2024-03-19 1247 views
終於有機會試到呢間又創意又用心嘅小店,一入到鋪見到個裝修就知道店主係好有個人風格,因為第一次幫襯,店主都會親自解釋點樣落單同佢哋嘅理念同街頭文化入到黎店主都會問你需唔需要要飲咖啡,因為飲咖啡個Menu會唔同😂湯底一共有三款-<天>·<地>·<海>🍜咁今次就揀咗<地>(豚骨湯)<海>(海蝦湯)<地>(豚骨湯) $95湯底係用上大量豚筒骨同肉熬成,仲配合魚介及大量蔬果,飲一啖真係好濃郁豚肉鮮甜味,望到好似好油咁但飲落油膩感好低,而拉麵好掛湯,個口腔充滿濃郁豚骨香🤤<海>(海蝦湯)$95湯底用上不同種類嘅蝦膏蝦殼熬成,仲配合魚介及大量蔬果,飲一啖好濃郁嘅蝦香鮮味湧出來,真係嘩一聲,濃郁而不油膩,個拉麵仲掛晒湯,蝦味極度濃郁,十分推介🤤惡套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $70先飲一啖咖啡,再飲一啖湯底同飲一啖咖啡,令到個咖啡更有層次同味道鮮明,淡淡嘅果香,真係好神奇嘅體驗☕️個布丁同出邊好唔同,蛋香味好濃郁,原來因為佢係模仿昭和時代嘅全蛋布丁,店主用日本蛋加cream cheese,

湯底一共有三款-<天>·<地>·<海>🍜
咁今次就揀咗<地>(豚骨湯)<海>(海蝦湯)

<地>(豚骨湯) $95

<海>(海蝦湯)$95

惡套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $70

個布丁同出邊好唔同,蛋香味好濃郁,原來因為佢係模仿昭和時代嘅全蛋布丁,店主用日本蛋加cream cheese,識落好似蛋糕但又好creamy,加上微微焦苦既焦糖中和返甜度,香滑配合一流🍮

總括嚟講,今次嘅crossover體驗10分有驚喜,又體驗到店主嘅用心,同日本既街頭文化,食嘢之餘又學到野
$150 (Lunch)
2024-03-16 45 views
朋友是一個名副其實的拉麵愛好者,因此我經常會物識一些有名出色的拉麵店跟他一同朝聖,今天到訪位於屯門虹橋的小店「頂立」,有別於坊間的拉麵店只提供拉麵及小食,小店有提供咖啡及甜品,是一家創新、多元又有理念的小店,店內所有佈置及餐具皆非常獨特,經過精心挑選-主理人從事咖啡行業超過十年,於香港多個咖啡比賽中獲取殊榮;食材方面,精心挑選多種日本食材烹調出各種獨特湯底,而湯底的鮮味會令咖啡風味產生改變,讓食客有嶄新體驗,非常講究;點餐前主理人會用心講解,客人需耐心聆聽以達到最佳用餐體驗,主理人建議輪流享用珈琲跟拉麵-天•頂立雞白湯 $95惡套裝 +$70 (配昭和風硬布丁+冷萃珈琲 200ml)頂立麵/日本博多直送萬能蔥/京蔥/丹麥栗飼黑毛豬/醬油煮粟米芯/紅椒絲全雞入湯製,配合魚介及大量蔬果;含大量蛋白質、少量脂肪及微量天然谷氨酸,令原本甜感較高的珈琲帶出怡人的熟果酸感經12小時慢煮的黑毛豬軟嫩有彈性又富肉香,脂肪比例不高;拉麵細滑彈牙;雞白湯底濃厚鮮甜,鹹香適中,帶有輕柔的奶油味,味道會於口腔內迴盪冷萃珈琲為季節性的洪都拉斯 Geisha,最先嚐到的是茉莉香,然後是巨峰提子,最後是龍井,跟綠茶
天•頂立雞白湯 $95
惡套裝 +$70 (配昭和風硬布丁+冷萃珈琲 200ml)

冷萃珈琲為季節性的洪都拉斯 Geisha,最先嚐到的是茉莉香,然後是巨峰提子,最後是龍井,跟綠茶相似的味道

昭和風硬布丁選用日本的「曉」雞蛋及忌廉芝士,口感相對紮實,蛋香非常濃郁,後勁焦糖香帶微微苦澀,並不是坊間的死甜,特別又滋味
海•頂立海蝦湯 $95
惡套裝 +$70 (配昭和風硬布丁+冷萃珈琲 200ml)

用上不同種類的蝦殼蝦膏,配合魚介及大量蔬果;含有大量蛋白質、微量脂肪及大量天然谷氨酸,令原本酸甜感較高的珈琲轉變得更加有層次及明亮

海蝦湯入口鹹鮮十足帶有層次,油膩感低,海中鮮味於口腔內爆發,男友大讚極為出色

甜品升級為韓國黑芝麻巴斯克蛋糕,以蒸焗形式製作,口感比一般的巴斯克更軟綿及細滑,黑芝麻香濃厚,甜求恰到好處,跟硬布丁分庭抗禮
2024-03-16
Type of Meal
Dinner
  • 昭和風硬布丁
  • 頂立海蝦湯
  • 黑芝麻巴斯克蛋糕
2024-03-12 20 views
依間小店拉麵, 終於試左..入到鋪, 應該10多個位到🪑鋪細細, 總係覺得好食啲😂一坐低店員好用心介紹👍🏼最深刻係佢哋麵係自己造, 唔係交返嚟, 又幾有誠意喎🪭有三款湯底揀, 揀左天(雞白湯)、地(豚骨湯) HK$95, 其他基本上唔洗揀, default 有慢煮黑毛豚、昆布、蔥等....雞湯好濃, 飲落好有雞味, 呈奶白色, 面頭有雞油, 豚骨湯就濃濃嘅豬骨湯味, 個味係啲骨煲左好耐先出到嘅湯味道, 飲落真係幾正🍜拉麵煮得唔硬唔軟, 唔粗唔幼, 唔知用咩麵粉造, 不過就特別掛湯!!店員推介叫佢哋個冷萃咖啡, 話配個湯飲, 別有體會..就叫左個套餐, 包咖啡同甜品, 加HK$70, 咖啡果味都重, 仲有after taste!甜品要左昭和風硬布丁, 蛋味幾香, 口感又唔錯✨韓國黑芝麻巴斯克蛋糕, 加HK$30, 口感好似Mousse 加creme brulee, 好大個, 好滿足🌟°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°頂立 📍 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

頂立
📍 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2024-03-07 35 views
今日夜晚去咗呢間喺屯門虹橋嘅頂立拉麵🍜❤️舖頭面積唔算大 係小店嘅感覺🫶🏻一坐低店員已經同我哋介紹餐廳嘅咖啡、拉麵同埋甜品🥰比我嘅感覺係餐廳對於每一個環節都好用心 每一款嘅咖啡、拉麵湯底同甜品嘅用料店員都會仔細咁樣喺上台之前介紹🥹首先係冷萃咖啡 平時我唔係特別鍾意飲咖啡 但係呢一款入口好清淳 唔係苦味,而係回甘嘅感覺😳入口之後仲會有水果嘅清香🥹拉麵方便我哋分別叫咗一個海蝦湯底同埋豚骨湯底😘兩款都好好味,海蝦湯底嘅蝦味好濃郁,感覺上啖啖都食緊新鮮嘅蝦😂 豚骨湯底就好香 但係唔會過分油膩 值得一讚❤️最後係甜品分別叫咗布丁同埋巴斯克蛋糕😍布丁真係要大贊 佢嘅口感比較結實 店員話因為佢哋改良加咗cream cheese充滿着蛋香😍😍😍最後我真心想講呢間餐廳真係好值得推介CP值極高🧡我覺得餐廳係非常之用心去做美食😊好值得大家去一試😳🧡

2024-03-07 19 views
對屯門這間小店的印象非常深刻,因為他們每一個細節都非常講究。今次就帶了另一位住屯門的朋友過來試試。上次試過他們的烏冬,今次他們的menu 變了雞肉拉麵。和朋友分別試了雞湯(天)和蝦湯(海),配期間限定的cold brew。雞肉非常嫩滑,而且有陣陣的酒香味。湯是這裡的重頭戲:奶白色的雞湯非常濃味;蝦湯亦非常鮮甜,兩款湯都喝得出十分足料,多喝也不會覺得油膩。麵條是他們自家的配方,吃起來比一般的拉麵幼一點,口感不錯。先喝一口咖啡再喝湯,然後再喝咖啡,咖啡的味道會有所不同,是我覺得這裡另一神奇的地方。今次的咖啡,最初聞到的是人参的味道,喝到也是甘甘的味道,aftertaste 是淡淡巨峰提子的香味,卻沒有我不喜歡fruity 咖啡的酸味,非常清新舒服。甜品試了布甸🍮和tiramisu。布甸充滿蛋香,不會過甜,質感厚實,吃完很滿足;tiramisu 是即叫即造的,手指餅浸了Bailey和咖啡酒,吃的時候還是脆的,整體感覺較輕盈,不會太膩。聽店主說,他們三月初會去日本,回來之後又會再變menu,期待期待😊

今次就帶了另一位住屯門的朋友過來試試。

上次試過他們的烏冬,今次他們的menu 變了雞肉拉麵。

麵條是他們自家的配方,吃起來比一般的拉麵幼一點,口感不錯。

2024-03-06 22 views
*/屯門既朋友一定知道虹橋係一個美食天堂😇真係街頭去街尾都搵到好嘢食😋今次我哋去左一間小店食拉麵🍜店主勁有heart,入去食之前佢哋會好仔細介紹一下佢哋既食物,而且又分享下佢哋既理念,第一次見拉麵店咁用心🫶🏻🫶🏻🫶🏻餐廳方面:餐廳出面有停車場,亦都有巴士站,大家嚟呢度都好方便。門口有幾張凳仔可以等位嘅時候坐下,入到餐廳之後,入面位置唔太多,大約坐到10個人左右,所以我哋都喺門口等咗一段時間。佢哋嘅裝修都幾用心,最鍾意佢哋句slogan:沖啡靠斷估,工作冇痛苦😂😂😂真係好岩我哋呢啲打工仔🤭🤭🤭食物方面:今期佢哋主打咖啡x拉麵crossover🍜☕️佢哋既餐單好特別,用天、地、海等分別湯底🤪我哋揀左天同地,分別係豚骨同雞肉湯底,佢哋會到埋建議食法俾我哋🤩先飲一啖咖啡,再食拉麵,之後再飲下咖啡😌😌有人參既味道、之後到巨峰提子既甜、再有龍井茶既回甘😌😌😌真係好特別🥳🥳🥳係其他舖頭冇食過既味道👅甜品我地要左一個焦糖布甸同原味巴斯克,本身都以為冇乜特別,點知食落口真係有一種「wa🤩🤩🤩🤩」嘅感覺,因為佢哋嘅焦糖布甸唔係好似一般出邊舖頭咁,食落比較硬身少少,好有口感,相反原味巴斯克就同出邊舖頭比較常會

餐廳方面:

食物方面:
今期佢哋主打咖啡x拉麵crossover🍜☕️

甜品我地要左一個焦糖布甸同原味巴斯克,本身都以為冇乜特別,點知食落口真係有一種「wa🤩🤩🤩🤩」嘅感覺,因為佢哋嘅焦糖布甸唔係好似一般出邊舖頭咁,食落比較硬身少少,好有口感,相反原味巴斯克就同出邊舖頭比較常會較軟,食落好creamy😍😍😍😍喺其他舖頭一定搵唔到嘅口感🤪🤪🤪

店主仲話佢哋嚟緊會嘗試推出手打拉麵,希望所有嘢都自己一手一腳做出嚟,真係感受到佢哋好用心去做好啲食物比客人食,而且佢哋會定期更改個menu,下次再嚟可能口味已經唔同咗😎😎😎

頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
  • 昭和風硬布丁
令人會掛住🥰既微妙變化💫由(獨特鮮味湯底🍲 𝐱 咖啡☕️)🪄所產生開業幾年,店主都𝐊𝐞𝐞𝐩住咁有𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭❤️‍🔥用心講解 / 介紹,仲話黎緊會店入面整麵,好期待呀😚今次帶埋朋友仔去食,朋友都讚不絕口👍🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 𝟐碗🍜同樣會有(頂立麵 • 昆布 • 萬能蔥 • 紅椒絲 • 金木犀)而原有既鹿兒島慢煮雞🐔,依期轉左𝟏𝟐𝐡𝐫𝐬慢煮西班牙🇪🇸𝐁𝐀𝐓𝐀𝐋𝐋𝐄黑毛豬🐷食落肉質軟嫩。.▪️海 • 頂立海蝦湯 ($95)(不同種類蝦殼蝦膏,配合魚介及大量蔬果,爆發簡單直接的海中鮮味🌊).▪️隨心謎之限定 ($128)(羊 • 慢煮手撕羊腿羊卷肉🐐).當然唔少得要✨升級惡套裝(加+$70) ✨食埋甜品 & 飲啡啦(昭和風硬布丁 • 冷萃咖啡𝟐𝟎𝟎𝐦𝐥).▪️甜品▫️昭和風硬布丁大量雞蛋🥚 • 忌廉,食落濃濃蛋味配住焦糖層,唔會好甜🍮.▫️𝐑𝐮𝐦酒提子巴斯克蛋糕 (謎之限定款式 • 另加+$30升級)蛋糕內外都有店家自浸️𝐑𝐮𝐦酒提子🍇,表面加滿奶酥,用左蒸焗方法製作,食落得更滑,少少似雪糕口感🍨. ▪️冷萃咖啡 𝟐𝟎𝟎𝐦𝐥洪都拉斯🇭🇳𝐆𝐞𝐢𝐬𝐡𝐚咖啡
令人會掛住🥰既微妙變化💫
由(獨特鮮味湯底🍲 𝐱 咖啡☕️)🪄所產生
今次帶埋朋友仔去食,朋友都讚不絕口👍🏻

▪️海 • 頂立海蝦湯 ($95)
  海 • 頂立海蝦湯

▪️隨心謎之限定 ($128)
(羊 • 慢煮手撕羊腿羊卷肉🐐)

當然唔少得要✨升級惡套裝(加+$70) ✨
▪️甜品
▫️昭和風硬布丁
大量雞蛋🥚 • 忌廉,食落濃濃蛋味配住焦糖層,唔會好甜🍮
昭和風硬布丁

️𝐑𝐮𝐦酒提子巴斯克蛋糕

▪️冷萃咖啡 𝟐𝟎𝟎𝐦𝐥
洪都拉斯🇭🇳𝐆𝐞𝐢𝐬𝐡𝐚咖啡豆
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐍𝐨𝐭𝐞𝐬👅 : 茉利花 > 巨蜂提子🍇 > 龍井茶
冷萃咖啡

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2024-03-02 22 views
頂立🏮呢一間拉麵舖頭主打「鮮味🦐x 珈琲☕️」,屬「頂立」獨有主題,3款頂立麵湯底「天」、「地」、「海」,配合冷萃珈琲,令味覺感受到從未試過的層次,真係好特別👍🏼佢哋嘅咖啡豆選用意大利著名品牌Gardelli Specialty Coffee,咖啡師仲獲得多個珈琲比賽殊榮,珈琲師沖出的冷萃珈琲,神奇地帶出花香、茶香、珈琲香,一定要試啊👍🏼另外因為拉麵嘅湯底點都會有啲油膩感,但係配埋佢哋嘅咖啡反而就可以有消油解離嘅作用,真係估唔到食拉麵,飲咖啡竟然可以達到咁神奇嘅功效!🙈🙈🙈甜品方面,昭和風硬布丁🍮係佢哋嘅第一主打甜品,啖啖蛋香加上微微焦苦的焦糖,美味之餘,香滑配搭一流!💛💛另外提拉米蘇☕️係即叫即製既,入面加入咗大量馬斯卡芝士,入口綿滑,配合霖酒,中間有脆脆效果,非一般的提拉米蘇,鐘意甜品嘅你一定要嚟試下👍🏻總括嚟講呢一間餐廳好有Surprise 👍🏼👍🏼👍🏼真係要嚟過先知道咩叫用心製作❤️❤️妹推介大家嚟試吓!😍😍
頂立🏮

夜晚黎到頂立食拉麵,別有一番風味!依間拉麵店帶點神秘既感覺!而入到去食拉麵前店員會先遞上一張店內守則,食客用餐時需要遵守守則,製作好認真呢!店員會先確定客人飲唔飲咖啡先遞上相應餐牌,而我地都㨂左惡套餐包埋冷萃咖啡同甜品最後仲決定加碼要埋個巴斯克蛋糕試下!一試就不得了!個提子冧酒巴斯克蛋糕好俾到驚喜我,超香酒味而且好滑,我完全愛上左依個甜品😍仲有冷萃咖啡好香呢!拉麵湯底好濃郁美味,我成碗飲曬咁滯😋我仲好仲意依度既裝修添!Food list🍽️海·頂立海蝦湯拉麵 $95天·頂立雞白湯拉麵 $95惡套餐(配昭和風硬布丁+冷萃咖啡) +$70冷萃咖啡 $60自家製提子冧酒巴斯克蛋糕 $65

我仲好仲意依度既裝修添!

Food list🍽️

2024-02-28
Type of Meal
Dinner
2024-02-28 15 views
屯門多野食就係人都知🤣 但估唔到原來有間咁好味既拉麵店😍 門口有點神秘感 唔留意真係會走寶🙊🙊所以經過時要留意住啦~餐牌真係好靚好靚🫶 我地叫左個「惡套裝」包括12小時慢煮西班牙 BATALLE 黑毛豚拉麵+昭和風硬布丁+冷萃珈琲3款食物都只係$70 真係好抵食呀😍😍唔個係咪因為用左12小時慢煮 所以塊黑毛豚用入口即溶咁呢☺️ 拉麵係幼麵線 除左彈牙外更用易吸收湯底味道👅 食拉麵又點少得個湯底 個湯底真係超龍蝦味 啖啖都好似飲緊蝦嘅精華😋 超正 布甸🍮好creamy同重蛋味🫶頂立📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

餐牌真係好靚好靚🫶 我地叫左個「惡套裝」
3款食物都只係$70 真係好抵食呀😍😍

布甸🍮
好creamy同重蛋味🫶

頂立
📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2024-02-27 67 views
之前食過幾次 其實已經係「頂立會」一年前個烏冬餐咪幾好食無啦啦轉左拉麵…得個咸字😅但又唔係真係咁差係好特別嘅拉麵店甜品都係一是難忘嘅但係老闆嘅態度真係有待改善懶有態度咁 大佬 呢度喺香港唔係日本呀有冇諗過香港人出嚟食飯真係得一個鐘就算好彩唔使等位等你落單都等咗半個鐘你人小 小店經營唔緊要咪快快手落完單佢囉每次都要聽佢廢噏一輪 然後之前食夜晚已經係八點幾又要死都要建議人飲咖啡夜晚八點幾仲飲咖啡?唔好玩我啦成間嘢下面篇評論講得好啱真係用四個字形容:自信過度🥴所以已經一段時間冇去嚕睇佢玩得幾耐!
之前食過幾次 其實已經係「頂立會」
一年前個烏冬餐咪幾好食
無啦啦轉左拉麵…
得個咸字😅

真係用四個字形容:自信過度🥴
所以已經一段時間冇去嚕
睇佢玩得幾耐!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
👍🏻 天。頂立 「天。頂立」係採用雞白湯湯底 配合魚介及蔬果 奶白色嘅湯底非常吸引 濃濃雞湯味道加上拉麵 好正😊 再配上冷萃咖啡 估唔到又好夾👍🏻 海。頂立「海。頂立」係採用左大量嘅蝦殼蝦膏製成的 橙紅色嘅湯底傳出濃濃嘅蝦香味 超級濃郁 食落口啖啖充滿蝦的鮮味 而拉麵竟然都吸收左蝦嘅鮮味 值得推介🤗👍🏻 焙茶巴斯克🍰餐廳自家製作甜品 巴斯克唔會太甜 食到焙茶嘅甘甘甜甜味道 而口感有點像雪糕 味道同口感都一流🤗👍🏻 眧和風硬布丁🍮 眧和風硬布丁充滿雞蛋嘅香味 加上焦糖嘅味道 好好味🥰👍🏻 冷萃咖啡咖啡非常特別 飲得出有多個層次 飲到唔同嘅味道 就算配拉麵/甜品都好夾 值得一試😎注意事項⚠️- 餐廳提供唔同套餐 今次就加左$70轉左惡套裝 當中包括左咖啡及甜品
👍🏻 天。頂立

👍🏻 海。頂立

👍🏻 焙茶巴斯克🍰

👍🏻 眧和風硬布丁🍮
眧和風硬布丁充滿雞蛋嘅香味 加上焦糖嘅味道 好好味🥰

👍🏻 冷萃咖啡

注意事項⚠️

屯門景峰輕鐵站,附近發現一間日式裝潢拉麵店,食日式拉麵又可以品嚐一杯咖啡,真喺一舉兩得。店主保持拉麵嘅鮮味,製作一碗出色嘅拉麵,會解釋對拉麵同咖啡理念,感覺好正呀!~冷萃黑咖啡飲杯咖啡令整個人更加醒神,聞到咖啡嘅醇厚香氣,初第一口咖啡帶茉莉香氣,然後帶點提子味道,接住喺龍井鮮味,吃一口麵及再喝一口湯,將拉麵嘅原有風味更加鮮美。熱辣辣嘅豚肉拉麵食拉麵嘅配料要夠鮮,湯底醬料有濃郁香鮮香為主調,拉麵喺幼曲麵,食落有回彈力且沾上湯頭。食一口拉麵,再喝一口咖啡,岀現輕微變化,叻啡與拉麵嘅配合,感覺很特別。甜品硬布丁食落有濃郁嘅蛋香味,有芝士味道,質感creamy。地址: 屯門井財街9號錦發大廈地下20B鋪

冷萃黑咖啡

熱辣辣嘅豚肉拉麵

甜品硬布丁
食落有濃郁嘅蛋香味,有芝士味道,質感creamy。

地址: 屯門井財街9號錦發大廈地下20B鋪
2024-02-21 1163 views
【屯門區】【頂立】聽呢間餐廳個名會諗起三國鼎立嘅時期,但係睇埋係個頂字,就即刻聯想到頂天立地,係浩然正氣嘅感覺。果然喺門口就見到餐廳規則,當中睇得出店家好重視店員嘅餐牌介紹同埋顧客成個用餐體驗嘅節奏,就入去試吓佢。我哋都係叫加 $70 嘅「惡套裝」套餐,有甜品同嘢飲。主食方面我同事皮蛋哥試咗 $95 嘅「頂立雞白湯」拉麵,湯底係全雞製作,分別用咗法國黃油雞同鹿兒島若雞,冇落任何 cream,食到佢狀甚享受咁,我就知道鮮甜惹味啦。我就試 $95 嘅「頂立豚骨湯」,係用豚脊骨同日本北海道豬手起肉,勁嫩滑囉咩事。個白湯就用咗大量豚筒骨同埋肉,濃厚鮮甜,我都喪飲。我哋都有加 $18 試「溏心蛋」同加 $16 試「燒竹輪」,兩者都好味,無損拉麵味道。而享用食物期間,我哋都不忘嘆套餐包嘅「冷萃咖啡」,係洪都拉斯嘅 geisha 嚟。頭段係帶花香,中段帶啲提子味,尾段似龍井茶,少少 dry 嘅感覺,層次好鮮明。甜品係「昭和風硬布丁」同「巴西蛋糕」,兩者係各有千秋。先食前者,模仿日本昭和時代流行嘅全蛋布丁,比起牛奶布丁質感更厚實,蛋香味較濃。店家用日本曉雞蛋加 cream cheese 落去,口感甚至

先食前者,模仿日本昭和時代流行嘅全蛋布丁,比起牛奶布丁質感更厚實,蛋香味較濃。店家用日本曉雞蛋加 cream cheese 落去,口感甚至少少似蛋糕。焦糖就特登再雪,除咗甜味仲突顯到焦香嘅味道,燶燶哋、苦苦哋咁。

而後者嚟講,店員話已經係「第三代巴西蛋糕」,由就咁焗轉咗用蒸焗嘅方法,令我哋食落嗰陣係真係似就融嘅雪糕,而第三代師傅仲加咗奶酥入去,再香啲。連加一每人 $219,係味蕾嘅享受嚟,食到店家對好嘅用餐體驗嘅追求。。。

(地址:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖)

@damn_lab_tm
@damn.hk.office

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #頂立 #虹橋美食 #頂立雞白湯 #頂立豚骨湯 #惡套裝 #冷萃咖啡 #coldbrew #geisha #昭和風硬布丁 #巴西蛋糕 #1am1301 #1ambackup
2024-02-21
2024-02-01 43 views
之前都食過呢間,不過係食佢嘅烏冬!個陣已經覺得勁好食🤤佢個湯底真係好正。以家佢轉左做拉麵😍所以就打算又去再食🤤食個晏晝就試埋個咖啡!✨海·頂立海蝦湯未食之前已經聞到好濃嘅蝦香味!飲咗啖湯,係好濃嘅蝦味係個口度!🤩呢個湯底係比較濃味,重口味嘅人會鍾意🤤拉麵就啱啱好。食完一啖麵,再飲一啖咖啡,咖啡嘅香味會唔同咗,會飲到酸少少嘅果味。✨ 限今次嘅限量係醬油湯底,呢個湯底會比較清啲🤤 冇蝦湯底咁濃味。如果鍾意食淡口味啲嘅會鍾意呢個多。佢嘅湯底係有好香嘅醬油味,同埋食完呢個拉麵再飲咖啡又係唔同味,咖啡嘅甜味會再出啲😍✨昭和風硬布丁佢同平時食嘅布甸唔同,佢比較硬身啲,但口感都係好滑🤤真係好特別,食得出佢嘅奶香,同埋口感好creamy😍佢又唔會特別甜,加埋焦糖嘅焦香味真係好好食!✨抹茶巴斯克蛋糕佢嘅巴斯克唔同平時食開嘅巴斯克蛋糕,佢個面唔會有焦香味,但就加左奶蘇👍🏻佢嘅口感都好滑,同埋個蛋糕真係超級足料🤣食完係巨飽。佢嘅綠茶味都好重,蛋糕完全唔會好甜。#頂立 📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

✨海·頂立海蝦湯

✨ 限