2019-09-28 319 views
男朋友今日帶咗我上山頂拍拖,幾年冇黎,原來山頂廣場翻新左,有好多新嘅鋪頭進駐。難得嚟到咁浪漫嘅地方,當然都要揀番間高質素嘅餐廳撐下枱腳啦。見到呢間扒房從日本開過嚟,而且格調幾高級,就食佢啦!店舖由兩間餐廳組成,一間叫37 steakhouse and restaurant ,主打食牛,另一間就係Mina House,主打食甜品,下午時段仲有甜品放題!我哋先去37 steakhouse食lunch,之後決定咗去隔離鋪食甜品放題。因為要留肚,所以我哋只叫咗一個lunch set。lunchset包左一個前菜、一個主菜同甜品。可以自己Mix&match,不過留意番有啲菜式要另外加錢。坐低後店員會先送上牛角包,仲會配上牛油俾你點牛角包食,好邪惡啊😈牛角包微熱,食落鬆脆牛油味又好濃,食完仲可以refill添!前菜要左白酒忌廉汁煮澳洲藍青口,青口雖然體型較小,但好肥美。食落仲有海水味,加埋creamy嘅忌廉汁好夾!黎食steakhouse一定要食牛,所以主菜要咗美國特級西冷,日本飯配照燒汁。廚師已事先將牛扒切成一片片,見到肉身顏色粉嫩,外層煎至香脆,肉質厚實有肉汁、仲有陣陣炭燒香味。肥膏位呈半溶狀

見到呢間扒房從日本開過嚟,而且格調幾高級,就食佢啦!

黎食steakhouse一定要食牛,所以主菜要咗美國特級西冷,日本飯配照燒汁。廚師已事先將牛扒切成一片片,見到肉身顏色粉嫩,外層煎至香脆,肉質厚實有肉汁、仲有陣陣炭燒香味。肥膏位呈半溶狀態,入口即溶。旁邊仲配有照燒汁,點埋可以提升整體味道。件碟嘅配菜係切成粒嘅雜菜,酸酸地好開胃,又可以中和返牛扒嘅油膩感。

最後甜品係雜莓撻,佢唔係平時嘅牛油撻底,而係用餅乾碎造成,應該係加入左燕麥,所以口感豐富。上層嘅生果都有好多款式,有士多啤梨、藍莓、黑莓同紅桑莓。全部都好新鮮,中間仲加上左雜莓雪葩,酸酸甜甜好清新,而且好夠凍!我就嫌佢太細唔夠喉呀😫

以前覺得山頂都係遊客區,冇咩好嘅餐廳。但食完呢間令我完全改觀啊!我諗如果夜晚嚟坐窗邊位應該更加浪漫🥰
  • 雜莓鮮果撻
  • 白酒忌廉汁煮澳洲藍青口
2019-09-26 344 views
很久沒有上山頂逛逛, 相約住在港島的朋友, 去一家很有品味的steakhouse食一個brunch, 當畀自己輕鬆下。這間餐廳在山頂廣場一樓,可以乘坐專屬電梯到達餐廳。 一打開𨋢門,就見到餐廳有一頭牛頭的藝術品, 把餐廳和等候區隔開。 我們在服務員帶領之下入座。餐廳用木條做間隔,私隱度高,中間處入面有些木條好似日本神社入面許願條一樣,餐廳以木為主,感覺好自然。綠色布梳化和木椅上有一個cushion令到客人坐得舒適,好適合聊天。一坐下來他就送上兩個牛角包。清雞湯配鮮蝦丸, 雞湯味不算濃郁, 有一啲紅蘿蔔粒香草和薑絲。芝士蝦丸口感比較軟,但味道較咸,所以點解雞湯會比較清淡一點。香煎帶子擺盤有點surprise,佢有一個好大嘅貝殼, 把珍寶帶子承載住下面放在一啲粗鹽, 好juicy同埋帶子入面係晶瑩剔透。美國特級西冷, 一送上嚟已經砌好一條條了, 當時輕輕煎過西冷的表面,再放在炭爐上烤一下, 可以見到炭燒的痕跡,四成熟剛好, 牛肉非常之粉紅,夠冧,就算是老人家都岩食。日本飯和照燒汁,還有一些烤蔬菜放在旁邊。烤味噌鱈魚, 一送上來, 忍不住嘩一聲,被他的擺盤吸精, 飯上面放在一張黑色穿透的米紙

一坐下來他就送上兩個牛角包。

烤味噌鱈魚, 一送上來, 忍不住嘩一聲,被他的擺盤吸精, 飯上面放在一張黑色穿透的米紙, 好像一個少女帶咗黑一色面紗一樣,鱈魚好嫩滑,鱈魚配了紫菜汁,好有日式感覺。烤蔬菜放在旁邊,日本米比較多水,有點過𣺉。

Tiramisu 入面有咖啡啫喱, Tiramisu表面滲上一些朱古力粉, 上面插在一塊焦糖片,喜歡他軟淋淋又有咖啡的香味。

雜莓撻,有黑莓,士多啤梨,藍莓中間放咗了紅莓,還有青蘋果條做裝飾,撻底是曲奇,酸酸甜甜好適合夏天食。

聽店員說 37 Steakhouse & Bar 的名字來由好像是37日文嘅說法同創辦人嘅老婆個名字差不多,所以他老婆的名字來命名這間餐廳,好浪漫呀。 記得以前曾經有夢想過,喺學校附近開一間cafe, 我哋會養一隻貓, 我負責逗貓吸引客人, 那人負責收錢,處理樓面。 夢想是美好的, 實際實踐才是共同理想,事過境遷,往事不復返。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5

• 烤味噌鱈魚
  • 雜莓鮮果撻
  • 咖啡凍堤拉米蘇
2019-09-23 650 views
香港地方很小,卻隱藏無數驚喜,大大小小的地方很多人都去過了,這天是星期日,也沒有什麼事要做,想著好像好久沒有去過山頂,當然之前是去過的,在山頂上俯瞰整個香港的景色還真不錯。不只連遊客,我自己是本地人也覺得著迷了。餐廳的空間十分大,有很多家庭帶著小孩子前來,環境很是熱鬧,跟我想像中的寧靜不一樣😅近天花位置是華麗的金色,和綠色的沙發尚算配合。說是steakhouse,餐廳就當然不只售賣牛排,還提供前菜、湯、意大利粉等等,牛肉主要分為A5和牛和炭燒牛排,三百多元這個價錢在山頂還真的差不多了。相比起 A La Carte,Lunch set 就便宜得多了,前菜+主菜+甜品都只需要$198,應該比較多人會選擇 lunch set,包括我自己。先來了兩個牛角包,大小有點mini,口感不脆而且有點軟的,配以旁邊的牛油我覺得不俗。先來了一碟白酒忌廉汁煮澳洲藍青口,以小蕃茄作伴碟,青口的數量不多,白酒味還是有的,不過不算明顯,忌廉味會明顯一點。青口的味道好像跟我平時吃的有點不一樣,就是比較軟身。來到steakhouse,就當然要試試它的牛排,先不說其他,$198一個 lunch set 的價錢就能吃到如

白酒忌廉汁煮澳洲藍青口

來到steakhouse,就當然要試試它的牛排,先不說其他,$198一個 lunch set 的價錢就能吃到如此大塊的牛排,我覺得是划算的。西冷牛扒表面明顯有被重重燒過的條紋,證明了廚房的火候十足。
美國特級西冷  ·  日本飯配照燒汁

店員問我們要多少成熟,我們要了五成熟的,裡面也不至於是鮮紅色的,肉質帶點嚼勁,五成熟來說正常肉裡應該是鮮紅色的,這裡卻不是呢,是粉紅色。西冷上有大量的鹽,導致肉眼扒過鹹,照燒汁有點兒辣,不知道大家喜不喜歡。米飯是日本飯,難怪吃進口跟一般的米飯不一樣,米香味較濃。

甜品可選 tiramisu 或 雜莓鮮果撻,作為 tiramisu控的我當然點了tiramisu,上面有一些朱古力粉,底部的是忌廉,甜甜的很可口
最特別的是入面還有咖啡凍,好讓客人在吃tiramisu的時候也沒那麼單調。
2019-09-22
美國特級西冷  ·  日本飯配照燒汁
2019-09-22 357 views
今日同老公去山頂玩,第一次試呢間37steakhouse食牛,因為見呢度環景一流同舒服,又有老公最愛的牛牛食,我們㨂左有梳化的位置做,可以坐得舒服d,本來打算叫set lunch食,因為抵好多,但星期六日沒有,唯有叫左和牛漢堡同炭燒牛柳,個侍應又提議我們叫點小吃,因要等半小時,但實際唔駛等咁耐,老公就點廿薯條,雖然同M記一樣,但條條都炸得脆脆的,後來和牛漢堡原來有薯條跟,個侍應好識做free比我們,真係好貼心,和牛漢堡同牛柳都好好味。

• 餐包
2019-09-21 216 views
今日好有興致同朋友上左山頂,坐住登山纜車悠悠閒咁,但係可惜我地唔記得食左野先上,唯有去山頂食餐好既啦~我同朋友都係好鍾意食肉,特別係牛肉既人,兩個見到間寫住「Steak」字既就走左過去間鋪要行上樓梯,樓梯口光鮮亮麗,而且木製的裝潢特別有簡樸的感覺,整體俾我地舒適既FEEL上到去餐廳既空間感好大,座位同座位之隔都有少少距離,真係食野同傾計既好地方我同朋友想試多D其他野食,所以就咁叫左一個Lunch Set首先上左兩個牛角包餐包,第一次見到隔離係放住溶左既牛油,牛角包送上黎仲係暖笠笠,內面十分鬆軟,仲有得繼續添加!之後就送上白酒忌廉汁煮澳洲藍青口,除左平時見開既蒜之外,青口仲加入左青甜既番茄,鮮味搭鮮味,每口青口都清甜可口,咬落仲有汁慢慢滲出跟住就上主菜,美國特級西冷、日本飯配照燒汁,原本無咩留意到個配搭就揀選左西冷,啖啖牛味加上剛剛好既五成熟,當然西冷依然無令我地失望,而隔離既三色椒、番茄、洋蔥等既配料亦都好清甜,甜味加酸味好適合配飯,配上牛肉都令人感到新鮮最後上一杯甜品,咖啡凍堤拉米蘇,食過都不感陌生,不過呢杯既做法就同出面唔同,正宗堤拉米蘇,搭配酒浸蛋糕,唔同層次既味道都在口中散發,

鮮味搭鮮味,每口青口都清甜可口,咬落仲有汁慢慢滲出

跟住就上主菜,美國特級西冷、日本飯配照燒汁,

最後上一杯甜品,咖啡凍堤拉米蘇,食過都不感陌生,不過呢杯既做法就同出面唔同,正宗堤拉米蘇,搭配酒浸蛋糕,唔同層次既味道都在口中散發,作為今日午餐既終結。
The Peak💫 Lets enjoy the Wonderful Meal🍽🥂🍾✨cheerssss..山頂💫總讓人感覺浪漫悠閒,從山頂處望到既香港 真的是不一樣美❤️。繁華`璀璨`醉人既美景,一一盡入眼簾。係咁美好既環境下 當然都要好好吃一頓🍴 對嗎。從香港最高處既山頂,細味浪漫西餐🥂🍾 鋸鋸扒🍽, 相信無人不愛吧。居高臨下吃頓飯 身為繁忙既都市人,是時候好好放鬆一下吧。37 Steakhouse & Bar (Lunch Set)✨三道菜套餐:前菜+主菜+甜品✨ $1983 Courses Appetizer+Main Course+Dessertll香煎帶子配香草牛油.朝鮮薊蓉Seared Scallops, Harbs Butter and Artichoke Puree (Add $68)新鮮至極既帶子🐚,煎封至表面焦香 內裡是嫩滑的。配上香草牛油 簡單調味,已帶出食材既鮮味。手切牛肉他他配荷蘭汁Hand Cut Beef Tartare with Hollandaise Sauce (Add $58)鮮嫩嫩既手切生牛肉🐮,吃下味道融和 很新鮮很好吃。味道調配相當得宜,面層

✨三道菜套餐:前菜+主菜+甜品✨ $198

l[前菜 Appetizer]l
香煎帶子配香草牛油.朝鮮薊蓉

手切牛肉他他配荷蘭汁
鮮嫩嫩既手切生牛肉🐮,吃下味道融和 很新鮮很好吃。味道調配相當得宜,面層炙燒過既芝士🧀 更能突顯牛肉既鮮嫩度。

l[主菜 Main Course]l
美國特級西冷.日本飯配照燒汁
U.S.D.A. Prime Striploin with Japanese Rice, Teriyaki Sauce
吃過生牛肉 那再吃吃5成熟既嫩肉吧。西冷🥩經煎封過後 坑紋更顯吸引。煎至香脆既表面 內裡肉肉卻依然帶粉嫩嫩,肉質好嫩 好juicy💦。蘸上燒汁 再配點日本米飯🍚同吃,極滿足呢。

烤法國春雞.薯蓉配燒雞汁
Roasted French Spring Chicken, Mashed Potatos and Chicken Jus (Add $78)

小小的一隻原隻春雞🐥 很迷李`很可愛。肉質亦相當嫩滑,香草亦令雞肉焗後更添惹味。不鞋亦不老,就是法國春雞既好味道。

l[Dessert]l
咖啡凍提拉米蘇
Tiramisu with Coffee Jelly, Mascarpone Cheese and Ladyfingers
一餐完美西餐 最後點少得甜品。提拉米蘇咖啡味濃☕️ 賣相亦精緻吸引,底下既忌廉芝士 亦打發得相當幼滑,兩者味道相得益彰。

雜莓鮮果撻
Fresh Marinated Mixed Berries Tart
賣相相當吸引,面頭鋪滿滿雜莓鮮果🍓 更是女生們最愛吧❤️。草莓`藍莓`桑莓,反正莓莓我就喜歡吧 哈哈哈。面頭既雪葩亦係雜莓味道,帶酸甜 很醒胃 就是飯後感覺最沒負擔既甜點吧。

偶然想討自己 寵寵自己既味蕾❓相信這裡既環境`氣氛`食物`服務,都一定能一一滿足你吧。❤️ 山頂餐廳 來一起剧剧扒吧。
2019-09-17 485 views
山頂除了是香港的著名地標,旅遊勝地外,它還是國際美食薈萃之地。最近山頂翻新後有一番新景象,東京知名的37 Steakhouse & Bar也在山頂開設香港第一間分店,聽說它的牛扒嫩口好吃,今天和朋友山頂半天遊順道來朝聖。37 Steakhouse & Bar地理位置優越,環境寬敞舒適,食客可以一邊從餐廳窗外飽覽山下維港美景,一邊品味佳餚,可謂人生一大樂事。我們點好餐後,店員為我們送上牛角包,牛角包熱騰騰的,一口咬下牛角包超鬆脆,猶如層層疊疊的酥皮層富層次,沾上橄欖油後的牛角包香氣揮之不去。南瓜湯配生薑泡沫有著意想不到的驚喜,蘑菇和南瓜粒在湯上飄浮,細細一喝,南瓜湯淡雅清新,帶有溫順的薑味,好不暖胃。湯中丸子亦不能小覷,丸子綿綿彈彈,內裡蘊含大量脆甜的蟹籽,非常特別。來到37 Steakhouse不吃牛扒,絕對是一大損失,美國特級西冷,日本飯配照燒汁不錯的吃。西冷我們要求五分熟,粉嫩的西冷肉質口感柔軟,油花分佈均勻,那飄散出來的肉香,讓我們口水直流。西冷肉汁豐腴,鮮美無窮,旁邊特制的燒汁使西冷提升到另一種味道層次。我們在想37 Steakhouse源自日本,它的烤味噌鱈魚,日本飯配紫菜蓉

美國特級西冷,日本飯配照燒汁

烤味噌鱈魚,日本飯配紫菜蓉

我們在想37 Steakhouse源自日本,它的烤味噌鱈魚,日本飯配紫菜蓉定必口味地道。鱈魚以味噌入饌,不但健康,充份帶出魚肉的甘甜,香味四溢。鱈魚滑溜極致,我們至今仍忘不了它的滋味,日本飯軟糯帶咬勁的嚼感,十分討喜。
雜莓鮮果撻,咖啡凍堤拉米蘇

盛夏一嚐雜莓鮮果撻,心情特別爽朗。撻上紅艷艷的雜莓雪葩被草莓,藍莓,紅桑子與藍桑子包圍著,超級誘人。雜莓雪葩冰涼酸甜,既消暑氣,又解飽膩,雜莓果香十足,果汁清新怡人,撻底扎實香脆,深得朋友喜愛。
雜莓鮮果撻

咖啡凍堤拉米蘇可謂多重滋味,由上至下採用不同食材,以手指餅,咖啡啫喱,馬斯卡彭芝士製成咖啡凍堤拉米蘇體,再撒上可可咖啡粉,插上朱古力脆片,滿精緻的。咖啡凍堤拉米蘇甜而不膩,細滑的馬斯卡彭芝士遇上咖啡啫喱滑彈,盈盈的咖啡香傳遍口腔。

美國特級西冷,日本飯配照燒汁
烤味噌鱈魚,日本飯配紫菜蓉
雜莓鮮果撻,咖啡凍堤拉米蘇
2019-09-16 3739 views
✨曾經見過雜誌介紹呢間風靡日本六本木人氣牛排餐廳,今日終於有機會食到。仲以為做遊客生意會好貴,驚喜發現呢度個lunch set超抵兼高質架!♥️假期都有嘅lunch set,包括前菜、主菜、甜品,只係$198,呢個價錢呢個質素,真係食到笑呀!🔆餐前烤熱嘅牛角酥,外脆內軟,香味十足!🔆香煎帶子配香草牛油•朝鮮薊蓉 - 呢個前菜絕對唔可以輕視廚師精心擺設嘅海鹽,海鹽置於帶子殼下面,好似沙粒嘅造型其實仲有個重要用處。香煎帶子沾上少許海鹽,係可以造出另一種層次,帶出惹味海鮮嘅味道。其次薊蓉非常香滑美味,前菜都咁用心,主菜真係令人好期待~🔆美國特級西冷🐮•日本飯配照燒汁 - 我食嘅美國西冷,我敢講,真係同我去日本食嘅高質牛差不多香牛味。而肉質非常juicy,5成熟煎得熟度非常均勻,頭中尾都一樣好軟腍,好高質!日本飯配上日式照燒汁,同牛扒絕配,加重味蕾感受嘅惹味感,Very good!🔆雜莓鮮果撻🍓 - 個甜品靚到呢,點會諗到一個lunch set每一種菜都做得咁細緻。鮮果顏色配搭奪目,雜莓新鮮酸甜,撻底係燕麥餅底,色香味俱全呀!✏️高級餐廳高質服務,侍應喺set枱嘅態度一絲不苟。餐廳裝修高級簡約,不

牛角酥
🔆餐前烤熱嘅牛角酥,
外脆內軟,香味十足!
香煎帶子配香草牛油•朝鮮薊蓉
🔆香煎帶子配香草牛油•朝鮮薊蓉 -

美國特級西冷•日本飯配照燒汁

雜莓鮮果撻

✏️高級餐廳高質服務,侍應喺set枱嘅態度一絲不苟。餐廳裝修高級簡約,不失優雅,望到靚景,咁樣形容真係誇左d?我真心覺得CP高架!
牛角酥
香煎帶子配香草牛油•朝鮮薊蓉
美國特級西冷•日本飯配照燒汁
2019-09-16 225 views
黎到山頂Steak house點都要試下份Steak係咪真係咁正正子先🤨Lunch Set 3 Courses $198Appetizer + Main Course + Dessert 香煎帶子配香草牛油美國西冷 日本飯配照燒汁雜莓鮮果撻質素高既餐包食過唔少但第一次食到餐包係牛角包 仲要勁鬆化作為一個牛角包控 真係心花怒放🥐牛肉一入口 覺得有少少硬 心諗我走到上山頂食牛排唔係伏掛同我期待既口感有少少唔同 慢慢食落去 裡面肉質還是嫩滑的係有炭燒風味既 而且牛排調味唔錯呢種烹調方法反而令人一食再食如果係入口即溶既口感 可能食多兩舊就膩喇佢既日本飯亦係好特別 有調味過味道似白粥 偏軟口感 好好味😳結論 不枉我兜到頭暈專誠黎食飯❤️
黎到山頂Steak house

如果係入口即溶既口感 可能食多兩舊就膩喇

佢既日本飯亦係好特別 有調味過
味道似白粥 偏軟口感 好好味😳

結論 不枉我兜到頭暈專誠黎食飯❤️
今日同男友上山頂做一日遊客~ 慶祝佢生日 !! 一早已經搵定餐廳食個靚 lunch : ) 原來而家開左好多新餐廳呀, 而且價錢絕對比想像中親民~ 基本上落左纜車之後, 一行出凌霄閣 就已經會望到呢間扒房架喇~ $198既Lunch Set, 已經包左前菜+主菜+甜品 !!! 仲有靚view睇 真心係抵食 !!! (服務仲要好周到 同有禮貌) 餐廳環境高級, 因為係黎自日本六本木既扒房, 所以不時見到呢個好有代表性既牛頭裝飾~ 座位好舒適~ 成間餐廳都好整潔同新淨~~ 因為book左晏少少會同男友去食一個甜品buffet, 所以係呢度 我地決定淨係Share一份Lunch Set, 唔想食太飽 雖然唔想太飽, 但原來有餐前包 仲要係牛角包咁正, 所以我地都忍唔住照食😂 手切牛肉他他配荷蘭汁 (additional +$58) 夏天食呢個, 覺得特別開胃, 牛肉他他食入口好滑, 鮮味好出 ! 面頭仲淋上吸引既熱溶芝士~ 配左 洋蔥碎粒, 魚子醬 同酸黃瓜, 令牛肉既鮮味更加突出 係烹調得好好, 又非常精緻既一款 : ) 美國特級西冷。日本飯配照燒汁 成碟份量都比想像中大份呢
今日同男友上山頂做一日遊客~ 慶祝佢生日 !!
座位好舒適~ 成間餐廳都好整潔同新淨~~
手切牛肉他他配荷蘭汁 (additional +$58)
面頭仲淋上吸引既熱溶芝士~
手切牛肉他他配荷蘭汁 (additional +$58)
配左 洋蔥碎粒, 魚子醬 同酸黃瓜, 令牛肉既鮮味更加突出
係烹調得好好, 又非常精緻既一款 : )
美國特級西冷。日本飯配照燒汁 (Lunch Set)
美國特級西冷。日本飯配照燒汁
成碟份量都比想像中大份呢 ~ 牛肉我地叫左5成熟, 肉質好軟嫩, 放入口之前聞到淡淡既牛肉香
美國特級西冷。日本飯配照燒汁 (Lunch Set)
牛味幾突出 : > 我地覺得餐廳落既調味都幾適量, 提升到肉味出黎 之餘 又唔會太濃味, 係一份高質既西冷呢
咖啡凍堤拉米蘇
咖啡味比起平時一般cake shop食到既更強啊~ 我幾鐘意呢個比例, 相對起黎唔會太甜太膩呢
咖啡凍堤拉米蘇
而且質感係偏流質多D, 食入口舒服, 係一杯令人食完想再食既Tiramisu : )
總結黎講 一路食 同男友一路講 下次唔使等有野要慶祝先上黎食
因為性價比確係幾高啊, 價錢亦係Afford得到既Range, 仲要有咁好既service同靚景
( 望住靚景 心情會好 真係會好架 )
希望可以快D再上黎食野 ~ : )
2019-09-07
$180 (Lunch)
3K
2019-09-16 196 views
山頂廣場重修了一段日子,終於重開,雖然只有部份,但新進駐的食肆不少,今日就有興趣試一下嚟間餐廳,外表看來非常高雅,心想一定貴價,誰知竟然二百左右午市套餐,值得試。前菜是香煎帶子配香草牛油,帶子熟度剛好,中間位置有少少透,煎得非常嫰口。伴以朝鮮薊茸,增添多重味蕾口感。主菜選了烤法國春雞,果然嫰滑,外脆內軟,平時甚少食雞皮,今次沒有錯過真好。薯茸作為伴菜,綿綿的口感,正!甜品兩款擇一,另人難以決擇。最後是咖啡凍提拉米蘇,份量比想像中大份。綿滑有酒和朱古力香。中層夾著咖啡果凍,味道顯著,食過番尋味喔!整體來說水準中上,服務佳,環境好,唯是套餐欠缺一杯茶或咖啡,有點不太完美。

2019-09-15
$370 (Lunch)
2019-09-15 243 views
選了這餐廳慶祝周年紀念,侍應介紹的牛扒和紅酒很不錯,由其紅酒的質量,雖然是house wine, 侍應也介紹得很詳細,餐廳主打牛扒,當然質素很好,點了個二人的牛扒餐,雖然是七成熟,但牛肉質素很好,所以食落很林,環境很有日本feel,值得再去。
2019-09-15 181 views
古人有云,登高望遠可以令人心曠神怡,今時今日,兄弟爬山,站在太平山頂不同角度俯看大地,視聽震撼逼人真情流露,酸甜苦辣縱橫交錯。行左山,體力消耗左,系時候醫肚仔,山頂廣場中午時間都算熱鬧,見到37steakhouses & Bar ,好有興趣試下,日本過江龍扒房,感覺高檔。餐廳空間感十足,注重燈光渲染的效果,營造柔和的美感,侍應的態度也很nice.中午做緊198 蚊起 三道菜的Lunch Set,包括前菜,主菜,甜點。我地點左菜之後,侍應好快送上餐包,是日餐包系牛角麵包🥐,酒店質素,新鮮熱辣,皮酥脆,麵包鬆軟,很有誠意。前菜系香煎帶子配香草牛油,朝鮮薊蓉。帶子肉很厚,煎至正好熟,不會太老,食到帶子的鮮甜,面比較香,內里比較嫩,肥美大粒,非常滿意。烤味噌鱈魚,日本飯配紫菜蓉,用料不俗,鱈魚質地豐厚,肉質細膩,大大塊,都幾滿足,紫菜蓉很creamy,同配菜南瓜很match,送飯一流。黑椒牛扒,朋友話都好好味,用料上等,好香口。甜品系咖啡提拉米蘇,甜度適中,咖啡味很出。

黑椒牛扒,朋友話都好好味,用料上等,好香口。

甜品系咖啡提拉米蘇,甜度適中,咖啡味很出。
2019-09-15 225 views
山頂果然是拍拖聖地,西餐廳都是特別有情調的。*Lunch Set ($198)-牛角包餐前包是牛角包,而且是高質的牛角;每一層都很酥脆,非常香的牛油味。注意是可以任點的喔!-白酒忌廉汁煮澳洲藍青口 (+$48)加少少錢可以升級莉菜食藍青口;藍青口好新鮮,帶少少海水味;白酒忌廉汁很濃厚。-美國特級西冷+日本飯配照燒汁五成熟的美國特級西冷煎得剛剛好;西冷的脂肪量雖然較低,但肉質非常淋,而淋中又帶點口感。-咖啡凍Tiramisu沒有加入魚膠粉的Tiramisu是最好食的!芝士很濃,口感幼滑;中間加入了咖啡的果凍,個人認為似乎不太配合,還是手指餅最好。*Aqua Panna ($70)太家如果不想用$70飲水,可以要求要普通水就可以!
山頂果然是拍拖聖地,西餐廳都是特別有情調的。

*Lunch Set ($198)
-牛角包
餐前包是牛角包,而且是高質的牛角;
每一層都很酥脆,非常香的牛油味。
注意是可以任點的喔!

牛角包

-白酒忌廉汁煮澳洲藍青口 (+$48)
加少少錢可以升級莉菜食藍青口;
藍青口好新鮮,帶少少海水味;
白酒忌廉汁很濃厚。

-美國特級西冷+日本飯配照燒汁
五成熟的美國特級西冷煎得剛剛好;
西冷的脂肪量雖然較低,但肉質非常淋,而淋中又帶點口感。

-咖啡凍Tiramisu
沒有加入魚膠粉的Tiramisu是最好食的!
芝士很濃,口感幼滑;
咖啡凍Tiramisu

*Aqua Panna ($70)
太家如果不想用$70飲水,可以要求要普通水就可以!
2019-09-10
$250 (Lunch)
咖啡凍Tiramisu
2019-09-13 162 views
山頂廣場的37 Steakhouse & Bar,午餐有扒食,質素都幾優質!環境好舒服呢。3 course 午餐($198),有前菜、主菜及甜品。餐前免費的牛角包,香脆、牛油味十足,亦可以點少少橄欖油食。香煎帶子配香草牛油。朝鮮薊蓉(加$68)帶子好厚身,富有牛油香。美國特選西冷。日本飯配照燒汁Medium rare的美國西冷,顏色粉嫩,有牛味。仲可以撈下飯一齊食,帶點fusion style。雜莓鮮果撻小巧玲瓏的一件餅,酸酸的雜莓,味道好refreshing!

環境好舒服呢。

3 course 午餐($198),有前菜、主菜及甜品

餐前免費的牛角包,香脆、牛油味十足,亦可以點少少橄欖油食。

香煎帶子配香草牛油。朝鮮薊蓉(加$68)

帶子好厚身,富有牛油香。

美國特選西冷。日本飯配照燒汁

雜莓鮮果撻

小巧玲瓏的一件餅,酸酸的雜莓,味道好refreshing!