2023-04-08 121 views
今日中午同老公觀塘周圍搵嘢食,走上大厦行了三層,無意中發現這間樓上餐廳,看看餐牌幾啱食,入內一試,出乎意料地好正,環境好舒服,店員很有禮貌,又溫文又年輕😜點了雞扒沙律和豬扒意粉,沙律,忌廉湯,朱古力慕絲蛋糕,檸檬茶,cappuccino, 每樣都好味,雞扒煎得皮好香好薄好脆,薄豬扒夠香夠味,意粉正,忌廉湯有特色,不是一般,一定要試,沙律菜新鮮,咖啡好味,朱古力慕絲蛋糕一流,唔會太鬆散,唔太甜,味道適中,服務態度非常好,環境舒適,音樂柔和悅耳😊唯一唯一要改善只是杯Cappuccino 唔係好熱,可能用凍奶,一定會再來食😋😋

2023-04-08
$100 (Lunch)
2023-03-28 144 views
我地一行4人晚飯時段點了兩塊肉眼扒,(5成熟), 一份豬鞍,一份蟹肉芝士意大利飯。首先餐點份量十分少,尤其是餐湯,只有兩三啖。兩塊五成熟的肉眼,上碟卻是一塊是五成熟,一塊是全熟。不過肉質尚算淋身。豬鞍硬得像石頭一樣,冷卻後情況更加明顯,根本不能入口。而且份量也是十分少,只有一件,男仕應該不會飽。蟹肉芝士意大利飯味道正常。飲品方面點了檸檬茶梳打,味道正常。總括而言,服務態度好,但食物質素真的需要改善。

首先餐點份量十分少,尤其是餐湯,只有兩三啖。

兩塊五成熟的肉眼,上碟卻是一塊是五成熟,一塊是全熟。
不過肉質尚算淋身。

豬鞍硬得像石頭一樣,冷卻後情況更加

蟹肉芝士意大利飯味道正常。

飲品方面點了檸檬茶梳打,味道正常。

總括而言,服務態度好,但食物質素真的需要改善。
2023-03-24
$200 (Dinner)
2023-03-19 123 views
每次週末黎觀塘 想平平地食西餐呢間都係唔錯嘅選擇 食物又唔差星期六日都有lunch menu 人均消費$240@2☺️🍝美國穀飼豬肉眼扒配龍蝦忌廉汁意粉 $80唔太食到龍蝦味 個汁偏淡同想像中有出入😳豬扒好大塊 偏厚 都好稔身 🥩美國安格斯西冷牛扒配薯菜 $150塊扒好大塊 十分香口 夠晒肉汁仲有烤青瓜 茄子 蕃茄 洋蔥等呢個值得一試🤤🍟甜番薯條$18份量足夠 如果係粗蕃薯條更好😍美中不足 只有唔同味嘅薯條作小食如果更多唔同類型嘅小食會更好‼️餐廳會定時轉menu 之前食過幾次都唔錯希望可以保持水準🙌🏻

每次週末黎觀塘 想平平地食西餐

如果更多唔同類型嘅小食會更好‼️
餐廳會定時轉menu 之前食過幾次都唔錯
希望可以保持水準🙌🏻

2023-02-28 167 views
觀塘嘅餐廳越來越多甚至西餐廳係開到唔知食邊一間好😂上次係呢一間餐廳就食咗一個黑松露野菌意大利飯🥰黑松露味都好重只係菇嘅份量比較少口感唔夠好,可能觀塘太多餐廳所以有對比就會覺得呢一間一般般😝
2023-02-28 102 views
這間餐廳並沒有任何的不好只係沒有冇特別的驚喜!好食物的質素都是正正常常咁樣,環境方面都坐得幾舒服嘅,只係冇咁光猛。個人比較鍾意光線較充足的餐廳!可能今次叫嘅食物唔係太適合自己?
2023-02-26 1293 views
觀塘工廈真係好多小店餐廳,今次嚟到喺網上評價不錯的「1960」食西餐一室懷舊的紅磚牆,仲有不少復古的擺設及老照片,店內一直播放著懷舊音樂餐飲餐牌以唐人數字花碼寫上,配合餐廳懷舊主題;提供多款小食,主菜選擇有意粉,意大利飯及扒類晚餐均配精選濃湯及精選沙律==========🔹精選濃湯黑松露忌廉湯湯較濃稠,黑松露味突出,調味恰好🔹精選沙律有番茄、蜜桃及菜,灑上香茜;材料新鮮,夠開胃==========🔹法式蜜糖芥末雞翼 (6隻) $58雞翼飽滿得體,外皮焦脆,雞肉嫩滑帶淡淡芥末香,整體油膩感不重推介指數:9/10🔹士多啤梨蜜汁牛柳粒 $68上檯時香噴噴牛柳粒軟腍嫩滑帶不錯的牛香,士多啤梨新鮮;蜜汁味稀稠及甜度均調較得宜推介指數:9.5/10🔹香草牛油煎北海道帶子 $785️⃣大粒帶子賣相可人,帶子肉細緻鮮味,牛油味道不過重推介指數:8.5/10==========🔹香煎比目魚扒配薯菜 $158被煎至金黃表面的比目魚份量不少外層焦香,魚肉雪白,柔潤軟滑帶點甘香配菜薯角炸得香脆,鹽味剛好沙律配上黑醋,清新解膩推介指數:8.5/10==========🔹紐西蘭肉眼扒配薯菜 $1687️⃣成熟,牛扒被煎至
晚餐均配精選濃湯及精選沙律
🔹精選濃湯
黑松露忌廉湯
湯較濃稠,黑松露味突出,調味恰好

🔹精選沙律
有番茄、蜜桃及菜,灑上香茜;材料新鮮,夠開胃
🔹法式蜜糖芥末雞翼 (6隻) $58

🔹香草牛油煎北海道帶子 $78
5️⃣大粒帶子賣相可人,帶子肉細緻鮮味,牛油味道不過重
🔹香煎比目魚扒配薯菜 $158
被煎至金黃表面的比目魚份量不少
外層焦香,魚肉雪白,柔潤軟滑帶點甘香
配菜薯角炸得香脆,鹽味剛好
沙律配上黑醋,清新解膩
🔹紐西蘭肉眼扒配薯菜 $168
7️⃣成熟,牛扒被煎至粉紅色
以大量香草鋪面,肉眼扒軟嫩帶少量筋膜,脂肪比例不高,有適當的牛肉香,鹽份量適中
🔹香煎紐西蘭羊髀扒伴自家製芥末籽醬 (配薯菜) $178
羊髀扒帶點筋膜及脂肪層,帶淡淡羊肉香而沒羶味;調味剛好
芥末籽醬酸酸甜甜能中和肉的膩
推介指數:8/10
🔹西班牙伊比利亞豬鞍架伴甜番薯條 $188
以重黑椒調味,切開以為肉質會較乾,但食落非常有驚喜,爽滑有彈性,帶不羶的豬香
番薯條香甜脆口帶番薯香
推介指數:10/10
==========
🔹陳皮冰糖燉檸檬 (熱) $13 (原價$26,套餐加配半價享用)
點咗3️⃣杯
陳皮味突出,跟檸檬比例恰好,甜度適中,可滋潤喉嚨
推介指數:8/10

🔹Mocha (熱) $18 (原價$36,套餐加配半價享用)
拉花富藝術感,非常有誠意
Mocha 咖啡比例較高帶淡淡奶香,質地細滑,甜度低
🔹士多啤梨朱古力慕絲 $28
點咗兩份
慕絲以桂花鋪面,店員告知為較稀的慕絲甜品
以士多啤梨粒墊底,士多啤梨的酸能中和朱古力的甜,口感細滑,甜度不高
推介指數:9.5/10
收取加一服務費,總數約$1️⃣1️⃣0️⃣0️⃣
小店選料上乘,出品有誠意;店員有禮殷勤,態度良好;加上定價合理,性價比高,值得回訪
2023-02-26
$270 (Dinner)
  • 西班牙伊比利亞豬鞍架伴甜番薯條
  • 士多啤梨蜜汁牛柳粒
  • 法式蜜糖芥末雞翼
2023-02-21 98 views
#20230218 🤍📍 壹玖陸零 @1960_hk 觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖——————————————————————————————#LunchSet #跟 #是日餐湯 #蘑菇忌廉湯 💭 再造紙咁既蘑菇湯🐷最鐘意,好香蘑菇味🍄如果再多啲蘑菇肉就再好味啲🤤.#香辣雞翼 $28💭 雞翼有4隻,好似cp雞翼咁好味😋辣味得好少好少🤏🏼但整體係惹味既,做前菜唔錯.#美國天然穀飼豬肉眼扒配青蘋果忌廉汁意粉 $78💭 豬扒有兩塊咁多,係高質豬扒好鬆化🐖配埋意粉女仔一個人食唔晒係正常,最驚喜係個青蘋果忌廉汁🍏甜甜地幾清新又唔會有膩既感覺👍🏼唯一美中不足係個汁唔夠多,比🐷用尼點晒豬扒就無汁撈意粉食.#香煎石斑柳讚岐烏冬 #雙重芝士汁 $78💭 個汁好似平時啲芝士忌廉意粉不過轉左烏冬,入面仲有啲菇菇,有啲fusion,烏冬彈牙,雙重芝士有啲漏,個石斑有啲似龍脷柳咁唔夠高級🙈.#士多啤梨忌廉布甸 $18💭 面頭粒士多啤梨乾好脆🍓幾特別,通常果乾都係零食,好少放係甜品度,杯入面都好多新鮮既士多啤梨,每不一羹都有,不過食食下醒起淨係食得出士多啤梨同忌廉,唔見左布甸🍮.#白兔糖奶凍 $
#20230218 🤍
📍 壹玖陸零 @1960_hk
#LunchSet #跟 #是日餐湯 #蘑菇忌廉湯

#香辣雞翼 $28

#美國天然穀飼豬肉眼扒配青蘋果忌廉汁意粉 $78

#香煎石斑柳讚岐烏冬 #雙重芝士汁 $78

#士多啤梨忌廉布甸 $18

#白兔糖奶凍 $18
💭 一食落陣味熟悉到不得之了😂係童年回憶既味道,面頭有啲粟米片脆脆地增加左口感,唔好睇少佢細細杯,一個人成杯食晒係甜到漏

#LunchSet #跟
#熱檸水
#柚子檸檬冰茶 +$14
💭 熱檸水有檸檬既正常🍋柚子檸檬冰茶睇落個名特別,其實就係柚子蜜同凍檸茶,飲落又無咩特別😅柚子同檸檬都係同科生果,所以陣味非常之夾

#觀塘美食 #🐷在觀塘 #🐷_食
2023-02-17 828 views
位於觀塘工廠其中一間西餐廳,環境裝修型格,感覺舒服自在,座位唔算多,所以都唔會太嘈!開瓶費:$ 20 !? 切餅費:唔清楚我地係慶祝生日,外加帶左兩枝酒,而早前又問過店家開瓶費係免,最後帳單收左一項「開瓶費:$ 20」,所以我當係切餅費啦餐湯:黑松露蘑菇湯黑松露非松露醬而係粉,呢點就有啲失分,湯色水較淡,雖然係有蘑菇味,有少少懷疑係開粉。。。餐沙律:橙柳蕃茄沙律簡簡單單嘅沙律菜加上橙肉同蕃茄已經好好味小食:西班牙欖油蒜片鳳尾蝦 $ 68都有6-7隻蝦,蒜片爆得又香又脆,超好味訂座再送小食一份,芝士南瓜醬焗藍青口,芝士南瓜醬係好夾,鹹甜平衡,不過藍青口相信係熟青口,所以過熟變得比較老煎比目魚扒伴薯菜 $ 158一份兩件,煎得金黃香脆,肉質鬆軟富油份,唯一係冇附上汁醬或檸檬角,食完會好膩滯烤焗德國腸拼盤伴酸椰菜及薯角 $ 158好有睇得,大大碟啱晒送酒,有至少三款腸,再加埋酸椰菜同埋芥末醬,超滋味紅酒燴羊腩煲 $ 158價錢比港式羊腩煲平,好有西餐特色,因為西餐比人感覺係乜都煎完就上碟配個汁,但係呢類炆燴燉嘅食物,香港唔多,非常讚汁底味道似羅宋湯,材料都係甘筍、西芹、洋蔥等等。羊腩五人分
開瓶費:$ 20 !?
切餅費:唔清楚

都有6-7隻蝦,蒜片爆得又香又脆,超好味

煎比目魚扒伴薯菜 $ 158

烤焗德國腸拼盤伴酸椰菜及薯角 $ 158

紅酒燴羊腩煲 $ 158

汁底味道似羅宋湯,材料都係甘筍、西芹、洋蔥等等。羊腩五人分每人都有2-3件食,真係超值

紐西蘭肉眼扒伴薯菜 $ 168
大大塊肉眼,有技術嘅煎法,上枱冇血水,有rest夠時間
成數就可以接受,始終面積大,厚度就會薄,比較難控制成數。但係肉靚,非常軟嫩,有肉味,調味足,唔洗再加鹽

建議餐廳改改煮餐速度,上枱實在太快,沙律未食完已有主菜上枱,我地怕食物變冷而加快食用,好快食飽。
除此之外,服務非常好同有禮貌,環境清潔
2023-02-03
$171 (Dinner)
Celebration
Birthday
Intro: 觀塘工廈裡面真係好多野食,特別係成業工業大廈,一層都有幾間選擇,而呢一日假日下晝見到一間食西餐,午市價錢竟然只係80蚊左右,包埋湯同飲品,環境仲好舒服,裝修係紅磚復古風,仲可以慢慢坐,舒舒服服咁嘆一個lunch~___________________🍽 香桃煙鴨胸燴意大利飯💰 68(午市,配湯/沙律+飲品)⭐️ 8/10✍🏻 煙鴨胸有四大塊仲要好厚,咬落去油份岩岩好,都好夾燴飯;✍🏻 意大利飯嘅汁係有桃嘅香甜味,而呢一個配搭係意想不到地夾;✍🏻 飯中嘅菇類好滑、洋蔥都好冧;✍🏻 但唯一不足係飯粒比較硬,如果再煮得冧少少會更好;✍🏻 沙律都好新鮮,凍檸茶就不過不失。🍽 香辣薯條💰 +18 ⭐️ 8.5/10✍🏻 薯條炸得唔會過火,仲好大條好厚肉;✍🏻 香辣粉幾惹味,好香口。___________________🏠 1960 壹玖陸零📍 觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖⭐️ 8.5/10___________________
Intro:
🍽 香桃煙鴨胸燴意大利飯
💰 68(午市,配湯/沙律+飲品)⭐️ 8/10
✍🏻 飯中嘅菇類好滑、洋蔥都好冧;
✍🏻 但唯一不足係飯粒比較硬,如果再煮得冧少少會更好;
✍🏻 沙律都好新鮮,凍檸茶就不過不失。

🍽 香辣薯條
💰 +18 ⭐️ 8.5/10
✍🏻 薯條炸得唔會過火,仲好大條好厚肉;
✍🏻 香辣粉幾惹味,好香口。
🏠 1960 壹玖陸零
📍 觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖
⭐️ 8.5/10
  • 香桃煙鴨胸燴意大利飯
[觀塘]型格紅磚工廈cafe之前已經食過幾次,餐廳係懷舊型格紅磚的工廈cafe,感覺都幾正🤩,聽說會有時會有live band,有feel 🤟🏻。cafe 有WIFI提供,因為工廈真係未必收得好好😂,所以好欣賞💯。☁️ 黑松露芝士焗薯條 $58金黃色芝士和黑松露醬舖面,薯條仍然好香脆,無淋,黑松露好香☺️,而且一食到就停唔到口😆。☁️ 西班牙欖油蒜片鳳尾蝦 $68蝦🦐好新鮮同彈牙,加上蒜片的香味,係一個好好的starter😆。☁️ 龍蝦汁焗青口薯蓉 ‼️FREE‼️薯蓉超好食,做到入口即溶😍,好香滑,鍾意食薯蓉嘅朋友,一定要試吓。加埋龍蝦汁,冇得輸❤️。呢個係惠顧夠$300就會送嘅優惠‼️☁️加拿大豬斧頭扒$238斧頭扒份量大,肉質鮮嫩,肉味重。薯角好好食🤭。Set-dinner ☁️ 精選濃湯及精選沙律湯真係好濃,好香🥰,原來餐廳每兩日會轉湯的款式,夠晒有新鮮感😂沙律菜🥗好新鮮,加上香甜生果做配搭😚,好fresh。☁️ 松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯$128好creamy,蟹肉同蟹子分量好多,mix 埋食,口感好好,好有誠意☺️☁️ 泰式冬陰功鳳尾蝦意粉$138非常彈牙的大蝦,加上每一條彈牙的意粉都充滿泰式風味的冬
[觀塘]型格紅磚工廈cafe

☁️ 黑松露芝士焗薯條 $58
黑松露芝士焗薯條

☁️ 西班牙欖油蒜片鳳尾蝦 $68
西班牙欖油蒜片鳳尾蝦

☁️ 龍蝦汁焗青口薯蓉 ‼️FREE‼️
龍蝦汁焗青口薯蓉

☁️加拿大豬斧頭扒$238
斧頭扒份量大,肉質鮮嫩,肉味重。薯角好好食🤭。
加拿大豬斧頭扒

Set-dinner
☁️ 精選濃湯及精選沙律
精選濃湯

沙律菜🥗好新鮮,加上香甜生果做配搭😚,好fresh。
精選沙律

☁️ 松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯$128
松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯

☁️ 泰式冬陰功鳳尾蝦意粉$138
非常彈牙的大蝦,加上每一條彈牙的意粉都充滿泰式風味的冬陰功汁,酸酸辣辣,好惹味🤩。
泰式冬陰功鳳尾蝦意粉

☁️香煎比目魚扒配薯菜 $158
一上枱已經好香,金黃色的外表,外脆內嫩,啖啖肉細嫩清新,d 細骨脆卜卜,好好食😆。
香煎比目魚扒配薯菜

優點:
☁️CP 值高
☁️餐廳裝修型格
☁️服務好
☁️食物質素好

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_觀塘
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple

——————
壹玖陸零 (觀塘)
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_觀塘 #1960 #壹玖陸零 #cafe #紅磚牆 #觀塘美食 #liveband #拍拖好去處
黑松露芝士焗薯條
西班牙欖油蒜片鳳尾蝦
龍蝦汁焗青口薯蓉
加拿大豬斧頭扒
松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯
泰式冬陰功鳳尾蝦意粉
香煎比目魚扒配薯菜
2023-02-05 69 views
星期五呢晚同好姐妹見面,特登book左觀塘呢間西餐,地點方便,距離地鐵站行5分鐘左右😀我哋book咗兩位,因為Booking都好full,一入去安排咗我哋坐中間走㾿嘅位置,叫我拎住一袋嘢,仲特登搬咗張凳俾我放嘢,都幾貼心,order好嘢食之後店員走埋黎同我哋講話有另外一張枱cancel Booking,所以可以搬去另外一個位,坐得舒服好多🥹餐牌選擇都算多,雖然我地唔肚餓,但都點左兩個set,order完之後好快就上湯同沙律,我哋慢慢食,佢又慢慢上,仲送左個龍蝦汁青口薯蓉,都幾驚喜。我叫左個香煎比目魚配薯菜,一嚟到我真係嘩左一聲,冇諗過咁大份,賣相好靚,比目魚煎得好香,外脆內軟,薯角都係好食,不過略嫌有少少燶,但整體好得,非常推介。朋友點左紐西蘭西冷牛扒拼薯菜,佢order牛扒七成熟,切落去仲有少少血,佢話唔似七成,不過味道都OK,沙律菜上面嘅甜酸醬好開胃,食完之後都好飽好滿足。總結店員好有禮貌食物色香味俱全上菜速度適中上網收得唔係咁好,要用wifi

香煎比目魚配薯菜

紐西蘭西冷牛扒拼薯菜

總結
店員好有禮貌
食物色香味俱全
上菜速度適中
上網收得唔係咁好,要用wifi

2023-02-03
$180 (Dinner)
香煎比目魚配薯菜
紐西蘭西冷牛扒拼薯菜
又去觀塘工業區搵食啦😋觀塘嘅工廠大廈真係好多野食,而且好多都係良心店,好味又抵食🥰呢次屋企人生日就去食西餐,呢間餐廳bookmark咗一段時間,因為佢個名幾特別,而且都幾多好評💛果然食飽後大家都好滿意😆佢夜晚有Dinner set提供,最平$118就有交易🫶🏻而且仲包餐湯同沙律🥗性價比都好高呀😋再加上餐廳裝修都係90年代style,懷舊感十足,超有feel😆🌟是日沙律 (3/5)沙律比想像中大份,而且都唔係hea你㗎😗沙律菜好新鮮,而且有超多蟹籽😍撈埋啲沙律醬好有口感🤤🌟精選濃湯 (2.5/5)是日餐湯係蘑菇忌廉湯🫕第一下聞落去超香黑松露味🤣不過飲落去就比較稀,有啲似開粉😳普普通通🌟巴拿馬火腿配黑松露卡邦尼意粉🍝 $128 (3.89/5)一上枱超香嘅黑松露味🥰蛋黃味好出,而且好creamy,啖啖都係醬汁好掛汁好正😍而且意粉都軟硬適中😋巴拿馬火腿整到玫瑰🌹嘅形狀,超靚😚不過火腿偏硬,油香唔夠~而且偏鹹😳意粉入面仲有好多菇🤤正呀~不過整體有啲濃味,食食吓覺得有啲鹹😳不過都食唔停😝🌟松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯 $128 (3.5/5)呢個上枱都係會令我wow一聲!因為超足料😍飯上面一邊有一大

🌟是日沙律 (3/5)

🌟精選濃湯 (2.5/5)

🌟松葉蟹肉露荀蟹籽意大利飯 $128 (3.5/5)
呢個上枱都係會令我wow一聲!因為超足料😍飯上面一邊有一大堆蟹籽,另一邊就有一大堆蟹肉😍份量超慷慨!蟹肉仲要一絲絲,好鮮甜☺️撈堆一齊之後啖啖都係蟹籽、蟹肉同露荀,口感十足!😝不過好sad嘅就係將啲蟹肉撈堆一齊之後味道俾忌廉搶哂,所以唔太食得出🥹不過意大利飯好creamy,飯質地都啱啱好😉

🌟紐西蘭肉眼扒配 薯菜 $168 (2.5/5)
呢個上枱好型好靚咁,但食落就有啲失望🥹我哋叫咗5成熟,但切開似8成😞overcook咗😞不過肉眼扒都幾大塊,食落肉質都唔差,有肉味而且唔會好鞋好韌,如果生返啲就好啦🥹另外配上薯角,好脆好夠味~

🌟芝士薯蓉焗青口 (免費❤️) (3/5)
老細話呢個係佢哋嘅新菜式,所以每一枱都送一碟🫶🏻超大方呀🥺芝士份量好足,每一啖都有拉絲效果😝而且薯蓉醬汁好有鮮味,食落去好入味好滿足😎仲要青口嘅汁應該留哂喺薯蓉入面,所以食落薯蓉更有鮮味😚不過青口焗完之後縮哂水🙁超細隻同有啲乾🥺呢個位有啲可惜~

🌟柚子烏龍茶 $26 (半價$13) (2.89/5)
佢嘅飲品簡直係打卡之選🤣🤣🤣叫熱飲嘅話佢都係成個茶壺咁俾你,而且唔同款式都有唔同嘅茶壺,超靚🤣不過呢個柚子烏龍茶就冇乜柚子味,比較淡😳不過飲到最後嗰下都濃返啲嘅🤣

🌟荔枝蘋果梳打 $28 (半價$14) (2/5)
呢個真係麻麻地,因為好甜🙁飲落似糖漿味🥺

總括嚟講呢一間係慶祝適合去嘅餐廳,而且價錢唔貴,性價比高☺️每樣嘢食都大大份,而且質素都唔差😌推薦呀~

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:壹玖陸零 (觀塘)
2023-01-03 85 views
觀塘工廈1960最出左聖誕套餐,性價比高,拉埋屋企人一齊食大餐是日廚師精選濃湯:蟹籽蘑菇湯呢個配搭幾特別,加入蟹籽多左份鹹香,唔錯前菜:牛肝菌汁芝士焗雙花珍珠洋蔥煙肉芝士焗大啡菇意式茄蓉芝士焗德國腸份量都幾多,三款都好食😋三款都係穩陣之選主菜:美國安格斯肉眼扒配薯條(12安士) $328 5成熟,煎得岩岩好,肉汁豐富,嫩肉👍🏻配菜係意大利茄子、蘆筍、車厘茄法式蜜糖烤無骨鴨 $258無骨鴨,啖啖肉,鴨肉入晒味,唔錯😋份量有成隻咁多美式BBQ可樂焗豬仔骨 $268食豬肋骨我一定拎住食😂用刀叉實在唔夠風味(實情係駕馭唔到)啲肉質好嫩,調味調得剛好似,有可樂味,甜甜地好惹味!飲品:呢日天氣凍,我哋都揀咗陳皮冰糖燉檸檬(熱)好滋潤,唔會太甜,好飲👍🏻整體來講,味道唔錯,份量足,四個人三個餐都差啲食唔哂😂本身諗住再嗌都唔使,而呢個質素同份量,都算抵食~
觀塘工廈1960
最出左聖誕套餐,性價比高,拉埋屋企人一齊食大餐

是日廚師精選濃湯:蟹籽蘑菇湯
呢個配搭幾特別,加入蟹籽多左份鹹香,唔錯

前菜:
牛肝菌汁芝士焗雙花

珍珠洋蔥煙肉芝士焗大啡菇

意式茄蓉芝士焗德國腸

份量都幾多,三款都好食😋
三款都係穩陣之選

主菜:
美國安格斯肉眼扒配薯條(12安士) $328

法式蜜糖烤無骨鴨 $258
無骨鴨,啖啖肉,鴨肉入晒味,唔錯😋份量有成隻咁多

美式BBQ可樂焗豬仔骨 $268
食豬肋骨我一定拎住食😂用刀叉實在唔夠風味(實情係駕馭唔到
)啲肉質好嫩,調味調得剛好似,有可樂味,甜甜地好惹味!

整體來講,味道唔錯,份量足,四個人三個餐都差啲食唔哂😂
本身諗住再嗌都唔使,而呢個質素同份量,都算抵食~
2022-12-24 83 views
聖誕節🎄到!一大班人慶祝梗係要食西餐啦!今次走到觀塘食 #壹玖陸零 聖誕大餐叫左1️⃣美國安格斯肉眼扒配薯條(12安士) $328 叫左5成熟,岩岩,厚切,肉汁豐富,嫩肉👍🏻睇得出廚師技術。連配菜都好好食2️⃣法式蜜糖烤無骨鴨 $258餐牌見到都好想試,無骨鴨,啖啖肉,好香口,鴨肉入晒味,值得大家一試😋份量大份,4個人食都夠!3️⃣美式BBQ可樂焗豬仔骨 $268曾經自己試整,但整得唔好食,今次特登叫,試下咩料子!肉嫩,調味調得剛好似,有可樂味! 推介大家試試!前菜:4️⃣牛肝菌汁芝士焗雙花焗得剛剛好,西蘭花夾埋芝士一流,仲有牛肝菌汁,唔會太乾👍🏻👍🏻5️⃣珍珠洋蔥煙肉芝士焗大啡菇啡菇整得剛剛好, 好juicy!6️⃣意式茄蓉芝士焗德國腸德國腸不嬲都係童仔最愛,腸係有質素,唔太咸😋每個餐都有蟹子蘑菇湯!抵食餐廳整體來說,性價比高,味道非常好味,份量又多,環境裝修得好有外國Feel! 舒服,適合一班人聚餐!📌 壹玖陸零 (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖
叫左
1️⃣美國安格斯肉眼扒配薯條(12安士) $328

2️⃣法式蜜糖烤無骨鴨 $258

3️⃣美式BBQ可樂焗豬仔骨 $268

前菜:
4️⃣牛肝菌汁芝士焗雙花
5️⃣珍珠洋蔥煙肉芝士焗大啡菇
啡菇整得剛剛好, 好juicy!

6️⃣意式茄蓉芝士焗德國腸
德國腸不嬲都係童仔最愛,腸係有質素,唔太咸😋

每個餐都有蟹子蘑菇湯!抵食

📌 壹玖陸零 (觀塘)

2022-12-14 94 views
Kwun Tong is well-known as an industrial area. There's actually over hundreds of hidden restaurants inside these inconspicuous buildings. This time we popped in 1960, an intimate restaurant providing international cuisine.Each set menu came with a plate of fresh greens with sweetened peach and potato cream soup.Garlic Prawn - authentic Gambas al Ajillo. Pungent garlic crisps and cherry tomatoes soaked in aromatic olive oil. Crunchy prawns with a nice sear on the surface.Bratwurst platter - $158

Bratwurst platter - $158 for such an incredible portion! 3 kinds of sausages with Sauerkraut. Perfect for sharing.

Black truffle pasta cabonara with parma ham - aromatic black truffle with rich and creamy sauce. Matched well with the finely cooked spaghetti and delicate parma ham.

New Zealand rib eye - tenderized to the point that even it was medium well, the tendons were edible.

Overall this place offers good value for money and big portions. I'd advise you to make a reservation to secure your seats because it was fully seated on just a weekday in such a competitive area!