🎀屯門。拉麵與咖啡的特別組合🍜☕🎀🪄店名* #頂立🔮地址*屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$396 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_屯門剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜#pickyme_拉麵➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵今次黎到屯門紅橋覓食 見到呢一間日式拉麵小店超多人推介 而且風格十分特別 所以就黎試下~舖頭細細間 大約坐到9位客人 服務十分細心 每一次都會為客人介紹舖頭拉麵特色 以及咖啡,甜品等 寒冷既冬天入到去十分溫暖 坐底享用一段時間 一直都聽到舖頭職員同客人熱情傾談 大部分都係熟客光顧 證明大家都好中意呢一間舖頭😚🍽️食物質素🍽️湯底分別有四款 有頂立天,地,海,期間限定 分別代表雞,豬,蝦等 由於餐廳想保持食物質素 所以無法根據個人喜好選擇麵的軟硬度及走某些材料 每一款湯底都係真材實料 食物質素好高質 最特別系以咖啡作配搭 會令味道有轉變 以及各式甜品 好有特色~👀評分💖💖💖💖💖🪄天•頂立雞白湯 +$70惡套裝(昭和風硬布丁+冷萃咖啡) $165以全雞入湯
🎀屯門。拉麵與咖啡的特別組合🍜☕🎀

🪄店名* #頂立
🔮地址*屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$396 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖💖
以全雞入湯製作 配合魚介及大量蔬果烹調出濃厚鮮甜既白湯 呢款雞白湯同以往既有少許分別 湯底帶輕微甜味 而且一啲都唔油膩 而配上鹿兒島慢煮雞質感十分滑嫩 完美吸收湯底精華 第一次系拉麵中配上雞肉 好獨特~
另外仲加左$70配上甜品及咖啡套裝 店員建議邊飲咖啡邊享用拉麵 會令整體感覺有唔同既感覺 咖啡配上雞白湯令酸甜感更明顯 會飲得出有熟果酸感 好似黑加侖子味 好特別既感覺!另外布丁系使用較多日本雞蛋 蛋味更香濃 質感較實但亦滑溜 及有焦苦的焦糖

👀評分💖💖💖💖💖
🪄海•頂立海蝦湯 +$70惡套裝($30升級甜品原味巴斯克蛋糕+冷萃咖啡) $195
以唔同種類蝦殼蝦膏磨成 配入魚介及大量蔬果 提煉蝦既鮮味 湯底系偏向濃味 蝦味極度濃郁 每一口都可以感受到蝦味混合麵條既味道!呢一款拉麵都係一樣配上滑嫩雞肉 而配上咖啡增加酸甜感 令鮮味更出更有層次感✨
今次呢一個就升級左巴斯克蛋糕 蛋糕份量都幾大塊 蛋糕加入左奶酥 食落好似雪糕感 冰冰涼涼 好creamy😉

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 頂立海蝦湯
  • 冷萃咖啡
  • 海•頂立
  • 天•頂立
屯門紅橋E間拉麵,門口成日好似好神秘,未開門都已經有人在門口等位,等緊位既時候可以睇下門口個張需知,睇得出對自己鋪既認真同熱愛。一入座職員會問我地飲唔飲咖啡,而去講解餐牌。我地揀飲咖啡+拉麵+甜品套餐,但其實唔加甜品都只係相差$10,咖啡只有一款cold brew,係由3種不同產地咖啡豆混合調配而成的。黑咖啡,比較偏向花香味。很純粹,入口更為溫和。完全無酸味或者苦味。而拉麵有4款湯底「天」、「地」、「海」同「期間限定」。拉麵碗上的配菜,有昆布,紅椒絲,日本萬能蔥,桂花(金木犀),顏色豐富,睇得出廚師既心思。我點了「海」,是海蝦湯+鹿兒島慢煮雞。 店員建議先聞一聞個湯,再一口拉麵一口咖啡的食法,能夠令味道產生不同既變化及升華,口味更有層次。果然開拓了我的味蕾,是一個嶄新的美味體驗。配合著cold brew咖啡交替食。咖啡口感,漸漸起了變化及有層次。起初蝦湯味道已經好濃郁,輕過咖啡輕微黃梅的甜酸,蝦湯既鮮甜味會更加突出,食多幾啖再嗒真d, 會演變嚐到焦糖、朱古力般味道,到最後埋尾感覺有點像飲烏龍茶般。豬先生點了「期間限定」,今期係羊三食,湯底由羊肋排配上濃郁羊芝士醬熬煮而成,上面配上香料惹

豬先生點了「期間限定」,今期係羊三食,湯底由羊肋排配上濃郁羊芝士醬熬煮而成,上面配上香料惹味手撕羊腿肉及嫩滑的慢煮羊肩,羊肩脂肪在口中溶化。再配埋咖啡,一口羊湯。加強左羊肉湯的甜味,發揮出類近於芒果的香甜。

跟餐甜品配一個昭和焦糖硬布丁,係店舖自家製,而且用到的是日本蛋"曉",所以蛋味很濃郁。

另一個top up加$35自選甜品,揀左tiramisu,都係即時製作。略帶少少苦的咖啡粉,同樣加入了雞蛋的甜芝士糊,夾埋用了有Rum酒及咖啡浸泡的餅底。 加左酒的提拉米蘇,香甜略帶少少苦味及酒香。

宜家仲係店鋪開店兩週年,有週年慶限量set(T-shirt,襪子,毛巾) 比食客選購。

無論是裝修環境,食物出品,職員禮貌,都感受到係對食物出品有要求及高質的拉麵館。
$200 (Lunch)
1K
2024-01-27 29 views
香港的拉麵店款式極豐富,無論是雞白湯豚骨湯還是蝦湯,都可以很輕易地找到但是跟咖啡?連甜品?這家可是絕無僅有上面提及的三款湯底都有,今期限定是醬油雞湯全家店只有一個職員,煮麵收銀安排入座只有他,還會介紹是日咖啡、拉麵跟甜品的搭配,光是這份匠人精神就值得敬佩🍜隨心 迷之限定 醬油雞湯底在清雞湯底中加入醬油,在醬油色的湯中帶甜而不膩的味道☕️採用危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼混搭的Arabica 咖啡豆,拉麵湯底中的谷氨酸跟帶花香的咖啡佳偶天成,微微酸味更能帶出層次感,最後的可可餘韻帶來每啖的perfect ending傳統叉燒只有兩塊,但肥瘦相間有炙燒過,證明製作有在用心🍜海 頂立海蝦湯湯底海老蝦味超濃,每口湯都相當鮮味,這個湯底比醬油雞湯更濃更掛湯,帶微微西洋風味的日式湯非常合我心意!採用滑身幼麵底,雞叉燒稔而全熟昭和風硬布丁🍮全蛋布丁的口感更堅挺但蛋味更濃,些微的焦糖香昇華了整件事,不俗謎之限定甜品🍮(推介!)👍👍👍開心果奶酥巴斯克以蒸焗法製作面層奶酥,忌廉芝士帶來綿滑creamy口感,裏面的開心果粒豐富,口味層次感令人相當驚喜!不經常喝咖啡的我,竟然在拉麵🍜跟甜品🍮的搭配下完成一整杯,證明

但是跟咖啡?連甜品?這家可是絕無僅有

上面提及的三款湯底都有,今期限定是醬油雞湯

🍜隨心 迷之限定 醬油雞湯底
在清雞湯底中加入醬油,在醬油色的湯中帶甜而不膩的味道

☕️採用危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼

傳統叉燒只有兩塊,但肥瘦相間有炙燒過,證明製作有在用心

🍜海 頂立海蝦湯

採用滑身幼麵底,雞叉燒稔而全熟

昭和風硬布丁🍮

謎之限定甜品🍮(推介!)
👍👍👍開心果奶酥巴斯克

不經常喝咖啡的我,竟然在拉麵🍜跟甜品🍮的搭配下完成一整杯,證明有多出色
2024-01-25 20 views
咖啡和拉麵的配搭, 在香港來說也算是新鮮, 而兩者都是我喜歡的東西, 所以期待這家店的配搭, 有什麼驚喜之處. 人均差不多$150, 在香港拉麵界來算不算便宜, 但內裏包含了自家沖製Cold Brew和自家製作的雞蛋布甸, 平均成本也要五六十元, 所以以單據拉麵來說價錢不算是天價. 這裏的拉麵是自家製的, 吃起來有點像烏龍麵, 口感煙靭而不是爽硬的口感, 雞白湯清純而鹹席比一般的高, 就是下了魚介的緣故. 雞肉叉燒以慢煮製作, 沒有焦香最重要是不會影響到咖啡的品嚐, 所以也理解的.Cold Brew咖啡味道甘醇, 帶微酸而末段有可可味, 這樣的配搭和雞湯也相當匹配, 調和了本身湯頭強化了的鹹味, 感受到其配搭是經過實際的經歷. 雞蛋布甸也相當可喜, 比一般的更挺身更有蛋香, 配以甘甜的焦糖醬, 再加一口咖啡, 這樣的配搭就叫圓滿, 熱咖啡本身就起了由主食到甜品之間, 連結的橋樑, 也符合這餐廳的中心思想.

屯門紅橋是不少美食小店集中地,原來有間拉麵店靜靜駐守入內,日式門面掛上大紅燈籠🏮店外放着大板子,列出規條讓客人入座前細閱、入座後再聽一輪解說,了解當中概念和食法才點餐一口珈啡,一口湯麵,交替進食冷萃珈啡豆來自危地馬拉、埃塞俄比亞及印尼,三款混合,未飲已經聞到花香味,味道甘醇順口並帶有淡淡果香甜酸味小店只有三款湯 🍜 以天、地、海為名,貴精不貴多;天以全雞入湯製、地以大量豚筒骨和肉熬製,配以魚介同大量蔬果烹調出濃厚的鮮甜白湯;而海就以不同種類蝦殼和蝦膏配以魚介同大量蔬果爆發簡單直接的海中鮮味👧🏽 選擇了海·頂立海蝦湯🦞頭湯鮮味濃郁,絕對足料用蝦熬製,味道愈飲愈濃烈。再喝一口珈琲,甜酸層次更突出!第一口酸度和苦明顯降低,入口甘甜柔和,女孩子應該會十分喜歡這種味道 🩷👦🏻 則選擇了地·頂立豚骨湯 🐽 萃取出骨頭內的精華,使其擁有獨特且濃厚的香氣,每口湯都充滿濃厚油脂味道,不經不覺會把湯喝光。今次再來一口珈琲,抑壓已久的酸味爆炸性湧出,味道慢慢淡下來後再讓人有種回甘的滋味頂立麵,爽彈掛湯;昆布、萬能蔥、紅椒絲、金木犀和鹿兒島慢煮雞,簡單配料不會喧賓奪主手工甜品也令人大感驚喜,昭和風硬布丁 🍮

一口珈啡,一口湯麵,交替進食

昭和風硬布丁

手工甜品也令人大感驚喜,昭和風硬布丁 🍮 店家用上日本「曉」雞蛋,偏挺身,口感順滑蛋味濃,焦糖醬味道帶點微苦,味覺衝擊但甜與苦此刻卻又十分匹配。

提拉米蘇

提拉米蘇 🍫 用上冧酒、百利甜酒、自家製冷萃珈琲等即叫即製,酒味偏重還吃得到餅乾的口感。

提子冧酒巴斯克蛋糕

謎之限番甜點:提子冧酒巴斯克蛋糕 🍇 口感軟綿細密,入口散發濃烈冧酒香味,每粒提子乾都滲出酒香,幸好最後加單來一客!

今次拜訪的確新奇有趣,珈琲食法提鮮,同一杯珈琲因不同風味呈現不同變化,這種感知令人大開眼界,店家們的用心值得讓更多人認識和了解。

從裝修設計都知道店家們是熱愛日本文化,並自家製推出限定產品,今年是「頂立」成立兩周年,以日本漫畫《阿基拉》作主題創作,只要穿著自家品牌 Tee 可以獨享會員優惠 🥳 詳情可參閱店鋪公告*
2024-01-18
$200 (Dinner)
提子冧酒巴斯克蛋糕
鮮味與珈琲的超神奇化學作用ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭🪄✧之前體驗過兩次其他coffee pairing都係配西餐同甜品但估唔到同拉麵都可以係一個絕配 湯底既鮮味可以令咖啡有風味上既改變 變得更完整@damn.hk.official 主理人從事咖啡行業十多年 頂立 @damn_lab_tm 係其品牌咖啡概念一環 希望帶出鮮味 咖啡同服務三為一體所以嚴格黎講 頂立並非一間拉麵店 而係一個咖啡實驗室( ・ㅂ・)و ̑̑◦ Cold Brew (危地馬拉 埃塞俄比亞 印尼)既然如此 先介紹主體既咖啡先 店家一律採用意大利著名品牌Gardelli Speciality Coffee出品既咖啡豆創辦人曾獲得世界咖啡烘焙冠軍 尤其重視精品咖啡既獨特性今期cold brew採用既blend前調會係花香 中調偏向焦糖 杏仁 而後調係烏龍茶味本身風味已經頗為豐富 下面再講下同拉麵交替進食既效果.ᐟ ◦ 天·頂立雞白湯拉麵以全雞入湯既製作手法 再配合魚介同大量蔬菜 湯底鮮甜同時亦算醇厚科普時間( •̀֊•́ ) ̖́- :雞白湯含有大量蛋白質 少量脂肪同微量天然谷氨酸 會令珈琲中的酸甜感產生微妙的變化店家指會帶出果酸感 而我就
鮮味與珈琲的超神奇化學作用ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭🪄✧

◦ Cold Brew (危地馬拉 埃塞俄比亞 印尼)
創辦人曾獲得世界咖啡烘焙冠軍 尤其重視精品咖啡既獨特性
本身風味已經頗為豐富 下面再講下同拉麵交替進食既效果.ᐟ

◦ 天·頂立雞白湯拉麵
店家指會帶出果酸感 而我就飲到明顯左既花香味Σ(Ꙭ )!

◦ 海·頂立海蝦湯
男朋友點既海蝦湯當然都係自家熬煮 更用左幾款蝦既蝦殼蝦膏
呢一款湯底鮮味更加濃更加直接 所以有更大量既天然谷氨酸.ᐟ‪‪‬
食完拉麵後品嘗酸甜感較高既咖啡 風味變得更加有層次 不禁邊食邊飲去感受
另外仲有幸試到佢地最新推出既雲吞 餡料好飽滿 同時有肉香又有海鮮既點綴.ᐟ‪‪‬

◦ 昭和風硬布丁/昭和風硬布丁燒
升級惡套裝已經包左硬布丁 但好奇心驅使 我地仲試埋布丁燒(≖֊≖)
布丁部分其實都一樣 用左日本曉雞蛋 蛋用量比一般食譜多 仲加左cream cheese
出黎整體口感偏紮實但十分綿密 味道濃郁又唔過於甜膩
布丁燒版本將布丁版巨大化左 下層係蜂蜜蛋糕 增添一份自然既香甜 我更加喜歡(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)

有驚喜的拉麵珈琲甜品小店利用味蕾,嗅覺的結合去將食物的風味提昇概念就好似食西餐,食紅肉多數飲紅酒,白肉就飲白酒,咖啡師將這個概念應用係拉麵上,而自家製手工甜點一樣好味,令客人可以享受其中點拉麵前,職員會解說一番,包括咖啡豆來源等,明白左就可以點餐我係午市12點來食的以套餐形式去點會較便宜✴️頂立雞白湯☢️頂立豚骨湯☣️頂立海蝦湯我選左海蝦湯+$70惡套餐,包昭和風硬布丁,冷萃珈琲湯底用咗唔同種類嘅蝦殼蝦膏,魚介,及大量蔬果,蝦味濃郁,鮮味重,湯底好飲,有桂香的清香慢煮雞肉片軟腍唔柴口拉麵軟硬度適中冷萃珈琲cold brew危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼職員會叫我哋先飲一啖咖啡,再一啖湯,每次都用呢個次序食麵,可以將原本甜感較高嘅珈琲帶出果酸感,而不是一般咖啡的苦味昭和風硬布丁🍮呢個布甸加入左cheesecake ,比一般布甸用更多蛋去做,選用日本全蛋,好香蛋味布甸好震tun tun,微苦的焦糖甜味,入口滑溜
有驚喜的拉麵珈琲甜品小店

我選左海蝦湯
+$70惡套餐,包昭和風硬布丁,冷萃珈琲
慢煮雞肉片軟腍唔柴口
拉麵軟硬度適中

冷萃珈琲cold brew
危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼

昭和風硬布丁🍮
布甸好震tun tun,微苦的焦糖甜味,入口滑溜
2023-12-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
  • 昭和風硬布丁
  • 頂立海蝦湯
🍽️食物方面:🦐海蝦湯拉麵湯底濃郁到想飲晒 幼麵 慢煮雞嫩滑🍶花甲SAKE泰式醬拉麵(1月限定)1️⃣先飲湯 清甜 花甲香+SAKE酒味好夾2️⃣撈埋泰式醬入湯底 感覺似冬陰功 濃味 新穎 🌟建議泰式醬另上 唔好放係湯底上 因飲左D花甲湯 再撈泰式醬時會偏鹹🍰Tiramisù酒香味好足 蛋糕夠濕 💯再配埋有花果味嘅冷萃咖啡 勁夾 大推🍮昭和風硬布丁蛋香味濃再配合埋經典焦糖 口感厚實☕️手沖咖啡兩種意大利咖啡豆 會問你想偏酸定唔酸再推薦ℹ️第一次食要睇咗本店原則先拉麵另有天-雞白湯/地-豚骨湯有介紹配搭咩咖啡 亦可加配3款套餐飲啡menu會介紹本店概念同咖啡係口腔裏嘅感知📷打卡方面:有霓虹燈牌 木盤上菜🔈環境方面:一落虹橋樓梯向左轉就見到空間有限 只可容納8人 有獨食位💬其他資訊:頂立📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖⏰星期一二12-6pm/其他日子12-3pm&5-9pm
🍽️食物方面:
🦐海蝦湯拉麵
湯底濃郁到想飲晒 幼麵 慢煮雞嫩滑
🍶花甲SAKE泰式醬拉麵(1月限定)
1️⃣先飲湯 清甜 花甲香+SAKE酒味好夾

頂立
📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
⏰星期一二12-6pm/其他日子12-3pm&5-9pm
2024-01-03 41 views
識玩識食的潮人朋友,推介屯門的日式拉麵配咖啡小店「頂立」,標榜拉麵與咖啡的pairing;聽見已經覺得很特別,當然要去親身體會一下。餐廳佈置十分特別,以日本惡鬼面具為裝飾主體,再配搖滾音樂題材。兼且有日本製的主題特色Tee訂購。座位不多,要有排隊入場的心理準備。餐廳以咖啡作招徠,當然有其獨特之處:這杯冷萃珈啡,分別來自三個產地:危地馬拉,埃塞俄比亞和印尼。頭段先是黃梅的味道:微酸而且無苦澀味,中段帶出朱古力的韻味,並以桃茶的餘韻作結,十分有層次。海 - 頂立海蝦湯 $95這度拉麵的湯底用了不同種類蝦殼蝦膏,魚介及鮮果淆製,鮮味濃厚。再配上彈牙拉麵及軟嫩的慢煮雞胸肉,十分惹味。吃完味道濃郁的拉麵,這度清新的甜品:抹茶巴斯克蛋糕 $65 最適合不過了!朋友喜歡驚喜,點了隨心謎之限定:限時供應的澄清湯底拉麵$110這個非一般的湯底主要材料是魚和雞骨,以法式煮法作三重過瀘;同樣是慢煮雞肉和招牌拉麵,但感覺則是清澈澄明,感覺清新。昭和風硬布丁 🍮$35使用較多的雞蛋,再配合帶有微微焦苦的焦糖,入口滑而不腻。

座位不多,要有排隊入場的心理準備。

餐廳以咖啡作招徠,當然有其獨特之處:

海 - 頂立海蝦湯 $95

再配上彈牙拉麵及軟嫩的慢煮雞胸肉,十分惹味。

昭和風硬布丁 🍮$35
使用較多的雞蛋,再配合帶有微微焦苦的焦糖,入口滑而不腻。

2023-12-30 98 views
一入到去,店員即刻招呼我哋,首先會問我哋飲唔飲咖啡,因為飲同唔飲會有唔同嘅菜單~我哋都選擇飲咖啡,店員就會向我哋講解店舖嘅概念、當日嘅咖啡豆、咖啡同拉麵互相嘅影響等!一啖咖啡一啖拉麵,味感真喺會有所變化,好特別👍頂立海蝦湯湯底非常濃郁以鰹魚昆布湯為膽,再加龍蝦殼及蝦頭熬成的湯,鮮甜十足。除咗拉麵之外,仲有自家制甜品都好好食!昭和硬布丁(燒)比原來嘅布丁大,以蜂蜜蛋糕做底。提拉米蘇手指餅浸得比較濕,會有啲酒香
一啖咖啡一啖拉麵,味感真喺會有所變化,好特別👍

湯底非常濃郁
以鰹魚昆布湯為膽,再加龍蝦殼及蝦頭熬成的湯,鮮甜十足。
頂立海蝦湯

除咗拉麵之外,仲有自家制甜品都好好食!
昭和硬布丁(燒)
比原來嘅布丁大,以蜂蜜蛋糕做底。

提拉米蘇
手指餅浸得比較濕,會有啲酒香
提拉米蘇
今次看到朋友推介開呢間屯門嘅拉麵舖,主打咖啡同拉麵嘅組合配搭,唔同嘅湯底配搭咖啡會產生唔同嘅味道聽落都真係幾吸引即刻去試吓🤤值得一提嘅喺呢度嘅冷萃珈啡係店主自家混合幾種唔同嘅咖啡豆,冷萃令到咖啡嘅苦澀感唔會咁重、連平時唔係幾飲到齋啡嘅我都覺得真係唔錯仲可以感受到咖啡嘅唔同嘅味道層次地。頂立豚骨湯($95)呢個湯底真係幾出色,濃郁嘅豚骨湯底色澤呈現奶白,超濃郁嘅豚骨味道,飲落去鮮甜得來又唔會太膩,飲咗一啖咖啡再試一啖湯又會有唔同嘅味道非常有層次🥰海。頂立海蝦湯($95)呢個湯底非常特別比較少見到會有蝦湯嘅湯底,飲落去鮮味濃郁有陣陣嘅蝦膏香味配搭上佢哋自家製嘅麵底真係非常唔錯🤤再加上慢煮嘅雞胸肉咬落去肉質柔軟昭和風硬布丁($35)傳統日本布丁嘅感覺,食落去有微微嘅焦糖味而且蛋味十足口感亦都非常滑嫩,超推介👍🏻💥抹茶巴斯克蛋糕($65)食落去比較似雪糕嘅感覺,有微微嘅綠茶味唔會太苦澀啱啱好

地。頂立豚骨湯($95)

海。頂立海蝦湯($95)

昭和風硬布丁($35)
抹茶巴斯克蛋糕($65)
食落去比較似雪糕嘅感覺,有微微嘅綠茶味唔會太苦澀啱啱好
This small ramen restaurant with only several seats, is located at 虹橋, edge of the Tuen Mun city center. At the frontdoor, you will first see detailed rules for noticing their customer that this is not a place for a quick meal, but to enjoy a complete experience.---The owers, who have coffee brewing background along, noticed the way that coffee can bring out the Umami from ramen and then want to spread this new concepts among the world. However, as I can't handle caffeine well, I just sticked to
---
The owers, who have coffee brewing background along, noticed the way that coffee can bring out the Umami from ramen and then want to spread this new concepts among the world. However, as I can't handle caffeine well, I just sticked to the normal menu and focus on trying their ramen.
▪️🍜 地。頂立豚背脂豚骨湯 $95
I picked the pork bone broth ramen since it's the special kind that added pig's back fat pieces into the soup. This results in a "creamy" and flavorful soup. To make it more special, the ramen is topped with Osmanthus fragrans. It may seem weird to see this combination, but it turns out to make the soup less heavy tasting, and add a subtle floral flavor at the end. Ramen made in their own recipe had a good soup hanging characteristic and the sous vide chicken breast was tender and rich in its own umami.
▪️🍮 昭和風硬布丁 $35
While it's a trend of making the photogenic shaky shaky pudding, owners here stick to the traditional one, which is more condensed and topped with burnt caramel with mild bitterness. Japanese egg with richer eggyolk flavor and cream cheese were used, so the pudding itself was absolutely flavorful and maintain a silky texture.
---
Had a really good experience there, since they not only serve good food, but tbe owner was really willing to share their journey of recipe development and willing to answer your every questions, which is hard to find such environment in the capitalism society in HK.
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
地。頂立豚背脂豚骨湯
Type of Meal
Dinner
地。頂立豚背脂豚骨湯
昭和風硬布丁
平時食串燒鍾意飲啤酒🍺食拉麵你又會飲D乜?位於屯門的「頂立」 係一間拉麵小店🍜亦可以說是一間咖啡店☕️拉麵X咖啡會有咩效果 ? 🤔有趣的是店舖有小規則✨不建議客人交換食品和咖啡☕️小店主打天地海三款湯底🍜分別係雞白湯、豚骨湯、海蝦湯 +$70惡套餐配布丁🍮+冷萃咖啡☕️為食妹👧🏻海~頂立海蝦湯🍜抹茶巴斯克蛋糕🍰冷萃珈琲☕️選用不同種類蝦殼蝦膏 湯底濃郁鮮甜🥣一啖咖啡一啖拉麵 兩者互相發揮 令口感更鮮明突出✨甜品抹茶巴斯克蛋糕 滿滿綠茶香口感順滑🫰🏻朋友👯天~頂立雞白湯🍜昭和風硬布丁🍮冷萃珈琲☕️用上鹿兒島慢煮雞肉 雞肉軟腍唔柴口 湯底加入魚介及大量蔬菜 濃厚甜美😛布丁滑嘟嘟 忍唔住吃了兩口布丁🍮

為食妹👧🏻

朋友👯
天~頂立雞白湯🍜
冷萃珈琲☕️

2023-12-19 25 views
頂立位於新界屯門,小店無論係內外 都很有日本風味。裝修非常日式這是武士家族的擺設,相當有霸氣!鮮味:110年前日本科學家池田喜久惠博士鑑定。他在享用一碗海帶湯時,發現當中有一種不屬於(甜、酸、苦、鹹)他將這種味道稱為「鮮」(Umami),日語中意思為“美味的本镇是谷氨酸的一種。所選用的珈琲豆品牌為意大利的著名品牌"Gardelli Specialty Coffees”天•頂立雞白湯 $95全雞入湯製,配合魚介及大量疏菜,烹調出濃厚鮮甜的白湯。拉麵是探用頂立麵,配料有昆布、萬能蔥、鹿兒島慢煮雞、紅椒絲及金木犀。惡套裝 +$70昭和風硬布丁 + 冷萃珈琲(冷)200ml泠萃咖啡(危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼)店員叫我們先試一啖咖啡,然後一啖湯,最後再喝一啖咖啡,會令原本甜感較高的珈琲帶出怡人的熟果酸感。愛啡之人必試✨前調有Dark chocolate 風味,中調有yogurt順滑口感,到最後係花茶風味。海。頂立海蝦湯 $95採用不同種類蝦殼蝦膏,配合魚介及大量蔬果爆發簡單直接的海中鮮味。湯式非常濃烈及鮮甜!👍🏻麵質爽口彈牙!昭和風硬布丁:採用日本全蛋布丁,比一般布丁使用更多的雞蛋,再配合帶有
頂立位於新界屯門,小店無論係內外 都很有日

本風味。

裝修非常日式

這是武士家族的擺設,相當有霸氣!

鮮味:110年前日本科學家池田喜久惠博士鑑定。
是谷氨酸的一種。

所選用的珈琲豆品牌為意大利的著名品牌
"Gardelli Specialty Coffees”

天•頂立雞白湯 $95
全雞入湯製,配合魚介及大量疏菜,烹調出濃厚鮮甜的白湯。

拉麵是探用頂立麵,配料有昆布、萬能蔥、鹿

兒島慢煮雞、紅椒絲及金木犀。

惡套裝 +$70
昭和風硬布丁 + 冷萃珈琲(冷)200ml

泠萃咖啡
(危地馬拉,埃塞俄比亞,印尼)

愛啡之人必試✨

海。頂立海蝦湯 $95

採用不同種類蝦殼蝦膏,配合魚介及大量蔬果

爆發簡單直接的海中鮮味。

湯式非常濃烈及鮮甜!👍🏻

麵質爽口彈牙!

昭和風硬布丁:

採用日本全蛋布丁,比一般布丁使用更多的雞蛋,再配合帶有微微焦苦的焦糖,入口滑而不腻,讚👍🏻

提拉米蘇

每一個提拉米蘇都是即叫即製,大量馬斯卡邦

芝士,入口綿滑,配合冧酒,頂立冷萃珈琲,

特別再加入百利甜酒

使酒香、珈琲、芝士味中帶出陣陣的奶油香。

用心製作的小店 會再次光顧!

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

哩間係我近來喺香港食過最好味嘅拉麵!真心大推!餐廳以拉麵配珈啡創出獨特嘅主題「鮮味x珈啡」我揀咗期間限定拉麵 - 係頂立雞白湯配帆立貝波波奶白嘅雞湯濃郁 但飲落非常順喉係可以成碗湯飲哂而唔口渴👍🏻👍🏻👍🏻帆立貝波波有一絲一絲嘅干貝肉好鮮香完全feel到小店用心嘅配搭🩷拉麵係滑身彈牙唔算特別掛湯 但口感好好雞肉慢煮 嫩滑無渣成碗麵我都好喜歡!珈啡係帶花香為主 加一點果香有少少似飲茶同濃郁拉麵好夾、好平衡☕️布甸🍮雞味好香濃 配甘甜焦糖好好食。個人覺得珈啡配拉麵最夾配布甸就會帶出左微微酸味

哩間係我近來喺香港食過最好味嘅拉麵!
真心大推!
餐廳以拉麵配珈啡
創出獨特嘅主題「鮮味x珈啡」

我揀咗期間限定拉麵 -
完全feel到小店用心嘅配搭🩷

拉麵係滑身彈牙
唔算特別掛湯 但口感好好
雞肉慢煮 嫩滑無渣
成碗麵我都好喜歡!

珈啡係帶花香為主 加一點果香
有少少似飲茶
同濃郁拉麵好夾、好平衡☕️

布甸🍮
雞味好香濃 配甘甜焦糖好好食。
個人覺得珈啡配拉麵最夾
配布甸就會帶出左微微酸味