2014-09-04 251 views
深水埗西九龍中心FOODCOURT 上面開左好多間味道中上既食店, 今次講下呢間餃店, 同FOOD COURT 一樣都係細細間, 俾左錢後就得嗌號, 我叫左個4個豬肉煎餃同4粒粟米煎餃個人覺得豬肉嗰款一般, 不作評論, 不過粟米煎餃幾好食 因為粟米清新令到個餃不肥膩, 配埋少少豬肉增加口感, 不錯不錯!!
個人覺得豬肉嗰款一般, 不作評論, 不過粟米煎餃
2014-07-22
2012-05-12 34 views
apr 2 & 10, 2012來食過..........共叫咗 :1) 煎餃套餐 (hk$26+$3)i) 粟米湯 -其他選擇有泡麵, 麵豉湯同酸辣湯-都唔馬虎,還有粟米粒,蛋花同菇粒-好味ii) 熱綠茶-其他選擇有熱5花茶,凍5花茶,凍綠茶,而罐裝汽水/cc lemon就要+$$$$-綠茶味不重iii) 意式芝士肉醬煎餃+黃金粟米豬肉煎餃-共有6款煎餃.............因為有8隻,所以可雙併-我就揀咗最有人氣的2款..........但意式芝士肉醬餃就要+$3-意式芝士肉醬,外型好日式,裡面好西式,除咗個皮煎得薄脆外,裡面的餡都比較腍,很少肉,只得1大pat醬,所以個人麻麻哋-反而個黃金粟米豬肉就好唔錯喇,咬落個餡實在好多,名副其實皮薄餡靚,粟米令到個餃有點甜意,好味2) 椰菜豬肉水餃 (hk$14)-煮的水餃就中式樣-共有5隻-椰菜帶點爽口,所以有點咬口-整體味道ok,不過未見突出3) 韭菜豬肉水餃 (hk$14)-都喺有5隻-韭菜味很濃

1) 煎餃套餐 (hk$26+$3)
i) 粟米湯
-其他選擇有泡麵, 麵豉湯同酸辣湯
-都唔馬虎,還有粟米粒,蛋花同菇粒
-好味
ii) 熱綠茶
-綠茶味不重
iii) 意式芝士肉醬煎餃+黃金粟米豬肉煎餃
2) 椰菜豬肉水餃 (hk$14)
-煮的水餃就中式樣
-共有5隻
-椰菜帶點爽口,所以有點咬口
-整體味道ok,不過未見突出
3) 韭菜豬肉水餃 (hk$14)
-都喺有5隻
-韭菜味很濃
2012-04-10
$28 (Other)
2011-05-12 34 views
尊等去深水埗美食廣場食野 , 因為呢個美食廣場有別其他 , 全部都係小本經營 去左" 餃店 " 因為我好中意食肉醬意粉 , 所以叫左一客意式芝士肉醬煎餃 , 有創意 !! 同埋即叫即煎 意式芝士肉醬煎餃 $16 / 5 隻外皮香脆 , 意式芝士肉醬餡都唔錯 ,有肉汁 , 勝在有創意 , 可惜有d 貴

意式芝士肉醬煎餃 $16 / 5 隻
2011-05-11
2011-03-18 19 views
今日心情極度欠佳,要食一D自己最中意食既野.....餃子是我最愛既野食之一之前見食評話LEE度D餃好味,所以上黎試下~第一次試"芝士肉醬煎餃" , 感覺好特別 , 薄薄既皮包住肉醬, 加埋芝士,好香濃~"雞軟骨煎餃"-----都好好味,但如果配芝士肉醬煎餃時要先食,否則D味會蓋過但炒麵就麻麻,好乾身....同埋價錢都好實惠----8隻餃子+1碗麵/湯+飲品=$27蚊
今日心情極度欠佳,要食一D自己最中意食既野.....

餃子是我最愛既野食之一

之前見食評話LEE度D餃好味,所以上黎試下~

但炒麵就麻麻,好乾身....

同埋價錢都好實惠----
8隻餃子+1碗麵/湯+飲品=$27蚊

2011-03-17
$27 (Lunch)
2011-03-07 30 views
小妹自從農曆新年后就一直潛水,本來有許多食評要打的,但因學校太忙終缺乏時間慢慢編輯,所以只好不寫了,而且事隔太久我也忘了他們的味道了,總不能隨便寫出口感和味道吧!所以趁這個星期六較空閒的時間,小妹又再次浮上水面覓食,一覓就是煎餃子了!事關今天組員相約於西九飯聚,想尋找便宜的好料,Food Court確是一個不二之選,多款美食任君選擇,豐儉由人。不過環境當然不會寧靜到哪兒去,整個場地人山人海,非常熱鬧!就在小妹穿梭餐廳之時,煎餃子的相片突映眼簾,很快就決定光顧「餃店」,細看店家展示的單張,其實可供選擇的口味不多,暫時只有七種口味:椰菜豬肉、韮菜豬肉、京蔥黑椒豬肉、黃金粟米豬肉(新產品)、黃金咖哩豬肉、意式芝士肉醬(限定)、日式雞軟骨(限定),煎餃的話有齊以上七種味道,而水餃口味就只有頭四款。小妹向來愛嚐新,凡有新產品都忍不住要試(同時考慮個人喜好),於是要了意式芝士肉醬煎餃套餐。顧客可選茶餐($18起)或套餐($27起),前者只得5隻(只可選一款口味)再加湯品或麵食;而後者則有8隻(可選兩款口味)加湯品或麵食和飲品。所謂湯品或麵食就是泡麵(new)、酸辣湯(new)、粟米濃湯和麵豉湯,飲

小妹向來愛嚐新,凡有新產品都忍不住要試(同時考慮個人喜好)
,於是要了意式芝士肉醬煎餃套餐。顧客可選茶餐($18起)或套餐($27起),前者只得5隻(只可選一款口味)再加湯品或麵食;而後者則有8隻(可選兩款口味)加湯品或麵食和飲品。所謂湯品或麵食就是泡麵(new)、酸辣湯(new)、粟米濃湯和麵豉湯,飲品則是凍熱五花茶或綠茶。向店主點餐後,說要等五分鐘再來,哇!即叫即做夠晒新鮮

雖說是煎餃,但一點也不覺得油膩,而餃子皮很軟薄水嫩又不會煎得過硬,而底部煎得香脆,只有少許焦黑不過影響不大
這還不是普通的吸引,單是放在紙盤上已能聞到他的肉醬香,與肉醬意粉的味道果真有點相似。夾著吃時不斷有肉汁於餃子中流出,我頓時有感在吃爆漿煎餃
餃子皮不易破,而豬肉餡呈淺紅色,估計與肉醬混合一起煎,其口感並不爽但卻軟綿嫩滑,更有不少青蔥作提味作用,真的很不錯!不過芝士味道不出,難以吃到,但整體上真的很好吃,對我來說相當有驚喜
相信我,吃8隻再加一碗湯,包你飽到捧著肚皮走!湯品我是選粟米濃湯,貌似自己煲而非選用罐頭湯,粟米味很濃,又加了些肉粒,質感不太濃稠又不算咸,算是好喝。而五花茶還是涼茶店較好

其實真的很想全部都吃一次,但沒這樣多的時期和錢,最緊要是沒啥機會來這邊,可惜可惜,但若有幸再來,我應該會encore吧!
值得再叫的意式芝士肉醬煎餃
皮薄餡靚!
跟餐的粟米濃湯和五花茶
2011-03-05
$27 (Lunch)
值得再叫的意式芝士肉醬煎餃
皮薄餡靚!
跟餐的粟米濃湯和五花茶
  • 意式芝士肉醬煎餃
今日又黎到西九龍中心8/f了千選萬選之下試左尼一間:2個人叫左以下:上:意式芝士肉醬煎餃+雞軟骨煎餃+泡面+野飲泡面細個但食煎餃都已經夠飽~意式芝士肉醬煎餃係十分好味/出色的...油唔會太多..令我地食唔停口下:九菜豬肉水餃+泡面+野飲唔想太熱氣所以男外一個餐就叫左九菜豬肉水餃尼個都幾好食.~唔錯兩個set 餐lunch都係$51 .抵食又好味.~!!會再來!!
餃子
今日又黎到西九龍中心8/f了
千選萬選之下試左尼一間:

2個人叫左以下:

上:意式芝士肉醬煎餃+雞軟骨煎餃+泡面+野飲

泡面細個但食煎餃都已經夠飽~
意式芝士肉醬煎餃係十分好味/出色的...
油唔會太多..令我地食唔停口

下:九菜豬肉水餃+泡面+野飲

唔想太熱氣所以男外一個餐就叫左九菜豬肉水餃
尼個都幾好食.~唔錯

兩個set 餐lunch都係$51 .
抵食又好味.~!!

會再來!!
2011-03-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$25.5 (Tea)
餃子
2010-12-14 23 views
星期六下午放工逛街準備聖誕禮物,又不想逛旺角,想起西九有蘋果商場又想起food court好像有一些品評不錯的店舖,就決定在此搵食。在food court走一轉覺得地方乾淨了不少,沒有以前的陰暗,食物選擇則多了很多,過往不怎麼多人的food court也熱鬧了,是個好現象。繞場一周後就鎖定了兩間有雜誌報導的,因為這間的食物較吸引就選這間。menu中最吸引的是雞軟骨煎餃和芝士肉醬煎餃,因為雞軟骨成本較高就以此為主打,芝士肉醬的就加四元買。雞軟骨煎餃當然不是整隻都有雞軟骨,裡面也有肉和菜,每隻都是頭中尾各一粒雞軟骨做成每口都有的感覺,應是經過考量的做法。餃子的味道比較清淡,論味道吸引力比其他款式弱,但雞軟骨的爽脆配起脆卜卜煎餃的確過癮,自己又是輕口味的人所以蠻喜歡。意式芝士肉醬的芝士味不是很濃,看顏色見到是淡紅色不是深紅不像吃慣的肉醬。不過酸甜的味道兼裡面有加入洋蔥使味道變得惹味得多,或許是這原因蓋過了芝士味,另外咬下去亦有些肉汁流出來,整體上仍是不錯吃。這店最滿意的地方是餃子皮夠薄身,餡料卻意外的豐滿,更難得是一點也不覺得油膩,不過這裡的餃子有統一問題,就是容易掉餡,當然把封口向上才吃是

肉和椰菜絲和普通餃子類似,決勝分就在雞軟骨

非常惹味的餃子,果然是店長推介

這店最滿意的地方是餃子皮夠薄身,餡料卻意外的豐滿,更難得是一點也不覺得油膩,不過這裡的餃子有統一問題,就是容易掉餡,當然把封口向上才吃是沒問題,自己就覺得煎封封口位會是一個更好的方法。

餃子皮薄得透光,餡料一目瞭然的多,又不覺得很油膩,質素真高

套餐還有湯品和茶飲,粟米湯明顯是現成貨,不過有加蛋花和香菇叫做有加工過。綠茶同樣是現成的,味道就是正常蜂蜜綠茶味,Pass。
非主打項目發揮正常

本來以為這餐一定不飽肚,不過吃完餃子再喝過湯後發現還是有七八分飽的,偶爾換換口味找是不錯的選擇。這店還有積分咭優惠,可惜自己不是住那邊啊…
餃子皮薄得透光,餡料一目瞭然的多,又不覺得很油膩,質素真高
肉和椰菜絲和普通餃子類似,決勝分就在雞軟骨
非常惹味的餃子,果然是店長推介
  • 雞軟骨煎餃
2010-11-24 6 views
想食韓國壽司但休息了, 只好轉戰煎餃及身旁的餡餅。 我叫的依然是最愛的意式芝士肉醬煎餃及日式雞軟骨煎餃。意式的依然有pizza的感覺, 芝士味濃, 意式汁酸甜開胃。日式的雞軟骨雖然不是內藏太多, 但都有嚼頭。兩種餃的size好像大隻了不少, 另加$3可買冷/熱飲品我選了凍五花茶, $3都算大杯。
日式雞軟骨煎餃

意式芝士肉醬煎餃

日式的雞軟骨雖然不是內藏太多, 但都有嚼頭。
兩種餃的size好像大隻了不少, 另加$3可買冷/熱飲品

我選了凍五花茶, $3都算大杯。

叫滿$15多一個印仔

2010-11-22
$19 (Dinner)
日式雞軟骨煎餃
叫滿$15多一個印仔
話說之前第一次食的時候, 試了京葱黑椒豬肉煎餃. 煎餃內的黑椒味太過辣了, 最後我只食到黑椒味; 另外酸辣湯也很稀. 之後就決定下次叫返穩陣的口味, 看會否好一點.今次叫了九菜豬肉煎餃+栗米濃湯+凍五花茶的套餐. 九菜豬肉煎餃很不錯, 剛煎好的煎餃熱騰騰, 吃下去時有很多肉汁. 栗米濃湯就有點淡味, 同埋我覺得可以再"杰"一點. 笑臉是給煎餃的, 而湯品類則需要改進一下.

笑臉是給煎餃的, 而湯品類則需要改進一下.

2010-11-19
$24 (Tea)
  • 九菜豬肉煎餃
歡迎收睇西九龍中心探索美食之旅......第二集, 咦......第一集都未有, 何來第二集??? 因為我發覺第一集所介紹的食店是在Openrice還未有資料, 因此我要等Openrice approve 我的申請才能寫第一集。今集介紹的就是自稱 元祖餃子商店 的------餃店裝修真是日式化, 單單這個角落就感覺自己喺日本街頭連宣傳單張也很日式化, 可惜店員不夠和風這餃子商店賣的是一盒五件的煎餃或水餃, 絕大部份都是$12, 特別版是$15。 即叫即製, 小心燙口! 也有套餐供應: 8件煎/水餃+麵食或湯品+飲品都是$22起今次我要介紹一種限定發售的意式芝士肉醬煎餃$15 及 京葱黑椒豬肉水餃 $12 意式芝士肉醬煎餃, 皮薄多汁, 入口有酸酸甜甜芝士香味, 有點像pizza的感覺但當然沒有那麽的厚皮, 皮薄煎得香脆京葱黑椒豬肉水餃, 本人覺得這饀用煎的比做水餃更美味, 京葱和黑椒兩種都是濃味香料, 但當我咬了一口我又不覺得有濃味湧出來, 那可能是香料下得不多, 我覺得如果是煎餃的話, 應會像台灣胡椒餅般滋味是次消費:$27這店還有很多新奇的菜式, 例如: 蛋堡$10-$13
歡迎收睇西九龍中心探索美食之旅......第二集,
咦......第一集都未有, 何來第二集???
今集介紹的就是自稱 元祖餃子商店 的------餃店
裝修真是日式化, 單單這個角落就感覺自己喺日本街頭
宣傳單張----正面
宣傳單張----背面
連宣傳單張也很日式化, 可惜店員不夠和風

是次消費:$27
這店還有很多新奇的菜式, 例如: 蛋堡$10-$13, 粟米豬肉煎/水餃$12, 曰式雞軟骨煎餃$15, 鮑魚煎餃..等等
價錢絕對大眾化, 這店是攪攪新意思的餃迷朝聖之選(包括我)
多謝收看!敬請留意下一集
(本節目的內容純熟筆者觀感, 與餃店無關)
2010-10-19
$15 (Lunch)
宣傳單張----正面
宣傳單張----背面
2010-10-06 7 views
重以為女友真係食個菜飯only,咁就估錯哂啦!原來女友鐘情於food court個餃子haha叫左個粟米豬餃,依家新推廣$12咋!自己攞醬,醋可惜在用中國黑醋,如果用日本餃子醋我唸會真係好正好好食!重有辣醬同豉油,同樣我唸住用反日本既醬汁醬料會好味好多!勁支持創新小食店!!希望你地愈做愈大啦!!
重以為女友真係食個菜飯only,咁就估錯哂啦!
原來女友鐘情於food court個餃子haha

叫左個粟米豬餃,依家新推廣$12咋!
自己攞醬,醋

可惜在用中國黑醋,如果用日本餃子醋我唸會真係好正好好食!
重有辣醬同豉油,同樣我唸住用反日本既醬汁醬料會好味好多!

勁支持創新小食店!!希望你地愈做愈大啦!!
好正!粟米豬肉餃!$12咋
2010-10-04
好正!粟米豬肉餃!$12咋
2010-08-03 16 views
放工得閒無事,漫無目的...唔知點解就上左呢度搵tea食。第一次來,發覺個場非常街坊,不少人旨在嘆冷氣,睇電視,打牙骹,總之旺丁唔旺財:食店非常密集,花多眼亂,但不少是冇生意的。點解選擇這間? 因為有D"light food",唔係十幾蚊只得杯野飲,或者成碟飯咁多野食... 呢度有水餃同煎餃。試左個"意式芝士肉醬煎餃"x 5 隻,加杯五花茶(熱)都只係$15.食落有驚喜喎!! 煎餃好脆好熱,但唔多油,肉汁多而鮮美, 最特別係內裡的肉醬,味道有點似食緊pizza,但其實係煎餃喎!五花茶剛好中和煎餃子的熱氣,但細杯左少少...原來呢杯唔係熱飲,只是"唔凍" 咁解。

放工得閒無事,漫無目的...唔知點解就上左呢度搵tea食。

總之旺丁唔旺財:食店非常密集,花多眼亂,但不少是冇生意的。

點解選擇這間?
因為有D"light food",唔係十幾蚊只得杯野飲,
或者成碟飯咁多野食...

呢度有水餃同煎餃。

食落有驚喜喎!!
 煎餃好脆好熱,但唔多油,肉汁多而鮮美

五花茶剛好中和煎餃子的熱氣,但細杯左少少...
原來呢杯唔係熱飲,只是"唔凍" 咁解。

2010-08-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$15 (Tea)
2010-06-28 4 views
今日我點了黃金咖哩豬肉煎餃及京葱黑淑豬肉煎餃,以HKD22元有8隻煎餃子,抄麵及飲品亦不貴....餃子賣相似八方雲集.....而且亦有少許肉汁,其餘麵及飲品一般...不過..勝在有創意,而且價錢亦合理...可以一試..
2010-06-28
$22 (Lunch)
噚日行開西九龍中心諗住上美食廣場求其搵啲嘢食,行咗個圈見有間野特別多人,行去昅昅……餃子??見佢除咗傳統嘅餃子外有啲特別嘢,(意式芝士肉醬煎餃 ? 黃金咖喱豬肉煎餃 ?? ) 乜嚟 o架,但見貢多人食姑且試個意式芝士肉醬煎餃子, 有驚喜喎! 西式食材做中式餃子,相信冇人諗到咁樣嚟做餃子,個底煎得好香脆,入面好多肉汁好似食緊九龍城 清真牛肉飽咁,於是有信心食埋個黃金咖喱豬肉煎餃,好有咖哩香味都好惹味喎,飲埋杯五花茶!飽晒,唯有下次先至食其他嘢。總評 : 呢間叫餃店 的餃子店的確好有誠意去做餃子,並非一般傅統餃子店,雖然舖仔細細但好有心思,由食物創意、門面裝飾以至一個紙碗一張餐紙都有用上心機,可能呢啲就係成功之道啦~

食晒至記得影相,唯有影張咭
2010-05-04
$30 (Dinner)
食晒至記得影相,唯有影張咭
2010-04-29
星期六到鴨寮街買電池,行行下女友話肚餓,於是到西九龍中心8/F foodcourt 搵食。印象中以前西九龍中心foodcourt 只有兩送飯,好難食。原來而家從新裝修,好多迷你食店。其中餃店較為突出,因為好多人食 haha,於是比次幾會佢。去到見到有款好奇怪的餃子,叫芝士肉醬餃,心念咩味架!!但又有好多人食喎,決定叫來試試。店員話套餐可選兩款餃子+炒面+飲品$22起,但選芝士需加$3,於是叫了芝士餃加雞軟骨餃食。由於佢話即叫即做,所以要等5分鐘,心念要我等唔好食你就知。到我啦!d皮好似好薄,食落唔單止皮薄,仲好多汁。味道很好,茄味夠,芝士香,好好食。雞軟骨餃呢,清清地,好香雞味,至於炒麵都OK。下次可以試試其他味。
2010-04-24
$25 (Other)