2022-11-25
中環高質燒肉🤩|厚切心形牛舌和牛拼盤🤤|經濟實惠午餐精緻燒肉Omakase任君選擇🥳|298 Nikuya Room「但見旁人談情何引誘,問到何時葡萄先熟透」相信唔少朋友都非常掛住係日本食燒肉嘅美好時光,今日為大家介紹一間我一直幫襯開嘅「燒肉飯堂」,本身由298尖沙咀分店已經開始幫襯,後來疫情原因得返中環分店,餐廳設於商廈,有卡位同吧枱提供,而且間隔距離亦鬆動,適合情侶或成班朋友相聚。餐廳主打燒肉,但亦彷近日本燒肉餐廳,提供日韓食品配搭,除咗單點之外亦有燒肉Omakase選擇,而且午市亦提供實惠套餐俾想Lunch止一止燒肉癮嘅朋友。由於幫襯太多次,我重點提供幾樣精選比大家參考下。298牛肉他他 4.2/5⭐️牛肉他他賣相吸引,牛肉本身有調味,撈勻生雞蛋洋蔥絲後再吱上檸檬汁,吊出牛肉他他嘅肉味同甜味,唔怕食生牛肉嘅朋友非常推薦。鵝肝多士 4.3/5⭐️依道鵝肝多士會由侍應代為效勞,先稍稍燒脆多士,然後香燒鵝肝,中間再夾多一塊油脂滿溢嘅和牛,邪惡度嚴重爆標,係視覺同味覺嘅多重享受。和牛崩沙腩 4.2/5⭐️崩沙腩嘅色澤較為深色,油脂分佈較少,但係肉味濃郁,而且口感層次滿足,牛肉都經廚師稍稍調味,
厚切心形牛舌和牛拼盤🤤|
經濟實惠午餐精緻燒肉Omakase任君選擇🥳|
298 Nikuya Room
「但見旁人談情何引誘,問到何時葡萄先熟透」
由於幫襯太多次,我重點提供幾樣精選比大家參考下。
298牛肉他他 4.2/5⭐️
鵝肝多士 4.3/5⭐️
和牛崩沙腩 4.2/5⭐️
崩沙腩嘅色澤較為深色,油脂分佈較少,但係肉味濃郁,而且口感層次滿足,牛肉都經廚師稍稍調味,就算唔點醬汁亦都非常好食。
和牛小扒 4.2/5⭐️
和牛小扒脂肪油花分佈得非常靚,只需要係火上面稍稍燒至3-5成熟已經足夠,大火逼出和牛小扒嘅油香,兼夾入口即溶,可以點少少醬汁中和油膩感。
鹽醬厚切牛舌 4.8/5⭐️
一碟三件嘅厚燒牛舌,通常我每次幫襯都會落單2份,餐廳上碟時更會砌成心形牛舌,非常吸晴,厚切牛舌首先上下兩邊燒至微焦,然後再稍為燒香四週至變色,我自己會有兩種食法,將厚切牛舌原件進食,享受厚切牛舌塞滿口腔嘅滿足感,外脆內嫩,非筆墨可以形容;而另一種食法就係一開為二,將厚切牛舌嘅滿足感分開廷長,更加容易進食。
牛舌燒 3.9/5⭐️
身為牛舌愛好者,亦有嘗試依款長條形嘅牛舌燒,由侍應代為效勞,包住洋蔥絲及日式蘿蔔蓉進食,雖然長形牛舌爽身又包含伴菜令油膩感減輕,但係令牛舌味道沖淡,我都係比較鐘意厚燒牛舌。
柚子胡椒雞腿 4.1/5⭐️
除左和牛之外,依度嘅柚子胡椒雞腿都係我每次必點,嫩滑雞腿配上清香微辣嘅柚子胡椒醃料,再將雞腿燒到外脆內嫩,非常好食,仲可以作為間場,一解食咁多和牛嘅油膩感。
–
總結:298集團除左燒肉之外仲有美食出品,日式熟成吉列豚同燒鳥店,各有特式,稍後亦會為大家介紹。非常欣賞依間餐廳將每樣食物都發揮到怡到好處,而且係每樣食物都好好食好高質,另外海鮮煎餅同冷麵亦係高水準之作,完全搵返係日本食燒肉嘅感覺,係依幾年無得返鄉下可謂一解鄉愁。
====
298 Nikuya Room (中環)
📍 中環士丹利街60號明珠行2樓
====
#298NikuyaRoom#centralfood #中環美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#高質燒肉
====
有興趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,請大家Follow下我,比D支持✨:@healoop.foodie