Restaurant: 鹿苑粉麵餐廳
Info:

2019-01-14 657 views
我有一日入去食早餐,個餐係寫住白菜配兩個餸的麵,黎到時發現冇左白菜,個侍應冇主動同我交待番,我就同個侍應講,佢話冇白菜,俾番D生菜代替,期間連對唔住都冇講,最谷氣係兩個侍應同埋廚房員工討論起呢件事來,仲要講好耐講左成兩三分钟,一個就話早餐好少人叫菜吃,一個就話晤記得個餐牌的餐D內容,一直都冇客人提返要菜的,(我心林,你個餐牌明明寫住有菜,黎到就冇,唔通係我錯咩) 一個廚房的仲話,下次有人叫呢個餐,直接話冇菜。(總之我就邊食邊聽到佢地講,老闆娘未有察覺他們的行為,未有阻止他們)經過呢次之後,我決定暫時不幫襯他們一段時間。
  • 通菜
2018-08-19 703 views
呢間鹿苑粉麵,的由細個吃到大個!細細個住大圍,所以成日去吃,而家搬了,但教琴時,都會經過大圍,咪必定回去鹿苑吃 「星期一至星期日」意粉餐!我而家仲記得,星期一,星期四,星期六和星期日都會有炸雞脾 🍗 意粉餐!話說係粉麵鋪,有意粉吃,而家很少出現,仲要 provide 炸雞脾意粉😘😘😘意粉煮得好好吃,特別當日的汁是用黑椒汁👍🏼👍🏼牛扒,都不錯的,是有用心去煎的!我今次選擇了雞排火腿黑椒汁意粉樣子都可以接受,不是求其煮出來的!大家不妨下次去大圍時,試試意粉餐評分:環境:8/10食物:9/10態度:8/10我一定會再次幫襯的地址: 大圍道55-65號(近金禧花園)
呢間鹿苑粉麵,的由細個吃到大個!
意粉煮得好好吃,特別當日的汁是用黑椒汁👍🏼👍🏼
牛扒,都不錯的,是有用心去煎的!

我今次選擇了雞排火腿黑椒汁意粉
雞排火腿意粉

樣子都可以接受,不是求其煮出來的!

大家不妨下次去大圍時,試試意粉餐

評分:

意粉餐
凍檸茶
2018-08-17
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$42 (Dinner)
雞排火腿意粉
意粉餐
凍檸茶
  • 炸雞脾
  • 黑椒雞排火腿意粉
2018-07-30 460 views
今日中午行過大圍,又肚餓又唔想食飯,所以搵啲濕濕地嘅嘢入口,就揀咗呢間餐廳,入咗去鹿苑粉面餐廳,叫了一碗墨魚丸河,河粉送到我第一時間試了一口湯,奶白色的湯底是用魚來㷛,河粉幼滑,墨魚丸並非出面食一般彈牙,他是用魚和墨魚打造,食了一啖還有陣陣的胡椒味,都不錯最後我連湯都飲埋
最後我連湯都飲埋
2018-05-03 494 views
呢間餐廳其實好近大圍火車站,不過唔多起眼,可能佢周圍都係買雜貨,分散了注意力. 佢呢果湯好好味,應該落左唔少腩汁。因為平時食開其他的鋪頭個湯都係淡啲既. 牛腩份量都唔少,一共有七塊,非常合理。不過我嫌佢唔夠腍, 雖然味道都係夠既. 肥瘦都叫適中,少少膏,仲大有好多筋膜,食落會冇咁單調. 河粉的份量正常,感覺有少少難夾起,但仍然是在可以接受的程度。河粉煮得偏軟身,易於入口。每碗麵都有一大湯匙蔥蒜,對於我呢啲蔥蒜愛好者,當然十分喜歡. 不可不提的就是佢個辣椒油,都好夠香和辣. 一定要落一啲送麵呀.到最後就係要講下佢既速度,我叫完只兩三分鐘,河粉就到啦,快到不得了。
收工近近地就嚟咗依度食宵夜啦!我就嗌左碗牛腩河食落單既時候,員工既態度麻麻啦,唔會特別好亦唔會特別差當牛腩河來到時候,一食。。完全唔算係好食囉🤢🤢牛腩係俾幾多既,但係好多筋又好老咁....最重要係!!!陣蘇味真係好重...食落去真係唔係好接受到丫🤢🤮!另外,湯底超重味精又咸又怪,濃味到完全唔覺好食🤮你話重口味但好食我都可以接受,但最重要係重口味都唻都可以唔好食既囉😭😭...😨而河粉都一般吧。總結就係食完碗牛腩河,完全破壞左我不嬲對佢既好食印象😭😭😩可能之後都唔係好敢食了,因為真係諗起返呢個蘇味都唔係好想食..所以呢餐完全真係為食而食既一餐咋🤢份量雖然足夠但真係太重口味了😨連我好中意食重口味既人都頂唔順呢
收工近近地就嚟咗依度食宵夜啦!我就嗌左碗牛腩河食
落單既時候,員工既態度麻麻啦,唔會特別好亦唔會特別差
2017-07-15 490 views
是日有急事突發要入大圍,搞掂既時間已經係中午十二點幾,全朝未食過野真係超餓。見到路邊有間麵館就衝入去,諗住快快食完就算。內裡一般茶記格局,好污糟,好嘈。算,嗱嗱聲食完就閃。鮮蝦雲呑併豬肉丸麵。先講湯底,怪怪的,只能說好過滾水,小小咸,食唔出乜湯底,更不要期望有乜鮮味可言。麵,還可以,鹼水味不算太重,軟硬度亦適中,不過份量偏小,大約食到5撮。雲呑,好細粒,蝦亦不出色,但起碼正常食到落肚,而且皮薄。豬肉丸,正常冰鮮野,無驚亦無喜。$30一碗,正常質素。不過周圍環境都好污糟,而且啲阿姐態度亦有需要改善
見到路邊有間麵館就衝入去,諗住快快食完就算。
內裡一般茶記格局,好污糟,好嘈。

算,嗱嗱聲食完就閃。

雲呑併豬肉丸麵

鮮蝦雲呑併豬肉丸麵。

雲呑,好細粒,蝦亦不出色,但起碼正常食到落肚,而且皮薄。

豬肉丸,正常冰鮮野,無驚亦無喜。

$30一碗,正常質素。

不過周圍環境都好污糟,而且啲阿姐態度亦有需要改善
2017-07-12
$30 (Lunch)
落錯單 員工仲第一時間卸膊 話我落單時我地講錯明明下午茶D餐係 雞全翼拼西多士或薯條$28我:一個下午茶D餐 要拼西多士員工:好(張單都寫左28蚊)西多士嚟左食完 我催雞翼未到員工:你地頭先落西多炸嘛我:下午茶D餐要拼西多 張單都寫住28蚊佢一句都唔講就去叫廚房整雞翼嚟到 一句道歉都無 而且態度差劣
落錯單 員工仲第一時間卸膊 話我落單時我地講錯
明明下午茶D餐係 雞全翼拼西多士或薯條$28
我:一個下午茶D餐 要拼西多士
員工:好
(張單都寫左28蚊)
西多士嚟左食完 我催雞翼未到
員工:你地頭先落西多炸嘛
我:下午茶D餐要拼西多 張單都寫住28蚊
佢一句都唔講就去叫廚房整

雞翼嚟到 一句道歉都無 而且態度差劣
在家工作到凌晨~係大圍凌晨時分一個人又餓餓地,食乜好…其實選擇唔多,去呢間食個餛飩麵吧。一入去坐低,成陣漂白水味…算啦,一個人快快食完就算啦…餛飩都幾大粒,麵質好硬…湯個鹼水味好重…根本求其…唔休做。叫罐可樂,竟然可以唔夠凍…完全不知所謂,與其趕客,不如早d收工,以免食客受罪!
在家工作到凌晨~係大圍凌晨時分一個人又餓餓地,食乜好…
其實選擇唔多,去呢間食個餛飩麵吧。
一入去坐低,成陣漂白水味…
算啦,一個人快快食完就算啦…
餛飩都幾大粒,麵質好硬…湯個鹼水味好重…根本求其…唔休做。
叫罐可樂,竟然可以唔夠凍…
完全不知所謂,與其趕客,不如早d收工,以免食客受罪!
2015-04-05 608 views
十二點幾飲完酒回家途中突然肚餓想吃碗魚蛋粉,順路就叫碗外賣魚蛋河,十分鐘後回家即急不及待打開快快食,魚蛋非常彈口,河粉亦十分幼細順滑,但越吃就越口渴 ,要一邊吃一邊飲水先得,其實魚蛋粉的湯底真係唔洗咁重手 。
,要一邊吃一邊飲水先得,其實魚蛋粉的湯底真係唔洗咁重手
2015-04-02
TakeAway
2015-02-26 526 views
夜晚同朋友係大圍搵宵夜食 行過就入左間茶餐廳 試下啦!環境: 同普通嘅茶餐廳無咩分別,不過都算乾淨。食物:都係一D典型茶餐廳食到嘅野,奄列常餐,魚蛋麵雲吞麵都可以係到食到。價錢:三十零蚊食到一個餐包埋野飲,6蚊有杯豆漿。好抵!最出色係魚蛋,夠爽夠彈牙,好正!河粉淥得岩岩好,唔會爛到一PATPAT所以簡簡單單都可以好好食!經典!😘常餐:3叉燒意粉叉燒太乾,牛油方包又好少牛油。火腿奄列塊奄列又煎得耐得濟,認真麻麻。呢個鐘數食常餐 係差啲架啦😔
夜晚同朋友係大圍搵宵夜食 行過就入左間茶餐廳 試下啦!

價錢:三十零蚊食到一個餐包埋野飲,6蚊有杯豆漿。好抵!

最出色係魚蛋,夠爽夠彈牙,好正!
河粉淥得岩岩好,唔會爛到一PATPAT
所以簡簡單單都可以好好食!經典!
😘

常餐:3
叉燒意粉叉燒太乾,牛油方包又好少牛油。
火腿奄列塊奄列又煎得耐得濟,認真麻麻。
呢個鐘數食常餐 係差啲架啦😔
$36 (Last Night Supper)
2014-09-20 706 views
個日朝早通完頂,又唔想食M記咁頹,就走左去食鹿苑。原來睇佢外表成間雲吞王咁,出面又有豆醬賣,以為淨係得牛腩雲吞麵食。點知入到去竟然有得嗌茶餐廳早餐-炒蛋呀,沙嗲公呀個啲,而且仲唔差tim! 不過講好食,我覺得鹿苑最正一定係牛腩麵。佢啲牛腩湯底夠濃又唔會覺得多味精,啲牛又入味。好可惜我淨係影左個早餐無影個Friend碗麵

沙嗲牛麵,炒蛋
通菜
2014-08-08
$30 (Breakfast)
  • 牛腩麵
2014-07-19 332 views
今日喺呢頭睇完醫師~坐左咁耐事後要搵個地方急醫下個肚仔~安慰下自己!經過呢間店~比佢喺出面D炸魚皮吸引,佢地仲話係每日即炸~!好出名咁話喎~喺門口已經問阿姐~魚皮河係咪呢D一碟碟咁上~佢話 : 係~望多兩望就忍唔住決定入去滿足一下自己 hehe~入到去口痕痕叫左個牛筋魚皮米線多蔥,加多個油菜點知上枱的魚皮唔係出面D一碟碟,而係少左半份~!~~~噢~我問返服務員點解會咁,佢話因為我叫左個双拼麵, 一碟碟係正價份量....佢仲好唔客氣咁問我係咪要改正價...V__V我見佢咁有氣勢..輸左半條街~明白了便算...米線份量好夠~~而且唔會煮得太淋~水準之作牛筋煮得好淋得黎又有少少咬口~!有d入口咬咬下仲有會張住上顎骨膠原好重的感覺~正!聲稱鮮炸魚皮 - 唔算話好脆,浸入湯冇GI GI聲,幸好咬落去仲有卜卜聲~水準一般,唔係特別出色,我問服務員會唔會有特價加油菜,佢就話冇,咁唯有正價叫碟菜LA上到枱只有咁4,5條一開二,噢~正價都咁少,特價都唔知點煮...怪唔得冇特價LA!!幸好都唔會太老~軟硬適中!食完埋單~發覺個口勁乾~好明顯d湯底加左好多''師夫''..總括黎講..算係見識過佢的出品~可見
喺門口已經問阿姐~魚皮河係咪呢D一碟碟咁上~佢話 : 係~
望多兩望就忍唔住決定入去滿足一下自己 hehe~
入到去口痕痕叫左個牛筋魚皮米線多蔥,加多個油菜
我見佢咁有氣勢..輸左半條街~明白了便算...
米線份量好夠~~而且唔會煮得太淋~水準之作
幸好都唔會太老~軟硬適中!
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步

Other Info. : 店舖本身有一格洗手間,男女共用...!米之連人入去就辛苦少少了,入到去要攝到埋左右避避先閂到門,可以的話忍一忍~搵另一個地方好了~!
2014-07-16
$50 (Tea)
2014-03-16 322 views
連續三個星期的珠三角大迴環, 累得要死, 最後一輪到廣州開完絃天會議, 然後打道東莞再開, 之後就趕回港。未知是否因舟車勞頓, 還是因國內早吃午飯所致, 所以未到港人應有的晚飯時間, 已都餓得緊要。於是到了大圍在等待吃飯的時間, 便先來個粉麵醫醫肚。到了鹿苑這家大圍的老店, 最有名的也是他們魚旦, 魚皮, 魚皮三寶。因此, 點克一個粉麵之後, 還來加上巫魚皮。魚皮是現成做好的, 所以比粉麵早到上桌。麵店魚皮已一份份分好, 一碟碟用保鮮膜包好, 當我們點到時就整份連保鮮膜上來。可是以前點魚皮, 餐廳還會主動的送上一碗熱湯, 現在卻是不要求是沒有的。說回魚皮本身, 水準好像改變了不少。首先, 魚皮並非薄得脆口的效果, 淨吃的時候反而口感有點硬, 入湯也找不到魚皮遇熱而發出的"嘞嘞"之聲。魚皮沒有太細太碎, 不過卻來得大大塊的打成結的樣子, 口感堅固一點, 但這樣的大片卻又難以放入碗中湯。味道方面, 魚皮畢竟也都脆口, 但是覺得太鹹, 整體效果只是很一般。粉麵方面見餐廳也有牛筋丸, 於是便來了個魚片頭牛筋丸米粉, 加上腩汁。可是腩汁要不是下得不夠就是不夠味, 令湯中有鹹香, 但就沒有牛雜汁鮮

粉麵方面見餐廳也有牛筋丸, 於是便來了個魚片頭牛筋丸米粉, 加上腩汁。可是腩汁要不是下得不夠就是不夠味, 令湯中有鹹香, 但就沒有牛雜汁鮮惹味。米粉入水煮時間有點不夠, 口感過硬, 而且吸入湯中香味, 令效果一般。

然而進入主角的魚片頭, 以前的我也喜歡專程到這裡買上魚片頭, 喜歡是略脅靈活的彈性中也到一口一口的魚鮮味, 不脆口不油膩。可是現在的魚片頭彈性略覺有點不足, 外層的炸皮依然不脆, 但就好像與魚肉有所分離。灸味吧, 是真的還有香香的味道, 但是整體調味卻是濃了鹹了, 感覺是加了些什麼似的, 而且入口也有點前所未有的油膩感, 有點不自然。

而吃過了魚片頭, 牛筋丸就沒有多大的期望, 不過口感也不算太差。粗丸口中有硬朗的彈口感覺, 口中質感粗糙, 但也帶來牛筋的香味。這兩顆牛筋丸基本上都能做到每個方面, 但是程度及濃度上都有所不足, 口感Q彈感覺與香味還可以再多一點會更好。

整體來說, 麵店從前就給我很不錯的印象, 但是這次來個, 再嚐上一次, 真的是失望了回去。不知道是否歲月摧人, 時而勢逆; 還是舊事已不能回頭, 很多如這樣的店鋪的水 平都有下滑的感覺, 我想還是儘快找些吃吃支持一下, 緬懷一下擱了。

2014-03-11
$46 (Tea)
2014-01-20 176 views
雖然係大圍好多野食, 但一到夜晚, 想就腳食少少野, 又夠平都真係去慣鹿苑.老牌粉麵店, 做左好多年, 但其實水準一般般.夜晚10點入到去, 睇見食客都係街坊多, 應該係慣性食客!打開餐牌, 選擇不多, 但基本粥粉舖有的都有~~~~尤於夜已深, 只係叫左碗雲魚蛋吞河, 亦係我入黎既原因.不過D雲吞應真麻麻, 一咬落去似係雪藏貨, 死實實之餘亦無味!!都選我食過既雲吞中最差的一批, 連自己煮既東東雲吞都仲要好.不過魚蛋不過不失, 咬落都彈牙.食完叫多碟柞魚皮, 因為見到牆有貼報推銷,雖知深宵魚皮有點不濟, 但佢真係太多油, 食到喉嚨有點不舒服....整體講, 可以有其他選擇, 味道下, 價錢一般, 環境差, 服務OK
老牌粉麵店, 做左好多年, 但其實水準一般般.

夜晚10點入到去, 睇見食客都係街坊多, 應該係慣性食客!
打開餐牌, 選擇不多, 但基本粥粉舖有的都有~~~~

尤於夜已深, 只係叫左碗雲魚蛋吞河, 亦係我入黎既原因.

不過魚蛋不過不失, 咬落都彈牙.
食完叫多碟柞魚皮, 因為見到牆有貼報推銷,

2014-01-16
2013-08-27 134 views
細個時間中嚟食,但當時仲未識分咩叫好嘢,而家食返真係有少少想揼心口。佢嘅食品質素其實普普通通啦,例如牛雜咁樣都OK嘅,唔係難食,但點解我要畀個喊呢?就係因為佢個湯濃到呀媽都唔認得,每次都涸喉加頭痛,而我食完味精係會頭痛嘅,所以各位客倌自己參透下啦……唔係有時屋企人想食我真係唔會再去。不過咁,佢嗰度嘅雲吞係做得唔錯嘅,但唔係巨型雲吞,但有大地魚香味,亦都有豬肉香,唔係全粒都係蝦蝦蝦,間中我都會去買打生雲吞嘅。
細個時間中嚟食,但當時仲未識分咩叫好嘢,
而家食返真係有少少想揼心口。

佢嘅食品質素其實普普通通啦,
例如牛雜咁樣都OK嘅,
唔係難食,
但點解我要畀個喊呢?
就係因為佢個湯濃到呀媽都唔認得,
每次都涸喉加頭痛,
而我食完味精係會頭痛嘅,
所以各位客倌自己參透下啦……
唔係有時屋企人想食我真係唔會再去。

不過咁,
佢嗰度嘅雲吞係做得唔錯嘅,
但唔係巨型雲吞,但有大地魚香味,
亦都有豬肉香,唔係全粒都係蝦蝦蝦,
間中我都會去買打生雲吞嘅。
Other Info. : 唔知係咪生意冇咁好定係老闆決心要改革喇, 以前佢哋成班都好串,有啲伙記態度差到好似撩交打咁, 落單又求求其其,又要催你,又呼呼喝喝, 擺低碗嘢又彈啲湯出嚟,對啲客評頭品足, 試過有個客走咗就即刻講嗰個客個樣點點點點, 收錢多謝都冇聲好似老奉咁, 佢找錢俾我我講聲唔該,都反問返自己做咩要對佢咁好禮貌, 呢啲咁嘅員工同管理係咪有病架? 不過咁,始終係過咗去嘅事,最近都有改善 由細幫襯到而家都唔希望佢執嘅, 希望逐樣改善,越做越好啦。