2015-05-28 2198 views
經常下雨的5月天, 讓人懊惱, 令自己心情好一點, 吃一餐好的也是萬試萬靈的方法. 在元朗教育路轉角位, 有一間以半玻璃外牆為格調的小店子, 遠離大街的繁囂, 就那麼安的佇立在一角, 在某寧的下雨天, 決定前來一試.可能因天雨關係, 到逹時還沒有太多客人, 推開玻璃門進去, 店子的骰, 只有6,7枱座椅, 整齊的排列着, 牆上有型格的塗鴉, 沒有太雕琢的佈置, 就是簡單而明亮. 餐牌的選擇頗多, 有All Day Breakfast, 法式薄餅餐, pasta, 小食, 咖啡飲品, 甜品, 另外晚餐時間還有Set Dinner, 價錢由數十元至百多元不等, 合理公道. 這天胃口頗佳, 點了2個Set Dinner, 再加點小食.餐前小食選了煙三文魚黑醋沙律($54) , 本以為份量只有很少, 但上菜時卻很有驚喜. 面層鋪上煙三文魚, 還有紫洋蔥, 提子乾, 車厘茄,下層則是新鮮的黑醋汁沙律菜.單是煙三文魚已值回票價, 大大片的, 有足足3片之多. 沙律菜伴黑醋汁既不怕滯肚, 又清新, 但略嫌黑醋汁稍多了點, 有點過酸, 但加入提子乾是劃龍點精之舉, 為酸酸的味覺帶來一絲甜味, 起了中和

單是煙三文魚已值回票價, 大大片的, 有足足3片之多. 沙律菜伴黑醋汁既不怕滯肚, 又清新, 但略嫌黑醋汁稍多了點, 有點過酸, 但加入提子乾是劃龍點精之舉, 為酸酸的味覺帶來一絲甜味, 起了中和作用.
墨西哥粟米片配莎莎醬($38)
十分喜歡Nachos的口感, 又不會像薯條般熱氣. 這碟Nachos份量不算太多, 做餐前小食剛好.
Nachos雖有點不夠脆, 但粟米味香濃, 配上清新的蕃茄牛油果莎莎醬更覺Fresh,沒有過多的醬汁, 吃了也不會覺得太溜.
餐湯是火腿薯蓉湯, 薯蓉融入湯中, 質感creamy, 但不會過於稠杰, 味道濃香, 鹹甜適中, 配以自家烘培的面包同吃, 口感實在.
美國Prime安格斯肉眼扒(10安士) ($156)
牛扒的份量的頗大, 而且是Prime級數的, 當然要試真一點. 伴碟用上特別的紫薯, 另附有黑椒汁.
切開時已感到肉質稔滑, 要了medium, 但稍放一會已變成medium well, 不過最重要是肉質韌, 肉味濃郁, 入口無渣, 油脂平均. 但略嫌伴碟的黑椒汁味太濃, 會蓋過牛扒的味道. 後來問店員要了些mustard更match.
紫薯則很清甜和creamy, 正好中和了扒的飽滯和鹹味, 相對地又健康一點, 很不錯.
英式炸魚薯條($108)
本來實在不想吃太熱氣的食品, 但看見menu上有Classic Fish & Chips又控制不了. 這裡的份量真的不會令人失望, 同樣大大碟的, 面層放了3條炸魚柳, 下層就鋪了炸香的薯角.
炸魚的粉層一點也不厚, 不油膩, 細味之下有突出的啤酒香味. 魚柳一圈圈的紋理, 入口嫩滑之餘不鬆散, 再點上沙律醬, 極之的香口惹味. 連皮薯角炸得香脆, 內裡粉糯, 吃個停不了口.
極上抹茶玄米茶(46/一壼)
飲品方面除了各式的咖啡, 西茶外, 比較特別是有日式煎茶類. 吃得飽飽之時, 喝一杯熱的清茶比其他奶類的飲品更匹配.
來自日本的抺茶玄米茶色澤翠綠清澈, 無雜質, 玄米充滿爆炒香味, 加入淡雅抺茶, 沖泡出來還為杯中添上一層輕煙雲霧, 縈繞良久, 教人靜心細味.
蜜糖香蕉法式薄餅($48)
這裡供應的甜品款式不算太多, 當中以法式燉蛋和法式薄餅為主. 清一色供應2款甜品, 想必是水準之作, 所以即使已很飽仍點了來吃. 法式薄餅份量很大, 薄餅皮煎得金黃微焦, 面層灑上糖霜和蜜糖, 加上忌廉和香蕉片.

切開薄餅, 內層同樣鋪滿香蕉和忌廉, 薄餅皮香滑之餘, 仍帶少少脆口, 蛋香豐富, 又不會過甜, 整體混合在咀中, 甜蜜又滿足.
雨聲滴塔下個不停, 離開前鄰座來了兩位少女雀躍的談天說地閒聊着, 在寧靜的小店裡, 經常傳來陣陣淺笑聲, 雨天雖然總讓人有傷感的情緒, 同時也可以是給人一陣謐蜜的沉殿, 細心享受的一餐愉悅又驚喜的晚餐.
離開時雨勢更大, 突然就覺得, 這裡跟雨天竟有一份莫名的親近. 在心靈需要一點空間的時侯, 來這裡喝杯咖啡, 心情大概就會好起來. 入住元朗後, 這會是其中一間我還會再來的小店!

2015-05-19
$200 (Dinner)
2015-05-27 864 views
晏就諗住食 點知中伏了!呢間西餐認真麻麻 門外就好靚 於是比佢吸引左入面環境都唔錯 幾decent叫左個12oz牛扒 配餐飽同野飲牛扒就非常冰鮮同cheap 簡直嚇親前菜係餐飽加白湯湯不過不失 冇特別個餐飽反而幾"林" 幾討好個扒冰鮮味仲要好"鞋" 五成都係鞋…配菜係薯蓉 反之還可以 食得出有牛油 令薯好香唔會有下次啦
晏就諗住食 點知中伏了!
呢間西餐認真麻麻 門外就好靚 於是比佢吸引左
入面環境都唔錯 幾decent
叫左個12oz牛扒 配餐飽同野飲
牛扒就非常冰鮮同cheap 簡直嚇親
前菜係餐飽加白湯
湯不過不失 冇特別
個餐飽反而幾"林" 幾討好
個扒冰鮮味仲要好"鞋" 五成都係鞋…
配菜係薯蓉 反之還可以 食得出有牛油 令薯好香

唔會有下次啦
2015-03-31
$60 (Lunch)
2015-05-22 766 views
不知不覺就去到一間熟悉的餐廳,一個充滿住回憶既餐廳,真懷念。呢個煙三文魚菠菜薄餅係必叫既,我好鍾意有唔同味道同質感既食物加埋一齊食,我就將呢個薄餅、三文魚、沙律菜、菠菜卷埋一件小小手卷一樣;三文魚既鮮味、薄餅既咸味、沙律菜既清新,滿足曬味覺既要求。質感當然都唔少得,三種材料既質感都好唔同,外面軟林林,但一咬落去就有三文魚既柔軟同菠菜既菜汁,不錯。無可否認,我係一隻超級食肉獸,但點餐既時間竟然唔小心點錯左個冇肉既菠多羅蘑菇漢堡,眼見一舊肉都冇,即時連食慾都冇埋,但係叫左都冇理由唔食。一拎起,就咬。奇怪的事情又出現了,蘑菇既肉汁充滿左我個口,超估唔到,同肉汁超似,所以食落去同普通牛扒差唔多,但係咬落去既質感好特別。平時食豬扒包都會覺得有d難咬同埋痴牙,但係蘑菇唔同,食落輕鬆好多。成個包都係素,感覺上會非常健康。很不錯。最後,都有點左一個甜品,係一個香蕉既薄餅。以我回憶以黎,除左細個成日係食香蕉船之外,都好少會去食香蕉類既甜品。所以一見到有呢樣甜品就即時叫左,香蕉雖然唔係一種好突出自己味道既生果。但係香蕉既甜品好清新,呢個薄餅只係加左少少蜜糖,已經好突出到佢既香味。極不錯。好味道!
好味道!
2015-05-22 593 views
難得在平日放假, 於是相約朋友到元朗一趟。住在元朗區的朋友早前提過這裡的西餐不錯, 於是前來一試。從輕鐵康樂路站, 大約走了5分鐘就找到了它。店舖面積不算大, 可是裝潢很別緻, 相信晚上時候氣氛會更好。除了午餐餐單外, 還有全日早餐供應。兩人最後挑了波羅多蘑菇拼薯條, 還有法式薄餅二重奏: 煙三文魚菠菜及蜜糖香蕉。套餐附送了一碗意大利菜湯, 還有意大利麵包。意大利菜湯裡有很多蔬菜、蕃茄、洋蔥、紅蘿蔔等, 酸酸的湯飲完之後很開胃。意大利麵包: 感覺有點像饅頭, 加黑醋和橄欖油一起吃, 又酸很香, 很有意大利風味。煙三文魚菠菜法式薄餅: 法式的薄餅薄薄的一大塊烤得很鬆脆, 中間的卻很香軟, 餡料有煙三文魚、芝士、菠菜, 煙三文魚委鮮味又不會很咸, 薄餅中間的芝士很香很滑, 與甜甜咸咸的薄餅味道很夾。煙三文魚大大的一片菠多羅蘑菇漢堡拼薯條: 這個原來是素食漢堡, 有蘑菇、蕃茄、生菜、洋蔥和芝士, 很足料所以吃的時候要把口張大一點。鮮蘑菇的汁多到會溢出來, 非常鮮味, 沒想到素食的漢堡會如此美味。薯條也是新鮮炸好的, 熱辣辣的很脆, 店只也很貼心的送上茄汁。蘑菇的大特寫吃完咸的是時候要吃甜的,
套餐附送了一碗意大利菜湯, 還有意大利麵包。
煙三文魚大大的一片
蘑菇的大特寫
吃完咸的是時候要吃甜的, 這個蜜糖香蕉法式薄餅是極度推介的甜品, 薄餅烘得十分香脆, 配上甜甜的蜜糖、香蕉, 和滑滑的忌廉, 卻一點也不甜膩, 叫人輕鬆就吃掉一整個。
薄餅裡面有很大條香蕉
日本綠茶拿鐵: 愛綠茶的朋友不可錯過, 這個綠茶味十分濃郁的飲料, 有淡淡的奶香, 飽餐完飲也感覺清新。
焗蘋果博士茶: 剛送上桌已經聞到一大陣蘋果香氣, 喝下去其實跟紅茶很似, 不過果香氣是不可取代的。
2015-05-19
$96 (Lunch)
2015-05-13 611 views
環境帶有簡約美式小鎮風情,食物質素頗高,價錢合理,加上細心的服務,個人推介指數是7.5。 較適合三五知己談天說地,輕鬆相聚。本身是正宗元朗仔, 對於元朗的變化感受很深。從前只有出城吃好東西, 到現在很多城市人來這偏遠小區覓食。更甚的是近年立志在飲食界創業的人倒不少,也瞄準這個年青人多,租金相對較平的地區開始,至使食肆流動性大增,只要做得不夠好,快上便會被淘汱,很多時連想再試的機會也沒有。現實就是這樣現實。今天下着傍沱大雨, 我本約了朋友到戶外燒烤,最後只能取消,結伴去找新的食店去。友人對餐廳較為要求高,想吃些有質素的西菜,找了半句鐘也未有定案,不是太貴就是地方坐得不舒服。友人開始想放棄轉回元朗的起家日本菜時,途經一間好像是新開不久的西餐咖啡廳,中文名字很是有趣叫阿茶茶,老一輩的我們馬上想起麼麼茶呢。再細看內裡環境,簡約得來有點玩味,價錢也是合理範圍,就給他一次機會吧。細看MENU, 這裡招牌菜是法式薄餅,通常也只是中上環的地方才有機會品嚐。還有ALL DAY BREADFAST 和 DINNER SET供應。和負責人閒聊,知道這裡開業數月,理念是以大眾化的價錢讓客人品嚐價質的食材,聽起

和負責人閒聊,知道這裡開業數月,理念是以大眾化的價錢讓客人品嚐價質的食材,聽起來很是有抱負呢,好一句--- Pay less experience more love。

先來一道三文魚黑醋沙侓,醋味對我來說是濃了一點,但那三塊手掌般大的煙三文魚真的值回票價,也只是四十多元,配以些提子乾中和酸味,很是開胃。另一道墨西哥粟米片,沒有了一般的芝士和牛油果醬,配以番茄牛油果洋蔥粒,感覺又出奇的清新。

小食之後,我們各自點了一個晚餐加上它們的招牌法式甜薄餅。餐湯是自家作的火腿薯容忌廉湯,友人非常欣賞,口感幼滑,再看到那塊BREAD就感到有誠意吧,應該是片切的意大利包,沾上湯來吃味道更佳!

主菜未來時,店長推介了他們新引入的肉桂胡椒茶給我們,那就來兩柸吧。雖是茶包,但茶味很濃,絶對是我柸茶。最有趣的是先是來股甜甜的味道,後抽是一股辛。開始第一啖是有點不習慣,飲下去就有點令人沈迷。是一道不錯的間場飲料。

主菜方面,我點了最穩當的肉眼扒,是PRIME的級數,會錢也不過是百多元。兩面煎至微燶,至使肉汁能鎖於其中,肉味香濃,肉質綿軟,配上些少芥末吊味比預設的黑椒汁更能突顯肉香。這道菜沒有讓我失望呢。

友人點了店長極力推介的炸魚薯條,老實說應該是炸魚薯角,如薯角的擺放可更花點心思,我想我會給這道菜一百分。我吃過不少炸魚薯條,(自已也曾做過啤酒炸魚,這相當好味),但這個炸魚更勝一級。炸醬也應該同樣混入了啤酒,但它的脆皮非常薄,因些吃下去不會感到油膩,而魚塊的魚肉也還是一絲絲的,肯定是較上等的貨色。店長果然沒介紹錯了。

只加25元就可以品嚐香蕉法式薄餅,我又怎能錯過呢。上次吃這款食物也是在蘇豪區,閒閒地也要70元,這個薄餅味道和對岸那個也差不到兩樣,又薄又脆,中間夾着一層香蕉,不會覺甜膩,即使胃部只餘兩成空間也能好好把它吃掉。

我和友人也很滿意這頓NO PLANNING DINNER,有時候隨心隨意也不錯。對於優良有質素的餐廳,我也希望它們能找到其生存之道,下一次,我會和我的好朋友再來一次吧。
三文魚沙侓
火腿薯容忌廉湯
墨西哥粟米片
安格斯PRIME 肉眼扒
炸魚薯條
香蕉法式薄餅
2015-05-11
三文魚沙侓
每次想同好姊妹們找一間環境優雅的西式餐廳都要去到九龍區,最近俾露露發現於元朗開左間大廚級水準的西式餐廳<阿茶茶。館 Achacha Cafe & Bistro >!!每個月露露都會同2位識左10幾年的好姊妹聚舊,今次我地就一齊黎到<阿茶茶。館 Achacha Cafe & Bistro >!!店舖的裝潢充滿歐美的格調,用左全落地玻璃的設計,店內亦擺放左一D特別的擺設&黑白圖案,反映出店主係一個有品味的人,仲有店主收藏的靚酒!(店主係一位年輕的型男呢! ^^) 我地每人選擇左1個set dinner,跟餐加$15可以配埋湯&麵包!餐前會先送上麵包條配芝士醬,脆脆地唔錯! 之後上是日餐湯<蘑菇忌廉湯>配<意大利白麵包><蘑菇忌廉湯>超濃郁美味, 啖啖都有蘑菇粒粒!<意大利白麵包> 口感鬆軟, 比起一般餐廳的蒜蓉包.餐包高級得多露露大愛呢!! <美國PRIME安格斯肉眼扒(10安士)>露露推介HK$156可以自己選擇熟的程度,露露愛食比較生, 選擇肉眼扒5-6成熟肉質鮮嫩, 入口嫩
每次想同好姊妹們找一間環境優雅的西式餐廳都要去到九龍區,

最近俾露露發現於元朗開左間大廚級水準的西式餐廳

每個月露露都會同2位識左10幾年的好姊妹聚舊,

店舖的裝潢充滿歐美的格調,

用左全落地玻璃的設計,

店內亦擺放左一D特別的擺設&黑白圖案,

反映出店主係一個有品味的人,

仲有店主收藏的靚酒!

(店主係一位年輕的型男呢! ^^)
我地每人選擇左1個set dinner,

跟餐加$15可以配埋湯&麵包!

餐前會先送上麵包條配芝士醬,

脆脆地唔錯!
之後上是日餐湯<蘑菇忌廉湯><意大利白麵包>

<蘑菇忌廉湯>

超濃郁美味, 啖啖都有蘑菇粒粒!

<意大利白麵包>

口感鬆軟, 比起一般餐廳的蒜蓉包.餐包高級得多

露露大愛呢!!
<美國PRIME安格斯肉眼扒(10安士)>露露推介

HK$156

可以自己選擇熟的程度,

露露愛食比較生, 選擇肉眼扒5-6成熟

肉質鮮嫩, 入口嫩滑
<香煎魚扒拼大蝦帶子> 露露推介

HK$152

大蝦新鮮彈牙

魚肉煎到外脆內嫩

帶子鮮甜多汁

反映到原材料方面十分新鮮!
<法式中段豬扒配草莓醬> 露露推介

HK$132

初初唔知咩叫中段豬扒,

原來呢部份的肉質較佳,

所以不用多餘的調味料,

用鹽糖醃後就煎至兩面金黃,

仲可以沾d特製士多啤梨汁,

口感新鮮!
另外, 定要介紹配菜<紫心番薯> 露露推介

用左紫色甜蕃薯蓉代替傳統一般的薯蓉.

味道清甜, 不會有太強的飽滯感,

而且入口即溶, 女仔一家好鍾意!!
食完令人回味無窮的主菜之後,

我地都一致覺得呢度的大廚廚藝好有水準!!
之後點左一壺<焗蘋果博士茶> 露露推介

HK$36

呢度選用的都係外國進口的高級茶葉&咖啡豆,

好少飲熱飲我露露都點左<焗蘋果博士茶>,

遠遠已經聞到甘香的蘋果味,

味道香醇清新!
之後要迎接我到最愛的甜品啦!
<焗蘋果批>露露推介

HK$35/跟餐加$20

皮脆香薄, 內餡豐富

入面有大量的蘋果粒, 甜甜的,

配上玉桂粉的香味, 美味!!
<焙茶法式燉蛋>

HK$32/跟餐加$20

濃郁的奶香味, 夠滑,

味道偏甜少少<蜜糖香蕉法式薄餅> 露露推介

HK$48/跟餐加$25

即叫即製作

它比起班戟質感更香脆,

配上香蕉&幼滑的忌廉,

薄薄一塊份量岩岩好, 不會太飽滯見到openrice有人推介,

下次要同姊妹們試埋它家的<英式早餐 all day
breakfast>先! ^^
2015-04-10
  • 美國PRIME安格斯肉眼扒(10安士)
  • 法式中段豬扒配草莓醬
  • 香煎魚扒拼大蝦帶子
  • 焗蘋果博士茶
  • 焗蘋果批
  • 蜜糖香蕉法式薄餅
2015-05-04 434 views
下午茶時間,黎到點咖啡冇咖啡,因為當日咖啡機壞左。我地點左煙三文魚三意大利飽同煙肉蕃薄餅。煙三文魚三意大利飽味道好普通,而且個飽冇乜味。反而薄餅幾好食,個薄片好脆又少少甜,夾埋煙肉同芝士蕃茄都幾好食。另外跟餐杯凍檸茶同蜜糖梨茶正常。呢度店面細細,裝修幾有特色,係元朗黎講算幾好。
下午茶時間,黎到點咖啡冇咖啡,因為當日咖啡機壞左。
我地點左煙三文魚三意大利飽同煙肉蕃薄餅。
煙三文魚三意大利飽味道好普通,而且個飽冇乜味。
另外跟餐杯凍檸茶同蜜糖梨茶正常。
呢度店面細細,裝修幾有特色,係元朗黎講算幾好。
2015-05-02
$55 (Tea)
2015-05-03 541 views
今日去食tea,叫了煙三文魚意大利軟包和炸魚薯條,兩款下午茶的味道一點也不好吃,而且食材也不夠新鮮,兩款下午茶的沙律菜又黑又不新鮮,跟本沒有可能給客人吃!而飲品凍朱古力又稀又不夠味!完全浪費了$105去吃如此差的餐廳!
餐內的沙律菜又'晦'又黑!
2015-05-03
$55 (Tea)
  • 冇,最好唔好去!
2015-05-01 487 views
要知道元朗好食既野一係老字號好舊唔多好坐,好坐少少既都超級多人而且好嘈。泊車個陣發現開左間新餐廳叫阿茶茶館,門面好靚見到已經覺得好吸引(港女心態),同朋友睇下個menu都okay就入去試下。我地8點左右到,可能閒日,唔洗等位,正 環境係木味既Coffee Shop,有咖啡同All Day Breakfast食,會FF水吧有個靚仔咖啡師拉花個D呢........ 落地玻璃,廚房個幅牆係手繪架(畫得好靚)我諗日頭會仲靚。嗌左兩個Set,羊架同雞排。跟餐湯 + 飲品。不過我地自己帶左酒就冇嗌飲品。個湯好濃,唔係淡茂茂個隻!呢樣好緊要呀!好足料好多菜但可惜我唔食個D菜既...... 餐包唔知是咪自家焗既,係我未見過既包種 (見識少),白色長方形,個樣有D似饅頭。好Suprise個包是好鬆軟的,唔係好重麵粉味。仲有個 Waiter 哥哥夾落你隻碟邊,唔係平時一個竹籃就咁上。煙三文魚沙律。菜好新鮮不過有多D汁會更好菠菜芝士焗雞扒。雞扒好滑,口感其實唔係好似雞,唔識形容哈哈哈。  羊架。有三件,唔SO,面頭D乾蒜好香。睇落以為好少點知食落好飽哈哈!最驚喜係個球蕃薯蓉!好好食! 好少食西餐有蕃薯

餐包唔知是咪自家焗既,係我未見過既包種
煙三文魚沙律。菜好新鮮不過有多D汁會更好

羊架。有三件,唔SO,面頭D乾蒜好香。
睇落以為好少點知食落好飽哈哈!最驚喜係個球蕃薯蓉!好好食!
好少食西餐有蕃薯蓉,多數都係飯/ 麵/ 薯菜,平時薯菜多數都好似垃圾伴碟,食OUTBXXK係有蕃薯但成舊上硬掘掘。呢個拌碟我勁欣賞,因為唔似垃圾或者重用既蔬菜,不過個D菜有汁會好D,係乾左少少既。
跟餐嗌左個Banana Honey Crepe。不願上鏡的朋友

最欣賞佢D香蕉厚切,唔係薄過紙個D蕉片冇黎蕉味!如果唔係蜜糖係朱古力我諗我更愛
同埋Crepe是即叫即做的,上碟時仲有溫度架,所以Pat Cream好快溶...............

總括黎講我同朋友都好滿意,環境食物各方面都above average同比到驚喜我地。個環境好舒服好適合傾計食飯搞到我地都冇乜點影相,最緊要係價錢唔算貴,下次想試埋咖啡同All Day Breakfast做偽文青

Other Info. : 值得一提既係我好驚食西餐太有情調黑蚊蚊,愈食愈眼訓!呢間阿茶茶館又冇呢個Bad Feeling渦!
Type of Meal
Dinner
懶惰沒執筆的日子可有一段時間今次特意抽空寫這篇『食評』主要是因為『期望越大,失望越大』當日我們朋友一行五人在下午茶時段聚聚店面不算大,但只少沒有擠迫感全店大約有6-7張檯店面有兩個女侍應廚房有大約兩個中年阿太因為五人裡有一位係小朋友故此我們只柯打了4個茶餐過了大約15-20分鐘,朋友J已問:怎麼這麼慢?飲品呢?我視察四周,都只有大約三張檯有客人,而且都已經在進餐所以我就直接回答:等等吧,但都有可能漏單,等等再問一下我不清楚當時女侍應是否聽到,所以即是就回覆我們:唔好意思,我找不到你的柯打紙,請你們再重覆講一次你要甚麼?我心想:第一次落單時,你已經用好慢速度落單?!落單後入完電腦做紀錄後,再交廚房?!點解可以一直都唔覆,要等到差不多15-20分鐘後…算…第一次我原諒你…過了一段可謂長的時間,飲品有部份已經到,第一碟茶餐開始上菜…第二碟係fish & chips食到第二碟完,侍應:又問小姐,你可以重覆一下你叫了哪款飲品?叫了哪幾款餐好,我乖乖重覆又等…第三碟係法式薄餅食完第三碟,飲完食完,我地都已經想走人…因為一句:唔好味我去隔離附近再食過…大家都已經叫埋單,但跟後先發現有個和牛漢堡仲未到
懶惰沒執筆的日子可有一段時間
今次特意抽空寫這篇『食評』
主要是因為『期望越大,失望越大』

當日我們朋友一行五人在下午茶時段聚聚
店面不算大,但只少沒有擠迫感
全店大約有6-7張檯
店面有兩個女侍應
廚房有大約兩個中年阿太

因為五人裡有一位係小朋友
故此我們只柯打了4個茶餐
過了大約15-20分鐘,朋友J已問:怎麼這麼慢?飲品呢?
我視察四周,都只有大約三張檯有客人,而且都已經在進餐
所以我就直接回答:等等吧,但都有可能漏單,等等再問一下

算…第一次我原諒你…

煙三文魚意大利軟包
第二碟係fish & chips
Fish & Chips
好,我乖乖重覆又等…

第三碟係法式薄餅
法式咸薄餅
食完第三碟,飲完食完,我地都已經想走人…
因為一句:唔好味
我去隔離附近再食過…
大家都已經叫埋單,但跟後先發現有個和牛漢堡仲未到,於是就問下侍應睇下廚房阿姐是否製作中?!
如果係,我地就等多等…
點知過了十分鐘一直都無人覆,又要我追問:究竟係咪整緊?
侍應姐姐先覆話:係…
阿姐你要覆下個客先得架,成間餐廳眼見有幾多客,好忙咩?!

終於等到最後,唔食又至何,食完把鬼火
我唔清楚之前寫比『好評』既食家有無出去外面,甚至國外食漢堡包or和牛
但我只可以講句,我去香港老式快餐店買一個漢堡包都會比佢地好
和牛漢堡
Other Info. : 對我來講,甚至同行朋友來講:服務差,食物差,味道差。 我唔會再去,有人請客都好,答案係一樣。
2015-04-07
$90 (Tea)
2015-04-13 922 views
係安娜同森記燒蠔再向入走,過了轉角位就會看見一間玻璃格局的餐廳 ACHACHA,其實係元朗呢種門面已經非常矚目,二話不說就趟門內進半放開式的廚房,連面街的兩邊都是玻璃,非常少見,不過若然入面是美女俊男廚師必定更吸引 XD 雖然現在是兩位呀姨,但其實對媽媽級的手藝更有信心翻看Tea Set Menu,選擇特多,價錢合理,由甜點、小吃到意粉等都有,另外還有七款甜品可以散點/跟餐加配 鮮茄雜菌意粉 [$52] - 份量不少,而且配料十足,番茄味酸酸的很醒胃,意粉質地也沒有走樣,在未午餐的情況下,一大一小分吃都很足夠,很有家的味道 另一份All Day Breakfast [$82] - 炒蛋、煎番茄、Portobello Mushroom大蘑菇、茄汁豆、煙肉、腸、火腿再加 English Muffin,拼湊得很美的一碟All Day Breakfast,除了番茄真的微微微微煎過,裡面全生之外,其他都滿意非常,早餐類食物沒有任何特別好評;炒蛋加了大量香草,但在座位看到熟練的炒蛋手勢,快快閂火,都吃到嫩蛋,吃得過這裡的內部陳設好有心思,一來是因為全部畫作都是人手繪製,塗上黑板漆再寫上文字,稍為看
翻看Tea Set Menu,選擇特多,價錢合理,由甜點、小吃到意粉等都有,另外還有七款甜品[其中5款是不同口味的燉蛋]可以散點/跟餐加配
這裡的內部陳設好有心思,一來是因為全部畫作都是人手繪製,塗上黑板漆再寫上文字,稍為看到方格斜斜的,這些就是DIY的缺陷美,欣賞的,內廳的畫作都很立體,畫功到家
大窗上一列酒陣,大部份都喝了一半,好喜歡這種「真係有飲」ge酒陣擺設,因為更多時候我地係看到吉樽的擺設,可見這裡的主理人應該也是愛酒之人
吃過兩碟鹹食,來一個焗蘋果批作飯後甜點,跟餐價$20,上而下望起來賣相沒有特別引人垂涎,但其實焗得金黃外脆,內裡綿軟,蘋果煮過後仍然保留著少許爽口的質感,酸甜度跟麥當當差不多,但蘋果肉實在得多,推介推介~!
見鄰桌點了Creme Brulee 賣相......而且這裡有奶泡的咖啡通通是粗硬泡泡小山,不推介,反而我們點的即磨咖啡 [+$10]不俗,夠香醇,也可自行調和口味
其實這裡最大的缺點不是被停車場圍住,而是停車場最裡面還是一個垃圾站,正正就是廚房爐頭位置面對的方向,每天也要看著垃圾站煮食,真的吃不消;靠窗的位置也可能要整餐看著垃圾房進食,在魚子醬一家用餐過程中就看到有女生要求對座的男友跟她調位;相信入夜後情況會比較好
2015-04-02 732 views
別緻小店阿茶茶。館 身為九龍人,我可以講在九龍和港島區都難以找到美食,租金高漲,成本高昂,可以營運下來的大都只是大型連鎖食店,味道都是一樣,難食又或者很貴,要食特式食物,就要跨區找了元朗近來開了很多新式小店,有些還非常用心,阿茶茶。館便是其中一間我因工作關係經常路經元朗教育路的別緻小店阿茶茶館,一直都很想去試試看,直至上個月和元朗朋友見面,終有機會品嚐啦~Achacha Cafe & Bistro招牌十分搶鏡舖面很別緻,能夠從店內直接看到街景,很有空間感,但又因為位置內街,因此私隱度還可以,是元朗少有的精緻小CAFE食物款式以西餐為主,可散叫或跟餐墨西哥蕃茄栗米片是店主推介,粟米片伴著得制的SALSA 醬同食,口味很清新SALSA 醬酸酸辣辣,入面有多種蔬菜,包括牛油果,洋蔥蕃茄...一下子就食清光了跟餐雜菜湯味道口味偏淡,另外有附上餐包一個,我點了安格斯牛扒$156份量很大,其實一個女仔真的有點太多!下次還是和朋友一起分享吧亮點在這裹好漂亮的紫色蕃薯泥,超吸睛!味道也很好,甜甜地,是我最難忘的一點呢~要求是5成熟,也做得很標準,牛扒肉質很嫩,還有一點是沒有加上很多黑椒去調味,才可以食

別緻小店阿茶茶。館

又或者很貴,要食特式食物,就要跨區找了

Achacha Cafe & Bistro招牌十分搶鏡

食物款式以西餐為主,可散叫或跟餐
墨西哥蕃茄栗米片

是店主推介,

粟米片伴著得制的SALSA 醬同食,口味很清新

一下子就食清光了
跟餐雜菜湯味道口味偏淡,另外有附上餐包一個,
我點了安格斯牛扒$156

份量很大,其實一個女仔真的有點太多!

下次還是和朋友一起分享吧
亮點在這裹

好漂亮的紫色蕃薯泥,超吸睛!

味道也很好,甜甜地,是我最難忘的一點呢~
要求是5成熟,也做得很標準,

牛扒肉質很嫩,還有一點是沒有加上很多黑椒去調味,

才可以食出牛扒的原味!

這裡的牛扒質地好,光食也不會有雪味
餐飲加$10升級的焙茶Latte

很有美感,但口味比較淡,也飲不出入面用的是什麼茶葉,我覺得濃味一點會更好味
跟餐加$20法式焦糖燉蛋,

creme burnee 味道做到我在法國食過的口味,

很香奶味,夠滑,味道偏甜
但焦糖燉蛋就要要夠甜夠奶香才好食,怕肥的請回家吧~
二人埋單$430 價錢有點貴但十分值得

Other Info. : 有讚有彈,小店的洗手間真的要改善一下,有點污穢,而且鎖頭壞了,令我有需要之時感到有點困擾~希望快快改善!實在影響餐廳觀感
2015-03-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 焦糖燉蛋
  • 安格斯牛扒
2015-03-18 936 views
前日同我家的胖蕉去左元朗食飯,經過餐廳通常都會睇下MENU有乜食先入去,然後胖蕉見到鵝肝牛肉漢堡好似雙眼發青光咁,就入左呢間阿茶茶食。睇名真係以為係日式餐廳,但係裝潢就充滿美式餐廳的感覺。但是晚餐的餐牌,全都是各國西餐菜色,有美國安格斯肉眼牛扒、紐西蘭羊架、法式豬扒、香煎魚扒帶子身和英式炸魚薯條等等,而我們當然點的是和牛鵝肝漢堡,這就算是日式呢。漢堡一黎,都算大份,第一眼就好奇個包係正方形既!仲要個包食落同一般漢堡的味道都唔一樣,這個比較吸油,不太乾,有種法式軟包的感覺。芝士半融係和牛上,真係嫩滑,和牛肉唔似一般的漢堡扒,肉結實d和有牛味,不會太油,亦保留煎香的口感。仲要!加埋肥厚的鵝肝,有煎過所以表面有點脆脆,內裡又軟軟滑滑的,認真好吃。不得不讚好的是薯條好粗身的,我比較愛吃粗身的,感覺比較天然和味道是比幼的好,而他們的薯條又不會太咸,點蕃茄醬就剛剛好。還有一杯抹茶latte,飲落咖啡味不重,反而抹茶味和牛奶味都剛剛好,不太甜,味道剛剛好,HKD$20杯又唔算貴。其實漢堡我地女仔好難一啖咬哂,食半個已經飽飽地,所以下次黎試可以搵多埋阿媽黎開心SHARE。
2015-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-03-03 1018 views
一向知道元朗有很多美食, 最近決心多走進這裡發掘好吃的餐廳。 今天, 選了這間{阿茶茶。館}品嚐一下它的西餐風味! {阿茶茶。館}店舖面積雖然不大, 不過裝潢卻很用心。店家使用多道大玻璃敞門, 能夠從店內直接看到街景, 以更加店舖空間感。玻璃敞門上放了不少酒瓶, 在射燈吊燈的照射與反光下感覺店舖周圍閃閃發光。店家也在牆上繪畫了各種黑白圖案, 增加了古典味和趣味性。看了餐牌, 點了前菜「墨西哥蕃茄栗米片」($38)、主食「鵝肝牛漢堡薯條」($165)、飲品「綠茶LATTE」($36)和甜品「蜜糖香蕉法式薄餅」($48)。脆卜卜的栗米片味道咸香, 配上新鮮蕃茄粒和栗米粒感覺清爽不油膩。很香口所以不禁一片接一片的吃。這個漢堡用「漢堡扒」、「鵝肝」、「蕃茄」、「車打芝士」、「洋蔥」和「生菜」組合而成。漢堡扒有肉汁; 鵝肝香又軟稔; 芝士提升惹味;蕃茄、洋蔥和生菜則有助減低牛肉和鵝肝的油膩感, 清爽得來讓味道口感更多層次。唯一美中不足的是薯條如果能炸得更香脆會更加分。這杯綠茶latte對我來說味道淡了點, 尤其當冰塊溶化後更難嚐到綠茶香。建議減少冰塊份量或
今天, 選了這間{阿茶茶。館}品嚐一下它的西餐風味!
{阿茶茶。館}店舖面積雖然不大, 不過裝潢卻很用心。
店家也在牆上繪畫了各種黑白圖案, 增加了古典味和趣味性。

很香口所以不禁一片接一片的吃。

漢堡扒有肉汁; 鵝肝香又軟稔; 芝士提升惹味;

唯一美中不足的是薯條如果能炸得更香脆會更加分。
建議減少冰塊份量或是點熱的會比較好。
很喜歡這個班戟薄餅, 它有班戟的蛋香, 卻比班戟質感更香脆。

配上香蕉塊和幼滑忌廉, 味道更香更滋味。

{阿茶茶。館}的食物特別, 質素不錯份量又足, 不妨前來品嚐。
2015-02-23
$170 (Dinner)
  • 墨西哥蕃茄栗米片
  • 蜜糖香蕉法式薄餅
2015-02-28 1018 views
在元朗很多大街小巷,不走進去絕對不會發現原來元朗也有這樣的英美式餐廳,外表時尚簡約招牌搶眼,店內跟很多英美式餐廳一樣用開放式廚房讓食客也可邊吃欣賞廚師烹調,這裡也有時下流行既All Day Breakfast吃,適合吃得比較輕既女士們多一個選擇。今時今日咁既價錢算好便宜,還有英國人最愛吃既FISH N CHIPS朱古力棒配奶好得意呀整杯都是新鮮既熱牛奶,再奉上陣陣香濃既比利時朱古力粒,飲落口感覺有點似cuppacinno,可能係奶味較濃巴關係,天氣凍飲呢杯朱古力奶一定更正。雜菜湯味道香濃,不過小弟喜歡帶點小辣的雜菜湯(當然好多人不愛辣)全統既FISH N CHIPS跟英國吃到外型食相口感等等都基乎一樣,大大條粗薯條可能比(Burger king)個d還要粗,外脆內軟加少少海盬無得頂,炸魚一樣夠大件脆口魚又夠熱又夠滑,起香港好少吃到咁全統既FISH N CHIPS。紫心番薯配安格斯肉眼扒出奇地夾,紫心番薯看似一個雪糕既形狀,紫心番薯有種入口即溶既感覺(太好食喇),甜甜地溶在口腔之內,味道殘留在口腔各處。肉眼扒整得剛剛好6,7成左,外熟肉身帶少少紅入口嫩滑,有口感又夠"林",塊扒絕對足夠一
朱古力棒配奶好得意呀
朱古力棒配奶
,可能係奶味較濃巴關係,天氣凍飲呢杯朱古力奶一定更正。
FISH N CHIPS
美國PRIME安格斯肉眼扒
,甜甜地溶在口腔之內,味道殘留在口腔各處
肉眼扒整得剛剛好6,7成左,外熟肉身帶少少紅入口嫩滑
,有口感又夠"林",塊扒絕對足夠一個男生吃飽(因為我吃完已經很飽)$150左右絕對超值,絕對再黎吃這一道安格斯牛扒

2015-02-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
FISH N CHIPS
美國PRIME安格斯肉眼扒