2018-06-21
行到累累地去左元朗千色附近搵野食,無意中試左呢間食牛既火鍋專門店!一坐底店員就放低西瓜比我地,對大熱天時行到身水身汗嘅我地,簡直透心涼!之後就自己用屏幕落order,大開眼界呢,入面將牛既身體部位分得好仔細,仲每項都有介紹,好細心呢!今次同朋友點咗鴛鴦鍋,因為我食辣,佢唔食辣,呢個湯底啱哂我地!而且我發現加湯嘅時候,佢係用番原本湯底加,而唔係用普通清湯,湯底唔會溝到冇哂味!平時好鍾意食牛既我,其實真係唔知牛分咁多部位,即管就叫左幾樣試下!食完覺得真係同平時打邊爐好唔同,佢既肉質都偏向「林」,同埋無雪藏味,可以食到牛本身既味道!仲有佢無太多丸類,打完邊爐都唔會覺得好飽好滯,可以專心食牛同蔬菜!至於配料佢有好多選擇,岩晒鍾意食蔥既我,一口氣拎左三兜蔥,夾埋牛一齊食,簡直係正丫!(我相信愛蔥人士會明白咩感受,仲有「芫茜」呢!野飲方面都多選擇,有可樂,檸檬茶,豆漿!仲有好好飲嘅桂圓露,一啲都唔甜,啱哂好怕甜嘅我!我地兩個人食左差唔多四百蚊,食完岩岩好,冇食淨,唔會浪費!同埋野食都乾淨,食得好安心!