2018-12-07 268 views
天氣開始凍,最適合就係打邊爐架喇。呢日就約咗幾個朋友嚟到尖沙咀君怡酒店呢間喺內地爆紅嘅雲長小龍坎打邊爐。餐廳裝修走中國風,既有氣派又古色古香。一坐埋位已經見到枱上邊,擺有四川火鍋用嘅油碟,令人十分期待。紅油藥膳鍋 ($138) - 紅油嗰邊可以揀大中小辣,我哋揀小辣,呢個辣度對我哋嚟講啱啱好,藥膳鍋好香藥膳味,呢個鍋底既好味又啱食辣同唔辣嘅朋友,係一個唔錯嘅選擇!極品手切肥牛 ($328) - 擺成一圈嘅肥牛入面放有乾冰,見D乾冰一路冒煙,賣相真係好吸引。呢碟肥牛牛味濃郁,口感爽滑,優質抵食!花雕雞件 (半隻$98) - 花雕味夠香,雞味唔錯,稍為渌幾分鐘,嫩滑好食。手打四寶丸 ($98) - 上枱時嘅賣相同肥牛一樣吸睛。一共有四款,包括:魚丸、墨魚丸、豬肉丸及牛丸。自己最喜歡豬肉丸,豬肉味濃,口感軟滑。脆脘骨腩 ($88) - 夠新鮮,爽脆好食。即炸魚片頭 ($48) - 表面炸得香口,咬落彈牙有魚味,就咁食或用嚟打邊爐都唔錯。鮮腐竹 ($38) - 口感嫩滑,加落辣嘅紅油湯底渌一渌,辣得夠過癮。山根 ($38) - 質量唔錯,大碟抵食。雜菜盤 ($68) - 有皇帝菜、白菜、生菜同

餐廳裝修走中國風,既有氣派又古色古香。

脆脘骨腩 ($88) - 夠新鮮,爽脆好食。

山根 ($38) - 質量唔錯,大碟抵食。

雜菜盤 ($68) - 有皇帝菜、白菜、生菜同油麥菜,乾淨新鮮。

食飽飽,餐廳最後每人送上一杯沙冰,為呢餐劃上圓滿句號。

• 極品手切肥牛
2018-12-06 46 views
今日又試左另一間麻辣火鍋,雲長小龍坎叫左紅油藥膳鍋,小辣都已經幾辣架喇🤭,而個藥膳鍋都唔會太重藥材味,可以當湯飲😋叫左個八寶摩天輪🎡,入面8樣唔同嘅嘢,有4粒餃🥟,4粒手打丸🍘,可以試多幾款味,d人打丸好鬆化,幾好食架另外叫左個玫瑰花🌹豬頸肉🐖,影相靚靚,食落唔韌都ok叫左個海鮮拼盤,有鮑魚,貴妃妦,蝦🦐同大蜆,好抵食呀鴨血煮到最後超入味,都好食呀🤤🤤仲有其他嘢食,叫得太多,最後都食唔哂🤭
今日又試左另一間麻辣火鍋,雲長小龍坎
另外叫左個玫瑰花🌹豬頸肉🐖,影相靚靚,食落唔韌都ok
叫左個海鮮拼盤,有鮑魚,貴妃妦,蝦🦐同大蜆,好抵食呀
鴨血煮到最後超入味,都好食呀🤤🤤
仲有其他嘢食,叫得太多,最後都食唔哂🤭
2018-12-04
  • 玫瑰豬頸肉
  • 龍廚八寶摩天輪
2018-12-03 35 views
沒想到在尖沙咀君怡酒店內竟然會有一間在內地爆紅的雲長小龍坎老火鍋如果不是朋友跟我說我也不知道有原來還想去內地試一下現在在香港也可以吃得到了在這裡內外裝修也是用了中國風關於龍和關雲長的元素我們點了芫茜皮蛋湯來做火鍋湯底湯裡有很多皮蛋一拿過來已經香氣滿天這裡有香油香油在香港是麻油而且有很大的一罐之後當然是要點火鍋配料鵝腸沒想到這裡的鵝腸是肥鵝來的份量也不小這是我最愛我火鍋配料牛舌花牛舌拼成花的形狀好看又好吃每片都切的適中616就可以拿上來吃紫菜響鈴新鮮炸的沒想到響鈴加上香油更令到風味更上一層樓最後like facebook 會有甜品送有沙冰和還有我最愛的豆沙鍋餅皮薄餡靚

如果不是朋友跟我說我也不知道有

有沙冰
和還有我最愛的豆沙鍋餅
皮薄餡靚

2018-11-23 67 views
點左麻辣藥膳鍋,朋友勁愛麻辣火鍋,但因為我唔嗜辣,所以要了鴛鴦鍋底。麻辣湯底小辣已經都幾辣但帶淡淡油香,好味。而藥膳就店家是用了淮山、杞子同龍眼等熬的,好清潤滋補。食物就要點了龍哥牛肉捲、玟瑰豬頸肉、客家梅菜豬肉丸、凍豆腐、尖椒皮蛋、同即炸紫菜響鈴。牛肉卷好好味肉質鮮嫩,中間有夾了少許莞茜,提升香氣。豬頸肉爽口彈牙。客家梅菜豬肉丸梅菜味夠哂香濃,有home feel。朋友說吃麻辣火鍋必點凍豆腐,索了麻辣湯汁吃時辣得很過癮。尖椒皮蛋都好有水準。反而個響鈴腐皮較薄身有點被紫菜搶味了。

牛肉卷好好味肉質鮮嫩,中間有夾了少許莞茜,提升香氣。

豬頸肉爽口彈牙。

客家梅菜豬肉丸梅菜味夠哂香濃,有home feel。

朋友說吃麻辣火鍋必點凍豆腐,索了麻辣湯汁吃時辣得很過癮。

尖椒皮蛋都好有水準。

反而個響鈴腐皮較薄身有點被紫菜搶味了。
2018-11-20 108 views
又同幾個邊爐友去尖咀開左無耐既小龍坎分店打邊爐,勁正! 因為好方便住係九龍既我。 一嚟到先點過鳶鴦鍋,有麻辣同埋蕃茄味嘅湯底再將鴨血同醉雞先倒入鍋中餚製。醉雞嘅肉質好滑嫩,當然麻辣味有一啲蓋過咗醉雞嘅酒味。鴨血好滑又唔易散,吸左湯汁特別惹味。朋友點左黃喉本身無味既黃喉係麻辣湯中滾20秒極度爽脆,辣得過隱! 牛立花,四四方方,一粒一口落鍋3分鐘撈上脂與肉香氣均勻,又嫩又香口! 鬼馬油炸鬼,唔知仲以為係炸豬扒香口小食! 即炸紫菜響鈴每卷都好薄脆,每口都疊上紫菜香氣,好味非常。尖椒皮蛋個辣汁帶酸好香,皮蛋係糖心既,一食落去就覺得好滋味。 其實我地都點左唔少火鍋配料,最後都食到飽飽,食物質素依然非常好。最後喺佢哋facebook打卡讚好仲送甜品, 我哋揀咗紅糖糍粑。 一上嚟見到一隻隻圓碌碌有啲似蠶蛹,好鬼得意, 淋上紅糖食落口煙煙靭靭, 細細隻又唔會太過膩滯, 唔錯。

一嚟到先點過鳶鴦鍋,有麻辣同埋蕃茄味嘅湯底

再將鴨血同醉雞先倒入鍋中餚製。

醉雞嘅肉質好滑嫩,當然麻辣味有一啲蓋過咗醉雞嘅酒味。
鴨血好滑又唔易散,吸左湯汁特別惹味。

鮮鴨血

朋友點左黃喉
本身無味既黃喉係麻辣湯中滾20秒
極度爽脆,辣得過隱!

牛立花

牛立花,四四方方,一粒一口
落鍋3分鐘撈上
脂與肉香氣均勻,又嫩又香口!

鬼馬墨魚脆

鬼馬油炸鬼,唔知仲以為係炸豬扒
香口小食!

即炸紫菜響鈴
每卷都好薄脆,每口都疊上紫菜香氣,好味非常。

尖椒皮蛋
個辣汁帶酸好香,皮蛋係糖心既,一食落去就覺得好滋味。

紅糖糍巴

鮮鴨血
牛立花
鬼馬墨魚脆
尖椒皮蛋
家姐成日都話想食正宗麻辣火鍋,我今日就諗住同佢嚟幫襯呢間人氣火鍋店雲長小龍坎啦,點知家姐即刻話我懶醒,事關呢間火鍋店係國內好出名,佢一早就試過喇😅😅😅。我地點左麻辣藥膳鍋,麻辣湯底辣得嚟都幾清爽喎!Yes, 你冇聽錯,係清爽呀,事關個紅油湯底冇多餘配料,只有所以紅油好清徹,辣度十足又帶淡淡油香。而藥膳就非常温和補胃,用淮山、杞子同龍眼等熬煮😋。兩個人食火鍋就唔亂點, 要點精啲但又要試多幾款不同種類。所以我地點左龍哥牛肉捲、玟瑰豬頸肉、客家梅菜豬肉丸、凍豆腐、尖椒皮蛋、同即炸紫菜響鈴。個牛肉捲好好味肉質嫩滑味濃,中間夾左莞茜更香👍。豬頸肉爽口得嚟唔會太肥喎。梅菜豬肉丸梅菜味夠哂香濃,肉丸有咬口唔似一般攪肉咁梅得得,好有住家風味😍。凍豆腐係標準冇得輸之作😏。尖椒皮蛋都好有水準 用料一啲都唔馬虎。反而個響鈴我就嫌腐皮唔夠厚同層數唔夠多,所以豆香唔夠濃咯。

個牛肉捲好好味肉質嫩滑味濃,中間夾左莞茜更香👍。

豬頸肉爽口得嚟唔會太肥喎。

凍豆腐係標準冇得輸之作😏。

尖椒皮蛋都好有水準 用料一啲都唔馬虎。

反而個響鈴我就嫌腐皮唔夠厚同層數唔夠多,所以豆香唔夠濃咯。

2018-11-18
  • 客家梅菜豬肉丸
  • 龍哥牛肉卷
2018-11-17 31 views
開始入秋,最近最想食嘅就係打邊爐。喺尖沙咀唔想食啲連鎖火鍋店,然後搵到呢一間喺酒店樓下嘅餐廳,見啲評價都唔錯就決定入去食~由於我同朋友都唔算太肚餓,所以唔係嗌左好多嘢食。餐牌上嘅選擇都好多,丸類、豬肉都細分左好多食物🤩湯底我同朋友點左紅油藥膳鍋,一邊係麻辣湯底,另一邊就係藥膳湯。我建議食得好辣嘅朋友先嗌紅油鍋湯底,因為裏面有好多辣椒,食一啖都出晒汗🥵至於藥膳湯,味道唔算好濃,適合香港人口味。餐廳上菜嘅速度非常快👍🏼自製韭菜餃呢碟手工餃嘅餡料非常大,而且肉汁多,皮薄,平時喺出邊好少會食到好食嘅韭菜餃,呢碟我同朋友真係讚不絕口~點埋餐廳嘅招牌麻油嚟食,令食物更香!!!手卷牛舌花呢碟牛舌賣相精緻,最啱人影相打卡🤪雖然佢係冰鮮,但係張逐塊拆出嚟放入湯底度淥,如果時間控制得啱啱好,食落係非常彈牙!平時我麻麻哋鍾意食牛舌,但係呢碟真係又爽口,又有牛味,我非常鍾意~而且份量非常多,可以慢慢品嚐😍最後仲有嗌左啲菜類,餐廳洗得乾淨,食落都幾新鮮~但係最好就放喺藥膳湯底嗰邊淥,如果唔係就會吸晒啲油,感覺有啲油膩餐廳裝修好有中國風味,入去坐低嘅時候感覺好似返咗大陸咁添🤣食物質素一啲都唔差,想打邊爐不妨嚟呢間

餐廳上菜嘅速度非常快👍🏼

自製韭菜餃

手卷牛舌花

餐廳裝修好有中國風味,入去坐低嘅時候感覺好似返咗大陸咁添🤣食物質素一啲都唔差,想打邊爐不妨嚟呢間試吓👍🏼
2018-11-16 46 views
第一次黎食,食食下朋友講起原來呢間係藝人陳柏宇做老闆不過理得你邊個老闆,最緊要好食美國安格斯牛@打邊爐點少得牛肉?油脂紋路分布平均,入口甘香鬆化雪花分佈平均,輕燙三秒就食得。肉鮮,有嚼頭,配麻辣湯底我覺得更能將肉味配襯今晚朋友挑了鴛鴦紅油藥膳鍋,一邊麻辣,一邊藥膳(左上)成都空運鮮毛肚@質感濕潤,入口爽脆索索聲,帶微微油香(右上)鮮製鴨血@熱燙燙放入口,點淥都唔會散,差點淥親咀!此乃是晚最愛之一(右中)萵筍@另一驚喜位,煮熟後吸滿湯汁精華,軟腍入哂味,似食薯粉(中上)黃喉片@片得好薄,好爽口好脆,雖則本身味唔算重,但係配上麻辣湯底,果種香辣感無得彈啊椒鹽鮮粟米@輕鬆地便可食到粟米肉,滿有鹹酥,食完是不會感到口渴所有海鮮都好新鮮
第一次黎食,食食下朋友講起原來呢間係藝人陳柏宇做老闆
不過理得你邊個老闆,最緊要好食
今晚朋友挑了鴛鴦紅油藥膳鍋,一邊麻辣,一邊藥膳

所有海鮮都好新鮮
2018-11-15
$400 (Dinner)
2018-11-12 33 views
最近對火鍋🍲上了癮,不斷上網搜尋人氣或隱世火鍋店😋。聽說這是某明星開的,相信質素會有一定的保證。🤣1️⃣ 紅油藥膳鍋(少辣)$138 一半是藥膳湯底,一半是紅油麻辣湯底。將火鍋料放進鍋前淺嘗了一口藥膳湯底,感覺很養生😃。麻辣湯底明明點了少辣也很辣,麻辣的感覺由味蕾慢慢滲透至嘴唇,非常爽😵!受不了辣的朋友要注意⚠️。2️⃣ 手打四寶丸 (墨魚丸🦑、蝦丸🦐、豬肉丸🐷和牛肉丸🐮)$98 墨魚丸和蝦丸很彈牙😋。豬肉丸和牛肉丸肉質嫩滑🤩。不得不讚豬肉丸,肉丸的質感像蒸肉餅般綿滑。必點之選‼️-3️⃣ 即炸紫菜響鈴 $58 這個可以即食或浸湯吃。如果即食,可以點他提供的甜酸汁。非常鬆脆👍。如果浸湯吃,建議不要整條浸入湯𥚃,否則中間的紫菜會變淋,很難咬斷響鈴。可稍微浸一下湯,再吃一口,再浸。-4️⃣ 玫瑰豬頸肉🌹 $59 廚師將平平無奇的豬頸肉變成了高貴美麗的玫瑰,用作打卡絕對是一流📸!但肉質略嫌不夠爽口彈牙😯。-5️⃣ 小酥肉 $68 小食系列之一!即叫即炸,小酥肉帶微微麻辣味,非常香口。-6️⃣ 紅糖糍粑 (免費)只要Like and check in 這店的Facebook Page便可免費獲贈紅糖糍粑或紅豆鍋餅。第一

最近對火鍋🍲上了癮,不斷上網搜尋人氣或隱世火鍋店😋。

聽說這是某明星開的,相信質素會有一定的保證。🤣

1️⃣ 紅油藥膳鍋(少辣)$138

3️⃣ 即炸紫菜響鈴 $58

4️⃣ 玫瑰豬頸肉🌹 $59

5️⃣ 小酥肉 $68

小食系列之一!即叫即炸,小酥肉帶微微麻辣味,非常香口。
6️⃣ 紅糖糍粑 (免費)
只要Like and check in 這店的Facebook Page便可免費獲贈紅糖糍粑或紅豆鍋餅。第一次吃糍粑,外脆內軟,中間很「煙韌」,質感像韓式年糕。糍粑配上清甜的紅糖水,欲罷不能😋。
7️⃣ 沙冰(免費)

賣單後每位客人會免費送贈一杯像日本乳酪味飲品的沙冰,解渴之餘又解辣☺️。
回頭指數:7/10(手打丸有驚喜!)
上次係cwb食過雲長小龍炊之後,一試難望! 諗住等凍d再去食多次。 不過上星期有朋友仔話比我聽,原來佢地係尖沙咀開左間分店,所以上星期我地決定去呢間新分店再回味過!食川菜火窩就一定要食麻辣,上次試過呢度既麻辣窩,好正! 又濃又香既辣味,聞到即刻流晒口水! 不想朋友仔唔食得好辣,所以叫左邊番茄湯底,湯底係好濃好香既茄味,鴛鴦鍋,正啊! 不過今次實在太肚餓啦,所以叫左幾樣小食先醫下肚!首先黎過尖椒皮蛋,本身我就勁鐘意食皮蛋,配埋辣辣地既尖椒真係無得頂啊!個汁酸酸地,又辣辣地,作為打邊爐前既小食真係無得彈!再黎就當然叫左必食既 即叫即炸紫菜脆響玲啦!個皮炸到扑扑脆,裡面夾住好爽口既紫菜,舔甜酸醬食,真係好好味㗎!食多條果陣又可以放落個辣鍋果面食,又辣又過隱香口野真係會越食越上癮,朋友仔忍唔住叫多左個新野,叫鬼馬墨魚脆,想睇下有幾鬼馬喎!哈~~點知又真係幾得意喎!原來係用油炸鬼包住D墨魚滑一齊炸,雖然好邪惡,但真係非常好食,有油炸鬼既脆口,又有墨魚既彈牙,唔錯!食完D咁正既炸野同小食,終於到戲肉,急不及待去淥淥淥啦!第一樣我必定食黃喉! 黃喉片得好薄,好爽口好脆, 雖則本身味唔算重,但係配上麻

不過今次實在太肚餓啦,所以叫左幾樣小食先醫下肚!

黃喉片得好薄,好爽口好脆, 雖則本身味唔算重,但係配上麻辣湯底,果種香辣感無得彈啊!

另外火鍋又點可以無肥牛呢? 我地叫左雪花牛立花,細細粒好的式,但係有好重既牛味,而且食落比薄切肥牛片更加有口感!牛靚又真係唔同D既,無論淥落番茄或者紅油湯底都得,正所謂茄牛好香濃,麻辣牛好野味!爽啊!!

食過牛牛,又點可以少得鴨血,呢個真係食麻辣窩必叫既,雲長既鴨血好大塊,但係好結實,點淥都唔會散既,食起上來吸收晒紅油既辣香,但仲係好爽口彈牙,好好味啊!

之後仲有手打四寶丸,望落粒粒一樣SIZE,手打都可以打得咁精細,唔錯!四寶丸有牛丸/墨魚丸/蝦丸/鯪魚丸,粒粒都好新鮮彈牙,幾好味!不過咁多樣丸當中,始終都係牛丸最好食,彈牙又香,配番茄濃湯最MATCH!

食左咁多肉,最後配埋個香辣紅薯粉,個粉吸收晒成個湯底既精華,真係條條都辣到不得之了,食到滴汗,但又就係想咁食法先過隱㗎!(雖則第日去TOILET一定好精彩,但咁好食就一於好少理,食左先講)!

食到飽飽,估唔到呢度仲好貼心咁送上每人一杯沙冰,比我地解辣!不過最特別既係個杯,因為用酌裝住,好有三角FEEL,襯晒雲長小龍坎既主題!
2018-10-26 152 views
同朋友慕名而來位於君怡酒店陳柏宇開的星級老火鍋店連裝潢都是星級的門外有關二哥進店門內有型既騰龍圖圓形石雕好有氣勢亦是打卡必到之地玫瑰🌹豬頸肉豬頸肉是粉嫩見到個顏色就知佢好嫩口啦仲有砌到成朵粉紅色既玫瑰花🌹一樣咁出場冧女必叫肥牛是火鍋的主角星級質素既肥牛肥牛烚後仍然見到肥牛肥瘦分明簡直是星級享受紫菜響鈴都係第一次食原來是好食過普通響鈴的加埋酸甜醬酸酸甜甜好易唔覺會追食黑松露海鮮餃皮好滑松露味同海鮮好夾想講下佢個扇形碟好慳位可以團住鍋邊放都唔覺阻位無壓迫感打邊爐最緊要係個湯底是靈魂所在但係我同朋友都唔食辣唯有叫個藥膳湯底但無辣都歡出奇地愈烚愈濃味平常的火鍋只會愈烚愈無味但因小龍坎加的是濃湯底絕非一般加水繼續烚叫左個娃娃菜菜好甜、吸哂湯底既精華入哂味道每口菜都充滿了藥膳養生味道有手指公推介的都是唔錯選擇

同朋友慕名而來

但因小龍坎加的是濃湯底
絕非一般
加水繼續烚

叫左個娃娃菜
菜好甜、吸哂湯底既精華
入哂味道
每口菜都充滿了藥膳養生味道

有手指公推介的都是唔錯選擇

藥膳湯底
2018-10-26 88 views
終於食到雲長小龍坎老火鍋喇!期待咗好耐!但一直都唔敢試,因為唔食得辣嘅我驚食唔到!但有朋友食過佢地嘅藥膳鍋話都好好味,咁我就決定約埋個一樣唔食得辣嘅friend黎專食藥膳鍋喇一去到門口,見到9點半後宵夜時段,讚好facebook專頁有7折好開心呀!我地行街行到忘哂形,去到小龍坎9:45入坐,岩岩享受到優惠入到餐廳,已經聞到好香的湯底味同埋好多人食緊,打邊爐最正就係可以吹水慢慢嘆餐牌食物種類很多,而且部份食物會顯示下鍋的所需時間,以免食物煮得太久而失鮮!另外,有些食物可選半份,岩哂2個人去都可以點黎食!只睇餐牌都覺得餐廳好細心啊!枱面每人都會有一瓶麻油,可以混在醬油中一齊食,是小龍坎的特色之一啊!點餐前,店員會放一碟餐前小食在枱餐前小食鳳爪鳳爪爽口小辣醒胃醬油小龍坎的醬油不會太鹹點完後不會搶走肉味不吃辣的朋友必點藥膳鍋清香藥膳鍋藥膳鍋香甜鍋內有白芷、淮山、杞子等材料養生感十足極品手切肥牛(小)肥牛色澤鮮嫩,厚切排列整齊吸引雪花均勻但不肥膩入口非常有牛味小碟的份量都很多好好味即炸紫菜響鈐響鈐加紫菜令口感更有層次配上酸甜汁又有另一種感覺玫瑰豬頸肉將豬頸肉卷成玫瑰花非常有心思打卡必點賣相已經贏
終於食到雲長小龍坎老火鍋喇!期待咗好耐!

入到餐廳,已經聞到好香的湯底味
同埋好多人食緊,打邊爐最正就係可以吹水慢慢嘆

另外,有些食物可選半份,岩哂2個人去都可以點黎食!

只睇餐牌都覺得餐廳好細心啊!

麻油

點餐前,店員會放一碟餐前小食在枱
餐前鳳爪

小龍坎的醬油不會太鹹
點完後不會搶走肉味

不吃辣的朋友必點藥膳鍋

藥膳鍋香甜
鍋內有白芷、淮山、杞子等材料
養生感十足

打卡必點

賣相已經贏哂
按餐紙下鍋1分鐘
豬頸肉非常嫩滑

碟設計成弧形,剛好可放在爐邊

半份有4粒

食到好濃的藥膳味
同時都食到娃娃菜的甜味
份量很多
非常推薦

值得一提,店員服務很好啊!
觀察到我地嘅肥牛食到差唔多,
特登幫我地將淨返嘅牛肉轉向近鍋的方向,
等我地易d夾!

2018-10-25
Last Night Supper
餐前鳳爪
  • 極品手切肥牛
2018-10-23 51 views
之前上深圳同d朋友食過小龍坎,返黎見到有間雲長小龍坎仲以為真係咁多山寨版,於是膽粗粗就去試下。聽店長話其實雲長小龍坎同小龍坎其實係老闆兩兄弟分家後ge結果。哦!明晒,姐係譚仔同三哥啦,哈哈。言歸正傳,呢間雲長小龍坎同係大陸食ge火鍋比,d口味更適合唔係點食辣/岩岩開始食辣ge人。由於同行ge朋友唔太食得辣,所以點紅油麻辣鍋ge時候叫左小辣。只見佢食唔停,所以怕辣ge朋友都不妨來一試。淨係食辣就好單調,鍾意嘗試唔同口味ge我緊係要叫鴛鴦鍋,一次過滿足兩個願望。今次點ge係紅油麻辣鍋配清香藥膳鍋,食完辣再食藥膳感覺好滋補,大大減低打邊爐ge罪惡感。價錢方面我認為可以接受,鴛鴦只係$138,因為其他火鍋都是差唔多價,甚至再貴d。打得邊爐一定要食肉,我個人好鍾意食牛舌,所以第一時間點左來試。呢到ge手捲牛舌花($78)建議煮20秒,個人試過真係唔好過20秒,如果唔係會好un;相反20秒內夾返上黎,你會發現呢到ge牛舌既爽口又彈牙。唔好睇呢到ge牛舌切到甘薄,煮20秒已經令佢散發陣陣油香,諗起都覺得正!再來一客龍哥牛肉卷($88),呢個建議煮1分鐘。呢個係推介ge配菜,牛肉包住莞茜,無錯係莞茜
之前上深圳同d朋友食過小龍坎,返黎見到有間雲長小龍坎
仲以為真係咁多山寨版,於是膽粗粗就去試下。
哦!明晒,姐係譚仔同三哥啦,哈哈。

再來一客龍哥牛肉卷($88),呢個建議煮1分鐘。呢個係推介ge配菜,牛肉包住莞茜,無錯係莞茜,估唔到咁ge配搭又幾好味。同行朋友係一個極討厭食莞茜ge人,但呢個牛竟然吸引到佢食,不得了~

食完牛就緊係要食豬,豬我會推介玫瑰豬頸肉($58),唔算貴但好好食。呢個同樣建議煮1分鐘,呢到ge豬頸肉相當新鮮,食多d都唔怕!

相信牛豬一定滿足到大家ge口味,但我跟住要推介ge係未必咁多人鍾意ge羊肉。我見到內蒙羊架($68),心思思想試,我個人都食羊,但好怕食好羶ge羊。呢個羊架無令我失望,羊羶味比孜然遮蓋住,煮5分鐘你就會聞到陣陣ge鮮羊肉味,真心推介呢味!!!

肉ge推介係咁多,無計啦我太嘴刁啦。其他配菜我會推介凍豆腐($38),呢味係可以幫你好好品嚐湯底ge食材,佢會幫吸晒d湯,你一咬就擠返d湯出黎,成個口都接受湯底ge衝擊,堅正呀!!凍豆腐可以因應個人喜好選擇煮幾耐,個人覺得越耐越滋味~

最後為大家推介甜品紅糖糍巴($58),紅糖糍巴係大陸ge火鍋店好常見,但每間餐廳既紅糖糍巴都有唔同風格。呢到ge紅糖糍巴相對大陸ge細隻d同脆d,加上食完唔膩ge紅糖,食飽正餐都要叫黎食!

希望大家同我一樣可以享受一個相對港式ge麻辣火鍋~

2018-10-15
Celebration
Anniversary
  • 龍哥牛肉卷
  • 內蒙羊架
  • 凍豆腐
2018-10-23 87 views
秋風起,就會想打邊爐😍😍 突然諗起陳柏宇開佐間打火鍋店,仲要用四川做主打,就黎試下佢🤤 一去到門口就好有中國風既感覺 好似去佐客棧既感覺😎 原來九點半後入座仲有七折😳.紅油藥膳鍋(鴛鴦)$138點完湯底之後,就上佐個白雲鳳爪做前菜🤔 差不多價錢就梗係簡鴛鴦😍 仲要係我至愛既藥膳,另一邊就係四川最出名既麻辣。一上個湯就飲佐啖,真係好好飲🤤 係咁拎黎飲~ 麻辣真係有別其他店 真係充滿佐紅油既麻辣味 我地嗌佐少辣都越食越辣😖 不過真係好值得一試。出面仲有得拎醬料之餅,每人仲會提供一樽紅油好似話會去辣,我就覺得功效唔大但麻油味幾香😚.極品手切肥牛(小)$228一入座就見到隔離嗰碟好吸睛😍 所以最後都係忍唔住嗌~ 嗌佐細碟都好大份可以慢慢嘆👻 果然真係好正 入口牛味勁重🤤 唔會好un真係好嫩😍 同埋口感都幾厚實 牛迷一定要食🤤 點麻辣簡直係加佐分👍🏻.手捲牛舌花 $78 / 玫瑰豬頸肉 $58兩款都整到好靚😍 一碟都有十塊度~ 都係好厚身之餘仲好嫩 好新鮮.龍廚八寶摩天輪 $118都幾推介大家嗌依個,因為真係咩都可以試吓😚 重點係仲可以用黎打卡~ 啲丸全部都好新鮮真係手打咁啖啖肉好足料 又彈牙🤤

紅油藥膳鍋(鴛鴦)$138
紅油藥膳鍋(鴛鴦)

極品手切肥牛(小)$228

手捲牛舌花 $78 / 玫瑰豬頸肉 $58

龍廚八寶摩天輪 $118
龍廚八寶摩天輪

都幾推介大家嗌依個,因為真係咩都可以試吓😚 重點係仲可以用黎打卡~ 啲丸全部都好新鮮真係手打咁啖啖肉好足料 又彈牙🤤 啲餃都真係做到皮薄餡靚👍🏻
即炸紫菜響鈴 $58
即炸紫菜響鈴

幾好食😚 可以就咁食都可以616😎 脆卜卜真係新鮮炸起既感覺 入面仲有夾住紫菜都係脆既~
豆沙窩餅 like Facebook 就送😚 都幾好食 唔會太甜
豆沙窩餅

總結,佢既擺盤同裝潢都睇得出好比心機😎 用料都好新鮮同埋好味👍🏻 湯底都好正,值得一試😆 不過打邊爐都係多人抵諗啲🤔

紅油藥膳鍋(鴛鴦)
2018-10-23 879 views
自從上次光顧過小龍坎後, 一直都念念不忘. 最近發現原來係尖沙咀都開左分店, 即刻叫埋好友一齊去幫襯幫襯~ 先黎幾個小食開下胃先:即炸紫菜響鈴 剛剛炸出黎的紫菜響鈴熱辣辣,要好小心食。配上酸酸甜甜的醬汁,入口口感酥脆可口, 非常唔錯。脆皮黃金豆腐 一啖一粒細細件的脆皮炸豆腐, 一樣非常可口. 椒鹽味的外皮脆卜卜, 內裡的豆腐滑嘟嘟.尖椒皮蛋 半糖心的皮蛋混上特制的麻辣香辣汁, 香辣味十足非常惹味. 尖椒口感爽脆唔辣, 如加上一块尖椒係皮蛋面一齊食, 即時香辣中帶有清爽的感覺.紅油蕃茄鍋 今次我地就叫左個 “紅油麻辣鍋+蕃茄鍋” 雙併湯底.紅油麻辣鍋, 我地叫左小辣, 所以香辣味較重, “麻”的感覺較輕.而蕃茄鍋相比下較清淡, 帶有微微的蕃茄酸味.雪花牛立方 切得細細件的牛柳粒, 油脂分佈平均, 咬落肉汁豐富重牛味.黃喉 食麻辣鍋一定必叫的"黃喉". 薄薄一片片好快熟, 口感爽脆.黃喉本身就冇咩味道, 所以配搭上麻辣湯底就簡直完美!黑松露海鮮餃 餃子唔算好大粒, 但比例上肉餡都幾多, 餃子皮够薄. 一啖咬落口, 肉汁豐富味道鮮, 唔錯.手打四寶丸 包括有墨魚丸, 蝦丸, 牛丸和豬肉

先黎幾個小食開下胃先:

脆皮黃金豆腐

紅油蕃茄鍋
今次我地就叫左個 “紅油麻辣鍋+蕃茄鍋” 雙併湯底.

雪花牛立方
切得細細件的牛柳粒, 油脂分佈平均, 咬落肉汁豐富重牛味.

黃喉
黃喉本身就冇咩味道, 所以配搭上麻辣湯底就簡直完美!

手打四寶丸
包括有墨魚丸, 蝦丸, 牛丸和豬肉丸. 每款丸好彈牙, 够新鮮.

鮮制鴨血
 麻辣鍋一樣唔少得必叫 鴨血. 口感滑嘟嘟, Q彈Q彈.

花雕雞件
 半隻雞的份量很足, 厚肉又大件. 雞件口感嫩滑有雞味, 仲有淡淡的花雕酒香味~

紅薯粉
  薯粉的口感彈牙得黎又有少少煙韌, 吸埋麻辣湯湯底簡直惹味非常。

什菜籃
有多款新鮮蔬菜, 包括娃娃菜,白菜,皇帝菜,生菜等每款菜都有啲. 而且處理得都幾乾淨, 冇烂葉或沙粒的情況出現.

只有尖沙咀分店先有的限定消暑沙冰暑, 冰冰涼涼的提子味沙冰, 爽!

餐廳近期在做活動, 在場即時LIKE餐廳FB, 就可以送一款甜品:
紅糖滋巴

滋巴外層炸得香脆, 內裡口感煙煙韌韌. 糍巴本身冇味道, 淋上紅糖糖漿, 香甜又好味.