2013-03-25
今日放假出尖沙嘴逛逛,過了下午二時,應該避免午市的高峰期,不如嘗試行入內街找新鮮感。行到柯士甸路,發現了呢間家庭式上海麵食小店,客人並不多,唔使等位,一於入去試試吧!入面裝修小雅平凡,有啲家庭 feel,;而菜單都很簡單,都係餛飩、餃子、上海麵食及上海小食 我點了玉豆豬肉餛飩拼甘筍素菜餃子 加豆槳餛飩皮及餃子皮都很薄很滑,唔會食到很厚皮的現像;咬一口玉豆豬肉餛飩,玉豆滿滿的混入豬肉餡,帶豆嘅甜味,有肉汁,免治豬肉又食到很幼滑,唔會嚡口,非常好味 甘筍素菜餃子,充滿蔬菜的甜味,食到菜身的纖維,有啲人會覺得嚡口,但我反而覺得呢啲就係天然純樸嘅感覺;不過如果加啲冬茹粒,增加香味,我會更加喜愛。豆槳祇係少許甜,有豆味,唔錯。心思思亦想試另一款,雖然已經很飽,跟著點了一份煎韮菜豬肉餃子,餃子皮底煎得甘香脆口,綠綠的韮菜混入豬肉餡中,有很重的韮菜味,加上幼滑的豬肉餡,一個字〝正〞 喜愛韮菜餃嘅朋友一定不能錯過。
豆槳祇係少許甜,有豆味,唔錯。
Other Info. :
我觀看所有餛飩及餃子都是自家新鮮包制,另見隣枱的客人叫啲上海小食看來都唔錯,下次都要試試,