 ($38) - 質量唔錯,大碟抵食。雜菜盤 ($68) - 有皇帝菜、白菜、生菜同
餐廳裝修走中國風,既有氣派又古色古香。
脆脘骨腩 ($88) - 夠新鮮,爽脆好食。
山根 ($38) - 質量唔錯,大碟抵食。
雜菜盤 ($68) - 有皇帝菜、白菜、生菜同油麥菜,乾淨新鮮。
食飽飽,餐廳最後每人送上一杯沙冰,為呢餐劃上圓滿句號。